2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

A világ első grafikus oprendszere - agyad eldobod

Írta: | Kulcsszavak: xerox . alto . retro . gui . operációs rendszer . ibm

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Néha jó tudni az eredetét a megszokott dolgoknak. Manapság természetes, hogy egérrel ablakokat mozgatsz, többszörös file-kijelölés, kontrollcé, kontrollvé, miközben a grafikus felület minden évben jobban néz ki. De honnan jött maga a grafikus operációs rendszer? Tippelj - nem a Windows 3.1 volt az. Nem is az Amiga OS. Apple Lisa? Majdnem! A Lisa-ra már volt hatása annak, ami az egészet elindította.

(Nem leszek történelmileg teljesen pontos, inkább csak a korszakot akarom érzékeltetni a követezőkkel.)


Xerox Alto (forrás)

1973-ban a Xerox bejelentette az Alto nevű... számítógépet. ("Az Igazi Programozó" is emílti.) Ma ez a "workstation" kategória lenne, robusztus, erős, de nem olyan hibatűrő, mint egy szerver, komolyabb munkára használatos. Mondjuk akkoriban még igazából a "szerver", mint olyan sem teljesen létezett, ahogyan workstation fogalma sem. A cégek, oktatási intézmények által használt nagy S360, 370 (és klónjai), mainframe-ek, és különböző, UNIX-ot futtató PDP "minigépek" (ezek kisebb szobát foglaltak, mint egy mainframe, ezért voltak minik) jobb esetben hálózattal össze voltak kötve, és több user használta őket. A szerencsésebbek soros vonali, képernyős terminálról, kevésbé szerencsések talán még lyukszalagon vitték be a programokat, és sornyomtatón kapták az eredményeket. A UNIX igazából még teljesen új dolog volt, hiszen csak 1969-ben készült el. A nagyobb gépek, (körülbelül számoltam, mainframe-ekről nincs is ilyen adat) pár tíz-száz MHz-en hasítottak, maximum pár MB RAM-mal, de ez inkább a drágább kiépítésekre volt jellemző.

Hogy olyan számítógéped legyen, ami az asztalod mellett van, vagy hazaviheted, sehol sincs még. Az első "igazi" 8 bites otthoni mikroszámítógépek 1976 körül készültek, előtte (1974) meg kb. a MITS Altair volt az, amit 8 bites otthoni gépként megvehetett az ember.

Ebben a környezetben találta ki a Xerox pár mérnöke (többek között azok, akik korábban máshol az egeret is feltalálták) a, hogy az operációs rendszert elszakítja a karakteres termináltól, és teljesen újragondolja az ember-gép interfészt. Korábban Ivan Sutherland már készített egy grafikus, fényceruzás rajzolóprogramot (Sketchpad), de az nem egy egész OS volt. Létezett már videokonferencia (NLS), és kollaborációs, hipertextes rendszerek is, de ezek még mindig nem érték el funkcionalitásban egy grafikus operációs rendszer szintjét.

Ehhez képest az Alto a követezőket tudta :
- 5,8MHz, integrált áramkörökből épített 16 bites CPU - mikrokódolt, mint a nagy gépekben, és a mikrokód módosítható is volt boot közben (az első IBM PC-k, XT-k majd' 10 évvel később működtek hasonló órajeleken) (A righto.com -on található képen látható a processzor. )
- A proci 16, független feladatott futtatott (mondjuk fix prioritással), ezek frissíteték a képernyőt, kezelték az I/O műveleteket
- Monokróm, álló formátumú képernyő (606x808 pixel, ezt az IBM PC néha még húsz évvel később is csak ugatta, bár már voltak színei)
- 96KB memória - 512k-ig bővíthető
- Beépített Ethernet csatlakozás (persze csak azután, hogy magát az Ethernetet kitalálták pár évvel később, ugyanott , ahol az Alto-t :D )
- Alapkiépítésben 2,5MB-os "merevlemez" - IBM 2310 kompatibilis, cserélhető lemez (akkora, mint egy családi pizza), ebből többet is lekezelt
- Egér
- És az egész akkora volt, mint egy közepes hűtőszekrény...


Ablakok. 1975-ben. :K (forrás)

Az operációs rendszer újdonságai (már azon kívül, hogy nem karakteres terminálon keresztül volt elérhető)
- ablakok voltak benne (először teljes képernyőn, kicsit később már méretezhető, egymást fedő ablakok)
- ikonokat használt
- legördülő menüket
- grafikus, kétpaneles filemanager, copy, paste lehetőségekkel...
- képmegjelenítés
...ezt 1973-ban - ez kb. a jövő egy odapottyant darabja volt


Mondjuk ez egy Xerox Star desktopja, a '70-es évek végéről, ami az Alto-éból fejlődőtt ki(forrás)

Érdekes alkalmazások készültek a gépre, mint
- WYSIWYG szövegszerkesztő (állítólag pl. a MS Word is ilyen), két kattintásra egész szó kijelölésével...
- Bitmap rajzolóprogram - haljak meg, ha pár ikon nem a MS Paint-ből ismerős :DDD
- Vektoros rajzolóprogram (aztán NYÁK tervező, gépészeti tervező...)
- E-mail kliens...
- Hálózatos játékok :D
- Nem hálózatos játékok (Pinball :D )
- "IDE-k" programozáshoz (Smalltalk környezet, Lisp)
-Puzzle, Playboy-modellel...
- És valaki írt rá bányász progit is... :D
- meg egyebeket... :DD

Sok lehetőség volt ezekben a gépekben, de a Xerox vezetősége nem látott nagy fantáziát a fejlesztésekben, így az Alto (és a későbbi, továbbfejlesztett Star, Dorado, stb.) nem lett nagy siker; pár ezer darab a Xeroxnál működött, illetve néhány oktatási intézményben.

Mindenesetre enyhe kifejezés a "megelőzte korát". Gyakorlatilag ez volt minden ablakos operációs rendszer őse, de azt is érdemes megemlíteni, hogy az addig kifejlesztett, külön létező technológiák - grafikus megjelenítés, egér, hálózat - itt álltak össze egy emberközelibb operációs rendszerbe.
Habár a Xerox nem használta ki ezeket a fejlesztéseket, egy Steve Jobs nevű mérnökre nagy hatással voltak a látottak, amikor a Xerox PARC-ban járt - és ő hasznosította is ezeket az Apple Lisa és Macintosh gépekben :D (Meg az a pár ember, akit a Xeroxtól csábított át a saját cégéhez.)

Ugyanakkor, a ma dominánsnak tekinthető IBM PC vonalon csak késve terjedtek el a hasonló felületek : a Windows 1.0-ra (ami azért kb. az első Alto OS-ek szintjén volt), 1985-ig kellett várni - nem véletlenül kullogott a PC még a 90-es évek közepén is sok tekintetben az Amiga gépek mögött :D (Jegyezzük meg, Bill Gates is az Apple-től hallott először egyáltalán arról, hogy grafikus felület.)

Amit látni kell a fentiekből : amit ma természetesnek veszünk, az sok esetben akár csak pár ember munkájának (konkrétan lehet tudni, hogy az egész ablakosdit kik találták ki, és valósították meg), és ötleteinek az eredménye - illetve néha némi szerencséé - és volt idő, amikor nem hogy természetes nem volt, de még csak meg sem fordultak senki fejében. A Xerox fejlesztései nélkül ugyanis valószínűleg sokkal később (vagy egyáltalán nem) jut el oda az informatika, hogy ilyen sokoldalúan használható, akár hordozható gépek legyenek a birtokunkban.

Egy gép restaurálásáról : http://www.righto.com/2016/07/restoring-y-combinators-xerox-alto-day_31.html
A post nagyrészt a Wikipedia alapján íródott : https://en.wikipedia.org/wiki/Xerox_Alto

Hozzászólások

(#1) Tamás88


Tamás88
őstag
LOGOUT blog

Aztán jött Bill Gates, és ellopta az ötletet, és mivel később Stevet kirugták, ezért Bill elhúzott mellette, és emiatt van, hogy a Windows sokkal többen használják a világon, mint az Apple termékét (a Linux rendszerekről nem is beszélve, habár az is emelkedik).

(#2) Hannibhál


Hannibhál
őstag

Váó, köszi ezt a bejegyzést, nagyon tanulságos kis történet, nem hiába érdekes a történelem:)

Gépelés nem az erősségemasdsdk

(#3) Syl válasza Tamás88 (#1) üzenetére


Syl
nagyúr

>Aztán jött Bill Gates, és ellopta az ötletet,...

Ezek a "Bill Gates ellopta", "Steve Jobs ellopta" mesék még ma is oly népszerűek... :U

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#4) hcl válasza Tamás88 (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Hát ez nem ennyire egyszerű. Tényleg nyúlta, de pont az Apple volt jobb akkoriban, a MS nagyon elkésett a windózzal. Az Apple elterjedését az gátolta,hogy túlzottan magas követelmények voltak a hw gyártókkal szemben, nem készíthetett a gépeikhez akárki hardvert, és szoftvert sem. A MS-nek az IBM PC volt a mákja, mert az a nyílt architektúra miatt gombamód terjedt, hiába volt sok tekintetben rosszabb, mint az Apple cuccok.

A Linux meg egy tök más sztori, az a Unix leszármazottja.

BG cége (Micro-soft) akkoriban az Apple-nek fejlesztett szoftvereket, itt hallott az egész GUI dologról.

@Hannibál : Köszi :)

@Syl : Pedig azért ha megnézed, az ötletet koppintotta Bill is, Steve meg az ötletet a fejlesztőkkel együtt - akiknek az Apple már a 3. helyük volt, ahol nagyjából ugyanazt a cuccot fejlesztgették :D

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#5) Syl válasza hcl (#4) üzenetére


Syl
nagyúr

Nem lehet ellopni az olyan ötletet, amit a kitalálója önként és dalolva (meg persze némi részvényért cserébe) bemutat előbb Stevenek, majd később Billnek. Ötlet és termék amit a Xerox egyébként sem használt semmire, évekig dugdosta a pincében. Mert hogy "mi nem adunk ki olyan terméket, amihez egér tartozik"... :U Nagy zsenik és látnokok voltak a Xerox fő részvényesei...

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#6) hcl válasza Syl (#5) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Billnek talán nem mutatták be... Ugyanakkor az "ellopta" nem feltétlenül az illegális nyúlás értelmében hangzik el, inkább az, hogy nem volt eredeti ötlete, megszerezte a készet, ami amúgy ilyen hűdenagy zseni esetén elég gáz.
A Xerox meg az egész cuccal hatalmasat robbanthatott volna, ha van eszük.
Amúgy volt egy amcsi katonai beszerzés, ahol mindenféle USA katonai hivatalba Alto-kat vettek volna, IBM mainframe-ekkel közös használata, de a komplett rendszert senki nem tudta leszállítani, így nem lett belőle semmi.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#7) Tamás88 válasza hcl (#4) üzenetére


Tamás88
őstag
LOGOUT blog

"BG cége (Micro-soft) akkoriban az Apple-nek fejlesztett szoftvereket, itt hallott az egész GUI dologról."

Meg hardvert, ugyanis ha Bill nem fejleszti bele az eszközt, akkor az Apple gépet nem lehetett volna használni irodai feladatokra.

Amúgy pont kb. 3 hete volt a tv-ben onnan tudom. :D

(#8) hcl válasza Tamás88 (#7) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Hát ennyi :D

@Syl : Amúgy nem porosodott az annyira a raktárban, a Xerox PARC-ban még a 80-as években is használtak munkára Altokat, és az utódait. Routernek is :D

Mutogatni való hater díszpinty

(#9) Kasya válasza Tamás88 (#1) üzenetére


Kasya
nagyúr

Nem ellopta, hanem sikerre vitte. Az MS sokat tett a piacert, meg akkor is, ha divat szidni.

[ Szerkesztve ]

(#10) hcl válasza Kasya (#9) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Elég sok esetben a sokkal innovatívabb versenytársakat a jobb marketingjével nyomta le, kb. gátolva a fejlődést. Viszont amiről írtam, az csak marginálisan érinti a MS-t, sehol nem voltak még :)
Mondjuk a fejlődést a Xerox fejesei is rendesen lelassították, ha ez piacra kerül a '70-es években, akkor kicsit előrébb vagyunk.

(Meg a GUI-t mikor vitte sikerre? Az 1990-hez közeli időszakban, amikor a Win3.x kijött? Addigra az Apple, már rég grafikus alapokon volt (s volt Amiga is, 1985-től), a MS Windows meg marginális részesedésű... És a 3.x sikere is nagyban volt annak köszönhető, hogy a nagyon elterjedt IBM gépekre készült.)

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.