- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
válasz
solyomferi #47 üzenetére
Igen, 17 colos gamer notit...
-
martonx
veterán
Látott már élő ember 3 hónappal a hír után ryzen 3000-es notebookot?
-
Jagon
tag
Én már akkor ilyenre pályáztam, amikor az elődje megjelent (2300U), de végül senki nem gyártott rá notit (pontosabban Magyaroszágon nem volt hivatalosan beszerezhető), ezért lett helyette 2200U...
A 2x bikább iGPU jobb lett volna, de 15W mellett úgyis throttlingolna vagy az, vagy a proci... -
Kansas
addikt
Elvileg Zen+, annyiban különbözik a 2xxx-es mobil szériától, mint a 2xxx-es desktop az 1xxx-es desktop CPU-któl. Vagyis észrevehetően, de nem eget rengetően 1-200 MHz itt, pár Watt ott. A két legkisebb se simán átnevezve lett, csak annak még a régebbi design az alapja. Csak az új H-soknak nincs a régi lineupban közvetlen előde, ott sokat vágtak az alapórajelből, hogy kevesebbet fogyasszanak.
A 10CU miért visszafejlődés? A 2700U-s Raven Ridge-ekben is annyi van, csak a 2800H-nak van 11, gondolom több nem fér bele a TDP-be, meg hát ebben a lineup-ban nincs (még) 800-as modell...
-
Z10N
veterán
Ezekszerint ez nem zen2, hanem csak 2000-s szeria atnevezve?
300U (2 mag) 4 x 512 kB ???
Latom csak a visszafele fejlodes megy (10CU)
Ezen a ponton nem számít, hogy az adott gyártó ezt engedélyezi-e vagy sem, az AMD megkerüli a partnerek álláspontját a kérdésben, ugyanis a vállalat úgy gondolja, hogy nem lehet jó minőségű terméktámogatást biztosítani, ha nem érhetők el a felhasználók számára a legfrissebb szoftverek.
Ezt mar a fusion platform bevezetese (2011) ota igy kellett volna.
-
Tigerclaw
nagyúr
Ez elég nagy baklövés az AMD részéről és csak azt tudom elképzelni, hogy nincs elég emberi erőforrása a cégnek arra, hogy párhuzamosan fejlessze a desktop és mobil termékcsaládot. Valószínűleg nagyrészt ugyanaz a csapat fejleszti mindkettőt... A prioritás is fura hiszen az évtizedben a mobil szegmens felé tolódott erősen a piaci fókusz. Több értelme lenne a mobil megoldásokat frissebben tartani, ha már nem képes mindkettőre.
-
KISDUCK
addikt
Nagyon örvendetes a hír, de mikor lesz ez az átlagembernek kézzel fogható? A ryzen 7 2800h is már pár hónapja be lett jelentve, de még mindig nem hallani ráépülő termékről.
-
sb
veterán
Nem tudom miért nem állítható a TDP.
Ugyan Intelnél sem szokás, de szoftveresen Sandy óta oda állítható ahova akarod. Én asztali és noti prociknál is állítottam mindig ha szükség volt rá.
Ehhez képest az AMD energiamenedzsmentje, órajel-léptetése sokkal jobb. Az XFR meg gyk mindent megcsinál kb a lehető legoptimálisabban automatán órajel/fesz/hőmérséklet/fogyasztás témakörben.
Ehhez képest nem értem miért nem lehet engedélyezni az állítást. Akár Ryzen Masterből, de nekem az is megfelelne, ha a biosban lévő működne. Mert ott van.
Óriási hiba szerintem egy ilyen jól működő optimalizáció mellett.Cserébe marad a szarakodás... pl. én most Intel (és business, nem vmi szirszar) notira teszem fel a negyedik biost amitől azt remélem, hogy a venti nem akkor süvít amikor idle a gép. Terhelésre viszont elindul és nem lesz 5 mp alatt 99 fok és throttling... aztán esetleg hosszú távon is lesz belőle 1.8-1.9GHz-nél nagyobb órajel amit egy fele súlyú/méretű ultrabook is körberöhög manapság. Cserébe 70 fok a proci, kb. nem is melegszik.
Ja és itt az állítás sem megy, mert a long/short TDP hiába van U-s proci mellett nagyobbra véve: 25/40W... úgy gondolja a vezérlés, hogy ha az életveszélyes 70 foknál forróbb akkor a 25W-os cTDP-t szépen letolja kis lépésekben 15W-ig. Pedig örültem amikor megláttam, hogy 15 helyett 25 a default és talán most először nem kell vele szarakodni. De kéne, csak ezzel most nem is lehet.A 3300U, 4 mag, Vega6 elég jó kis párosítás. Jöhetne desktopra is egy ilyen.
-
S_x96x_S
addikt
ASUS TUF GAMING FX505 ( Ryzen 7 3550H )
https://news.xfastest.com/review/review-01/56657/asus-tuf-gaming-fx505/
CES 2019 Quick Byte: Ryzen 7 3750H inside the ASUS FX505DY TUF Gaming with 120 Hz Freesync
https://www.anandtech.com/show/13772/ces-2019-ryzen-7-3750h-inside-asus-fx505dy-tuf-gaming -
Kansas
addikt
Elvileg igen, próbálkozhatsz feltenni a desktop APU drivert vagy egy olyan OEM driverét, akinél van frissebb, de manuálisan, tehát kicsomagolás után megszakítod a gyári installert és device managerből frissíted a drivert a kicsomagolt fájlokat beborzolva.
A gyakorlatban ez néha nem működik vagy nem várt mellékhatásokat(driver crash) okoz, de egy kis mázlival össze lehet hozni.A másik, fentebb lefelejtett eshetőség, ha kombinált grafika van, tehát IGP+dVGA(pl Intel HD + NV940M vagy R3-2200U + Radeon 540), ott a gyári driverrel az automatikus átkapcsolgatás nem szokott működni...
-
S_x96x_S
addikt
A cikkből:
>Fontos kiemelni, hogy a négymagos processzorok ugyan
>a Picasso SoC APU-t használják,
>míg a kétmagos Ryzen 3 3200U, illetve Athlon 300U
>még az előző generációs Raven Ridge-re épül.összezavarodtam
Ezt hogy kell érteni? Milyen infó van rá ?
tudtommal a 2 magos procik is 12nm -en készülnek.
és egy régi infó alapján "Picasso employs the same architecture as Raven Ridge"https://www.amd.com/en/products/apu/amd-athlon-300u
- CMOS: 12nm -
Cathulhu
addikt
En meg mindig ugy gondolom, aztan majd lehet szerdan ramcafolnak, de a 8 mag vagy kisebb Ryzenek atnevezett, olcsositott Zen+-ok lesznek, igy marad eleg gyartokapacitas a nagyobb haszonkulcsu termekeknek. Aztan ki tudja, most hogy felszabadult a TSMC-nel egy csomo kapacitas, lehet tenyleg fillerekert ratenyerelhetett az AMD az extrara.
-
joysefke
veterán
Hát, ha azok a számok stimmelnek, akkor én a megjelenése után MÁSNAP bezsákolok egy 3600X-et
Vagy pedig a számok stimmelnek, csak épp ez az árcédulán is meg fog látszódniHát, ha csak nem ömlenek a TSMC gyáraiból a 7nm-es chipletek úgy hogy mindenkinek, mindenki nagyanyjának meg még annak a kutyájának is jut egy pár, akkor erős a gyanúm, hogy első körben a magasabb haszonkulcsú termékekbe fog jutni aztán mikor ott már teljes mértékben biztosított az ellátás kerülnek porondra a RyZEN-ek. Persze először annak a termékpalettának is csak a teteje.
Az árakban -amelyek már vagy egy hónapja ki lettek szivárogtatva- én semennyire sem tudok hinni. Általában mindenhol az árak azok amelyeket utolsónak találnak ki, pár héttel a piacravezetés előtt az éppen aktuális szituáció függvényében. Miért találná ki az AMD az árakat már hónapokkal előre?
-
Taranti
senior tag
-
törölt tag
"Az AMD még a 2017-es esztendő októberében mutatta be az első mobil Ryzeneket, amelyeket az egy évvel korábbi CES-en követtek az olcsóbb verziók."
Látom nagyon reggel volt még, de ezt sürgősen újra kéne fogalmazni!
-
Kansas
addikt
Gondolom, arra hivatkozva, hogy a komponensgyártóhoz képest a notigyártók a teljes konfigot egyben tesztelik/supportálják, nem csak az egyes komponenseket.
Az más kérdés, hogy a gyakorlatban ezt inkább arra próbálták használni, hogy a népet a driver támogatás korai befejezésével új noti vásárlására kényszerítsék.De mióta pl. a MS ráállt az évi 2 major update-re amik a régebbi driverekkel nem mindig 100%-ban kompatibilisek(pl. új WDDM verzió), a notigyártók eddigi driver support ciklusa már nem elégséges, és ezt az AMD is belátta végre.
Az nVidia tudtommal már egy ideje ezt csinálja, legalábbis a driverkeresőjében egészen a Geforce Go 7xxx szériáig visszamenőleg vannak mobil driverek - csak azt nem tudom, mikor kerültek fel.
Igazából mindegy is, a lényeg, hogy hamarosan az AMD is így tesz. -
Taranti
senior tag
"Egy notebookgyártónak joga van visszautasítani a telepíthetőséget"
Ez érdekelne kicsit bővebben is. Miféle jog, mire hivatkozva, stb.
-
opr
nagyúr
"A Ryzen 3xxx adatok pedig nagyon erős a gyanúm, hogy mese habbal. Most, hogy annyi ember bedőlt neki, ha a reálisan várható modellek jönnek ki, az már csalódás lesz; és hiába jön ki akár egy tök jó termék is, a kamuk miatt ismét menni fog a sírás...
"
Pontosan ettol tartok en is. Valaki felrakta a "zinternetre", hogy 200 mag, 5 gigahertz, 10 watt fogyasztassal, SMT-vel, intel szintu IPC-vel, es kb a vevonek fognak fizetni, csak vigye mar. A nep meg csapol. Ez utan mindegy, mivel jon ki az AMD, csalodas lesz. Most nyilvan tuloztam, de nekem azokban a pletykakban a szamok valahogy nagyon nem stimmelnek. Mindegy, szerda delutan kiderul, aztan majd meglatjuk. -
.mf
veterán
"Ha konfigurálható lenne (feltételezzük, hogy nem az) akkor nem lenne semmi szükség a H-s verziókra."
Eddig sem volt olyan, ami 15-35W-ot lefedett volna - ha jól emlékszem, a 15-ös lefelé 12, felfelé 25W-ig volt beállítható. Aztán a laptop-gyártók meg b...tak megfelelő hűtést tenni mellé, így maradt az alacsonyabb TDP-nél. Volt egyáltalán gyártó, aki használta a cTDP-t?
Martonx: "Én azt hittem idén már Zen2-es mobil procik fognak bemutatkozni? Legalábbis, ha már desktopon azok jönnek, akkor most hogyhogy ezek jöttek mobil vonalon?"
Már évek óta benne van a roadmapekben, hogy ez így fog történni.
Opr: "Szoval, a kerdesem tulajdonkeppen az, hogy ezek a specifikaciok most hivatalos, megerositett adatok, vagy csak megalapozott pletyka/tipp, mint a Ryzen 3xxx adatok?"
Ez eddig is szinte biztos volt - a roadmapekben benne volt, hogy Picasso még csak 12nm-es Zen+ lesz, illetve már régóta kikerültek benchmarkok, amik szintén ezeket az adatokat mutatták.
A Ryzen 3xxx adatok pedig nagyon erős a gyanúm, hogy mese habbal. Most, hogy annyi ember bedőlt neki, ha a reálisan várható modellek jönnek ki, az már csalódás lesz; és hiába jön ki akár egy tök jó termék is, a kamuk miatt ismét menni fog a sírás... -
Kansas
addikt
Gondolom, legalább részben innen: AMD Kicks-Off 2019 Offering Complete Mobile Portfolio
-
opr
nagyúr
Abu, ez az info honnan jon? Azt hittem, Magyar ido szerint szerda delutan lesz az AMD CES keynote, arra szamitottam, ott fognak hivatalosan bejelenteni mindent.
Szoval, a kerdesem tulajdonkeppen az, hogy ezek a specifikaciok most hivatalos, megerositett adatok, vagy csak megalapozott pletyka/tipp, mint a Ryzen 3xxx adatok? -
t72killer
titán
Nem hangzik rosszul, amennyiben az intel zsebében lévő laptopgyártók hajlandóak is lesznek normálisan supportált, biliműanyagnál jobb minőségű terméket is piacra dobni ezekkel.
-
Kansas
addikt
Az egy éves csúszás gondolom tervezési/gyártási megfontolások alapján jön össze(pl. későbbi CPU core steppingre várnak), jobb tippem nincs
Esetleg még tán az, hogy marketing okokból a desktop procik élveznek elsőbbséget - bár ennek ellent mond az, hogy az APU-k ott is jócskán késnek... -
Kansas
addikt
+1
Már csak azt lenne jó tudni, mikortól lesznek elérhetők ezek a driverek - nekem igencsak jól jönne a r5-2500U-mhoz, mert a Lenovo oldalán csak tavaly szeptemberi driver van, meg júniusi Radeon Settings beállító app, auto update funkció nélkül.
(#12) Cefet egyrészt valóban kár, másrészt még a desktop Zen2 sincs kint és kétlem hogy a mobil Zen2-t előbb hoznák ki, harmadrészt még ha kihoznák is, még jó pár hónap, mire a kiskerekben elérhető lesz egy rájuk épült termék, az első Raven Ridge-ek megjelenésétől majd' 1 év eltelt mire a velük szerelt laposok is elérhetővé váltak
-
Z_A_P
addikt
Radeon Software frissítés támogatni fogja az összes megjelenő vagy eddig megjelent, Ryzen Mobile sorozatú APU-val megjelent mobil gépet. Ezen a ponton nem számít, hogy az adott gyártó ezt engedélyezi-e vagy sem, az AMD megkerüli a partnerek álláspontját a kérdésben,
-
martonx
veterán
Én azt hittem idén már Zen2-es mobil procik fognak bemutatkozni? Legalábbis, ha már desktopon azok jönnek, akkor most hogyhogy ezek jöttek mobil vonalon?
-
Lacc
aktív tag
-
Atocha
senior tag
Bárcsak lenne egy frankó kis mini itx-es lap ezzel az Athlon 300U procival...
Beruháznék egyre... -
füles_
őstag
Valami oka csak van, hogy fix TDP-t kaptak ezek az APU-k. Lehet, hogy a laptopgyártók nem kezelték úgy a konfigurálható TDP-t, ahogy azt az AMD elvárta?
Ha konfigurálható lenne (feltételezzük, hogy nem az) akkor nem lenne semmi szükség a H-s verziókra. -
SaGaIn
senior tag
Csak egy kérdés...
A 3750H -nak mi értelme van ha a 3700U ugyanazt tudja 15W-ból? Csak kérdem. -
consono
nagyúr
Jó hír látni, hogy az AMD nem hagyja támogatás nélkül azokat sem, akiket a gyártók elfelejtettek. Respect! így már nagyobb bizalommal nézegelődök mobil téren is AMD irányba.
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Hisense LCD és LED TV-k
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Steam Deck
- PlayStation 5
- Nintendo Switch 2
- Íme a Battlefield 6 első előzetese
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- ÚJ AMD Ryzen 5 3600 4.2GHz Socket AM4 BOX Processzor - Áfás számla & garancia
- ÚJ AMD Ryzen 5 5600X 4.6GHz Socket AM4 OEM Processzor - Áfás számla & garancia
- AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor - Készletről Azonnal - Áfás Számla & Garancia
- AMD Ryzen 5 7500F Processzor - Készletről Azonnal - 27% Áfás Számla & Garancia
- ÚJ AMD AM5 Processzorok - Ryzen 5 / 7 / 9 - Számla & Garancia
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 - 17.3" HD+ Intel 6305 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!