- Geller72: Az MS Seed szervert üzemeltet a gépeden és lehet hogy nem is tudsz róla?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: Szekszárdi pumpa pálya
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
_pda_
tag
én találtam közben online verziót, majd eldöntöd, h maradhat e a link:
[FormIFokus]
más, látom, h IT a területed, a CISCO mennyire a része?még arra is gondoltam, h ide bebattyognék, hátha mondanak valami értelmeset
[arbetsformedlingen] -
_pda_
tag
szia, köszi
a "mantrádat" már olvastam párszor a topikban

a D level azért nem 2 nap, munka mellett
valami melóhely kellene nekem, ahol nyelvi környezet van, kényszerítő erővel
nézegettem pár napja a Blocketet, de olyan rovatot nem találtam, h állást keres
nálunk van ilyen, minden apróhírdetős oldalon, ezek szerint itt ez nem divat, csak állást kínál hírdetések vannak
arra gondoltam, h feladok egy hírdetést, hátha kellek esetleg így is valakinek
nincs esetleg valamilyen formában néked, az említett anyagokból?thx.
-
_pda_
tag
Szia, semmi extra, csak gondoltam, kicsit beszélgetnék itt a kint élőkkel.

STHLM-ban tengetem a napjaimat, és nyelvtanulás témakörben guglizva akadtam a topikra.
Még az egészet nem olvastam át, de az elejét meg a végét bővebben.
Igazából Avicularia nickje ütötte meg a szememet a tagok közül, más IT portálról ismerem a nickjét, majd ha megjelenik itt, kifejtem bővebben.
Szóval, talar du svenska?
Nej
Valami tölcsér kéne, amivel beletölteném a fejemembe a tudományt.
A koromnál fogva hátrányos helyzetben vagyok az idegen nyelvekkel kapcsolatban (LII), mert sajnos az én időmben csak az oroszt nyomták.
Németből alapszavak,meg egszerűbb dolgokat megértek, az bizonyos hobbyk miatt maradt rajtam, szótárazásból.
Majd később, jött az angol, IT és egyébb érdeklődési körök miatt.
Ebből is csak a szavak voltak, amikből elég nehéz egy mondatot értelmesen összerakni.
Februárban elkezdtem a Duolingo-t, angolul, kb augusztusra végeztem a 60 témakörrel.
Nekem nagy segítség volt, mert most már basic szinten el tudom intézni a dolgaimat.
Ezt gyakorlom is naponta.
Júniús óta vagyok kint, építőipar, illetve inkább bontó.
A cég svéd, de a kollégák magyarok, tehát fejlődési lehetőség az nulla, angolból meg svédból is.
Ez így elég tré.
A personnumert várom a napokban, talán utánna SFI?
Szóval ez az alaphelyzet.
Olvastam a véleményeket az SFI-vel kapcsolatban, hát, nem tudom ,mit kellene tennem, h hatékony legyek.
Igazából olyan szintet kellene elérnem, h el tudjak szabadulni ebből a cégből, és a szakmámban tudjak dolgozni.(elektriker, vagy bilmekaniker)Azt hiszem, ez így elég, első körben, rólam

-
Avicularia
veterán
-
Avicularia
veterán
-
Avicularia
veterán
Jó, kötbullart én is megeszem, de mikor kibontod a vákumcsomagolásból akkor a kellemes fingszag elég kiábrándító

Amit szeretek és otthon nem ismerik, az a potatisgratäng, ezt az asszony istenit tud csinálni, de ez ugyebár köret. Flintastek, fläskfile is finom. Grillázni persze mi is szoktunk, de az nem svéd specialitás.
Ha legközelebb jársz errefelé és ennél jót akkor a kórháznál lévő arab gyrosost ajánlom, ott a legfinomabb az ilyen kaja a városban. [link]
Egyébként tegnap adtam be az állampolgársági kérvényt, kíváncsi leszek mennyi idő lesz mire megkapom. -
426os
őstag
Ja, a térkép csalóka, de ahogy eddig tapasztaltam az ilyen 70-80km-ek nem számítanak távolságnak svéd viszonylatban. Uppsala-n csak az Embedded systems programm, ami tetszik, a KTH-n jobb a felhozatal.
Most esik le, hogy a köttbullar az a köttbullar, ma azt ebédeltem, meg amúgy a tésztákat is szeretem, úgyhogy az étkezési problem solved
-
426os
őstag
-
426os
őstag
Ami infókat összeszedtem eddig, hogy a képzés ingyenes és ha dolgozom az egyetem mellett, akkor jár a CSN ösztöndíj (kb 2e Kr). Én is a lakhatás, illetve annak árától félek a legjobban, össz-vissz 8-10e Kr-t emlegetnek, mint "tipical student cost of living".
Ha jól értem, akkor te is kicsit szellősebb féléveket csináltál a kevesebb kredittel. Ott működik, hogy ezzel mondjuk 1 félévvel kitolod a képzési időt, vagy azért annyira nem bevett szokás? Ahogy elnézem, keresztféléven nem nagyon indulnak képzések (sajnos, mivel én pont keresztféléven fogok végezni), de ettől még nem tartom lehetetlennek a "pici" csúszást, csak erről még nem találtam infót. -
426os
őstag
Szia!
Ahogy végigpörgettem a hsz-eket úgy rémlik Te svéd nyelvű képzésen végeztél. Én alapvetően Stochholm-ban gondolkodom, de őszintén szólva a többi egyetemet még nem néztem meg. Gépész- vagy járműmérnök, esetleg mechatronika msc-re mennék, angol nyelvű képzésre. Ami leginkább érdekelne, hogy mennyire nehéz egy (mérnöki) képzés mellett dolgozni, mennyire lehet időben összehozni a kettőt? Persze csak részmunkaidőben, annyit, hogy az ösztöndíjjal kiegészítve kilehessen jönni nagyjából. Szállással együtt természetesen. Illetve továbbá, hogy mennyire nehéz átállni az itthoni (néhol eléggé elavult, száraz, túlságosan elméleti) képzésről az ottani, interaktívabb, angol nyelvű képzésre. Mennyire lehet nulla svéd tudással nekiállni az ottani egyetemi életnek (angol nyelvű képzés még mindig) ? 2 év alatt (a fentiek figyelembe vételével, tehát aránylag kevés szabadidővel) mennyire lehet elsajátítani a svéd nyelvet? Jelenleg angol középfokúm van, amit a következő egy évben még fejleszteni fogok gőzerővel, illetve passzív német tudásom is van, abból érettségiztem 4 éve.
A frissen, ott végzett (külföldi) mérnököket mennyire látják szívesen a cégek, illetve náluk is erősen megkövetelt-e a svéd nyelvtudás (bár nyilván, ha már kint vagyok, akkor megtanulom a nyelvet). Magyarán mennyire lehet elhelyezkedni? Hirtelen ennyi jutott eszembe. -
Bjørgersson
félisten
-
Weareus
addikt
(Tanárok szerint) elég jó a nyelvérzékem, angolon mondták az első héten, hogy nekem jó lesz a kiejtésem. Hogy mennyire beszélem és értem meg most?
Nos, nyilván a néhány évnyi nem gyakorlás rányomja a bélyegét az emberre, de épp azért érdeklődöm még időben a topikban, hogy érdemes-e felfrissítenem v. inkább a svédet/németet kezdjem el.
Ezek szerint, lehet hogy jól gondolom(?): svédbe, bár a bérezés nem rossz, nem éri meg kimenni, hacsak az ember nem beszéli a svéd nyelvet legalább középszinten, inkább álljak neki a németnek és akkor Németország...
Németben van pár évfolyamtársam (jah, egyébként nem vagyok pályakezdő, bár az egyetemen pár éve végeztem csak, benne vagyok a 4x-ben...), de kb. 3000 Eu bruttót kapnak, és mivel pályakezdőként ment(ek) ki, továbbá gyermektelenül, ezért a legrosszabb adókategória egyikébe esik(nek), így kb. 1600-1800 Eu marad neki(k) nettóba, amiből még csengetnie(ük) kell a patika felett lévő szolgálati lakásra a lakbért + rezsit.
Ja és már patikavezető címen van(nak) ott.
Szóval Németország bér szempontjából nem álom még gyógyszerészként sem. -
Avicularia
veterán
-
Avicularia
veterán
-
Avicularia
veterán
-
truba
tag
-
truba
tag
Köszi a segítséget, fősulinál az oklevélnek van angol része, és tartozik hozzá egy diploma melléklet is, ennek szintén van angol része. Nyelvvizsgának szintén van angol része.
Szakközép érettségi+ RSZKI+szakma az csak magyar nyelvű. Akkor ezt fordíttatom angolra, (esetleg svédre-talán ez még kézenfekvőnek látszik)
Munkának én is gondoltam a rakodóra, illetve a sofőrire is. De én is úgy találtam, hogy a fizikai munkák terén lehet talán a legkönnyebben elhelyezkedni.
-
SQX_Barto
addikt
meló (meg néha túlóra) mellett megpróbálok ráfeküdni de erős motivációs hiányokkal meg lustasággal küzdöm..

Még Stockholm fölé jócskán...
Első körben nagyon gáz a svéd kiejtés, azok uzán amiket hallgattam eddig (Kreativ Svéd Nya Mal
A B1 mit takar?
Legnagyobb gondom a nyelv keretek közé szorítása, főleg a szókincs, hogy milyen szavakra fókuszáljak. Nyelvtan elvileg a Wikis kezdetnek elég sőt még sok is. -
invandrare
csendes tag
Most én voltam félreérthető. Úgy értettem, hogy nem megyek tovább nyelviskolába, de természetesen nem elégszem meg a gagyogással, itthon szánok rá időt. Csak nekem addig biztosan nehezen fog menni a nyelvtanulás, amíg nem látom át a logikáját. Ennyi energiával fejből fújnám Petőfi összest, mert az számomra érthető módon van felépítve. A svéd még nem. A nyelv felépítésének a logikáját kéne megértenem, mert addig csak kínlódok. Az is gáz, hogy nincs egy rendes Svéd - Magyar szótár. Sokszor inkább angolra fordítom a szavakat és onnan magyarra. Ez dög macerás.
Így már világos a kép, de akkor is kemény ütem. Bár látom, hogy akik beszélnek angolul (pláne ha németül is), azoknak legalább 2 x olyan gyorsan megy. Selma-t én még csak a 20 koronáson olvasgatom

Köszi a felajánlást, biztos ki fogom használni.
Megnéztem az adatlapot, mit csinálsz ezzel a géppel, háborúban állsz a NASA-val?
Nekem talán csak a házam jobb, de ma már őskövületnek számító cuccok vannak benne. Egyedül a vedeokártyámra vagyok büszke mert egy High-End darab, nem adnám oda a maiakért (a kisebbik: [link]).
Most anyagilag sem állok úgy, hogy lecseréljem alaplaptól, de igazából nem is érdemes, mert nem játszom, és amire használom bőven elég.
De látom, hogy telefonban egyezik az ízlésünk :-) -
invandrare
csendes tag
Nem valószínű, hogy tovább fogok tanulni, csak annyi a célom, hogy legyen egy normális munkám. A nyelvtudásra is emiatt van szükségem, és hogy elboldoguljak a mindennapi életben. A SAS-G-t is csak azért erőltetem, mert kell a papír a valideringhez. Kicsi az esélye, hogy a svéd irodalmat fogom tanulmányozni. Ne érts félre, mert úgy gondolom, hogy aki elmegy egy idegen országba, annak kell beilleszkednie, de én megelégszem azzal, ha a „konyhanyelvet” és a szakmait elsajátítom. A svéd kultúrából, meg csak ragad rám idővel valami, bár nem leszek hajlandó köpködni és snust zabálni

Nekem is voltak idősebb csoporttársaim, de ők többnyire már tízenéve éltek itt, és elég jól beszéltek. Én 20-30 szavas szókinccsel kezdtem az SFI-t, nem tudtam kommunikálni senkivel és nem volt aki segítsen. Szóval halmozottan hátrányos helyzetűnek éreztem magam

Ez a napi 8 óra tanulás jól hangzik, de ennek a fele alapból szótárazásra megy el. A szókincsem kb a 20%-a a többiekének, ezért nekem sokkal több időbe telik megoldani ugyanazt a feladatot. Nem a ráfordított idővel van baj, hanem a hatékonysággal."90%-ban arab, vagy perzsa nyelven folyik a csevej"
Ezt úgy értettem, hogy kb 3 mondatig svédül beszélnek, utána átváltanak. Van egy spanyol srác, akivel a focin kívül semmiről sem lehet beszélni, őt hallgattam egy darabig, de engem pont annyira érdekel a foci, mint a gobelin varrás. Semennyire. Van még két fekete srác, akik nagyon kedvesek és próbáltam kommunikálni velük, de még nem jöttem rá, hogy milyen nyelven beszélnek, azt viszont levegővétel nélkül adják elő. Lehet valami köze a svédhez, mért látom, hogy néha felcsillan a tanárnő szeme, amikor megért egy-egy szót a mondandójukból. Ennyi a választék.Ezt hogy a viharban csináltad, hogy 0-ról SAS-A 2 hónap alatt? Gondolom, a C-vel kezdted, akkor ez 4 vizsga. Tudomásom szerint, leggyorsabban háromhavonta lehet vizsgázni. OK, nyelvzseni vagy, és két hónap alatt szépirodalmat olvasol egy addig ismeretlen nyelvből, ilyen van. De hogy intézted el a vizsgákat?
Azért jól feldobtál, hogy te 2 hónap alatt előrébb jutottál, mint én több mint 2 év alatt. Minek járok iskolába, inkább iszom, az jobban meglátszik rajtam :-)Jónak tartom a saját ütemben való tanulást, mert sokszor az van a suliban, hogy órákig magyarázzák a többieknek, ami számomra, európaiak számára evidens. Olyankor úgy érzem, hogy feleslegesen megy a drága időm, amikor nekem is rengeteg dolgot meg kéne tanulnom. Eddig a tanárig egyértelműen úgy gondoltam, hogy jobban járnék, ha csak itthon tanulnék, ha nem lenne annyira szükségem arra a minimális szóbeli kommunikációra, amit az iskolában kapok.
Az IT jó, ma már minden arról szól, és kihasználhatod a képességeidet, mert életed végéig tanulhatsz. Ha újra kezdhetném, csak a számítástechnikával foglalkoznék. Én csak hobbi szinten foglalkozom számítógépekkel, kialakítottam itt egy kis műhelyt, ahol gépeket rakok össze eladásra és a környékbeli magyarság gépeit hozom rendbe.
Hú, de hosszú voltam, bocs.
-
CYBERIA
őstag
-
invandrare
csendes tag
Gratulálok, ez igen szép. Nekem ehhez újra kéne születnem.
Köszi, beszerzem majd ezt a Form i Fokust, mert még sok nyelvtani téma nem tiszta, bár ahogy elnézem, a svédeknek sem. Mondjuk, ha megnézünk egy magyar híradót, akkor szép anyanyelvünkből is kaphatunk rendesen kiképzést. Néha érthetetlen, pedig elvileg magyarul beszélnek.
Tudod, én most áldoztam fel maradék agysejtjeim egy részét az 50. szülinapi bulim oltárán, így már ettől a napi átlag 8 óra tanulástól is füstöl az agyam. Már csak füstöl, de nem izzik eléggé.
Az a baj, hogy a KVszünetekben, 90%-ban arab, vagy perzsa nyelven folyik a csevej. Bár ha 20 éves lennék, feltétlenül megtanulnám, mert ebben az országban ezeké a nyelveké a jövő.
A TV-t nem győzöm kapcsolgatni, hogy olyan csatornát találjak, ahol svédül beszélnek, így inkább letöltöttem egy pár svéd filmet, és azokat nézem kifulladásig.
De biztos, hogy az használna a legtöbbet, ha svédekkel tudnék beszélgetni. Munka kéne, és jobban járnék egy szar melóval svédek között, mint valami kellemessel, bevándorlókkal.
A SAS alatt, az első terminben alig tanultam valamit, mert a tanárnő nem tanított, csak azt magyarázta el az órán, hogy mit tanuljunk meg otthon. Most végre van egy jó tanárnőnk, aki valóban tanít, komolyan veszi, ért is hozzá és szívvel csinálja. Ha ő tanított volna végig, már semmi gondom nem lenne, de sajnos már csak 2 hónapom van. -
invandrare
csendes tag
Mindenesetre feltettem ide: TypingMaster [link]
… pár napig fent hagyom.
Az SFI-t aránylag gyorsan megcsináltam, de lehet, hogy nem kellett volna, mert talán sikerül most a SAS-G-t befejeznem, de beszélni akkor sem tudok, és valószínűleg nem is fogok megtanulni, amíg nem kerülök svéd környezetbe.
Rengeteget tanulok itthon, de a szabályokat csak írásban tudom alkalmazni, a szavakat meg elfelejtem, mert nem használom a gyakorlatban. Praktizáltam 4 hónapot a Stadsteaterben, de ott is egy magyarral dolgoztam együtt, így lőttek a svéd gyakorlásnak.
Mondjuk az angol ismerete nem csak azért előny, mert második nyelvet már könnyebb tanulni, hanem azért is, mert ha valamit nem ért az ember, akkor meg tudja kérdezni. Az első pár hónapban, csak néztem, mint hal a szatyorban. Nem a feladatokkal volt gondom, mert a teszteket meg lehetett oldani logikai alapon. De nem értettem a magyarázatokat, és nem tudtam, hogy mit miért kell úgy csinálni, ahogyan csinálom. Volt, hogy iskolaszüneti napon, szorgalmasan bementem, mert nem értettem, amikor a tanár mondta hogy nem lesz suli. Az arabok között mindig akadt egy, aki ha más nem, angolul megértette, hogy mit kell csinálni, és el tudta mondani a többinek. De ez még mindig így van, mert ha valaki nem ért valamit az osztályban, akkor átváltanak az anyanyelvükre és elmondják egymásnak. Csak én nem tudom megkérdezni senkitől.
Ja, 5 termin alatt 4 könyvből tanultam, és volt 8 tanárom. Tehát egy halom alap dolgot 2-3 x vettem, de sokat egyszer sem. -
invandrare
csendes tag
-
Avicularia
veterán
-
CYBERIA
őstag
Nem kell ehhez bevándorlónak lenni, a környezetemben is sok olyan ember van, akinek már az is problémát okoz, ha egy ikon egy kicsit arrébb kerül. Egy új böngészőt vagy ne adj Isten, újabb operációs rendszert úgy élnek meg, mintha valami óriási változás történt volna.
A bevándorlóknak meg azt üzenem, hogy csak okosan, mert ők jelentik a jövőt.
-
Avicularia
veterán
-
Avicularia
veterán
Volt ez a magasröptű előadás,bár én még akkor nem éltem itt ,csak hallottam róla Kebabpizza Slivovitza
-
CYBERIA
őstag
-
Avicularia
veterán
-
Dylen
senior tag
-
CYBERIA
őstag
-
Avicularia
veterán
-
Avicularia
veterán
-
Avicularia
veterán
-
CYBERIA
őstag
Én tanultam gépelni, de a merev ujjaimmal nem lehet elérni minden betűt, ha meg igazítok a kezemen, akkor meg már oda kell nézni. Persze a svéd azért kicsit egyszerűbb kiosztás, egy sorral meg egy oszloppal kevesebbet kell nyújtózkodni.
Szerintem a lényeg angol kiosztású oktatóprogrammal is lejön, de azért megnézem, hátha találok valamit. -
CYBERIA
őstag
-
Sipi16
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
Avicularia
veterán
-
Avicularia
veterán
Nem tudom mi különbség a kettő között.
Azt viszont tudom,hogy múltkor beszéltem egy illetővel,aki már a 80-as évek végétől itt van,de többször hazaköltözött,meg volt hogy ki is utasították még az unióba lépés előtt.
Ő mondta,hogy neki csak uppehållsrätt-je van és nem akarta elhinni,hogy nekem bent van az útlevelemben az uppehållstillstånd,meg kellett neki mutatnom.Azt hiszem ilyet fognak adni [link]
-
Sipi16
őstag
-
Sipi16
őstag
-
Sipi16
őstag
Azzal azért számolj, hogy ha kicserélteted két évig próbajogsi és a magyart amúgy meg nem vehetik el.

Nekem 2.5 hónapig tartott, nevelöapumnak akinek hivatásosa van fél évig. Nem egyszer kellett velük telefonon beszélgetnem, hogy csináljanak is valamit...
zolikaDB: Egy új élet kezdete nem könnyü. Nagyon nem.
-
zolikaDB
veterán
Szóval azt mondod, h a német jó alap a svédhez? Nagyon szeretnénk egy normális légkörű országban letelepedni, ahol megbízható, stabil környezet vár. Sajnos Németország nem azt nyújtotta, amit vártam, igaz nagy szerepe volt ebben a magyar vendégmunkás kollegáknak, megfogadtam, ha nem muszáj, soha többet velük...
Magyar rendszámos kocsinak van-e akadálya 1-2 évig odakint? -
Avicularia
veterán
-
Avicularia
veterán
Transportstyrelsen-t nemrég hívtuk fel ezzel kapcsolatban.Küldtek egy papírt amit ki kell tölteni és visszaküldeni,mellékeltek egy 600 koronás csekket hozzá is.
Mondjuk nekem hivatásos jogsim van ,nem tudom van-e valami különbség az úrvezetőihez képest.
Kell a skatteverket-től is personbevis külön körkort-hoz is.
Most itt tartok,még nem küldtem vissza.Igazából nekem csak a svensk legitimation miatt kell,mert még mindig nincs olyanom.Amúgy jó nekem a magyar jogsi is. -
Avicularia
veterán
-
zsolesz010
senior tag
-
zsolesz010
senior tag
Inkább bele sem gondolok, milyenek azok az ismerősök, akik így, null infó nélkül luxuskörülményeket építenek fel a fejükben csak azért, mert más országban dolgozik az ember.
Kérdésem egyelőre nincs, figyelem a topikot, a nyelvkönyveket beszereztük korábban még egy régi hsz-ből, és ahogy mostanában hallom szkájpon, jóanyámnak már nem kell túl sok segítség, ért és megértik, ahol kell.
Nyelvtudással kapcsolatban ugyanazt mondta, mint a fent likelt bejegyzésben is van, és ami itt is elhangzott többször. Hosszútávon kell a svéd, anélkül nem igazán lehet. -
zsolesz010
senior tag
Azért abban is biztos vagyok, hogy ha elmondjátok az olyan ismerősöknek, akik először csak ámulnak a fizetések összege hallatán, hogy milyen kiadások társulnak emellé, ezután nem azt kezdik el suttogni mindenkinek a hátatok mögött, hogy "xy-nak bezzeg jól megy, svédben z ft-nak megfelelő koronát keres". Egy kerek, gyors tájékoztatás után azért már a nem teljesen degenerált egyedek is felfogják, hogy "sok" pénz, "sok" kiadás, nincs aranyból a wc ülőke.

-
zsolesz010
senior tag
"másrészt azért a Magyarországról érkező orvosok nem a legjobb állásokat kapják; gyakran a nagyobb városoktól távol kell szolgálatot teljesíteniük."
Itt én sem értettem, miért lenne rosszabb akár egy kisvárosban dolgozni. Feltételeztem (lehet, hogy tévesen), hogy talán a kint dolgozó orvosoknak tetszik kevésbé valami miatt a "vidéki" munka a nagyvárosi helyett. Nem térnek ki erre sem részletesen."képzéssel kapcsolatban is van bőven tévedés, két éve még csak beszéltek a limit növeléséről, szóval még pár évig garantáltan nem fogják tudni feltölteni svédekkel a helyeket. szakvizsgákat 6 éve fogadják el, az alatt persze páran kijöttek."
Öm, én csak ezt találtam a képzéssel kapcsolatban: "a svédek növelik az orvosképzésben résztvevők számát" Igazából nem látom a "van bőven tévedés"-t, lévén a bejegyzésben lévő mondatrész egyértelműen azt jelenti, hogy jelen pillanatban (is) zajlik a létszámnövelés, hogy a jövőben majd helyi munkaerővel legyen megoldható a betegellátás.Időjárással kapcsolatban annyit ír, hogy a délebbi nagyvárosokban nem rosszabb, mint Budapesten. Nyáron az extrém kánikulák hiánya miatt még jobb is (akik nincsenek hozzánőve a 38 fokhoz, hőségriadóhoz, medencébe, nyílt vízre meneküléshez, azok úgysem élik meg negatívumként a 23 fokot), télen meg az átlaghőmérsékletek közel azonosak a magyar fővároséval. Nyilván azért gyakrabban botlani bele -20 alatti csúcsokba, de az átlaghőmérsékleteket tekintve nem sok eltérés van az azonos téli hónapokban.
A bejegyzésre rászánhattak volna 1-2 órával többet, mert így, részletesebb kidolgozás nélkül az, aki kint él, bármelyik pontjába beleköthet, az meg, akinek még ismerőse sincs kint, (hibásan) mindent szó szerint vehet.
Avicularia kommentje az én hsz-emre nézve annyiban jogos, hogy (#567)
A kommentje egyébként konkrétan csak a keresetek "nagyságának" téves megítélésére vonatkozott. Egyrészt a fentebb írt módon ilyenre még csak hivatkozni sem akartam, másrészt a bejegyzésben írt ilyen jellegű adatokba nem igazán lehet belekötni. Más kérdés, hogy egy rövid bekezdést ide is tehettek volna pluszban, hogy mennyiből is lehet megélni. -
Avicularia
veterán
Cáfolnám,hogy svensk legitimation nélkül nehéz lenne az élet.Nekem nincs és van bankszámlám, 2 mobil és 1 mobilnet előfizetés a nevemen,5000 koronás hitelkeretem a h&m-nál.
Néha ha kapok csomagot akkor kérik a personbevist a passom mellé,de ez is csak Malmöben van.Amikor Höllvikenben laktam,ott simán kiadtak mindent magyar útlevélre csak be kellett mondanom a personnummeremet. -
viny
tag
Köszönöm!

Akkor ezek szerint sanszos, hogy olyan nem létezik (még) amire gondoltam. Könyv mellé járó CD-kel már én is találkoztam, inkább ilyen "kocsiban-hallgatós, ismétlős-tanulós" anyagra gondoltam volna.
Napi ~3 órát vezetek, és nem szerettem volna "üresben", eközben lett volna jó tanulni.
Akkor marad a gép- és könyv előtt ülős változat. 
-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
Ezt értem, de egy himnusz akkor is himnusz, a szlovákok is megoldották a problémát, a lengyel himnusz is egy népdalból keletkezett. Az sem kifogás hogy nem hivatalos, a magyar himnusz is csak 1989-ben került be az alkotmányba.
Nehogy hamarabb legyen az iszlám államvallás, minthogy hivatalos himnuszuk legyen.

-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
2002-ben, vagy akörül volt egy jó kis -20°C alatti időszak, akkoriban egy műszálas kabátom volt, na az ahogy megfagyott ebben a hidegben, úgy recsegett mint egy nejlonzacskó amikor mozogtam.

2005 januárjában is hasonló jó idő volt, akkor kint kellett dolgoznom szabadban, a víz nagyon hamar megfagyott, de a kesztyű nélkül a kezem sem bírta sokáig.
Érdekes hogy télen sosem szoktam megfázni, viszont tavasszal és ősszel előfordul, olyankor amikor bőven + fokok vannak.
Na most a legdurvábbnak ezek számítanak, kb. úgy kell értelmezni mint a SAAB szempontjából a Hirsch-et:
325 hk, 460 N·m, szóval azért a családot meg lehet vele túráztatni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Egyébként mai viszonylatban a V40 szerintem nagyjából átlagos méretű (legalábbis külső méretek alapján), egy H Astra Caravanhoz tudnám hasonlítani, vagy egy Octaviához.
Valaki említette egyszer hogy ott drágák használtan a Volvók, mindenesetre nekem jobban megéri Svédországból alkatrészt hozatnom, mint az itteni márkaszerviztől rendelni.
Alapvetően én is nyugodtan szoktam menni, de azért néha kihasználom azt a turbófeltöltőt, ha már pénzt kértek érte.

-
CYBERIA
őstag
Lehet hogy ott olcsóbb az energia, itt a fogyasztás csökkentése céljából fűteni a motort/garázst nem annyira kifizetődő, főleg ha tényleg csak rövid távokra használja az ember. Viszont 3 percet -20°C-ban is akárki ki kéne hogy bírjon, esetleg Dr. Albanék kivételével.

Egyébként megmondom őszintén, korábban én is gondolkoztam Webasto állófűtésen, de rájöttem hogy nem nagyon tudnám kihasználni.
A vezetési stílussal meg sejtem mire célzol:

-
Sipi16
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
Szerintem a magyar nyelv tekintetében inkább a teljes Kárpát-medencét érdemes figyelembe venni, sőt ha a csángókat nézzük (akiknek a nyelvjárásuk talán a legérdekesebb ebből a szempontból), akkor még nagyobb területet.
A többivel egyébként egyetértek, én is úgy látom hogy felszabadulás után változott meg a helyzet, mert ugye proletár és proletár között nem szabadott nagy különbségeknek lenni, nyelvi-kulturális szempontból is erős volt az uniformizálás.
Nekem Nagy-Britanniában a skótok tűnnek a legérdekesebbnek (pl. Glasgow), őket nem is mindig értem. Azt hogy erős akcentussal beszélnek-e vagy scotsul, meg sem tudom állapítani.
Érdekes helyzet még a norvég is, nem is tudom elképzelni hogy vajon milyen lehet az nekik.
Az alnémet nyelvűek helyzetét már nem is említem. De talán itt már túl is léptem a nyelvjárás témakör határát.Nekem ommm írásából kevésbé feltűnő (nyelvészeti szempontból), de szóban azért hallható hogy van egy kis eltérés, de nagyon minimális eltérésekről van szó. Na most nem tudom mennyire vagy képben az itteni dolgokkal, a Magyar Televíziónál van egy Reisz András nevű meteorológus, ő is felvidéki. Még néhány éve ahogy odakerült még egész jól érzékelhető volt az eltérő hangzás, de most már csak alig-alig észrevehető. Úgy látszik még mindig érvényesülnek a régi rossz szokások, pedig tudtommal sokaknak tetszett az hogy úgy beszél, ahogy.
-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
Exike
csendes tag
-
CYBERIA
őstag
Nem is arra gondoltam hogy még külön magyarra lefordítani, hanem arra hogy magyarul sem egyszerű megfogalmazni ilyen jellegű szöveget.
Egyébként a Mitsubishitől átjött egy közvetlen befecskendezéses benzinmotor is az S40/V40-be, de ritkaságszámba megy, alig lehet ilyet találni.
A franciákhoz annyi köze van, hogy a dízelmotorokat a Renault szállította, egy időben jó kapcsolat volt a két cég között. A Volvo - mint vállalat - eladásakor fel is merült a Renault neve mint potenciális vevő, de sajnos a kínaiak kezére került. -
CYBERIA
őstag
Így van, cigány eredetű mindkettő. Régebben is sejtettem, de csak most bizonyosodott be.
Dolgozatírásnál a magyar is elég problémás, talán még körülményesebb mint a svéd. Hát még az ilyen írásokat svédről magyarra fordítani.

(#449): Úgy van, a 850-esek már elöl hajtanak, meg a 400-asok is, meg hát ugye minden azóta fejlesztett modell.
-
Brae
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
Nem mondhatnám hogy olyan jól tolom, a tudásom töredéke a tiednek, ebben biztos vagyok.

De úgy vagyok vele, hogy nem rossz az ha az ember sokféle jellegű szöveggel találkozik, akár olyannal is, aminek nem veszi különösebb hasznát a mindennapokban, ugyanis a műveltséghez ilyen dolgok is hozzátartoznak (sőt talán leginkább az ilyenek).Egyébként azért írtam off-ba, mert szerintem az érdeklődők nem veszik túl sok hasznát a nyelvtanulásban a leírtakat.
Elég kevesen járnak ide, és amúgy sincs sok hozzászólás, ezért csakugyan érdemes mellőzni az off-ot, beismerem.
-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
lumosnina
tag
Szia!
Köszönöm a kielégítő és felettébb buzdító írásodat!
Tudom, hogy rossz hozzáállás, hogy "nem áll a nyelvemre"...
épp ezért megpróbálom levetkőzni!
Sajnos a magyar mentalitás, a :máris és azonnal, kicsit bennem/bennünk is bennünk van, de igyekezni fogunk!
Elképzeléseim szerint kb fél év kellene, hogy valamelyest siker koronázza munkámat, a tanulást.Ezt szeretném, ha meg is valósulna.Teperek majd és kérdezek, ha nem tudok valamit...
Arra gondoltam, hogy előbb egy jó pár szót kellene megtanulnom, hogy ha ránézek egy szövegre, nagyjából meg tudjam határozni, miről szólhat!
A könyvekre rá fogok keresni és a mfekre is.
Beszélgetni fogok tudni, mert a barátnőm már kint él 3éve, és ebben tud segíteni.Te is kint élsz, ahogy látom.Mit dolgozol?Mióta vagy kint?Ki vagy mi motivált erre?
Egy kicsit mesélnél a szokásokról, ünnepekről, munkarendről...stb?Szép napot!
Üdv: Nina

-
Sipi16
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
-
hidewatch
csendes tag
A dictzone-ról mi az általános vélemény? Innen szoktam svéd betűket lopni

http://dictzone.com/sved-magyar-szotar/
Ha jól láttam, megjelent idén év elején talán (vagy tavaly, nem tudom pontosan) egy svéd-magyar szótár, azt hiszem az Akadémiai kiadó adta ki. Az viszonylag újnak tűnik, egy nagy online könyvesboltban láttam, mert a kiadónál még a régit árulják leárazva. Ti a régire gondoltok ugye? Mert én erősen terveztem, hogy megveszem ezt az újat, nagyon kéne egy ilyen.
-
Dorkuci
újonc
-
Sipi16
őstag
-
Sipi16
őstag
Hány éves vagy? A studiebidragot mindenféleképpen kapni fogod, de ha 25 alatt vagy akkor nem igazán fogsz megélni belöle. A tankönyvek eléggé drágák. Én két könyvért 840SEK-et fizettem, megéri használtat venni. A mukát meg majd meglátod, hogy mennyi idöd lesz rá.
Szerk.: Keress meg skype-on (Jukundusz)
-
CYBERIA
őstag
-
CYBERIA
őstag
Még mindig jobb így, mintha egy primitív, könnyen tanulható nyelv lenne.
„hidd el eléggé jól tudok németül”
Tudom, épp ezért hoztam fel példát abból a nyelvből.„egy magyarnak kb hótmindegy, hogy münchen környékén a helyi dialektusban vagy plattyskkül fog a német megszólalni”
Egy magyarnak igen, de én nem arra gondoltam. -
hidewatch
csendes tag
Sziasztok!
Még új vagyok itt, nemrég kezdtem svédül tanulni, és végig olvastam a fórumot. Azt szeretném kérdezni, hogy ebben a Form I Fokus című könyvben benne vannak a megoldások is? Tehát lehet vele biztonságosan otthon tanulni, vagy inkább ez ilyen csoportos/tanáros tanulásra való? Mivel svéd, egy viszonylag kezdőnek könnyen érthető (fordítható), hogy mit kell csinálni egy-egy feladatnál?
A másik kérdésem az lenne, hogy nézegetem ezt a könyvet svéd online könyvesboltokban, és ott a Form I Fokus A, B, és C mellett vol olyan is, hogy pl. Form I Fokus A facit. Mit jelent ez?Előre is köszönöm a választ!
Egyébknt ez a legeslegjobb fórum, ami létezik, hihetetlenül hasznosak a pdf könyvek, köszi a fetöltőnek!
-
CYBERIA
őstag
Ez az, épp az érintetlenség és az összetettség tetszik benne, ilyen tekintetben szinte egyedülálló.
Azzal azért vitatkoznék, hogy mindenki másnak szívás lenne, mert szerintem egy izlandinak kb. akkora szívás, mint nekünk a magyar nyelv, azaz semennyire. Akinek szívás lehet, az annak szerintem nem sok beleszólása van a témába, nem kötelező foglalkozni vele.
„Bajorországban szerintem teljesen mindegy, hogy hogy kezdeményez az ember”
Annyira teljesen mindegy, hogy ha megkérdezem tőled, hogy Wonääm kümmst du vun af?, akkor a kérdést érted-e? Éppen ki lehet találni, de egy összetettebb szöveggel már közel sem ilyen egyszerű a helyzet.
Svéd nyelvjárásokban nem vagyok járatos, az biztos hogy a Svenska dialektmysterier nekem kifejezetten tetszett. -
CYBERIA
őstag
Azért teljesen nem hagyom, minden könyvben van valami extra a többihez képest, ezért szeretem ha minél többől tudok művelődni.
„egyébként mi célod a nyelvtanulással és milyen szintre szeretnél eljutni? (csak érdeklődök)”
Semmi konkrét célom nincs vele, de mivel ez is a germán kultúra - azon belül a kedvencem a skandináv - része, ezért fontosnak tartom a megismerését. Igazából az izlandi jobban érdekelne, de az nehezebb, kevesebb az anyag és kevésbé is praktikus lenne azt tanulni (bár ez utóbbi nem annyira fontos szempont). Konkrét tervem nincs azzal kapcsolatban hogy milyen szintre jussak, tanulom amíg van rá lehetőség.„utánna meg a magyartanárom egyre jobban elkezdett piszkálni, hogy:
- magyarban van passzív, de nincs használatban, tehát ne írjak oldalakon keresztül abban, mert magyartalan
- a goethei körmondatok szintén kerülendőek, bármennyire is imádom őket (ez a mai napig megfigyelhető)”
Én ezzel úgy vagyok hogy a stílusosabb megfogalmazást fontosabbnak tartom a általánosabbnál.
Ezért is kedvelem jobban a nyelvjárásokat a sztenderd nyelvváltozatnál, bár tudom hogy sokan nem tolerálják. Bajorországban mondjuk már nem célszerű Plattdüütsch nyelven kezdeményezni, de megvan ennek a megfelelő helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Yettel topik
- ASUS ROG Ally
- Samsung Galaxy A37 – régi ismerős új formában
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- EU: senki ne használjon Huawei és ZTE hálózati berendezéseket!
- Mikrotik routerek
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Többet gyárthat a jövőben a drágább GeForce-okból az ASUS
- Információáradat a Pixel 11-es szériáról
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro 128gb - Jó állapot, akku 100%, tokkal és fóliával, akár beszámítással
- Samsung Galaxy S26 Ultra 12/256gb Cobalt Violet - Új, bontatlan, garanciális, akár beszámítással
- Apple iPhone 16 128gb - Makulátlan, akku 100%, garanciális, tokkal, akár beszámításal
- 4 FAJTA (Május) DELL Latitude Laptop Tartós-Golyóálló-AKÁR SULIBA 7320 7430 7440 5320 5420 5430
- NEW! Bontatlan Lenovo Thinkpad T14 G6 Tartós Üzleti Laptop 14" -40% Ultra 7 255U 16/512 FHD+ Magyar!
- Xiaomi 11 Lite 5G NE 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- GAMER PC! Ultra 7 265 / RTX 5070 / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 750w Gold / BeszámítOK !
- Eladó retro HiFi-k és erösítők/hangfalak
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)