- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
betyarr
veterán
akadt némi gondom az unifi ac ap lr-el: újra kellett húznom a gépet,amin a kontroller futott.nyilván gyalu lett többek között a kontroller progi is,mert kékhalálozott a pc.az ap természetesen továbbra is szórta a wifit.most újrahúztam a kontrollert a friss oprendszeren és némi gondom támadt: azt írta a progi,hogy ezt az eszközt más kontroller kezeli és csak inaktívan mutatta a kontrollerben.
kissé fáradt vagyok,de valahogy mégis sikerült adoptálnom az ap-t a kontrollerhez és azóta resetelte magát minden beállítás.valahogy vissza lehet állítani a régi állapotot?
tudom,kissé zavaros a történet,de bazi fáradt vagyok de a wifi meg kéne. -
Fr3eWar
őstag
Köszi a válaszokat, ahogy elnézem egy minden 30K val kezdődik. És közbe eszembe jutott, hogy van egy RT-N65U asus routerem, ami USB-n keresztül elvileg tud 3G modemet kezelni, így ezzel a meglévő eszközzel megoldhatónak tűnik a dolog. Ha nem jutok dűlőre, akkor meglátogatom a mikrotik közösséget

-
rekop
Topikgazda
válasz
Fr3eWar
üzenetére
Az ubi-nak jelenleg nincs ilyen eszköze amivel ez megoldható lenne, ezért én a Mikrotik kínálatában néznék szét. Például LtAP mini, wAP LTE, SXT LTE, ilyesmik. De kérdezz rá a topicjában, ott szerintem van velük tapasztalat a gyakorlatban is.
Illetve itt is találsz néhány tesztet LTE routerekről. -
Fr3eWar
őstag
USG esetén milyen megoldást javasolnátok a WAN2-es port failover használatára, ha a failover eszköz egy mobilsimkártya mobilnettel? Milyen eszközzel/eszközökkel konvertálnátok a USG wan portja számára fogadhatóvá a mobilnetet?
-
StarZ3r0
tag
azt szeretnem kerdezni, hogy az usg ki tudja hajtani a gigabites vonalat? elerheto lesz a maximum savszelesseg?
-
bon
őstag
válasz
üzenetére
Igen, néztem az XG-t is, talán megvették volna, de olyan net is kellene hozzá aminél már értelme van a 10G-nek. Terveim szerint a Pro-t 2gb-os optikai nettel akarom használni, ami ha jól tudom 2x1gb-ot jelent így a wifis vendég eszközök kaphatnak külön 1gbit-et a másik meg marad a dolgozóknak. Egyenlőre még marad az 1gbit-es net, csak még várom az SFP modult-t és a kábeleket, utána meg egy kis szabad idő szeletet amikor kevesen használják a hálózatott, hogy beüzemelhessem az új routert.
-
törölt tag
Mondjuk a pro se teljesen pro. De az vitathatatlan hogy izmosabb mint a 3p.
Az pro feletti kategória meg ár/szolgáltatás arány kicsit nagyon elszabadult. Mondjuk kétségtelen abban az árfekvésben már nincsennek határok. És még jól is néz ki.
Csak hát az ára, ami kicsit borsos. Mindegy is, gratulálok az új vashoz. 
-
julius75
aktív tag
ER12P-t keresek, de sehol sem találok....(magyar forgalmazótól elsősorban)
Ha valaki tud ilyet kérnék egy linket, köszönöm. -
Spirit
őstag
válasz
D-LAN|FuRioN
üzenetére
Köszönöm
-
Spirit
őstag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata, hogy átlagos tűzfallal, QoS nélkül, vlan-ok nélkül milyen wan to lan sebességre számíthatok pppoe-n keresztül az edgerouter 4-el?
-
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Unifi infrában Auto IPSEC VTI típusú VPN-t használ valaki?
Az egyik oldalon egy USG PRO van, fix IP-vel. A másik oldalon egy kicsi USG dinamikus IP-vel. A kapcsolat összeáll, be van konfigurálva, normál esetben megy szépen.Gond akkor van, ha valamiért lebomlik a VPN, elmegy egyik oldalon a net pl. Amikor visszajön a net, nem épül fel automatikusan újra a VPN kapcsolat. Be kell menjek az Unifi felületre és a Settings--> Networks-ben kell nyomjak egy Edit-et a VPN-es hálózaton, majd változtatás nélkül Save. Ekkor újra felépül szépen és működik, amíg nincs szakadás.
Tapasztalt valaki ilyet?
Köszi!
-
Egon
nagyúr
válasz
MasterMark
üzenetére
PoE-val hajtom, a saját tápfeladójával. Kábelt még kipróbálhatom esetleg, csak elég gyanús, hogy csak a 2.4 GHz-el van probléma, nehezen tudom elképzelni, hogy egy rossz kábel okozhat ilyet (de egy próbát megér persze).
-
D-LAN|FuRioN
aktív tag
Nálam megvan a hiba.
Most jött ki a v2.0.4 amin a leírásában szerepel ismert hibáknál...
"VPN - L2TP remote access VPN does not work with Android6/7 L2TP clients, but works with Android9 client though"
Tedd fel a 2-es helyett az 1.10.9 -et és jó lesz. Valószínű te is előtte frissítettél, 1-es fw-el még működött, ezzel meg nem. Nem tűnt fel nekem sem, mert az upgrade között több idő is eltelt, így erre nem gyanakodtam. Sziamiau redmi 4x pedig még elvileg régi droidos, 7 talán.
Próbáld ki, szerintem nálad is ez lesz a probléma.

-
törölt tag
Kétlem hogy bármit is kevernék. Ami a falsh-t illeti nagyon rosszúl tudod. De részemről lezárva. Ha te úgy gondolod ajánld, szíved rajta. De amikor majd jönnek panaszkodni, akkor is legyél ennyire határozott. A "consol port", pl ERX-SFP esetén nem megvalósítható, ami az ERX-ben. Az ERX egy butább verzió az ERX-SFP-hez képest. De a flash probléma ott is megvan. De mint írtam fentebb, ajánld még ezeket az eszközöket. De aki egy picit is előre néz, az nem fog benne már gondolkodni.
Most még elmegy, de pár év múlva... -
devast
addikt
válasz
üzenetére
Szerintem neked még mindig nem világos, hogy az ER-X, ER-X-SFP, ER-10X, EP-R6, ezek mind egy platform. Hardveres alapjuk ugyanaz. Ha majd egyszer valamikor a jövőben megszűnik a támogatásuk, az egyszerre fog történni. Ugyanígy egy platform a régi cavium alapúak, az ER-LITE és az ER-POE. Semmi nem szenved tárterület hiányban, 256mb van rajt, a jelenlegi firmware-ek meg 75 megásak kb, és 2 verzió van tárolva belőle, így is bőven marad hely. Szerintem azzal kevered, hogy frissítésnél tényleg kiírja hogy törli a régit mert nincs elég hely, de ez azért van mert 3x már nem mindig fér rá a firmware... de nem is kell.
Az vegyen ER-10 -et, akinek kell a +5 switch port. Az új bootloaderrel lehet konzol kábel nélkül is tftp-ről halott ER-X -et életre kelteni, így kevésbé fájó már a konzol port hiánya. Az 512mb ram az emberek 99,99%-ának teljesen felesleges bele (bgp-hez kell sok ram), az 512mb flash úgyszintén. Egyszerűen szerintem nem nyújt annyi pluszt, ami miatt megérné a felárat. -
D-LAN|FuRioN
aktív tag
válasz
Cirbolya_sen
üzenetére
Valóban.
Én csak a nyers adatot néztem hírtelen, meg a múltkori vpn tesztből indultam ki. 
-
Cirbolya_sen
aktív tag
van amiben igen van amiben nem:
https://www.renvu.com/Learn/Ubiquiti-Router-EdgeRouter-X-vs-EdgeRouter-Lite-Easy-Comparison
a fontosabb dolgokban a lite erősebb
pl:
x
Routing (Fast-Path) - 1518 bytes packets
Throughput - 1 Gbps
Pps - 80,000lite
Routing (Fast-Path) - 1518 bytes packets
Throughput - 3 Gbps
Pps - 240,000x
Routing (Fast-Path) - 64 bytes packets
Throughput - 957 Mbps
Pps - 1,400,000lite
Routing (Fast-Path) - 64 bytes packets
Throughput - 490 Mbps
Pps - 730,000 -
Egon
nagyúr
válasz
D-LAN|FuRioN
üzenetére
Erősebb az er-x az erl-3-nál prociban? Ez nekem új.
Anno arról volt szó itt a topicban, hogy pont forgítva van, ezért is vettem az utóbbit. -
D-LAN|FuRioN
aktív tag
válasz
üzenetére
Valóban sok esetben jobban jár xy egy újabb szériás eszközzel, de figyelembe kell venni az igényeket is. Simán csak azért mert 1000-es diginet felesleges rá egy er-4 pl. Ha csak nincs szüksége pl ultra gyors vpn-re vagy nem használ vlanokat. Az emberek többségének viszont ahoz, hogy böngészgessen és torrentezzen teljesen felesleges. Aki simán csak szeretne egy jó útválasztót otthonra a gigás digihez egy erx is bőven tökéletes, árban simán elp*csázza a konkurenseket. Háttértár valóban nem valami acélos, viszont prociban erősebb az erl-3 nál. Pont múltkor néztem egy VPN tesztet ott is elég jól teljesített az erx, lite-ot simán elverte. Azon az áron nagyon jó kis cucc. Nekem ugyan nem volt még ilyen eszközöm csak erl-3 amit nemrég cseréltem vpn miatt er-4-re. Viszont volt alkalmam meghajtani mindkettőt 1/1G-n. Igazából erl3 sem vall szégyent, sőt. er-4 vpn-ben ugyan darabokra veri az is tény, viszont alap használat közben azon kívül, hogy gigás hajtás mellett 3x akkora proci terheltsége volt a lite-nak, érzésben nem hozott semmivel sem kevesebbet. Szóval nagy kérdés akinek csak kell egy jó router megéri e a felárat vagy esetenként dupla árat. Pl szerintem erl-3 -at az életbe nem cserélném 4-re ha nem kellene gyors vpn. Szuper router volt, féláron... Enélkül indokolatlan szvsz, mert mindkettő stabil és jó eszköz.
Legjobb példa erre a két hete bekötött kedves ügyfél az egyszintes családi háznál a nappaliban bent ficegő Asus ROG Rapture GT-AX11000 routerrel. Amire rá van kötve egy asztali gép meg 3db telefon wifin.
Valaki megvetette vele az jó lesz. Valóban jó, de arra amire neki kell egy 15x olcsóbb router is bőségesen jó lett volna.
És még a fél nappalit se foglalná el
Aztán nem tudom, lehet én gondolkozok rosszul. -
törölt tag
A 60 és 99 dolláros eszköz utódja 110 dollár. Ami egyrészt több interface-el rendelkezik, nagyobb tár terület, több memória. Az erx, erx-sfp minden fw frissítés alkalmával tár terület hiányban szenved. De teljesen mindegy, ha valaki hosszú távra gondolkozik az nem az erx, erx-sfp- be tegye. Mert hosszú távon jobban jár az er10-el. Aki meg erlite3 kategóriában, annak meg er4 lesz a hosszú távú befutó eszköze. Lehet egy darabig húzni, halasztani de előbb vagy utóbb bekövetkezik.
-
devast
addikt
válasz
üzenetére
Egy $60-os terméknek akkor sem lehet egy $200-os termék az utódja, a piac nem így működik. Másrészt az er-x, er-x-sfp, er-10x, ep-r6, ezek mind mt7621-el vannak hajtva, csak más igényeket fednek le, egyik olcsó, másik sfp-s, harmadikon van 10 port stb... most azon ne vitatkozzunk, hogy az egyikben van konzol port a másikon nincs, meg 256 mega ram másik meg 512, mert igazából a teljesítményére nézve ezek éppen pont egyformák.
-
törölt tag
Dehogynem, majd bele raknak egy "Uj" szolgáltatást, vagy a meglevőt kibővítik ami indokolja. Ne legyen igazam, de sanszos hogy ez lesz hamarosan.
Ugyanakkor erx-sfp és a ER10 között 10$ a különbség. És picit izmosabb. Én ha most kellene venni, akkor tuti kivárnám az ER10-et, már csak a 10 port, + consol managment, usb stb.. amik pl nincsennek a erx, erx-sfp-be. Mondjuk a poe nem néztem, mert pl erx-sfp meghajtja simán a unifi ap-ac-lr-t. Ami mondjuk nem rossz dolog. Ha erre képes az er10-is. Akkor nem kérdés melyiket érdemes venni. A sima erx meg hát.... -
devast
addikt
válasz
üzenetére
Pont ez az, izmosabb erősebb, nagyságrendekkel drágább ER-ek jöttek mostanában (ER-4, ER-6, ER-12 stb). Ezek nem fogják kiváltani a $59 MSRP-vel rendelkező ER-X -et. Az újabb cavium soc-okat nem lehet olcsó termékekbe rakni, amíg nem találnak valami mást a MT7621AT helyett kb azonos árban, addig ez maradni fog. Sőt mint ellőbb mondtam most építettek rá egy újabb terméket az ER-10X -et. Egyedüli esélyt arra látok, hogy valamikor majd váltanak mips-ről arm-ra, de amilyen ütemben haladnak az edgeos fejlesztésével, lesz az 8-10 év is szerintem mire odaérnek.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
a vonalat biztosan nem fogják dobni, de lassan kikoptatják majd szerintem az ER-Lite->ER-4 az ER-X pedig az X10 lesz
oops, most nézem a gyártói listában az X még benne van, a Lite3 viszont sehol sincs
https://store.ui.com/search?type=product&q=ER*
akkor javítva, SFP az X10

-
törölt tag
Senki nem mondta hogy most, vagy 1-2 hónapom belül. De hogy 2-3 éven belül az biztos.
Nem véletlen kezdték el kiadni az izmosabb HW felszerelt eszközöket. Ezek intő jelek arra, hogy várhatóan ki fogják vezetni. Ezért se meri ajánlani hosszú távra már ERX, ERX-SFP, eszközöket. Persze tűzoltásra még csak csak, de hosszú távra biztos nem. Ha megnézed az ER10 ára, kb annyi lesz mint 1-2 éve az ERX-SFP.
Illetve jelen pillanatban is kb 10$ a különbség. Csak éppen izmosabb HW-el.
Na mindegy, mindenki azt vesz amit akar, és maga dönti el. De ha valaki hosszú távra tervez, akkor nem feltétlen jó dolog az ERX, ERX-SFP, ajánlani. Már a tavalyi évben is .... De mindegy.
Ettől még jelen pillanatban nagyon jó kis eszközök, és ahhoz képest szépen teszik a dolgukat. -
devast
addikt
válasz
Cirbolya_sen
üzenetére
Nem hinném... 2.0.3-ban két nagy hibát is javítottak, 1-2 verzió és szinte teljesen jó lesz. Van új termékük is ezzel a soc-al, szóval 100% hogy nem fogják dobni a termékvonalat.
-
devast
addikt
válasz
üzenetére
Te is megnézheted a legutolsó beta-nak a release note-jában:
Known issues:
[Performance] - Throughput degradation by 5-10% when comparing with v1.10.9 firmware with older kernel
[VPN] - IPsec and VLAN offloading on ER-X/ER-X-SFP and EP-R6 does not work yet
[VPN] - L2TP remote access VPN does not work with Android6/7 L2TP clients (but works with Android9 client)
[LoadBalancing] - On ER-X LoadBalancing sometimes fails to recover after switching to failover interface
[WebGUI] - Sometimes statistics in WebGUI is "freezing" and page refresh is needed in order to weke it up
[DPI] - Sometimes DPI is reporting wrong rx/tx countersUgye ezek az ismert hibák.
-
törölt tag
válasz
Funthomi
üzenetére
Igen, de ha erlite3 vagy er4 akkor kell külön switch. Esetleg érdemes várni az er10-re, ha jól tudom meg nem kapható Magyarországon. És abban van switch is. Mégis újabb modell. Kb 30-40 körül lesz az -ára, de ez jelen pillanatban csak feltételezés. Időben kiderül minden.
https://www.ui.com/edgemax/edgerouter-10x/Ára $109
-
Funthomi
aktív tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Nem tervezek több funkciót használni benne, mint ami az X-ben benne van.
@szir3na: Az ER-4 ára nekem most mindenképp magas, a Lite már barátibb.
-
Funthomi
aktív tag
Sziasztok!
Néztem a fórumot és nem találtam meg így konkrétan (ha igen, akkor sorry). Digi 1000-es nethez tervezek venni routert. Van tapasztalatotok ER-X típussal, bírná a gigás netet?
Köszönöm!
Üdv!
-
HTomee
tag
Sziasztok,
EdgeSwitch 10X-en csináltam egy szabályos rebootot.
Ezután kék 1 villanás fehér sok-sok villogás és ez megy megállás nélkül ismétlődően.
TFTP módba tettem feltettem rá újra a FW-t. Látszólag fel is ment, de nem indul újra és marad minden a fentiek szerint -
Egon
nagyúr
válasz
MasterMark
üzenetére
Nem hiszem. Oldalfalon van, a nappaliban. Kb. 26 fok lehet, és mivel családi ház, és nem a felső szint, 30 fok sosem szokott lenni, max. ha kint 40 fok felett van masszívan a hőmérséklet.
-
Egon
nagyúr
Lehet hogy kezd meghalni az AP AC Lite-om.
2.4 GHz-en folyamatosan dobálja a csomagokat, még akkor is ha csak a router-t tesztelem. 5-10% közötti csomagot dobál el. Ehhez képest 5 GHz-en normálisan működik (273 csomagból 1-et dobott el). Először azt hittem, csak az egyik kliens csinálja, de sajnos nem.
Próbáltam sokmindent, az újraindítástól kezdve a beállítások átnézéséig (de nem változott semmi, és pár hete még normálisan működött).
Van ötletetek, vagy nézzem meg, még garis-e? -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
betyarr
üzenetére
A napokban adták ki, nálam gond nélkül települt. A wifi-részre vonatkozóan adták ki, illetve javított pár bug-ot. Egyébként a bejelentési blogban megtalálod az url-t. Le tudod tölteni. De .mennie kell normálisan is, automatán. Két opció is rendelkezésre áll, ha van CK akkor annak beállításai közöt, és az usdn keresztül, ahol megjelenik az értesítő. Ha valamiért kudarcba fullad a két opció, akkor blog letölt, és cli, ssh keresztül lehet telepíteni. Már régóta az a tendencia hogy a megszokot módon később áll rendelkezésre.
-
betyarr
veterán
ubi ap lr-em van és belépve azt mutatja,hogy elérhető frissítés a controllerhez (5.10.25-ös.érdekes,hogy a honlapon még csak a 5.10.24. elérhető.nekem jelenleg az 5.10.23. van fenn).
szóval,próbálnám telepíteni a felajánlott verzát,de mindig valami hibába ütközik a telepítő,illetve elég érdekes neve is van a fájlnak.valaki tapasztalt hasonlót? -
[Newman]
tag
válasz
Balázs0916
üzenetére
Sajnos a wifi "szabványban" a kliens kezdeményezi a roaming-ot, ezért esélytelen AP oldalon ilyet beállítani.
-
törölt tag
válasz
Balázs0916
üzenetére
Automatán roamingol a legerősebb jelre... ha későbbéled fel a közelebbi AP akkor is!
De ha fix egy AP-ra szeretnéd csatlakoztatni akkor azon az AP-n hozz létre egy külön SSID-t és arra akaszd. Egy AP-ben négy SSID lehet ha jól tudom, elégnek kell lennie! -
Multibit
nagyúr
Amúgy én 3x3 mimo esetén sem tudok rajta 300-400Mbit-nél többet kihozni
Szintén zenész
Mondjuk, valóban nem kardinális probléma, ami számít, az úgyis kábelen lóg. Korábban olvastam egy tesztet - most nem találom -, ott is az volt a konklúzió, hogy inkább lefedettségben jó, mint sebességben.
Megvan a teszt: [link] -
PRO-nál még van egy apróság: van rajta egy USB port, ami egyelőre nem használható semmire

Amúgy én 3x3 mimo esetén sem tudok rajta 300-400Mbit-nél többet kihozni, azt is csak nagyon ideális esetben, jobbára 250-300Mbit a reális sávszél egy légtérben az AP-vel. Ugyanez a kliens egy izom Zyxel routerrel stabilan tart ugyanezen szoba bármelyik pontján 700-750Mbit-et. (A direkt rezes kapcsolat iperf-el kimérve 960Mbit-et hoz).
Na nem mintha szükségem lenne rá, csak szeretek méricskélni, illetve lehet, hogy az UAP-PRO-t wifi performanciában megveri egy all-in-one gamer router/ap, viszont sokkal jobb a lefedettsége.
Én ezek miatt szükségtelennek érzem a PRO-t az LR-el szemben, egyetlen előnye talán a +1 port, de az is nyilván csak akkor, ha valakinek éppen az kell nagyon valamire. Ráadásul az LR poe-ben is rugalmasabb, mert tudja az aktív/passzív megoldásokat is.
-
Szia!
4db AP-s rendszerben belehet valahol állítani, hogy bizonyos fix helyen lévő kliensek melyik AP-t preferálják?
pl. áramszünet után nem egyszerre élednek fel az AP-k, a gyorsan elinduló pl wifi ip kamerák össze vissza csatlakoznak akár távoli AP-hoz is jó szar értékkel, amin ott is ragadnak.Köszönöm

-
rekop
Topikgazda
válasz
StarZ3r0
üzenetére
A Pro 3x3 MIMO 2.4 és 5GHz-en is, míg az LR csak 2.4Ghz-en. Tehát ha van olyan kliensed ami 3x3-as(ami elég ritka egyébként) azzal 1300Mbps linksebesség is összejöhet 5GHz-en ideális esetben, míg LR esetén "csak" 867Mbps. Illetve a Pro-n van második ethernet port(ami nem poe passthrough képes).
Ez a különbség a gyakorlatban nem hiszem hogy lényegi eltérést mutatna a sebességben, bár nincs 3x3 kliensem, sohasem teszteltem ilyen eszközzel. Viszonyításképp én 2x2-es régi laptoppal(x200) 400-450Mbps körül tudtam mérni AC LR és Lite-al is, Pro-val még nem volt alkalmam kipróbálni. -
StarZ3r0
tag
válasz
üzenetére
@rekop: poe switchről letettem, tényleg nagyságrenddel drágább és az ap-n kivül nem tudok róla, hogy máshoz kellene egyelőre
@2014htctest: egyelőre csak az ap, de közben láttam, hogy unifi is van 5ös csomagban 15ért, ez is jó, amit linkeltél csak nem nonamet szeretnék, de szerintem így is eléggé előregondolkodtam
szerintem majdnem ugyanabba ruházok be amit ajánlottál, még a switchen hezitálok kicsit -
törölt tag
válasz
StarZ3r0
üzenetére
Mihez kell? Ha Access pontokhoz akkor kell a gigabit, ha kamerákhoz akkor elég a 100Mbit/s... nem mindegy. Mennyi egység? Pár darab esetén bőven jó az egyenkénti PoE adapter. Ha külső telepítővel rakatsz kamera rendszert ott is benne az árban a tápfeladó, switch, csak egy üres gigabites port kell.
Tessék itt egy 100Mbites adapter nélkül aprópénzért...
https://www.alza.hu/poe-pan8-d254234.htm#popisVagy egy gigabites:
https://www.alza.hu/oem-poe-pan8-gb-d4995277.htm -
rekop
Topikgazda
válasz
StarZ3r0
üzenetére
Pontosan azon okok miatt amik fentebb le lettek írva, konkrét ajánlást én sem adok már senkinek. Az utolsó kb. 15 hozzászólásban elég jól le lettek írva a különbségek, abból szerintem eldöntheti mindenki magának hogy melyiket választja.
Talán annyi lemaradt, hogy komplett Unifi rendszer esetén Cloud Key, vagy 0-24 ben futó kontroller szoftver is kell, anélkül kár is gondolkodni abban. -
törölt tag
válasz
StarZ3r0
üzenetére
Ha ez segít neked akkor én pont most vettem komplett Unifi rendszert:
USG router
US-24 switch
AP AC Lite accesspontokkalNagyon király az egyesített felülete! Távoli elérés, mobilos felület is szép. Nálam egy Synology NAS-on fut a kontroller szoftvere ingyen, nem vettem Cloud keyt, minek? A NAS 24/7 megy Link Aggregationnal.
Otthoni, de heavy user vagyok, szerintem bőven tudja az USG ami otthonra kellhet és nem érdemes lemondani a felületről pár ezresért amivel az AR olcsóbb.. hacsak nem valami nagyon kacifántos beállítás kell neked amit az nem tud, de ilyen ezerből egy (sem) otthoni felhasználó.. az írásodból az jött le nekem, hogy te nem ilyen vagy.
Switchből gondolkoztam Mikrotiken mert az 26ezerrel olcsóbb lett volna, de örülök hogy maradtam a Unifinél. Szerintem a POE változat brutál drága belőle, nem éri meg. Sokkal olcsóbban veszel 8-as tápfeladót külön ha kell és azzal meghajtod. Azon nincs mit babrálni... Amúgy is van PoE feladó az accesspontokhoz.
-
törölt tag
válasz
julius75
üzenetére
Senki nem fogja azt megmondani melyik eszközt vedd meg. Mi megadtunk minden szükséges információt ami alapján el lehet dönteni melyik számodra a megfeleő eszköz, eszközök. Volt rá példa, hogy jó indulatúan segítettek más fórum társnak, majd később reklamáció, és felelőségre vonás lett a vége. Levonta mindenki a konzekvenciát, és azóta csak tapasztalat, információ csere megy. Szóval neked kell eldönteni mit kezdesz ezekkel az információkkal. Neked kell felsőség teljes döntést hoznod.
-
törölt tag
válasz
julius75
üzenetére
Akkor neki futók még 1x. A unifi security gateway is router. Ugyan úgy létrehozza az internet kapcsolatot, mint az EdgeMax routerek.
A unifi alap web gui felülete csak az internet kapcsolat létrehozás, és cloud-key megadását biztosítja. Semmi többet. Minden mást a Cloud-keyben állítasz be. A Cloud-key, Cloud-key2 célorientált eszközök,
Ebben benne van a hardver, szoftver egyaránt. Telepíteni a unifi sdn controllert kell ha nincs cloud-key. Az EdgeMax router távoli elérése vpn keresztül történik, de mondjuk mobilon nézve megőszülsz.
Jelenleg katasztrófa.
Vagy telepítesz egy külső szerverre unms-t, és akkor a mobil unms applikáción keresztül is eléred. De közel se kapsz olyan részletes információt, mint ha helyileg web gui-n nézel rá.
Vpn-en a unifi rendszert is eléred, de csak ezért nem igényel vpn kapcsolatot. Hiszen ott a unifi applikáció.
Neked kell dönteni mit akarsz, mennyi a keret. Azt hiszem igyekeztünk minden szükséges információt megadni ahhoz, hogy célorientáltan el tud dönteni számodra melyik a megfelelő eszköz, eszközök. -
StarZ3r0
tag
köszi, kezd 1-2 dolog tisztábbá válni, akkor végülis a kérdés leegyszerűsödik arra, hogy usg vagy er4
amúgy végülis leginkább azért vagyok bajban, mert eddig semmi spec igényem nem volt soha, szolgáltató routerét használtam és egy végpontom volt, szóval előre nem tudom mire lesz majd igény, így dönteni se egyszerű
szóval ha usg, akkor célszerű az unifi switch + az ap ugyis az lesz, csak nem tudom mennyire szeretném ezt a telepítgetős szoftvert, sokkal egyszerűbbnek tűnik a web ui
ha meg er4 akkor jöhet mellé az edgeswitch, ap-nak meg unifi ugyanugyez utobbira szavaznek inkabb, erositsetek meg benne, h nem verek el rakat penz feleslegesen

-
julius75
aktív tag
válasz
üzenetére
Remélem értem....
"Csak más a felülete, beállítsa." : vagyis a routerrel könnyebb dolgom lenne
Igen, regisztrált Cloud-key, és nekem bőven elég ha a wifi részt látom távolról.....
de gondolom az EdgeMax is elérhető pc-ről - távolról nem? nagyon ritkán, de néha kell.... -
rekop
Topikgazda
válasz
StarZ3r0
üzenetére
- miért gyárt két ugyanolyan hardvert a cég, ami mindössze(?) szoftveresen különbözik?
szerintem a különböző felhasználói igények, és nagyobb profit miatt- mi különbség az ES és US széria menedzsmentje között? írtátok, hogy az US funkciókban több, meg ha van más Unifi a rendszerben akkor legyen inkább az, de nem mindegy, hogy webui-ból állítom be vagy külön szoftverből? (optimális esetben egyszer kell beállítani, utána lehet évekig rá se nézek)
lásd szir3na kolléga korábbi hozzászólása- ha van Unifi a rendszerben, akkor miért ahhoz kell választani a switchet, ha már a router edge széria, akkor miértne lehet a switch is az?
természetesen nem kell ahhoz választani. Az én véleményem ha Unifi az AP, és USG-ben gondolkodik valaki, akkor legyen a switch is az.- ennek tényleg ekkora jelentősége van, hogy egy cég, egy családjából legyenek az eszközök?
nem feltétlen, de megkönnyítheti a dolgodat. Mondjuk egy "otthoni" környezetben talán nincs akkora jelentősége, mintha egy céges hálót felügyelnél. Nálam otthon a hálózatban van Edge/Unifi/Mikrotik/Tplink eszközök vegyesen. Én folyamatosan bővítgettem, fejlesztettem, ami volt olcsón megvettem.
Ha a nulláról kezdhetném, másképp raknám össze, de ez már megvan, amíg működnek az eszközök, nem lesznek cserélve.- milyen kiegészítő dolgokra lehet szükségem, pl. patch panelen kívül?
itt mire gondolsz pontosan? rack szekrény, kábelek, rj45 csatlakozók, krimpelő fogó, betűző szerszám, kés, csípőfogó...
nem árt ha teszel mellé szünetmentest, ami túlfeszültség védő is egyben -
törölt tag
válasz
julius75
üzenetére
A usg is router. Ugyan olyan router, mint az EdgeMax router. Csak más a felülete, beállítsa. Az usg nem rendelkezik olyan web gui felülettel, mint az EdgeMax, illetve csak minimálissal.
De igen, ha van Cloud-key, és be van regisztrálva a ubnt oldalon, és a Cloud-key kezeli a wifit. Akkor ugyan úgy eléred mobil-on keresztül, akár távolról. De ebben az esetben csak a wifi részt éred el. A hálózat többi eszközét nem. Ebben a esetben minden Cloud-key funkció ami usg, usw ( unifi switch ) nem fog működni, eszköz hiánya miatt. Csak az Ap-ra vonatkozó beállítások lesznek érvényben. -
julius75
aktív tag
szir3na, rekop: nagyon köszönöm a részletes választ.
Egy dologban segítsetek még: ha mondjuk engem nem igazán érdekel a forgalmi adat, a mobilon meg ezután is elérem a CK-t, rajta keresztül meg az összes AP-t (mint most, és ez nekem bőven elég), akkor jól gondolom hogy egy Edge-t választok USG helyett, mert az mégiscsak dedikáltan egy router...? Gondolok itt hardveres és szoftveres oldalra egyaránt.
Pl. egy ER-4 + ES-8-150W + ES-24-el már mindent letudnék, külön kezelve a POE-s cuccokat.
Nem olcsó, de ez legyen most a legutolsó. -
rekop
Topikgazda
válasz
julius75
üzenetére
Hát ha egységesíteni szeretnél, akkor lehet érdemesebb lenne USG irányba menni inkább, ha az anyagi lehetőségek megengedik. Igazából ott is megoldható minden ami edge-n.
A statisztika edge-n valóban nem tárolódik túl sokáig, a képen egy mobiltelefon forgalma látható, a router és az AP-k 6 napja mennek, a telefon szinte folyamatosan a lakásban van, és ennyi adat látszik jelenleg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Eladhatatlannak ítélt CPU-k eladásával javult az Intel node-ok kihozatala
- Hálózatokról alaposan
- 4K vs 8K – Megéri-e a 8K TV 2026-ban?
- YouTube
- Pixel plus ultra: teszten a 6K-s LG UltraFine monitor
- Le Mans Ultimate
- További aktív témák...
- Eladó új állapotban levő Redmi Note 11 Pro 6/128GB kék / 12 hónap jótállás
- Fujitsu U748 i5-8350 8Gb ram, 256GB SSD win11 számla, garancia
- AKCIÓ! ASRock A520M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Adata 600W
- Lenovo ThinkPad T480s,FHD,14,i5-7300U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11,TOUCH
- Kihagyhatatlan áron DELL XPS 13 9310 /i5-1135G7/8 GB Ram/512 GB SSD/FHD+ IPS
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

=/
Én csak a nyers adatot néztem hírtelen, meg a múltkori vpn tesztből indultam ki. 
Valaki megvetette vele az jó lesz. Valóban jó, de arra amire neki kell egy 15x olcsóbb router is bőségesen jó lett volna.
És még a fél nappalit se foglalná el
kikapcsoltam és szépen le is jött a telepítőcsomag.