Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
Új hozzászólás Aktív témák
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Sikerült beállítanom, szépen fut a wds egy 1043nd v2 és v1 közt
Viszont van vendég (wifi) hálózatom amit szintén WDS módba szeretnék "erősíteni"
Ezt hogyan kell beállítani?Elnézést ha régi témát feszegetek.
-
rjy08
tag
Sziasztok!
Tplink tl-wa801nd v3-ra szeretnék 14.07-es openwrt-t telepíteni.
Elég friss ez a v3-as revízió, az openwrt oldalán a támogatott eszközök között nem is szerepel.
Valahol mintha azt olvastam volna, hogy itt már valamilyen újfajta védelemmel lett ellátva és nem lehet olyan egyszerűen ráflashelni az openwrt-t.
Az eszköznek van egy másik adatlapja:
https://wiki.openwrt.org/toh/hwdata/tp-link/tp-link_tl-wa801nd_v3
Valamint a letöltések között a snapshot alatt megtaláltam a 14.07-est, de a router felületéről nem tudom ráflashelni, nem fogadja el a képfájlt.
Van arra lehetőség, hogy valamilyen módon mégis ráharcoljam? -
suste
veterán
-
rjy08
tag
Sikerült, egyenlőre úgy tűnik, gond nélkül működik a wds!
Köszönöm a segítséget!
Viszont további kérdés merült fel bennem. Ha router 1-en (wds-ap) mac cím szűrést állítok be, akkor erre nem engedi fel az eszközt, viszont a router2-re (ap) felengedi. Azt hittem, mivel router 1 a főnök, ezt is lekezeli, hogy ha nála be van állítva a szűrés, akkor a többi routerre sem engedi fel a listában nem szereplő klienseket. -
suste
veterán
Nem jól olvastad/értelmezted a leírást!
Ami hibás nálad:
Jöhet 2. router....
....................
a fő router egyik lan portjára kötöttem ....
..........................................
Wifi beállításnál wds client mód, bssid-nél főrouter mac címe megadva, 9-es csatorna, (mivel a leírás azt írta, lehetnek külön csatornán az eszközök, sőt, ajánlott)Ezek így együtt nem jók!
1: vagy öszekötöd kábellel a 740/1 és 740/2 -t, és akkor a WDS-ethernet leírást követve a 740/1 WDS-AP módban, a 740/2 AP (nem WDS-client!) módban és lehet másik csatorna.
2:vagy wifis összekapcsolsát csinálsz (valódi WDS-t), és akkor a 740/1 WDS-AP módban, a 740/2 WDS-CLIENT módban és nem lehet másik csatorna.Az egész műveletbe jól bele lehet keveredni, ezért mégegyszer mondom, én először megcsinálnám a rendes WDS leírást a két db 740-essel (egyik Router üzemmódban, másik lesz a WDS), és ha ez a rendszer már önmagában jól működik (tudsz a létrejött WDS hálózatra csatlakozni wifin és kábelen is, és wifin a 740-esek közt sétálva a kliens roamingol rendesen), csak akkor kötném be a hálózatodba.
-
rjy08
tag
Kedves Suste!
Köszönöm válaszod!
Az alapelképzelés az, hogy egy egységes wifi hálózatot hozzak létre, egy ssidvel. Ehhez wds-t szeretnék alkalmazni, ami úgy néz ki, hogy van egy linux szerver, amin többek között üzemel dhcp, dns, tehát a forgalomirányítást ő végzi. Ebbe a hálózatba csatlakozik be a fő router, fix ip címmel, kábellal.
(A kezdeti konfigurációt mindkét router esetében egy laptopról végeztem, a megváltoztatott ip címek után kötöttem be a routereket a hálózatra)
Mindkettő routeren 14.07-es openwrt van. A fő routeren tiltottam a tűzfalat, töröltem a wan és @wan interfészt, a lan interfészre pedig beállítottam azt az ip címet, amit a linux szerverről megadtam az eszköznek fixen. Az ip cím mellett még megadtam átjárót is, ami a szerver ip címe. Dns-t nem állítottam be. Továbbá dhcp-t tiltottam, hiszen a szerver osztja a címet. Újraindítás után a megadott címről elérem a routert.
Ezt követően beállítottam a wifi opciókat, a leírás alapján, ap+wds, wpa2-psk, jelszó, 8-as csatorna, networknál alapból pipa a lan checkboxban.Haladó beállítás 40 mhz, hungary code. Újraindítás után a fő routerre már tudok is csatlakozni, telefonnal teszteltem.
Jöhet 2. router, a konfigurációt a laptopról kezdtem, megadtam ennek is egy fix ip címet (amit előzetesen megadtam linux szerveren). Először ugyanúgy a szerver ip-t adtam meg átjárónak, így is elértem az új ip címről, de ha a fő router ip címét adtam meg átjárónak, akkor is elértem a hálózatból. Mindkét esetben elértem az eszközt, attól függetlenül, hogy a fő router egyik lan portjára kötöttem ezt a 2. routert, vagy közvetlenül a hálózat egyik switchére. De ez szerintem nem újdonság, hiszen csak access point üzemmódról beszélünk.
Tűzfal ezen is tiltva, wan interfészek szintén törölve, dhcp tiltva, híd képezve az eth0 lan, eth1 lan, valamint a később beállított 2 wifi interfész között. (Ez volt írva a leírásban is)
Újraindítást követően már az újonnan megadott címről érem el az eszközt, a fentebb említett módszerek egyikén.
Wifi beállításnál wds client mód, bssid-nél főrouter mac címe megadva, 9-es csatorna, (mivel a leírás azt írta, lehetnek külön csatornán az eszközök, sőt, ajánlott) networknál itt is az alapértelmezett lan opció van bepipálva, úgy is hagytam. Wirelles security és haladó beállítások a főrouterrel megegyező beállításokat tartalmaz.És itt, mikor rányomok az alkalmazásra, lebénul a hálózat. Ezt követően ha lehúzom a 2. routert a hálózatról, akkor megszűnik a blokkolás. 2. routert visszakötöm laptopra, ránézek a konfigurációs felületre, beállítom a 2. wifit is ugyanolyan beállításokkal, mint a fő router, csak sima ap üzemmódban (leírás szerint). Visszadugom a hálózatra vagy a főrouterre, a bénulás egyből jelentkezik. Igazából innen elkezdtem kísérletezni, de akármit állítok, visszadugom a hálózatra a második routert, a blokkolás jelentkezik. Természetesen mentéseket készítgetek, esetleges resetelésnél azokat visszatöltöm. Újraindításokat is csinálok közben, interfészeket is tiltom majd engedélyezem újra, ha valamit állítok, de továbbra sem stimmel.És nem értem. Dhcp tiltva a routereken. Sima ap-ként kellene üzemelniük, a vezetéknélküli kliensek a szervertől kapják a címet, fő router csak wds módban irányítja a csatlakozást a hozzá wds client módban kapcsolódó routerekkel.
remélem, sikerült elég pontosan megfogalmaznom a helyzetet.Valami ötlet?
-
suste
veterán
Nem igazán egyértelmű amit írtál.
A fő routeredhez kábelen vagy wifin kapcsolódik a 740/1?
A 740/2 -t hogy állítod be? Hogy kaphat ip-t a fő routertől? Ezt is rádugtad a fő routerre kábellel? A leírásban egyértelműen le van írva, hogy a 2. routert önmagában kell beállítani (csak a beállító pc van rajta kábellel)!
Szóval szerintem az egész beállításod hibás.
Egyébként ilyet még nem csináltam, de én elsőre összehoznám a leírás szerint a két 740-es közt a wds-t, aztán utána csinálnék mentést, és akkor lehetne próbálkozni a 740/1 átállitásával úgy hogy megfeleljen neked ....... de lehet csak a LAN ip-t kéne átirnod, hiszen a leírásban is az 1. Router LAN-a alap fix ip-n van (192.168.1.1).
Valszeg pont az iputkozes okoz gondot neked. -
rjy08
tag
Sziasztok!
2 db Tp-link tl-wr740n routerrel próbálkozom wds kapcsolatot létrehozni.
Többnyire a leírás alapján jártam el, annyi különbséggel, hogy már jelenleg működő hálózatba illesztettem be az eszközöket, ap üzemmódban, tehát semmilyen forgalomirányítást nem végez a fő router sem.
A fő router beállítva, wds ap módban, fix ip-t kap a szervertől, rátudok csatlakozni, internet van.
2. routert is beállítottam, szintén fix ip-vel, amit ő is a szervertől kap.
Amikor beállítom a wds client módot rajta, majd aktiválom, onnantól kezdve megbénítja az egész hálózatot.
Ki kell húznom az utp-t, hogy megszűnjön a blokkolás.Esetleg valakinek valamilyen ötlete erre a furcsaságra?
-
woodworm
veterán
Mivel a módosított openwrt, a pandorabox, nem volt hajlandó 5GHz-en kliensként kapcsolódni a dir-860l b1-esre, ezért buildeltem egy padavan fw-t, amivel ez összejött.
Mellékhatásként, ha a router ap üzemmódban van, a wifi pedig bridge ap-client+ap módban, akkor egy hálózatba kerül az összes kliens.Sajnos a 860-ra még mindig nem fut le a build script, pedig kíváncsi lennék rá.
-
woodworm
veterán
Gondolom azért olyan bőbeszédű a luci wifi lapja és a wds beállítás nem is kompatibilis vele. A config parancsok elérhetőek valahol?
(#96) Headless
Az átirányítást megcsináltam, egyelőre engem sem akar beengedni. De ha suste szerint nem fog összejönni...Gyakorlatilag azt szeretném elérni, hogy a wifi kliensként kapcsolódjon és szórjon tovább is, mindkét sávon, de ugyanabban a hálózatban legyen. Az eredeti xiaomi fw-ben (az is módosított openwrt) ez úgy működik, hogy az egyik sávon kapcsolódik, a másikon szór, hogy ugyanabban a hálózatban vagy alhálózatként, azt nem figyeltem akkor.
-
suste
veterán
ezek a módosított/másfajta mtk-s driverek teljesen más configot igényelnek sajna
a dlink860l -el kapcsolatban pont most néztük mi is vargalex-szel
az még kérdéses, hogy a wifi-iface confignál elég-e annyi, amit a mi scriptünk megad
a wifi-device config az teljesn más,és sokkal bővebb
a kereséshez pedig az iwinfo kellene, ahogy headless is írta... -
woodworm
veterán
Közben megadta magát egy lan ip módosításba, nem segített semmi, csak a xiaomi fw, tehát indulhatok elölről. Ha rá szeretnél nézni eldöntheted melyiket rakjam fel, pandorabox vs módosított 15.0.1 openwrt. A basic csomagot feltéve a 9092 felület egyik wifis menüpontjában sem láttam a működő 1043v1 wifijét, kivéve a pandora saját wifi menüjében, abban van scan gomb. A módosított 15.0.1-ben ez sincs, csak számomra szokatlanul sok wifi beállítási opció.
-
suste
veterán
nem az én modemem
csak az ipdns szarakodik, de a logouton van 3 szerver cím is!!!
az egyik tuti működik...nem tudom hogy értelmezted, de a logout utolsó bejegyzés címe szerintem egyértelmű
vagyis az a mi fw-nket használóknak szól
ha pedig valaki utólag akarja telepíteni, akkor el kell jutnia a szerver megfelelő mappájába, ahonna le tudja tölteni, és ott viszont 1. helyen ott virít a readme(csak el kell olvasni)
-
Headless
őstag
hát mit értesz amúgy, hogy módosítva van a felület, luciban is? a config fájlok máshogy is néznek ki?
Más, hogy mit értesz az alatt, hogy nem ismeri fel a rádiókat sem 9092-ő alatt? Esetleg ha van lehetőséged akkor beengedhetsz 9092-es felületre távolról és ránézhetek.
iw, iwinfot használnak egyáltalán a beállításhoz/megjelenítéshez? vagy nincs is telepítve?
-
woodworm
veterán
Most már indul a felületetek, de a wifi rész teljesen halott, nem látja a rádiókat. Teszek egy próbát olyan openwrt-vel, ahol "csak" a driver lett cserélve, bár a luci wifi lapja ugyanúgy módosítva van. Ennél viszont a rendszer stabilitására volt panasz.
Ahogy eddig látom ezek a mediatek chipsetek nem egyszerűek openwrt alatt. -
woodworm
veterán
Adott két eltérő hardver és openwrt verzió, ráadásul az egyik ac-s.
TL-WR1043NDv1 vargalex v1.1.7
Xiaomi mini wifi PandoraBox R2 14.09
Működne az eltérő verziók között? Az ac-s rádió a WDS része lenne vagy függetlenül működne?
A pandora alatt van két wan interface WAN és WAN6 néven, akkor ezeket törölni kell? -
Caipi
tag
Szia,
Végül sikerült megoldani, de nem teljesen olyan formában. Valamiért az öregebb routerem (Tp-Link WR1043ND v1) a firmware frissítés után kicsit döcögős lett. Többször nem érzékelte, hogy állítottam valamit, állandóan a jelszó beállítását kérte. Amint kikapcsoltam a DHCP-t nála, azonnal eltűnt és nem értem el, csak hard reset után. Végül ma délelőtt fogta magát és elkezdett működni rendesen. Be tudtam állítani a jelszót a routerre, a Wifi és Lan beállításokat is elfogadta. A DHCP-t nem mertem kikapcsolni, csak annyit állítottam be neki, hogy van másik DHCP szerver a hálózaton, és a másik routeren pedig bekapcsoltam, hogy ő az egyetlen DHCP szerver a hálózaton.
Most megy a Wifi és a Lan is mindenhol a lakásban, úgyhogy kiöntöm gyantába és senki nem nyúlhat hozzáKöszönöm még egyszer a segítséget,
Üdv,
Caipi -
suste
veterán
wds ethernet:
1. router (1043v2): wifi beállítás: "WDS +AP"
2. router (1043v1):
alaphelyzetben csatlakozol a routerre kábelen, aztán:
-LAN IP = az 1. router hálójába fix beállítással (ha R1=192.168.1.1, akkor R2=192.168.1.2), mentés alkalmazás
-Wifi beállítás: UA mint 1. router, csak sima "AP" mód
-router kikapcs
-routerek összekötése kábellel LAN-LAN
-router bekapcsInnentől működnie kell, a 2. routert a beállított (pl 192.168.1.2) címen éred el a hálózatban.
Ha semmiképpen nem szeretnéd, hogy véletlenül a 2. router osszon IP-t (pl elöbb elindul mint az 1. router), akkor a LAN interfésen kikapcsolod a DHCP szórást (hálózat/interfész/LAN szerkeszésnél alul pipa be a tiltáshoz). -
Caipi
tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni, hátha valaki tudja a megoldást.
Adott 2 TP-Link WR1043ND router. .V2 a fő router, ő van elöl. A lakás másik felére egy ugyanilyen de V1 verziójú került. Mindkettőre OpenWrt CHAOS CALMER (15.05.1) verziójú FW került. Szeretném a bridge módot beállítani, de minden esetben belefutok abba, hogy a [leírás szerint] kikapcsolom a V1-ben (másodlagos, jelen helyzetben csak switch és Wifi jeltovábbítóként működő) a DHCP szerver opciót, abban a pillanatban nem csinál semmit, azaz nem tudom elérni a netet, sőt a V1 routert magát sem.
Gondolom én konfigurálok rosszul valamit, de nem jöttem rá, hogy mit, pedig lépésről-lépésre a leírás szerint haladok. Az itthoni kis hálózatnak pont ez a verzió kellene, amikor a két router lanon van összekötve és a második szórja az első WiFi jelét + a hálózatot switchként osztja.Köszönöm a segítséget,
Üdv,
Caipi -
válasz
DoItYourself #54 üzenetére
Nekem is hasonló a felállás, a szolgáltatói Huawei HG8247H a fő router, egy openwrt-s xiaomi wifi nano a másodlagos. Ezt mindegy, hogy sima AP-ként vagy AP(WDS)-ként állítom, úgy tűnik a sétálós teszt működik.
Viszont van egy gondom, hogy amikor a telefonom a másodlagos wifire csatlakozik, akkor nem érem el az egyik gépet, ami a fő routerre kábelen csatlakozik. Egy másik gépet mindig elér.
Mitől lehet ez? A másodlagos routerben egy lan interfész van, statikus ip címmel, a fő router van megadva átjárónak. A DHCP itt le van tiltva, az ipv6 is (a szóban forgó gépen is)
-
-
Headless
őstag
válasz
kanyokger #69 üzenetére
Amikor a klienst próbálod beállítani, jelszó bekérés után rögtön meg kell jelennie egy táblázatnak, ha nem így történt, akkor valami gond, van, de ha egy kicsit egyedibb lenne az SSID, akkor lehet jobb lenne.
mondjuk 5-6 betű. most factory reset a kliensen. és próbáld meg akkor hosszabb SSID-vel.
-
kanyokger
csendes tag
Üdvözlet! Új vagyok a témában és azonnal falba ütköztem. Szóval adott 2 darab 1043ndV2, mindkettőn suste-BB-0.8.1. WDS-ethernet beállítást szeretnék rájuk varázsolni. Mindkettőn reset. A fő egységre csatlakozok kábellel és beállítom a 9092/setup/basic alatt a wan-t, dhcp-t, wifi eszközt és wifi hálózatot, valamint luci-ban wifi mód: "Hozzáférési pont (WDS)"-t. Az al egységre csatlakozok kábellel, wifi-extra/wds menüpont alatt kiválasztom a fő egység wifijét és ip címét majd megnyomom az "Enable WDS-ethernet gombot". Ezek után a böngésző ablakban semmi változás, valamint az al egység beállít egy "openwrt" nevű wifi hálót. Nem változtat ip-t, nem kapcsol ki dhcp-t, nem lesz belőle wds egység. Mit rontok el?
-
btz
addikt
Belefutottam egy olyan problémába egy relay-d repeater routerrel, hogy random nem akarja kiosztani az ip címet. A főrouter dhcp szervere működik, mert ha annak az SSID-jére csatlakozok, akkor kapok IP címet
-
DoItYourself
addikt
Vicces ez az android világ, találtam egy másik Wifi Analyzer nevű programot: ugyanaz a név, de ez kiírja az AP MAC címét is amihez épp csatlakozik a teló.
Ahogy mászkálok a két AP között, látszik, hogy a teló ahhoz csatlakozik, amelyiknek erősebb a jele. -
suste
veterán
válasz
DoItYourself #62 üzenetére
közben leesett nekem is hogy a youtube nem jó teszt, mert az is komolyan cache-el
esetleg egy másolás megosztások között jó teszt lehet, mert az tuti megállsajnos nem tudok másik tesztről
pont az a lényeg hogy azonos SSID, szóval csak forgalommal tudod tesztelni
meg esetleg azzal, hogy pl telefonnal a kezedben filyamatosan figyeled vándorlás közben a wifi jelet
WDS esetén nem szabad teljesen leesnie a jelnek, hanem már akkor át kell váltania, amikor az egyik erősebb a másiknál
Repeater esetén csak akkor váltanak át a kliensek az alapbeállítás esetén, ha az adott kapcsolat teljesen megszűnik. Persze ezt lehet különböző alkalmazásokkal kontrolálni, csak akkor ugye minden wifi kliensen meg kell csinálni, az meg elég macerás a WDS automatikus roamingjához képest.... -
Headless
őstag
válasz
DoItYourself #62 üzenetére
Android e-robot event:Hálózati kapcsolat megváltozott: szétkapcsolva wifi, és menny annyira messze az egyik wifitől, ha nem szakad meg, de távolodva az elsőtől csökkenni, majd nőni kezd a jelerősség. Ha megszakad/vagy folyamatosan csökken a jelerősség, akkor sima repeater...
De most megmondom, az biztos hogy ez nem WDS... Hanem sima AP, ugyanis a tp-link csak AP+WDS, a másik router sem WDS, így csak az az eset áll fent, van egyiknek egy wifije, meg a másiknak is.
-
DoItYourself
addikt
Módosítottam a beállításokon: a D-Link-en letiltottam a Wireless bridging-et, és úgy tűnik, hogy minden működik, mind a két helyen van wifi és net. Kipróbáltam ezt a youtube-os sétálós tesztet a TP-Linktól indulva, nem szakadt meg a videó, pedig közben lekapcsoltam a TP-Linken a wifit. Nincs erre valami egzakt teszt, vagy app? A telón azt se látom melyik AP-hez kapcsolódik éppen, mert ugyanaz az SSID-je mindkettőnek.
-
suste
veterán
válasz
DoItYourself #60 üzenetére
A wds nem igazan szokott igy mukodni (masik fajta chip/fw).
Sima ap-kent kene beallitanod (mivel kabellel csatlakozik), masik ssid-vel, a tobbi lehet egyforma. -
DoItYourself
addikt
Valami mégse jó ezekkel a beállításokkal. Kikapcsoltam a telefonon a mobil internetet, hogy még véletlenül se azon csatlakozzon. A TP-Link közelében tudok csatlakozni a wifijére, van internet. Átmegyek a D-Linkhez, az internet megszakad, nincs kapcsolat, ugyanakkor a DHCP listájában látom, hogy a teló wifin WDS-el kapcsolódik rá (legalábbis ezt írja).
-
suste
veterán
válasz
DoItYourself #58 üzenetére
Gyaloglas kozben menjen mondjuk egy youtube video.
Ha nem szakad meg a lejatszas ap valtaskor akkor wds szinten megy akapcsolat.
Ha megszakad akkkor csak repeater. -
DoItYourself
addikt
válasz
DoItYourself #57 üzenetére
Ha a 13-as klienssel (a mobilom) átballagok a második router-hez, akkor a D-Link listájában a WDS felirat Eth-ra vált, a TP-Link-nél pedig a csatlakoztatott wifi klienseknél megjelenik a MAC címe.
-
DoItYourself
addikt
A D-Link-en ez látszik, 13-as, 20-as IP WDS:
DHCP Clients
MAC Address IP Address Subnet Mask Duration Expires Description Select
xxxxxxxxxxxx 192.168.000.010 255.255.255.000 D:00 H:01 M:00 S:00 Sat Jan 02 11:51:50 2016 ITC
xxxxxxxxxxxx 192.168.000.011 255.255.255.000 D:00 H:01 M:00 S:00 Sat Jan 02 11:52:15 2016 Eth-Switch Lan(0)
xxxxxxxxxxxx 192.168.000.012 255.255.255.000 D:00 H:01 M:00 S:00 Sat Jan 02 12:09:05 2016 Eth-Switch Lan(1)
xxxxxxxxxxxx 192.168.000.013 255.255.255.000 D:00 H:01 M:00 S:00 Sat Jan 02 11:51:39 2016 (WiFi)(0)(8) WDS
xxxxxxxxxxxx 192.168.000.014 255.255.255.000 D:00 H:01 M:00 S:00 Sat Jan 02 12:09:24 2016 Eth-Switch Lan(1)
xxxxxxxxxxxx 192.168.000.015 255.255.255.000 D:00 H:01 M:00 S:00 Sat Jan 02 12:05:52 2016 Eth-Switch Lan(1)
xxxxxxxxxxxx 192.168.000.017 255.255.255.000 D:00 H:01 M:00 S:00 Sat Jan 02 11:47:44 2016 Eth-Switch Lan(1)
xxxxxxxxxxxx 192.168.000.018 255.255.255.000 D:00 H:01 M:00 S:00 Sat Jan 02 11:43:42 2016 Eth-Switch Lan(1)
xxxxxxxxxxxx 192.168.000.020 255.255.255.000 D:00 H:01 M:00 S:00 Sat Jan 02 11:46:00 2016 (WiFi)(0)(8) WDS
xxxxxxxxxxxx 192.168.000.100 255.255.255.000 D:-- H:-- M:-- S:-- *** STATIC IP ADDRESS ** Eth-Switch Lan(1)A 100-as a TP-Link router.
-
Headless
őstag
válasz
DoItYourself #54 üzenetére
Jó és a vándorlás is megy??? Mert ez így még nem tűnik wds-nek... Hanem egy egyszerű repeaternek... Vagyis az eszközök nem fognak automatikusan átcsalakozni szakadás nélkül..
Ez a beállítás leginkább egy switch, plusz egy külön wifi, semmi több. Persze ha jó neked, akkor oké, de ez nem WDS.
-
DoItYourself
addikt
A TP-Link 1043-ason egy OpenWrt vargalex v1.1.5 r33777 fw van. Mivel be van kábelezve a ház, ezért a cél az volt, hogy a D-Link modem-router legyen a DHCP szerver, a 1043-as pedig ehhez vezetékkel kapcsolódva a wifi jelet erősítse tovább a ház másik sarkában, ill. ott switch-ként is üzemeljen.
D-Link DCM 704 beállítás: Wireless | Bridging | Wireless bridging: Enabled
A Remote brige-hez pedig a TP-Link MAC címét írtam be.TP-Link beállítás: Hálózat | WiFi | Interfész bállítások | Általámos beállítások | ESSID: uaz. mint a D-Link-en a Network Name (SSID), a csatornaszám, titkosítás és a kulcs szintén.
Mód: Hozzáférési pont (WDS) - itt próbáltam az "Ügyfél (WDS)"-t is, de azzal nem működött, nem tudtak csatlakozni az eszközök wifi-n.Androidos telóról Wifi analyzer-el, ugyanazon a csatornán látom a wifi hálózatomat két azonos SSID-vel.
-
Headless
őstag
válasz
DoItYourself #52 üzenetére
érdekel, hogyan csináltad? webes felületen? milyen fw volt a 1043-on?
-
DoItYourself
addikt
válasz
DoItYourself #51 üzenetére
Sikerült
Ha érdekel valakit, jelezze. -
DoItYourself
addikt
Köszönjük a leírást!
Egy Telekomos Dlink DCM-704B kábelmodem+wifi routert próbálok beállítani fő routerként, WDS-en pedig egy OpenWrt-s TP-Link 1043ND-vel kapcsolódni hozzá. Ha sikerül, jelentkezek! -
Headless
őstag
14-es csatorna maximum G only módban mert n-s szabvány nem támogatja 13-ason lehetne maximum. De mivel ügye nem kifejezetten suste build így egy kicsit még az is macerásabb, esetleg keress olyan régió beállítást ahol engedélyezett a 13-as csatorna. mindkét eszközön szükséges akkor az állítás... hacsaknem WDS ethernetről van szó.
-
istwanka
csendes tag
Jelentem végre sikerült mindent beállítani és összehozni az 1043-as routerem a 741-el! Gyönyörűen stabilan működik wds-ként! Köszönöm mindenkinek aki segített! Azonban lenne még egy félve feltett kérdésem.....
Esetleg meglehet oldani hogy a 14-es csatornán szórja a wifit? Tudom hogy nálunk ez nincs vagy tiltott de a wifi analizerem szerint itt nálam ez lenne a legjobb csatorna!!! Naná hisz itt a környéken nincs ilyen.... -
suste
veterán
1: miért a punk17-est tetted fel??? mi volt a cél?
ha a leírásomat követed, akkor a sima BB-t tetted volna fel, és ott biztosan működik a repeater/wds csatlakozás
punkénál nem tudom garantálni, mert fogalmam sincsen milyen openwrt-re épül, és miket változtatott meg2: ha openwrt BB lenne fent, akkor csak simán alaphelyzetről indulva kökvetni kell a 8081-es leírást lépésről lépésre!!!
mindent beállít, ha jól adod meg a paramétereketHeadLess: itt még nem jöhet szóba az fw frissítésem (pl 0.5, vagy 0.6), mert neki egyéb openwrt-je van, vagyis nincsen extra webes felület
neki a sima 4MB-os backup kell, amit elvileg meg is talált, csak nem követte a leírást
ezt a 4MB-os verziót még nem frissítettem az új dolgokkal.... -
istwanka
csendes tag
Na ezzel a failsafees dologgal sikerült visszahoznom a routert!!! Eddig boldogság!!!
De hogy ne essek még 1x ebbe bele a kérdésem: Ha restelem a 741-et és belépek a 8081-es felületre, előtte nem kell semmit beállítani benne? Ez a 8081-es dolog mindent elintéz automatice? Beállítja a 741-re a csatornát meg mindent?? És egyébként is a pc hálókártyájába a 741-est kell bedugnom ha nem ez lesz a főrouter hanem az 1043nd? De ha a pc-be addig nincs bedugva az 1043 akkor hogy lesz összeállítva??? Vagy az 1043 lanon össze kéne dugni a 741-el? Bár ez butaság hisz akkor hogy lépek a 8081-re? Én is jókor kérdezek mi???
-
suste
veterán
a 0 pontra gondoltam, nem az 1-re
egyébként 741-re nincsen fw-m
gondolom a gyári BB-t raktad fel rá, és arra a mentésemet?
a failsafe biztos megy, ennek a leírást megtalálod az openwrt.org -on
de megpróbálhatod még azt, hogy egy pc-vel fix IP-vel csatlakozol hozzá, és kipróbálsz pár IP-tmilyen a reset gomb a 741-esen?
kiálló gomb, wps/reset felirattal, vagy a burkolatból nem áll ki (mi van melléírva?) -
istwanka
csendes tag
Az első pont megvolt! A másodiknál nem vettem észre hogy átlépne a telefon a 741-re ekkor akartam belépni a menüjébe de már nem tudtam! Megpróbáltam resetelni hogy előlről kezdjem de már nem tudtam! Ha lanon összedugom a fő routerral a dhcpnél nem látom tehát nem tudom hogy mi az ip címe! Kérlek segíts mert pont ezért vettem használtan a 741-et és ma jött meg és már nem tudok mit kezdeni vele.....
Csak resetelni próbáltam semmi mást!!! -
suste
veterán
tégla biztos nem lett
viszont kéne a pontos sztori
1: a fő routeren megcsináltad a szükséges módosítást? (AP+WDS)
2: 741-en amikor végzett a 8081-en, akkor utána szórta a jelet?
letesztelni úgy lehet a legjobban, hogy pl telefonnal vándorolsz a 2 router között, és nézed hogy amikor távolodsz az 1-től és közeledsz a 2-hoz akkor először csökken a jel, majd ha a 741-esre átmászik, akkor megint full jelnek kell lennie
3: ha beparáztál attól hogy nem tudsz belépni a 741-re és nekikezdtél a resetnek, akkor nem tudom most hogy állsz
elspőre nem kellett volna nekiesni a resetnek, mert a WDS esetén igazából nincsen szükség belépni a 741-be, de ha mégis beakarsz, akkor a főrouter DHCP listájában lévő IP-n tudsz csak... -
istwanka
csendes tag
@suste
Mit csinálhattam rosszul?
Egy 1043nd és egy 741nd-t akartam összehozni! Mindkettőn a te firmwared van! A 741nd-vel beléptem a 8081-es web felületre hogy beállítsam wdsnek! Mindent megcsináltam majd rákattintottam az enable wds-re megcsinálta amit kellett! De azóta nem tudok belépni a 741nd-be és még csak resetelni sem tudom!Végleg elrontottam vagy még meg lehet csinálni????
-
john_trapéz
tag
hellósztok!
a leírást alapul véve WDS hálózatot építettem itthon TL-WR1043ND v2, TL-WR841N, és egy TL-WR741ND-el.
mindhárom eszközre Gargoyle firmware-t raktam és a gyárival ellentétben most már hibátlanul dolgoznak együtt.
köszi! -
istwanka
csendes tag
Na úgy látom nincs rá!
Máshogy kérdezem valaki aki ért hozzá hogyan oldaná meg akövetkezőt:
Fő router wifi1 vezeték nélkül továbbít wifi2-re megnövelve ezáltal a hatótávot???? -
istwanka
csendes tag
Hol van???? Már rakom fel rá!!!! Azért nem tudom mert ha látnád a gyári menüjét azt mondanád igazad van! Pedig te biztos hogy kened vágod ezt a témát én meg egy csak egy nyomorult szerencsétlen vagyok aki csak annyit szeretne hogy megnövelje a wifije hatótávját!!!! Hát olyan nagy kérés ez........??..??
-
istwanka
csendes tag
-
-
suste
veterán
ha csak egy AP, akkor azzal hogy akarsz wifin csatlakozni?
vagy tud kliens is lenni?
ha tplink gyári fw-hez tudsz csatlakozni vele, akkor openwrt-hez is mennie kell
a linksys felületét hogy állítottad be, amikor a 1043 gyári fw-hez csatlakozott repeaternek?egyébként a visszaállításhoz is van leírás a weboldalamon: webrevert_readme
-
istwanka
csendes tag
-
suste
veterán
na várj!
a repeaternek működnie kell mindeképpen, bármilyen wifihez is csatlakozol
de az fontos, hogy melyiekkel csatlakozol melyikhez!
ha a linksys a fő router és a 1043 lesz a repeater, akkor a 1043-mal a 8081/repeater felületen indítva fel tudsz csatlakozni a linksysre
ha a 1043 a fő router, és a linksys lenne a repeater, akkor értelemszerűenn a linksys-en kell csatlakozni a 1043-hoz
és az is fontos, hogy ne kösd össze a 2 routert kábelen, hanem mindegyiket külön indítsd!!!
pl:
-linksys-t beüzemeled fő routernek, beállítod a wifijét
-tplink-et alaphelyzetben indítod, rácsatlakozol kábelen a pc-vel, elmész a 8081/repeater -re, megadod a linksys wifi paramétereit, és megnyomod a gombot
ezután a tplink felcsatlakozik a linksys-re és csinál egy 2. SSID-t, amint továbbszórja a jelet
egyébként ez le is van írva lépésről-lépésre a 8081/wifi extra alatt!ha a tplink a fő router, akkor a linksys-en kell megcsinálni a csatlakozást, de annak nem ismerem a gyári szoftverét...
-
istwanka
csendes tag
Nekem a reapeter is jó lenne....
Megnyitom a 8081-es portot belépek a webes beállító felületre! Kiválasztoma reapeter beállítást. A linksys resetelve kábellal összekötve a fő routerral. Ennyi. A linksysen gyári firmware van. Gondolom ez nem jó! Ha így nem lehet akkor manuálisan hogyan lehetne? Kizárólag vezeték nélkül szeretném a wifi hatótávot megnövelni! Ez gyári firmwareval sikerült is!Bocsánat de kezdő vagyok a témában! Ha minden kötél szakad visszaraknám a gyári de azt sem tudom hogy a vágott firmwaret hogy kell! Téglásítani meg nem szeretnék......Ezért lenne jó egy kis segítség!!! Köszönöm! -
istwanka
csendes tag
Szia suste!
Webes felületen kb. mennyi idő amíg beállítódik a wds vagy reapeter? Mert én kb.15 perc után leállítottam mert nem történik semmi! Egy wr1043nd v1-et szeretnék egy linksys wap610n-el összehozni de sehogy sem jön össze! Gyári firmware alatt pikk-pakk megoldottam..... Tudnál esetleg segíteni??? -
ajani
aktív tag
Azért, mert 841N v9-re nincs verziód
Mindenesetre összehoztam a leírásod alapján a WDS-t, megy is szuperül, egy gondom van vele, hogy nagyon lassú a net:A két router (wdr3600 & wr841n) kb 1 méterre van egymástól... Hogyan lehetne optimalizálni ezt a sebességet? (60/6-os netem van)
-
lord.lakli
őstag
Akkor marad root
Végül nem WDS-t csináltam, hanem bridge-t csináltam relayd-el megtámogatva. Ami már tuti, hogy fő router osztja az IP címet és szépen megy internet. Azért nem WDS-t csináltam, mert mindenhol az volt, hogy akkor a rákapcsolódó gépeknél felezi a sebességet és ezt nem szerettem volna, meg nincs szükségem még egy wifi-re. A két wifi között egy fal van csak. Még a nyomtatást kell kipróbálni és minden tökéletes lesz.
Köszi a segítséget. -
suste
veterán
válasz
lord.lakli #13 üzenetére
Azt még mindíg nem értem, hogy miért állítgatod a wds beállitás elött, ha majd a 8081esen futtatott script úgyis mindent átállít
A root az root, nem változtathatod. Más felhasználókat felvehetsz, de nem érdemes küzdeni vele... -
lord.lakli
őstag
Alapbeállításon kezdtem, volt reset. Akkor még meg is volt 8081, de IP cím váltás, meg egy-két konfigolás után már nem jött be. De aztán lehet, hogy elcsesztem a felhasználói nevet, most hogy kérdezed. Sorry
Meg kell szokni, hogy itt root. Tényleg meg lehet változtatni?
Köszi a sok segítséget. -
suste
veterán
válasz
lord.lakli #11 üzenetére
Milyen név/jelszóval próbálod? Újraindítás volt?
Ha ebből lesz kliens, akkor miért nem kezded alapbeállításon? -
suste
veterán
válasz
lord.lakli #9 üzenetére
1: elmész a 8081-es extra felületre, wifi extra, és ott a "WDS" beállítást végigcsinálod
2: belépsz az átállított 842-esbe (IP a WDS beállításnál leírt képlet szerint), és ha tényleg nem kell a wifi továbbszórás, akkor a luci/hálózat/wifi részen a "master" wifit letörlöd (a "kliens"-t ne, mert ez csatlakozik a főrouterhez)
én csak akkor törölném a továbbszórást, ha nagyon közel vannak egymáshoz a routerek, mert egyébként jól jön a nagyobb lefedettség
3: a nyomtatószervert beállítod a luciban a szolgáltatásoknál, és felrakod a kliensekre a nyomtató driver-étnagyjából ennyi
-
lord.lakli
őstag
Köszi a leírást és a firmware-t. Egy olyan kérdésem lenne, hogy megtudnám oldani a következőt:
- adott egy router, ami ADSL-el modemen keresztül csatlakozik az internetre, dual wifi, minden eszköz erre csatlakozik
- adott TP-Link 842ND router, amire a firemware-ed került fel. Szeretném nyomtató "szervernek" használni. Nincs lehetőségem kábelezni, de kihasználnám az USB-t nyomtató csatlakoztatására.Hogyan kellene beállítani - ha megoldható egyáltalán -, hogy a fő routerre csatlakozó gépek elérjék, mint hálózati nyomtató? Nem kellene WIFI-t tovább osztania, csak mint egy nyomtatót kezelő, hálózaton lévő gépet szeretnék.
Köszönöm a segítséged.
-
-
Köszi, nagyon hasznos írás
-
Mate
nagyúr
Pont erre lesz szükségem! Nagyszerű leírás!
Új hozzászólás Aktív témák
- Háztartási gépek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Robot fűnyírók
- SSD kibeszélő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Filmvilág
- sziku69: Szólánc.
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! DELL OptiPlex 3050 asztali számítógép - i5 7600 16GB RAM 256GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G / 8/ 256 GB / Gyári független / 12 Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest