Hirdetés

2022. október 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Szakmai LOGOUT  »  [Re:] MX-Linux 19

Hozzászólások

(#1) csendes


csendes
őstag

Közben még módosult a cikk, pár dolog már megjelent abból, amit írtam.

Szerintem a cikk elején érdemes lenne bemutatni a disztribúciót. Egyrészt, hogy milyen alapokra (Debian stable antiX MEPIS fejlesztők) építkezik, másrészt kiknek ajánlott (kezdő vagy haladó, hardver igény, milyen speciális terület). Egy Debian alapú rendszernél sokszor felvetődik kérdésként, hogy nem jobb-e egy vanilia Debian rendszert teljesen testreszabni. Vagy fordítva, miben jobb ez a disztró egy Xubuntu-nál?

[ Szerkesztve ]

Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.

(#2) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Nem kis idő volt megírni ahogy nézem. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#3) cigam válasza CPT.Pirk (#2) üzenetére


cigam
félisten

A megjelenésekor kezdtem el kísérletezni vele, pár hét alatt kész is lettem. Aztán itt várta sorsát, nem tudom mire.

csendes
? Több mint 1 hónapja nem nyúltam hozzá, arra várt hogy megjelenjen, ma meg tuti nem írtam bele semmit.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#4) távcsőves


távcsőves
senior tag

Laikusként szeretném kérdezni, a system d. hiánya miért előny? (Több helyen olvastam már, de sehol nem volt kifejtve. Ha valaki konyhanyelven leírná, nagyon örülnék neki.)
A bemutató írásért köszönet, én minden linuxos írást szívesen olvasok.

(#5) Slack válasza távcsőves (#4) üzenetére


Slack
tag

Igazából se nem előny, se nem hátrány. A systemd váltotta le a nagyon sokáig használt init -et.
Amiért nem szokták szeretni:
-Az init eléggé jól működött, sokan nem érezték szükségesnek a cserét.
-Állítólag bug -os. (Nekem nem volt még vele gondom, de elhiszem, hogy mások belefuthattak problémákba.)
-Túl sok funkciót építettek bele, ez pedig ellentmond a klasszikus Unix filozófiának. (Személy szerint nem értem minek a systemd timer, ha egyszer ott a cron...)

Ha laikus vagy a kérdésben, akkor szerintem neked kb. mindegy, nem fogod észrevenni a különbséget egy systemd -s és egy init -es rendszer között. (Ha Linux szervereket üzemeltetnél, akkor lehet meggyűlne a bajod a systemd -vel, de desktop felhasználók számára nincs sok különbség.)

(#6) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Én sem értettem, miért előny, hogy init-es.
Systemd- s asztali és szerver Linuxokat nyúzok, a Systemd-vel még semmilyen gondunk nem volt.
Nekem is max. annyi a gondom vele, hogy sok disztróban dobni fogják az init kompatibilitast, de pl. az hatalmas előny, hogy egy fstab-os elgépelésnél elindul az OS, van esélyed kijavítani.

A cikk jó lett különben, jó kis minimálrendszer :)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#7) PistiSan


PistiSan
addikt

MX linuxot ki próbáltam pár hónapja, de a betöltési időt elég soknak találtam mondjuk egy Lubuntuhoz képest, viszont volt hasznos dolog benne, pl alapból tudtam vele windows megosztásokat tallózni mindenféle bűvészkedés vagy utólagos telepítés nélkül.
Nekem az a véleményem rég óta, hogy a linux azért nem terjed el jobban desktopon, mert nem használnak 1 vagy max 2 egységes felületet, mindenki hegeszti a saját dolgait, új verziók kiadásánál hiányos sok helyen a fordítás, szét aprózódnak a fejlesztések.

(#8) CPT.Pirk válasza PistiSan (#7) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Van kb. 4 elterjedt felület / asztali környezet, meg pár kevésbé elterjed a disztróknál, a disztrók meg 3-4 nagyobb "fára" osztódnak n variácóban. A kombináció elég sok, de okkal.
Mondjuk nem sok hiányos fordítással találkoztam mostanában.

Véleményem szerint az AAA játékok hiánya miatt nem terjedt desktopon, de mióta van a Steam-ben a proton, azóta csak rányomok a Shadow of Tomb Raidernél a játékra és már megy is Linuxon.

A másik ok szerintem az meg bizonyos esetekben a maradi hozzáállás. Pl. a népszerű disztrók egy része nem tette az alap telepítés részévé a hardveres videó lejátszáshoz kellő csomagokat. Tudja a fene az okát, pedig még csak konfigurálni se kell semmit, ha megvan az a 2-3 csomag, akkor megy a hw gyorsítás a filmeknél és kész.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#9) csendes válasza cigam (#3) üzenetére


csendes
őstag

Hát akkor elnéztem valamit :R

Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.

(#10) Fred23 válasza CPT.Pirk (#8) üzenetére


Fred23
nagyúr

"csak rányomok a Shadow of Tomb Raidernél a játékra és már megy is Linuxon."

Letesztelhetnéd egyszer, mennyivel lassabb, mint Win10-en! Nagyon régi játékok esetén mindegy lehet, hogy valami 200 fps helyett csak 160-180, de ha adott konfig épp csak karcolja a 60 fps-t Win10-en, akkor bizony ha linux alatt meg 45-50, az már nagyon is számít.

Én most retrózgatáshoz XP-t használok, de 2-3 héten belül tuti megy fel az XP mellé egy MX is. Tudok majd mérni párat régi játékokkal.

(#11) CPT.Pirk válasza Fred23 (#10) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Most csak Linux alatt van fent a játék, ma már nem hiszem, hogy lesz erőm felrakni Win alá meg tesztelni, azt se tudom mikor jutok haza... De viszont itt vannak a mérések Linux alatt 1080-ban és 1440-ben az RX570 4GB kártyámmal, Mesa 19.2 alatt:


Itt egy teszt Win alatt, tök ugyanilyen számokat mértek, 1-2FPS-el látok csak többet ott: [link] Egy másik tesztben 6-8FPS-el többet mértek, de nem tudom van-e különbség a beállításokban. De mindegy is, teljesen alkalmas a rendszer ilyen igényes játék futtatására is.

Szerk:
Játékra (Steam) azt javaslom, hogy a Pop! OS-t próbáld ki. Bár nem rajongok a Gnome felületért, de meg van csinálva faszán és az LTT is azon promózta a Linuxos játékokat: [link]

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#12) cigam válasza távcsőves (#4) üzenetére


cigam
félisten

Valóban megérne egy cikket, de nem én vagyok az avatott szakértő, messze nem ismerem olyan részleteiben a rendszert, ahogy szeretném. Arról nem is beszélve, hogy úgy megfogalmazni pár mondatban hogy mindenki más is megértse elég nehéz.

Mi is az init rendszer
A számítógép indulásakor mindegyik Linux egyforma egy pontig, a kernel betöltődéséig. Miután a kernel végzett az alapokkal, meghívja az init rendszert, ami eldönti mi és hogyan fog elindulni, hogy te úgy találkozz a géppel, hogy ott vár a grafikus felület, hogy bejelentkezz kedvenc grafikus felületedre. Ha megnyitsz egy feladatkezelőt láthatod, hogy rengeteg program fut pedig te csak a gépet kapcsoltad, be és még nem indítottál el egyetlen programot sem. Pedig ahhoz, hogy működjön az egér, a grafikus felült, az internetelérés, rengeteg apró program összehangolt működése szükséges.
Ahogy grafikus ablakkezelőből is sokféle létezik(Gnome, KDE,XFCE,...), úgy init rendszerből is született pár különböző megoldás (OpenRC,Sysv, systemd,RC,...). Mindegyiknek más az erőssége és a gyengesége.pl. van amelyik csak sorban egymás után tudja indítani a programokat, van amelyik már párhuzamosan, egymástól függetlenül is képes rá. Szintén az init rendszer sajátossága az úgynevezett futási szint.

Látod? Csak azt elmesélni hogy mi is az init rendszer, már egy bekezdést megtöltött, és elég hozzávetőlegesen lett elmesélve, hogy mit is művel.

A systemd-re koncentrálva az a baj vele, hogy nem csak init rendszer akar lenni, hanem minden más is. pl. nem a hálózatkezelő programot indítja el(NetworkManager, vagy Wicd), ami beállítja a hálózati kártya IP címét, kezeli a wifi kapcsolatokat stb.., hanem önmagában is egy hálózatkezelő (systemd-networkd).
Átlépve határait, olyan mint egy rákos daganat. Évről évre olyan funkciókat valósítanak meg benne, amit régen egy külön (általam kiválasztott) komponens végzett. Így elvész a választás szabadsága. Nem tudom az általam kedvel komponensekből összelegózni a rendszert. Odáig fajult a dolog, hogy ma már nincsen Gnome systemd nélkül. Vagyis hiába szeretnél OpenRC-t használni, és Gnome ablakkezelőt, az nem fog menni, mert a legfrissebb Gnome kiadása nem működik systemd nélkül. Vagy egy régebbi kiadást használsz, ami még nem függ tőle, így megkapod a Gnome-ot. De! Senki nem fogja a régi hibáit foltozgatni, vagy leprogramozni a fejlesztéseket úgy, hogy azok systemd nélkül is működjenek.

No és ott van még maga a systemd kitalálója, fejlesztője. Lehetetlen egy alak, hiába támasztod alá tényekkel, hogy x vagy y megoldás nem jó, vagy megkérik, hogy bizonyos dolgok ne úgy működjenek, ahogy, egy legyintéssel lesöpri az asztalról, és akkor is neki van igaza. Más (init)rendszer fejlesztők csapatként működnek. Nem csak egymás közt beszélik meg a lehetőségeket, hanem figyelembe veszik a felhasználók kérésit igényeit is.

Szóval nagyon összettt probléma, sok aspektusa van, és nem mindegyik egyértelműen fekete vagy fehér.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#13) Fred23 válasza CPT.Pirk (#11) üzenetére


Fred23
nagyúr

Pont ennyin múlik kábé, hogy Win10 vagy linux. 1-2 fps-es Win10 előny mellett még a linuxot választom, de a linux 6-8 fps-es lemaradásánál már irány inkább a Win10. Nekem is RX 570 van, elég mindenre nekem Win10 mellett, viszont egyelőre nem játszottam vele linuxon, ha jól emlékszem. Félek, csalódás lenne, pláne az újabb címekkel. Egy alapos teszt eldönthetné a kérdést, lehet, elég lenne gúglizódni egy kicsit.

Pop! OS-ra is rá fogok keresni, és gondolom, más felület is telepíthető rá; én szeretem a Gnome-ot, de az Xfce-t is fel szoktam tenni minden mellé. KDE-t nem használtam talán 5-6 éve.

(#14) hcl válasza Fred23 (#13) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nézz meg egy Blackbox-ot :D

Amúgy nemtom, én nem játszok. Ilyen esetben az összes ilyesmi, hogy milyen VGA, hány FPS, értelmét veszti, és az marad, hogy minden úgy működik, ahogy annak kell.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#15) Silεncε válasza CPT.Pirk (#11) üzenetére


Silεncε
őstag

Múltkor pont felidegesített a Windows (az alaplapi hangkártya drivere nem kompatibilis a 1903 óta egyik verzióval sem, ezért nincs mikrofonom, újabb driver nincs), Ubi ment föl dualbootban (korábban volt már többször is). Letöltöttem a CS:GO-t, mondom megnézzük. A Steam 5-ből 3 alkalommal el sem tudta indítani a játékot, a maradék 2-ből meg az egyikben fekete képernyő, ha meg nagynehezen elindult, 10-15fps. Egy 1050-el próbáltam, több driverrel is. Half Life 2-vel hasonló eredmény. Ha jól emlékszem, a RoTR-t is megnéztem, de abban sem volt köszönet.

Azért ezen van még mit dolgozni... (pedig jó lenne, a Win egyre több hülyeséggel megy az agyamra)

[ Szerkesztve ]

(#16) hcl válasza Silεncε (#15) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Van rajta dolgozva, hiszen sokan CS-eznek Linuxról (nekik megy...), s pár éve még el se indult volna ilyesmi :)

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#17) CPT.Pirk válasza Fred23 (#13) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Hátőőő, ezen most én is meglepődtem. W10 alatt kevesebb az FPS! Megnéztem, teljesen azonos, high beállításokban ment a teszt mindkét rendszeren. A Catalyst viszonylag friss volt Windows alatt, kb. tavaly szeptemberi.

Azt már meg sem említem, hogy a Feral által a Linuxos verzióhoz készített launcher sokkal jobb, mint a Windowsos launcher. :)

hcl: ez nem a jó hozzáállás, mert ha megy a játék, akkor megy minden. Amennyi pénzt ráköltünk egy gépre, legyen már benne egy kis öröm is. :)

Silεncε: Most nincs helyem feltenni, de már próbáltam AMD-vel Linux alatt és ment gond nélkül. Esetleg érdemes lenne terminálból indítani a Steam-et, ott valszeg kiírja, hogy mi a baja mikor nem tudott valamit elindítani. Meg azt is kiírja, ha hiányzik valami lib a gépedről.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#18) Silεncε válasza CPT.Pirk (#17) üzenetére


Silεncε
őstag

Jelenleg egy csere 1050 van a gépben, az 570 befosott, ezt a 1050-el csinálta. Holnap ránézek, lesz egy kis időm, kipróbálom

(#19) hcl válasza CPT.Pirk (#17) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nemtom, nekem semmi humorom hozzá, idő se nagyon, felsőoktatás óta. :) Ahhoz pláne sosem volt, hogy erőgépet tartsak játékra.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#20) CPT.Pirk válasza hcl (#19) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Nem kell ahhoz erőgép. Egy olcsóbb Ryzen egy RX570-el kb. mindent visz 1920*1080-ban high-on. A jobb RX570 kártyáknak még hangja sincs túl sok. :)

Silεncε: kíváncsi leszek. Gyere át azzal a témával az egyik Linuxos topicba.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#21) Fred23 válasza CPT.Pirk (#17) üzenetére


Fred23
nagyúr

Elég furcsa. Így viszont kaptam egy kis kedvet a saját próbálgatáshoz.

Talán egy éve az Uplay-t volt nehéz működésre bírnom linuxon, mikor pedig végül elindítottam egy játékot, az jelentősen lassabb volt, mint Win10-en minden ügyeskedésem dacára. Lehet, azóta javult a helyzet, érdemes lesz azt is újra kipróbálni.

(#22) CPT.Pirk válasza Fred23 (#21) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Feral csinálta a portolást. Nem az első Linuxos portjuk, úgy látszik van mögöttük tudás. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#23) Károly 99


Károly 99
csendes tag

Fuss particionáló eszköz :D

Ennél viccesebb fordítást egy Linux disztribúciónál nem nagyon láttam. Körülbelül olyan, mintha Google Fordítóval fordították volna le. Az MX-Linux fejlesztőinek nemigen sikerült érthetőre lefordítani a fent említett gomb feliratát.

(#24) hcl válasza CPT.Pirk (#20) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Gyorsan megnéztem, ezek nekem még használtan is drágák :D Fullhd monitorom talán 2 éve van, mert tudtam venni egy hibásat.
Valami 4 magos asztali cucc kéne amúgy Vmware hostnak, de az is annyira életbevágó, hogy szerintem 2020-ban is Core2 E8400 4GB RAM lesz a host :D

@Károly 99 : A Kubuntu 18-ban is vannak angol sorok a magyar jobb gombos menüben :D Minden más le van fordítva, az egész DE magyar, de az a 3-4 menüont már több verzió óta angol :D

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#25) Silεncε válasza CPT.Pirk (#20) üzenetére


Silεncε
őstag

Most ránéztem, megy 300fps-el, lehet frissült valami. Viszont alt+tabolni nem tudok, attól meghal

(#26) CPT.Pirk válasza Silεncε (#25) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Esetleg Windowed mód?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#27) Silεncε válasza CPT.Pirk (#26) üzenetére


Silεncε
őstag

Annyira nem fontos, már az is jó, hogy így fut :D

(#28) headhunter


headhunter
addikt

1. Melyik Linux telepíthető, vezetéknélküli billentyűzet és egérrel? (pl.: Logitech Cordless MX 5500 Revolution)

Többet próbáltam, de legtöbbnél kell a vezetékes bill+egér. (kicsit "macerás" mindig előveni a telepítéshez)

2. Kijelzőnél milyen beállítást kellene alkalmazni, hogy 1920x1080-nál is olvasható legyen a szöveg?

Kijelző "monitor" Sony Bravia KDL-55W829B (2.3-2.5m távolságból nézve)

Feltűnt a DPI nővelése után a TV 1080p üzemmódban van, de az asztal már nem 1920x1080, hanem pl.: 1280x, youtube videók is nem full hd-ben mennek  a megnővelt DPI miatt.

[ Szerkesztve ]

(#29) hcl válasza headhunter (#28) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

"1. Melyik Linux telepíthető, vezetéknélküli billentyűzet és egérrel? "
Nem tudom, nekem az összes ment - igaz, ilyen buta, PS/2 vagy USB vevős cuccok voltak, amik igazából pont olyanok, mint egy vezetékes, csak drót helyett rádió van a gép meg az eszköz között. Ilyen gyakran telepítesz?
Ha valami nonfree csomagot kell felrakni a wireless cuccaidhoz, akkor nem sok lesz, amiben default benne elsz a megfelelő kernelmodul, max. akkor, ha magadnak mókolsz telepítőt.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#30) Hieronymus válasza hcl (#29) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Ez azért az összes operációs rendszerre érvényes kérdés.

Megnézném azt az OS-t amelyik beavatkozás nélkül képes használni egy BT-s egeret, hogy a telepítés első paraméterei beállíthatóak legyenek. Még a párosítás sem megy egér nélkül! :(

ruszkik, haza!

(#31) hcl válasza Hieronymus (#30) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Elméletben megoldható... :D Amúgy pont Linux telepítőt tuti lehetne úgy mókolni, hogy előre megadott MAC-el párosodjon, de fene tudja, hogyan. Én most Arduino-s kékfogat teszteltem terminálból (adatot küldeni rá a legegyszerűbb egy echo paranccsal), lehet ott mindent.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#32) Frawly válasza távcsőves (#4) üzenetére


Frawly
addikt

Laikusoknak nem előny a systemd-mentesség. Azoknak előny, akik annyira mélységében testre szabott, minimalista rendszert akarnak kiépíteni, és ezt gátolja, hogy a systemd sok mindenben önállósítja magát, kivéve a felhasználó kezéből a kontrollt. Illetve nagyon régi, fos lassúságú gépeken számíthat még, mert nem köt le egy csomó erőforrást.

Tehát fő szabály, hogy ha nem tudod mi az előnye a systemd-hiányának, akkor neked nem lenne belőle előnyöd, főleg, ha korszerűbb gépen használod, desktop rendszerként.

Mégis azért van sok helyen kiemelve nagy dologként, hogy hűűű, systemd-mentes, mert egy szűk embercsoportnak ez rettenet fontos, és kevés olyan disztró maradt mára, ami nem használ systemd-t.

A cikkhez: az Xfce sem annyira sovány már, mióta áttértek Gtk3-ra. De pl. az AntiX által is használt IceWM még mindig nagyon pehelysúlyú.

Többé nem fórumozok itt. Remélem mindenki örül a továbbiakban a belterjességnek, és annak, hogy sikerül midenkit elűzni és rendszeresen kitiltatni.

(#33) Hieronymus válasza hcl (#31) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Nyilván mókolt telepítő esetében nem gond.
A Windows esetében is lehet olyan előtelepítőt létrehozni ami képes ezt a problémát kezelni. Gondolom Linux esetében sincs ez másként.
De ettől még egy alap telepítőkészlet BT egér és billentyűzet mellett, csak a haját fogja tépni, telepítés helyett a felhasználó.

ruszkik, haza!

(#34) CPT.Pirk válasza Hieronymus (#30) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Párosítás BT-s egérnél? :F Használtam már pár ilyet, de mindegyiknek volt saját vevője, bedugtad és ment. Már a telepítőben is.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#35) hcl válasza CPT.Pirk (#34) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Akkor az nem BT...?

@Hieronymus : Linuxon még durvábban variálhatod a telepítőt, mint Win-en :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#36) Hieronymus válasza CPT.Pirk (#34) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Az nem BT- egér.
Amit használtál az pontosan olyan az op.rendszer számára, mint a vezetékes.
A BT-s egér esetében nincs mit dugni a gépbe.
Például ez.: [link]

ruszkik, haza!

(#37) távcsőves


távcsőves
senior tag

Az összes system.d-s válaszra köszönet. :R

@Frawly: Mindenestre én kiírtani nem akartam sosem, az érdekelt, miért előny a hiánya. Tudod, ez olyan, mint az autók, összeségében nem tudod pontosan hogyan működik, mégis elvezetted. Az is lehet, hogy gyorsan. Gyorsabban, mint én.

[ Szerkesztve ]

(#38) CPT.Pirk válasza Hieronymus (#36) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Most pl. Rapoo wireless keyboard + egér párost használjuk. Azt írják, hogy 2.4GHz-en megy, az meg a BT sávja lesz és a hatósugara is kb. 10m, mint a BT-s cuccoknál szokásos. Mindegyik ilyen párosunk a saját USB-s vevőjével kommunikál, így már biosz szinten is működik.

És ezt a tiedet párosítani kell? Akkor ennek így mi értelme?

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#39) Doki42


Doki42
őstag

Jó a cikk, grat😁

Iphone 13- samsung galaxy tab s6 lite - Vétkezni emberi dolog, de isteni érzés

(#40) Hieronymus válasza CPT.Pirk (#38) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Mi értelme van táblagépbe vagy telefonba USB izét tolni, ha kicsit többet és kényelmesebben akarsz gépelni?

ruszkik, haza!

(#41) CPT.Pirk válasza Hieronymus (#40) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember
LOGOUT blog

Az világos, de PC-re van jobb megoldás. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#42) Hieronymus válasza CPT.Pirk (#41) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Asztali gép esetében, a vezetékesnél jobb nem létezik, legfeljebb kényelmesebb. Az USB-be dugós cucc, gyakorlatilag vezetékes egérnek látszik a gép számára, függetlenül attól, hogy a vezeték ki van helyettesítve. Nyilván kényelmesebb mert nem akad be az egér vezetéke valamibe.
A valóban vezeték nélküli egerek előnye, hogy a készülék oldalon nincs szükség extra hardverre. Szabadon marad az USB csatlakozó.

Asztali gép esetében én sem kínoznám magam BT-s egérrel.
Az alapkérdés az volt, hogy egy BT-s egér - bill. felállásban nincs olyan op.rendszer, amelyik telepíthető lenne, a telepítőkészlet előzetes módolása nélkül.

ruszkik, haza!

(#43) cigam válasza Doki42 (#39) üzenetére


cigam
félisten

Köszi!

CPT.Pirk
Az, hogy milyen frekin megy, nem jelent semmit. Az fnft szerint vannak olyan szeletek kijelölve a spektrumban, hol ezek a kis teljesítményű kütyük garázdálkodhatnak.
A 1770. sorban van a BT(Kis teljesítményű, vezetéknélküli szélessávú adatátvitel)
de kicsivel odébb, pl. a
1727,1735,stb .... sorokban is definiálnak egy kis rést a vezetéknélküli szélessávú adatátvitelre. Ezek már nem BT eszközök, nem azok frekijén mennek, nem is kell hogy ismerjék annak a lehetőségit. A garázsnyitó távvezérlőjétől kezdve a vezeték-nélküli billentyűzeten át, a kültéri érzékelős rádiós hőmérőig bármi üzemelhet ott.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#44) hcl válasza CPT.Pirk (#38) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

De nem feltétlen BT :D

@Hieronymus : BT egér esetén is lehet, hogy dugdozol valamit
...ha USB-s BT vevőt használsz!!! ;]

Amúgy én a telefonomhoz is használok OTG kábelt, mert a melóhelyen van fölös billentyűzet, ha hosszabb levélre kell válaszolni, akkor már bedugom (a céges gépről tilos netezni).

A laptopomhoz én is vezeték nélküli, USB vevős egeret használok. Amíg asztalim volt, addig a billentyűzet is wireles volt, mert ha kellett a hely az asztalom, odébbdobtam, és volt.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#45) Hieronymus válasza hcl (#44) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

",,,..ha USB-s BT vevőt használsz!!! "

Ne csinálj már fából vaskarikát.

Ha USB vevőt használsz, akkor lényegtelen a használt frekvencia. Az csak a vezetéket helyettesíti.
BT kapcsolat attól lesz, hogy közvetlenül az eszközzel tud kapcsolatot lésíteni az egér, USB vackok nélkül.

ruszkik, haza!

(#46) hcl válasza Hieronymus (#45) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Mondom USB-s Bluetooth vevőt, ami tényleges Bluetooth modul. És azzal nyomod a BT egeret.
A perverziónak határa nincs :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#47) Hieronymus válasza hcl (#46) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

A számítógép szempontjából nézve, az USB eszköz vezetékes kapcsolat.

Ha lehet nekem kérni, akkor meddő vita helyett, linkelj nekem egy olyan egeret, ami USB izével és BT kapcsolattal is működik. Kívánság szerint.
A frekvenciára ne hivatkozz, mert az nem határozza meg a kapcsolat tulajdonságát és az adatvitel szabványát.

Tényleg hálás leszek, ha produktív mósdon állsz hozzá a kérésemhez.

ruszkik, haza!

(#48) Polesz válasza Hieronymus (#47) üzenetére


Polesz
addikt

https://www.ebay.com/itm/2-4G-BT5-0-Dual-Mode-Wireless-Mouse-PC-Computer-Gamer-Mice-Optical-Mouse-I4Z2-/303294635689

Google keresés DUAL MODE MOUSE

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs különbség elmélet és gyakorlat között. Gyakorlatilag van.

(#49) hcl válasza Hieronymus (#47) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

AAaaaaaargh :W
Csak annyit jeleztem, hogy van USB-s Bluetooth adapter is, amire ha BT egeret akasztasz, akkor USB vevős lesz a BT egered :D De hogy mennyire komolyan veszel mindent, jaj. :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#50) Hieronymus válasza Polesz (#48) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Hmm. Probléma az oldal megkeresésekor.

ruszkik, haza!

Útvonal

Fórumok  »  Szakmai LOGOUT  »  [Re:] MX-Linux 19
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.