Hirdetés

2019. február 22., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Tamás88


Tamás88
(őstag)
LOGOUT blog

Aztán jött Bill Gates, és ellopta az ötletet, és mivel később Stevet kirugták, ezért Bill elhúzott mellette, és emiatt van, hogy a Windows sokkal többen használják a világon, mint az Apple termékét (a Linux rendszerekről nem is beszélve, habár az is emelkedik).

(#2) Hannibhál


Hannibhál
(őstag)
LOGOUT blog

Váó, köszi ezt a bejegyzést, nagyon tanulságos kis történet, nem hiába érdekes a történelem:)

trust me, i'm finally an engineer:)

(#3) Syl válasza Tamás88 (#1) üzenetére


Syl
(PH! nagyúr)

>Aztán jött Bill Gates, és ellopta az ötletet,...

Ezek a "Bill Gates ellopta", "Steve Jobs ellopta" mesék még ma is oly népszerűek... :U

Words cannot express how much i don't care

(#4) hcl válasza Tamás88 (#1) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Hát ez nem ennyire egyszerű. Tényleg nyúlta, de pont az Apple volt jobb akkoriban, a MS nagyon elkésett a windózzal. Az Apple elterjedését az gátolta,hogy túlzottan magas követelmények voltak a hw gyártókkal szemben, nem készíthetett a gépeikhez akárki hardvert, és szoftvert sem. A MS-nek az IBM PC volt a mákja, mert az a nyílt architektúra miatt gombamód terjedt, hiába volt sok tekintetben rosszabb, mint az Apple cuccok.

A Linux meg egy tök más sztori, az a Unix leszármazottja.

BG cége (Micro-soft) akkoriban az Apple-nek fejlesztett szoftvereket, itt hallott az egész GUI dologról.

@Hannibál : Köszi :)

@Syl : Pedig azért ha megnézed, az ötletet koppintotta Bill is, Steve meg az ötletet a fejlesztőkkel együtt - akiknek az Apple már a 3. helyük volt, ahol nagyjából ugyanazt a cuccot fejlesztgették :D

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#5) Syl válasza hcl (#4) üzenetére


Syl
(PH! nagyúr)

Nem lehet ellopni az olyan ötletet, amit a kitalálója önként és dalolva (meg persze némi részvényért cserébe) bemutat előbb Stevenek, majd később Billnek. Ötlet és termék amit a Xerox egyébként sem használt semmire, évekig dugdosta a pincében. Mert hogy "mi nem adunk ki olyan terméket, amihez egér tartozik"... :U Nagy zsenik és látnokok voltak a Xerox fő részvényesei...

Words cannot express how much i don't care

(#6) hcl válasza Syl (#5) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Billnek talán nem mutatták be... Ugyanakkor az "ellopta" nem feltétlenül az illegális nyúlás értelmében hangzik el, inkább az, hogy nem volt eredeti ötlete, megszerezte a készet, ami amúgy ilyen hűdenagy zseni esetén elég gáz.
A Xerox meg az egész cuccal hatalmasat robbanthatott volna, ha van eszük.
Amúgy volt egy amcsi katonai beszerzés, ahol mindenféle USA katonai hivatalba Alto-kat vettek volna, IBM mainframe-ekkel közös használata, de a komplett rendszert senki nem tudta leszállítani, így nem lett belőle semmi.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#7) Tamás88 válasza hcl (#4) üzenetére


Tamás88
(őstag)
LOGOUT blog

"BG cége (Micro-soft) akkoriban az Apple-nek fejlesztett szoftvereket, itt hallott az egész GUI dologról."

Meg hardvert, ugyanis ha Bill nem fejleszti bele az eszközt, akkor az Apple gépet nem lehetett volna használni irodai feladatokra.

Amúgy pont kb. 3 hete volt a tv-ben onnan tudom. :D

(#8) hcl válasza Tamás88 (#7) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Hát ennyi :D

@Syl : Amúgy nem porosodott az annyira a raktárban, a Xerox PARC-ban még a 80-as években is használtak munkára Altokat, és az utódait. Routernek is :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#9) Kasya válasza Tamás88 (#1) üzenetére


Kasya
(PH! nagyúr)

Nem ellopta, hanem sikerre vitte. Az MS sokat tett a piacert, meg akkor is, ha divat szidni.

[ Szerkesztve ]

(#10) hcl válasza Kasya (#9) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Elég sok esetben a sokkal innovatívabb versenytársakat a jobb marketingjével nyomta le, kb. gátolva a fejlődést. Viszont amiről írtam, az csak marginálisan érinti a MS-t, sehol nem voltak még :)
Mondjuk a fejlődést a Xerox fejesei is rendesen lelassították, ha ez piacra kerül a '70-es években, akkor kicsit előrébb vagyunk.

(Meg a GUI-t mikor vitte sikerre? Az 1990-hez közeli időszakban, amikor a Win3.x kijött? Addigra az Apple, már rég grafikus alapokon volt (s volt Amiga is, 1985-től), a MS Windows meg marginális részesedésű... És a 3.x sikere is nagyban volt annak köszönhető, hogy a nagyon elterjedt IBM gépekre készült.)

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#11) sh4d0w válasza Tamás88 (#1) üzenetére


sh4d0w
(PH! nagyúr)

Nem. A Windows a nyomtatók kezelésében és a 3D-ben hozott egységesítést, ezért terjedt el - no meg a köré kerített kampánynak. Az OS/2 sokkal jobb, megbízhatóbb rendszer volt, de az IBM nem ismerte fel a marketing fontosságát.

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#12) Tamás88 válasza sh4d0w (#11) üzenetére


Tamás88
(őstag)
LOGOUT blog

és (#9) Kasya

Na asszem ti sem néztétek a tv-t. :D Először is Steve megmutatta Billnek az új ablakkezelőt, majd ezt látva lemásolta, így amikor Steve észrevette, akkor behívatta Billt, és elhordta őt tolvajnak, és megszakította vele a kapcsolatot. Pár évvel később a menedzserei kirúgatták őt a saját cégéből. És mivel nem volt olyan ember, aki innovatív gondolkodása legyen, így emiatt maradt alul. Bill meg haladt, ahogy tudott.

Amúgy erről a videóról beszélek.

[ Szerkesztve ]

(#13) RexMaximus


RexMaximus
(senior tag)

Akkoriban a Xeroxnak ugy alltalaban igen komoly kutatas - fejlesztes reszlege volt. Volt ra tomeg.

Viszont a menedzsment nem tudott mit kezdeni ezekkel a dolgokkal. MBA-s fickok akik - foleg akkoriban - ugy gondolkodtak ahogy az ipari korban megszokott volt.

Viszont a tech ipar mas, sokaig nem jutott el a fejesekhez se ez a gondolkodasmod. Ide soronalm amugy a Nokiat is pl aki ahelyett, hogy azonnal adaptalta volna es fejleszt valami amikor megjelent az iPhone, csak neztek ki a fejukbol meg panikoltak.

En a menedzsmentet teszem felelose a hasonlo otletek nem kiaknazasa miatt vagy amikor nem kovetnek le egy valltozast, nem mernek kockaztatni, felleloseget vallalni egy nagy lepesert amikor szukseges lenne. Inkabb ulnek a valagukon, akkor is megkapjak a jussukat - ami nem keves mellesleg. Olajipari meg hasonlo cegeket remelkul el lehet igy vezetni de tech ceget mar kevesbe, foleg ha valtozas van.

Jo pelda erre az Apple. Bar ugy gondolom vlsz Steve akkoriban magaval ranthatta volna a ceget, de miutan kitettek, John Sculley se tudott vele mit kezdeni. Ugy gondolkodott ahogy az a kozeg gondolkodik. Vegen mar eppen csak almalogos gyufat nem gyartottak. Eltunt a fokusz, csokkentek a kovetok, lassu haldoklasi palyara allt a ceg. Amin az ugyanolyan realitasban elo CEO-k se tudtak mit kezdeni.

Igen, Steve adaptalta amit a Xeroxnal latott, Bill meg Steven keresztul fedezte fel ezt a dolgot. Na Bill nem totojazott az biztos :).

Miert az MS let a sikeres? Miert IBM gepeket vasaroltak sok helyen? Alltalaban a beszerzeseknel nem ertettek ezekhez, uzlethez meg IBM gep dukal.

Bill Gates egy gazdag csalad sarja, akik eleg jo kapcsolati haloval rendelkeztek. Ha az anyukaja es az IBM egyik donteshozojanak a feleseg nem egy alapitvanyban tevekenykedtek volna, vlsz a budos eletben se ulnek targyaloasztalhoz veluk. Foleg akkoriban.

Ezzel jelezni akarom, hogy nem feltetlenul organikus folyamatokon dolnek el a dolgok sokszor :). (organikus - pl melyik a jobb masina es ez alapjan vallasztjuk a celeszkozt)

Az intel piaci folenyehez is sokat hozzaadott azok az etikatlan (es torvenytelen) megallapodasok amikkel a konkurenciat igyekezett kiszoritani a piacrol.

A Commodore meg iskolapelda lehetne arra hogyan baltazannak el valamit. Amiganal is sokminden megvolt mar joval a win (PC) elott ezekbol.

(#14) zoltanz válasza sh4d0w (#11) üzenetére


zoltanz
(PH! nagyúr)

"3D-ben hozott egységesítést, ezért terjedt el "

Elterjedt volna Glide-el is sztem. :U

(#15) sh4d0w válasza zoltanz (#14) üzenetére


sh4d0w
(PH! nagyúr)

A Glide nem volt egységes, csak 3dfx, ráadásul fizetni kellett az SDK-ért. A D3D egységes API-t nyújtott a különböző GPU-k felé, ráadásul ingyenes volt már akkor is.

Tamás12: éppen most írtam a Logoutra a dokumentumfilmekkel kapcsolatban, úgyhogy ezzel nehezen fogsz elkábítani. Másodszor: Steve Jobs kirúgásának semmi köze nem volt ahhoz, hogy a Microsoft megcsinálta a saját grafikus felületét, teljesen feleslegesen kevered ide. Harmadrészt, míg a Microsoft platformját, az IBM-kompatibilis PC-t bárki gyárthatta licencdíj nélkül, addig Apple hardvert nem, ezért is terjedt el az IBM hardvere (lásd még, miért nem terjedt el az IBM MCA).

[ Szerkesztve ]

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#16) hcl


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

MS témák menjenek leglább offba, pls.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#17) tlac válasza RexMaximus (#13) üzenetére


tlac
(PH! nagyúr)

Ide soronalm amugy a Nokiat is pl aki ahelyett, hogy azonnal adaptalta volna es fejleszt valami amikor megjelent az iPhone, csak neztek ki a fejukbol meg panikoltak.

hehe, valójában már az iphone előtt volt a nokiának egy 770-es wifi-s, touch paneles kütyüje
opera mini-vel lehetett rajta netezni
linux alapú volt, ezért egy rakás programot lehetett rá tenni, pl. akkoriban még létező és elég népszerű msn-t is tudott futtatni
vagy lehetett vele filmet nézni, pdf-et olvasni, stb.
de pl. volt rá doom1 is :)

aztán a második generációs cuccban, az n800-ban (ez is még kicsivel az iphone előtt volt) már erősebb hardver volt
volt már rá skype is
firefox alapú böngészőt is tudott futtatni és még adblock-ot is lehetett telepíteni hozzá

tehát bőven meg volt a technológia a nokiánál, csak egy nyomorult rádiós modult kellett volna tenni bele és ott lett volna egy nagyon jó kis telefon (később az n900-ba már volt, de elbénáztak mindent)

[ Szerkesztve ]

(#18) DarthSun válasza hcl (#10) üzenetére


DarthSun
(PH! kedvence)

Jó kis összefoglaló írás.
Ezeket így pontosan nem is tudtam, pedig retrokedvelő vagyok, bár én a PC- t 1988- ban kezdtem. Történelmileg a Bill által licenszelt/továbbfejlesztett DOS- t (CP/M), majd a 3.x- et használtam először. Lehet szidni, de sztem nem véletlen a sikerük. A DOS is pld csak a Win98 megjelenése után kezdett hanyatlani, a Win98+DirectX páros kezdte lenyomni játékfronton is. A Win3.11- hez pedig olyan jó DHCP kiegészítés készült (TCP32) hogy mai hálózatban is tökéletesen üzemel egy 386- os gép is.

szerk: most látom, akkor off :)

[ Szerkesztve ]

(#19) hcl válasza DarthSun (#18) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Én is DOS-oztam eleget, nem sokkal 1988 után - azokon a gépeken rendben is volt, de a jótól elég messze - csak akkor még nem tudtuk, hogy mi volt laza 15 évvel korábban, a 386-nál gyengébb hardvereken :D A 3.x mennyivel később volt, mint az Alto... :D
Nem mellesleg ezért jó kicsit kinézni a PC-s vonalról. Annak is jó sztorija van, hogy hogyan alakult ki egyáltalán pl. a képernyőn való szövegbevitel, TECO, VI, mert ugye az sem csak úgy lett - a nyomtatós-lyukkártyás UI után a terminál sem működött csak úgy.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#20) Hieronymus


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

"..nem véletlenül kullogott a PC még a 90-es évek közepén is sok tekintetben az Amiga gépek mögött .."

Ez csak nézőpont kérdése.
Az IBM XT munkára használhatóbb volt. Leginkább a szabadon fejleszthetősége okán szorította ki a konkurens termékeket. Az említett sok tekintetben, leginkább játékos szemszögből. értelmezhető.

Ha értelmetlen hozzászólásommal találkozol, az nem a véletlen műve. A Fantasztikus tag, címre hajtok! Muszáj hozzászólnom.

(#21) DarthSun válasza hcl (#19) üzenetére


DarthSun
(PH! kedvence)

Igen, tisztelem is az elődöket, 1988 előtt használtam specko Philips célszámítógépet már monitorral, viszont az is csak karakteres megjelenítésű volt. Előtte meg NDK lyukszalagos gép volt :D

A munkamániás Bill azonban jó meglátással vitte sikerre a DOS/Win vonalat. Még a DOS korában olvasgattam magazinokban hogy mennyivel jobb alternatívák vannak, Amiga, PowerPC, OS2 stb, istenítették őket, aztán mindenki szép csendben áttért az MS vonalra. A Unix leszármazott Linuxok is egyre jobbak lettek, kísérleteztem is velük gyakran, de végül még a modern Linuxokon is mindíg akad egy-egy hardverelem, ami nem működik, már nem idegesítem vele magam :U

(#22) hcl válasza Hieronymus (#20) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Kérdés, mit értünk munkára használhatóbb alatt? Meg milyen munkára.
Elterjedt volt,mert nyílt volt az architektúra, ennyi. Meg mert a Commodore rosszul marketingelte az Amigát.
De nem azért volt használhatóbb munkára, mert jobb képességei lettek volna a hardvernek, hanem mert arra volt szoftver. Azért volt rá szoftver, mert többen vették (az olcsósága miatt, hiába volt sok eleme gagyi), és arra éri meg szoftvert írni. Ördögi kör.

@DarthSun : Az szép lehetett :D
Bill marketingben volt nagyon jó, illetve volt pénze a cégnek, amit nem tudott legyőzni, azt megvette. Illetve sokszor az ellenfelek is hülyék voltak - pont az OS/2, ha ha ott beleáll az IBM a marketingbe, akkor okozott volna kellemetlen pillanatokat a MS-nak.
Na most annak, hogy győzött a PC, sok oka volt, valószínű, ha minden konkurrens odateszi magát SW és HW vonalon, sokkal heterogénebb lenne most a piac. A MS cuccok és a PC terjedése elég sok esetben erősítette egymást (már akkortól, hogy a MS képes volt elég jó termékeket hozni, ami azért a '80-as évek elején nem volt egyértelmű, de sokszor később sem). Aztán amikor már nem volt igazi versenytárs, akkor már azt csináltak, amit akartak.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#23) bambano


bambano
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

az nem úgy volt, hogy az alton úgy egyébként mellékesen futott fejlesztői környezet smalltalknak..
az úgy volt, hogy a smalltalk, mit a világ első oop rendszere, ami kezelt ablakokat, stb. lett az oprendszer magja.
kb. mint manapság az almában az objective c.

és akkor szerepeljen már a figura neve, aki ezért az egészért "bűnös": Alan Kay

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#24) bambano válasza Syl (#5) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

"Nem lehet ellopni az olyan ötletet, amit a kitalálója önként és dalolva (meg persze némi részvényért cserébe) bemutat előbb Stevenek, majd később Billnek": de, el lehet. kérdezd róla Dan Bricklint.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#25) bambano válasza RexMaximus (#13) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

a tisztelet kedvéért nevezzük meg ezt is: PARC. Xerox Palo Alto Research Center.
meg csak úgy offtopic módjára tegyük hozzá a másik kettőt is, hogy a fiatalok tudják, hogy nem csak Justin Bieberért kell rajongani:
AT&T Bell Labs.
Dec Western Research Lab. (aka: decwrl.dec.com.)

ebben a három kutatóközpontban nagyjából minden fontosat kitaláltak a 80-as évekhez. jött még a darpa meg az ip, rápakolta szőr tim a www-t a cernben, villany leó, nincs is más néznivaló.

volt még egy-két másik cég, akinek volt egy-egy jó villantása, pl. a nemzetközi üzleti gépek vállalat, amikor a világ első szabadszoftverét megtámogatták. abból lett a Bitnet.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#26) hcl válasza bambano (#23) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ez teljesen nem volt egyértelmű az olvasottakból, mert emlegetik külön OS-ként is rá a Smalltalkot, meg úgy is, hogy lehetett benne programozni rá :D (Mondjuk attól még felogható környezetnek a dolog... :D )
S hát ja, az OOP is egy külön fejezet ebben a történetben.

A PARC mehet onba ám :) Mondjuk ezután is születtek frankó dolgok, de az alapokat az általad felsoroltak rakták le.

Mondjuk az AT&T -vel az elmúlt 2 munkahelyemen pont elég volt, de mondjuk ez az AT&T már nem az az AT&T. :(

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#27) bambano válasza hcl (#26) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Az AT&T Bell laboratóriumban volt az, hogy egy bizonyos Dennis M. Ritchie és társai megunták a csődbe fulladt Multics fejlesztést, és "kicsit" átpozicionálva megfaragták a unixot...

szóval lehet, hogy a teljes at&t nem szeretős cég, de a bell labja, az az :)

és azt sem szokták tudni, hogy két ethernet szabvány létezik, a hivatalos, nemzetközileg elfogadott IEEE 802.3 vagy újabbkori nevén iso 8802.3, amit a kutya sem használ. ezzel párhuzamosan létezik az erhetnetII szabvány, amit ma használunk, eredeti nevén DIX ethernet. A három kifejlesztő cég nevének kezdőbetűjéből: Digital, Intel, Xerox.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#28) hcl válasza bambano (#27) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ezekre az esetekre a postban is utaltam :) Az Ethernetet pont meg is kellett néznem hozzá, mert furának tűnt, hogy '73-ban már lett volna - nem volt, amikor lett, akkor ment az Alto/D***** -kba az Ethernet kártya. Frankón nem hasonlított a csati semmire :

(forrás)

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#29) frescho válasza hcl (#4) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Én nem egészen így tudom. Az MS hamarabb volt, mint az Apple és jobban ment nekik a bolt, mint a Jobs-Wozniak párosnak. A sok tekintetben rosszabb sem teljesen igaz, leglábbis ha az Apple II-höz nézzük az első PC-ket, akkor nem voltak radikális lemaradásban és folyamatosan haladtak előre.

Bill Gates cége nem csak az Apple-nek fejlesztett. Az első három igazán sikeres mikroszámítógéphez ők szállították a BASIC-et, amit már korábban piacra dobtak. A GUI fejlesztését később kezték el az Almánál, de akkora Bill már látta azt a Xerox-nál. Ugyanúgy ahogy a Commodore-tól is egy másik csapat. Nem dugdosták a Palo Altoiak, mert egyszerűen nem látták, hogy mi van a kezük között. Jobs nem mérnök volt már ekkoriban, hanem egy vezető. De ha mérnöknek is mondanánk annak gyengének bizonyult.

hcl: Nem került volna piacra. A gépek nem voltak elég erősek hozzá. Kellettek a 16 bitesek, hogy elvigyék értelmes sebességgel. Talán a 80-as évek elején kerülhetett volna az otthonokba, irodákba. Hmmm. Akkor került be az Almánál, Commodore-nél.

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#30) frescho válasza Tamás88 (#12) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Uhhh. Ebből tájékozódni? Ez a szokásos szemét. Itt akadtam le: Míg Wozniak a processzoraik felgyorsításán dolgozott. ??? A proci-t nem gyosították, sima 6502-őt használtak a MOS-tól. Ugrál az időben, Apple II, IBM fél percen belül, miközben sok dolog történt közte. A legnagyobb microcomputer gyártót meg sem említik.

Jobs több céget is sikeresen csődbe vitt. Elégetett sok-sok pénzt és a sok látnoki ötletéből alig pár jött be. MArketingben, főként önmarketingben, simán lenyomja Bill-t.

RexMaximus: Nokiának ott volt a MeeGo, de a Symbian productline házon belül lenyomta a víz alá őket. Más is említette a 770-et, 800-at. Szép debian volt rajta :)

https://frescho.hu

(#31) hcl válasza frescho (#29) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

A MS mint cég előbb volt, de ablakos cucca az Apple-nek volt előbb - és jobb is bármi másnál akkoriban.
A PC vs Apple II meg olyan, hogy azt azért nézhetjük a későbbi modellekhez is... A Lisa-nak vagy a MAC-nek már az XT lenne a megfelelője, minimum. (Meg azért a PC is évekkel később jött ki - meg amögött ott volt az IBM.)
Ugyanakkor, hogy miért volt részben rosszabb a PC : nem nagyon volt HDD, és ugyan mindenki gyárthatott hozzá hardvert, de mindenki gyártott is, és ez azért okozott kompatibilitási, és minőségi gondokat. Az Apple-nél ilyen nem volt, cserébe bűn drágán mérték - nem is vette senki.

A MS meg töketlenedett a GUI-val, 1985-re semmit nem ért... :D

Mi nem került volna piacra? Nem tudom, mire reagáltál.
Ha minden igaz, a GUI-ra?
Pont ez volt a cikk egyik lényege - ha meg lehetett csinálni 5MHz-en, akkor miért nem lehetett hasonlót akár egy XT-re?

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#32) Hieronymus válasza hcl (#22) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

"De nem azért volt használhatóbb munkára, mert jobb képességei lettek volna a hardvernek, hanem mert arra volt szoftver. Azért volt rá szoftver, mert többen vették (az olcsósága miatt, hiába volt sok eleme gagyi), és arra éri meg szoftvert írni. Ördögi kör."

Nem teljesen ördögi ez a kör.

Az első számítógéphez kapcsolódó munkahelyem, PC-vel dolgoztunk, XT gépek voltak.
Hercules monitorral, merevlemezekkel és nagyon lassú hálózattal. (Ha siettem, floppy lemezeken hordtam össze az adatokat.)
Adatrögzítés ment egész nap. Erre optimális volt a PC. Nem kell sok szín, sőt szín sem kell. Viszont a CGA-nál magasabb felbontással, hogy ne folyjon szét a rögzítő szeme. Merevlemez volt, ha kellett ment bele a második is. Egér is volt, de nem használták. Billentyűkombinációkkal gyorsabban haladtak, mint egérrel.
Egy gyorsabb gép sem lett volna hatékonyabb. Az adatrögzítő személy nem tudott volna gyorsabban gépelni.

Modemmel nyomtuk át a központba az adatokat. Ott egy PC fogadta, amit megkapott orosz identitású IBM klón.
Ennek a feladatait is átvette a PC. A 8036-os processzorokkal szerelt gépek mellé már annyi háttértárat és memóriát lehetett rendelni, ami már kiváltotta a szekrény méretű szalagos egységeket.

Nem vagy alig volt olyan feladat, amihez Amiga szintű hang vagy megjelenítési képességekre lett volna szükség. Ahogyan nőt az igény rá, úgy fejlődött a hardver.

Ha értelmetlen hozzászólásommal találkozol, az nem a véletlen műve. A Fantasztikus tag, címre hajtok! Muszáj hozzászólnom.

(#33) hcl válasza Hieronymus (#32) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ez nem jelenti, hogy alkalmatlanabb lett volna ugyanerre egy Amiga. Meg utóbbi olcsóbb is volt.

"Ahogyan nőt az igény rá, úgy fejlődött a hardver."
Igény azért nem volt, mert fogalma sem volt senkinek, hogy lehetne. Ha megefelően ott lett volna a köztudatban, hogy lehet kényelmesebben is, akkor az lett volna az igény.
Szóval lehet, hogy működött az úgy, de biztosan lehetett volna másképpen is jól csinálni.
És persze akkoriban sem csak adatrögzítésre lehetett egy számítógépet használni - erre a mai napig megfelelne egy DOS-os gép :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#34) Hieronymus válasza hcl (#33) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

"...erre a mai napig megfelelne egy DOS-os gép ..."

Néha röhögök magamban amikor a kollégáim bosszankodnak, hogy már megint akadozik a rendszer.
Nagyságrendekkel gyorsabb gépekkel és hálózattal, de rossz hálózat tervezéssel és szervezéssel, sikerül alulmúlni egy XT "felhasználói élményét".
Távoli asztallal, szerveren futó program akadozik.

Ha értelmetlen hozzászólásommal találkozol, az nem a véletlen műve. A Fantasztikus tag, címre hajtok! Muszáj hozzászólnom.

(#35) hcl válasza Hieronymus (#34) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Igen... manapság kevésbé szokás figyelni a hatékonyságra, így egy atomerőművet is meg lehet fektetni.
Pont ezért tetszenek ezek a régi vasak, hogy miket meg lehetett csinálni tizedennyi erővel.
Mondjuk láttam olyat is, hogy egy gyárban NYÁK pasztázó 486-os vezérléssel, brutál nagy speckó vezérlőkártyákkal, és élőképet adott a kis monitoron a gép tetején a munkafolyamatról. Már nem külön kamera, hanem a 486-oson keresztül.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#36) Syl válasza hcl (#35) üzenetére


Syl
(PH! nagyúr)

Régi szép idő, amikor a gépi kódot a tévén/monitoron futó elektronsugár pozíciójához igazították, így túlszárnyalták a gépek fizikai képességeit...
Természetesen nem pécékre gondolok :N

[ Szerkesztve ]

Words cannot express how much i don't care

(#37) hcl válasza Syl (#36) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

:D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#38) frescho válasza hcl (#31) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Nem csak előbb volt, de sokkal nagyobb is. Az MS már nem mint beszállító fejlesztett az Apple-nek akkoriban, mikor jött a Lisa. MAC-re már partnerként készítették el az office programokat. A különbség óriási, mert a nyereség az MS-nél landolt

Az Apple II Plus és III volt piacon amikor a PC kijött. Azokhoz képes nem volt lemaradva. 84-ben jött a Macintosh, kb. fél évvel az AT előtt, ami EGA monitorral rendelkezett. A PC-nek egy nagy hátránya volt, méghozzá az operációs rendszer + GUI.

A Lisa jó volt prototipusnak, de üzletileg kudarcnak bizonyult. Szimplán nem volt elég a vas alá és amit összeraktak túl drága lett. A második fele az előző hozzászólásomnak pont erre mutatott rá. A Xerox sem tudta volna megcsinálni megfizethetőre mert nem volt meg hozzá a megfelelő vas. Korát megelőzte, de nem lehetett kivitelezni normálisan.

Az MS nem csak töketlenkedett, hanem szimplán nem volt fókuszban, mert üzletileg még nem volt kifizetődő az ablakozó rendszer. Amikor ott volt az ideje robbantottak. Kellett a 386-4MB memória ahhoz, hogy használható legyen.

Érdemes Wozniak-tól olvasgatni cikkeket és a vele készült interjúkat. Ott sokszor kibújik a szög a zsákból, hogy a látnok Jobs-t inkább álmodozó holdkórosnak gondolták. Üzletileg igazuk is volt, mert hiába első valaki az indulásnál, ha korán kezd hajrázni. Az is érdekes, hogy kiröhögték az első PC-ket. Jobs-nak elég sok pofáraesés kellett, hogy tanuljon belőle.

Egy érdekes cikk MS-Apple relációról: [link]

https://frescho.hu

(#39) sh4d0w válasza frescho (#38) üzenetére


sh4d0w
(PH! nagyúr)

Az Apple rosszul ismerte fel a piaci ellenfelet. A hardvergyártásból kifolyólag az IBM-et tekintették ellenfélnek a Microsoft helyett.

Jobs meg mindig is holdkórosnak számított, még akkor is, amikor elkészültek az iPaddel és az iPhone-nal. Az ő autokrata vezetési stílusa miatt készült el az első használható érintőképernyős okostelefon.

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#40) hcl válasza frescho (#38) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Az igaz, hogy az Apple Lisa drága volt, és ez nem tett jót az eladásoknak (a Mac viszont siker lett, USA-ban nagyon sokáig cégek is használták). Az Alto viszont piacképes lehetett volna, mert hiába volt drága, baromi jó dolgokat tudott, hasznosakat. És akkoriban még lehetett volna jó pénzt kérni érte, de sok helyen szerepel, hogy a Xerox nem foglalkozott az újdonságokkal (meglett az eredménye).

A MS meg annyira nem volt fókuszban, hogy csak vártak, vártak... az a szint ment korábbi gépeken is, a Wikipedia-n is pont ez van, hogy nem tudta mit kezdeni az 1.0 Windózzal.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#41) frescho válasza sh4d0w (#39) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Igen, ez így van, de az IBM-et eleinte nem tekintették ellenfélnek. Ők a Commodore és társai ellen harcoltak kb. 83-84-ig. Jó példa rá a PCjr. Kiröhögték a szerencsétlent. IBM szemszögéből bukás lett a jr, de érdemes megnézni az eladásokat. Meglepő, de kb. annyit adtak el belőle, mint az akkor menő IIe-ből. Ez már sokat elárul abból, hogy mennyire domináns lett a PC 84-85-re.

Az első használható, de nem Ő volt az első. Ugyanúgy, ahogy pl a Nokia sem tudott kiadni egy jó megoldást, úgy a Xerox is korai madár volt. Jobs a finomításban adott hozzás sokat és jókor állt vele elő. Ellenpélda a Newton, ami túl korai volt. Vagy a kedvencem a NEXT story, ami jó kis kitérő volt.

hcl: A III megbukott és a Lisa is. Üzletileg negatív eredményt hoztak. A Macintosh vonal is döcögve indult el. Első évben 250.000-et adtak el, ami a PCjr-rel vethető össze. A Commodore, akit eredetileg vetélytársnak gondoltak amíg nem igazolt egy osztályt lefele, sokkal több gépet adott el.

De nézük másként: 84-ben a Mac-re alig volt rá szoftver. 85-ben is szenvedtek még attól, hogy a 128k-s modell nem volt elég még magához az OS-hez sem. 86-ban a Mac Plus végre 1MB memóriával SCSI-vel hozta azt a hardvert ami kellett a szoftver alá. Ezt követően ment a bolt, de egyre nehezebben, mert a PC klónok nyomást raktak az árra és az Apple szándékosan nem versenyzett. A 10%-ot így is hozták, de nem volt annyira sikeres, mint azt nyomják. Persze jobb volt, mint a DOS, de 2 év kellett, hogy végre olyan hardvert adjanak ki hivatalosan amin rendesen futott.

A fentiek miatt nem hiszem, hogy a Xerox sikeres lehetett volna. Megszerzett volna pár százalék részesedést, majd az ötletet mások átvéve lelépték volna. Nézd még meg az Amiga-t- Miltimédia, az OS multitask meg minden amit akarsz, de mára sehol sincs.

A MS nem várt, hanem másolt és tanult. Mac-re fejlesztettek. Majd a DOS-ra kiadtak egy Windows nevű wrappert, amire rá lehetett portolni az Office programokat. Bill megtanulta a leckét. Nem elsőnek, hanem nyertesnek kell lenni. Az első másolat (1.0) gyatra volt, de a Mac-ek is küzdöttek, csak ott HW gyengeség volt. A 2.0 már jobb lett, de le voltak maradva az Apple mögött több, mint egy évvel. A kérdést az döntötte el, hogy a computer piac több mint felének az OS-t ők szállították. Az 50% pedig csak nőtt az újabb és újabb klónokkal, csökkenő árakkal. Közben tanultak az IBM-mel fejlesztett OS/2-ből is. De a ugyanezt már eljátszotta: A BASIC-et is eladta több cégnek, persze pár változtatással. Az érdekes az volt, amikor pl. a Commodore-ral úgy szólt a megállapodás, hogy belenyúlhatnak szabadon, de minden változtatást szabadon használhat az MS. Nem szép, de igen hatékony...

https://frescho.hu

(#42) hcl válasza frescho (#41) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Bill marketingesnek jó volt, üzletembernek is, én azt nem szeretem, ha műszaki zseniként emlegetik (pláne nem, ha valami megváltóként). Úgy amúgy is könnyű sikeresnek lenni, ha mások kitapossák az utat,neked meg akkora piaci részesedésed van, hogy közepes cuccal is tarolsz. Ja, meg ha a pénzügyi erőddel kinyírsz - felvásárolsz mindent, ami nem tetszik :D
A PC elterjedésében meg elég nagy része volt annak, hogy IBM volt a húzónév, lehetet klónt gyártani, amik olcsók voltak - a kevés olyan est, amikor az IBM jó irányba ment :D

"Persze jobb volt, mint a DOS, de 2 év kellett, hogy végre olyan hardvert adjanak ki hivatalosan amin rendesen futott."
Később ezt a MS majdnem minden windózzal eljátszotta, a '90-es évek azzal telt, hogy anyázott mindenki, hogy lezabálja a gépet :D

"A kérdést az döntötte el, hogy a computer piac több mint felének az OS-t ők szállították."
"Nézd még meg az Amiga-t- Miltimédia, az OS multitask meg minden"
"Igen, ez így van, de az IBM-et eleinte nem tekintették ellenfélnek."
"az Apple szándékosan nem versenyzett. "
Minden esetben üzleti téren dőltek el a dolgok... túl erős cég közepes termékkel, jó cuccok, és töketlenkedés...

A Xerox meg ha nem is konkrétan az Alto-val, de tudott volna előnyt szerezni az ötlettel - pár jó szabadalom, vagy csak szerződés, illetve, be tudtak volna kerülni a köztudatba, ami nagyon sokat ér. (Ld. még IBM, MS.) Ja, meg ha a fejlesztők nem mennek el az Apple-hez (mert mondjuk jó nekik ahol vannak. Az alatt a pár év alatt, amíg a többiek kijöttek a grafikus OS-ekkel, kis marketing, fejlesztés, és mindenki tudta volna, hogy a Xerox a jó cucc.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#43) frescho válasza hcl (#42) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Nem volt műszaki zseni. Az MS BASIC megírásában részt vett, tehát tudott programozni, de nem volt látnok vagy álmodozó. Ezzel szemben jó üzletemeber volt. Jó érzéke van hozzá, hogy mikor kell piacra lépni egy termékkel és azt hogyan kell eladni. Ráadásul ha hibázott abból gyorsan tanult.

Igen, mindig jó gép kellett az új Windows alá, de az aktuális csúccsal legalább jól futott. Jobs sokszor belefeutott ugyanebbe a falba, de sokkal keményebben.

Az üzlet ilyen. Ahogy írtam nem elég elsőnek lenni. Egy inflexiós pontnál simán beszállhat bárki és gyorsan teret nyerhet. Nézd meg pl. a Nokiát mi lett a telefongyártásával.

Akkoriban még nem ment ez a szabadalom mánia. Gondold el, ha kitalálják, hogy szabadalmaztatják a fejlécet. Most lehet az ablakok jobb oldalán lenne a menü. A nagy hiba inkább a mérnökök elengedése volt és az, hogy nem finomították a terméket, hogy a megfelelő időben a piacon legyenek. Ugyanez igaz volt sok másik cégre. Pl. a TRS-80 ami piacvezető volt eltűnt szépen a piacról. A Commodore átpozícionálta magát az alsó régióba és kinyírtak a belső versennyel legalább 2 fejlesztő központot...

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#44) hcl válasza frescho (#43) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ennyi...
Aktuális csúcsgépe meg nem szokott lenni a userek nagy részének.
(Ja, itt - 1983-tól 85-ig húzták a megjelenést.)

Az Apple esetén mondjuk 1. nagyobb gáz, ha rosszul fut, mert ugye egyféle hardverre kéne rendesen megcsinálni, 2. azért ami Apple gépet én 2000 után láttam, azon akármilyen OS volt, brutál jól működött az hogy azonnal történt minden.

Nem volt szabadalom mánia, de szabadalmak léteztek, illetve a másik irány a nyíltság volt - mind a két irány jó lehetett volna a Xeroxnak, a legrosszabb, amit tehettek, hogy ültek az újdonságokon.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#45) frescho válasza hcl (#44) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Bill ügyes fiú. Ha nem tudják megcsinálni megveszi. Ez az üzlet és ahhoz jó érzéke van. Na meg ahol kell gyomra is. Tramielt idézve: "Business is war" Pl. a Tramiellel kötött üzletből is tanult, az öregnek a cipőfűzőjét sem köthette volna meg pofátlanságból, de amikor az Apple BASIC licence lejárt már vastagodott a bőr az arcán és az IBM-mel sem kötött fix áron üzletet. Erről lehetne egy jó bejegyzést írni :)

2000 után. De itt most a 70-es évek végéről és a 80-as elejéről van szó. Jobs nagyon keményfejű volt és a saját hibáiból is nehezen tanult. Gróf András (Andy Growe) adott róla egy interjút. Nem találom, de érdekes. Az egyik (tan)könyvében is említi, mint olyat aki nehezen váltott irányt a vertikálisról horizontális számtek iparra átállásnál.

A Xerox elb*ta. Lehetett volna, de 1. nem éltek vele, 2. amit többen is felrovunk neki nem tudták volna akkor kivitelezni. Ami működhetett volna az a titoktartás, szabadalmazás és az ötlet tovább reszelése amíg a piac és a HW meg nem érik rá. De a volna, meg talán csak évekkel később látható. Ugyanilyen volt a Nokia MeeGo, ami azért fáj, mert 770-től fölfele volt minden eszközöm, találkoztam a fejlesztőkkel. De a belső harcok lenyomták őket. De ilyen volt az is ahogy a keleti parti fejlesztőket kicsinálták a Commodore-nál Peddlevel az élen.

https://frescho.hu

(#46) tlac válasza frescho (#45) üzenetére


tlac
(PH! nagyúr)

Ugyanilyen volt a Nokia MeeGo, ami azért fáj, mert 770-től fölfele volt minden eszközöm, találkoztam a fejlesztőkkel.

maemo volt az még ;)

(#47) dabadab válasza frescho (#29) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

"Jobs nem mérnök volt már ekkoriban"

Ne vicceljünk, Jobsnak soha az életében semmi köze nem volt a mérnökséghez, nem is érdekelte, nem is tanulta, nem is csinálta.

Gates ehhez jóval közelebb állt, ő tényleg programozott az elején és kiváló matematikai képességei voltak.
A látnokság az tényleg nem volt erénye, folyamatosan lemaradt minden trendről (talán az Internet volt a legszembetűnőbb).

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#48) frescho válasza dabadab (#47) üzenetére


frescho
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Az Atarinál még mérnökként alkalmazták. Bár a történet úgy teljes, hogy az ottani munka jó részét is a barátjával, Wozniakkal csináltatta meg. Managernek jó lesz...

tlac: Igazad van. Régen volt...

https://frescho.hu

(#49) dabadab válasza frescho (#48) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

"Az Atarinál még mérnökként alkalmazták."

Technikusként. Gyakorlatilag betanított munkásként forrasztagtott, ahová meg ész kellett volna, ott meg Wozt idézte meg.

DRM is theft

(#50) zoltanz


zoltanz
(PH! nagyúr)

Azért Jobs elég szuggesztív, ösztönző, energikus személyiség volt, eleinte nem volt nagy felhasználói bázisuk, de azok, semmi másra nem váltottak volna. Sok tehetséges mérnök ment az almához részben mert vele dolgozhatott. :U
Számomra a termékeinek is volt mindig valami titokzatossága, egyedisége.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.