- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bithunter
tag
A 80 oszlopos képernyőt úgy valósítják meg, hogy grafikus üzemmódban rajzolják ki a 4 bit széles karaktereket. A rutin kellően optimalizált ahhoz, hogy ne legyen használhatatlanul lassú, gyakorlatilag minimális sebességcsökkenés érzékelhető csak.
Cserébe viszont nem pusztán 80 oszlopos lesz a képernyő, de a szöveg és a grafika tetszőlegesen keverhető (a screenshoton pl. a BitCommander felirat). Továbbá lehetőség van a betűk háttérszínének egyedi beállítására is (mint a PC esetében), persze csak karakterpáronként.
Az eredeti kernalt nem én írtam, csak minimális változtatásokat hajtottam rajta végre, hogy beépíthető legyen felhasználói programokba. Az eredeti megoldás ugyanis a keretrendszerbe épül be, vagyis futtatás után visszajön a kurzor és a gép működik tovább a BASIC értelmezőben a megszokott módon, csak immár 80 oszloppal. -
Bithunter
tag
A felső képen a Wheels nevű op.rendszer van, ami felülről kompatibilis a GEOS-szal, viszont több meghajtót tud kezelni, több ablakos működése van, tudja kezelni a CMD perifériákat SuperCPU, merevlemez, stb.
Az alsó képen az "NC klón" egy saját fejlesztgetés, még igencsak gyerekcipőben. Viszont ez a 80 karakteres képernyő C64, nem C128!
-
Bithunter
tag
Ez is C64:

És ez is:

-
Bithunter
tag
válasz
eziskamu
üzenetére
Két hiányossága volt a geoWrite-nak: csak alap DPI felbontással tudott nyomtatni, a magasabb felbontásokat akkor sem ismerte, ha a mátrix nyomtató egyébként támogatta volna, emiatt a nyomtatás minősége enyhén szólva puritán volt. (Volt ugyan meghajtó program lézer nyomtatókhoz is, ami orvosolta ezt a hiányosságot, de ez már nem a halandó emberek kategóriájának szólt, különösen nem idehaza.) Másodsorban csak az angol karaktereket ismerte, és noha volt karakter szerkesztő program hozzá, a kevés számú használható karakter miatt nehézkes volt elhelyezni az ékezetes karaktereket. Én ugyan készítettem hozzá jónéhány magyar karakterkészletet, de ezeket nehézkes volt használni, mivel a billentyűzeten szétszórtan, elrejtve helyezkedtek el, különböző kombinációkban.
Ezek a hiányosságok a geoPublish kiadványszerkesztőre ugyanúgy érvényesek voltak. Pedig ez a C64 képességein jócskán túlmutató, igen impozáns, WYSIWYG kiadványszerkesztő program volt.
Én személy szerint a GEOS leghatékonyabb felhasználását a geoCalc táblázatkezelőben találtam meg, amely szinte mindazt tudta, amit egy korai Excel.
Végső soron a GEOS erejét az adta (az angol anyanyelvűek számára legalábbis), hogy szinte minden program képes volt adatot cserélni egy másikkal. Így C64-en is megvalósíthatóvá váltak olyan "professzionális" feladatok, melyekről korábban csak a PC tulajdonosok álmodhattak. Pl. ha adott volt az ügyfél nyilvántartásunk geoFile-ban, akkor szerkeszthettünk részükre körlevelet geoWrite-ban, melyet geoPaint-ban készült ábrákkal illusztráltunk, végül pedig a geoMerge programmal kinyomtattunk minden címzett részére.
Egyébként meg: http://www.bithunter.eu/geos.htm
-
-
Bithunter
tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- 27% - LG 75NANO756QA 190CM NANOLED 4K UHD 100HZ SMART TV ! BeszámítOK !
- GAMER PC! Ryzen 5600 / RTX 3060 12GB / A520M / 16GB DDR4 / 512GB NVMe!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung PM9C1b 1TB M.2 PCIe Gen4 SSD! 7.100-6.700MB/s
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest