Hirdetés

2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Chrys_


Chrys_
addikt

63Hz - 12500Hz és audiofil? Nem is olvastam tovább.

(#2) Bence01


Bence01
tag

Érdekes írás. Írtad többször, hogy ehhez építetted fel a mögöttes rendszert, azt is írd le kérlek, hogy mik azok ezek után kíváncsivá tetté. Ne sértődj meg, de egy Videoton RA6363 -ra gondolok amit átforrasztottál és kicserélted a kondenzátorokat.
Szerintem amúgy használtan lehet jót venni kevés pénzből (kb 50e FT ami szerintem egy év alatt még kevés fizuból is kispórolható), de amiről írsz az nem a kevés pénz kategória, hanem a nem akarok rá semennyit költeni, de szóljon jól.

Solo Puffin ti darà forza e grinta a volontà

(#3) Horbal válasza Chrys_ (#1) üzenetére


Horbal
őstag

Egyet értek!
Nem minden a freki menet - de ez azért minimum kétségessé teszi az író állításait, az aljával még simán jó lehet de a magas tartomány ekkora hiánya nekem nagyon fájna az biztos.

Balett cipőm nincsen nekem, de ha lesz én fő nem veszem!

(#4) ivana válasza Chrys_ (#1) üzenetére


ivana
Ármester

Ez valós átvitel... Nem olyan rossz ez, nagyon érzékeny csak 15W-os és tényleg elég kellemes hangja van, a mélyközép egész kellemes cucc, a magas az kicsit szar. Ideális megoldás egy pici olcsó csöves erősítőhöz.

(#5) weiss


weiss
addikt

A "Tesla" elnevezés azért érdekes még, mert nem a szerb származású feltalálóról kapta a nevét, hanem a "Technika Slaboproudá" azaz egyenáramú technika szavak rövidítése.

Nem egyenáram, mert az stejnosměrný proud lenne, hanem gyengeáram.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#6) Chrys_ válasza ivana (#4) üzenetére


Chrys_
addikt

Rendben van, megvan a célja, most mégis tovább olvastam egy kicsit. De itt megint megálltam: "Ami jól szól a klasszikus zenével, az mindennel jól szól." :D És ebben ugye benne van a magas(?)frekis vágás.

[ Szerkesztve ]

(#7) ivana válasza Chrys_ (#6) üzenetére


ivana
Ármester

15kHz-ig hall az ember kb., ha 12.5kHz a csillapítás 3dB akkor ott olyan 6dB az még annyira nem durva. Gyenge pontja ennek egyértelműen a papír peremes magas, de jóval kevésbé szar mint amilyennek tűnik. Öcsém látott már ilyesmi teslákat stúdióban is, de ott azt hiszem csak a mélyközép volt eredeti, de az középtartományon tényleg nagyon szépen szól.

Kábelnek meg a vastag rézkábel a villanyszerelő boltból a legjobb...

[ Szerkesztve ]

(#8) jambiyya


jambiyya
őstag

Míg a húgom le nem ejtette az egyiket, volt nekünk is lemezjátszóstól. Amit bakelitről művelt, az durva volt. a Mélyek dinamikája felejthetetlen volt. Jó hogy ezt leírtad, mert azt hittem csak engem kápráztatott el. :)

(#9) orion1025


orion1025
őstag

Hááát... Bohóckodni jó, de igazából 15000 Ft tájékán már "zenét" is lehet kapni...

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#10) darthdenes


darthdenes
tag

Jókat nevettem vagy éppen a fejemet fogtam a poszt olvasása közben. Az audiofil azért igen kemény jelző erre a dobozra. Ha valaki relative olcsó megoldásban gondolkodik akkor Videoton Preludiumot szokták ajánlani. Olyan 20-30 körül kifogható. Wifa hangszórókkal.
Ezek a Tesla dobozok jó hangúak ha pl hifi torony gyengébb dobozait kívánjuk lecserélni.
Nekem a műhelyben van egy pár még a fekete lyukas rácsos verzióból.
Illetve Suprophon rk9 (au. a TESLA hangszóró készlet, de nincs hangváltó csak egy 8mikrofarádos kondi benne)is van amit felújítottam (kapot hangváltót a h2000 fórum topikjából ) kis fólia meg lakkozás és jó lett. A mélyet lefestettem nyomtató festékkel (szép fekete lett) a gumi áttakarítottam majd szilikon olajjal kezeltem.
A hangja meg.........olyan egyszerű. :)
Vannak cseh oldalak ahol méltatják a mélyet. A könyű membrán anyag miatt vannak valamilyen jó tulajdonságai.
De már nem emlékszem rá. Gugli a barátod.
Volt egyszer egy perverz 5letem hogy gagyi bögredobozos házimozi hangszóróit kellene kiváltani ezekkel. De nem valósult meg....

(#11) User64476


User64476
őstag

Uram irgalmazz.

(#12) ivana válasza darthdenes (#10) üzenetére


ivana
Ármester

Suprophon rk9 Na nekem is olyanom van egy pár, a mélyek jók, a magasak döglöttek, de azokért nem kár értük, jelenleg az egyik boomboxként üzemel, de valószínűleg vissza lesz alakítva (boombox úgyis lesz jobb), mert most valami pici csöves erősítőt akarok gyártani, magasnak, meg pont van két orion magas dómon... Maga a mélyközép elég jó cucc ezekben, a magasa az szar, azon nincs mit szépíteni.

(#13) pechman8


pechman8
aktív tag

Na akkor had reagáljak néhány hozzászólásra.
Bence01 Mi volt a lánc többi tagja? A hangkártya FIIOX3, de volt rajta a barátom 120 ezres DAC-ja is, a típusára nem emlékszem. Az erősítő TAGA 500B Hybrid de volt amikor PRIMARE I32 hajtotta. Most jelenleg a hangfalak miatt nekiláttam építeni egy teljesen csöves erősítőt. Az anyagköltség eddig túllépte a 150 ezret és ennek a hangfalnak építem. RA6363. Gyerekkoromban volt RA6363S-em. Nincs jó hangja. Nem jó alap. Tranzisztoros moduláris felépítésű... Értelmetlen lenne vele foglalkozni. Én NEM azt írtam , hogy minden régi "RETRÓ" cucc jó. Csak erről az egyről írtam. Ez fontos különbség. Sajnos néhány százezer alatt a teljes láncot nem lehet megúszni. Én csak ezt a hangfalat fedeztem fel. (Erősítőre titkos tipp: JVC AX-A3)

Chrys 63-12500... stb. A tisztelt hozzászóló szerint ez nem lehet audiofile... Had idézzem Yoda mestert a Birodalom visszavág-ból: " El kell felejtened amit eddig hittél..." Nem lehet a zeneiséget számokban mérni. Ágoston Lajos: Auduofile Erősítők Építése c. könyvében sokat érvel az ilyen beidegződések ellen, idézi az Audio Note erősítőjét amelynek csak egy paraméterét adják meg: 2W. Pont. (Ez az erősítő 2 milla) Nyilván ez nem elégíti ki az olyanokat mint te. A zeneiséget nem lehet számokkal kifejezni. Kérlek készülékvásárláshoz ne adj tanácsot senkinek. Tévúton jársz... Igen egy "láncot" csakis klasszikus zenével főleg operával lehet kipróbálni (szeretni nem kell de a próbához , etalon). Ezt tartom.

Mély - meg magas tartomány... A hangfal gyári adata nem azt írja, hogy a megadott határon kívül nem szól. De ezzel ne foglalkozz! Ez téves út. Ezt már túllépte egy vájtfülű. Nem hangenerátorokat magasakat meg mélyeket hallgatunk hanem hangszereket és az emberi hangot. Azt kell figyelni, hogy a zene, a zenekar le jön e a készülékekről, oda áll e a szobába és ott játszik. A jó hangfal eltűnik és átadja helyét a zenének. Nem tolakodik előre és nem ordítja: Én Vagyok A Hangfal!

ivana: Papírperemes magas gyenge pont... Éppen ellenkezőleg! Hozzá ne nyúljon akinek van! A hangfal egyébként valóban az érzékenyek közé tartozik , tehát: Kiállt a csöves erősítőért!

jambiyya: a lemezjátszó is megvan. Tökéletes állapotba hoztam. Sajnos azonban a hangfal messze túllép rajta. Pedig a lemezjátszó erősítője is ha nem is auduofile de HI-FI.

darthdenes : köszönöm, hogy ilyen sokat írtál. Szépen leírtad, hogyan tetted tönkre a hangfaladat. Az enyémek mind a két pár harminc éves és hibátlan. A gumi pereme , az egész membrán minden... Kérek mindenkit ne bántsa őket! Egy ilyen butaság egyből kinyírja! Fontos: én nem írtam, hogy minden Tesla hangfal jó! Csak erről az egyről!

Pécsi vagyok bárkinek szívesem prezentálom amit írtam privátban.

Jó fülelést mindenkinek!

Saját korlátaimból nem léphetek ki, mások adottságaiba nem léphetek be.

(#14) Chrys_ válasza pechman8 (#13) üzenetére


Chrys_
addikt

Aha, szóval 12k felett is szól, ugye? Viszont ott biztos van egy baszott nagy vágás, ergo kb. el is felejtheted. És az emberi fül jóval 12k felett is hall. Fiatalon :)

(#15) 8th


8th
addikt

Ez tipikusan a hangfal helyett jó lesz kategória. Volt "ilyenem" igazából az Neuco LB 30 néven futott de a hangszórókészletük azonos amennyire tudom. Jelenleg egy pár ARS 8104.54 van befogva kint a műhelyben. A mély-közepe ugyanez de abban nem ARV 161 hanem ARV 165 magas van. Az papíron magasabbra megy de a valóságban pont ugyanolyan vacakul szól mindkettő. Őszintén szólva csak azért van még meg mert nincs szívem kidobni őket és persze kell valami zajkeltő alkalmatosság ha nyáron egész nap kint vagyok a műhelyben. Nem vagyok vájtfülű belterjes hifibuzi de ezek tényleg semmi extrát nem tudtak/tudnak. A bejegyzés olvasása közben kicsit olyan érzésem volt mint amikor a haverok átjönnek és elkezdik megmagyarázni, hogy a békebeli Orion és Videoton hangfalak milyen jól szóltak, pedig nem.

"Egy nép csak úgy semmisül meg, ha önmagát semmisíti meg. Önmagát a nép úgy semmisíti meg, ha múltját már nem látja, jelenében csavarog, jövőjében nem hisz."

(#16) frankstork válasza 8th (#15) üzenetére


frankstork
aktív tag

Nekem van ilyen. És tényleg nagyszerű. Nem adnám el soha. Lehet itt vagdalózni nagy szavakkal, számokkal, forinttal. De ez tényleg egy nagyon szerethető hangfal.

(#17) Ebit válasza Chrys_ (#14) üzenetére


Ebit
addikt

Nem tudom, mikor jártál utoljára koncerten, hallgattál élő zenét.

Nézd meg a hangszerek valós frekvencia sávszélességet, hallgassál meg egy koncertfelvételen, valamint stúdió felvétel formájában rögzítettet, azonos zeneszámot.

Azt viszont biztos, hogy nem szerencsés, bármilyen műszaki terméket , egy paraméter alapján megítélni.
Fontos a mérés, de nem azt, hanem a zenét hallgatjuk.

Megkérdezem, ha valóban nem olvastad végig, miért érzed szükségesnek, hogy véleményt alkossál?

(#18) 8th válasza frankstork (#16) üzenetére


8th
addikt

Én néhány éve azért passzoltam el őket mert fülre is hiányzott az egész teljes magas tartomány belőlük. Van akinek rááll a füle az enyém nem bírt így mennie kellett. Elvből nem költöttem rá egy vasat sem mert lehetett volna ugyan csináltatni egy méretezett merevebb dobozt meg venni hozzá normális magasakat és csináltatni valakivel hozzá illó hangváltókat, meg... de minek? Annyi pénzből már hangfalat is vehet az ember.

"Egy nép csak úgy semmisül meg, ha önmagát semmisíti meg. Önmagát a nép úgy semmisíti meg, ha múltját már nem látja, jelenében csavarog, jövőjében nem hisz."

(#19) frankstork válasza 8th (#18) üzenetére


frankstork
aktív tag

Igaz. Egyébként teljesen szubjektív ez az egész.
Én hál istennek megtehetném, hogy valódi high end dobozaim legyenek, mégis tok jól érzem magam a használtan vett alesis stúdió monitorok mellett, noha teljesen semleges. A teslák anyuéknál pihennek, de tervbenvan hogy elhozom őket.

(#20) darthdenes válasza pechman8 (#13) üzenetére


darthdenes
tag

A minimum 30 év igenis nyomot hagy a gumiszélen. Por és pára következtében sárgás, kosz oldható le róla alkohol segítségével. Majd szilikon olajjal kell lekenni a gumiszélt.
Megpuhul és igencsak megmutatkozik a hangon. Legalább is az Rk9 esetében drasztikus volt a változás.
A külalaki átalakítás oka a faragasztó kiszáradása volt. Pontosabban az előlap valamint a doboz összeragasztása közé volt téve az a csúnya szövet. Kis ütésre kiesett. Szövetet eltávolítottam, felcsiszoltam ragasztottam majd mahagónira pácoltam. (Csinálok képet) Hangszórót nem szerettem volna cserélni. 1. Az akkor már nem ugyan az a hangfal. 2 a hangváltót a hangszórók ismeretében kell tervezni és mérni, én ehez nem értek. Így annyi modosítás történt hogy az ehez használt hangváltót (alkatrészek értékei a neten megtalálhatóak) megépítettem egy kis szakmai támogatással a H2000 oldalról. Ugye ez a gyári 8mikró kondi miatt kellett.
A papírt szokták impregnálni, merevebb lesz és jobb akusztikus tulajdonságai lesznek. Nekem ilyen szerem nincs. Viszont a nyomtató festék utántöltő tintája vízbázisú, könnyű, csíkmentesen szárad. Nem változtatja meg a hangszóró tulajdonságait. De sokat fiatalít annak kinézetén.
Hangzása miért is tűnhet jónak?
Mint írtam megfelelő helyen alakalmazva jó doboz. De nem audiofil.
Csatolok egy mérést. Láthatod, hogy hány dB esik a 100hz körüli mély tartomány (nagyon sokat!, az f:3 pont igen hamar eljön...90hz? Pedig 50 hz-ig illő lenne ha audiofilről beszélünk) valamint milyen kiemelése van a magasnak 10khz körül. Ez olyan mint amikor az erősítőn az LDS (loudness) ami kiemel 100hz és 10khz be lenne kapcsolva. Dögösebbnek tűnik a hangzás.
Ami nem baj....mert a zene hallgatás subjektív dolog. Ezzel már nem azt halljuk vissza ami a lemezen van. Ezt a szoba akusztikája valamint a hangfal átviteli hibái tovább rontanak.
Zárszó:
Árához képest jó doboz. De kezeljük őket helyükön.

(#21) 8th válasza frankstork (#19) üzenetére


8th
addikt

Én általában anyagi oldalról szoktam megközelíteni mindent. Ebből, hogy élhető "jó" hangfal legyen vastagon bele kell invesztálni. Nekem nem érte volna meg így elengedtem a kezüket.

"Egy nép csak úgy semmisül meg, ha önmagát semmisíti meg. Önmagát a nép úgy semmisíti meg, ha múltját már nem látja, jelenében csavarog, jövőjében nem hisz."

(#22) ivana válasza 8th (#21) üzenetére


ivana
Ármester

Azért annyira sokat nem. Kell bele valami magas, kiváncsi vagyok az orion dómokra de nagy reményeket fűzök hozzájuk mert egész normális hangjuk van. Kell egy normális váltó, tekercs akad itthon, a kondi az filléres tétel (természetesen fólia kondi megy bele), ja meg le kell kenni valami fapáccal (1000Ft az ikeában...)

(#23) User64476 válasza pechman8 (#13) üzenetére


User64476
őstag

A hit hegyeket mozgat.

(#24) #16939776


#16939776
törölt tag

Én ezt a hangfalat vettem etalonnak és építettem köré olyan láncot, amivel jól szólt, így most a csodájára járnak.

kb.: ez a magyarázat miért szól úgy ahogy azt elvárod tőle. Más módon nem is érdemes rendszert építeni, mert soha nem áll össze egésszé.

Csak 1X éve csinálom a rendszerem, de azt megtanultam, hogy munka befektetése nélkül, nem szabad leírni ezeket a "vackokat", mert ha a könnyelmű kijelentés után jó kezekbe/környezetbe kerül a "vacak", elég könnyű miatta megszégyenülni.

A "hozzáértő" csak dobálja ki bátran, mert nem érdemli meg, és ha szerencséje van sosem fogja tudni miről maradt le... amíg el nem olvas egy ilyen cikket, és jön a talpról-arcra érkezés.

Gratulálok! :R

(#25) Donki Hóte válasza #16939776 (#24) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Ha a posztírónak ez a jó, akkor nehéz meggyőzni arról, hogy ez nem jó.

Egyébként ez a hangdoboz nem is rossz, nagyon kevés olcsó minihifi dobozra lehet azt mondani, hogy jobb ennél.

Szerintem semmiképpen sem rosszabb az agyon hype-olt Videoton Minimax doboznál (persze nem is jobb annál, csak mások a hibái).

Ha az ember elérhető áron akar hallgatható dobozt venni, akkor ez a Tesla mindenképpen figyelembe veendő. Sőt, ha nagyon kevés pénze van, akkor (a már említett Minimaxon kívül) csak ez jön számításba.

Viszont szerintem is érdemes kicsit spórolni még és vagy az orosz Radiotechnika S30 dobozt, vagy a magyar Preludiomot megvenni.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#26) pechman8


pechman8
aktív tag

Mielőtt belemennék vitákba.

Ez a doboz talán elsőre tompán szólhatott némelyeknél. Ezért kikiáltották bűnbaknak a magassugárzót, azután meg a hangváltót. Azután meg, a doboz nem elég merev... stb. Hát így nem is kell vele foglalkozni. De másikkal sem.
Ezek közül egyik sem igaz. Az persze ok lehet, hogy a porvédő szövése túl sűrű, én enélkül hallgatom. De Nincs magashiánya ezt azért írom csak le még egyszer és megyek bele ebbe a magas-mély óvodába mert ha ezek közül valami hiányzik az a legritkábban a hangsugárzó hibája! És ezt most általánosságban említem. Persze őt halljuk közvetlenül ezért könnyű rákenni. De amint írtam ez a hangfal nagyon direkt.
A hangváltóról pedig annyit, hogy ugyan a kivitelezés nem példás, de a szakértő szem rögtön kiszúrhat rajta két okot is amiért jól kell szólnia. Ami a maiakból hiányzik...

Köszönöm a pro és kontra hozzászólásokat. Szándékom volt létrehozni egy virtuális nyomot ennek a hangfalnak az ARS 9204-10-nek mert én erről ezelőtt nem tudtam. (35 éve "HI-FI-zek", eddigi hangfalaim: MISSION 760i, Celestion3.) Az ARS 9204-10 maradt, marad. Miden nap feltöltenek az energiái.

ui: Akármilyen hangfalad van (persze audiofil) a hangszórókosár földelését minden képen próbáld ki. Várom a tapasztalatokat priviben.

Az anód a katód és a kimenőtrafó legyen veletek... Ámen.

[ Szerkesztve ]

Saját korlátaimból nem léphetek ki, mások adottságaiba nem léphetek be.

(#27) #16939776 válasza Donki Hóte (#25) üzenetére


#16939776
törölt tag

Kommersz sorozatból az JBL LX-300/MK2-t hozzáírnám a listádhoz csöves/félvezetős mindegy neki, hosszan hallgatható.

(#26) pechman8:

ui: Akármilyen hangfalad van (persze audiofil) a hangszórókosár földelését minden képen próbáld ki. Várom a tapasztalatokat priviben.

magyarázat egyszerű: a tekercsen, hangszóróvezetéken, visszacsatoláson keresztül nem kerül annyi RF zaj az erősítő invertáló bemenetére, persze hogy "tisztábban szól".

[ Szerkesztve ]

(#28) Ebit válasza pechman8 (#26) üzenetére


Ebit
addikt

Vita nélkül.
Te megfordítottad a dolgokat, egy 30 évvel ezelőtt, a szocialista belépő hangsugárzópárt hallgatsz, olyan eszközökkel, amik nem tekinthetőek azonos szintűnek
/ Megjegyzem ez a jó, ha valóban a hangsugárzó értékeit erényeit szeretnék vizsgálni/

Azonban a leglényegesebb, a meghallgató helyiség, nagyságát nem látom.

Itt megtalálhatóak a száraz, és részletes műszaki adataid, amik igazak a mért darabra.
[link]

Itt hiányoznak, az általad mért paraméterek, mérőeszközök felsorolása.
Ezenkívül, célszerű lett volna több embert bevonni a meghallgatásba, valamint azt több alkalommal megismételni, eltérő, valamint azonos zenei anyagokkal.

(#29) Rover623


Rover623
félisten

"Énekhangok: igaziak. Az énekes odaáll elénk és ott énekel. Nekem a férfi énekhangok tetszenek róla jobban. Az énekesnek van teste, mérete, lélegzik…"

Szóval erősen magas hiányos a doboz...valamint túltengenek a mélyek (csillapítatlanság?)...és a közepek sincsenek rendben! :P

Egy korrekt hangvisszaadó rendszer ott kezdődik, hogy az emberi hang tökéletes. Nem "teste" van meg "mérete" (gondolom jó nagy sörhasa :W ), hanem pont olyan mintha élőben hallanánk.
Ezen belül is a női hang a kritikus...aztán jöhetnek a férfiak.
Aztán a hegedű, utána az akusztikus gitár.
Aztán a cinnek, végül a templomi orgona "alja".
Így halad(hat)unk szépen, fokozatosan felfelé a minőség létráján...:R

[ Szerkesztve ]

primus inter pares

(#30) orion1025 válasza Rover623 (#29) üzenetére


orion1025
őstag

Én már inkább bele sem akarok menni ezekbe a dolgokba, csak "csendben" figyelek ;]

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#31) belashx


belashx
senior tag

Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy nem hallottam a cikk tárgyát.

A frekvenciaátvitel miatt fanyalgóktól kérdezem, tudják-e, hogy a lemezjátszó átviteli tartománya mennyi lehet vajon? Szerintük a lemezjátszó sem alkalmas a zene komoly szintű közvetítésére? Mindenki hülye, aki megveszi a fekete korongokat?

A cikk írója talán elfogult egy picit, és jobban járt volna, ha nem írja le a hangsugárzó paramétereit, akkor más jellegű kommentek születnek.
Nem tudom, minek trollkodik itt olyan, aki el se olvasta a cikket. Ők kereshetnének olyan topikot, ahol minimum 20000 Hz-ekkel dobálóznak. ;]

"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."

(#32) 8th válasza belashx (#31) üzenetére


8th
addikt

Frekvenciaátvitel ide vagy oda ez a hangdoboz szarul szól. Több ilyenem is volt mind szarul szólt. Tény, hogy sokat lehet rajta javítani akkor már nem lesz rossz de a jótól még mindig fényévekre lesz.
A cikk írója talán elfogult egy picit... Talán? Picit? ;]

"Egy nép csak úgy semmisül meg, ha önmagát semmisíti meg. Önmagát a nép úgy semmisíti meg, ha múltját már nem látja, jelenében csavarog, jövőjében nem hisz."

(#33) User64476 válasza belashx (#31) üzenetére


User64476
őstag

Lemeztől meg pickuptól függ, de ezt a techológiát már rég meghaladtuk. Aki megveszi, az nem hülye, hanem egzotikus dologra vágyik, mert ő egyéniség és a 192kHz 24 bit túl proli.

A hifizéssel nagyon el lehet tévedni, ha apró lépésekben halad az ember észre sem veszi hogy egy csörömpölő vackot hallgat, mert megszokta, arra áll a füle. Erre való a mérés, hogy legyen viszonyítási pontunk.

[ Szerkesztve ]

(#34) djyuri


djyuri
őstag

Ejj-ejj :)

Egy bemutató elég lett volna szerintem. Így ez a szerintem is eltúlzott imádat nem hozza meg a várt "kritikát".

Csak a frekvencia tartományba kívánnék hozzáfűznivalót tenni. A többibe nem érdemes, mert túl kevés hangkeltővel foglakozott a legtöbb ember.

Az hogy nem képes valaki szubjektíven felfogni egy magas frekvenciát már,attól még zavarni fogja az összképet annak hiánya.
Csak nem rég hallhatok "végre" olyan eszközöket,amik sok-sok Khz-et tud afelett,amit felfogni ésszel képes vagyok,de ha kikapcsolom (le EQ-zom) (digitálisan..itt már nem beszélünk analóg equaleser-ről), akkor feltűnik egy üresség. Nem mondom,hogy nem lehet megszokni,hisz pár nap után fingom sincs,hogy ott van-e vagy nincs. De ha hallgatás közben változtatom,akkor ott van a különbség.
Természetesen szintén DAC lejátszó és olyan erősítő,ami nincs korlátozva 40Khz alatt 20Khz környékén.
De menjen el valaki meghallgatni fólia hangszórókat (Eminent Technology LFT). Ijesztő,hogy egy koncert adáson a nézők közül hallani a mocorgást is a hátsó sorból vagy a karmester pálcájának hangját,ahogy előveszi,kocogtatja.

Nagyon nagy frekvenciát csak nagyon könnyű magas hangszórókkal lehet elérni.
De a mély is ugyanennyire fontos a rendszerben.

Fentebb írták mit kell meghallgatni, hogy mennyire élethű a hangkeltőből hallgatva. Ez pontosan így van.
Ezekből a női hangot és az orgonát emelném ki.
Efféle zenéket tudom ehhez ajánlani
szólókat is

Ha ezeket bírja tisztes hangerőn, akkor már ráleltél valamire, amit jó hangládának nevezhetsz :)

A többit inkább nem írom le,mert most fognak jönni az MP3-akat hallgatók és megostromolnak :D :))

Jah és attól,hogy DAC,attól még az erősítő se legyen focsi :) Plusz a hanganyag valódi eredete ne egy feljavított Mp3 legyen Flac-ként feltöltve. (és akkor még ki se használod a DAC-ot,mert a flac nem éri el azt a szintet. (kéne a 48Khz feletti mintavételezés :) )

[ Szerkesztve ]

(#35) djyuri válasza User64476 (#33) üzenetére


djyuri
őstag

Teljesen egyetértek :R

Legalább száz mágnest vertem le már hangszórókosárról,hogy más fülét ne ronthassa többé.

Akkor tud valaki jobb döntést hozni,ha hosszabb ideig képes egy helyen össze hasonlíthatni különböző/hasonló hangkeltőket.
De mindenkinek azt szoktam javasolni,hogy a saját zenestílusában legyen elégedett. Ne akarjon mindenki highend-t. Mert akkor se füle,se farka nem lesz a dolognak.

(#36) #16939776 válasza djyuri (#34) üzenetére


#16939776
törölt tag

Az a Shure 55 kamu, vagy újragyártott de az biztos hogy nem így szól "színes" inputtal.
Lett volna idejük, be kellett volna gyakorolni a mikrofonhasználatot, és nem az ének/vokál sávok hangerejét tekergetni, mert a hangszerek is úgy ugrálnak előre hátra mint a mikrofonok hangereje solo/vokál között.

Amúgy nem rossz.

(#37) Ebit válasza djyuri (#34) üzenetére


Ebit
addikt

Ejj-ejj :)

Egy bemutató elég lett volna szerintem. Így ez a szerintem is eltúlzott imádat nem hozza meg a várt "kritikát".

Szerintem, ennyi bőven elég lett volna, a cikkhez kapcsolódóan.

(#38) #00137984


#00137984
törölt tag

Tannoy P20 studió hangfalakat használok zenehallgatásra és a házimozi front sugárzók szerepét is ellátják. A mélyközép sugárzó nem egy nagy darab, de tisztességes dinamikus mélyet képes megszólaltatni. Egy Infinity két vagy háromutasra még lecserélném. :D Havernak is olyan van, de meglepődőtt a Tannoy hangfalam hangzásán. Megnézte hangszóróselyem boritás nélkül zenehallgatás közben és meg is oldodott a rejtély. Eszméletlen mozgása van annak a relative kis hangszórónak. Valamikor a kis részletek miatt tudnak meglepően jók lenni az audió cuccok. Azért egy jó magas sugárzó tud "finom" hangot adni és a magas részletességet is vissza tudja adni maradéktalanul. Az a 12-13 KHz még nagyon határeset, főleg ha egy másik hangfal esetében már hozzászoktunk a magas hangok reprodukció szintjéhez.

[ Szerkesztve ]

(#39) orion1025 válasza #00137984 (#38) üzenetére


orion1025
őstag

Még jó, hogy nagy mozgása van, elvégre nagy "felületet" is kell megmozgatnia. Egy nagy lavór azért nem mozdul akkorát, mivel tizede elmozdulásból képes nagyobb nyomást generálni, ezért szólnak bugyután a kisebb hangszórók, mert a gyors mélyeket nem tudják lekövetni annyira, mint a nagyobb társaik.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#40) #16939776 válasza #16939776 (#36) üzenetére


#16939776
törölt tag

Amúgy nem rossz.

Ezt sajnos vissza kell szívnom, mert van még pár fázis-hiba a mikrofonok között, és a gyenge akusztika miatt túltolt effekt is hallható, amik ellene dolgoznak az előadóknak, munkájuknak. Sajnálom az ilyen helyzeteket... :(

[ Szerkesztve ]

(#41) Rover623 válasza #16939776 (#40) üzenetére


Rover623
félisten

Amióta a PMJ átállt tömegtermelésre, egyértelműen lecsúsztak...technikai (műszaki és játék egyaránt) és művészi értelemben is! :U

primus inter pares

(#42) djyuri válasza #16939776 (#40) üzenetére


djyuri
őstag

(#43) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Az alcím elég volt a magamfajtának, hogy kattintson is, "olcsón Hi-Fi minőség" sokaknak hívószó...

Reméltem volna, hogy aktív hangszórókról lesz szó, mert nálam jelenleg csak ezek játszanának. Nagyon az elején járok még ennek a hangkeltős dolognak, zene és házimozi terén is. Eddig egy Genius SP-HF1250B-ig (árához képest elég jó muzsikál) jutottam, majd ha lesz keret lesz jobb is, de sose költenék százezreket pl. csak a hangafalakra, bármennyire is van igényem a jobb minőségű zenehallgatás iránt. Jah, meg a forrás sem sámli amúgy, ez talán elárulja, milyen tuti. :D Jó majd, újrarakom végre az OS-t a kis notim-on, hátha segít, de amúgy is egy integrált Realtek chip-es dolog 2010-ből, szóval lesz még hova fejődni itt is és bőven van azért tartalék azokban a Genius-oban is. Remélem egy Roland DC EX meg is adja majd alá, ami kell.

Ilyen mélységeiben nem értek ehhez a témához, de legalább érdekes volt olvasni a hsz.-eket, bár nem annyira releváns amit írtam a cikkhez, de a "10K körüli jó hangfal" már közös halmaz... :D

(Amúgy tényleg elég csúnyácska az a hangfal, a neten is csupa előlap nélküli képet láttam róla, azért valami vékony szövet lapot mindenképp tennék elé.)

Amúgy egy kis ajánló a részemről is: [link], bár nem tudom, hogy technikailag mennyire van perfekten kikeverve, csak azt, hogy jól szól, még ebben a YT-os minőségben és az én "szerényebb" szettemen kersztűl is. :D

[ Szerkesztve ]

(#44) kiliman válasza djyuri (#42) üzenetére


kiliman
tag

Így Youtube-ról ennek semmi értelme... 256kbs/s kb. amit hallhatunk onnan, a frekvenciákról nem is beszélve.

(#45) orion1025 válasza SunMount3r (#43) üzenetére


orion1025
őstag

Ugye ezt a Géniusz dolgot nem gondoltad komolyan!? ;]

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#46) SunMount3r válasza orion1025 (#45) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Melyik részét?! Mit írtam róluk amivel nem értesz egyet, vagy a !saját tapasztalatod szerint! ne lenne igaz?! Ahhoz képest, hogy a 10-20K-s, sőt 30K-s kategóriában gyak. ez az egyetlen ajánlott típus és, hogy mennyire nagy előre lépes volt ez számomra -hallhatóan- a korábbi "műanyag" megoldásokhoz, bögrezsettemhez képest, még elég szűkszavúan és visszafogottan fogalmaztam meg, mennyire elégedett vagyok vele. Megint hangsúlyozom: ár/érték és minőség arányát tekintve. És igen bőven van még benne potenciál és biztos vagyok benne, hogy a jelenlegi hangkeltő forrásomnál egy -viszonylag- sokkal jobb kategóriásat is jobban ki tudna szolgálni, érezhető minőségbeli előrelépéssel.

Vagy a cinizmus annak szólt volna, hogy "mit keres itt egy ez a notebook-ról halytott 13K-s Genius-os zöldfülű egyáltalán"?! :F

Elhiszem, hogy a több 100K-s kategóriákhoz képest bőven lenne behozni valója, és azt is, hogy még 40K-50K környékén is lehetne jobb hangzásút kapni, de azt hiszem inkább te nem értetted a hsz.-em lényegét, pedig elég világosan belefoglaltam ezt is.

De ezt nem sértődöttségből írom, az iróniát is veszem, csak, hogy ez így ebben a formájában nem talált. :N :D

(Persze lehet tényleg én néztem be, hogy egyáltalán erre a kurta beszúrásra ilyen bőven reagáltam most, de No Reget, sőt...)

[ Szerkesztve ]

(#47) 8th válasza SunMount3r (#46) üzenetére


8th
addikt

"halytott"

"Egy nép csak úgy semmisül meg, ha önmagát semmisíti meg. Önmagát a nép úgy semmisíti meg, ha múltját már nem látja, jelenében csavarog, jövőjében nem hisz."

(#48) SunMount3r válasza 8th (#47) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Ha tapasztalsz egy helyesírási hibát, legalább nem kéne megismételned, egy külön erre dedikált hozzászólásban... :D Na?! Ha-ha, ugye?!

Az a lényeg, hogy legalább, ha már a saját tapasztalatokon alapuló, megalapozott kritikának nincs kellő alapja, akkor abba kössünk bele amibe csak tudunk, csakhogy kiérződjön az adott hozzászóló közölt mondanivalójának tartalma iránti lekicsinylő attitűdünk... A cél elérve. Gratula.

(Amúgy ne vedd személyesnek, különös képen engem sem érdekel, csak egyre inkább kezdem kiérezni, hogy a "másik szoba, másik emelet" hozzáállást az itt közölt hsz.-eimre érkező reakciók kapcsán. Igaz is, lehet eltévedtem, bizonyára, ezer bocsánat... Megyek is vissza a "PC-s hangfalak Topic-ba" a véleményeimmel, az a "nekem való" és tudjátok mit, igaz is és nem is bánom, PEACE!)

[ Szerkesztve ]

(#49) 8th válasza SunMount3r (#48) üzenetére


8th
addikt

Smiley nem tűnt fel? Viszlát ...

"Egy nép csak úgy semmisül meg, ha önmagát semmisíti meg. Önmagát a nép úgy semmisíti meg, ha múltját már nem látja, jelenében csavarog, jövőjében nem hisz."

(#50) SunMount3r válasza 8th (#49) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

De, feltűnt. Itt van a részemről is egy pár: :(( :( :N . Remélem is elég feltűnő :) (na még egy). Arrivederci!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.