Hirdetés
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Asszociációs játék. :)
- Mára elég volt az internetből
- LDNIO A6140C 140W GaN Super Fast Desktop Charger
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Hiányzik a gamer érzés
- Gurulunk, WAZE?!
- Mára elég volt az LSD-ből
Új hozzászólás Aktív témák
-
csasaKKP
senior tag
Az a "Power IC" inkább egy DRAM (cache). "CPU memory controller", wtf?
Ez jobb kép pl.:Csak gyorsan átfutottam, korrekt írásnak tűnik.
[ Szerkesztve ]
"Life isn't some cartoon musical where you sing a little song and all your insipid dreams magically come true! So let...it...go!"
-
deicide
veterán
Nagyon jó cikk!
Egy megjegyzést engedj meg az m.2-vel kapcsolatban. A Z97-nél volt csak igaz, hogy mindössze 2 vezeték jutott a PCI-e alapú m.2 SSD-nek, a Z170-nél már teljesen más a helyzet. Ott a lapkába integrált 20db PCI-e vezetékkel szabadon "garázdálkodhatnak" a gyártók. Ezért is esett a választásom az MSI Z170A-Gaming M7-re, mert ezen 2db m.2 slot van és mindkettő 4db vezetékkel kapcsolódik a chipsethez.
Így teljesen ki tudom használni a 2db 950Pro 2500/1500-as sebességét egymás közti adatátvitelre.
Persze ilyenkor a sata csatlakozók egy része vezeték híján letiltásra kerül, de mivel ezen kívül csak 3 sata portot használok, belefér.Live fast - On high - Repentless - Let it ride
-
Simi37
őstag
Wow nagyon jó cikk!
Most aztán ki lettem okosítva SSDből
Ryzen 9 5900X • Asus Crosshair VI Hero • ASRock RX 6900 XT OC Formula
-
félisten
A nagyobb részével tisztában voltam, de sok újat láttam.
2db APC BE-700GR szünetmentes tápegység eladó.
-
satz18
őstag
Nagyon tetszett a cikk, jó pár dolog helyre került nálam is. Nagy szükség van az effajta összefoglalókra.
Asus G513QY, Samsung A52s 5G
-
marositech
senior tag
Elirast talaltam a cikken. (???)
5. oldal MLC Irasi ido tablazatnal 6000-1200 helyett 600-1200.Jo a cikk!
Olyat rádverek...hogy megkulázol! :)
-
QG
tag
A hetedik oldalon összekeverted a horizontálisat a vertikálissal.
“Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge.'” ― Isaac Asimov
-
zizidor
őstag
A trim egyben azt is jelenti, hogy ha véletlenül törlök egy fájlt, akkor az fizikailag is törlődik, tehát esély sincsen a visszaállítására?
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
Headbang
aktív tag
A melóhelyemen is szinte csak ssdket használunk, viszont a rendszergazdák szerint forrósodnak rendesen. Terhelès nèlkül is. Sokkal jobban mint a hagyományos winyók.
-
zizidor
őstag
3 éve használok SSD-t, de melegedést én sem tapasztaltam (Samsung, Kingston). Előtte viszont HDD hűtő kellett a meghajtókra.
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
domos
senior tag
A legrégebbi SSD-m egy Crucial M4 120GB, sosem tapasztaltam sem azon, sem az újabbakon melegedést. Amúgy ez az M.2 nagyon csábító, a következő gépembe tuti olyat rakok.
If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.
-
aelod
veterán
Bravó!
Jól megszerkesztett részletes írás. Köszönjük!Nekem volt egy Adata ssd-m. Sajnos tönkre ment - szerencsére még - a garancia időben visszakaptam a pénzem. Jelenleg egy WD szerver vinyóval hajtom a gépem. Visszalépés de a közeljövőben ismét tervezem a váltást.
"It's simple, if it jiggles, it's fat."
-
Borisz76
veterán
Köszönöm én is, hasznos volt, tanultam újat de az alapokkal szerencsére tisztában voltam...
Ezért is vettem nemrég egy Samsung 850 Pro 512 GB-s SSD-t.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
enginev3.0
félisten
Nagyon jó!!
Sokat megtudtam, az elhasznalodast pedig nem igazán értem, nekem fent van a rendszer, és oda szoktam kisebb fájlokat letölteni böngészés közben, meg programokat telepíteni nagyon ritkán, szóval legtöbbet csak olvas az SSD, többi mint 2 éves és hibátlan, ha meg pár évente kell 20k-t kiadni egy új SSD-re ilyen sebessegert cserébe, teljesen megériTorrentre és adatokhoz tökéletes a HDD
A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3
-
Auratech
őstag
horizontális-vertikális ellenkező értelemben van használva
Auratech Field Recording
-
marositech
senior tag
-
Borisz76
veterán
válasz marositech #26 üzenetére
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Auratech
őstag
Príma ismeretterjesztő írás! Köszi!
Auratech Field Recording
-
Balázs Z.
tag
Vajon mindkét típusú M.2-es SSD-re telepíthető rendszer? Vagy egyikre sem?
-
nemlehet
őstag
A cellafáradás miatti elhalálozás túl van misztifikálva. Sokkal inkább jellemző a vezérlő meghibásodása, de a HDD-nél is rengeteg hasonló hiba lehet kb ugyan akkora eséllyel (pl motor behal, olvasófej "leszakad" stb).
Én úgy tudom, bár nem esküszöm meg, hogy statisztikailag kisebb az SSD behalásának veszélye a szervizek adatai alapján.
A különböző tesztek azt mutatják, hogy a gyártók szeretik a nagyon nagyon minimumot megadni terhelhetőségből, ráadásul hétköznapi használat mellett ez a minimum határ is sok év alatt érhető csak el amikor meg már inkább tárhely lesz a szűkös, esetleg nagyobb sebességugrás figyelhető meg.
Legyen és működjön a TRIM, ne legyen csutkára pakolva azt csókolom (15-20% szabad). Minden más csak parasztvakítás, placebó, okkultizmus vagy annyira jelentéktelen hogy nem éri meg vele foglalkozni.
Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3
-
MtHq
tag
Sziasztok!
Először is, elég átfogó, és részletes, jó cikk, gratulálok a szerzőnek!
Másodsorban egy kis pontosítás, ötlet:
"De vigyázat: alignálás utólag csak az adatok elvesztésével oldható meg!"
Vannak programok amik bootolható CD-ről vagy USB-ről működnek, és ezt hivatottak megoldani, formázás vagy adatvesztés nélkül. Én pl. egy Windows 8 To Go USB-ről bootolva, AOMEI partícionálóval oldottam meg.
-
takacsbotond
őstag
Érdekes cikk!
Egy kérdés fogalmazódott meg bennem a cikk kapcsán:
Az MLC-s Samsug 850EVO mellett mi értelme drágábban a TLC-s 850PRO-nak?
Nem lenne jobb, ha a 850EVO lenne TLC-s a 850PRO meg MLC-s?!Próbáltad már kikapcsolni-bekapcsolni?
-
worxland
addikt
válasz takacsbotond #33 üzenetére
Elnézted: a 850 EVO a TLC, a 850 Pro MLC.
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
SmikOne
tag
Nagyon jó íràs volt, köszi!
Sajnos a légzés nem intelligencia függõ, különben elég sok probléma megoldódna.
-
Bodor
veterán
Gratulálok a cikkhez! Ment is a Flash SSD és Milyen SSD-t vegyek topikok összefoglalójába!
-
Jester01
veterán
TRIM parancsot az eszközünk azonnal végrehajthatja, egyből törölve az adott cellákat. Nyilván, abszolút jogosan merülhet fel az olvasóban a gondolat, hogy valójában a TRIM funkció használata gyakorlatilag csökkenti az SSD élettartamát; ezen állítással pedig nem is nagyon lehet vitatkozni
Én azért vitatkoznék. A TRIM nem azt jelenti, hogy egyből töröl, csak bejegyzi a metaadatokhoz, hogy a blokk tartalma nem fontos. Egyáltalán nem csökkenti az élettartamot, sőt.
TRIM nélkül ha teleírod a meghajtót majd törölsz minden fájlt te azt hiszed van egy csomó szabad hely. A szerencsétlen SSD viszont blokk szinten működik, és nem tudja, hogy csak szemetet tárol ezért azokat figyelmesen megőrzi neked és ide-oda pakolgatja a wear leveling jegyében. A TRIM ezt kerüli el, így csökkentve az írások számát.
Jester
-
LamerGyuri
senior tag
Forrás: iPon WTF?
Van egy olyan érzésem, az új, LOGOUT felirat láthatóságának szabályozása miatt, jó sok ilyen szar fog születni...
"Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen."
-
Jester01
veterán
Nem törlődik, csak bejegyzésre kerül. A háttérben törlődik amint a GC odaér.* De még ha törlődne is, az se ad plusz írásmennyiséget mivel új adatot egyébként is csak törlés után tudnál beleírni tehát 1 törlés ígyis-úgyis lesz akár van TRIM akár nincs.
* Bár wikipedia szerint létezik olyan SSD amelyik automatikusan GC-t nyom a TRIM után ezzel jól belassítva. Igaz, ott is "citation needed" megjegyzéssel van és csak a non-queued verzióra.
Jester
-
Jester01
veterán
válasz #21078528 #42 üzenetére
Régebben meg azt csináltak a vezérlők amit akartak. Én emlékszem, hogy perceket kellett várni mire csupa FF jött vissza a discard parancs után, tehát az az SSD biztos nem törölt rögtön. Ami meg rögtön 00-át vagy FF-et adott, az se biztos, hogy törölt, csak nem adta vissza a régi adatot. (Nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar, ugye).
Jester
-
BlackPriest
őstag
nekem néhány már igen...mod: illetve lehet, hogy a vezérlő adta fel, de 7/24-es gépemben már a harmadik ssd ketyeg...
[ Szerkesztve ]
Bogár nélkül lehet élni, de minek?!_______________________________________________ Elnézést, hogy nem illik bele a véleményem a világképedbe.
-
intelMMX
senior tag
Most már legalább tudom mit jelent pár fogalom
Én is most tervezek egy SSD-t. Az 500as Samum már lassú és kerreg. (Elvileg 100as Sentinel szerint, de szerintem már el van kopva a mechanika is benne) -
Dealer95
őstag
Köszi, jó olvasmány
-
Bobó_20
aktív tag
visszatalálós hsz köszi a cikket!
-
Matada2.3
veterán
Köszönöm a cikket, sokat segítettél
Finn the human
-
Balrog
tag
Csatlakozom az előttem szolokhoz. Kiváló cikk és szerintem hiánypótló is.
Sometimes you want orange, but life gives you lemon-lime.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MSI Katana 15 Gamer Laptop B13VFK 9S7-158571-072 ÚJ,Számlás,bontatlan!
- Lenovo legion 90rt00y8hg Gamer asztali gép új,bontatlan csomagban, számlával!
- Eladó MAC Audio autóhifi erősítő mélyládával együtt!
- HP Spectre x360 14-ef2774ng - ÚJ - 13,5" felső kategóriás 2-IN-1 ultrabook
- HP Spectre x360 14-ef2759nz - ÚJ - 13,5" felső kategóriás 2-IN-1 ultrabook - OLED kijelzővel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest