Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• OldAkita

aktív tag

válasz Varázslóó #503 üzenetére

Hát képzeld el, fel lehet rosszul is rakni egy processzor hűtőt. Leszedtem a Zalman-t és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a processzor felszínének kb egynegyedén olyan tökéletesen érintkezett a hűtő sima felülete a processzor felületével, hogy szinte teljesen kipréselte onnan a pasztát, viszont háromnegyednyi felületen vastagon állt a paszta. Tehát ott szinte egyáltalán nem érintkezett a két felület, hanem x vastagságú paszta volt a két felület között. Előfordulhat, hogy amikor a 7800-ra tettem fel ugyanezt a Zalmant, akkor jobban sikerült a felrögzítés. Mit is jelent a felrögzítés a Zalmannál. A két rögzítő csavar alatt egy erős spirálrugó van. Amikor az ember elkezdi betekerni a csavarokat egy darabig akadálytalanul forognak, majd mikor elérik a spirálrugót, akkor sokkal nehezebbé válik a csavar forgatása és nyekergő pattogó hangot lehet hallani. Az ember haja égnek áll, hogy uramisten ez biztos túl erős szorítás már és azonnal lesarkazom a processzort. Mivel érdemben nem lehet érzékelni, hogy a betekerés során egyre nehezebb tekerni, ezért már illiene leállni, abszolút nem tudtam mikor álljak le a betekeréssel. Igyekeztem szimmetrikusan kettőt húzni az egyik csavaron, majd kettőt a másikon, reménykedve hogy ezáltal mindkét oldalon azonos erővel fogja a spirálrugó ráfeszíteni a hűtő sima lapját a processzor felszínére. De attól tartok, ez nem mindig sikerül, mert téveszthet az ember, vagy eleve a csavar menetbe kapása eltérően történik a két csavarnál. Vagy az a helyes eljárás, hogy nem kell foglalkozni vele, mennyire nyekereg a rugó a csavar alatt, csak tekerni-tekerni koppanásig? De egy 250000-es processzornál erősen lecsökken a bátorság :-) Nekem most szerencsém volt, mert ez a processzor a fiam gépébe ment, magam meg most vettem alaplapot meg RAM-ot magamnak, hogy váltani tudjak windows 11-re. A fiam gépéből meg kivettem a 7800-at és azt fokom majd betenni saját részre. Egyúttal vettem egy BeQuiet Dark Rock Elit hűtőt. Ez elvileg nem fér be a fiam házába, de hozzám igen, de úgy néz ki hogy mégse hozzám fog kerülni, mert bevállalva hogy nem lehet rátenni az oldalüveget, a leszedett Zalman helyett felraktam a Be Quiet hűtőt. Ennek semmiféle spirálrugó nem volt a két csavarja alatt. Ahogy tekertem be és éreztem hogy nehezedik a betekerés zabszemmel seggemben a félelemtől óvatosan picit szorítottam az egyiken, majd a másikon, várva hogy érzem, amint egyre nehezedik a betekerés és akkor már meg kell állni. Őszinte leszek, a kezdeti nehezedés állandósult és nem éreztem az erős megszorulást. Egy darabig óvatosan pici húzásokkal húzogattam a csavarokat, majd a félelem olyan erős lett bennem, hogy megálltam. A szerencse mellém állt, mert valószínű jól sikerült a dolog, ugyanis az AIDA CPU stress 45 perce megy, a processzor 5215MHz-en ketyeg és 48 fokos a Zalmannál mért 81 fok helyett, a CPU Diode érték pedig 59 fok a Zalmann 93-95 fokja helyett. Ez a hűtő 2000-et tud pörögni. Most 1057-el forog, tehát teljesítménye felével. Rég voltam ilyen boldog :-) A hűtőt viszont valószínű soha többet nem merem levenni, mert félek soha többet nem találom el ilyen jól a felrögzítést. :-) Tény hogy a házon nincs fenn az oldala tehát nyitva van és nálam spórolási célzattal 19-19,5 fokos a hőmérséklet. Holnap felviszem a tetőtérbe a fiamhoz, ahol a számítógépes kuckójában, ahol a fűtéscsövek elosztója van, kánikula van, kb 25 fok. Ott valószínű 5 fokkal melegebb értékek lesznek, de azok még mindig teljesen rendben lesznek, mert stress teszt alatt 53 fok nagyon okés. Én marha, meg már azon gondolkodtam reggel, hogy visszaviszem a processzort mert hibás és nem lehet lehűteni. Remélem valakinek tanulság lesz amit átéltem. Mondanám hogy aludjatok jól, de már biztos alszotok :-) Ennyi izgalom után remélem én is tudok. :K

Új hozzászólás Aktív témák