- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Gurulunk, WAZE?!
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Crytek #20982 üzenetére
Miféle kettes szorzó? Várj, iszom egy korty rumot, és vázolom a szitut.
Na, szóval, konyhanyelven.
Adott az FSB, ami egy adatbusz, ezen lógnak az alkatrészek a NetBurst rendszerek esetében. Elsők között a CPU, és a RAM, amiről most szó lesz. Az FSB órajelét a CPU-ban található órajelgenerátor állítja elő, bár ez most mindegy, a lényeg, hogy ez hangolja össze a PC munkáját, olyan, mint egy karmester kb. Na, szóval adott az FSB, amin ott lógnak a motyók, melyek különböző szorzókkal állítják elő a maguk ún. külső órajelét. Fontos szempont, hogy ahogy emeled az FSB-t, úgy minden egyéb alkatrész tempója is gyorsul, ami az FSB-n keresztül kapcsolódik egymáshoz.
Nézzünk egy példát, 800MHz-es DDR2 RAM-okkal, E6600-as CPU-val, és vadul tuningolunk:
- az FSB-t beállítjuk 400MHz-re
- a CPU szorzója 9-es
- a RAM-okat szinkronban futtatjuk, vagyis 1:1-ben (egyes lapoknál 2.00-s szorzón, de ez mind ugyanazt hivatott jelölni)
- ekkor az értékek a következőképpen alakulnak:
FSB: 400MHz
CPU: 400MHz*9 = 3600MHz
RAM: 400MHz*2 = 800MHzA CPU része, amint látom rendben van, a RAM az, ami megzavar. Ahhoz, hogy megértsd, tisztában kell lenned azzal, hogy mit jelent a DDR, vagyis a Double Data Rate a gyakorlatban. Linkelhetnék erről is olvasmányokat, de inkább röviden leírom, nehogy az is kínai legyen.
Szóval, van a RAM chip, aminek van egy magja, amiben memóriacellák vannak. Ezeknek a celláknak van egy belső órajele, aminek van egy órajele, mely a szóban forgó 800MHz-es DDR2 modul esetében 200MHz. A cellákból a CPU utasítására adatokat olvasunk ki, és írunk bele az I/O pufferen keresztül, aminek szintén van egy órajele, ami a már említett 800as modulok esetében 400MHz. Ez a RAM ún. valós órajele. Tehát ha 400MHz-es az FSB, és a RAM-okat szinkronban hajtod, akkor az FSB órajele megegyezik a RAM valós órajelével. Mivel DDR RAM-ról van szó, az I/O pufferből származó adatokat úgy ültetik rá az adatbuszra, hogy az órajelciklus le- és felmenő ágain is legyen adatátvitel, így a modulok effektív órajele 800MHz lesz.
Szemléltető ábra a linkelt cikkből:
Namost ugye a felhasználó beállíthatja a BIOS-ban, hogy az FSB-hez képest milyen sebességen kívánja hajtani a memóriákat. Ezt arányokkal, vagy konkrét szorzókkal teheti meg (NVidia lapoknál az FSB-től függetlenül is lehet állítani a DRAM frekit, de az most mindegy). Ezek a szorzók az adott lap adott BIOS-ától függnek, de jellemzően a következők:
(FSB/DRAM)
- 1:1
- 2:3
- 3:4
- 4:5Ez azt jelenti, hogy ezen arányok szerint fog változni a RAM effektív órajele a beállított FSB mellett. Szimpla arányosítás.
Nézzünk egy példát erre is, 300MHz-es FSB mellett:
- 1:1 - FSB: 300MHz, DRAM: 600MHz
- 2:3 - FSB: 300MHz, DRAM: 900MHz
- 3:4 - FSB: 300MHz, DRAM: 800MHz
- 4:5 - FSB: 300MHz, DRAM: 750MHzAz általad kérdezett probléma megoldása is egyszerű ily módon. Az FSB 425MHz, a fenti arányokkal (nem biztos, hogy pont ezek vagy pont így szerepelnek a lapod BIOS-ában, de ha megérted a lényeget, akkor nem lesz gondod a beállítással).
- 1:1 - FSB: 425MHz, DRAM: 850MHz
- 2:3 - FSB: 425MHz, DRAM: 1275MHz
- 3:4 - FSB: 425MHz, DRAM: 1133MHz
- 4:5 - FSB: 425MHz, DRAM: 1062MHzA fentiek alapján megkeresed a BIOS-ban a 4:5-ös arányt (Giga lapoknál ez 2.5-ös szorzóként szerepel pl.), és a 425MHz-es FSB-d mellett szépen 1062MHz-es effektív frekin fognak futni a moduljaid.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
Crytek #20985 üzenetére
te tényleg nem érted
vannak a ramszorzok...ddr2 esetében 2es a legkisebb. akár 800as akár 1066os ramrol beszélünk. de van 2,4 , 2,6 , 3,33 , 4.....
alapbol nem a 2es szorzoval fognak menni a ramok, mivel nincs olyan proci, ami alap 400as FSBvel menne...
és mivel FSB emelésével nemcsak a proci, hanem a ramorajel is emelkedik, és mivel nem tudhatod, h mennyit bír a ramod( ameddig le nem teszteled ), ezért szépen be kell állítani neki egy kisebb szorzot, amivel a gyári orajelen, vagy alatta tud menni.
400as FSB felett meg egy 800as rammal már muszáj a tuning, mivel nincs kisebb szorzo...
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
Crytek #20513 üzenetére
nem tudni kell, hanem letesztelni.
az meg nem pálya, h nem tudod, h mennyit mennek, mert akkor ha hiba van, akkor azt a ramok is okozhatják.
először akkor vedd visszább a proci szorzoját, és a ramokat teszteld le ezen az orajelen. ha bírják, akkor mehet utána a prociszorzo.
azt, h miért a duplája, azt nem érteni kell, hanem elfogadni
2es a legkisebb szorzo DDR2 esetében. ez van.
-
hcmf.wice
csendes tag
resetelni kell a bios-t.
fontos: elobb teljesen aramtalanitsd a gepet.http://www.wikihow.com/Reset-Your-BIOS
(bocs, latom, kozben kaptal egy masik valaszt bioson beluli defaultba allitasrol. a reset termeszetesen csak akkor kell, ha a biosod sem akar elindulni.)
-
Yso
tag
Nekem ez a jelenség csak akkor jön elő a gépemen, amikor a tápot is lekapcsolom. De a 2. felpörgésnél már nyugodtan dolgozik tovább. Sima indításnál, ezt még nem figyeltem meg. Ötletem nekem sincs miért csinálja. De én is valami BIOS dologra tippelek, mintha alul akarná hajtani a gép magát (pl. alapfeszen?) aztán rögtön rájön, hogy bibi van..
-
codec
senior tag
-
KMT
addikt
Akkor azt ne használd úgy tartósan. Hűtő csere, esetleg újrapasztázás, tisztítás segítene.
3tré márkot meg szrd le. (a nicked miatt nem mondom el uezt a crysisra)
(#4922) szilva01:
Te is keress valami fsb strap-et, vagy memory multipliert vagy frequencyt. Valami csak lesz. -
szilva01
őstag
-
pgeri
tag
Nahc sáó. Nekem ugyan ilyen procim van mint neked. És alapon 1,35ön megy. Ez tuti másoknak is így körül szokott lenni. A tiédet keveslem az olyan E8200-as értéke szokott lenni. Most a procim 1,3875 volton emgy 3,2 Ghz-t 400-as fsb-vel és 800 Mhz-val a ramok
Gyári hűtővel vok most szerelve. Maxon hajtva olyan 67 fokosak a magok
ami még 70 alatt van tehát még elmegy. Próbáld meg ezzel a beálíltással.
-
szilva01
őstag
A ramokat én is csak szabvány értékekre tudom állítani ha minden más alapon van, de ha emelem az FSB-t(cpu frequency) akkor azzal nő a memória órajele is így mostani 800 mhz-es modulom 826-mhz-en jár, pedig nem nyúltam hozzá.
(valamit piszkáltam a biosba és mostmár az arány csak 4:5)
-
lipi67
nagyúr
A core temp a VID et mutatjka ami ÁLLANDÓ!!!
Azzal a viddel..sikkal jobb mint az enyém.
Ugrálni meg a cpu z azért ugrál mert a takarékos kütyüid működnek,több-kevesebb sikerrel.
Ezért kéne egy u.ilyen link Csak orthos futása közben és spd helyett a 2. cpuZ-ben a memóriafület megnyitni!!!
Segítek,csak siess mert fél óra mulva indulnom kell egy géphez..dave93:"Ezen már túl vagyok, ezt már értem... "Akkor?Hol a hiba?Hol akadtál el?S ha érted..mi a fenének akarog 400-as FSB mellett visszaosztani a ramokat?Egy Prime 95 S.FFTs-s tesztet nyomj neki így 9-es prion.Ha ok,akkor utána memtest 2x megnyitva (felülre 800)s néz 2-300%ig,bírjál-e a ramjaid,s utána oszthatod akár 1.1,5 tel is
-
lipi67
nagyúr
Szia!
felejtsd el375-öt 400-ra
memó 800-on lesz
procit meg úgy 1,375 re(ha 1,35V-on nem vinné,asszem azon a lapokon sok a droop)de..
ha vki segítséget szeretne LINKET küldjön már!!!Ha most Te is küldelnél egy terhelt(orthos,prime)cpuZ-t,már tudnánk,hogy nálad a bios 1,35V az mennyi valós feszt jelent.(meg core temp VID-del)Ha terhelten van Vidjén az még kva gyenge,nem kell félni a fesztől.(az nudli)S ha nincs rehelés(net,office)akkor..azért van az energiakütyü.Beállítod,s olyankor visszavesz és nem kap csak 1,2V körül..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged