2016. június 1., szerda

Gyorskeresés

Stanlee blogbejegyzései

[ Új blogbejegyzés ]

 • Ne tőccsé p0reszt Németországban!

  És semmilyen más szerzői jogvédelem alatt álló tartalmat ne tölts le Németországban P2P fájlcserélőkkel.

  Az Indexen cikkeznek mostanában erről, amikor is magyar ügyvéd, magyar felhasználókat, magyar lakcímükön zargat mindenféle levelekkel, hogy fizessenek ennyit meg annyit mert egy német cég által forgalmazott poreszt töltöttek le Magyarországon, magyar IP-vel. Nem a jogszerűségébe akarok belemenni a dolognak, hanem hogy a módszer Németországban teljesen legális.

  Nem lehet eleget írni arról, figyelmeztetni mindenkit aki kijön Németországba, hogy NEM töltünk le/fel semmilyen szerzői jogvédelem alatt álló tartalmat (videó, zene, fénykép, szoftver, stb.) P2P fájlmegosztó rendszereken keresztül (torrent, meg nem tudom még mi).

  Németországban külön iparág jött létre arra, hogy a német IP címeken keresztül történt szerzői jogsértéseket rögzítse, a szolgáltatóktól az IP címhez tartozó előfizetők címét megszerezze, majd peren kívüli egyezség keretén belül pár száz/ezer euróra lehúzza a felhasználókat. Itt mindez legális, a német jog, bíróságok ehhez aszisztálnak. Ha perre viszed az ügyet, vesztesz és még többet fizetsz. Senkit nem érdekel, hogy csak 1 kbyte adatot töltöttél le a filmből, zenéből, amit így nem is lehet "élvezni", még csak nem is tölttél fel adatot, ha mindezt német IP-vel rögzítették, már megy is a fizetési felszólítás.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 4 hónapja 28

 • MOL Marché Toalett - a lehúzás magasiskolája

  WC-re kellett mennem. Többnyire nem jelent gondot, hogy megálljak valamelyik lelakott autópálya menti pihenőhelyen és a meglepetéseket rejtő pihenőhelyes WC-t használjam. Vagy egyszerűen a természet lágy ölén könnyítsek magamon. De most nem ment, mert egy bazinagy vágás volt az egyik ujjamon, szóval nem akartam nagyon kontrollálatlan körülmények között dolgot intézni.

  Meglátogattam az egyik MOL Marché toalettet. Sajnos nem volt nálam kemény magyar valuta, így euróban kellett fizetni. 50 centbe kerül az élvezet. 100 HUF-ba, ha van magyar valuta. Automata csak 50 centet, 1 és 2 euróst fogad el. Szuper, van 1 euróm, bedobom, egy 100 Ft-os érmét kaptam visszajárónak. Ez azt jelenti, hogy aki euróval fizet, az keményen 200 Ft-ért végezheti el a dolgát. Az eredeti ár duplájáért. Már azt is elég nagy lehúzásnak találom, hogy 50 centbe kerül eurós fizetés esetén a toalett, de elfogadom, mert az a legkisebb egy érmés közös valuta, de azért egy ilyen nagy cégnél nem értem, mire föl ez a nagy felár. Gondolom aki 2 euróssal fizet, az is 100 Ft-ot kaphat vissza, mert az automata nem ad vissza normalisan.

  Szóval nagy köszönet a Marché-nak, hogy lehetőséget biztosít kulturált körülmények között a szükségletek elvégzésére, de ez a furcsa árképzési módszer csak cseppet lehúzós...

  ui.: a jövőbeli problémák elkerülése végett most felszerelkeztem egy erszényni százassal.

  Blogbejegyzés 7 hónapja 8

 • Help: Windows 7 update nem működik

  Proxmox alatt telepítettem Windows 7 Ultimate változatot, 32 és 64 bit-et is. Kb. 5-6 órán keresztül pörgetik 100%-on a procit, memóriát is majdnem kitöltik, de egyik sem talál frissítenivalót. Kb. négyszer telepítettem újra, egyik sem működik. Valami ötlet?

  ps: dobozos legális szoftver, egyenest Írországból az MS-től és még sose telepítettem, tehát nem regisztrált.

  Blogbejegyzés 9 hónapja 3

 • Hálózatbővítés: AVM Fritz!Box 4020 GS

  Hétfőn érkezett meg a WLAN hálózat bővítésére szánt AVM Fritz!Box 4020 GSrouter. Ez a legolcsóbb új készülékük, 49 euró. Mivel a biciklitároló felét barkácsolásra alkalmas állapotba hoztam, letelepítettem a koca szervert, hogy 0/24-ben tudjon menni a közös költség rovására, és ne fent zúgjon a lakásban, ill. fogyassza a drága delejt. Egy valamire nem számítottam, hogy a proxmox és WLAN kártya nagyon nem fognak együtt dolgozni, és majdnem egy napos próbálkozás után arra jutottam, hogy kell valami router, ami együttműködik a már meglévő Fritz!Box-szal és a WLAN hálózat hatótávolságát is bővíteni tudom. A Fritz!OS alatt megszűnt a WPS támogatás, a meglévő TP-Link routert totojgattam kb. egy fél napot, de nem tudott felcsatlakozni a mostani Fritz-re.

  Beállítsok: a 4020-as routerre bejelentkeztem, majd a WLAN hálózat alatt kiválasztottam, hogy ez lesz a kliens, majd a hatókörön belül lévő hálózatok közül kikerestem, amire csatlakozni akarok, jelszó megad, save, router újraindít és a LAN porton már kapta is a gep a netet, valamint a WLAN is bikaerős jelet ad az alagsorban. Kevesebb, mint 10 kattintásból és 10 perc alatt meglett a hálózatbővítés.

  Szerintem ezt még anyukám is meg tudta volna csinálni. Így kell felhasználóbarát, otthonra szánt hálózati eszközöket készíteni. Köszönet AVM!

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 0

 • 12000 €/ev/menekult

  Ma reggel a FAZ cikket olvasgatva ledobtam a lancot. Atlagosan 12000 €/ev/menekult, amit ki kell adni Nemetorszagban a menedeket keresok utan, es ez nem fedezi a teljes koltseget. (By the way, baratnommel eves szinten osszesen 16800 eurot fizetunk be a kozos kasszaba, amibol a lakas es kaja koltsegein felul butorra, elektronikai cikkekre, es etterembejarasra is koltunk, ugy, hogy meg marad is belole.)

  Amin meg jobban lehaltam, az a menekult gyerekek utani atlagos koltsegek. Akik szulok nelkul erkeznek meg (hogy a faszba tud egy gyerek Sziriabol szulok nelkul eljutni idaig), azok utan evente kb. 40000 € (negyvenezer) az atlagos kiadas. Ilyenekbol van allitolag csak itt a bajoroknal 10000.

  Ellatogattam a Misereor segelyszervezet szir projektjeit felsorolo oldalra is - minden evben odaadom nekik az egyhazi adovisszateritesem, hogy ott ahol szukseg van egy kis penzre, felhasznalhassak.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 11

 • Mennyit kap egy menekült Németországban?

  85-392 euró között valahol, havonta.

  A kérdés megválaszolására a focus.de cikkéből szemezgetek pár információt.

  Az, hogy egy menekült Németországban mennyit kap készpénzben többféle dologtól is függ, de átlagosan 85-392 euró között mozog az az összeg, amit a szociális juttatásokon felül megkaphat egy menekült.

  Amíg valamelyik befogadóhelyen van valaki, addig a napi étkezést, szállást ingyen megkapja, ezen felül egyedülálló személyeknek 143 euró zsebpénz jár, míg a további családtagoknak 113 euró, a gyerekeknek 85-92 euró jár kortól függően. Az érkezéskor kapnak egy kezdőcsomagot is, valamint ruhaadományokat.

  Azok, akiknek sikerült kijutniuk egy a helyi önkormányzat által kiutalt lakásba, természetesen nem kell lakdíjat fizetniük, a család első felnőtt tagja 216 eurót kap, míg a többi felnőtt és gyerek 133-194 euró közötti összeget kaphat kézhez havonta. Ezen felül a lakhatási költségeket is átvállalják (gondolom itt az alapvető dolgokat fizethetik, mint a villany, víz, fűtés, szemétszállítás, stb. költségeit).

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 10 hónapja 250

 • HP-Proliant BL480c - Mennyit érhet?

  Fenti blade server 18GB DDR2 memóriával és 4 db 146GB-os merevlemezzel kb. mennyiért passzolható el a szabadpiacon? Processzor típusát ne kérdezzétek, mert még nem tudtam kipréselni a kapcsolattartóból. Selejtezés lesz és olcsón meg tudnám venni, de ha nem éri meg vele foglalkozni, akkor hagyom a csudába.

  Blogbejegyzés 9 hónapja 3

 • Már nagyon hiányzott...

  A hétvégén voltam otthon Mo-n. Vakáció, nyaralás, meleg, autópálya, lassú haladás, dugó. És már csak ez hiányzott az életemből: a lakókocsik és lakóautók tömkelege az autópályán, a teherautók között szlalomozva, embertelenül lassú sebességgel.

  Tegnap este nem sokkal Mooosburg előtt lejöttem az autópályáról, mert végeláthatatlan sor tötymörgött 70-80-al, azt hittem valahol dugó készülődik, persze le volt zárva a kihajtó után a főút arra, amerre akartam továbbmenni. Vissza az autópályára, már csak 20 km van hazáig, nem akartam nagyon tolni neki, nyugalomban és épségben akartam hazaérni. De azért a belső sáv kemény 90-el haladt töretlenül előre. Két lakókocsis nyomott egy versennyel egybekötött előzést, olyan nyugalom volt előttük az autópályán, mint teljes útzár idején...

  Ez a hét az utolsó, utána a bajoroknál is iskolaszünet. A lakókocsi áradat csak ez után fog igazán megindulni...

  Ps.: 100 m-es körzetben a lakásunk körül minden ház udvarán van egy lakókocsi vagy lakóautó. Durva.

  Blogbejegyzés 10 hónapja 1

 • Amazon PrimeDay tapasztalatok

  Tegnap volt a nagy NAP. Amazon PrimeDay. Mivel pont szabadságon voltam, kicsit többet tudtam a neten lógni, és nézegettem az ajánlatokat. Minden órában kiraktak jó sok ajánlatot, ill. előtte már lehetett nézegetni, hogy mi lesz jóárasítva. Aztán amikor élesítették az ajánlatot, lehetett vadul kattintani az olcsó árúért..

  Azt hittem, hogy a műszaki cikkek, ezek közül is a számítástechnikai, szórakoztató elektronikai cikkek lesznek többségben, de sajnos tévednem kellett. Egy-két jónak tűnő ajánlatuk volt (féláron Netgear switch?), ami igazán jól jött volna, az egy 5 TB-os WD külső merevlemez volt, az ára annyi volt, mint a 4 TB-os kiszerelésé, kb. 20%-kal olcsóbb, mint a normál ajánlatban. Persze nem sikerült beszereznem, mivel amikorra megláttam, hogy ott van az ajánlatok között, már a várólista is betelt, pár mp szörfölés után viszont felengedett a várólistára, azt írta, hogy az 500-ik vagyok, és a valószínűsége, hogy megkapom az áhított eszközt: "Alacsony". Hát nem is lett belőle semmi, nem baj, azért eret nem fogok vágni.

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 11 hónapja 6

 • DHL Päckchen csomagot ne küldjetek Mo-ra

  Csomagot küldtem a német postával Mo-ra Németországból. UFB (ultra fillérbaszó) voltam, ezért a DHL Päckchen csomagját választottam, ami 8,79 euróért cserébe ígérte, hogy a csomagom eljut Mo-ra a címzetthez maximum 8 munkanapon(!) belül.

  A csomagot 2015 május 13-án adtam fel, eddig még nem érkezett meg Mo-ra a csomag. UFB mivoltom miatt nem kötöttem rá extra biztosítást (50 eurós értékig 2,2 euróért - vicc kategória) ami tartalmazza a nyomonkövethetőséget is.

  Ha jót akartok magatoknak, és csomagot kell küldeni haza, és az kicsi, akkor ne válasszátok a DHL Päckchen szolgáltatást, mert nem tartalmaz se biztosítást, se követhetőséget, semmit se, szóval akár az utcasarokra is kitehetitek a csomagot, és reménykedhettek benne, hogy valaki elviszi Magyarországra a címzetthez, mert kb. ezt a szolgáltatást nyújtja a német posta (DHL) ennyi pénzért.

  Legközelebb a DPD-vel 6 euróért többért, de 520 eurós biztosítással, nyomonkövethetőséggel és nem egy örökkévalóságig tartó szállítási határidővel küldök haza bármit. A DHL (Deutsche Post AG) meg tehet egy szívességet...

  Blogbejegyzés 1 éve 22

 • Mire van az infotábla az autópályán?

  Tegnap jöttünk vissza családlátogatásból. 950 km autópáyán. Elszaporodtak az utóbbi években az általam csak infótáblának nevezett kijelzők (információs táblák) az autópályák felett. Funkcionalitásuk egyenlő a nullával.

  M5-ös, Inárcsnál kátyúznak az autópályán (ez is megérne egy misét, hogy miért a húsvéti ünnepek utáni első munkanapon, amikor a kamionok megindulnak), plusz koccanásos baleset. A fantasztikus kijelzőkön egy szó nem volt arról, hogy bedugult a pálya előtted.

  M0: ez az ultimate vicc kategória. Ugye csinálják az utolsó etapot az M1 felé, lezárások, stb. A kijelzőkön csak annyi szerepelt, hogy torlódás 5 km múlva, torlódás 3 km múlva, és bumm, ott állsz, a forgalom az M6-os csomópontig visszatorlódva. Pl. az M5-ön kiírhatták volna, hogy bazinagy a dugó a nulláson. Akkor aki ismeri a lehetőségeket, begurul Bp-re, és szépen elcsorog másik irányba. Amúgy a rádiók is csak annyit mondtak, hogy dugó van, de nem azt, hogy kb. 1 órával tovább tart az a szakasz, mint normál esetben.

  M1: az összes kijelzőre kiírták, hogy Oldalszél, vagy Erős oldalszél. Bazz, aki nem vette észre addig, hogy a szél majdnem elfújja a gépsárkányt, annak tényleg friss információ...

  Blogbejegyzés 1 éve 0

 • A Facebook halott és erősebb mint valaha

  A fenti címmel közölt írást a Süddeutsche Zeitungszerzője. Maga a cím arra utal, hogy a Facebook-nak most van az F8-as konferenciája, és Zuckerberg bejelentette, hogy az FB már nem egy szociális háló, hanem app család. A FB Messenger most már saját app-store-al fog rendelkezni. Ezentúl külső fejlesztők is kódolhatnak appokat, amik a Messengeren belül fognak működni.

  Ez csak nekem furcsa, hogy egy app-on belül lesznek még app-ek, amiket használhatok? Akkor már csinálhatna egy saját mobile OS-t is az FB, és mondjuk a telefonom már azzal vehetném meg, ha annyira az FB-s dolgokra vagyok rákattanva. Ez nem újdonság, állítólag Japánban ez már működik, hogy egy közösségi oldal app-jet nagyon sok egyéb dologra használhatok, pl. vásárlásra, természetesen.

  Érdekes új világ. Én örülök annak, hogy nem használom az FB-t.

  Blogbejegyzés 1 éve 11

 • Csökken a mobil hívásvégződtetési díj (IC)

  Sehol nem írtak róla eddig, a napi.hu-n találtam: "A Magyar Telekom a tőzsde honlapján közölte hétfőn, hogy a nettó végződtetési díj percenként 1,71 forint (áfa nélkül) és a díj 2015. április 1-től hatályos. A mobil hívásvégződtetési díj jelenleg 7,06 forint, és 2013 januárja óta változatlan."

  Ha ettől nem is fog lemenni a mobiltarifák percdíja a béka feneke alá, összehasonlításul Németországban a jelenleg érvényes IC díj 1,72 cent/min (nettó), kb. 5,2 Ft. Tehát a mostani telekom adóval is olcsóbb az IC dij Magyarországon, mint a németeknél. Szerintem egy 4-5 Ft-os bruttó percdíjcsökkenés lesz a feltöltőkártyás tarifákban.

  Blogbejegyzés 1 éve 5

 • Az év autója: VW Passat

  Most olvastam, hogy az év autója fölényesen a VW Passat lett. Megerdemelten. Csak az előző generációból sikerült párat vezetnem. A cégnél volt 2.0-ás TDI kézi és autómata váltós, ill. párszor kölcsönöztem szintén 2.0-ás TDI BlueMotion-t. A kézi váltós kevésbé tetszett, az autómata volt a legjobb, de mindkettő úgy tolt, hogy öröm volt vele menni. És kényelmes volt. A legutolsó amit vezettem, egy Trendline felszereltségű 2.0-as TDI BlueMotion bérautó volt (12 km-rel kaptam meg). Annyira tetszett, hogy azon a héten munka után direkt kimentem az autópályára többször is vele, hogy toljam neki. Nagyon jó érzés volt, amikor 160-nál még mindig volt benne erő, és csak ment, ment, ment, mint a veszedelem... Ez volt az egyetlen típus, aminek mindig örültem, ha kaptam.

  Blogbejegyzés 1 éve 3

 • Melyik fórum rendszer + domain regisztráció

  Javaslatokat várnék a következő témában: gondolkozom egy fórum indításán.

  A társasház, amiben a lakásom van, egy elég érdekes és mozgalmas időszaka elé érkezett. Mivel már közel 8 éve álla a ház, a beruházó és a szomszédos telkek tulajdonosai közötti pereskedések lefutottak, a háztól elvették a jogerősen kiadott használatbavételi engedélyt és kötelezték a beruházót jó pár munka elvégzésére, hogy a ház megkaphassa a fennmaradási engedélyt. Ez az egész folyamat azzal jár, hogy a legtöbb tulajdonos valamilyen formában megszívja a házban, mert az elvégzendő munkák valamilyen kihatással lesznek a lakására vagy a felszíni-mélygarázsban lévő parkolójára. A komplexumban több, mint 160 lakás van. A legutóbbi lakógyűlés után világossá vált, hogy sokan akarják majd perelni a beruházót, pertársaságok alakítását is megkezdték. A fórum az információcserét szolgálná. Nem tud mindenki ott lenni egy lakógyűlésen, vagy követni a fejleményeket - én sem, mert külföldön élek, anyukám meg a lakástól kb. 250 km-re lakik, nem tud minden lakógyűlésre elutazni.

  Technikai jellegű javaslatokat kérnék:

  Folytatás...

  Blogbejegyzés 1 éve 9

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.