Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Penndragon


Penndragon
tag

Reggeli kávé mellé jó volt valami hasznosat is olvasni. Nem mondom hogy belefogok egy ilyen rendszer telepítésébe, de ha egyszer problémám lesz az erőforrásokkal meg van hogyan fogom orvosolni, el is mentettem könyvjelzőbe! :C A minimum rendszerigényről van valami információ? Milyen nyelveken érhető el az OP rendszer és a telepítő?

A kreativitás csak a tudás pótlása improvizációval.

(#2) churchill0


churchill0
csendes tag

Grat! Jo kis cikk lett. Bar csak az win 7 esem is 160MB ramot huzna nem pedig 2GB t.

A géped olyan gyors amilyen gyors a leglasabb alkatrész.

(#3) gery2123


gery2123
őstag

Nagyon jó cikk! Csak gratulálni tudok. Egy dolgot nem értek ezek után. Miért nem ilyen a Windows? Miért nem tud 512 ramon elleni? Tudom hogy ez nem otthoni felhasználás.....de azért milyen jó lenne.

-- PSN_ID: GerY2123

(#4) razorbenke92

Na ez nagyon fincsa olvasnivaló volt.

Vannak olyan kövületeim, amiket ilyesmikkel szoktam nyúzni. Linux disztrók tesztelése, eredeti windowsok herélése, stb, de ezzel a változattal még nem dolgoztam.

Az eddigi kérdésekre pedig válaszként annyit lehet mondani, hogy azért nem ilyen minden rendszer, mert ez végtelenül le van butítva. Szerintem rengeteg küszködés például egy nyomtatót is felcsatolni egy ilyenre.

nLite-al gyilkoltam már le olyan szinten rendszert, hogy ellegyen 100mega rammal, de akkor már kb csak böngészni lehetett rajta. Se skype, se nyomtató, se mobilnet. Még a wifiért is küzdeni kellett, hogy menjen :D

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#5) AAAgold


AAAgold
senior tag

és mire lehetett használni végül ezt a rendszert? valahogy erről szívesebben olvastam volna még többet is, mert talán ez lenne az egész lényege

"Miért imádják az aranyat? Nem lehet megenni..."

(#6) atomeec


atomeec
senior tag

Érdekes cikk. Nem szoktam sokat olvasni, de ezen végigmentem :)

Az engem is érdekelne, hogy ez pl hétköznapi júzernek használható lehet? Érdemes kibelezni a rendszert ha mondjuk én otthoni felhasználásra szeretném? A windows cuccok nagy része számomra felesleges, viszont komolyabb korlátokba nem szeretnék ütközni.

Licenc szempontból, ha nekem Win 7 Ultimate kulcsom van, az használható ehhez? :R

(#7) sz.balazs.95


sz.balazs.95
veterán

Lehet buta kérdés, de ez viszi a mezei Win-es appokat, játékokat, vagy csak direkt erre írt szoftvereket visz?

Illetve ez alapvetően miben tér el az Embedded Compact-tól?

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#8) E.Kaufmann válasza AAAgold (#5) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Valszeg arra, hogy spéci programozói tudás és eszközök nélkül lehessen ATM vagy ipari vezérlőprogramot írni, és ne legyen semmi felesleges csicsa fent a gépen.

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#9) AAAgold válasza E.Kaufmann (#8) üzenetére


AAAgold
senior tag

akkor csak az install volt meg és az örülés az alacsony ram használatnak? mert ennyi erővel be se kell kapscolni a gépet, úgy még kevesebb ramot használ az os :)

"Miért imádják az aranyat? Nem lehet megenni..."

(#10) E.Kaufmann válasza AAAgold (#9) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Nem én csináltam a cikket, az alacsony erőforrás használat és a kevesebb támadási pont meg nem baj egy ATM-nél vagy egy ipari vezérlődoboznál

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#11) .mf válasza AAAgold (#5) üzenetére


.mf
veterán

Ugyanarra, mint egy sima normál W7-et, csak ebben kevesebb alapból a bloatware és magad is válogathatod ki, hogy mi kerüljön fel. (Viszont a normál W7-jellegű használathoz ezek egy részét vissza kell majd telepíteni, ld. pl. .NET framework, DX soktucat updateje, Java, stb.)

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#12) marositech


marositech
senior tag

Nagyon jó cikk!
Régebben próbálkoztam a Windows Thin PC-vel, meglehetősen sok a hasonlóság. A kérdésem az, hogy mennyivel jobb az Embedded verizó?
Mert a Thin PC-vel az volt a gond, hogy nem lehetett .NET különböző verziókat feltelepíteni.
Köszi a választ előre is!

Olyat rádverek...hogy megkulázol! :)

(#13) mbalint987


mbalint987
aktív tag

Köszönöm a pozitív visszajelzéseket! :)

(#1) Penndragon: A minimum rendszerigénye annak függvényébe változik, hogy milyen komponenseket hagysz benne. Akár elfuthat 64 MB RAM-on is, ha nem hagysz benne semmit, de akkor csak egy parancssoros felületet kapsz. Telepítéskor a nagyobb nyelvek között lehet választani (angol, francia, német, stb.), de egy nyelvi csomaggal más nyelven is tud kommunikálni.

(#5) AAAgold: A rendszer használati lehetőségei a telepített komponensektől függ. Ha pl. a Windows Shell minden része, és az Internet Explorer telepítve van, akkor egy kis rendszerigényű, felhasználóbarát gépet kaptál, ami internetezésre is használható.

(#6) atomeec: Sajnos nem, spec. licencet kell hozzá vásárolni. :(

(#7) sz.balazs.95: Természetesen, feltéve ha telepítve vannak az alkalmazásokhoz szükséges csomagok (pl. .NET Framework). A Compact támogatja az ARM architektúrát, és azt inkább a készülékgyártók használják gyártáshoz.

(#12) marositech: A Thin PC-t nagyvállalatok használják vékonykliensként, az Embedded rendszereket gyártáshoz, vagy céleszközökben alkalmazzák (pl. ATM). De ez a Thin PC nekem is újdonság, majd tesztek vele egy próbát :) A .NET Framework-ök között telepítéskor tudsz választani.

[ Szerkesztve ]

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#14) sz.balazs.95 válasza mbalint987 (#13) üzenetére


sz.balazs.95
veterán

értem. és ezeknek a beszerzése mennyire bonyolult?
illetve a licenc mennyibe kerül a 90 nap próbaidő után?

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#15) sz.balazs.95


sz.balazs.95
veterán

Ja és Embedded 8-cal is ugyenígy mindent meg lehet így csinálni, ami a leírásban van?

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#16) TheScavenger


TheScavenger
csendes tag

Grat a cikkhez nagyon jó lett, a régi gépen majd biztos ki lesz próbálva :))

www.G2A.com

(#17) Sn00k


Sn00k
veterán

Jó és hasznos cikk! Grat! Nem hátrány, ha az ember tisztában van , milyen lehetőségek vannak egyszerűbb win telepítésére. Remélem jól fejeztem ki magam :d

Engem az érdekelne, ha lejár a 90 nap a licence kulcsra , akkor mennyi pénzért lehet ezt a verziót megvásárolni, vagy van más lehetőség is a meghosszabbítására ? Illetve a frissítéseket, ugyan-úgy megkapja, megjönnek, mint a normális WIN esetében ?

3njoy the Lif3

(#18) zsum84 válasza marositech (#12) üzenetére


zsum84
csendes tag

off:

#12: ThinPc-re minden további nélkül fel lehet rakni a .Net csomagokat, csak nem mindegyikhez a hivatalos telepítőt kell használni, hanem a ThinPC rendszerhez tartozó kiegészítő csomagok közül kell telepíteni a szükségeset(itt többet olvashatsz róla)

on:

Jó cikk, egészen meghozta a kedvemet a kipróbáláshoz :)

(#19) Romvr


Romvr
őstag

Pont mostanság kezdtem el foglalkozni azzal a témával hogy egy USB-re telepített Win7 (csont minimum, bitlocker + mentőszoftver + vírusírtó) ami méretileg nem haladja meg a 2-3 GB-ot RAM-ba töltődne és onnan futna. Kezelné az USB eszközöket, és a belső vinyót. Ez azért kellene mert sokszor találkozom olyan helyzettel hogy sérült rendszerről kell adatot menteni. Jelenleg ehhez kioperálom a vinyót, rádugom egy WIN-es gépre és lementem. Viszont egyszerűbb lenne rábootolni egy ilyen rendszerre, amin egy BAT fájlt indítva csinálná a dolgát.

"(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser

(#20) HuMarc


HuMarc
addikt

Hogyan eszik neked a Chrome 250 MB-t? Mert nekem most 8 lappal (FB, Gmail, nCr, PH!, YT, Index(×3)) megeszik ~2210 MB-t, azaz 2,2 GB-t (csak a Chrome!!). Mondjuk van 6 GB RAM-om, szóval ez nagy gondot nem okoz. Mondjuk a rendszer, ha nem fut semmi, akkor olyan 650 - 700 MB-t eszik, (Ubuntu 14.04), frissen indított Chrome-mal meg ~1,3 GB-t, de amint az fentebb látszik, ez durván felszökhet.

(#21) sz.balazs.95 válasza HuMarc (#20) üzenetére


sz.balazs.95
veterán

Nekem a Maxthon (Linuxon most még csak egy Chromium skin) 1,3 GiB-ot visz 5 lappal.
azt mondjuk nem teljesen értem, hogy miért van ennyire feldarabolva.

ON: lejött az Embedded 8, de itt csak egy .exe van 3 részre bontva.

[ Szerkesztve ]

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#22) razorbenke92 válasza Romvr (#19) üzenetére

Nem vagy linuxbarát? ;]

[ Szerkesztve ]

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#23) Romvr válasza razorbenke92 (#22) üzenetére


Romvr
őstag

Ha nekem mutatsz olyan linuxot ami kezeli a Bitlockerrel titkosított meghajtókat (feloldja), akkor átölellek és csókot lehelek a homlokodra hálából. Ugyanis én lennék a legboldogabb ha létezne erre megoldás. Akkor LiveUbi+perzisztencia és viszlát Windowsos megoldások :)

"(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser

(#24) mbalint987 válasza sz.balazs.95 (#14) üzenetére


mbalint987
aktív tag

Úgy néz ki, egy licenc beszerzése elég bonyolult, elég nehezen találtam árat is, kb. 120 $. :( Embedded 8-cat is ugyanúgy kell telepíteni, de nekem sokkal lassabb volt.

(#17) Sn00k: Természetesen, a frissítéseket ugyanúgy megkapja, mint a többi Windows.

(#20) HuMarc: Nos, a cikkben található RAM fogyasztást úgy kell értelmezni, hogy a Chrome egy lappal, egy egyszerűbb oldallal volt megnyitva. Nem tudom, hogy neked miért fogyaszt annyit a Chrome, nekem a laptopomon is csak max. 1 GB-ra szökik fel a fogyasztása (5 lap párhuzamosan megnyitva).

[ Szerkesztve ]

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#25) Romvr válasza HuMarc (#20) üzenetére


Romvr
őstag

Firefox 7db megnyitott lap, 2 ablakon elosztva és 450Mb ;)

"(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser

(#26) marositech


marositech
senior tag

zsum84 és mbalint987 köszönöm szépen!

Ezeket a köröket végigjártam, eléggé macerás nyelvet telepíteni.
Ott akadtam el, hogy a 3.5 (vagy a 4-et?) .NET-et nem engedte feltelepíteni.
Tehát ha jól értettem az embeddednél mindent lehet feltelepíteni. Nyelvet és .NET verziókat a telepítés folyamán.
Azért kérdeztem, mert egy nagyon speciális gépen, nagyon speciális helyzetben szeretnék egy "teljeskörű" Win 7 OS-t használni.
A HSZ-ből olvasva, létezik már 8-as embedded, de 8.1-es is? Nagyobb erőforásra van szükség?

Olyat rádverek...hogy megkulázol! :)

(#27) E.Kaufmann válasza mbalint987 (#24) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Lehet az se mindegy, milyen oldalt tölt be. Youtube és az Index.hu lehet több memóriát igényel, mint sanyibácsi első html oldala.

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#28) sz.balazs.95 válasza mbalint987 (#24) üzenetére


sz.balazs.95
veterán

És az .exe-ét hogy csinálom .iso-vá? :D

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#29) mbalint987 válasza marositech (#26) üzenetére


mbalint987
aktív tag

Így van, akár az összes .NET-et fel tudod tenni, nyelvet pedig telepítés után tudsz beállítani (ha magyart szeretnél), feltéve, ha telepíted azt a csomagot, ami a nyelvi támogatásért felel. A WES 8.1-ben én eléggé csalódtam, a virtuális gépemen sokkal lassabban futott.

(#28) sz.balazs.95: Elindítod, és kicsomagolja magát! :D

[ Szerkesztve ]

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#30) sz.balazs.95 válasza mbalint987 (#29) üzenetére


sz.balazs.95
veterán

ja úgy. :B :DDD

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#31) zoli62 válasza sz.balazs.95 (#30) üzenetére


zoli62
addikt

Mik a különbségek például a standard és a pro változat között?

(#32) AAAgold válasza zoli62 (#31) üzenetére


AAAgold
senior tag

pro-nál biztos nagyobb a választási lehetőség abból, hogy mit nem telepítesz fel :D

"Miért imádják az aranyat? Nem lehet megenni..."

(#33) sz.balazs.95 válasza zoli62 (#31) üzenetére


sz.balazs.95
veterán

én azt honnan tudjam? :DDD

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#34) zoli62 válasza sz.balazs.95 (#33) üzenetére


zoli62
addikt

Bocs, nem neked akart menni. :)

(#35) sz.balazs.95 válasza zoli62 (#34) üzenetére


sz.balazs.95
veterán

nem gond. ;)

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#36) .mf válasza Romvr (#19) üzenetére


.mf
veterán

Hirenben nincs bitlockerre valami?

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#37) razorbenke92 válasza Romvr (#23) üzenetére

A dislocker használható erre.
Homlokpuszit és ölelést azért nem érdemlek, mert ezt sokkal körülményesebb használni.
Ha mondjuk nem live rendszert használsz, hanem egy pendrivera feltelepíted a linuxot (grubot is arra teszed) aztán azt jól belakod a cuccokkal, többek között a dislockerrel is, akkor már kevesebb a bajlódás.
Persze lassabb, mert így már nem RAM-ból fut a rendszer, plusz így buksz egy pendriveot, mert ext4 fájlrendszerrel nem nagyon lehet másra használni (Windows mellett)

Bővebben

[ Szerkesztve ]

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#38) TreXesZ válasza mbalint987 (#24) üzenetére


TreXesZ
csendes tag

És te még azt gondoltad,hogy ennek a cikknek nem lesz sikere logouton,pedig mondtam neked,hogy falni fogják mint a cukrot.
Am ha nem lennék rohadt nagy gamer én is kipróbálnám.

(#39) fkenny


fkenny
senior tag

Köszönöm a kedvcsinálást, a vékonykliensemre amint lesz kis időm fel is teszem!

"Minden sikeres férfi mögött van egy nő aki jól járt. "

(#40) mbalint987 válasza TreXesZ (#38) üzenetére


mbalint987
aktív tag

Nem gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz, azt hittem, hogy csak én vagyok ekkora Windows kocka, hogy ilyenekkel foglalkozom! :)

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#41) sz.balazs.95 válasza mbalint987 (#40) üzenetére


sz.balazs.95
veterán

Persze hogy van sikere, hiszen a megszokottól eltérő, eddig a legtöbb ember számára ismeretlen dolgot mutattál be. :R

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#42) mbalint987 válasza sz.balazs.95 (#41) üzenetére


mbalint987
aktív tag

:R

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#43) d@vee válasza mbalint987 (#40) üzenetére


d@vee
őstag

Jó cikk, grat ;)
Off: Hogyan használhat a chrome több gigát? :Y Nekem 4-5 lap megnyitva max 500 mega, és nem alap weblapok.

Ja

(#44) PistiSan


PistiSan
addikt

Köszi a cikket, kicsit ugyan lehetne még részletezni, de már így is remek volt olvasni.

Ki fogom próbálni!
Egyedül a periféria támogatás a kérdéses számomra, de a memória használat, és a felesleges dolgok kikapcsolása nagyon jó lesz.

(#45) nakos1212 válasza mbalint987 (#42) üzenetére


nakos1212
senior tag

ez használható játékra?
dx ogl... stb van?

(#46) ivana válasza razorbenke92 (#37) üzenetére


ivana
Ármester

Vagy fogod a susestudio-t és csinálsz egy saját live usb-t :)

(#43) d@vee: 20-30 tabbal simán eszik 2-3GB-t, van is 8GB a gépben.

(#47) celka5 válasza Romvr (#23) üzenetére


celka5
tag

Windows To Go ?

[-CeLkA-]

(#48) INTELligent


INTELligent
senior tag

Köszönjük! Nagyon érdekes cikk lett! Felcsigázta az érdeklődésemet! :D

Flickr: https://bit.ly/2wtfNl5 || https://500px.com/photofan96 || Strava: https://bit.ly/2QzLnok

(#49) Samus


Samus
addikt

Ha ezt bacsis meglátja, hogy ilyen kis gépigénnyel rendelkező "modern" Windows is létezik, már telepíti is az Abakuszra :D Bár az alap Windows 7 alatt is sokáig jutott, mármint elég koros gépre is ráhúzta, ezzel talán még régebbi gépre is sikerülne.

[ Szerkesztve ]

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#50) sztanozs


sztanozs
veterán

Kár, hogy a céges proxy miatt a képek nincsenek meg, de még így csak szövegesen is érdekes volt a cikk :)

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.