Ebben a témában nehéz tuti tanácsot adni, sőt, még véleményt nyilvánítani is félő...
Egy 18 éves fiatalember elvileg már új életet kezdhet.
Nagyra becsülöm benned azt, hogy megértetted, amit sokan talán még fölfogni sem tudnak, hogy a szeretteinkről gondoskodnunk kell, akárhány évesek is vagyunk. Az is dícséretes, hogy leszoktál a dohányzásról és még áldozatok árán is igyekeztél a családotokon segíteni.
De szerintem nem kell időtlen-időkig teljesen föláldoznod az életedet. Vagyis szerintem elköltözhetsz, csak továbbra is támogatnod kéne anyádat és a testvéredet.
Ha jól olvastam, akkor anyukád dohányzik. Remélem más káros szenvedélye nincs! Neki is jó lenne, ha le tudna szokni a dohányzásról, mert akkor több maradna kajára.
Ha úgy döntesz, hogy elköltözöl, akkor azt úgy mondd meg neki, hogy ne tragédiának fogja föl, hanem örüljön, hogy megpróbálsz talpraállni, és, ha sikerül, akkor talán rajta is jobban tudsz segíteni.
Te nem lehetsz a "férje" egy életen át, ui most valójában a férj szerepét vetted át, helyette dolgozol.
Ha elköltözöl, akkor kicsit félő, hogy a tesódnak jut majd ugyanaz a szerep, amiben eddig te voltál. Szerintem négyszemközt beszélj a tesóddal is erről, hogy ne érje váratlaniul a dolog.
Mindenhogy szomorú az eset, de valahogy mégis több reményt látok akkor, ha önálló életet kezdenél, ...kivéve akkor, ha ezentúl az albérletedre és létfenntartásodra menne el a kereseted.
Ha meg tudod szervezni az életedet úgy, hogy jusson is maradjon is, akkor ezt anyukád is helyeselni fogja. Ha anyukád beteg lenne, akkor persze más lenne az ábra, de erről nem írtál.
A helyedben én lehet, hogy megvárnám, amíg a tesóm végez a középiskolával, és munkába áll.
Sok bölcsességet, erőt és kitartást kívánok neked ehhez a nem könnyű élethez, de hidd el, ha ilyen jó hozzáállásod lesz mindenhez, akkor sokra viszed a jövőben, mert a szorgalmas munka és a takarékos életvitel előbb-utóbb meghozza a jutalmát! Ne add föl!! Elismerés és tisztelet jár neked!! Légy okos! ..és továbbra is hallgass a szívedre.
IN GOD WE TRUST!