Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• petakpa1

őstag

válasz petakpa1 #23652 üzenetére

Ja az kimaradt, hogy TPM2.0 és Secure boot hiányát W11 telepítő elindulásakor nyomok egy Shift+F10-et a parancssorhoz, regedit majd az alábbiak maunuális beírása a W11 telepítő registry-jébe:
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\SetupLabConfig]
    "BypassTPMCheck"=dword:00000001
    "BypassSecureBootCheck"=dword:00000001

De lehet tényleg az a legegyszerűbb megoldás, ha
    1) Rufussal készítek egy MBR formátumú W11 installer flsash drive-ot ami Bypassolja a TPM2.0, SecureBott és 4GB+ RAM elvárásokat
    2) Ezt a flash drive-ot biztosan tudja bootolni a szóban forgó Gigabíte lap
    3) Feltelepítem vele W11-et
    4) A végeredmény értelemszerűen MBR módban bootoló W11 lesz
    5) Majd már elindult W11-ben mbr2gpt /convert /allowfullOS parancsal átkonvertálom a rendszert MBR-ról GPT-re.
    6) Ha a konverzió sikeres, akkor következő restart után már GPT lemezről (U)EFI módban indul a W11.

• petakpa1

őstag

válasz King Unique #23643 üzenetére

Köszi, a Clean Install Windows 10 without DVD or USB Flash Drive leírás szerint próbálom majd feltenni W11 24H2-t Gigabyte alaplapú gépre. Jelenleg W10 22H2 fut rajta, de gyanítom MBR strukturájú SSD-ről.
    Ezzel a módszerrel csak 1 db SATA SSD-re van szükségem, ami maga a céllemez. A folyamat elején még W10 van rajta, de a telepítés végén már W11 lesz :).

Annyi kérdésem maradt csak bennem, hogy vajon ezzel a módszerrel MBR vagy GPT struktúrájú lesz a céllemez amikor a W11 feltelepült rá?
    Mondjuk az sem baj ha MBR, mert akkor rögtön telepítés után jöhet az MBR2GPT konverzió :)).

És igen azt is jól látod, hogy Gigabyte lap nem felel meg a rendszerkövetelményenek, mert nincs se UEFI, se TPM2.0. se Secure boot :(.
    SSE4.2. tudó CPU lesz és 4 GB+ RAM is van ezek OK.

Fentiek miatt a W11 telepítés legelején Shift+F10 parancs, regedit majd az alábbi tartalmú .reg file importálása W11 telepítő registry-jébe:
    Windows Registry Editor Version 5.00
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\SetupLabConfig]
    "BypassRAMCheck"=dword:00000001
    "BypassStorageCheck"=dword:00000001
    "BypassDiskCheck"=dword:00000001
    "BypassCPUCheck"=dword:00000001

Így mellőzve lesz a hardverkövetelmények ellenőrzése a telepítés során.

• Zoz

őstag

válasz t72killer #20052 üzenetére

Egész pontosan ezt csinálja a Rufus is, berakja ezeket unattended.xml-be:
    reg add HKLM\SYSTEM\Setup\LabConfig /v BypassTPMCheck /t REG_DWORD /d 1 /f
    reg add HKLM\SYSTEM\Setup\LabConfig /v BypassSecureBootCheck /t REG_DWORD /d 1 /f
    reg add HKLM\SYSTEM\Setup\LabConfig /v BypassRAMCheck /t REG_DWORD /d 1 /f
    reg add HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\OOBE /v BypassNRO /t REG_DWORD /d 1 /f

• King Unique

titán

válasz kezo0 #11193 üzenetére

"De az én fejemben a mindig emlegetett Secure Boot nem egyenlő az UEFI-vel, hanem csak annak egy funkciója. Ha tehát az van egy leírásban, hogy a Secure Boot megkerülhető, abból nekem nem következik, hogy a teljes UEFI megkerülhető."

Mivel Secure Boot funkció csak UEFI-s PC-k és UEFI-s bootolás esetén van, ellenben legacy BIOS-os PC-knél és Legacy / CSM módban történő bootolásnál nincsen, ezért nem újdonság, hogy UEFI-s PC-knél téma.
    Ha az van a leírásban, hogy biztonságos rendszerindítás (Secure Boot) mint követelmény, akkor értelemszerűen a biztonságos rendszerindítás (Secure Boot) megléte / bekapcsolt állapota értendő az alatt, ami ugye eleve UEFI-s PC-knél, UEFI szerinti bootolásnál van csak, ellenben legacy BIOS-os PC-knél nincsen.

"Azért nem kerestem rá, mert gyakorlatilag minden hsz-t elolvasok itt évek óta, és emlékeim szerint ezek egyikéből sem volt nekem egyértelmű, hogy a Win11 feltehető legacy BIOS-os gépre is."

Biztos? :B Csak mert pl. az előzőleg linkelt hozzászólásoknál is világosan le van írva a BypassSecureBootCheck kapcsán.

"[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig]

erre kibővíthetnéd az írásod ,hogy ne kelljen az uefi-vel bohóckodni
    Igy simán felmegy olyan gépre is amin nincs uefi"

"Ja és ami fontos, hogy akinek csak a TPM hiányzik, akkor az alábbi 2 sort töröljétek a REG fájlból (Nagyon régi masináknál jöhet jól ez a 2 sor, amiben csak Legacy BIOS van (tehát nuku Secure Boot) Se TPM, se elég RAM stb stb)
    "BypassSecureBootCheck"=dword:00000001"

"Ez a te legutóbbi linkeden szereplő leírásban sincs így, explicite megfogalmazva."

Biztos? :B

Windows 11 telepítése inkompatibilis gépre

#23 (cikkíró)
    igen, de pl az én alaplapomon (Gigabyte Z68P-DS3) nincs UEFI, így nálam azt is ki kell kapcsolni.

How to create bootable USB drive for Windows 11 with Rufus

"Alternatively, Rufus has an option that allows you to create a bootable USB that bypasses the TPM 2.0, Secure Boot, and memory requirements to install Windows 11 on unsupported hardware."

Tehát először inkább el kellene figyelmesen olvasni, amit leírnak és linkelnek, majd csak aztán nekiállni kritizálni, félremagyarázni, stb. :B Köszönjük!

• Fire/SOUL/CD

félisten

válasz Fire/SOUL/CD #5284 üzenetére

Ja és ami fontos, hogy akinek csak a TPM hiányzik, akkor az alábbi 2 sort töröljétek a REG fájlból (Nagyon régi masináknál jöhet jól ez a 2 sor, amiben csak Legacy BIOS van (tehát nuku Secure Boot) Se TPM, se elég RAM stb stb)

• Fire/SOUL/CD

félisten

válasz ToBeY #5253 üzenetére

Bevallom férfiasan, ezt a módszert még nem próbáltam ki, nem tudom garantálni, hogy működik-e, de egy próbát megér...

1. W10-ről csinálni egy rendes rendszermentést (pl. Macrium reflect Free-vel), rendszermentés nélkül neki se állj!

2. Az alábbi kódot mentsd el valamilyen névvel, de REG kiterjesztéssel, Én itt a példában w11_old_pc_reg_hack.reg néven mentettem, a Dokumentum mappába (hisz W10 alatt vagyunk, létezik a mappa).

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig]

Akinek csak a TPM hiánya miatt van szüksége erre a megoldásra, akkor a REG fájlból az utolsó 2 sort törölje ki!

3. Csatold fel (mount) a W11 telepítő ISO-t, nálam most a G: meghajtó lett

4. Futtasd a parancssort (nem a terminalt, ez fontos!!!), WIN+R, cmd beír és enter.
    # átváltunk a telepítési meghajtóra (esetemben, itt a példában G: ugyebár)
    # paraméterezve indítjuk a telepítést, a setup /DIAGNOSTICPROMPT ENABLED parancs kiadásával. Lényegében ez a "trükk", mert egyébként nem lehetne előcsalogatni a telepítés elején a parancssort, ez a paraméter viszont lehetővé teszi ;]
    Mindez képen. (Parancssor bezárható)

5. Elindul a telepítő, majd rögtön az első megjelenő ablakon SHIFT+F10 és így megjelenik a parancssor.
    # Elindítjuk a NOTEPAD-t (ha elindult, a parancssor már zárható is)
    # Fájl/Megnyitás
    # Betallózzuk a korábbi REG fájlt/Jobb egér és Egyesítés. A feldobott kérdésre pedig IGEN a válasz. Megjelenik az információ, hogy hozzá lett adva a Regisztrációs adatbázishoz és OK.

Fájl megnyitás ablak, majd NOTEPAD is bezár és folytasd a telepítést.

Mint írtam, fingom nincs róla, hogy ez beválik-e, de ha valaki belevág, az majd jelezze, hogy mire jutott vele, de csak az 1. pont betartása mellett nekikezdeni!!!

UI: Kicsit még agyaltam és lehet, hogy van ennél egyszerűbb megoldás is (ezt sem próbáltam még), nevezetesen mi történik akkor, ha a REG fájlt simán hozzáadod a W10 registry-hez és utána indítod a W11 telepítését, nem-e lehet-e esetleg-e, hogy a W11 telepítő odafigyel a W10 regstry-re is és onnan átveszi a dolgokat és így is kihagyja a TPM meg többi ellenőrzését (mondjuk sok esélyt nem adok rá, de MS-nél a fene sem tudja)... :U :DDD

[ Módosította: radi8tor ]

• mave13

őstag

Sziasztok!

Beléptem a klubba, sikerrel felment a Win11, köszönöm mindenkinek az iránymutatást, elmondom, hogy csináltam...

A gépem nem egy extra cucc, egyáltalán nem felel meg a követelményeknek:
    Legális Win10 pro, ASUS Maximus VIII Hero + i5 6500, tehát ezen nem futhat Win11... és mégis.

Szóval a menet a következő:
    Letöltöttem egy Win 10 képfájlt, majd Rufus segítségével létrehoztam egy bootolható USB meghajtót. Legalább 8 GB-os tároló kell, a Rufusban az egyetlen dolog, amit módosítottam, hogy Fat32 helyett NTFS filerendszert használjon. Lehet hasznáni a Windows Creation Tool-t is.
    Letöltöttem a Win 11 iso képfilet a Microsoft honlapjáról.
    A Pendrive Sources könyvtárából az install.wim filet kitöröltem, és a Win 11 képfileból ugyan ezt a nevű a filet bemásoltam a helyére. (Azért kellett az NTFS rendszer, mert a file 4 GB fölötti, a Fat32 ezt nem kezeli.).
    A BIOS-ban bekapcsoltam a Secure boot funkciót.
    A Windows 10 registryben hozzáadtam az alábbi bejegyzéseket:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup]
    "AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU"=dword:00000001

valamint:

Nem szerettem volna teljes újratelepítést csinálni, ezért ezeket követően a futó Win10 alatt a pendirveról elindítottam a setup.exe-t. Rögtön az elején a Frissítések keresését kikapcsoltam. Ezt követően csak a telepítő utasításait követtem. Kb. fél óra telepítés után lett egy legális Win11 rendszerem.

Valószínűleg kissé túlbiztosítottam a dolgot, ahogy visszaolvastam valószínűleg a registry variálás nélkül is működött volna a telepítés simán az install.wim cseréjével, és a telepítés elején a frissítések kikapcsolásával. (Mivel Win10 telepítőt buherálunk meg Win11 állománnyal, ki kell kapcsolni a frissítés lehetőséget, mert a rendszer lányos zavarában nem tudja, hogy akkor ő most 10, vagy 11 telepítő, és összezavarodhat.).

Nekem így sikerült. Köszi mindenkinek, aki ezt már így-úgy a topikban leírta, így összegezve még nem láttam, ezért írtam csak le.

• Fire/SOUL/CD

félisten

válasz Doky586 #3027 üzenetére

A REG fájl tartalmát módosítsd erre a leírásodban, akkor még több(régebbi) gépre is felmegy. :DDD

• ricsi99

addikt

válasz Doky586 #2131 üzenetére

erre kibővíthetnéd az írásod ,hogy ne kelljen az uefi-vel bohóckodni