Hirdetés

2021. szeptember 25., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#201) Szevam válasza bambano (#200) üzenetére


Szevam
aktív tag

+1
Tehát, ha megkérdőjelezem az idősorokat, akkor lehet nem is vagyok akkora köcsög kócsag? :U

Szerintem:
Szóval klíma az változni fog, ahhoz alkalmazkodni kell, amihez a környezet ismerete szükséges, hogy túléljünk. Ami változás lehet antropogén + erős napszél tevékenység + Precesszió? + minden egyéb amiről tudomásunk nincs mivel nem tudjuk felfogni, hiszen kicsik vagyunk (vagy túl nagyok, mert molekuláris szinten is történhet bármi :Y ) :D

Egy dolgunk van csak, mindenki a saját háza (saját maga) körül csináljon rendet. És! foglalkozzon a ténylegesen fontos dolgokkal, amire neki valóban szüksége van. :) Így talán kevesebb szemetet fog gyártani :)

[ Szerkesztve ]

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#202) t72killer válasza bambano (#200) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Attól, hogy az origón, és egyéb hasonlóan nívós médiumokban és az örökös választási kampányokban nincs objektív vita, itt még lehet. A wiki felszínesnek tűnő oldalán például az érdeklődők szépen továbbkattingathatnak a használt módszerek és a részletes kutatási eredmények irányába. De tankkiller érti a fájdalmad, valóban sok a rizsa a témában :R.

Villanyautós hazugsággyár: ez teljesen jogos
Önvezetés: amennyi barom ül ma kormány mögé egy 1985-ös casio órát alulmúló IQ-val, én nem feltétlen tartom rossz iránynak. Bár önmagában a környezetvédelemhez túl sok köze nincs.
"a németek nagy erőkkel rohannak a szakadék felé a hülyeségükkel" - mint itt élő, látva a gázfűtést fatüzelésre(!!!) váltó nagymultikat, az atompánik miatt a lignit(!)bánya felől őserdőirtást, és az érdekes módon minden nyáron totálfelújításra szoruló 1xhasználatos autópályákat ezt teljesen aláírom.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#203) Hieronymus válasza t72killer (#202) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

""a németek nagy erőkkel rohannak a szakadék felé a hülyeségükkel" - mint itt élő, látva a gázfűtést fatüzelésre(!!!) váltó nagymultikat, az atompánik miatt a lignit(!)bánya felől őserdőirtást, és az érdekes módon minden nyáron totálfelújításra szoruló 1xhasználatos autópályákat ezt teljesen aláírom."

Cinikus vagy. A lignit felhasználásának leállítása okán már tiltakoznak az érintettek. Minden nyáron a pályák egy részét az állapota miatt újítják fel, másutt fejlesztenek például új sávok építésével. A legtöbb autópályán egyetlen hét alatt nagyobb a forgalom, mint a magyar M8-on egész évben és az M8-at is folyamatosan javítgatják.
A fatüzelésről tudni kell, hogy fűrészport nagy kapszulaszula/tampon szerű alakra préselik. Ezt égetik egy speciálisan kialakított égéstérben.
Pellet

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#204) t72killer válasza Hieronymus (#203) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Igen, a sorozatos tiltakozások eredményeképpen végre történik valamicske lignit (=legszarabb szénfajta) téren, de még most is millió tonna számra bányásszák (=sokezer m3 gázolaj megy el a bányászat-szállítás során) és égetik el. A napenergia hatásfoka (=Jangcéba nyomott kadmiumtonnák vs MW valós teljesítmény) még nem az igazi - illetve nincs megoldva, hogyan legyen a júliusi délben szuper napenergiából a ködös februári reggel világítás. Ergo az atomhisztit nagyon elsiették.

Autópályák: háát nem tudom, az M1-M5 kombón is megfordul pár szekér, de azokon sose láttam annyi 80as táblát, mint pl a München-Salzburg döcögősön. Ismerős állítja, hogy gyenge anyagot használnak a fritzek, hogy többször le lehessen pumpolni az államot felújítás címen. De ne legyen igazam...

Fatüzelés: azt is tudni kell róla, hogy az alacsony energiasűrűségű anyagot nem pillangók viszik társadalmi munkában a tett színhelyére, hanem dízelüzemű járművek, a naponta hordónyit pusztító erdészeti traktortól a dugóban füstölgő kamionig. Ezeket lefelejtve kezdik számolgatni a sötétzöldek, hogy húdemilyen karbonneutrálok vagyunk - persze azt is kifejeltve az egyenletből, hogy az erődben kidőlt fát megeszi a szúlárva, amit megesz a harkály, akinek a CaCO3 csontváza/CaCO3 tojáshéja bizony kivon némi szenet.

Szval igen, cinikus vagyok, nagyon sokmindent adnak el hiperkörnyezetbarát megoldásként - amikor a végeredmény a legjobb esetben is <10% fejlődés. Erről a reklám egyáltalán nem szól, mindenütt telezöld plakátok zengik, hogy ez aztán az überszuper megoldás (ld az 1.bek-ben utalt nehézfémes napelemsztorit), kérjük - mitöbb, követeljük az adófizetői milliárdokat. Aztán 10év múlva szembeköpik őket, amiért ekkora környezetkárosítást végeztek.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#205) Hieronymus válasza t72killer (#204) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

" de azokon sose láttam annyi 80as táblát, mint pl a München-Salzburg döcögősön. Ismerős állítja, hogy gyenge anyagot használnak a fritzek,"

Ismerős állítja. Jó neki.
Az azért feltűnhetett volna, hogy ez a sebesség korlátozás Irschenberg-nél van. Viszonylag rövid útszakaszon közel 200 méter szintkülönbséget kell legyőzni, fel a hegyre és vissza az alacsonyabb területre.. A legmagasabb pontján nagyjából 750 méter lehet.

Hogy mindenki értse, még az is, aki nem járt arra.
A határ közeli szakaszon van sebesség korlátozás. A hegyes - vülgyes szakaszon van fix sebesség korlátozás, 80 és 120 közötti értékkel.
A további útszakasz egy részén alkalmi korlátozás van. Korábban 120, ma már 130 km/óra korlátozással, a forgalomtól függően. A maradék területen semmiféle sebesség korlátozás sincs. annyival mész amennyivel akarsz. München felé közeledve visszalassítják a forgalmat. Van egy szakasz ahol hat sávon, három irányban lehet tovább haladni.

"Fatüzelés: azt is tudni kell róla, hogy az alacsony energiasűrűségű anyagot nem pillangók viszik társadalmi munkában a tett színhelyére, hanem dízelüzemű járművek, a naponta hordónyit pusztító erdészeti traktortól a dugóban füstölgő kamionig."

Te miről beszélsz?
Idézet a magyar wikiből.:
"A leggyakrabban használt anyagok a pellet előállítás során a faforgács és a fűrészpor. A pellet tiszta üzemanyag, amelynek magas az energiaértéke, könnyű a tárolása és szállítása. "
Linkeltem, csak el kellene olvasni. :((

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#206) Somatom válasza Hieronymus (#205) üzenetére


Somatom
addikt

Sztem félreérted. Ő az általam vezetetthez hasonló, önkihordós (Schubboden) kamionokra gondolt, amik 40 literes fogyasztással furikázzák a pelletet többszáz Kilóméteres távolságokra. A gázzal ellentétben, a pellet nem dzsavel csövön messzire.

[ Szerkesztve ]

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#207) t72killer válasza Hieronymus (#205) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Elég sokat szemetelhet a faipar, ha annyi fűrészpor keletkezik, amivel konstans fűteni lehet komplett ipartelepeket, miközben uezt az anyagot eladják (gyorsanszéthullós...) bútorlap-anyagként is.

Majd visszanézek egyszer megint az ominózus útszakaszra, pár éve inkább másfele járok, mert kb 2010-2016ig egymást követték a felújítások és miattuk a 80as táblák.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#208) Szevam válasza t72killer (#207) üzenetére


Szevam
aktív tag

Elég sokat szemetelhet a faipar, ha annyi fűrészpor keletkezik, amivel konstans fűteni lehet

Ezzel párhuzamba hoznám azt a kérdést is, hogy vajon hány kg búza veszik el a betakarítás során? Mert szerintem nem kevés szóródik le a földre. :)

[ Szerkesztve ]

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#209) t72killer válasza Szevam (#208) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

A földre szóródott búza nem jelent akkora üzemanyagpocséklást (gyakorlatilag a gabonatermelés széndioxidlábnyomát felszorzod a veszteségi %-al).

A pelletszállítással kapcsolatos széndioxidkibocsátást (kamion: kb 40liter dízel/100km+a kamionüzemeltetés-sofőrfoglalkoztatás lábnyoma) végig kéne számolgatni minden útvonalra, hogy megéri-e a kb 5KWh/kg fűtőértékű cucc, azaz 150MWh avagy 540GJ energia/kamion furikáztatása mondjuk 100-200-300km kamionmozgással.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#210) Somatom válasza t72killer (#209) üzenetére


Somatom
addikt

Segítek. 24500Kg pellettel számolj, per kamion!

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#211) t72killer válasza Somatom (#210) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

felfelé kerekítettem, 30 tonnára :R.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#212) Hieronymus válasza Somatom (#210) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Ha 2-300 kilométerre szállítgatják az legkevésbé a pellet hibája. Emberi butaság.
Németországban a szelektív hulladékgyűjtés terméke a begyűjtött használt fa és bútor. Vélhetően a gyűjtésből származó fa is részben pellet formájában kerül elégetésre. Végül is ez a legkörnyezetbarátabb megsemmisítési módja a használt faanyagnak.
A gázzal és olajjal ellentétben ez megújuló erőforrás. Nyilván az olaj is, ha van ideje valakinek kivárni. A friss ültetésű haszonerdő ki is vonja azt az szén-dioxid mennyiséget, ami az előderdő anyagából szabadul fel, idővel.
A kőolaj és a gáz régen kivont szén-dioxidot enged vissza a légkörbe és nem tudunk mellé erdőt rendelni ami kivonná a többletet. Sőt, értelmes elképzelésünk sincs arra, hogyan lehetne megkötni a szén-dioxidot.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#213) Somatom válasza Hieronymus (#212) üzenetére


Somatom
addikt

Rendszeresen viszünk Karlsruhe -ből faháncsot Augsburg környékére, onnan pelletet Svájcba, de vittem már fűrészport Belgiumból, délnémetbe. Ex keletnémetben is van egy pellet felrakónk, ahonnan Strassbourg mellé, Kehl -be szállítunk.

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#214) Hieronymus válasza Somatom (#213) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Értem és persze nem értem.
Nyilván a megszokott kereskedelmi kapcsolatok miatt alakult ki ez az összevissza szállítás.
Vélhetően a többi termékkel is hasonló a helyzet.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#215) Csabroncka


Csabroncka
addikt

Mindegyikőtök a a közlekedést emeli ki, pedig a legtöbb szén-dioxid kiböffentés a forraljunk vizet szénnel és termeljünk turbinával áramot módon megy.

Ehhez képest ki nem sz@rja le, hogy a 400 ppm CO2-ból hány kiló ment az én kocsimból. Normál eseteben már az egy elég tudatos dolog lenne a legtöbb ember részéről, hogy nem pazarol - értve ezt az élet egész területére (élelmiszer, utazás, vásárlás....stb)

Másik fontos dolog: ekkora szén-dioxid mennyiséget, nem tudsz erdőtelepítéssel visszahúzni, arra a szintre kellene beállni amit az óceán még elbír ezen a hőmérsékleten (ez igen rohadtul nagy mennyiség) és üledékes kőzet formájában fixál.

"in medias res"

(#216) t72killer válasza Csabroncka (#215) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Óceán: az a baj, hogy a melegebb víz kevesebb gázt (köztük CO2-t) tud oldva tartani.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#217) Szevam válasza Csabroncka (#215) üzenetére


Szevam
aktív tag

De legalább tudjuk azt, hogy a mészvázú élőlények túl fogják élni a vizekben:

A cikk a légkör megnövekedett szén-dioxid tartalmának lehetséges hatását vizsgálja a tenger mészvázú
élővilágára. Az antropogén hatások miatt megnövekedett szén-dioxid kibocsájtás egyharmadát a tengerek vették fel, ezért a tengerek vize az óceánok puffer hatása miatt csak csekély mértékben, 0,1 pH értékkel lett savasabb.
Ez a savasodás azonban a felszín közelében nem okoz telítettlenséget a szilárd karbonátra. Azaz nem várható az élő mészvázúak feloldódása a belátható jövőben. Ráadásul a mészvázképződés biológiailag kontrolált, amit csak csekély mértékben befolyásol a tengerek jelenlegi és a reálisan várható savasodása. Az írás több szempontot is vizsgál (pl. a fotoszintetizáló élőlények megnövekedett biológiai aktivitását, a mélység hatását a szilárd karbonát oldékonyságára, a karbonátképződés pH függését stb.). A cikk célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy reálisan nem várható az élő tengeri mészvázúak feloldódása annak ellenére, hogy a légkör megnövekedett széndioxid tartalma más oldalról súlyos problémákat okoz.

Az irodalom alaposabb átvizsgálása után megerősödött meggyőződésünk, hogy nincs reális esélye az élő tengeri mészvázasok házának jelentős feloldódására a jelenlegi tendenciák között. Természetesen a mészvázúak jövendőbeli károsodását sem lehet teljesen kizárni. A klímaváltozás veszélyeinek hangsúlyozása, tudományos alapokon nyugvó értékelése napjaink egyik legfontosabb feladata. Azonban törekedni kell a tendenciák és az ebből levont következtetések kétséget kizáró megalapozottságára. Óvakodni kell az olyan megállapításoktól, amelyek nem kellően alátámasztottak, vagy kis valószínűséggel következnek be. Ugyanis ezen túlzó és riasztó vélemények biztos jövőképként való bemutatása aláássa a hiteles klímakutatói véleményeket. Vigyázni kell arra, hogy e tudományterület ne jusson a hazug pásztorfiú sorsára.

Juvancz Zoltán, Biczó Imre

Forrás: LÉGKÖR folyóirat 64. évfolyam

[ Szerkesztve ]

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#218) Chaser válasza Szevam (#217) üzenetére


Chaser
titán

"Az irodalom alaposabb átvizsgálása után megerősödött meggyőződésünk, hogy nincs reális esélye az élő tengeri mészvázasok házának jelentős feloldódására a jelenlegi tendenciák között. Természetesen a mészvázúak jövendőbeli károsodását sem lehet teljesen kizárni."
ezzel osztán' nagyot mondtak :) holnap napos idő várható, de egyébként esernyő legyen nálunk, ha mégis esne ...( :

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#219) Szevam válasza Chaser (#218) üzenetére


Szevam
aktív tag

Szerintem csak a tévedés jogát akarják fenntartani. Ők az eddig gyűjtött információk alapján ezt szűrték le, de lehet hogy eddigi információk sem 100-osak. (De legalább valakik foglalkoztak vele)

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#220) Chaser válasza Szevam (#219) üzenetére


Chaser
titán

Ezt barki megmondja nulla elokepzessel, mivel egyszeru talalgatas ebben a formaban, de legalabb tenyleg foglalkoznak vele

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#221) t72killer válasza Chaser (#220) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Igazából az ökoszféra komplexitása miatt közel végelen mennyiségű problémát lehet elemezgetni - ez a kutatók dolga. Viszont a politikusoké meg az lenne, hogy a problémákat okozó alapvető okokon változtassanak. Az alapproblémával viszont (túlnépesedés) SEMMIT se kezdenek, sőt, ki se nagyon mondják, hogy probléma, csak vernyákolnak hogy pl elfogyott a víz.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#222) Szevam válasza t72killer (#221) üzenetére


Szevam
aktív tag

Az alapproblémával (túlnépesedés) meg SEMMIT se kezdenek, sőt, ki se nagyon mondják, hogy probléma, csak vernyákolnak hogy pl elfogyott a víz.

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#223) t72killer válasza Szevam (#222) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Politikusokról beszéltem. Elkezdték már oktatni az afrikai, közel-keleti családokat a fogamzásgátlásról? A nekik utalt segélyeket hozzákötötték szaporodási számokhoz? (=ha a termékenységi index meghaladja a 3as értéket, nem kapnak semmit?) Egyelőre a női körülmetélések szintjén tartunk sok országban :(.

Persze más probléma is van, pl a benzin/dízel/nyersanyagzabáló SUV-ket is en bloc betiltanám a "fejlett" népesség köreiben, a repjegyekre*, sőt, a nagy ökolábnyommal termelt élelmiszerekre (hamburger...), feleslegesen felhúzott épületekre (irodaházak, szállodák) extra adót vetnék ki. Radikális? Abszolúte. Viszont az óra már bőven elhaladt a "szoft" megoldások határideje felett.

*ez egyúttal csökkentené a Mediterrán és egyéb szép vidékeket letaroló tömegturizmus pusztítását is.

[ Szerkesztve ]

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#224) borg25 válasza t72killer (#221) üzenetére


borg25
senior tag

Valójában mindenkinek az elsődleges dolga, hogy holnap is legyen mit ennie. A tudós is csak azt kutatja, amire van támogatás/pályázat. A politikus meg arról beszél amivel hatalmon maradhat. Máris a végtelen kutatási problémából egy elég szűk halmaz lett.

Szerintem az alapvető probléma nem az, hogy túlnépesedtünk, hanem, hogy az intelligens ember, csoportban még mindig alig tud túllépni egy baktérium IQ szintjén. (Szaporodunk, míg bele nem halunk) Ez igaz a részvénytársaságokra, politikai életre, környezetvédelemre mindenre. Ezért nincs megfelelő válaszreakció a közelgő környezeti katasztrófára. Csak kirakat tevékenységek vannak.
Az EU annó ilyen elképzelés volt, megakadályozni, hogy NSZK-Franciaország újra egymásnak essen. Ideig működött, most újra az egyének kis csoportja kezd dominálni.
Ebben erős kelet: Kínában génekbe van kódolva, hogy a többség (párt) érdeke előbbre való az egyén érdekénél. Ezt az egyet jó lenne átvenni, de azt már nem, ahogy ezzel a pártvezér visszaél. :(

(#225) t72killer válasza borg25 (#224) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

"A tudós is csak azt kutatja, amire van támogatás/pályázat. A politikus meg arról beszél amivel hatalmon maradhat." - Ez így van. ráadásul utóbbi nagyjából definiálja az előbbit.

IQ: talált süllyed - végülis a túlnépesedés is ennek következménye.

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#226) Szevam válasza borg25 (#224) üzenetére


Szevam
aktív tag

Amit itt linkeltem (#222) is arról szól, hogy vannak olyanok akik minőségre mennek (k stratégiták) és vannak a kik mennyiségre (r stratégisták) csak nálunk (embereknél) már egy kicsit felborult ez. Szinte mindenből mennyiségre mennek. Vajon miért? Talán mert az egyén gyorsabban sikeresnek érzi magát így, hogy Ő produktív, és valamit letett az asztalra? És ÁLLAT módján ebből csinál sokat, legyen az bármi is, bármilyen is.
Szerintem ezért zúznak el itthonról az EMBEREK, mert minőség hiány van. Mennek nyugatra északra ahol még fellelhető magasabb értelem, intelligencia, gondoskodás. Ne értsétek félre nem úgy értem hogy aki itthon maradt az állat, nem erről van szó. Csak egyre kevesebb az a hely, az a közösség ahol az EMBER jól érezheti magát.

Mellesleg: A prohardver pont egy normális közösség szerintem. Akárhány találkozón voltam csupa értelmes, gondolkodó, jó eszű, jószívű emberrel találkoztam.

[ Szerkesztve ]

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#227) t72killer válasza Szevam (#226) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Minőségből sajnos gyakran nyugaton is hiány van, nézz csak körül a briteknél :(. (Egészségügy, brexit-mánia pl). De a fegyverőrült amerikaival - aki a világfogyasztás kb felét adja - se megyünk sokra, ha IQ-forrást keresünk :(

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#228) Chaser válasza t72killer (#221) üzenetére


Chaser
titán

Igazabol nem a politikzsok dolga lenne rendet tenni, hanem nekunk, akkor a politikus is kenytelen lenne foglalkozni a temaval
Ez a legnagyobb ok, mi magunk, a nagy tobbseg semmit nem tesz, max lazadozna ha beszabalxoznak h egy ember egy auto, ennyi meg ennyi viz es aram fogyasztas, stb, amig az emberek 90+ %-a nem lat tul a sajat micro szferajan, nem fogja megoldani a gondokat egy marek politikus, akkor sem ha akarja

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#229) Hieronymus válasza borg25 (#224) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"...hanem, hogy az intelligens ember, csoportban még mindig alig tud túllépni egy baktérium IQ szintjén. (Szaporodunk, míg bele nem halunk...")

Ez nem igaz. Nézd meg az Európai, Amerikai és a többi fejlett ország őslakosságának szaporodását. Kettő szülőre nem jut kettő gyerek. A lakosság növekedésének az ember várható maximális életkorának növekedése az oka. Egyre több generáció él egymás mellett. Ez ellen nincs "előreprogramozott védelmünk."
Elegendő megnézni a statisztikákat, hogy ma, 100 illetve 200 évvel ezelőtt mennyi (volt) az egy nőre eső szülések száma. A szülések számának drasztikus csökkenése mellett, drasztikusan nő a lakosok száma. Még akkor is, ha migrációról eltekintünk. A legfejlettebb országok egy részében, a migráció ellenére is is csökken a szám. Ilyen például Magyarország. Miközben a munkaképes korú személyek aránya folyamatosan csökken.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#230) borg25 válasza Hieronymus (#229) üzenetére


borg25
senior tag

A "Szaporodunk, míg bele nem halunk" egy analógia a baktériumok és az emberek csoportos viselkedésére. A csoportos alatt pedig nem azt értem, hogy te mit csinálsz otthon a pároddal a párnák alatt, s annak milyen produktuma lesz 9 hónap múlva.

Részvénytársaság vezetőségének a célja, hogy a tulajdonosok pozícióban tartsák őket. Aminek a legjobb módja a gyors profit. Ami általában szembe megy a hosszútávú célokkal, környezetvédelemmel. (Intel story? Most annak a levét issza, hogy az Krzanich jópár fejlesztést leállított, mert az azonnali eredménnyel járt.)
Hol van már az, mikor Ganz saját pénzén, nem adójóváírás céljából kórházat üzemeltetett? Vagy mikor John Hopkins eladakozta a vagyonát? Bill Gates jótékonykodása és filozófiája általános vagy ritkaság?
Államaparátus, állami cégek. Mond valamit az a szó, hogy vízfej? Azon lehet vitatkozni, hogy sok-vagy kevés tisztviselő van, azon viszont már nehéz, hogy hatékonyan dolgoznak-e, tudnak-e, vagy megfojtják a szabályok?
Tudomány, kutatások? Minek a kutatására van pénz Viagra? Alzheimer? LCD TV vagy fúziós erőmű? Ok, lehet olvasni, hogy ITER-re elköltenek 15 milliárd eurót. Jah egész világ összes kormánya. Csak az LG mennyit költött OLED panel fejlesztésre? Mennyi más cég van? Mi a fontosabb?

1956. Kedvencem, mert politikusok szájából gyakran elhangzik, hogy tanuljunk 56-ból. Aham. Mondok egy másik számot: 1038. Szent István halála. Kiskirályok kora. Mert a magyar össze tud fogni? Megtudtuk tanulni, hogy a csapatmunkában az erő?
1526 Mohács után összefogás? Nem
1849 Összefogás a nemzetiségekkel? Nem
1920 Ok, nem magyarok, de összefogás? Jah 1914-ben Tisza István megmondta, hogy nincs értelme a háborúnak, mert ha nyerünk, akkor is vesztünk, mert Szerbia bekebelezésével oda a magyar-osztrák népesség előnynek. Válasz: Nem
2014, 2018, 2019 Ellenzéki összefogás? Nem, nem, izé majd nem.

Szóval az ember jó a csapatmunkában, vagy IQ-ja egy baktériumé és inkább a saját boldogulását növekedését helyezi előnybe a többségével szemben?

Népesség tekintetében pedig mennyire jellemző, hogy azok száma nő, akik annyi utódot vállalnak be akit tisztességgel fel tudnak nevelni, vagy azoké akik tudják, hogy szegénységben tudják felnevelni az 3+ utódukat, de nem akarnak csak 1-et?

(#231) borg25 válasza Hieronymus (#229) üzenetére


borg25
senior tag

Még annyit, hogy a baktériummal is nem az a baj, hogy szaporodik, hanem, hogy közben feléli a környezetét, anélkül, hogy gondolna a jövőre.

Illetve +pár példa a csapatban gondolkodásról:
Google, Apple, Amazon adóelkerülő taktikái
vs
Finnek azon hozzáállása, hogy miért csaljak adót, hisz abból a pénzből lesz jó úthálózat, oktatás, egészségügy. Akarom én, hogy ezek rosszak legyenek?
vs
Új kocsin kint a Nagy Magyarország matrica, mert vesszen Trianon, de azért a kocsin a rendszám szlovák mert ott olcsóbb a regisztrációs adó (Tudom, így akarja támogatni a szlovákiai magyar kisebbséget)
vs
Németeknél tudtommal 1 hét után kinéznek, ha még nem iratad át a kocsit német rendszámra.

(#232) bambano válasza borg25 (#231) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

Nem lett volna trianon, ugyanott ő magyar rendszámot kap... :P

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#233) Hieronymus válasza borg25 (#231) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Én értem a gondolatmeneted.
Ám azt neked is meg kell értened, hogy az ember nem sokkal jár előrébb az állatvilág "legokosabb" fajainál.
Nem rendelkezünk Isteni képességekkel.
Elkezdünk valamit csinálni. Később kiderül, hogy rombolja a környezetet. Még később kiderül, hogy nagyon rombolja a környezetet. Ekkor megpróbáljuk megoldani a problémát.
Vagy sikerül vagy nem. Ha nem, akkor a populáció egy részének reszeltek.
Minél hatékonyabbak vagyunk, annál nagyobb része kerül veszélybe a népességnek. De ez a természet rendje. Sehol sincs leírva, hogy nekünk mindent túl kell élni. Az sem, hogy nekünk kell a legfejlettebbnek lenni a világegyetemben.
A Föld szempontjából teljesen érdektelen a sorsunk. Nálunk sokkal nagyobb katasztrófát is túl élt már. Sőt mi sem lehetnék, néhány korábbi katasztrófa nélkül. Elegendő csak a Holdra gondolni. Nélküle nem lehetne ezen a bolygón fejlett élet.

A mai napon Németország egy hosszú távú programot fogadott el. Lényegében a klímaváltozás és globális felmelegedés ellen szükséges teendőket határozták meg. Nyilván nem véletlen a mai nap.

Van még valami, ami nem teljesen korrekt.

"Németeknél tudtommal 1 hét után kinéznek, ha még nem irattad át a kocsit német rendszámra."

Ez nem teljesen igaz. A külföldi rendszám és jogosítvány némi előnyt jelent. Utazó vendégként kezelik a jármű vezetőjét és elnézőbbek. Volt egy német rendelkezés ami szerint a lakhely változtása esetén át kell jelenteni a járművet az aktuális lakhely szerinti körzetbe, mivel terület alapú a rendszám kiosztása.
Ennek értelmében, ha német lakcímre bejelentkeztél, valóban át kellett jelentened a járművet. Ezt a rendelet néhány éve megszüntették Jelenleg csak a jármű első forgalomba helyezésekor kell a lakhelyed szerinti rendszámot igényelned.

A valóság sokkal árnyaltabb, mint annak a leegyszerűsítése. A németeknél sincs kolbászból a kerítés. A kutyák nem pisilnek jeges teát. A német szövetségi állam tagországaiban élő németek - habár nem létezik ilyen kategória - rasszistaként is toleránsabbak, mint más országok polgárai.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#234) Somatom válasza Hieronymus (#233) üzenetére


Somatom
addikt

Sztem katasztrófálisak. Két vesztes világháború is kevés volt nekik ahhoz, hogy ne úgy gondolják, hogy ők forgatják a Földet.

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#235) Szevam válasza Hieronymus (#229) üzenetére


Szevam
aktív tag

+1!!!

Éljen TICOPIA

Takács Sánta András, Bódi Balázs

[ Szerkesztve ]

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#236) Hieronymus válasza Somatom (#234) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Azért azt ne felejtsd el, hogy mind a két világháborút osztrák indította.
Az első esetében a németek mellékszereplők voltak és mi kerültünk a bot rossz végére. Az erőforrások nagy részét Magyarországtól csatolták el és nem Németországtól és nem Ausztriától.
A második esetben a németek főszereplők voltak és mi kerültünk a bot rossz oldalára.
Ha a németek még egyszer veszítenek, nekünk reszeltek. Be leszünk szántva.

Jobb becsatlakozni a klímaváltozást megakadályozó programhoz.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#237) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Trump szájkosarat tett a klímakutatókra

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#238) Chaser válasza t72killer (#237) üzenetére


Chaser
titán

donald kacsa struccot játszik, igazából őt már túlzottan nem érinti a dolog, ha vannak gyerekei azoknak is lesz még jó helyük valahol, a többi ember meg dögöjjön' meg ( : az a szomorú, legtöbb ember ugyanígy matekozik, én azért örülök, ha angyobb felét letudtam már a kis életemnek :)

szerk:
pontosabban nagyobb részét

[ Szerkesztve ]

_tejesen'® joálapotpan'™_

(#239) t72killer válasza Chaser (#238) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

A választásokra döntő többségében a 60 feletti populáció jár kb mindenhol :(

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#240) Somatom válasza Chaser (#238) üzenetére


Somatom
addikt

Ha feszegetnék a témát, akkor előkerülne a kiotói egyezmény témája is, amit az USA nem ratifikált. Ha bebizonyosodna, hogy az emberi tevékenység okozója a klímaváltozásnak, az számukra kínos lenne, tekintettel az ökolábnyomuk nagyságára.

Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

(#241) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

már az óriásvállalatok is klímavédelemmel kampányolnak

Persze tenni nem tesznek sokat a valóságban, nettó reklám...

"A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

(#242) Szevam


Szevam
aktív tag

Film ajánló!

hátha valaki még olvassa
Mérgezett Föld (mb. dokumentumfilm, 50 perc, YouTube)
(#631) cinemazealot :R

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.