Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Fryskitt

addikt

válasz #40553216 #79 üzenetére

Kifutottam az időből...
    "Egy kérdésre válaszolj: mit kezdenél mondjuk a mostani magyarországi helyzetet figyelembe véve azon a mondjuk egymillió dolgozón kívül mindenki mással, akiknek semmi lehetőségük megtakarításra, és az ezen alapuló öngondoskodásra?"
    Ezt pontosan hogy érted? Mert arról van szó, hogy nem lesz nyugdíj... Most ki gondoskodik róluk? Nem értem. A helyzet mai állása szerint arról van szó, hogy SEM ŐK, sem azok, akik tudnának gondoskodni magukról nem kapnak semmit. Vagy lényegesen kevesebbet csak.
    Megszüntették a magánnyugdíj pénztárat, mert állítólag rosszul gazdálkodtak. De erre nem ez a megoldás. Azt kellett volna mondani, hogy INNENTŐL KEZDVE csak az MNB-be lehet tenni a nyugdíjcélú megtakarítást, a mindenkori jegybanki kamatra, és ezért a pénzért az állam kezességet vállal. Ennyire egyszerű. Akkor nem lett volna kockázatos befektetés.
    Azonkívül, volt 50 év, hogy megtanuljuk, ez a közösbe megy minden hova vezet. Akkor sem működött, most sem fog. Aminek nincs gazdája, az szépen tönkremegy és elveszik.
    Ez pont olyan, mint a devizahitelezés, amit említettél. Egyrészt a devizahiteleket ez a kormány engedélyezte még 2001-ben. Az más kérdés, hogy pont a kormányváltás után futott fel, de ez a 19 meg az egy híján húsz esete. És még ez se lett volna baj, ha BÁRMILYEN biztosíték lett volna a rendszerben, ahogy nem volt, mert nulla indulóval osztogatták a hitelt. Ezt nem lett volna szabad. Mint ahogy azt sem, hogy megengedték a bankoknak, hogy 7-8%-os kamatot számoljanak pl a svájci frankra még akkor is, amikor annak nulla volt a svájci jegybanki kamata. Stb, stb. Érdemes ezeket is figyelembe venni.

• E770

aktív tag

magán és önkéntes nyugdíj pénztárak vissza + egészségpénztárak

a mostani sok sok minimálbéres se így se úgy nem fog pénzt látni az államtól, na akkor lesz itt ismét a nagy demagóg szövegek: "nyugdíjkárosultak" - mert évtizedeken át feketén kapták a fizetésüket :(((

• Fryskitt

addikt

Sajna butaságokat beszélsz. Osztrák barátom nyugdíja a mai szinteket előre vetítve 2900 euro. Van még ezzel kapcsolatban kérdésed? Csak mert szerinted mindenhol így van, mint itthon. Hát nem.
    Amúgy ha megfigyelted, nem voksoltam se balra, se jobbra. Itt mindkét fél folyamatosan elkúr valamit. Azt viszont nem értem teljesen, hogy miért kell védened bárkit is, ez politikai hovatartozástól TELJESEN FÜGGETLENÜL egy teljesen igazságtalan rendszer. Vagy én gondoskodom magamról, és akkor pusztán rajtam múlik, hogy mire jutok, vagy a mindenkori állam kezeli a nyugdíj és egyéb szociális kiadásokat, de akkor vállalnia kell azt, hogy a "jó időszakokban bespájzol", a rosszakban pedig a tartalékból kompenzál. Megvan, hogy mit jelent a felelősségtudat? Nincs itt szó sem bal, sem jobb oldalról, hanem egyszerűen van egy társadalmi igazságosság, amibe ez nem szabadna, hogy beleférjen.
    Őszintén sajnálom, hogy a politikai demagógia (mindenkét oldalról, ezt nem győzöm hangsúlyozni) oda vezet, hogy emberek a saját maguk érdekeit is figyelmen kívül hagyva elkezdik szajkózni, amit valahol hallottak. Részemről persze tarthatod ezt a rendszert igazságosnak, a te életed, de én pont lesz@rom, hogy bal vagy jobb, szeretném megkapni a jussom abból, amiért dolgozom.

Új hozzászólás Aktív témák