Hirdetés
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
Új hozzászólás Aktív témák
-
jimpo
senior tag
4980HQ Max # of PCI Express Lanes 16 !
Tehát 16 elérhető összesen, na a abból 16 sosem lesz csak a GPU-é..... -
Próbáltam a legfrissebbel, ugyanez, most az eggyel régebbi van (itt még működik a nonZ OC), ugyanez volt. Próbáltam kézzel átállítani Gen3-ra (alapból Auto), de ugyanez. Más nincs a gépbe. Ha lenne is, a manual szerint úgy működne, hogy első slot 3.0x16, második slot 2.0x4 (Crossfire képes a deszka, a második is teljes méretű, de azt a chipset kezeli).
Minden más oké, és igazából ha nem néztem volna rá, meg nem mondanám.
-
Van valakinek arra ötlete, hogy a PCI-E 3.0x16 slotban az RX9060XT miért csak 2.0x16 sebességel megy? GPU-Z ezt mutatja, az Adrenalin is, teljes terhelés alatt is. Az RX570 ment rendesen. A lap egy Asrock H97M-Pro4 (tudom, nem mai), próbáltam több BIOS-al, ugyanez a helyzet. Teljesítményén igazából nem érzem, adott játék adott beállítások mellett közel úgy fut, mint tetszőleges Youtube videó (a proci i7-4980HQ@4.2GHz). A kártyát kivettem, visszaraktam a slotba, de ugyanaz maradt.
-
válasz
B.Á.L.!.N.T
üzenetére
Kár érte, de legalább bejött neki.
-
-
kolopele
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ezért is írtam, hogy nem tud mindenki ennyi pénzből dobálózni, hitelekbe verni magát. Mondjuk vidéken is lehet jól keresni, én sem panaszkodom (igaz nem is alkalmazott vagyok), de nejem például óvónőként jelenleg mindenestől több mint a dupláját keresi a 300 ezernek. Nyilván nem mindegy mi az a munka amit csinálsz. Persze normális esetben még ennél is többet kellene keresnie egy 3 diplomával bíró szakembernek, de ez van.
-
F.B.I.
veterán
-
kolopele
nagyúr
Te el sem tudod képzelni hogy vannak emberek akiknek már a 25 EURO is sok. Nem véletlen szoktál a kérdezőknek is sokszor dupla áron ajánlani mindent mint amit keretnek megadnak
Havi 800 EURO meg jóformán semmire nem elég a mai világban, ha valaki ennyit keres csak nem azon gondolkozik család mellett hogy csúcs VGA - t vegyen, még hitelre sem. -
Szeretem ezt a "régen minden jobb volt" dolgokat. 2008 óta eltelt 18 év. Szóval akkor az teljesen normális dolog hogy a komponensek ára rövid idő alatt 50-400% között drágultak. 0,azaz nulla fejlődés mellett. Mert ugye akkor mindig az új technológia volt a drága. Eszembe jutott a kicsi zsemlés szállóige...
-
CJ4567
nagyúr
Én nyáron váltottam AM4-ről AM5-re, az 5800X3D magában elment akkor 123k-ért postával együtt, ez majdnem 1:1-ben fedezte már a 7700 (80k) + 32GB 6000 CL30 (44,5k) árát. Tudom, hogy most nagyon más a helyzet, de emlékszem, amikor azt mondták, hogy felesleges 7700-ra váltani, csak sidegrade
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Most nem is kapkodnak érte.
VGA oldalon is átrendeződik a piac. Az AMD is bejlentette, hogy leállítják a 9070 gyártását (persze szépen megfogalmazva), és a "jobban megtérülő" 9070XT-re fókuszálnak. Mondjuk ez érthető, árban nincs akkora difi köztük, és mindkettő 16 gigás. Nyílván a drágábbat éri meg gyártani. Természetesen újabb drágulást jelentettek be, ezt mostmár naponta olvasni...az járt jól, aki most csak házat akar cserélni. Azok nem drágultak és nem is jelentettek be rájuk drágulást (még).
-
-
Nem teljesen VGA, de a Google Discover mindig ajánl érdekes cikkeket, és mióta rendszeresen bújtam a Hardveraprót, hirdetéseket is, ami érdekelhet (félgép CPU és VGA).
A Notebookcheck írja, hogy megugrott az AM4 procik ára, mert kelendőbb, mint a DDR5 társa. Kicsit lejebb 5700X3D 160k, 5800X3D 200k, hardverapró. Teljesítményben a 7600X áll hozzá a legközelebb, ami jelenleg újonnan, garanciával 75-80k. Ennyiből kijön a DDR5 felára, és kapsz egy fejleszthető platformot, nem a zsákutcát. December közepén még volt 5800X3D 140k pénzért, mondjuk nem sokáig, mert ahogy felkerült, már jegelték is.
-
F.B.I.
veterán
Pedig én áldoznék rá. Mennyi még relatív jó szériás kártyát életben lehetne tartani, gyerekeknek vagy bárkinek 1080p játékra. Mindegy. Álom.
Én a magam kis saját családi közösségében csináltam ezt meg. Csak telefonokkal: vettem szerszámokat, melegítő padot, időm van és régi Iphone készülékeket újítom fel, rakok be új aksit, vízzárót, esetleg új törött hátlapot és működnek tovább nálunk, harmadárból, mert a vas erős, szoftver meg van alá még évekig.
-
F.B.I.
veterán
[kinai VGA újraélesztő mester]
3080 hullik a legjobban, lenne kis hazánkban ilyen szaki, emberi árakkal dolgozva, milyen komoly régi kártyák kelhetnének újra életre.
-
dioka7
senior tag
válasz
AlexDaywalkr
üzenetére
Próbáltam 1db DP kábellel is, mind3 kimeneten. Kifejezetten a DP-vel van baja. Az AI chatek szerint UEFI-Legacy baja van, mert bár a rendszer UEFI-ben van telepítve, mégis Legacynak látja, ezért bár a biosban a boot-nál "UEFI only" van beállítva, mégis legacyban indít és legacyban indul el a vga bios-a és abban nem tud post-olni, ha van a DP kimeneten monitor. Újra kellene húzni, hogy ezt teszteljem, de ehhez most nincs kedvem. Van tartalék m.2 ssd-m, lehet hogy egy új rendszert feldobok rá, és ha az megoldja, akkor valóban ez volt, ha nem, akkor már végképp nincs ötletem...
A kérdéseidre válaszolva:
- Nem kapcsol be a post-olásnál elakad, már a boot-ot sem kezdni meg
- Nem, a tv a másodlagos, de ha a tv nincs bedugva, akkor sem megy.
-
Plusz télen amikor mínusz fok volt kint, mindkét ablak nyitva volt nálam abban a szobában, ahol a rig volt, úgy öltöztem reggel a munkásruhámban, hogy nem fáztam meztelenül. A kinti jó kis hűs levegő is hűsítette a kártyákat.
"visszahozta a fűtés árát is."
Visszahozott az mindent is. 12 kártyánál 40k volt a havi áram, és árfolyamtól függően hozott 150k-500k-t egy hónapban. -
jimpo
senior tag
-
kolopele
nagyúr
Köszi, akkor lényegében nincs változás, a K ugyanúgy a 4.0, az M meg az L a 4.5. Az zavart meg kicsit hogy bekerült a globálisba az ajánlott, de megnéztem, ez attól függően változik magában a játékban mit állít be az ember, ultra performance L, performance M, balanced/quality esetén meg K, azaz utóbbi kettőnél 4.0 - ra vált (már ha globálisan ajánlott a beállítás).
-
jimpo
senior tag
válasz
kolopele
üzenetére
Viszont most melyik a 4.0? Vagy az most hogyan állítható az új appban?
A Wikipédián van táblázat hozzá...
-
kolopele
nagyúr
Nekem most már az új appban nem tiszta ez az egész. Ugye lehet állítani azt globálisan hogy ajánlott, elvileg ez a 4.5. Lehet állítani a preseteket, ugye ami lényeges az a K, M, L. Na most mi alapján lehet azt tudni hogy melyik a 4.0? Teszem fel globálisan ajánlott, akkor játékban attól függően változik a preset mit állít be az ember. Ultra performance L, performance M, balanced/quality K. Ez automatikus. Viszont most melyik a 4.0? Vagy az most hogyan állítható az új appban? Nem mintha akarnám az 5070 Ti mellett, csak kíváncsi vagyok mi a trükk.
-
jimpo
senior tag
-
Spec
őstag
Idevágó videó, ami tegnap jött elém a fészen

-
jimpo
senior tag
-
jimpo
senior tag
Nvidia RTX 50 Supply Lies, AMD RDNA 5 Strategy, Intel B770 | Hardware Unboxed | Broken Silicon 345
Moore's Law Is Dead / Hardware Unboxed
Ezt még lehet én is megnézem, hallgatom nemsokára. Egyébként nem követem folyton a "szériát"... -
Vigneau
félisten
válasz
AlexDaywalkr
üzenetére
[link] <-- Kiindulási alapnak jó lehet.
-
AlexDaywalkr
tag
Sziasztok! Vettem egy MSI RTX5070-et és arra jöttem rá, hogy habár az alaplapom (MSI MAG B560M MORTAR WIFI) tudja a PCI express 4-et, de csak 10. genes CPU (i7 10700) van benne, ezért csak PCI express 3-ban megy. Mennyire veszi ez vissza a videókártya teljesítményét?
-
jimpo
senior tag
Elméletileg bármi lehetséges, gyakorlatilag meg majd kiderül.
Nekem meg ugyan mindegy úgy is.
Itt én hozzá is tenném... 200 ezer feletti, de sokszor olcsóbb cucc kibontását és első indítását levideózom legtöbbször.

Tehát ha esetlegesen DOA a cucc, vagy nem is az van a dobozban... Akkor van bizonyíték!
-
jimpo
senior tag
MSI reportedly raises GeForce RTX 50 distributor pricing, ASUS and Gigabyte to follow
Eddig is emelkedtek....
De most már hivatalosan is bejelentett áremelés. -
jimpo
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Nem az enyém...

Nekem egy "csöves" XFX RX 9070 Quicksilver -em van, plusz az egyéb sallangok...
-
jimpo
senior tag
-
dioka7
senior tag
Sziasztok.
Tanácsért jöttem, már tanácstalan vagyok, mint egy kisközség és előre is elnézést, hogy hosszú leszek...
A konfigom:
Alaplap: Asus TUF GAMING B850M-PLUS WIFI
Proci: AMD Ryzen 7 7700 OEM
RAM: Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz
Hűtés: Arctic Liquid Freezer II 280
Tárhelyek: WD Blue SN570 500GB (rendszer), NVMe SSD Western Digital Blue SN580 2TB, Toshiba 3TB 64MB 7200rpm SATA3
Táp:MSI MAG A750BN PCIE5
Monitor:SAMSUNG 49" LC49J890DKRXENVettem a fenti konfigba egy Palit Nvidia 5070-et. Nem post-ol a gép vele. Bios frissítve, beállítgatva, továbbra sem jó. Próba másik gépben, abban jó. Olvastam, hogy az OEM vga-k vbiosa, sok esetben az asus lapokkal nem kompatibilisek, ezért kicserélem a Palitot egy MSI Ventus 2x-re. Ezzel ugyanaz a jelenség. Előtte MSI 3080 Ventus 3x-em volt, még meg is van, azzal hibátlan minden.
Aztán olvastam, hogy az 5-ös szériás vga-knak bekapcsoláskor van egy fél pillanatra egy kiugró fesz igényük, ezért kicseréltem a tápot is, úgy sem lett jó.
Ez 2 heti sz0pás volt és már nagyon felidegesített, elvittem sógoromhoz, aki rendszergazda és tényleg ért is hozzá. Nála elsőre nem kapcsolt be, de utána igen és kb 20x újraindítottuk és mindig bekapcsolt. Ezután hazavittem és összeraktam és megint nem kapcsolt be. Az idegállapotom inkább nem írom le ezután, de lemodelleztem, hogy milyen eszközök voltak bedugva a sógoromnál: egy monitor HDMI-n+bill+egér. Otthon is kihúztam mindent, csak ezeket hagytam benn és bekapcsolt...
A lényeg, hogy kikísérleteztem egysével, hogy mi lehet a gond és a DisplayPort kábelen, ha a monitor rá van dugva és be van kapcsolva (vagyis auto. ébredésen van), akkor nem kapcsol be a gép. Ha kikapcsolom (kézzel) a monitort (de be van dugva a DP kábel), akkor bekapcsol a gép. Egyébként, ha már megy a gép és a monitort utána kapcsolom be később, akkor van jel display porton és minden tökéletes. 3 különböző kábellel próbáltam, mindig ugyanaz a jelenség mindhárom DP kimeneten.
Szóval a kérdés, hogy találkozott már bárki azzal, hogy egy monitor és egy VGA típus (mivel a palit-nak is ez volt a baja jó eséllyel)nem kompatibilis egymással?
-
F.B.I.
veterán
Aranyos….kezdődik:
-
-
pluto1969
aktív tag
XFX Swift AMD Radeon RX 9060 XT OC 16G délelőtt még 159 000ft, délután már 166 590 ft Azért fél nap alatt elég fura. Rejtélyesek ezek az árazások .
Szerintem ezt a generációt kihagyom, addig kihúzom az RTX 3070-el, de ha berottyolna, akkor van tartalékba egy RTX 3060TI is -
jimpo
senior tag
-
Megjött a RX9060XT Challanger. Egyelőre egy öreg, de nem vén 1150 alapú gépem van, ebben van egy speciál i7-4980HQ proci 24GB memória társaságában. Ennek a különlegessége, hogy alapból mobil processzor, tehát FCBGA1364 tokozású, ehhez ügyes kezű kínaiak csináltak 1150 foglalatot, áttervezték a lábakat, kiiktatták a szorzózárt, kapott normál méretű fedelet, alatta folyékony fém pasztával. Még egy különlegessége, hogy ez az első "X3D before X3D", az Intel első olyan processzora, amiben L4 cache van (túl sok nem volt neki, egy kéz elég a megszámoláshoz), méghozzá 128MB, a magok mellett külön, köztük két sávos 1.5GHz-es lane (oda-vissza). Ez eredetileg az integrált Iris gyorsítónak van, de a CPU is használhatja, és használja is. 4.2GHz-en megy nálam jelenleg, az alap órajel 2.8GHz, és all core turbo van mind a 4 magra, plusz HT. Azt kell mondjam, nagyon megy, a lehetőségekhez képest.
A kártyáról: féltem a hotspot probléma miatt, sok panaszt olvastam, hogy a GPU és GPU hotspot között 30 fok is van egyeseknél, nálam egyelőre a deltaT nem ment 15 fölé, nyugalmi állapotban 2 fok. Mondjuk nagyon még nem húztam neki (vagyis de, amennyit a rendszer bírt), a TDP 90W körül volt (ennél a modellnél 160W a keret) terhelésen. Egy RX570 után olyan, mintha egy Trabantból beültem volna egy Koenigsegg-be.
-
jimpo
senior tag
ASUS issues a third RTX 5070 Ti clarification and walks back the earlier EOL claim
Érdekes....Kíváncsi vagyok a srácok /Hardware Unboxed/ kapnak-e kártyát tesztelésre, mert csak kértek megint.

RTX 5060 dominates South Korea 2025 GPU charts, takes one third of NVIDIA sales
-
válasz
5leteseN
üzenetére
Csak arra kívántam rávilágítani, hogy amellé még kell egy teljes gép. De igaz, nem egyszerű, a táp problémás, egyszerűbb egy X99 Xeon gép. Egyébként azoknak az árai is emelkedtek úgy 30% körül, gondolom a memória lett drágább (hiába EEC), mert a lap és a proci nem drágult, csak a bundle kiszerelések (Lap+CPU+RAM).
-
5leteseN
őstag
A V100 SXM2/16GB legrosszabb esetben a 6700XT szinten van az energiatakarékos üzemmódban(170W)! ...a normálban(300W) meg az 5060 szintje lesz, "csak" 16GB VRAM-mal.
Költségvetés/Forgatókönyv kb: Ha valaki nem-ügyes/nem-szeret eBay-alkudni, akkor is 150-/max-200€-ból kijön. Egy hétvége laza Yt-nézegetés után fel lehet rakni, beállítani a drivereket, ééés:
, 6700XT/16GB(minimum)...Közben jártam a H-apró felé: mindkét kártya 90e körül van, és kicsi az esély, hogy az ár lefelé fog korrigálni!
-
jimpo
senior tag
-
válasz
5leteseN
üzenetére
Kérdéseidre a válaszok: DIY Steam Machine (Logout cikk). Az egyetlen probléma, hogy eBay-ről tudsz lapot vadászni, egy hete még találtam egy eladót, aki épp a VÁMhatár alatti áron árulta (222 USD a határ, 221.5 USD volt postával az ára csak a lapnak, ha ház is kell, az elég húzós, de a cikk mindenre kitér). Ha határ fölé csúszol, akkor VÁM a cuccra, az ÁFÁ-ra és a szállítási díjra is, plusz a Posta kezelési költsége egy tizes.
-
-
Baltazár123
őstag
Na ez az amit én se értek. Egyébként a garancia is némileg necces, mert nem a nevedre szól és ha az illető felszívódik, de valamennyit ér természetesen aktív garancia a termékre.
Amikor a procit vettem, a ryzen 3600-t, akkor vatta új dobozos verziót adott normál kisker 20,7e ft-ért és mivel útba estek személyesen át is vettem. 3 év garival. Itt a HA-n meg simá jegelgették 20-21e -ért a sok éves lerúgott példányokat.
Ez az amit én soha az életben már nem fogok megérteni, hogyan képes valaki elnavigálni a HA-ra és annyira böszme lenni utána, hogy egy árukeresőt nem képes lefuttatni?

A csúcs viszont az volt és sajnálom, hogy mentettem le a képet, amikor az eladó rárakot 20e forintot az alza árra és fullos alza garival kínálta. Azaz amikor beérkezett a lóvé, mert jegelve volt, akkor megrendelte a cuccot
Valami madár kifizetett egy huszast azért, hogy megrendelték neki a cuccot az alzától. -
5leteseN
őstag
Egy RTX 5060 alternatíva:
1; 16GB VRAM-mal,
2; féláron(+),
3; természetesen gari nélkül,
4; a meglévő mellé,
5; alkotó kedvűeknek: nVidia V100(SXM2)
Ismerős vett tőlük 50€-ért(2-t, sima alkuval), +25€ volt (eBay-en mástól) a hűtőborda, és ugyanígy alig-többért a még szükséges PCIe(3.0) panel. Hűtőventije volt a polcon.
Kis utánajárással a Windows-os driver beállítások is elérhetők a YT-on.Elméletileg: dupla fogyasztású az RTX 5060-hoz képest.
Gyakorlatilag: kis teljesítmény veszteség árán vannak energiatakarékos beállítások is. A kb 2-5% "veszteség" árán, ->230W-170W-os lesz fogyasztás.
Tök-jó játék!

Lehet, hogy én is bele csapok ebbe a "Lecsóba"! -
válasz
Grave_444
üzenetére
Olvastam róla korábban, hogy a használt hardvereket is lehet osztályozni, hogy melyek a leginkább kockázatosak és melyek a legkevésbé.
A Jófogásos történet meg szerintem itt is zajlik Aprón. Valag frissen regisztrált tag árul drága dolgokat és a leíráson is látszik, hogy nem mostanában kezdte az ipart. Nettó gyanús. -
Grave_444
nagyúr
Van egy csávó egyfolytában regisztrál jófogásra és kártyát is árul.
Tök szép, részletes, hozzáértő leírás. Nevetséges áron minden termék, nincs az a hülye aki bedőljön. A legviccesebb az egészben ennek tudatában felhívtam és személyes találkozót kértem. A lakcímemtől 2 perc volt autóval és amúgy is arra volt dolgom, úgyhogy gondoltam megnézem mi történik. Természetesen nem nyitott ajtót senki.
Aki ilyennek utal az meg is érdemli. Zöldfülűként 1-2x én is belefutottam, de innen apróról is kis tételekkel.
Amúgy a használt hardver, legyen az kártya is simán vehető. Nyilván megvan a rizikó, hogy meghibásodik, de nagyobb valószínűséggel fog a bolti új, viszont ott lehet érvényesíteni garanciát.
-
-
jimpo
senior tag
Gondolom használt vásárlás, azt csak személyesen tenném. De Hardvert eddig csak újonnan vettem. Eladni meg csak személyesen....
Én nem is akarom megérteni!
A 7800XT -m körülbelül 9060 XT 16 GB árban ment el, az AM4 5800X3D félkonfigon az áfa összegét buktam...
Jobb szeretek utánvéttel vásárolni boltból is....9070 XT XFX Quicksilvert is lerendeltem December elején, reggel 280 párezerért. Délben visszamondtam és megrendeltem újra 20 ezerrel olcsóbban. Mindezt ugyanonnan.
Kártyás fizetéssel ilyeneket érdekesebb megjátszani.Pénz az érkezésig a zsebben, ha látom hogy valahol olcsóbb a cucc rendelem onnan.
Vagy alapból lehet több helyről rendelni, oszt ahonnan hamarabb jön, az marad.
A másikat nem kell átvenni vagy vissza kell mondani.
Mondjuk jelen helyzetben a viszamondást, rendelés törlést is meg kell gondolni. Mert oda vissza játszik... -
_drk
addikt
Egyik Facebook csoportban most olvasom a panaszkodást, hogy előre utaltak 220 ezret egy RTX 5070-ért december elején, de azóta se kártya se pénz.
Az a kártya boltban majdnem annyi volt... Spórolni akart 10 ezret, kb a kártya árának 5%-át. Nem értem az embereket meg az egész használt kereskedelmet jelenleg hardverben...Btw HA-s hirdetés volt.
-
jimpo
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
bezzeg az 5050 szintű nyersanyag és chippazarlás az mehet
Mindaddig amíg valaki megveszi, menni is fog.

Az 5060 / Ti 8GB jobb vétel!

A legjobb persze akkor is....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban tilos hirdetni, valamint saját érdekeltségű hirdetések linkjét megosztani. Szolgáltatást/ terméket pénzért keresni szintén tilos! Erre a célra ott van a Hardverapró! Más linkjét ahol nincs érdekeltség, szabad megosztani! Tilos a Warez! Fájlmegosztó és egyéb "kacifántos" forrásból származó alkalmazások fellelhetőségének megbeszélését hanyagoljuk a Prohardver! lapcsalád fórumain!
- G.SKILL Trident Z Neo 2x16GB 3600MHz CL16 Eladó!
- Remek áron dobozos új Asus Tuf Gaming FX507VV/i7-13620H 16GB 512 SSD Nvidia RTX 4060 144Hz garancia
- 24"-os Philips 246V Full HD monitor akciÓÓ!
- 14"-os 5.gen core i5 Dell notebook kiárusítás! AkciÓÓ
- Dobozos ÚJ Lenovo Legion 5 2.5K OLED i7-13650HX 32gb ddr5 1 TB RTX 5070 Garancia
- ELADÓ FÓLIÁZOTT HP EliteBook 840 G9 i7-1265U 16GB 512GB 14" FHD+ 1 év teljeskörű garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z270 i5 7600K 16GB DDR4 256GB SSD GTX 1060 3GB Zalman Z1 CHIEFTEC 500W
- 5G LTE! Microsoft Surface Pro 8 i7-1185G7 16GB 512GB 1 év garancia
- iPhone 15 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
- Samsung Galaxy A21s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Magyar nyelven nem tudok más videósról, aki hasonló mélységig űzi a hardverek javítását.

1080 Ti szalad a fegyverrel, lol!
, 6700XT/16GB(minimum)...
Windows? ár? bővíthetőség? ...