Hirdetés

2023. február 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) UnA


UnA
Korrektor

Már csak arra lennék kíváncsi, hogy mi lesz a felhasználási terület? Volt az elején egy icipici megjegyzés virtualizációról, de csak ennyit találtam.

(#2) sutszi


sutszi
veterán

Jópofa. Pont gondolkodom rajta, hogy homelabet kéne kicsit upgradelni...

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#3) Robitrix


Robitrix
senior tag

hehe most már annyi magod és szálad van, hogy adhatsz bérbe virtuális szervert... :)

(#4) bacsis


bacsis
Közösségépítő
LOGOUT blog

Nahh, csak kikerült a gép bemutatója ide is? :))
Jópofa kis gép lett, és riszpekt a kitartásodért :R

(#5) MasterDeeJay

Jó kis hobbi, nekem is dual van de már az újabbik v3-as. Sajnálatos módon az elég drágán jött ki a ramok miatt. (2x annyiba van a DDR4) Viszont az ATX méretű kukázott retró Chieftek házban.

Procikból mindíg válltogatom, volt már 2678v3, most 2620v3-as van de 2643v3-asok lesznek benne. De ennek már nem ellenfél a Ryzen 3600-as meg a 2643v3-asok sem annyira gyengék egy szálon. (3.7ghz all core 2x6 mag és rakás cache)

[ Szerkesztve ]

The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

(#6) sutszi


sutszi
veterán

Fogyasztásban hogy tudtok egyensúlyozni? Nekem most egy X5670 megy 95W TDP-vel...
És az egyik oka, hogy fejleszteni szeretnék, az energiahatékonyság. Tehát ha IDLE vagy minimális terhelés van akkor azért ne egyen annyit... és újabb platformokon a max 80W TDP-t próbáltam belőni. De aztán belecsúsztam a 4/8 magasabb órajel vs 6/12 alacsonyabb órajel kérdésbe...

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#7) Zicokuka


Zicokuka
senior tag

Jó kis írás, de az ilyesmi gépekhez kell valami perverzió.Normál napi használatra nem biztos tutik,de tényleg jópofa.Na meg az tetszik hogy barkácsolni kell,míg egy mondjuk Ryzen konfig kva unalmas.

(#8) Vesa


Vesa
veterán

Nagyon jó cikk, grat a géphez!
Évek óta WS-eket használok itthon, bár jellemzően brand gépeket (HP Z600, Z620, jelenleg Z640), és le nem cserélném semmire.

Lenne egy kérdésem is. Van egy Fujitsu 2011 Dual szerver alaplapom, aminek a tápja szintén nem szabvány. Mondjuk a lap sem az, tipikusan szerver házba tervezett egyedi darab. A kérdés az, hogy honnan tudom megnézni a bekötést, neked hogyan sikerült összehozni? Úgy látom, nálad is alaposan meg kellett küzdeni a táppal, hogy egy normál ATX-ről is lehessen hajtani.

A tudomány a valóság költészete! #Slava Ukraini!

(#9) andor80


andor80
senior tag

Jó cikk és remek lett a digitális dinnye.
Értelmét a cikkíró látja gondolom sepeciális

Tartsd tisztán a képernyőd ne engedj a digitális szennyezésnek.Blokád alatt tartom én is!

(#10) FoxiestFox


FoxiestFox
félisten

Tetszik, szép munka.
Kivéve a fake optikai meghajtókat, az én modding elveim szerint legalábbis, ha valami látszik, az működjön. :D

(#11) Vesa válasza FoxiestFox (#10) üzenetére


Vesa
veterán

Vagy le kell fújni feketére az egész házat. :D Az a besárgult előlap amúgy sem túl csinos. Mondjuk ha nem látszik, akkor mindegy. Az én szerverem is egy régebbi házba szerelt, de az a garázsban van, nem látja senki.

A tudomány a valóság költészete! #Slava Ukraini!

(#12) FoxiestFox válasza Vesa (#11) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Áh, szerintem a háznak van egy bája úgy, ahogy van, én legalábbis nem fújnám le, ha nagyon gatyába akarnám rázni, akkor Retrobrite.

(#13) Warpig válasza FoxiestFox (#10) üzenetére


Warpig
aktív tag

Szerezni kéne meghajtó hely fedőket (fogalmam sincs mi a pontos nevük). Szerintem bármilyen darab jó oda, kis reszelgetéssel beleillene.

Idő vagyok, világok hatalmas pusztítója. Azért jöttem, hogy megsemmisítsek minden embert.

(#14) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ez brutál :) Jó az átalakítás is,és azért virtualizálni nem rossz ez.
Mi fog rajta futni?

Amúgy szerintem a SSD felfogatását meg lehetne oldani a házon belül is, akkor pl. kapna a légáramból is.

Nekem pl. direkt van egy lyuk a Vmware hostnak használt Phenom II X4 előlapján, mert ha minden takaró benne volt, akkor sípolt a rohadék, de úgy, hogy 2 helyiséggel odébb lehetett hallani :D

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#15) FoxiestFox válasza Warpig (#13) üzenetére


FoxiestFox
félisten

Aprón fel szoktak bukkanni, de ha beírod a retrós pc topikba, szerintem valaki küld neked ingyen is.

(#16) Jancsi


Jancsi
aktív tag

(#1) UnA

Hálózatokkal foglalkozok, ahhoz virtualizálok eszközöket. Nyakunkon az SD-WAN. A Cisco megoldásában csak a management és control plane 40GB RAM, redundancia és kliens oldali eszközök nélkül. :/

(#2) sutszi

Az árakat és ár/érték arány már biztos változott. Elég lassan őrölnek a malmaim. Majdnem tavaly ilyenkor indult a tervezés és októberben rendeltem az alaplapot, január elejére állt össze ebbe a formába. Lehet már akadnak jobb megoldások is.

(#3) Robitrix

Nem adok senkinek :DDD Lehet ez is kevés lesz SD-WAN-hoz.

(#4) bacsis

Köszi! Ha nem futok bele a cikkeidbe nem állok neki.

(#5) MasterDeeJay

Nagyon néztem a v3-as platformot, de akkoriban még nagyon drága volt hozzá minden. Az ECC-s Registered RAM-okhoz nem ragaszkodtam volna, de asztali DDR4-esből is 64GB annyiba lett volna mit a teljes platform ( ~105k, alaplappal, procival, rammal, hátővel, kábelekke, házzal).
Elérhető ennek az újabb változata (Celsius R940) is az ebay-en. Törtem is rajta a fejem, hogy ha már megvan a know-how akkor lehetne arra is építeni valamit, de nem érte volna meg.
Az újabb platformok fejlettebb IPC-vel boost-olnak akár 4-5GHz-re, ami jól jön indul a VM, vagy nem sikerült 2020-ra sem rendesen többszálú sítani, vagy akár csak rendesen megírni egy alkalmazást.

(#6) sutszi

A TDP erősen tájékoztató jellegű az Intelnél. Maga a CPU nagyjából ugyanannyit fogyaszt mint egy azonos családba tartozó azonos magszámú és órajelű asztali. A server/workstaion körítés viszont rendesen meg tudja dobni a fogyasztást, pl az FB-DIMM modulok. A BIOS-t áttúrva lehet találni egy csomó opciót ami a teljesítményre/megbízhatóságra/fogyasztásra vonatkozik, ramok én kb 20W-ot nyertem ezekkel. De akad pár Watt a Windows energiagazdálkodásában is.
Én utólag már elgondolkoztam azon, hogy 4 magos, de magasabb órajelű procikkal lehet jobban jártam volna. Többnyire egy átlagos asztali gép funkcióját tölti be, akkor szerencsésebb a magasabb órajel. Aztán mérlegelni kell, az üzemidő 80%-ában fér bele pár kisebb akadás vagy a maradék 20%-ban egy nagyobb várakozás.
Az Intel procik teljesítményfelvételét szépen lehe szabályozni az Intel XTU alkalmazással. A 35W-os 6700T-t szépen vissza lehetett venni akár 5 vagy 10W-ig is ha jól rémlik, igaz ott már 1,2GHz fölé nem ment.

(#7) Zicokuka

"Nem vagyok perverz, csak haladok a korral" vagyis pont nem. :D
Szükségem volt egy combosabb gépre, de az építés talán nagyobb öröm volt mint maga a masina.
Napi használatra leszámítva a 75W-os idle teljesítményfelvételt rendben van. Mivel van benne hely bőven a nagy bordáknak és ventiknek (procin 120mm, videokártyán 120+92, ház elejében 140) elég ha alacsony fordulaton üzemelnek. Halkabb mint az ITX konfig volt, főleg terhelés alatt.
Azt aláírom, hogy a nagy háznak helyet kellett találni és meg kellett szokni, hogy ne rúgjak bele, de szerencsére a nagy asztal alatt elfér.

(#8) Vesa

Köszi! Én csak most jutottam el a felismerésig, hogy milyen jó is egy félig meddig ipari felhasználásra szánt dolog. Na meg hát ha nagyon akarom ezen is találok bütykölni valót.
"Szerencsére" többen is küzdöttek a Fujitsu saját (amúgy nagyon előremutató) szabványával [link] [link] A GND-t ki lehetett csipogtatni szakadásvizsgálóval, a táp mellé úgy is szoktat tenni egy pár elkot, így be tudtam azonosítani a 12V-okat. A többinél reménykedtem + kerestem nagy felbontású képet a tápról és stimmeltek a színek.
Ha minden igaz az alaplap D3032 vagy annak valami variánsa. A "sok színes" vezeték alapján úgy fest nem csak 12V-al etetik az alaplapot. [link] A bal oldali kis csatlakozó valószínűleg a PMBus és venti vezérlés, az én alaplapomon is ott a helye, de nem hiányolja. Jobb oldali perifériáké lehet. Középső megy az alaplapra. Az lenne az igazi ha végig lehetne mérni egy működő tápot. Vagy beszerezni a képen szereplő backplane-t. A címkéje szerint DPS-400AB-10 típusú táppal működik együtt, aminek 5V-os a stand-by tápja és csak 12V-ot állít elő, valószínűleg a többi feszültséget már ez a backplane szolgáltatja. Hála a bányászatnak az ilyen tápokhoz elég sok leírás van, a legtöbb típushoz akad lábkiosztás is. Ha az meg van már be lehet a helyére tenni egy tetszőleges ATX tápot.

(#9) andor80

Nem olyan sok az, ez hír alapján pedig végképp [link]

(#10) FoxiestFox & (#11) Vesa

Úgy dolgozok mint az elektromos áram, mindig a kisebb ellenállás irányába haladok. :DDD
Ahhoz kellene a keret. Vagy kiveszem, levágom az alját majd visszateszem, vagy helyben vágom le. Ebben még vó't anyag, szóval nem erőltettem a vágást, visszaszegecselni sem tudtam volna, esetleg csavarozni.
Az eredeti terv szerint új előlapot kapott volna és 2-3 ventivel, de megtetszett így ahogy van és nem kevés munkát is megspóroltam vele. Tudom, inkább érdekes mint szép. De az ifjúságom juttatja eszembe, Bartonnal és Geforce 4-el. Na meg persze a viccet, hogy a nős kocka egy dolgot nem cserélhet le, a házat. Mert az feltűnik otthon és balhé lesz, hogy megint a gépre költött. Ha kívülről nem látszik akkor nem fáj.

(#13) Warpig

Először én is azok után túrtam fel a lakást, de nem lettek meg.
Trükkösek amúgy, mert 1-2 mm eltérés is van a szélességükben és magasságukban, a fülek méretéről nem is beszélve.
Majd jött a vad gúglizás 5.25 cover plate és hasonló kulcsszavakra, akadtak egész szép darabok 3db 5,25-ös helyre 120-as ventivel is. De addigra már magával ragadt az ezredforduló könyékének varázsa. (na meg azoknak is kellett volna a korábban kivágott sín)

(#14) hcl

Windows 10 Prof, más választásom nem nagyon van, ez az egyetlen asztali gépem.

Őszintén bevallom, az SSD-ről kissé megfeledkeztem. Úgy voltam vele, hogy mozgó alkatrész nincs benne, lényegében bárhol lóghat ha nincs útban. Most éppen 42 fokos. Vegyük úgy hogy passzív hűtésű, felfekszik a ház oldalára, még talán érezni is, hogy ott a ház egy leheletnyit melegebb.
Ott a rengeteg PCI-E foglalat, már meg is vettem az M.2 adaptereket. Legközelebb olyan SSD kerül bele. (na meg valami amiről tud bootolni, mert valószínűleg NVMe támogatása nincs)

Tessék beépíteni egy jó öreg Chieftec házba, az nem csörög, nem zörög, nem sípol, ellenben nagyon menő.

(#17) hcl válasza Jancsi (#16) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ért :) Nálam a Phenom II csak host, amit a saját gépemről érek el, így az lehet átlagos HW.

Házat meg nem mókolok most, csak meglepő volt, hogy van benne 1 venti elöl, 1 hátul, mi a franc sípol :D Azt hittem, maga a venti. Aztán kiesett az egyik takaró, és nem sípol :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#18) sutszi válasza Jancsi (#16) üzenetére


sutszi
veterán

:R Köszi.

Érdekes dolgokat írtál. Nálam Dell T3500 workstation van. ESXI host...rajta VM-ek. 0/24-ben megy. Ez a router is... Csak emiatt próbálok figyelni a fogyasztásra is. Amit lehetett BIOS-ban bekapcsoltam. Gondolkodtam olyanban, hogy építek valami kisebb takarékosabb gépet csak azokra a rendszerekre aminek tényleg mindig mennie kell..aztán a végén erre a listára került minden, még az is ami nincs. :DDD
Elkezdtem nézni milyen lépcsők vannak felfelé ami szóba jöhet. T3620, T5810, és van egy hosszúlépés PowerEdge T330 is... Utóbbi viszont picit drága... A 3620-ban meg csak 3 PCIE van és azt jelen állás szerint el is használnám(RAID, 4 portos LAN, dummy VGA)
De kb 1 hete kezdtem el ásni a témát.

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#19) KROK640


KROK640
addikt

Érdekes project. Elég sokat kellett faragj a házzal, kábelekkel.
Mondjuk a 2.6GHZ-hez kppest nehezen hiszem h tudsz kb 2× ekkoa órajelet is kihozni ebből, de 24 szállal, nem olyan rossz az.
64GB RAM meg kifejezetten jó lesz még egy ideig.

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#20) EQMontoya


EQMontoya
veterán

A szerelésért és az összeállításért max respect, de anyagilag nem sokat spóroltál. Itt ph-n mentek brand gépek dual 2011 lappal, és komolyabb procikkal (2*8 mag), 150-160 körül. Ami a nagyobb procikat is beleszámítva mar nagyon minimális különbség árban ehhez képest, viszont 0 munkaóra kell bele: bedugod, és megy.

Same rules apply!

(#21) batyuska100


batyuska100
senior tag

Nagyon jó írás, nem sokat értek ehhez az "új" cuccokhoz, 1156-os konfigom van egy i5-750-el ami nekem már csúcsmasina. Bár egy jobb gép a régi helyett (pl. Core 2 Duo -> i5) mindig csúcsmasina lesz szerintem, ha jobbak a specifikíciók :))
A mostani gépemet is úgy raktam össze, hogy a Google meg a Youtube a barátom volt.
Nem vagyok informatikus, de az alapműveltségekkel rendelkezem. :DD

(#22) Jancsi válasza hcl (#17) üzenetére


Jancsi
aktív tag

Azt az ITX konfigom is csinálta. Nagyon utáltam is miatta. Mindent besakkozok a helyére. Ami nem kis meló, mert egy ilyen házba [link] ment be a GTX 1050 az opcionális HDD helyre. [link]. Bekapcsolom, beindul, minden szép, minden jó, majd idővel elkezd valami ciceregni.
Végül csak találtam róla egy képet:

(#18) sutszi

Ilyen felhasználás mellett én a rendelkezésreállást, tenném az első helyre. Még ha nem is business critical a dolog akkor sincs az a fogyasztás ami visszahozna akár csak egy gyors rebootot is, ami ECC-s RAM-mal elkerülhető lett volna.
A workstation alaplap nálam amolyan kényszerű mod alapanyag, nem tudom, hogy üzemeltetik az iparban.

(#19) KROK640

Másfélszeres órajelet elnéztem, az már lehet v3-as proci volt. Bár bacsis biztosan megoldaná. ;)
Ezek vannak mint opciók, 29%-al magasabb turbó órajel vagy kétszer annyi mag. [link] De ezeknek az ára még igen magas.

(#20) EQMontoya

És hol marad az élvezet, ha megveszem egyben?! :DDD
Néztem komplett gépeket is, de 4-5 évet futott vasakért nem szívesen adtam volna ki annyit. Ez az alaplap tartalék volt, én szakítottam át a matricát a rögzítőfuraton. Úgy voltam vele, ha nem volt ár szükség, akkor csak nem lehet olyan rossz széria. Ha nálam is 5+ évet kihúz, jó üzletet csináltam vele.
Ha nem szórakozásként fogom fel a beleölt munkaórákat és hozzáadom a költségekhez akkor teljes kudarc lenne a projekt. Na meg hát az izgalom, a mérés és a kábel gyártás után, mi történik ha átbillentem a tápon a kapcsolót, majd megnyomom a bekapcsológombot.

(#21) batyuska100

Youtube-bal és google-el csak óvatosan, akadnak elég "érdekes" tanácsok. Ha nincs gubanc szerelés közben akkor általában elég a jó öreg RTFM is.

(#23) batyuska100 válasza Jancsi (#22) üzenetére


batyuska100
senior tag

A gyanús mozdulatokat figyelem, leírásom nincs senmihez hisz majdnem mindent használtan veszek.
Online se mindig találok mert sikerül mindig olyan alkatrészt beszerezni, amiről csak a reklámvideó van fenn :O

(#24) hcl válasza Jancsi (#22) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Az inkább valami tekercs lesz. Mondjuk nekem ennyire nem érzékeny a fülem (5 év nappalos-éjszakás gyár után? ágyúzhatnak is... :DDD )

@EQMontoya : Mivel a gép nagy részét nem vette meg, 99% hogy jobban járt.

@batyuska100 : Vagy a gúgli eldugja, hogy hogyan kell szerelni. Rákeresel valami egzotikusabb cucc szétszedésére, a fele találat az, hogy vegyél olyat.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#25) xeon forever válasza sutszi (#18) üzenetére


xeon forever
őstag

Nekem Dell t5810-es van.
Vga+3db nvme SSD es megtelt. Ennyi az atka.
(Meg az ara...230-ban allt Meg a gepalap+vga+tarhelyek{Meg 200})

PS5 jobb lenne Intellel+Nvidiaval? :P

(#26) domos


domos
senior tag

Biztos jó szórakozás összerakni, de szerintem túl lassú ahhoz képest amennyit fogyaszt.

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#27) Wanderlust


Wanderlust
tag

Kb. 10 évvel ezelőtt "mindennapos" volt az ehhez hasonló írások megjelenése itt. Engem ez érdekel nem a villanyautó meg az okos otthon teszt. Gratulálok a cikkhez és persze a masinához, nem kis munka volt :)

(#28) hcl válasza domos (#26) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Azt írja, virtualizációra kellett, sok RAM-mal.

@Xeon forever : Nincs olyan PCIE riser, amibe több kártya fér?

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#29) Dilikutya válasza Zicokuka (#7) üzenetére


Dilikutya
félisten

Azért az ember nem az alapján választ alkatrészt, hogy mi unalmas, mi nem, hanem hogy mire kell. Ezt se azért kellett barkácsolni, mert önmagában a Xeon és az ECC-s DDR3 olyan marha izgalmas, hanem mert a Fujitsu rengeteg egyedi, semmi mással nem kompatibilis megoldást alkalmaz.
Ryzennel, vagy hasonló Intellel ez drága lenne, csak a RAM többe kerülne, mint itt az egész.
Semmivel sem izgalmasabb semminél, csak nehéz megfelelő tápot, házat szerezni ilyen cucchoz.
Nem is napi használatú munkaállomás, hanem virtualizáló szerver, teljesen más kategória.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#30) domos válasza hcl (#28) üzenetére


domos
senior tag

Hiába a sok RAM, ha CPU oldalon gyenge a dolog. Illetve 64GB nem sok :P

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#31) MasterDeeJay válasza domos (#30) üzenetére

A E5-2630 v2 eleve nem egy erős proci. De kettő pörgős 2637v2, 2643v2 (all core 3.8ghz), vagy 2667v2-vel már igencsak szépen hasítana egy szálon is de ezek v1-es verziói sem rosszak. Volt kettő 2667-esem is jól mentek.
Nem szabad leírni ezt a platformot mert ki lehet hozni belőle ár/teljesítményben durva dolgokat is!
Minden attól függ mennyiért lehet beszerezni, ki lehet fogni nagyon olcsón procikat, ramokat.
Bár ez egy jó hobbi annál meg nem érkedes az ár, meg aztán sokkal jobb hobbira egy ilyen gép ami kézzel van összerakva mint valami lelketlen tucatryzen vagy intelcore.
Cikkben FBDIMM szerepel, szerintem az RDIMM lesz, FB ddr2-nél volt úgy tudom és zsákutca lett.

[ Szerkesztve ]

The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

(#32) hcl válasza domos (#30) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Mihez nem sok? Egy otthoni virtuálszerverhez pl. tök elég, nekem 6GB van a hostomban + 4 mag @3Ghz... Nem érdemes anélkül kategorizálni, hogy tudnánk, mi a cél vele. Amíg jó arra a célra, amire használja, addig tök mindegy, mit tud maxon.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#33) Dilikutya válasza MasterDeeJay (#31) üzenetére


Dilikutya
félisten

Mondjuk egy virtualizáló szervernél pont nem a lélek számít, hanem, hogy mi a legjobb amit adott költségvetésből ki tudsz hozni. Ahogy előbb is írtam, a lelketlen tucatRyzenhez csak a memória annyiba kerülne, mint itt az egész gép. Ez azért nem mindegy. A táppal meg a Fujitsu nem szabványos megoldásai miatt kellett baszakodnia. Nem állítom, hogy nem lehet érdekes elfoglaltság egyeseknek (nekem nem lenne, hiába vagyok IT-s, de csak akkor fúrok-faragok, ha muszáj), de ez egy használati eszköz, aminek feladata van.
Fujitsu amúgy jó dolgokat csinál, lehet a barkácsolóknak nehéz vele, ellenben a komplett gépeikhez nagyon elvétve kell hozzányúlni, tartósak, csendesek, jó minőségűek. Sok Fujitsu gépünk volt, előbb avultak el, mint mentek tönkre. Jó persze utóbbira is volt példa, de nem jellemző.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#34) EQMontoya válasza MasterDeeJay (#31) üzenetére


EQMontoya
veterán

Ezzel egyertek.

En munkara hasznalok itthon 1db 2650v2-t 32GB ram tarsasagaban. Egy Dell T3610-ben laknak, de az egesz gep nem volt 100k. Csondes, megbizhato. Nekem sok szal kell (forditani), erre tokeletes. Igen, Ryzenbol kaphatnek erosebbet, de ott csak a CPU lenne 100k.

Same rules apply!

(#35) hcl válasza Dilikutya (#33) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Lifebook S széria nem volt? :DDD Na az előbb ment tönkre :D

@EQMontoya : 100k-t még szerintem az életben nem adtam gépért :D

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#36) EQMontoya válasza hcl (#35) üzenetére


EQMontoya
veterán

Azert 8 magos cpu, 32g ram, ssd, normalis vga es a korites (lap, haz, tap, hutes) ritkan jon ki ennyibol meg manapsag is.

Same rules apply!

(#37) Jancsi


Jancsi
aktív tag

(#23) batyuska100

Előbb rá kell keresni és csak utána megvenni! :D Nem hardverrel, hanem ilyen olyan olcsó elektronikai modulokkal jártam ezt meg. Úgy kellett az ic-k adatlapjáról visszakövetni a lábakat, hogy mi micsoda lehet, mert nem volt hozzá semmi leírás. Azóta csak olyat veszek, amihez van rendes leírás van korrekt 3rd party/közösségi support. 1-2$ spórolást nem ér meg több napi vacakolás.

(#24) hcl

Bárcsak az lett volna... azt ki lehet önteni, vagy lecserélni. Ez az ITX ház már nem az a Chieftec amibe ez a masina került. Amire rá lehet ülni (vagyis lehetett, az 5,25-ös sínek eltávolításával azért sokat gyengült), lehet fúrni, fűrészelni. Vékony puha lemezek, ami még ilyen kis méretben is hajlanak minden felé, a menet pedig kiszakad belőlük. Többnyire a ház zizegett vagy elmozdult egy venti.

(#25) xeon forever

Utána kellene nézni támogatja-e PCIe bifurcation-t. Ha igen akkor egy 16x-es foglalatba mehet 4db SSD ilyen [link] adapterrel.

domos

Ilyen alapon 1-2 generációnként cserélhetnénk majdnem a teljes konfigot, mert mindig reszelnek pár százalékot az fogyasztáson.
A két CPU most közel idle-ben (pár böngésző tab) összesen 35W, ezt egy modernnel le lehetne vinni 10 esetleg 5W környékére. 8 db DDR3-as heylett 2db DDR4-es modullal is lehetne spórolni max. 10W-ot. Ha a többi marad és felételezzük, hogy az új alaplap nem fogyaszt sokkal kevesebbet. Legjobb esetben is 35-40 W-al lennék előrébb idle-ben, illetve terhelés alatt 100-al.
Ezek aránya kb. 90-10%, ebből kijön 46W átlagban. 21,7 óra üzem után 1kWh, ami ~40 Ft. Még ha 2 nap alatt össze is jön ennyi üzemidő, akkor is 20 Ft naponta.
Ha bebootolnak egyszer a VM-ek, utána csak hibernálni kell őket és problem solved. Ráduplázni most is lehetne a RAM-ra 25-30k-ból, de még elég. Később csak olcsóbb lesz.

(#27) Wanderlust

Hát no megöregedtünk... :DDD Na meg javult a hardware felhozatal, rengeteg dolog készen kapható amit anno magunknak építettünk/alakítottunk.

(#31) MasterDeeJay

Az lesz. Köszi! Javítottam.

(#38) hcl válasza Jancsi (#37) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Mondjuk nekem még annyira nem tűnt fel, hogy a gagyi házaim maguk zizegnének, a ventiket jobban hallom.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#39) batyuska100 válasza Jancsi (#37) üzenetére


batyuska100
senior tag

A régi gépem ment tönkre, a gyorsan kellett vegyek egy másikat helyette.
Lényegében csak ilyen kicsi problémáim voltak pl. a front usb csatlakozóknak nem a szabvány kábelezései voltak ezért rosszul kötöttem be és így öltem meg 2db pendriveot, meg egy külső dvd olvasót :O
Lenovo Thinkcentre K320 lap, még a proci hűtő furatai is 1mm-el nagyobbak, mint a szabvány így a gyári Intel hűtő egyszerűen nem maradt rajta.
De tákolásból sem vagyok rossz, csavarokkal meg anyákkal felraktam, azóta hibátlanul megy :)

[ Szerkesztve ]

(#40) matkabacsi válasza EQMontoya (#36) üzenetére


matkabacsi
csendes újonc

Én most vettem játszani 2011-es gépet. Fujitsu m720, e5-2670,4*4 gb 1600-as ram, 500gb raptor. Ez megállt 55000-ből. Vettem mellé rx570-et, így teljesen megfelelő fullhd-s játékra.

[ Szerkesztve ]

(#41) bolvar


bolvar
senior tag

A 8*8Gb memória databja volt 22000 gondolom nem az összes?
Érdekes projekt, nekünk transcode kellene gép de ott nem igazán játszik már az ennyire custom pc :D

[ Szerkesztve ]

A jó lányok azt mondják: NEM! A rosszak azt, hogy: HOL? :)

(#42) DraXoN


DraXoN
addikt

Nem rossz ez.
Hasonló okokból mert "kinőttem" a 8 magos FX-em (és 16GB ramom), at akartam bővítést végezni.. De csak a ram miatt mélyen a zsebembe kellett volna nyúlni új platformnál.. nem mellesleg amikor vásárolni akartam nem is nagyon volt olyan CPU fajta amit venni akartam (még most sincs, R7 2700).
Így gondoltam egyett és berendeltem egy ilyet: [link]
Úgy 2 hete használom.. Működik, bár a felállás még nem végleges, a merevlemezeket száműzni akarom majd a belsejéből és csak nvme-t benne hagyni.. a sok "kicsi" merevlemez helyett meg megy raidba 2 nagyobb a NAS-ba (legalábbis NAS-nak használt kisebb mITX-es gépbe).

The human head cannot turn 360 degrees... || Ryzen 5 1600(AF); RTX3070; 64GB; 2TB + 240GB + 2TB || Huawei Mate 20 X 5G

(#43) Vesa válasza EQMontoya (#36) üzenetére


Vesa
veterán

Én azért álltam rá erre az ipari Xeon vonalra, mert annak ellenére, hogy brutál darabok vannak közöttük, alig tartják az értéküket. Amikor a cégek elkezdik kidobálni ezeket kb. 3-4évesen, akkor már eleve féláron mennek, aztán pedig tovább zuhannak. Ellentétben a desktop szériával, azon belül is a HEDT procikkal amik elég jól tartják magukat. Ramokkal ugyanez...Az egyébként is jobb ECC ramokat úgy dobálják utánam gombokért, csak mert szerverből van kiszedve. Az itthoni WS-emben ezért tud lenni 96GB. Azt nem merem kiszámolni, hogy ez normál desktop RAM esetén mennyi lett volna. Bár ez nem világít és semmi csicsa csak a szimpla zöld nyák+a jellegtelen hűtőbordák, de atom stabilan mennek, még egyetlen render nem fagyott ki miattuk.

Szóval a lényeg: viszonylag jó áron egy 3-4 éves, akkoriban absolute top gépet össze tudok rakni. Engem az sem zavar, hogy mennyit ment. Van még itthon egy ősrégi HP Z600 is, ez még 1366-os platform (persze DUAL), 2db X5675 Xeonnal 12/24szál van, alap 3,06GHz + turbo 3,46GHz, van vagy 8-9 éves de semmi baja nincs. Gyerek mai napig jól elvan vele egy 1070 Ti-vel vígan játszik FHD-ben. Ezek a cuccok 0-24-re lettek tervezve, hacsak szét nem hajtották valami miatt, akkor a világból kimennek.

A tudomány a valóság költészete! #Slava Ukraini!

(#44) EQMontoya válasza Vesa (#43) üzenetére


EQMontoya
veterán

Pontosan ezert csinalom en is, nem kell meggyoznod. :)
Sot, a csaladban is ilyet rakok ossze mindenkinek, a "netezos" gepek is opteronok, xeonok, ecc rammal, stb. Nem is szokott veluk gond lenni, lekopogom. :)

Same rules apply!

(#45) Vesa válasza EQMontoya (#44) üzenetére


Vesa
veterán

Meggyőzni nem akarok senkit, csak leírtam amit erről gondolok... :)

A tudomány a valóság költészete! #Slava Ukraini!

(#46) KROK640 válasza DraXoN (#42) üzenetére


KROK640
addikt

HUANANZHI X99 motherboard set with Xeon E5 2678 V3 4pcs 8GB=32GB 1600MHz DDR3 ECC REG memory
Ráadásul a lap viszi a DDR4-et is.

Maga a proci az 2500MHZ 12 mag, 24 szál, 3.3GHZ turbo. ne lenne olyan alacsony a CPU órajel (hiába a sok mag, a legtöbb játék csak 2-4×2500MHZnek látja majd) komolyan elgondolkodnék egy ilyenen mint lehetséges következő gép alap.

253$-ért ugyanis nem drága

Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

(#47) MasterDeeJay válasza KROK640 (#46) üzenetére

Nekem volt már több olyan procim :DDD és jópár kínai lapom :D
3.3ghz all core hackel, a 2620v3 és 2669v3 után best buy.

[ Szerkesztve ]

The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

(#48) Vesa válasza KROK640 (#46) üzenetére


Vesa
veterán

Én nem mernék megvenni ilyen kínai lapot. Support kb. nulla, minőség erősen kérdéses.

A tudomány a valóság költészete! #Slava Ukraini!

(#49) EQMontoya válasza Vesa (#48) üzenetére


EQMontoya
veterán

+1, akkor mar inkabb valami brand gep (HP, Dell), ha az ember beleszamolja a hazat, tapot, hutest, altalaban az jon ki, hogy nem is tul dragak.

Same rules apply!

(#50) MasterDeeJay válasza Vesa (#48) üzenetére

Minőség? Néz meg egyet
Ez nem az export kínai hanem belpiacos.

Support? Te magad moddolhatod a biost (youtube tele van vele) vagy ruszki oldalól lehet hozzá moddoltat szedni.
Beszer ára 24-26eft postával. Hol kapsz annyiért 2011v3 lapot ddr3/ddr4 támogatással ami szó szerint minden szar ramot (ecc reg-et is 800mhz-3200mhz) és az öszes létező procit támogatja a socketben (e5 46xxv3/v4-et is)
Brand gép oké, bár nem tudom azok mennyire tuningbatátak.
Ebbe beleraksz 5-6eft ért egy 2620v3-at all core 3.2ghz 6c12t, hozza monjuk a 4770k szintjét negyed fogasztással és 2500ft amd picsa hűtő elviszi. Ja mert am2/am3 torony és kissebb talpú hűtő is rámegy hála a kínaiak keretének amit minden laphoz adnak.

[ Szerkesztve ]

The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.