Új hozzászólás Aktív témák
-
Andie
őstag
Módosítottam a cikket a PINkód-bekéréssel kapcsolatban. Ennyit tudtam meg róla.
Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999
-
Andie
őstag
-
kayman
senior tag
HyperTransport az úr!
-
róland
veterán
Sőt, 45k-ig sem felel a kártyabirtokos, ''ha a kártyát annak fizikai jelenléte vagy elektronikus azonosítása nélkül használták''. Ezt nem tudom, a gyakorlatban hogy értelmezik, de ezen ügyekben jártas cikkírónk biztosan tud választ találni rá, jó lenne tudni.
Gondolom az internetes tranzakcióknál lehet ilyen eset.http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
erdoke
titán
Arról nem esett szó, hogy milyen komoly jutalékkal veszik le a POS terminálért a bankok a kereskedőket. Ugyanis a vásárlás értékének bizonyos százaléka a jutalék, amit kis árréssel dolgozó boltok (pl. hardver bolt) nem biztos, hogy be tud nyelni a versenyképessége jelentős romlása nélkül. Különösen egy ilyen árérzékeny piacon.
Bocs, ha ez a 3. rész témája.
Az utolsó bekezdésben véletlenül egy p-vel maradt az ''apparátus'' szó.A legjobb aláírás a héten
-
Ariadne
őstag
Tehát jól látom szerinted, hogy tkp a kártyahasználó emberke szempontjából jobb, ha nem kér PIN kódot a kártya, aláírást viszont igen?
Ezt a mikor kér kódot és/vagy aláírást (esetleg egyiket sem) dolgot tényleg jó lenne tisztázni..."In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)
-
törölt tag
''ha a kártyát annak fizikai jelenléte vagy elektronikus azonosítása nélkül használták''
Gondolom az offline/mechanikus modon valo hasznalat eseten lehet ilyen. Nemetorszagban egyszer egy taxis egyszeruen csak leirta(!) a kartyam szamat, meg csak a mechanikus ''lehuzo'' szerkentyut sem hasznalta, amikor fizettem.
Andie: mar többször felvetödött, hogy mitöl is fugg pontosan hogy mikor ker PIN-t es mikor alairast a POS?
[Szerkesztve] -
Andie
őstag
A kártyafile-okban benne van, hogy kért-e pinkódot (PIN_AUTH) a terminál, vagy sem. Ugyanigy bennevan, hogy történt-e aláirás (SIGNED).
Most bővítjük a rendszert a chippes elfogadásra (CHIP_PRESENT), erről a köv. cikkben.Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999
-
Ariadne
őstag
Nem feltétlenül. Szvsz jobb az, ha nem kér kódot a kártya.
Ugyanis ha ellopják a kártyát, az ebből eredő kárt a bejelentés után a bank viseli, ez köztudott. (Bár a legújabb szabályok szerint csak 15 milláig )
Viszont a bejelentés előtt bekövetkezett kárt (leszívták vásároltak vele, stb.) is csak max. 45.000 Ft erejéig viseli a kártyabirtokos, ''kivéve ha a kár az ügyfél (birtokos) szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartása miatt következett be.'' Tehát mivel a PIN kódot csak és kizárólag a kártyabirtokos tudhatja, így ha azzal fosztották ki a számlát, akkor biztos, hogy legalább gondatlan volt a kártyabirtokos.... A bank egyszerűen bizonyítja, hogy kóddal vették fel a pénzt/fizettek, ezután viszont kb. esélytelen bebizonyítanod, hogy még csak gondatlan sem voltál, sőt meg merem kockáztatni, hogy lehetetlen.
De ha a kártya nem kér kódot, akkor legalábbis kicsit az esély arra, hogy a bank bizonyítani tudja azt, hogy gondatlanul vagy szándékosan tetted lehetővé, hogy el/kivegyék a pénzed. Általában ha kód nincs, aláírás akkor is kell vásárlásnál, arról meg írásszakértő megállapítja majd, ki is írta oda.
Sőt, 45k-ig sem felel a kártyabirtokos, ''ha a kártyát annak fizikai jelenléte vagy elektronikus azonosítása nélkül használták''. Ezt nem tudom, a gyakorlatban hogy értelmezik, de ezen ügyekben jártas cikkírónk biztosan tud választ találni rá, jó lenne tudni.
Mindezeket a 227/2006 (XI. 20.) korm. rendelet 18. §-a tartalmazza egyébként.
[Szerkesztve]"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)
-
-
törölt tag
Az alairas nem feltetlenul csak a helyszini azonositasra valo (a penztaros kislany megnezi nagyjabol egyezik-e a kartyan levövel). Kesöbb ha gubanc van, irasszakertö valoszinuleg meg tudja allapitani hogy az bizony nem a tulajdonos alairasa.
Nemcsak hitelkartyaknal van pin nelkuli fizetes. Erröl volt mar szo a masik cikk topikjaban hogy leginkabb bankfuggö a dolog. -
tkazmer
addikt
válasz #53246592 #30 üzenetére
Szerintem ha én valaki más bankkártyájával akarok fizetni, akkor az a minimum, hogy megtanulom az illető aláírását...egyébként ez a pin nélküli fizetés nem csak a hitelkártyáknál lehetséges? Eddig én mág csak ott láttam...
úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
ArchElf
addikt
**lekéstem a válasszal***
Ez abból adódhat, hogy egyes boltoknak nincs közvetlen (pl bérelt vonali) kapcsolatuk a POS üzemeltető bankjukhoz, hanem a POS terminálok modem ütemmódban csörögnek be bankhoz. Ilyenkor a hívás létesítése és bontása miatt (főleg, ha több POS használ egy vagy kevesebb vonlalat, mint amennyi terminál van, esetleg a vonalon épp az egyik eladó trécsel a barátnőjével) as POS elfogadás ideje drasztikusan több lehet (akár több perc), mint az ATM.
AE
[Szerkesztve]Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]
-
Andie
őstag
Hol tapasztaltad? Nekem a POS fizetés is általában 2-3 másodperc.
Nem túl nagy kereskedőknél (kis barkácsbolt, stb) lehet a telefonvonal gyengesége. Pl betárcsázós neten megy, stb. Plusz a kódolás, dekódolás is idő, a titkositott vonal is eszi a sávszélt, ilyenek.
Egy tesconál, obinál, stb nekem meglehetösen gyors a pos azonositás is.
Az ATM-ek meg fix, bérelt vonalon vannak ugye rákötve a bankra, tehát ott nincs ilyen bottleneck.
ArchElf : köszönöm a részletes (mármár külön cikket érdemlő ) kiegészitést!Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999
-
róland
veterán
Tapasztalati tény, hogy a POS terminálos vásárlás tovább tart mint az ATM-es pénzfelvétel. Miért?
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
ArchElf
addikt
Az utolsó bekezdésre (tranzakció kifogásolása) visszatérve. Természetesen a kártyatulajdonos élhet kifogással PIN-kóddal végrehajtott művelet esetén, de itt már sokkal nehezebb bizonyítani, hogy nem a jogos tulajdonos hajtotta végre a tranzakciót. Ebben az esetben teljesen egyértelműnek kell lennie annak, hogy a kártya, PIN nem a kártyatulajdonos gondatlanságából (esetleg szándékosan) került a csalóhoz.
AECsinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]
-
ArchElf
addikt
A jelenlegi MC/VISA szabályozás alapján a bankkártyát kibocsátó bank nem kérheti be egyszerre a két (inkább mondanám, az összes, mert ugye lehúzáskor a birtokába jut a CVV2 is) azonosító adatot a végponton. Ez ATM esetén egyértelmű, ott ugyanis nem kell aláírnos semmit, ám POS esetében már nem ilyen ''egyszerű'' a dolog.
A kártyákra az aláírás, mint azonosítási forma a csekkes örökség alapján a kártya vasalós lehúzása (előző cikkben volt az offline módról szó) miatt volt szükség. Itt ugyanis nem tudott az ügyfél semmi olyan más azonosító adatot megadni, amit ne lehetett volna könnyen elloni (feltételezve az aláírás nehezen hamisíthatóságát). Az aláírás, mint plusz azonosítási forma később az elektronikus fizetésnél (POS) is elterjedt, és az is maradt meglehetősen sokáig.
A változást (miszerint nem kérheti be a végpontot üzemeltető bank az öszzes adatatot) alapvetően két dolog indukálta. Ez a két dolog a vásárló védelme és a folymat egyszerűsítése. Az inkább kifejtendő dolog a vásárló védelme, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy ''rosszindulatú'' kereskedő nem tudja lemásolni a kártyát, mivel nem rendelkezik az ehhez szükséges összes adattal. Erre a lépésre a megbízhatatlan régiók (pl posztkommunista országok...) bevonásával megnövekedett kockázat (bekövetkezett visszaélések) miatt volt szükség. Az ''új rendszerben'' két szkennárió lehet:
1) A POS bekéri PIN-t de nem olyan szelvényt nyomtat, amire aláírás kell. Gyakorlatilag a folyamat ugyanaz, mint az ATM-nél. Ebben az esetben a kártya azért nem másolható, mert a kereskedő birtokába nem jut aláírásminta, így nem tud megszemélyesített kártyát használni. Gyárthat sajnos viszont un. Blank kártyát, mert az elekrtonikus adatok+pin a rendelkezésére áll. A megoldás problémája, hogy az ügyfél kizárólag a PIN kóddal azonosítja magát, tehát, ha elhagyja akártyát és rá van írva a kód, akkor bukta, nem csak ATM-ben lehet lenyúlni róla a pénzt, hanem olyan POS-nél is, ahol csak PIN-t kérnek. Nem kell gyakorolni az aláírást.
2) A POS nem kér PIN-t, hanem olyan slip-et nyomtat, amit alá kell írni. A folyamat itt (a beazonosítást eltekintve ugyanaz, mint az offline üzemmód esetén. Ha a kereskedő lemásolná a kártyád elektronikus részét, nincs meg a PIN-kódja, és nem tud ATM-ben pénzt felvenni, valamint gyakorolnia kell az aláírásod, hogy olyan helyen fizeni tudjon, ahol nem kell PIN-kód.
Ja igen, az aláírás. Akármennyire is elektronikus a folyamat, amennyiben van aláírás-ellenőrzés a rendszerben, az ügyfél élhet kifogással a lekönyvelt tranzakcióval szemben. Amennyiben az aláírás nem stimmel (és azt az ügyfél nem ismeri el), a kibocsátó bank felveszia a kapcsolatot a kereskedővel, és amennyiben a kereskedő nem tudja igazolni, hogy tényleg az ügyfél kezdeményezte a tranzakciót, úgy az ügyfél részére a kibocsátó bank az összeget visszautalja (ennek a bejelentéstől számított 30 napon belül meg kell történnie). Hirtelen most csak ennyit erről a témáról...
AECsinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]
-
Ga
tag
Nice work!
A kártyás dolgok azért kezdenek egyre jobban felpörögni. A napi 1-2 szinkronizáció a nemzetközi kártyarendszer és a hazai bank között már kezd elavulni.
Nagyon meglepődtem, mikor MC kártyával az összes Ausztriában végzett (annak közeli és távoli csücskében, kisebb-nagyobb szálláshelyeken és benzinkutakon) POS tranzakciókról a kártyafizetési bizonylat aláírásakor már érkezett a hazai banktól az értesítő SMS (persze még az EUR összegről, a konkrét kiegyenlítés valóban csak napi szinten történt a bankok között). Így azért megnyugtatóbb kártyát használni külföldön.
Bye:
Ga -
Akcept
tag
A PIN dologról két gondolat:
Egyszerűen nem értem, hogyan lehet PIN nélkül kártyát kiadni/használni, hiszen így bárki használhat egy elhagyott, ellopott kártyát azonnal.
Kolléganőm mesélte, hogy egyszer nem jutott eszébe a PIN kódja, bement a fiókba, és megmondták neki !!!!!!!!!!??????????
(Itt halkan jegyzem meg, hogy az általam készített weboldalakon még én sem ismerem a felhasználói jelszavakat, mert kódolva vannak….) -
D4rkm4n
őstag
Az OTP-s verzióhoz nem írtad le, hogy kapunk egy bizonylatot a tranzakcióról! Pedig az is fontos.
"If you only do what you can do, you will never be more than you are now."
-
tkazmer
addikt
Nagyon jó cikk lett ez is, várjuk a folytatást!
Azt kérdezném, hogyha így túllépem a keretet, akkor mi történik? Gondolom valamilyen formában hitelt nyujt a bank, de akkor milyen kamatot számol, stb..?úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
-
Ariadne
őstag
Jól tudom, hogy ez a fő különbség a ''sima'', pl. Visa vagy MC Electron és a dombornyomott kártyák között, mármint hogy ez utóbbiak offline is használhatóak?
mod: A lényeget elfelejtettem: gratula, ez is nagyon érdekes cikk, ezután sokkal nagyobb tisztelettel nézek a bankautomatákra és POS terminálokra.
[Szerkesztve]"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)
-
Andie
őstag
Sőt, simán van olyan is, hogy egy bank (pl görögben előfordult!) nincs online kapcsolatban a Visaval, Mc-al, és csak azt nézi, hogy elfogadhatja-e a kártyát (kártyatipus), és kész. Aztán igy simán túllépheted 2x is a keretet.
De ezek ma már ritka esetek.Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999
-
jeges
senior tag
azér' azt tegyük hozzá, hogy a ''normál'' limit nem feltétlen egyezik meg az offline limittel. tudok olyan esetről, amikor az offline limitek hanyag kezelése miatt nem tudtak ügyfelek fizetni az offline üzemmód ideje alatt (tud ez kellemetlen lenni). érdemes ezek után is érdeklődni a számlavezető banknál. az esetek többségében azonban hál'stennek online a cucc.
-
Andie
őstag
-
ruhk
tag
Ami nem vilagos szamomra, hogy ha idegen automatabol veszek fel penzt, mondjuk egymas utan otszor, akkor tul tudom lepni az egyenlegemet, vagy az MC/Visa kozpont valos idoben koveti az esemenyeket?
-
Racecam
nagyúr
Most már ott van, lehet olvasgatni.
Com'è diverso il mondo visto da qui
-
Andie
őstag
Akkor valami turpisság van a dologban.
Ha megnyitom a logout ablakomat ( [link] ) akkor az első helyen a bankkártyás II. témát mutatja: [link]
Vagy nektek nem müxik?
Racecam módositotta az időt, 2007.03.27 13:47-re.
Úgyhogy még 1 nap türelmet kérek, ha a fenti link nem müködne...Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999
-
Andie
őstag
Ha a cimlapon nincs is még kint (Racecam tájékoztatása alapján le kell kerüljön a listáról először, akkor jöhet a második rész - és mivel még kb félúton jár, ezért még 1-2 nap biztos - irjatok sok szakmai cikket ) - az irásaim között olvasható, én legalábbis látom.
Kattintsatok a logoutomra, és ott szerepel.Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999
-
lesaux
veterán
Mosmérnemlátom a cikket?
-
Andie
őstag
Hát ja, az egy külön témát megérne, hogy mi van a Takszövöknél, én konkrétan náluk dolgozom
Kis apró falukban a helyi kirendeltségek saját gépen vezetik az egyenleget, és naponta felküldik hozzánk azokat este. Mi feldolgozzuk, és reggel visszaküldjük a görgetett egyenleget (hisz máshonnan is vehettél fel pénzt, pl CIB atm-böl).
Ha a Kispiriputtyban leakad a rendszer, akkor bizony ott a környéken már nemnagyon tudsz akciózni a kártyáddal.
Viszont a netes mobilegyenleg feltöltés - és más automatából felvét - müködik, hisz az nem a kisrendszerbe megy be authorizálni, hanem hozzánk.
A PIN - függésre rá fogok kérdezni, és utánnanézek, mer úgy látom elég nagy a fejetlenség ezügyben a világon.Samsung Galaxy A50 - Samsung UE46D6100 - BNet Tag: Andie#2999
-
azbest
félisten
Csak így tovább
Esetleg arról is írj, hogy mi történik akkor ha hibás a pin vagy más hasonló probléma adódik... pl mikor veszi el a kárytát az automata...
1-2 éve volt egy kis kellemetlenség a bankkártyámmal:
nem tudtam vele fizetni és pénzt kivenni sem egyik nap... csak valami hibakódot dobott vissza... (a vicc hogy telefon egyenleget viszont előtte úgyemlékszem engedett feltölteni)
Utóbb kiderült, hogy abban az időszakban a faluban ahol a számlámat vezetik áramszünet volt :S Nah ezen azért meglepődtem... még szerencse hogy általában kpben van annyi nálam mint amennyit vásárolok a boltban.
Kicsit csodálkoztam is, mert azt hittem ennél jobban ki van találva a rendszer (Takarékszövetkezet - VolksBank kártya) de azóta nem volt iylen gondom, lehet változtattak a rendszeren... nem rögtön jelenik meg a terhelés az egyenlegen.
Az is érdekes lehet sokaknak miért van az hogy egyik pos-nál kell pin kód másiknál nem... és úgy tűnik ez nem csak a kártyától függ... mióta megújítottam a kártyát (lejárt a korábbi) már nagyon ritka, hogy pos terminálba pint kelljen írnom (bár ennek nem tudom hogy örüljek e)
mod: úgy tűnik nagyon friss voltam, mert most épp nem olvasható az írás
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Új Lenovo ThinkPad P16s Workstation Érintős LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6850U 32/1TB 680M 4GB FHD+
- Bontatlan Lenovo ThinkPad P16s Workstation LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6825U 16/512 RADEON 680M FHD+
- MSI RTX 3060 Ti VENTUS 2X OCV1 LHR
- Razer Blackshark v2 Pro Wireless White
- Hibátlan állapotú & Garanciális Samsung Galaxy Z Fold 4 (512/12GB) + Gyári S-pen tok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest