- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- GoodSpeed: Apple Magic Mouse 2024 (MXK53ZM/A)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dany007
veterán
Persze, ez világos. Én is : )
De attól még maga az informatika fontossága mit sem változna net nélkül...
Manapság már v.színű én se nagyon tudnék itthon mit csinálni net nélkül. Lehet kimennék a levegőre xD
Egyébként erről a fajta függőségről én is akartam már egy cikket írni, egy hosszabb kifejtőset, mert azért lehet sokakat tényleg nagyon megrázna
Meg tény, hogy gazdaságilag nagyon nagy katasztrófa lenne. -
Dany007
veterán
Tényleg furcsa számomra, hogy van aki nem tudja elképzelni már az informatikát net nélkül
A fontossága most is ugyan akkora mint régen! Piszok fontos egy dolog. Csak az internet segítségével más területek fontossága csökkent, mint pl a Posta. Elvégre a munkát nem maga az Internet végzi, hanem maga a számítógép. Az internet csak egy közvetítő közeg. (persze a kifejezetten online cégek belehalnának azonnal, az tény) Ergo ha megszűnne a net, akkor a sz.gép ugyan olyan fontos lenne... Csak más területek fontossága is megnőne, pl a Postáé. -
Dany007
veterán
Persze hogy nem.
De te el se tudod képzelni a számítástechnikát hálózat nélkül???
Ébresztő
Az internet előtt is volt asztali pc!
Én pl nyomtatókábelen keresztül hálóztam haverommal kb 98'-ban. Akkor hallotunk először az internetről 14 évesen... Azelőtt meg hírét se hallottuk.Lehet én értem félre, de úgy érzem a hsz-edből, mintha szerinted az informatika az interneten alapulna... Pedig az csak egy plusz "szolgáltatás". Az már más kérdés, hogy az informatikát alkalmazó cégek és felhasználók - ami már sok sok évtizedes múltra tekint vissza - függővé váltak a nettől, de attól még a net nélkül is ugyan olyan fontos szerepe van az informatikának.
"azért nem mindenkinek van otthon vállalati hálózata..."
Mért kéne otthon hálózat? Ha hálózni akarsz a haverokkal egy hub meg upt kábel azt kész.
Vagy te internet nélkül semmire se tudnád használni a gépet ?
Emlékszek régen, a RedAlert első része 20-50 körüli floppy lemezen hoztuk el havertól.
MP3 cdket cseréltünk, kinek van valami új száma... Stb...
Sőt, a kis gagyi tesztelőprogik, tisztító progik stb is egy kincs volt! Akkor még nem úgy ment hogy lecuppantom a netről azt csá
De tény, hogy akkor is volt informatika. Mindenki dolgozott jáccott a gépeken. Cégek is meg otthon is. Annyi a kül., hogy ahhoz hogy hálózni tudjunk, akkor még személyesen is találkozni kellett! Ma már ilyen szörnyűséget se kell elkövetni ahhoz
-
Dany007
veterán
De miért nem? Okés webmesterekre nem nagyon lenne szükség...
De attól még számító gép létezne...
Már a 80-as években a C64-gyel kezdtek terjedni itthon is a személyi számítógépek. És hol volt akkor még internet Magyarországon? Azt se tudták mi az...
Másrészt én személy szerint 94' óta tanultam informatikát, holott 98'-ban volt először net a sulinkban, ugye az a feliratkozós rendszer... 99'-ben már 56,6k-s modemmel nyomtam otthon, csak pár órát naponta mert irdatlan telszámlát csinált
De akkor még az átlag magyar valami misztikus csodának tartotta az Internetet, és nagyrészüknek fogalma se volt, hogy mi is az...
Az világban is kb a 90-es évek közepén kezdett terjedni a net. Aminek főként a modem sebesség szabott határt, meg az ára.
De a lényeg, hogy számítástech volt előtte is
Ha jólemlékszem már 93'-ban nyomtuk a wolfeinsteint. P 100-ason talán, vagy méggyengébben... Keményen Dosból...Az internet előtt is volt élet
úgymond számítástechnika...Plusz: ha minden ip alapú hálózat megszakadna, attól még a vállalati belső hálózatok ugyan úgy működnének...
-
Dany007
veterán
Hát nemtom. Szerinted az info szak, vagy az informatika tényleg csak az internetből áll?
Hát akkor eléggé elkockult a világ...
Alig 10 éve még csak iskolákban és egyetemeken lehetett megtalálni az internetet. 98'-ban nálunk még külön fel kellett iratkozni egy-egy óra internetezésre.
Pedig már vagy 20-30 éve használnak itthon is számítógépeket... -
Dany007
veterán
-
Dany007
veterán
Így van. Én ezt egy régebbi cikkben olvastam, amikor túlterheléses támadásokról volt szó. Ott írták, hogy 5 nagy elosztóközpont van, amiken a legnagyobb terhelés megy át eleve is, és akkor ebből az egyiket támadták.
De direkt meg is jegyeztem, hogy nem 100%-ig vagyok biztos benne. E szerint tényleg nem, ennyi.
Ezután ő "nagyképűen", odaszúr 2 szót. És semmi többet. Ez tisztán csak azért volt, hogy kicsit basztassa a másikat.
Amikor kértem a felvilágosítást, szintén nem volt rá képes
Szal ezen húztam fel magamat. -
Dany007
veterán
-
Dany007
veterán
-
Dany007
veterán
vagy csak egynek, de az jó nagy legyen
Ha jóltudom kb 5 központja van az internetnek a világon, ahova és ahonnan szétoszlanak a szálak... Szal elég lenne első körben ezt a pár központot kiiktatni.
Bár épp az a lényege és az értelme az internetnek, hogy amennyiben egy server vagy egy központ megszűnik, attól még a hálózat működőképes marad. -
Dany007
veterán
A legkisebb gond lenne a netfüggő kocka gémerek szenvedése
Az emberek egy része egyből elvesztené a melóhelyét. Cégek szünnének meg egyik hónapról a másikra.
Az emberek nagyrésze a fizetését se kapná meg. Pénzt se lehetne felvenni.
Ahogy fentebb írták a logisztikai rendszerek se működnének... És szerintem még lehetne sorolni jócskán... Nembeszélve a gazdasági veszteségekről...
Amikor a Finn-orosz "cyberháború" (lol) dúlt, akkor a finneknél vagy 3 napig nem volt net, se hálózat, utánna azt írták, hogy akkor kár keletkezett a gazdaságukban azalatt a 3 nap alatt, mint ha egy nagyobb környezeti katasztrófa sújtotta volna az országot.
Sajnos manapság már a fejlődő és fejlett országok is függővé váltak az internettől és amúgy minden féle ip alapú kom hálózattól.
És nem olyan szinten függővé mint a vérpista
hanem annál sokkal komolyabb szinten...
Ezt egyáltalán nem muszáj beismerni, de akkoris így van. Túlélni túlélnénk, de vagy 5-8 év kéne, hogy újra normálisan menjen minden. -
Dany007
veterán
-
Dany007
veterán
-
Dany007
veterán
-
Dany007
veterán
-
Dany007
veterán
-
Dany007
veterán
Érdekes írás
Nemsemmi!
Viszont szerintem van real mondanivalója is. Érdemes lenne belegondolni, hogy mi lenne, ha tényleg megszűnne a net egyik napról a másikra.
Csak egy példa a reklámstúdió ahol dolgozok biztos bezárhatna pár hétre egy az egyben.
Nálunk már minden megrendelés e-mailen megy. Az ország bármely pontjáról. A készítendő anyag is Ftp-re jön, és onnan megy. Sőt a grafikai munkák 90%-hoz szükség van a netre, főként HQ képek letöltése miatt.
Szóval nehéz elképzelni, hogy Pestről, vagy Debrecenből ideutazik az ipse és hozza a készítendő nyersanyagot.
Na most jutott eszembe, hogy ott a Posta xD Most el kell képzelni, hogy kb 1-2 nap átfutási idő, amíg eljut a posta a címzetthez.... Főleg ha az ország másik felén van.
Aztán egy átlag grafikai munkánál átlag 5-6 e-mail váltás kell ahhoz, amire végre a kedves ügyfél elfogadja a tervet és lehet küldeni a nyomdába, persze oda is emailen.
Szal hihetetlen, de a net megszűnése durván 6-10x lelassítaná a cégünk munkatempóját. Ergo ennyivel kevesebb melót tudnánk elvégezni "kifizettetni" havonta.
De ez csak egy hirtelen példa volt, szerintem kis gondolkodással még vagy 10-20 másikat lehetne találni, ahol marha nagy veszteséget jelentene a net megszűnése.Szal a poén kajak jó volt, fogtam a hasamat végig
, de érdemes komolyan is belegondolni a helyzetbe.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Bemutatkozott a OnePlus Pad 4
- Xbox Series X|S
- Mindenféle könyves (és olvasós) Off topic
- Bestbuy játékok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- OLED monitor topic
- További aktív témák...
- P15 Gen2i 15.6" FHD IPS i7-11850H RTX A3000 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- DJI Mavic Air 2 Fly More Combo drón szett kofferben, szűrőkkel
- 100.000 ft tól elvihető RÉSZLETRE Lenovo Pro 7 16IRX9H 4090
- G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 - Alza élettartam garancia
- Palit GeForce RTX 4070 Ti SUPER GamingPro OC WHITE 16GB - Alza garancia 2027.11.10 - BESZÁMÍTOK
- Lenovo Legion 9 16" 3.2K Mini LED Laptop! i9-13980HX / RTX 4090 / 32GB DDR5 / 2TB NVMe! BeszámítOK
- Apple iPhone 13 /128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100% Után gyártott Kijelző
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 10900KF 10 mag 20 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B760 i7 13700K 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB Aerocool P500B Digi ARGB 750W
- 280 - Lenovo Legion Pro 5 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Meg tény, hogy gazdaságilag nagyon nagy katasztrófa lenne.