Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ddekany

nagyúr

válasz doc #46 üzenetére

"Tehat azt varod, hogy a 40-50 eves szerkesztoprogramokat irjak teljesen at csak azert mert egy adott platformon eppen mas lett a megszokott? :F"

Nem pont a meglévőket kell átpiszkálni persze, valószínűleg nem az a célravezető. De most őszintén, ilyen mentalitással amit tapasztaltam ebben a Linuxos klikkben (kb. akik szervereket túrnak) erre kb. 0 az esély. De amúgy igen, bármilyen botrányos ez a gondolatom, szerintem egy olyan területen mint az IT-ben változni és fejlődni kell, főleg ilyen gyorsan változó környezetben. Aki ezt nem teszi, az jó esetben kipusztul, rossz esetben kényelmesen ül a megszerzett pozíciójában és leszarja, hogy felhasználók millióinak lehetne jobb is.

"eger bal gomb lenyom"

Ja OK, ha egérrel jelölsz ki.

"Lehet hogy TE csak tavoli gepeket ersz el terminalod, de a legtobb felhasznalo a sajat helyi gepen hasznalja a terminalt."

Kétlem. Hány embernek van az asztali/noptebook gépnél Linux? Mondjuk aki szervereket csesztet, azoknál biztos több mint a globális 1%-nak, de akkor is elég kizárt, hogy egy többségről legyen szó. Legtöbben desktopon Windows-t vagy OSX-et használnak. Ellenben a legtöbb szerveren Linux van.

"legegyszerubb X forwarddal hasznalni az SSH"

Azaz ne használjak terminált, hanem X-et. Ez amúgy nagyon is fasza lenne, ha így menne (elvégre eleve távoli használatra találták ki az X-et), csakhogy a szerverek 99%-án nincs X. Gondolom mert túl sokat eszik/komplikált/lassabban-indul(/minekaz). Nyilván egy 256MB VPS-nél elég necces is lenne, meg egy routeren is. Innentől marad a legnagyobb közös osztó terminál, szóval az van kb. mindenhol.

"Azert csak kivancsi lettem, hogy ha ennyire fikazod a tavoli serveren futo szoveges modu szovegszerkesztoket, akkor mit csinalsz a sajat gepeden?" ... "Nem tudom hogy ujabb windowsokon hogyan megy, emlekszem XP-n ez ugy tortent hogy jobb klikket nyomtal az ablak fejlecen, aztan valami Edit->Mark"

Amúgy ez nem egy Windows VS Linux vita. De rohadt egyszerű a válasz. Windows-on nem használsz konzolos szövegszerkesztőket, mert miért tennéd? (Hasonlóképpen Linuxon sem használnál, ha pik-pakk bejönne X a szervereken, de hát pont ez a lényeg, hogy nincs, ezért fontos, mi több elsődleges felület még mindig a konzol (kivéve Linux desktop felhasználóknák). Más kérdés, hogy legalábbis PowerShell előtt a Win-en terminál egy rakás fos volt, bár szerencsére ritkán jársz ott, mert eredendően egy GUI-s OS. (De amúgy én Cygwin-es bash-t használok ha fejlesztéskor Win-en terminálkodni kell. Lehet át kéne szokni PowerShell-re, de még nem szakítottam rá időt.)

"A karakterkeszlet nem a server/kliens dolga, hanem szinten a terminalbeallitasoke."

A terminál a kliens. De ugye egy ilyen bot egyszerű dolgot sem lehet csendben elismerni, hogy ehhez elvileg nem kéne semmi beállítás... Kb. ilyen "kössünk bele mindenbe, mert kritizálták a vallásunkat" színvonalon zajlik az egész beszélgetés amúgy, mint mindig, szóval hagyom is.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés