Hirdetés

2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Armandus


Armandus
junior tag

"Megjegyzés: Szeretném, ha eltöprengenél rajta, hogy mennyire lehet ostoba "hülye picsa", aki ennyire összeszedetten tud fogalmazni."

Ne dobálj fel ilyen magas labdákat :DDD

"A világ olyanná alakul, amilyenné a fiatalságot nevelik." Jókai Mór

(#2) Bobó_20


Bobó_20
aktív tag

Őszinte véleményem következik: nem hülye és ostoba vagy, hanem szánalmas és önmarcangoló. A két állapotban azonos, hogy egyiken sem tudsz változtatni a fel- és beismerésük nélkül.

A rossz hír, hogy a hülyék/ostobák általában nem tudják, hogy azok, így tök boldogok.

A rosszabb hír, ha a rengeteg segítő szándékot nem ismered fel és nem vagy hajlandó segítséget kérni (ugye a saját érdekedben), akkor viszont hülye és ostoba vagy, ergo boldognak kéne lenned.

Szóval inkább az a kérdés: hülye/ostoba szeretnél lenni? Netán szánalmas és önmarcangoló? Vagy ne adj isten boldog és kiegyensúlyozott?

Ha valamit akarsz az élettől, akkor menni kell gyakorolni és megteremteni azt, amire vágysz. Senki más nem fogja tudni, hogy mit akarsz, és senki nem fogja megadni neked. Ezt a tanácsot én is megfogadhatom, csak ki kell találnom, hogy középkorúként mit akarok még igazán?

Mentálisan egészségesnek lenni?

Legjobbakat kívánom. :R

(#3) UnA


UnA
Korrektor

"... őrségi képmappát ..." - nem ismertem fel az Őrséget a képeken, de lehet, hogy bennem van a hiba...

(#4) Geller72


Geller72
veterán

Én annyiból vagyok “előnyben”, hogy idősebb vagyok és az “önmegfigyelésem” hosszabb szakaszt ölel fel. Nagyobb a minta. :D Valószínűleg, mindannyian változunk végig, az életünk során és ez természetesen így van rendjén. Folyamatosan változik az értékrendünk, ami megint csak a hasznunkra válik. A 20 évvel ezelőtti énünket legtöbben nem tudjuk elfogadni, nem tudunk azonosulni vele. Mert ég és föld a mostanihoz képest. Szerintem ez is ok. Nálam valahol 35-40 éves korom körül fordult meg a világ velem, azzal a bizonyos 180 fokkal. Akkor úgy éreztem, hogy rettentően kényelmetlen, teljesen kifordított az akkori konfortzónámból. Most már tudom, hogy ez kellett. És a legtöbbünknek szintén kell és meg is történik velünk. Plusz a világ is változik. Ez már önmagában elég változó egy teljesen másik élethez.

Öregszünk. Ez van - írhatnám. Addig senki nem is foglalkozik a korral - engem sem érdekelt - amíg a hétköznapokban, minden nap nem találkozol a problémával. Ami éppen vagy egészségügyileg, vagy bármi más módon hátráltat, kissé, vagy többszörösen is hátráltat a hétköznapi életben. Vannak emberek, akiket ezek a korral járó problémák sokkal jobban megviselnek. Vannak, akik képtelenek elfogadni. De a korral együtt nem csak a problémáink növekednek, hanem - normális esetben - az elfogadás készsége is egyre jobban kifejlődik bennünk. Elfogadni és beletörődni, számomra nem ugyanazt jelenti.
Más.
Alapvetően azt gondolhatnánk, ahogy egyre öregszünk, egyre több a barátunk is, ha másért nem, a rendelkezésre álló több idő miatt is. Nem így van. Radikálisan lecsökken a barátaink száma, a megmaradtakkal történő kapcsolattartás rendszeressége és minősége is. Érdekes volt megélni. No meg benne van a pakliban az is, hogy nem csak a barátaink, hanem mi is változtunk az idők során és könnyen lehet, hogy az a barátság, ami létrejött 40 éve, az ma már tartalmilag semmit sem ér, mert amiért, ami következményeként kialakult, az már nem is létezik.
És ha belegondolok, hogy még “csak” 52 éves leszek, és mennyi mindent tapasztaltam meg. Mit érezhet valaki, aki mondjuk 96 éves?

(#5) Geller72 válasza UnA (#3) üzenetére


Geller72
veterán

Lemaradtak. :D (Törölhető ha nagyon off).

[ Szerkesztve ]

(#6) totron válasza Geller72 (#4) üzenetére


totron
addikt

Elfogadni és beletörődni, számomra nem ugyanazt jelenti.
Mit jelent számodra egyik és mit a másik?

Mit érezhet valaki, aki mondjuk 96 éves?
Az már sokszor üresjárat, időérzék és gondolatok nélkül.

(#7) Geller72 válasza totron (#6) üzenetére


Geller72
veterán

Számomra, tömören:
-Elfogadni:
Többnyire, vagy teljes mértékben egyetértek és elfogadom, ami történt.
-Beletörődni:
Többnyire, vagy teljes mértékben nem értek egyet azzal, am történt, de tudomásul veszem.

(#8) ergoGnomik válasza Geller72 (#7) üzenetére


ergoGnomik
tag

Egy fogalom meghatározásában felhasználni magát a fogalmat nem jó stratégia. Hacsak nem körkörös önhivatkozást szeretnél adni meghatározás helyett. :)

(#9) UnA válasza totron (#6) üzenetére


UnA
Korrektor

Nem engem kérdeztél, de azért válaszolok :)

"Mit jelent számodra egyik és mit a másik?" - A lelkiállapot egyik esetben pozitív a másik esetben maximum semleges, esetleg negatív.

"Az már sokszor üresjárat, időérzék és gondolatok nélkül." - Nagynéném 97 éves lesz idén, és egyik sem igaz rá, szellemileg teljesen friss. Ez csak rajtad múlik, hogyan jutsz el mentálisan az életed végére. ;)

(#10) ergoGnomik válasza UnA (#9) üzenetére


ergoGnomik
tag

Ez csak rajtad múlik, hogyan jutsz el mentálisan az életed végére.

Szerintem ezt inkább ne reklámozod! Fogalmad sem lehet kinek milyen lapokat osztott a génlottó és a szociális determináció.

(#11) UnA válasza ergoGnomik (#10) üzenetére


UnA
Korrektor

De azért vagy tudatos ember, hogy a gének és a környezet ne legyen egyértelműen determinisztikus. Ha mégis az, akkor nem voltál tudatos.

(#12) ergoGnomik válasza UnA (#11) üzenetére


ergoGnomik
tag

Ha a világ ennyire jóindulatú lenne... :(

(#13) totron válasza UnA (#11) üzenetére


totron
addikt

Jó, de ezzel csak rányomtad a Bibliát az SM-es polgár homlokára és felszólítottad, hogy járjon. Az meg ugye nem. Nem a hiábavalóságot hirdetem vagy a kifelé mutogatást, de nem, nem csak rajtunk múlik.

(#14) ergoGnomik válasza totron (#13) üzenetére


ergoGnomik
tag

És akkor arról még nem is beszéltél, hogy a harmadik világban éhezőknek meg azt mondta ne legyenek már ilyen topák, egyenek eleget, változatosan, legyen táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott az étrendjük! Ami probléma megoldásához nem hogy közeledne az emberiség, hanem lendületesen távolodni látszik.

(#15) totron válasza ergoGnomik (#14) üzenetére


totron
addikt

Kalácsot kell enni. Gluténmenteset abból is. Fene a sok tesze-toszába már.

(#16) UnA válasza ergoGnomik (#14) üzenetére


UnA
Korrektor

Látom értelmezési problémák merültek fel, mivel az időskori mentális képességekről volt szó, és arra válaszoltam. De nem baj ;)

(#17) ergoGnomik válasza UnA (#16) üzenetére


ergoGnomik
tag

Bocsáss meg! Tényleg nem lett volna szabad az értelmezési keretéből kivenni a szemantikailag teljesen általános érvényű kijelentéseidet. Megint kisiklatták a témát a kipattanó egyéb gondolataim. :( Ráadásul logikailag duplán igazad van, mert aki mennyiségileg vagy minőségileg elégtelen táplálkozás miatt idős kora előtt elhalálozik, azt idős kori mentális problémák nyilván nem sújthatják.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.