- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
TomFace
tag
Iszonyat lehangoló olvasvni a negatív kommenteket a témával kapcsolatban, és ez a véleményt alkotók hibája, hisz nem ők tehetnek arról, hogy az egyetlen normális VR élmény legalább fél milliós beruházást igényel. Egy mobilos VR élményt sokkal olcsóbb és egyszerűbb összehozni bárkinek, de hatalmas hiba ez alapján az egész virtuális valóságot leírni, mert sokkal többet tud nyújtani, csak hát ára van, és ez a legnagyobb probléma (na meg a kevéske tartalom). Volt alkalmam nekem is kipróbálni Nexus telefonon cardboard-dal, na attól tényleg rosszul lesz az ember, de volt nekem tavaly nyáron Vive-om is, ott aztán 1 óra elteltével se jelentkeztek panaszok. Próbáltam minél több ismerősnek megmutatni, körülbelül 100 embernek demóztam 5-70 év között, senki sem panaszkodott még csak enyhe szédülésre sem. Továbbra is hatalmas jövőt látok a témában, csak tartana már ott a technika, hogy a cikkben említett zavaró tényezők megszűnjenek.
-
Joshi
titán
Nem nehéz megjósolni a VR jövőjét, szerintem sokáig luxus termék lesz. Sokkal elérhetőbb áron kell adni és sokat kell faragni a gépigényen is, a tartalomszolgáltatásról nem is beszélve. Most is a legnagyobb baj a minőségi és mennyiségi tartalom hiányával van. Én nem mondom hogy kihal a VR, de én még nem tartom kész terméknek.
-
Raymond
titán
válasz
zorrokalap
üzenetére
Azert nyugaton is penz a 800-900EUR, de irtam lejjebb hogy vannak komoly akciok a nagy piacokon (DE/FR peldaul) ahol a Rift az iden rendszeresen 499EUR volt es holnaputan ugy tunik jon az egyik legkomolyabb eddig - a Rift es a Touch bundle 449EUR a Mediamarkt-ban: [link]
-
zorrokalap
tag
+1 Nagyon szepen leirtad

Vicces mennyien tepik itt a szajukat hogy halott az egesz ugy hogy nincs VR-uk esetleg nem is probaltak.
Nyugaton ez nem penz es tenyleg mas szintere emeli az elmenyt(otthon necces az atlagnak az biztos).
Keves ra a szoftver? iRacing, DCS World es egy eletre elvagy, super mariot nem ezen kell tolni az baromsag/marketing.Erdekessegnek meg egyebkent ott van Squad tamogarja a VR + bill-eger kombot, elegge fun de en spec nem voltam tul hatekony(mas kerdes mi lenne ha mindenki VR-rel tolna).
-
v.tom
őstag
válasz
üzenetére
A 3D TV esetében nem a hiányzó célközönség volt a gond szerintem, hanem a technológia egyszerűen nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket (nem adta vissza a 3D mozi élményét) a sok esetben gyenge 3D implementációval.
Persze erről kéne inkább nézni egy releváns piackutatást.
-
törölt tag
Sokszor feljött a 3D TV, mint példa, de szvsz ha egyes VR termékek tervezői hibák vagy rossz marketing miatt el is buknak, azok sokkal inkább a Microsoft tablet pc koncepciójának bukására, vagy az első Macintosh üzleti kudarcára fognak hasonlítani - amikor a termék bukása nem rántja magával a koncepciót -, mint a 3D TV-re, ahol nem létező felhasználói igényre készült megoldásokat próbálták erőszakos marketinggel letolni a felhasználók torkán.
-
v.tom
őstag

Ez a TALC görbe, ami a technológiai újítások életciklusát mutatja. A consumer VR még a legelső szakaszban van, ahol a vásárlókat az "Innovators" szóval illetik. Ők azért veszik meg, mert elkötelezettek a technológia iránt, érdeklődnek, magas anyagi ráfordításra hajlandók várható megtérülés nélkül. Viszont a teljes potenciális piaci felfevőképességhez mérten nagyon-nagyon kevesen vannak.
A következő nagyobb szakaszban már többen vannak, de még mindig nem képes ez a szegmens eltartani egyedül sok gyártót. A "szakadék", amit látsz, minden technológiai újításra nézve veszélyes szakasz. Ha a termék valamiért elhibázott, pl. kevéssé váltja be a korai vásárlók reményeit, rossz eredményeket, csalódásokat hoz, vagy csak egyszerűen hibás marketinggel próbálják eladni (rossz termék koncepció, rossz célpiac, stb.), akkor ebbe a szakadékba könnyű belezuhanni. Lásd: 3D TV piac.A VR esetében még éveink vannak addig, míg ezt a szakaszt elérjük. Kíváncsi leszek az eredményre.
-
törölt tag
Ha a polcon fog porosodni, akkor nem használod, tehát érhető, ha nem akarod megvenni. Akinek viszont van VR rendszere, az használja is, sőt a VR a userek nagy többségénél feljebb tolja az ingerküszöböt és olyan érzés nem VR játékkal játszani, mint amikor újra játszod a Diablo 2-t, hogy jó játék ez, de mennyivel jobb lenne azért D3 szintű grafikával. Na ugyanez van a VR-nél is: jó játék a Witcher 3 meg a Fallout 4 de mikor lesz már belőlük VR verzió...
Azaz ahogy nő a VR felhasználók száma, úgy lesz egyre jelentősebb igény a komoly VR tartalmakra is.
Egyébként ugyanez volt az első PC-k megjelenésekor is: alig valamire jó, drága hobbiként indult, de nem halt el, mint átmeneti divathóbort, ezért egy új iparággá nőtte ki magát. -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Németh Péter
üzenetére
Azokban az országokban se fogynak jól a VR sisakok, ahol a többszörösét keresik, szóval az ár/érték arány ott is kívűl esik a komfort zónájukon, még ha nem is annyira mint nálunk. Kifejezetten a PC-s megoldások ár/érték aránya nagyon rossz a magas járulékos költségek miatt.
-
Joshi
titán
ui.: igazából nem csak a magas ár bosszant, hanem a tudat hogy 1-2 éven belül ugyan ennyiért sokkal jobbat is kiadnak. Jó példa erre a DK2, amit szinte jó áron lehetetlen eladni. Nem is azért mert nincs olcsón, hanem a kutyának se kell mivel VR képességekben van jobb. Aki emiatt vásárol annak csak ez számít, nem feltétlenül hogy olcsó legyen. Összefoglalva, nem veszek olcsón olyas valamit, ami rövid időn belül a kutyának sem kell majd a polcon fog porosodni. Erre minden fillér kár, és a tartalomszolgáltatásról még nem is beszéltem.
-
Joshi
titán
válasz
Németh Péter
üzenetére
Én idehaza dolgozom de szerencsére nem 200 ezret keresek. Ettől függetlenül nem érzem olyan terméknek a VR-t hogy ennyi pénzt kiadjak érte. Ahogy korábban írtam simán veszek olyan luxus cikket mint pl az OPPO UDP-203, ami nem nagyon fér bele az átlag ember kereteibe. Én úgy gondolom hogy a VR egy félkész termék, vegye az aki szeret kísérletezni és van rá lóvéja is. Hozzáteszem egy VR-hez komoly PC is kell ami szintén 4-500 ezer ha nem több.
-
-
Márton
nagyúr
Talán itt kezdődik majd a következő generáció

-
Cifu
félisten
válasz
üzenetére
Kereskedelmi forgalomba került, otthon is használható VR szemüveg volt. Hogy mai szemmel a minősége milyen, azon lehet vitázni, de attól még elvitatni tőle az elsőséget csacskaság lenne.
Arról nem is szóval, hogy a "komolyan vehető" kifejezéseket is lehetne tovább hasogatni (pl. hogy a Rift DK1 most komolyan vehető volt már? Vagy csak a DK2-től vehetjük "komolynak"? Mitől lesz egy VR szemüveg "komoly"? Mi alapján határozod meg a generációkat, van rá általánosan, hivatalosan elfogadott szabály?).
-
v.tom
őstag
válasz
Németh Péter
üzenetére
Vágom, vágom, próbáltam már p90d-t
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Azért a Tesla egész jó kis kocsi, már vehetsz 16 millióért használtan.

https://www.hasznaltauto.hu/auto/tesla/model_s/tesla_model_s_p85_performance_full_extra-10383053
-
v.tom
őstag
Az első fecske soha nem lesz olcsó.
Az első _használható_ elektromos autók korát éljük, amik se nem olcsók, se nem túl jók, de meg lehet őket venni, és lehet őket használni. Pár generációval később jelentős különbségek várhatók.
A VR technológia még kezdetleges, egyedül a Rift ért meg eddig több generációt, de az is csak abban az esetben valós generációváltás, ha beleszámoljuk a DK verziókat. -
törölt tag
válasz
Tigerclaw
üzenetére
Ha a konzol szegmensben megragad a VR (márpedig a PSVR szépen fogy), akkor PC-n sem fog eltűnni, mert már csak a tartalomgyártás miatt is szükség lesz a PC-s megoldásokra.
Az AAA címek hiánya - többen is leírták már - amolyan tyúk-tojás dilemma: amíg nincs elég HMD a piacon, addig nem éri meg a nagy címeket kiadni, mivel pedig nincsenek nagy címek, a HMD-k sem terjednek.
Ami bizakodásra ad okot, hogy aki egyszer már beruházott VR-ra, annál nem múló hóbort, azaz az AAA címek hiánya miatt nem _csökken_ a VR felhasználók száma, csak nem a (túlfűtött) várakozásoknak megfelelő ütemben nő. Így viszont ahogy az újabb GPU generációknak köszönhetően a VR-ready rendszerek ára csökken, úgy eléri el - lassan de biztosan - a felhasználói bázis is a kritikus szintet, tehát csak idő kérdése, hogy az AAA címek megjelenése általános gyakorlat legyen. Azaz pont középtávon fog a PC-s VR felfutni, sőt szerintem idővel a VR fogja a lanyhuló PC-s játékpiacot felpörgetni.
Ami a mobilokat illeti, a cardboard megoldások (a gearVR-t is inkább ide sorolnám) jobban terjednek az olcsóságuknak köszönhetően, de azok a limitált képességeik miatt kb. annyival nyújtanak gyengébb élményt, mint a mobilok beépített hangszórója egy jobb 5.1-es hangrendszerhez képest. Ezért a mobil VR még sokáig a PC-s VR farvize lesz, azaz ki fogják adni ugyanazt a tartalmat erősen limitálva mobilra is, de nem mint elsődleges célplatformra, hanem a "valódi" VR tartalom marketing anyagaként (mint pl. a Fallour Shelter -> Fallout 4). -
Márton
nagyúr
válasz
7Heads Drago
üzenetére
ki, mit adott fel?
-
7Heads Drago
veterán
De ne már. Pedig én szurkoltam nekik. Elégé gyorsan feladták. És akkor mi lesz most az egyre több 4K-s kijelzővel rendelkező teloval......
-
malwy
senior tag
Én egy VR-ekre szakosodott helyen próbáltam, nem messze az Astoriától (nem merem leírni a hely nevét, nem tudom mennyire szabad reklámozni).
Barátnőmmel, aki egyáltalán nem nagy gémer (FPS-t gyakorlatilag nem tud egérrel játszani, nem megy neki összehangolni a két kezét normális sebességgel) próbáltuk ki.
2,5 órát voltunk, előtte sose próbáltunk semmilyen VR-t. 10 perc után elfelejtettük hol vagyunk. A szervezők mikrofonon keresztül magyaráztak el mindent, olyan volt, mint egy szuper intelligens AI.
Szúnyogháló tényleg van, de egyáltalán nem vészes, és a már említett 10 perc után ezt teljesen elfelejtettük. Ami kizökkentő az, ha egy szereplő bebugol, vagy helyenként élsimítás hiánya stb.
Hang, kép szuper, de ami legjobban meglepett az a kontroller. Szuperül vannak elrendezve a gombok, a ravasz, a touch paneles nyomogómbos izé. Tök jó kalapácsnak, pajzsnak, pisztolynak, ökölnek, sima kéznek. Utána fura volt élőben használni az igazi kezem
Ilyen lézeres vetítéssel jelezte ha közel mászkáltam a falhoz, amúgy teleportálni lehetett a játékokban (valahol ez futásként jelentkezett, de egy robotos játékban igazi teleportálás volt pl. ) Ki akarod jelölni hol akarsz lenni, pofonegyszerű módon és ott leszel. Plusz sétálhatsz pár métert rövid távon. Ez annyira egyszerű és kézreálló volt, szuper ötlet volt így megcsinálni. Fegyverekkel lövöldözés meg, mint ha paintballoznék, ténylegesen én céloztam, oda emeltem a kezem ahova akarok, leguggolhatok mindenféle tereptárgy mögé stb. Amikor a robot hátralökött és repültem, netán szakadékba, na ott azért beleszédültem, de még szép
Valóságban is hasonló lenne, vagy rosszabb 
Említettétek a kábeleket, ezen a helyen úgy volt megcsinálva, hogy a plafonról lógott lefelé, és soha nem vettem észre. Párásodás nekem szememnél nem volt, orromnál éreztem, hogy izzadok, de csakis a legvégén vettem észre.
Először demó játékok voltak, aztán vmi íjászos, majd drónokat kellett lelőni. Utána valami robotharcos játék és végül egy zombis, walking dead szerű játék volt.
Ha kihoznak egy Witchert ebből, tuti bent ragadok

-
válasz
Tigerclaw
üzenetére
Szerintem a második generációs VR sisasokkal piacra kerül majd sok használt sisak és a magyar és egyéb kispénzű piacon ezek a termékek akkor fognak megjelenni. Majd itt is lesz hasznaltvr.hu ahol lehet válogatni a 2015-2016-os modellek között. Itthon az új autó se "éri meg".
-
Magyar fizetésekből ki lehet indulni, csak akkor nehezen fogjuk megérteni, hogy miért annyi az annyi. A lencsék, szenzorok, a mérnökóradíjak egyszerűen a nyugati fizetésekhez igazodnak. A kifejlesztés nyugati mérnökfizetések mellett történt és a kockázat kerülés miatt nyugati prémium árazással került piacra. Na, a nyugati prémium árazás itthon a luxus kategória. Emiatt a magyar piaccal gondolom semennyire nem is számoltak, kapni se lehetett sokáig. Ha itthon is alap lenne a havi 3-5 ezer eurós fizetés, akkor máshogy állnánk ehhez.
-
-
Tigerclaw
nagyúr
Amitől tartani lehet, hogy a kiadóknak, a fejlesztőknek elég volt ennyi a VR játékokból és új AAA címek hiányában az egész nagyon hamar véget ér...főleg a PC szegmensben.
A "next (not so) big thing" a VR világában az XBOX-os start lesz.
Középtávon én a PC-s VR bukását jósolnám, a konzolok esetén minden attól függ hogy a Sony és az MS mennyi anyagi és technikai támogatást ad a fejlesztőknek. A "nagy" nyertes a mobilszegmens lehet, ahogy révbe érnek a különböző VR-re épülő szolgáltatások és beindul a VR tartalmak készítése.
-
Alchemist
addikt
A cikk szerzője legalább utánanézhetett volna Tpcast kit wireless megoldásnak.
-
Joshi
titán
Nem vagyok gazdag sőt, de szívesen költök olyan dolgokra ami simán nélkülözhető mint pl Oppo 203 vagy egy autós gps-es médialejátszó. De egyszerűen nem tudom elképzelni hogy a VR van olyan szinten hogy megérjen nekem közel 300k pénzmagot. Van cockpitem és szeretek játszani az Assetto Corsával vagy a Project Carssal, de valahogy nem vitt rá a lélek hogy kifizessek ennyi pénzt egy félkész termékért.

-
Cifu
félisten
ui.: egyébként tényleg nagy élmény aki még soha nem érzékelt VR-t, de néhány órás használat után(nem folyamatos) megunja az ember.
Ez szvsz egyfelől fizikális tényező (ha folyamatosan rosszul leszel tőle, akkor tényleg falra hányt borsó esete), másfelől pedig játék / tartalom tényező. Alant felhozták a szimulátorokat, azt például el tudom képzelni, hogy nekik tényleg jó. De aki nem élvezi a szimulátorokat, annak ez édeskevés, márpedig FPS vagy akció játékokban, RTS-ben vagy stratégiai játékokban visszafogottan nyújt jelenleg élvezetet a VR. Innen kezdve pedig tényleg ráunhat hamar a felhasználó...
-
Joshi
titán
"Ez ugyanakkor az első termék, amire azt tudom mondani, hogy ez már valami, aminek van helye a vásárlók kezében. Ez egy életképes első fecske. A következő generációkban, ha megoldható lesz a vezeték nélküli szemüveg (bár ezt kétlem egyelőre), a nagyobb felbontású kijelző és a kisebb súly, akkor zseniális élmény lesz használni, minden szempontból."
Köszönjük az igazi tesztet, de ettől ez még egy korai lehúzós mutatvány bárki bármit is mond.
ui.: egyébként tényleg nagy élmény aki még soha nem érzékelt VR-t, de néhány órás használat után(nem folyamatos) megunja az ember.
-
válasz
xPraetoriaNx
üzenetére
S tényleg, minden globálisan jelen levő cég elsődleges célpontja Magyarország... ha itt nem veszik, akkor bukta

-
v.tom
őstag
Sok tárgyi tévedés van a cikkben srácok.
A Vive base station-ök (azok a biszbaszok, amiket a szoba sarkaiba kell tenni, hogy érzékeljék a térbeli mozgást) egyrészt vezeték nélkül kommunikálnak (csak táp kell nekik), illetve nem is 4, hanem 2 kell belőlük összesen, a rendelkezésre álló tér átellenes sarkába úgy, hogy egymásra lássanak. Felfúrni kb. 2 perc őket a falra, mert 2-2 csavar rögzíti őket, egy flexibilis fejen. Van rajtuk egyébként szabványos 1/4-es menet is rajta, rá lehet tenni megfelelően magas állványra is, ha az tetszik jobban Ja és persze használható enélkül is, ülő módban, akkor nem érzékeli a térbeli mozgást természetesen, csak a kontrollerek és a szemöveg elmozdulásait.
A rendelkezésre álló térnek sem kell 5x5 méteresnek lennie, lehet kisebb is, ezt a Vive szoftverével könnyen be lehet kalibrálni, hogy tudja, hol vannak a bejárható tér határai.
Ha a kijelölt határokhoz közel érsz, látni fogod (beállítható) a szemüvegbe épített kamera képét, így a szemüveget viselve is látod a körülötted lévő teret. Hülyebiztos megoldás, hogy ne menj neki mindennek.A pozitívumok, amit fel tudok sorolni, indoklással:
- jó összeszerelés, jó minőség, nem kell félteni
- az izzadás lehet gond, de cserélhető és mosható a szemüveg szivacsa (tépőzárral lehet kivenni, 3 másodperc), több méretben is van hozzá, hogy kényelmes legyen.
- a kontroller zseniális: intuitív, nagyon pontos, vibramotorja is van, és sokáig bírja 1 töltéssel
- nagyon pontosan követi a mozgást: guggolás, forgás-pörgés nem probléma, nagyon nagy élmény így játszani az erre alkalmas játékokkalA negatívumok, szintén indoklással
- a VR általános átka: egy GTX970-et minden különösebb gond nélkül megfektet, ERŐS PC kell hozzá nagyon is. Én 1080 alatt nem állnék neki foglalkozni sem vele. Ja, és nem árt a sok memória és jó CPU sem.
- Felbontás: valóban érezhető, hogy a közeli képernyő miatt még ez a felbontás is alacsony, de sajnos nem nagyon van még gép, ami 4k-t ki tudna hajtani üzembiztosan
- Vezetékezés: Igen, a kábel zavaró tud lenni (bár személy szerint én meg tudtam szokni, hogy reflexből átlépegetek rajta, és akkor nem tekerem magam vele körbe), de nincs egyelőre olyan vezeték nélküli szabvány, ami ezzel az adatmennyiséggel menne
- USB sávszél: A szemüveg csatlakozik egy boxba, ami pedig saját táp-adapterre, hdmi-re, és USB portra. Ehhez az USB porthoz nagyon tudok ajánlani egy 3.1-et, mert bár a 3.0 a követelmény, de néha azon is kifog.Egyébként van a szemüvegnek jack aljaza (egy kábel lóg ki), amire tudsz fülest dugni (adnak is hozzá).
Összegezve: próbáltam már számtalan VR cuccot. A Vive ver egyelőre mindent, tudásban és sajnos árban is. Ez ugyanakkor az első termék, amire azt tudom mondani, hogy ez már valami, aminek van helye a vásárlók kezében. Ez egy életképes első fecske. A következő generációkban, ha megoldható lesz a vezeték nélküli szemüveg (bár ezt kétlem egyelőre), a nagyobb felbontású kijelző és a kisebb súly, akkor zseniális élmény lesz használni, minden szempontból.
-
bot1978
senior tag
Rövidebben az a gond, hogy olyanok szólnak hozzá akiknek nincs, olyanok írják a cikket, akiknek nincs, csak kvázi kaptak egyet "kölcsön".
Nekem csak egy DK2 van, mégis teljesen máshogy olvastam bele a cikkbe és a hsz-ekbe. Hónapok kellenek ahhoz, hogy egyáltalán megtanuld használni. A beállítás, a futtatott szoftver cfg-je stb.
Ez pontosan olyan, hogy akkor keressünk elefánt helyett egy cickányt, aki még csak robogón ült életében, adjunk neki kölcsön egy ezres sportmotort azzal a céllal, hogy másnap írjon egy cikket a motorversenyzésről.
Le fogja írni, hogy a mérnököknek még nagyon sokat kell dolgozni az ezres motoron ahhoz, hogy az első kanyarban ne dobd el a motort, mert 300-al kéne tudni vele menni abban az egyenesben, amiben én csak százzal mentem mégis elestem a kanyarban a végén és ez zavart és egyébként is tök zavaró volt végig, mert nyomta a tökeim, megfájdult a karom, a fülem és különben is, nem is lehet vele menni normálisan.
Ezt fogja írni és nem azt, hogy "nem tudok motorozni és nincs, aki megtanítson". -
xPraetoriaNx
senior tag
Szerintem amíg egy VR szemüveg 200 ropi fölött van, és kell egy szintén 200 ropi fölött lévő PC alá (csak a VGA 80-90 körül van), addig akkor se robbantana piacot (itthon legalábbis), ha amúgy a cikkben felsorolt hibák és kötöttségek nem lennének...
-
törölt tag
Szinte minden mondatod tévedés.
Először is a VR HMD-k nem drágák. Olcsónak sem mondanám persze, de nem a HMD-k ára a szűk keresztmetszet jelenleg. A rift pl. egy félprofi 27" monitor vagy egy jobb videokártya árának a szintjén mozog. Ahogy vannak gamer székek, kiegészítők, stb. amik drágábbak mint egy rift.
Másodszor ha az első példányok olcsók, de gagyik, akkor már az elején garantáltan elhasalt volna az egész technológia.
Képzeld csak el, hogy ha 10 évvel ezelőtt az első érintőképernyős mobilok nem az iPhone, hanem a trójaival megtűzdelt kínai gagyik felhasználói élményét nyújtották volna olcsóbban. Az emberek az első akadás, fagyás stb. után leírták volna az érintőképernyő koncepciót és maradt volna mindenki a gomboknál. Az iPhone sikere kellett ahhoz, hogy maga a koncepció is sikeres legyen és megjelenjen az igény az olcsóbb alternatívák iránt.
Harmadszor a VR nem bukott el. Az IT piac és az elemzők túlfűtötték az elvárásaikat, mert a VR-ban utazó startupok értéke a nagy cégek felvásárlásai miatt megugrottak, mára csak kijózanodott a piac és oda árazzák a VR-t ahova való.
Negyedszer mi az, hogy filmnézésre is alkalmatlan? A toronydaru is alkalmatlan filmnézésre, attól még nem feltétlenül alkalmatlan minden másra is.
A beokádásról pedig sokan sok helyen leírták már, hogy az egyén, eszköz és beállítás függő. Sokan okádnak pl. repülőn, ettől még nem nevezném a teljes polgári repülést bebukottnak. -
törölt tag
Ez a periféria vicces megfogalmazás.
Egy ismerősöm még a 80-as évek vége felé elektronikai boltban dolgozott és egyszer bejött hozzájuk egy néni, hogy joystick-ot szeretne venni az unokájának mert az összes haverja is azzal játszik.
Az ismerősöm rutinos eladó révén meg se próbálta elmagyarázni a jostick mibenlétét, hanem csak annyit mondott a néninek, hogy hát van itt joystick olcsón raktáron, csak hát a magyar szabványú tvkre nem lehet a nyugatit alapból rákötni, hanem kell hozzá egy nagyon drága átalakító, amit Commodore 64-nek hívnak és csak azzal együtt működik. A néni megértette és megvette a cuccot C64-el együtt.
Szal a "periféria" technikailag helytálló megfogalmazás ugyan, de a VR élmény szempontjából inkább a PC a HMD perifériája, mint fordítva.
Innen nézve (márpedig az átlag gamer innen nézi) nem a VR szemüveg a drága, hanem a PC, ami meghajtja. Nem mellesleg pont azért húzott el a PSVR is, mert egy PC-s HMD áráért a user megkapja a konzolt és a HMD-t együtt, így akinek eddig nem volt erős gamer PC-je, az eleve nem is gondolkodott PC-s VR-ben.
Ezért szerintem nem feltétlenül a HMD-k árcsökkenése fogja felfuttatni a PC-s VR-t, hanem az újabb GPU generációk, amik a mostani VR ready PC-k árszintjét leszorítják az alsó-közép kategóriába. -
nemlehet
őstag
Mondjuk ez nem olyan egyértelmű. Olvastam róla cikkeket és nem annyira lelkesek a stúdiók. Egyrészt nagyon drága a felszerelés és borzasztó kényelmetlen a szereplőknek, mert kb a csávó feje helyén kell legyen egy hatalmas kamera ami igen érdekes laokón csoportokat eredményez az operatőrrel.
Plusz ugye a PS VR kiesik, a többi megoldás meg nagyon drága, így igazából nem nagyon éri meg a tartalomgyártás. Ezen segíthet ha a google cardboard vagy valami telefonos megoldás jobban elterjed, de ez se ma lesz, mert a középkategóriában jó darabig nem lesz 4k, anélkül meg nagyon pixeles.
-
himpike
aktív tag
Filmnézésre is alkalmatlan, hogy vinne el a hátán bármit? Egy barátnak van oculus, vive, és sony vr is, mind alkalmatlan filmnézésre. Alapvetően az árával lett elrontva az egész, jobb lett volna ha szar és olcsóbb aztán javítgatták volna felfelé. Így már a legelején bebukott. Arról nem beszélve hogy 20 perc után beleokádsz a fotelba tőle.
-
Memora
senior tag
...egyébként azt valahogy mindenki kifelejti, hogy majd a pornó elviszi a hátán az egész VR-t (is)

-
Memora
senior tag
A VR drága és nincs hozzá megfelelő szoftvertámogatás. Egy PC periféria esetén ez a biztos siker ismérve
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Azokkal értek egyet, akik vitatják a cikk szakmaiságát... ez ebben a formában alkalmas hangulatkeltésre, hogy mókásan fejezzem ki magam. A lényeg, hogy nagyon leegyszerűsített nézőpontból nagyon leegyszerűsített írást kaptunk. A VR él, virágzik, fejlődik, használják, akarják. Láttam pár mérnököt és egyéb szakembert VR-munka közben, akiknek az volt a fején, hogy "ezazbazmeg, erre várok évek óta". Vive volt rajtuk.
Azt elhiszem, hogy drága a magyar panelbe, de egyelőre nem ez a cél. Csak lehetőség.Azt a hangulati elemet külön kiemelném, ahogy a cikkíró felhívja a fejlesztők figyelmét arra, hogy ez az eszköz technikailag még fejlesztendő... még jó, hogy teszt közben ezt észrevette
...azt kéne feltételezni, hogy a világ VR fejlesztői most hátradőlve nézegetik a számlájukat, mert elvégezték a melót?! Van, aki 6 éve ezzel kel és fekszik... hogy hogy legyen még 100 pixellel szélesebb a felbontás, meg hogy legyen még 2 fokkal szélesebb a látószög. -
Béééla
őstag
válasz
Dark Archon
üzenetére
Elvileg halad a fejlesztés csak kérdés hogy mennyire jó irányba

-
válasz
Dark Archon
üzenetére
Szerintem a VR izgalmasabb, mint a holografika, hisz VR esetén benne vagy a dologban, míg holografika esetén csak van ott valami dolog.
-
Sinisi
senior tag
Szívesen rápróbálnék a készülékre :-)
-
Mostanában csak a VR-ről olvasni, de mi van a holografikával? Szerintem az sokkal életképesebb alternatíva, nem kell szemüveg, nem kell vezeték, legfeljebb be kell sötétíteni... igaz, pár éve, mikor láttam egy ilyet, egyetlen állóképet egy komplett számítógépsor számolt.
-
-
kromatika
veterán
Érdekes volt.Köszi a cikket.
-
himpike
aktív tag
Egyértelmű a bukás hiszen még filmnézésre se volt elég. Sajnálom azokat akik beruháztak ilyesmibe, sose látják viszont a pénzük töredékét sem.
-
fulton
addikt
Nekem riftem van, ezen ugyan nincs kamera, de a játék hálójából rögtön tudom hogy hol is állok merre nézek. ugyanis ugy rajzoltam meg hogy az egyik sarokban van egy kis betöremkedés, így rögtön felismerem merre is kell álljak ha a kamera felé akarok fordulni. Azonban nekem volt "balaesetem" a szekrény sarkába odavágtam a kezem fejét mikor hirtelen rámugrottak a robotok és gyorsba cselekedtem, szóval még ágy szék ha belelóg a lábad nem nagy gond, de szekrény veled azonos magasságú már igen arra vigyázni kell mert a játék hevében...
-
törölt tag
Nem is a technikai megoldás a fő kérdés, hanem hogyan lehet integrálni a platformba.
Már most is az ár az egyik legnagyobb gátló tényező: a HMD sem olcsó, még drágább a PC, még csúcskártyákkal is kompromisszumos a képminőség, roomscalehez meg nem mindenkinek van külön 15-25nm-es játékszobája. Most képzeld el, ha még egy 2-3-400ezer forintos futószőnyeget is be kellene szerezned. Biztos lenne, aki megvenné, de milyen lenne a szoftver támogatottsága? Egy eleve kis piac elenyészően kicsi szegmensére ki fejlesztene AA címeket?
Itt alapvető játékmechanikai kérdésről van szó, nem arról, hogy a 100ezer forintos hotas-hoz van-e default gombkiosztás, hanem hogy az alapjaitól hogy írják meg a programot. -
kenwood
veterán
válasz
üzenetére
nekem szemelyes tapasztalatom a veletechrol van,ami ugye par perc.
az nagyon gyenge volt.
viszont ha mozogna a talaj,esetleg az egesz szoba elasztikus lenne,es akar egy sziklara is felmaszhatnal,az azert mar durva elmeny lenne.
persze egy ilyen 10 even belul nem realis elvaras meg "jatekteremben" sem,nemhogy otthon. -
törölt tag
Ez a roomscale VR fő hiányossága jelenleg: tök jó, hogy egy adott térben képes vagy mozogni és valóban teljes "benne vagyok" érzéssel jár, de az összes olyan alkalmazásban, ahol nagyobb tereket kellene bejárni beleütközöl a problémába, hogy a rendelkezésedre álló fizikai tér nem elég.
Ilyenkor jön a repülés, teleportálás, kontrollerrel mászkálás, stb., így viszont a roomscale feleslegessé válik és átmegy "standing" módba, amikor elég egy helyben állni, és a kontrollerekkel hadonászni mint a wii-nél.
Ezért van az pl. hogy a legtöbb játékban a feladat jön hozzád (ellenség hullámokban) és nem te mész a feladathoz. -
Duddi
aktív tag
és
(#65) Kashim
Gyors nem okoz rákot (talán) és nem zavarnak vele a kábelek ha ez kell akkor az én javaslaton számodra a [LI-FI] ha egyáltalán még dolgoznak rajta

Ez egy speciális izzófoglalat és talán izzóra építő technológia. Magába az izzó fényébe kódolnak üzenetet mint a morze kód és egy "vevő" fotometrikus eszköz képes dekódolni azt. Adott téren belül ahová a fényforrás közvetlenűl elér ott jó szávszélje van.
-
Kashim
őstag
Jelenlegi vezeték nélküli megoldás a szíj tetejére rögzül, tehát nem a fejeden keresztül sugároz, persze a jelek mennek mindenfelé szóval nem tudod megakadályozni, de ez a 60ghz-es frekvencia annyira gyenge penetráció szempontjából, hogy kb. mindenben elakad, ezért is kell a routernek rálátni a fejed búbján lévő egységre, különben szakad az átvitel. Szóval nem hiszem, hogy egészségügyi szempontból a mai világban ez lesz a legveszélyesebb tényező, de nem vagyok fizikus és lehet rosszul látom.
Nem annyira balesetveszélyes amúgy a rendszer, mert a sisakon belül vizuálisan jelzi a határokat. (chaperone)
Mikor közeledsz a határhoz amit te jelöltél ki magadnak a játékterület beállítása alatt, felhúz eléd egy világos virtuális hálót amin saját felelősséggel nyilván átmehetsz, de egyértelműen jelzi honnantól áll fenn a veszélye, hogy nekimész a bútoraidnak vagy falnak. Ráadásul a Vive-nál még kamera is van a sisakon és a tárgyak körvonalát is rá tudja vetíteni a képedre, mikor a szélek közelében jársz, szóval le se kell venned a sisakot megnézni épp hol jársz.
Nekem sosem volt még ebből balesetem, néhány játék meg is áll és kéri, hogy sétálj vissza a szoba közepére majd nyomd meg egy gombot hogy folytathasd, megelőzve azt hogy valamit lecsapj a játék hevében. -
törölt tag
Amikor a 80-as években megjelentek a személyi számítógépek, kísértetiesen hasonló mondatok hangzottak el:
- érdekes cucc, de múló hóbort
- gazdagok játékszere
- nincs értelmes tartalom
- bonyolult, kényelmetlen (rengeteg drót)
- van benne potenciál, de ez így ki fog halniAlapvetően azoknak is igazuk volt, akik akkoriban lelkesedtek az otthoni informatikáért és a világot alapjaiban megváltoztató technológiáról beszéltek és azoknak is, akik az akkori megoldásokat látva szkeptikusok voltak.
Az otthoni informatika ugyanis nem halt ki, mint múló hóbort, viszont az akkori megoldások, abban a formában kétségtelenül eltűntek.
Ahogy pl. az első Macintosh sem felelt meg a túlzott elvárásoknak és pénzügyileg bukta lett, mégis maga a GUI - amire az elvárásokat alapozták - meghódította a világot, csak nem úgy, abban a formában.Kétségtelen, hogy a jelenlegi HMD-k játékplatformként inkább tartoznak a kísérleti eszközök, mint a megváltó újítások közé (mondom ezt aktív Oculus Rift tulajkén).
A VR viszont létezik, működik és a jelenlegi eszközök korlátai ugyanúgy nem fogják a VR halálát okozni, mint a Commodore 64 korlátai az otthoni informatikáét.Példáult a VR alapú tartalomgyártás robbanás előtt áll. Itt most nem a VR-re megjelenő játékokra, hanem a VR segítségével létrehozott egyéb, "hagyományos" tartalmakra gondolok.
A nagy 3D szerkesztésre specializálódott szoftvercégek még csak kóstolgatják a VR technológiát, de már most látszik, hogy a jelenlegi HMD-kkel is fel lehet forgatni a 3D szoftverek piacát.
Az a felhasználói élmény ugyanis, hogy a 3D teret közvetlenül érzékeled magad körül kb. olyan szinten változtatja meg a 3D szerkesztési munkafolyamatokat, mint annak idején a WYSIWYG megjelenése a grafikai szoftverekben, azaz hogy közvetlenül belerajzolhattál egy képbe ahelyett, hogy parancssorba irogattál volna grafikai utasításokat.Ami a 3D TV párhuzamot illeti, egy dolog mindenképpen garantálja, hogy a VR technológia nem tűnik el úgy, mint a 3D TV: a jelenlegi, első körös VR felhasználók elkötelezettsége.
A 3D tévéknél az emberek többsége megvette a TV-t, megnézett rajta egy vagy két filmet 3D-ben, aztán már csak akkor vette fel a szemüveget, ha a haverjának demózta, hogy milyen a 3D TV.
A VR esetében viszont aki már kitapasztalta és megszokta a HMD-t, végigtolt néhány VR játékot, ritkán néz vissza és visszalépésnek, kompromisszumnak éli meg, ha hagyományos monitoron kell játszania. Nála már mindig ott lesz a háttérben, hogy jó játék ez, de VR-ben lenne az igazi.
Ez pedig azt jelenti, hogy a VR felhasználók tábora gyorsabban nő, mint amennyien - AA tartalom hiányában - kiábrándulnak belőle, így ha később is, mint azt egyesek remélték, de el fogja érni azt a kritikus tömeget, aminél már az összes nagy kiadónak megéri VR-re fejleszteni. -
Vesa
veterán
A vezetéknélküli átvitel lenne a nyerő, de annak én nem örülnék, ha direkt a halántékomnál sugározna az eszköz, aminek egyre nagyobb valószínűséggel hosszabb távon komoly egészségkárosító hatásai lehetnek.
Emiatt nem tudom, mi lenne a jó megoldás, mert a wireless nem az.A másik: Szerintem az, hogy dedikált szobára van szükség, nem probléma. Wireless megoldással is előnyösebb az eleve erre a célra kialakított szoba, már csak a balesetek elkerülése végett is. Kvázi gumiszobát kell építeni, ahol nem gond, ha nekimegy az ember a falnak. Egy normál szobában ez balesetveszéyes, wireless ide vagy oda. Ha pedig van dedikált szoba, akkor a kábelek sem érdekesek, legalább is, a szenzorok között, persze a szemüveg esetén így is zavaró. Van még mit megoldani...
-
-Solt-
veterán
Ha egy (nem VR only) játék topicjában már nem kuriózum, hanem bevett lesz a VR headsetekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztása széles rétegek között, akkor mondanám azt, hogy már valóban elterjedt.

Az elterjedt és az egyre elterjedtebb között van némi különbség...

Hasonló példákat lehet felhozni minden felé, vannak, akik 1000 dolláros VGA kártyákkal Battlefield 1-eznek, ettől még nem lehet azt mondani, hogy a BF1-es játékosok jobban elengedettek anyagilag...

Van a szimulátoros rétegnek is egy tehetősebb rétege. Én ezt a kifejezést elfogadnám. De ezt bármilyen játékstílust kedvelő rétegre rá lehet mondani.
Azt, hogy a szimulátoros réteg általánosságban tehetősebb, meg jobban elengedett, szerintem fals.Erre a BF1 + 1000 dolláros VGA hasonlatra inkább nem reagálok, maradjunk annyiban, hogy nem fognak közeledni az álláspontok...
Én ahány szimes topikban megfordulok, mindenhol azt látom, hogy főképpen idősebbek vannak jelen, akik a hobbijukhoz sokkal hamarabb megveszik a szükséges kiegészítőket, abszolút az a tapasztalatom, hogy hamarabb a zsebükbe nyúlnak ha valami plusz élményt hoz a képletbe. Az átlag játékosok még a FreeSync / G-Sync monitorokra sem akarnak költeni pedig elég sokat hozzá tesznek a játékélményhez... többségében még mindig a 24" 1080p minél olcsóbban az "óhaj". Nyilván nem tudok egzakt számokat mutatni neked a kérdésben, ez csupán egy személyes tapasztalat amit szerintem az is megerősít, hogy a szimulátorozás kapásból drágább hobbi mint a szimpla játszunk a PC-n történet. 
Megbocsáss, továbbra sem értek egyet. Pont ez inkább a "veszély" a VR-re, hogy miközben az élvezhető(bb) VR bizony drága, az olcsóbb alternatívák adják az eladások gerincét. A PSVR-ből pl. többet adtak el emlékeim szerint, mint a Rift-ből és a Vive-ból együttesen. Lehet forgatni a dolgot, de nem kis mértékben a sokkal olcsóbb elérés is jelentős mértékben segített ebben. Pedig hát a PSVR felbontása elmarad még a Rift-étől is...
Mivel pedig per pillanat a "komoly" (nem mobil) VR headsetek között a PSVR vezet, a VR fejlesztők is megkapták a leckét: fragmentált a piac, és a legnagyobb szelet per pillanat a PSVR-é, itt tudják a legtöbb játékot eladni... Mire fejlesszenek akkor?A lényeg azon van, hogy nem szimplán azért fogy belőle több mert olcsóbb, hanem azért mert van rá egy ütős cím! OR / Vive tekintetében egyetlen olyan játékot nem tudok neked mondani ami hozza a Resident Evil VII szintjét, és ez a legnagyobb gát jelenleg. Egyszerűen nincs egy olyan VR tartalom ami képes lenne százezres eladásokat generálni... ez szerintem sokkal nagyobb gátja az eladásoknak mint az ára.
A fejlesztés iránya szerintem egyértelmű, a kezdetekben olyan tartalmakat kell VR képessé tenni visszamenőleg vagy a következő megjelenésnél, amik egyébként is húzó címek és milliós eladásokat produkálnak, mert jelenleg VR only AAA-s játékot egyszerűen nem éri meg fejleszteni, ilyen nélkül meg az eladások sem fognak nőni. Ezért írtam, hogy GTA, BF, Fifa szintű játékoknak kéne VR támogatással megjelenniük. Egy Fifa VR alatt szerintem orgazmus közeli állapot lenne...

A Falout 4, Resident Evil VII szintű játékok jó kezdőlépések lehetnek, remélem lendítenek az eladásokon és ezzel jó visszajelzés lesz a többieknek is.
-
Cifu
félisten
Itt is egyre elterjedtebb, nézz be mondjuk a DCS VR topikjába...
Ha egy (nem VR only) játék topicjában már nem kuriózum, hanem bevett lesz a VR headsetekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztása széles rétegek között, akkor mondanám azt, hogy már valóban elterjedt.

A szimulátoros réteg jobban elengedett anyagilag, pontosabban hajlamosabb a hobbijára nagyobb összegeket költeni.
Az első részt továbbra is vitatom (sőt!), a második részt már inkább elfogadom.
Elég megnézni a kiegészítőket, hogy milyen áron megy egy komolyabb Hotas vagy egy komolyabb kormány...
Elég megnézni, hogy egy átlagos szimulátor-rajongónál milyen eszközök lesznek. Én se adnék ki egy HOTAS vezérlőért 300-500 dollárt (mondjuk főleg azért, mert nincs is belőle balkezes
).Hasonló példákat lehet felhozni minden felé, vannak, akik 1000 dolláros VGA kártyákkal Battlefield 1-eznek, ettől még nem lehet azt mondani, hogy a BF1-es játékosok jobban elengedettek anyagilag...

Van a szimulátoros rétegnek is egy tehetősebb rétege. Én ezt a kifejezést elfogadnám. De ezt bármilyen játékstílust kedvelő rétegre rá lehet mondani.
Azt, hogy a szimulátoros réteg általánosságban tehetősebb, meg jobban elengedett, szerintem fals.Nem utolsó sorban pedig élményben össze sem hasonlítható a kettő, egyszerűen nem egy kategória.
Nem mondtam, hogy egy kategória a kettő, de mindkettő head-tracking, csak az egyik egy pszeudo-fejmozgást prezentál a monitorra, a másik meg egy VR szemüveg. A TrackIR-t példának hoztam fel, hogy a szimulátor-rajongói tábornál milyen opciók voltak eddig is, és hogy azok milyen áron mentek...
Nem olcsónak kell lennie, hanem kell hozzá megfelelő tartalom, aztán amikor egyre jobban terjed, akkor majd olcsóbb is lesz...
Megbocsáss, továbbra sem értek egyet. Pont ez inkább a "veszély" a VR-re, hogy miközben az élvezhető(bb) VR bizony drága, az olcsóbb alternatívák adják az eladások gerincét. A PSVR-ből pl. többet adtak el emlékeim szerint, mint a Rift-ből és a Vive-ból együttesen. Lehet forgatni a dolgot, de nem kis mértékben a sokkal olcsóbb elérés is jelentős mértékben segített ebben. Pedig hát a PSVR felbontása elmarad még a Rift-étől is...
Mivel pedig per pillanat a "komoly" (nem mobil) VR headsetek között a PSVR vezet, a VR fejlesztők is megkapták a leckét: fragmentált a piac, és a legnagyobb szelet per pillanat a PSVR-é, itt tudják a legtöbb játékot eladni... Mire fejlesszenek akkor?
-
Duddi
aktív tag
Úgy hívják hogy: Fresnel lencse
Hagyományos felhasználása világítótornyokban és írásvetítőkben volt mivel a lencse lépcsőzetes kialakítása miatt egy pontszerű fényforrásból származó sugarakat párhuzamosan haladó nyalábbá rendezi.

ezt az elvet megfordítva egy kijelző minden pontjából érkező párhuzamos fénysugatakat minimális torzítással fókuszálja 1 pontra a szemedre. mivel a hagyományos lencsékkel ellentétben ennek a lencsének csak az egyik oldalán van fókuszopntja ezért a szemed így valóban végtelenbe fókuszál.
-
Márton
nagyúr
Hogy is van ez pontosan?
VR-ben a fókuszpont és a szemtengelyek metszéspontja is távolabb van mint maga a kijelző?
Mert ugye 3dtv-nél pont az a gáz, hogy végig egy síkra fókuszálsz, de a metszéspont már a tárgy térbeli helyzetétől függ. Itt a lencse milyen varázslatot csinál?
-
-Solt-
veterán
Pedig nincs ott ellentmondás, annyi a történet, hogy te csak a repülésre gondolsz (szerintem) és azon belül is katonai szimulátorokra. Itt is egyre elterjedtebb, nézz be mondjuk a DCS VR topikjába, de igazából a legnagyobb számú növekedést az autószimulátorok esetében látom, már csak azért is mert itt a legbőségesebb a tartalom kínálat, ráadásul jobban optimalizált programokról is van szó, tehát tartható is a fix 90 FPS csúcs gép nélkül is élvezhető látvány mellett.
A szimulátoros réteg jobban elengedett anyagilag, pontosabban hajlamosabb a hobbijára nagyobb összegeket költeni. Elég megnézni a kiegészítőket, hogy milyen áron megy egy komolyabb Hotas vagy egy komolyabb kormány... utóbbiak akár dupla annyiba kerülnek mint egy Oculus. Ráadásul a VR élmény messze veri a három monitoros játékot amit főleg az autószimulátorok esetében alkalmaznak, és ami nem is olcsóbb mint egy Oculus. Nem egy olyan júzer van itt PH-n is aki eladta a monitorokat és vett helyette Oculust, például az iRacing miatt. Ha van időd nézz be pár szimulátor toipkba, hogy milyen áron veszik a hardveres és szoftveres kiegészítőket... 1-1 modul a DCS esetében többe kerül mint egy átlag játék, és akkor ott van még az iRacing vagy éppen az FSX, ahol aztán végképpen elborult kiegészítő árak vannak. Ezek tények, ezeken szerintem nem érdemes vitázni...
A Track-Ir teljesen más tészta... egyrészt kiváltható olcsóbb de kompromisszumos megoldással, minek fizessenek feleslegesen, másrészt hivatalosan itthon nem kapható, tehát macerás a beszerzése, harmadrészt pedig az olcsóbb megoldások vége rendszeresen az, hogy mégis megveszik, mert az a tuti. Amikor megjött az Ocolus, konkrétan 15 perc alatt eladtam az enyémet, annyira keresik. Nem utolsó sorban pedig élményben össze sem hasonlítható a kettő, egyszerűen nem egy kategória. A TrackIr esetében nem kell erre játékot írni, elég támogatni, mert csak a karakter fejmozgását kell megoldani... nyilván erre nem fognak külön játékot írni, éppen ezért maradt ez egy réteg kiegészítő.
Mint írtam, nagyon fontos az erős PC hozzá jelenleg... gondod neked szerintem amiatt van, mert nincs meg az állandó fix 90 FPS. A mobil VR cuccok nem hasonlíthatóak egy jól konfigurált erős PC + OR nyújtotta élményhez. Én most már órákat játszom az Oculus-l, semmi gondom nincs, pedig eleinte nekem sem ment 20-30 percnél több...
Nem olcsónak kell lennie, hanem kell hozzá megfelelő tartalom, aztán amikor egyre jobban terjed, akkor majd olcsóbb is lesz... egyelőre nem az ára tartja vissza a terjedését, hanem a tartalmak hiánya. Ott ahol van tartalom, veszik is... lásd szimulátorosok illetve a PSVR + Resident Evil... gyakorlatilag a vevők többsége csak emiatt az egy játék miatt vette meg... gondolj bele mennyi fogyna, ha jóval több ilyen tartalom lenne hozzá.
-
Kashim
őstag
Nem sok utánajárás volt a cikk írása közben az biztos, emiatt egy kicsit megkérdőjelezi az ember, hogy egyáltalán próbálták-e a megírása előtt, vagy csak valakinek volt sejtése a dologról és írt pár sort, mert mostanában felkapott a téma. Nagyon sok a pontatlanság és valótlan állítás, ami félreviheti azokat akik érdeklődnek a rendszer iránt.
-
Spirit
őstag
Igazából a legtöbb, cikkben felsorolt probléma ugyan valós, de az élményhez képest annyira eltörpül, hogy simán mindenki vinné,mint a cukrot, ha végre lenne mivel használni. Annyit kéne csak csinálniuk, hogy minden megjelenő AAA-s cím támogatná normálisan és technikailag is tudna olyan tempóval futni. BF1 medium grafikán simán tudja tartani a 100+ fps-t egy normálisabb gépen, képzeljétek már el VR-ban.

-
wolruf
őstag
"Szerinted ennek a rétegnek pénze is akad erre. Hát nem tudom, van pár szimulátoros ismerősöm, én is kedvelem a szimulátorokat, de a többségük mégsem az a kategória, amely megengedhetné magának az Oculus Riftet vagy a HTC Vive-t."
Ne légy ilyen... megengedheted és kész

Amúgy azért kipróbálnám akár csak egy GA repcsiben kapcsolgatni a kapcsolókat a virtuális térben azzal a palacsintasütővel
Egyelőre maradnak a Saitek panelek, azt (korábban még) meg is engedhettem magamnak 
-
Duddi
aktív tag
elefant "Konkrétan egy maximum 5 x 5 méteres négyzet négy sarkába, meghatározott pozíciókba kell elhelyezni az érzékelőket, melyeket ráadásul vezetékek kötnek össze, és az összeállítás is viszonylag hosszadalmas folyamat."
Gratulálok a cikkhez és hogy legközelebb jobban menjen segítek kicsit.

És akkor fordítok neked.
A lighthouse-ok közti maximális távolság az 5m lehet (nem igazi világítótorony hanem a kis fekete dobozok) A játszótér ennek fényében bármilyen formájú lehet pl.: téglalap 4*3m (2*3m még a nyomorult panellakásunkban, a nappaliban is megoldható) +a maximális területet ne keverjük a minimálissal kérem szépen.
És a világítótornyokat nem kell összekötni kábellel a 14. lépésben developer edition only felirat nem lett volna egyértelmű még a kori időszakban a 2 doboz szinkronja, ha nem volt tökéletes vagy művészien úgy voltál képes felállítani őket, hogy nem látták egymást kellett bekötni a kábelt.
Remélem tudtam segíteni és ha legközelebb ilyet írsz szólj bátran a közösség segít.A többiektől meg elnézést kérek a hossz miatt de nincs spoiler vagy rejtett lehetőség.
-
-
Cifu
félisten
Jelenleg ez az a terület, ahol egyszerűen maga az élmény amit a VR nyújt, páratlan és pótolhatatlan. Repülni így egyszerűen zseniális... támogatja már a DCS, az új IL-2, később lesz támogatás CloD és X-Plane 11 alatt is... ennek a rétegnek ráadásul pénze is akad erre.
Én itt ellentmondást érzek.
1.: Szerinted ennek a rétegnek pénze is akad erre. Hát nem tudom, van pár szimulátoros ismerősöm, én is kedvelem a szimulátorokat, de a többségük mégsem az a kategória, amely megengedhetné magának az Oculus Riftet vagy a HTC Vive-t.
2.: Mivel pedig az elterjedés egyik nagy gátja pont az ár, itt kezd a dolog kissé kontra-produktív lenni. Hány szimulátor-topicban is láttam az elmúlt években azt, hogy a TrackIR-t emulálják olcsó webcam-ekkel? A TrackIR-t, ami egy ~150-170 dolláros cucc, és még az sem elérhető sokaknak...Attól tartok korántsem lehet egyenlőségjelet tenni a szimulátor-rajongók és a tehetős réteg közé, hiába sugallod ezt.
és ma már gyakorlatilag nem jelenik meg úgy szimulátor, hogy ne támogatná a VR-t.
Ugyanez igaz pl. a TrackIR-re. Jó kiegészítő, de ettől még csak egy kiegészítő, és nem erre írják a játékot...
Szóval elbukni biztos, hogy nem fog, maximum megmarad jó drágán a szimulátorosok játszóterén, de azért bízom benne, hogy szélesebb körben elterjed, mert elképesztő potenciál van benne... jól beállítva, helyesen konfigurálva, erős PC-n már most is zseniális amit nyújt, sokkal nagyobb élmény mint monitoron játszani.
Ahhoz, hogy elterjedjen mindenek előtt olcsónak kell lennie, attól pedig még irtó messze van. Aztán ki kell deríteni, hogy lehet-e kezdeni valamit az olyasmikkel, mint a motion sickness. Nekem otthon csak Daydream-em van, de abban sem bírok ki 20 percnél többet, pedig már lassan két hónapja használom. Próbáltam Rift-et is, 10 percig bírtam benne...
Nem mondom, hogy bukás lesz, de hogy az a robbanásszerű terjedés, amit a piac VR szereplői vizionáltak és ma is vizionálnak, szvsz sose fog realizálódni...
-
kenwood
veterán
Jo dolog a VR, csak nem jatekokra.
Az emberi szem nem arra lett kitalalva,hogy par centire levo dolgokat bamuljon.Amire jo lehet :
- Egy tavol levo szakember,es egy kevesbe rutinos ember kozosen meg tud oldani egy olyan problemat,amely a laikus(abb)nal jelentkezik helyileg. (pl specialis mutetek, terepen meghibasodott munkagep stb ...)
- Webcamera 2.0 : tavoli elo rokon,tars,barat beul melled virtualisan a szobaba -
Cifu
félisten
60 ghz-es wifi sávon megy a dolog
Két fő probléma van ezzel: per pillanat a 802.11ad (ez a 60Ghz-es wifi) routerek baromi drágák, tehát feltehetően a már amúgy sem olcsó szemüveg is átlép a marha drága kategóriába. Vagy várunk, amíg esik az ár, és jön a második probléma.
Mert ha ne adj isten csökkeni kezdenek az árak, és a 802.11ad elterjed, akkor a korábban vázolt probléma lép fel: a 802.11 úgy működik, hogy egyszerre egy eszköz használhatja a frekicsatornát. Ha több eszköz van a csatornán, akkor a többiek megvárják, amíg az aktuális adás véget ér, és utána (véletlenszerű várakozási idő után) ők is megpróbálnak adni - ha valaki időközben megint adni kezd, akkor goto 10, és vár amíg felszabadul a csatorna.
Lehet látni, hol a gond ezzel: amíg a 802.11ad nem elterjedt, nincs baj. De milyen jó lesz, amikor felveszi valaki a fejére a Vive WiFi-t, és közben a telefonja meg a laptopja is ezen keresztül fog kommunikálni a routerrel. A szemüvegben meg extra késleltetés fog fellépni miattuk...
Azt sem szabad amúgy elfelejteni, hogy a most piacon lévő vr dolgok még az első generációt képviselik.
Már legalább a második generációt inkább, legalábbis én az 1995-ös VFX-1-et nevezném első generációnak.
Ráadásul látszik, hogy az egész ipar ráfeküdt a témára, jól mutatja hogy még az olyan óvatos motorosok, mint a Sony is beindult a PSVR-rel. Az a rendszer és a playstation márkanév már önmagában húzni fogja szerintem innentől a technológiát.
Ettől még az ő VR technológiája is ezer sebből vérzik... Hiába az a népszerűbb VR technológia, ha egyszer a használata sok kompromisszumot takar.
-
Peter13
senior tag
Szerintem is a tartalom hiánya a lényeg. Minden mást hajlandó lenne lenyelni az ember (legalábbis kellő mennyiségű ember, amire már lehet piacot építeni), de ha nincs miért, ha csak egy jópofa techdemo az egész (amit pár perc vagy óra után meg lehet unni), akkor az nem ösztönöz senkit kompromisszumok vállalására.
Jelenleg szerintem ott tartunk, hogy a gyártók abban reménykednek, hogy a újdonság varázsa majd eladja ezt is, jó drágán, szép nagy haszonkulccsal, és minimális erőfeszítés után lehet hátradőlni és számolgatni a kövér bónuszt. Ez nem jött be. A technikai csapatok vért izzadnak hogy megoldják a triviális kihívásokat (szemüveg, akku, számítás-kapacitás, adatátvitel, irányítás, stb.), de a lényeggel, hogy MIÉRT is venne bárki ilyet (látsd tartalom hiánya), azzal jórészt csesznek foglalkozni, aztán csodálkoznak hogy nem harapnak rá a népek. Ez így meg nem fog menni, akkor sem ha papírvékony kijelző lesz szemenként 8K felbontással 16 óra üzemidő mellett...
Szerintem.
-
-Solt-
veterán
Az a baj az ilyen VR tesztekkel, hogy annyi idő ami a rendelkezésükre áll próbálgatni, egyszerűen kevés, képtelenség ezalatt objektív véleményt formálni. Nekem az Oculus kényelmes beállításainak kitapasztalásához kellett cirka egy hónap, de lehet, hogy több. Nem nehéz, nem nyom, nem kényelmetlen, nem párásodik...
Legalább ennyi idő amíg az ember megtalálja a gépéhez igazodó beállítást is, hogy meglegyen a fix 90 vagy fix 45 FPS az adott játékban. Ez rendkívül fontos, mert ha a kettő között ingázik, akkor az instant hányinger... ellenben ha jó a beállítás, pár óra után hozzászokik az agy és nincs semmi gond. A felbontás valóban lehetne jobb, de a jelenleg kapható legerősebb VGA mellett sem lehet kihozni a maximumot abból amit maga a szemüveg kijelzője egyébként tudna. Szóval amikor azt mondják, hogy ronda a látvány, az jórészt a rossz grafikai beállításnak, helytelen konfigurálásnak (fejen elhelyezés), vagy "gyenge" VGA-nak köszönhető. AC, PC, DCS alatt olyan képet lehet varázsolni a kijelzőre ami teljes mértékben elfogadható, csak éppen a 980Ti úgy pisili össze magát ahogy a nagykönyvben megvan írva. Egyelőre nem a kijelző felbontását kell növelni, hanem olyan VGA kell a felső középkategóriába is, ami a jelenlegi kijelzőkből is képes kipréselni azt amit tudnak úgy, hogy stabilan meglegyen a 90 FPS. Nem véletlen, hogy sem az Oculus sem a Vive nem ugrál a nagyobb felbontású kijelzővel... pedig gyanítom, hogy megoldható lenne.
Tartalom... sokan jól látják, itt van a legnagyobb gond és nem az árazásnál vagy a felbontásnál. Ha nem szimulátorozásra vettem volna, gyakorlatilag nem tudnék olyan játékot mondani ami miatt érdemes belevágni. Nagyon bízom benne, hogy előbb-utóbb lesznek húzó címek, mondjuk Fifa, BF, GTA szintű játékok, csak ez azért nehéz, mert nem elég a játéknak a VR-t támogatnia, az egész játékot úgy kell megírni, hogy a mozgások az agy számára hihetőek legyenek... az a tempó ahogy mondjuk egy BF-n rohangál a karakter, vagy ahogy célzáshoz ide-oda rángatja a fegyvert, tuti rosszullét sokaknál... kíváncsi vagyok nagyon a Resident Evil VII VR vagy a Fallout 4 VR milyen lesz PC-n, mert ha sikeres lesz, az jó ugródeszka lehet... Ilyen címek kellenek, mert az állok a szoba közepén és tárgyakat pakolgatok, teniszezek, lövöldözök a felém futó zombi áradatra nem fogja eladni nagy számban a VR-t... sokakat egyrészt ez nem érdekel, sokaknak pedig helye sincs ahhoz, hogy berendezzen egy VR "sarkot" a lakásában.
A cikkben szereplő kijelentéssel, hogy ez így elfog bukni azért nem értek egyet... elég csak megnézni, hogy a szimulátorosok körében milyen ütemben terjed. Jelenleg ez az a terület, ahol egyszerűen maga az élmény amit a VR nyújt, páratlan és pótolhatatlan. Repülni így egyszerűen zseniális... támogatja már a DCS, az új IL-2, később lesz támogatás CloD és X-Plane 11 alatt is... ennek a rétegnek ráadásul pénze is akad erre. Plusz ott vannak az autószimulátorok... AC, Dirt Rally, PC, iRacing, rFactor2... egyre több júzer van ezen játékok topikjaiban akik VR-l játszanak (jellemzően OR), és ma már gyakorlatilag nem jelenik meg úgy szimulátor, hogy ne támogatná a VR-t. Nem akarom ecsetelni, hogy mekkora élmény, legyen elég annyi, hogy nekem december óta van meg, azóta minden ami nem VR ment a sarokba és csak akkor veszem elő őket, ha nincs legalább 2-3 órám játszani. Alig vártam, hogy meglegyen a GTA V, 30-40 órám van benne csak, mert menet közben megjött az Oculus...
Szóval elbukni biztos, hogy nem fog, maximum megmarad jó drágán a szimulátorosok játszóterén, de azért bízom benne, hogy szélesebb körben elterjed, mert elképesztő potenciál van benne... jól beállítva, helyesen konfigurálva, erős PC-n már most is zseniális amit nyújt, sokkal nagyobb élmény mint monitoron játszani.
-
Kashim
őstag
No offense, de mivel hajtanád meg a szemenként 4K felbontást 120 fps mellett? Nincs az a gép ma még GTX 1080Ti SLI-vel sem, ami folyamatosan elbírná ezt a teljesítmény igényt, főleg részletesebb játékoknál. 1-2 képkocka kiesés vagy beakadást pedig teljesen más egy monitor előtt ülve megélni, mint mikor fejeden egy sisak. Gyakorlatilag instant fejfájás és hányinger, ha lemarad a cucc a mozgásodhoz képest. Ez tartja vissza az egész felbontás mizériát, nem az, hogy nem tudnak kijelzőket gyártani.
Egy olyan gép mellett ami ekkora teljesítményre képes meg a VR rendszer ára is eltörpül, szóval a gazdag megjegyzés kicsit furán veszi ki magát, mert jelen pillanatban vígan el lehet lenni egy GTX 970-nel.Sokan elfelejtik, hogy nem csak annyiból áll a dolog, hogy két kis kijelző tükrözve van a sisakon belül, hanem sztereoszkopikus képet állít elő és mindent két nézőpontból kell renderelnie a gépnek.
Erre megoldás a foveated rendering lenne esetleg, de technológiailag az eléggé odébb van még szerintem, bár néhány próbálkozás van már erre is... -
ripla
addikt
Párszor már leírtam, leírom újból.
4k felbontás, szemenként legalább 120 hz-es képfrissítés, a cikkben is írt vezeték nélküli átvitel, az akksija bírja legalább 6-7 órán keresztül, méretre pedig ne legyen nagyobb, mint a képen látható hegesztőszemüveg.
Amint ezek a feltételek teljesültek, beruházok egyre, addig meg teszteljék csak a gazdagok.
-
Kashim
őstag
Már megoldották, ősszel lehet hivatalosan is kapni a régióban a tp cast kiegészítőt vive-hoz. Ez lesz a hivatalos megoldás amit felkarolt a htc is. Kínában már egyébként lehet is kapni a hivatalos oldalon keresztül, vagy drágán lehet rendelni netről is idehaza, de érdemes várni, mert még nem végleges a kialakítás.
6000 mAh-s akksival kb. 2 órát bír egy huzamban, de elvileg lesz hozzá valami 10-11 ezer mAh változat is ami azért már bőven elég egy napi használatra.
Kis szépséghibája a dolognak, hogy egy 60 ghz-es wifi sávon megy a dolog és a routernek konstans rá kell látnia az adó egységre, különben képkockák eshetnek ki és fejfájás a vége. Tehát elég magasra kell rakni a routert, lehetőség szerint a plafonra vagy egy magas állványra.
Viszont az olvasott tapasztalatok és technikai adatok alapján a késleltetés nagyon minimális, gyakorlatilag megkülönböztethetetlen a vezetékestől és a kapcsolat is stabil volt.Azt sem szabad amúgy elfelejteni, hogy a most piacon lévő vr dolgok még az első generációt képviselik. Valve folyamatosan dolgozik a fejlesztéseken, az új kontroller és az új lighthouse rendszer is már a 2.0-ás változatot vetíti előre. Sisak és felbontás szinten viszont azért hardvernek is még utol kell érnie ezeket, szemenkénti 4k felbontáshoz iszonyatos erőforrások kellenek, mai hardverekkel nem megoldható.
Én nem gondolnám, hogy temetni kéne a technológiát, már a mostani rendszerek is baromi jó élményt nyújtanak, némi limitációval tény, de olyannal még nem találkoztam aki miután kipróbálta ne vigyorogva vette volna le a sisakot a fejéről.Ráadásul látszik, hogy az egész ipar ráfeküdt a témára, jól mutatja hogy még az olyan óvatos motorosok, mint a Sony is beindult a PSVR-rel. Az a rendszer és a playstation márkanév már önmagában húzni fogja szerintem innentől a technológiát.
Cikkel amúgy nem teljesen értek egyet, az is érdekelne a "csomó játék" mit takar pontosan. Bőven vannak már olyan címek amik nem commodore szinten vannak grafikában. VR-ben egyébként is máshogy jön elő a részletesség mivel egy alapesetben rém ronda minecraft is totál más élményt nyújt.
-
sh4d0w
félisten
Útkeresés, ami most megy, de a használható végeredmény még irgalmatlanul messze van: kényelmetlen, drága, ami most prémium áron szerezhető csak be. Valószínűleg ugyanúgy hamvába holt próbálkozások ezek mint a 3D TV.
-
Béééla
őstag
A 3D-nek volna mai napig értelme mert 3D-s játékok és játékmotorok vannak, csak éppenséggel egyik se csinál egy kattintásra 3D-képet. Oculussal állati jó volt a Half-Life 2-vel játszani mert egészen más amikor az "arcodba" ugrik egy headcrab. Ezt egy 3D TV/monitor is tudná fejkövetés nélkül és az is bőven elég.
Aztán ha támogatnák a játékmotorok akkor simán mehetne ugyanúgy fejkövetés nélkül a sisak + 3D. De nem... Valami nagyon félrement. -
flexxx2
őstag
Egy gondolat: tartalom lett a 3D TVre is, aztán mégis meghalt, mert 60" alatt nem volt értelme.
A tartalom egy dolog, a szemüveg tényleg nehéz pár 10 perc után, márpedig ha játszok pl egy Witcher szintű játékkal, azt nem akarom abbahagyni mert nehéz a szemüveg, inkább játszom 2D-ben tovább. Persze ez csak az én véleményem.
-
berVi
senior tag
Hat igazabol a PSVR-bol 2x annyit adtak el, mint a HTC-bol, meg ott is van az egyetlen emlitesre melto VR jatek (RE7), ugyhogy ez a cikk elegge felrement...
"You literally have people lining up outside stores when they know stock is being replenished"
-
Ragnar_
addikt
Majd ha párhuzamosan a nagy címek 90 %-a jön VR platformra akkor fog talán terjedni a VR. A Sima stereo 3D esetében is ugye a játékok kb. 20%-a vagy annyi sem játszható sztereo 3D-ben, többnyire azok, amelyeket eleve 3Dvision támogatással készítenek. Szerintem az már bőven jó lenne, ha a mouselookot a headsettel lehetne vezérelni, stereo 3D és ennyi. A többi maradna ugyanúgy egér+billentyűzet, vagy kontroller. Nem feltétlenül kellene fél szobányi méretű futópadokkal szimulálni a mozgásokat az elterjedéshez. Mint ahogyan a rallye játékosok körében is valószínűleg nem a hidraulikus vezérlésű több milliós cockpitek a legelterjedtebbek, hanem mondjuk egy sima vagy forcefeedbackes kormány. Aztán aki tovább akar lépni az vesz egy sima ülést, vagy multimonitor stb..
-
Cs1csó
titán
Összegezve akkor: alapvetően nem olcsó hanem drága
van hozzá tartalom de kevés, a megvalósítása eszközparkja ormótlan esetleg nehéz kötötté teszi a használatot stb. Úgy tudom kb. mint a 3d-t vannak akik ettől is fejfájást kapnak. -
Jhonny06
veterán
"Majd 10-20 év múlva előveszik, ha már ott tart a technika ( vezetéknélküli, meg akku, meg felbontás, meg súlycsökkentés)."
Szerintem most sem azért nem fogy, mert nehéz vagy mert nem wireless. Ha lenne rá normális tartalom és nem ilyen "techdemo" szinten tartana, akkor vennék az emberek. De ez, hogy évente 1-1 játék kijön rá, ez baromi kevés. A technológia tart ott, hogy ez normális legyen, sőt, most is az.
-
arn
félisten
amugy en ugy latom, hogy a mobileszkozoke lesz a VR jovo, es AR szeruen fog elterjedni, mert ugy kevesebb eszkoz kell hozza. ha majd megfelelo szinten ossze tudjak mostni a valosagot a grafikaval, majd akkor erkeztunk meg (a matrixba).
-
kretenallat
senior tag
válasz
üzenetére
nekem is ez rémlett, mint probléma. előbb-utóbb lesz rá megoldás.
a mozgásra meg ez tűnik jónak, mivel végteleníti a helyet:
plusz gond nélkül lehet felülről kábelt lógatni az ember fejére. 300 dodó volt kickstarteren, ezzel meg a vive kontrollerekkel már el lehetne lövöldözni kellemesen. (tudom, ez is még pluszpénz az amúgy is drága PC meg Vive mellé, de szerintem ennek is mehet még lefelé az ára, ha elég nagy darabszámban lenne érdemes gyártani. -
arn
félisten
mar eleg egyertelmu, hogy ugyanaz lesz, mint a 90es evekbeli nekirohanaskor... majd 20 ev mulva, nyuggerkent

-
Cifu
félisten
Sávszélesség biztosan megoldható,
Számolj utána, 2160x1200 (felbontás) x90 (képfrissítés per másodperc) x 24 (színmélység). Ez önmagában 5,6 Gbps, csak a kép továbbítása. Ezen kívül van a sisakon 32, a két kontrolleren 19-19 infravörös érzékelő, plusz még giroszkóp és gyorsulásmérő, amelyeknek az adatait visszafelé kell sugározni.
Na most ha ezt AC-s Wifi-vel akarod megoldani, akkor a nyolc antennás MU-MIMO-val elérhető elméleti 6,77 Gbps maximuma közelében vagyunk.
Most nézd meg, mennyibe kerül egy ilyen képességű router.
Utána tedd hozzá, hogy vajon az elméleti sávszélességtől mennyire leszel elmaradva, hogy ha más Wifi eszközök is működnek a környéken, amelyek a késleltetés terén is károsak (az IEEE 802.11 egyik alapvető tétele ugyebár az, hogy egyszerre csak egy eszköz "beszél" az adott csatornán, a többi vár).
Szóval a drót nélküli adatkapcsolat elméletben megoldható, a gyakorlatban kevésbé...
-
Spr1nG
tag
Én is csak szimulátorokban tudom elképzelni, ahol nem kell mozogni. Viszont a felbontás még mindig kevés...
-
Yutani
nagyúr
Nem értem, hogy miért nem lehet ezt wireless módban megoldani? Sávszélesség biztosan megoldható, az üzemidőt meg én úgy oldanám meg, hogy mellékelnék a sisakhoz egy övet vagy egy mellényt, amiben egyenletesen elosztva lapos aksik lennének elhelyezve. Az aksik számát lehetne változtatni, attól függően, milyen nehéz övet vagy mellényt vagyunk hajlandóak viselni, illetve milyen hosszan vagyunk képesek a virtuális térben tartózkodni.
Véleményem szerint akkor lesz ez igazán kényelmes, ha a sisak
- bankkártya vastagságú kijelzőt kap, ami könnyű
- szuperaksit kap, ami kis méretben sok energiát képes tárolni és legalább fél óráig kiszolgálja a sisakotEgyébként már a 80-90-es években is próbálkoztak a VR-rel, ami akkor is rétegtermék volt, inkább csak játéktermekben elérhető. Most jóval előrébb tartunk a technikai fejlettségben, de most sem az igazi. Kell még ennek 5-10 év valszeg. Na meg a tartalom.
-
-
Cifu
félisten
A 3D TV-k rossz hasonlatok. A 3D TV-k egy extrát nyújtottak, amit vagy kihasználtál, vagy nem. A TV nélküle is tökéletesen használható.
A VR viszont egy teljesen más világ, egy külön kiegészítő kell hozzá (szemüveg), és ilyen téren még a Daydream / GearVR áll jól, mert abban legalább a telefonokat lehet cserélgetni, illetve az "elvben" már megvan amúgy is a felhasználónak, tehát csak egy extrát nyújt. Egészen más dolog 30e Ft-t kidobni egy GearVR vagy Daydream szemüvegért, amit aztán legfeljebb nem használsz, mint 300e Ft-t, amit lehet, hogy dettó nem használsz...
A cikkben látványosan kimaradt a másik alapvető probléma, mégpedig az, hogy a felhasználók egy nem elhanyagolható hányada rosszul lesz a VR szemüvegektől. Én pár hónapja rákattantam a Daydream-re (meghackeltem a Oneplus 3T-met, hogy menjen vele), de 15-20 perc után már szédülök és fejfájásom lesz tőle. Pár nagyokos azt mondta, hogy kevés az FHD-fél felbontása (ugyebár az FHD kijelző kevesebb, mint felét használja ki egy-egy szem számára). Megnéztem egy Oculus Rift-et, no, abban 10 perc után jelentkezett ugyanez. A párom 2 percig nem bírta.
Szóval hatalmas a hype a VR körül, ám a realitás az, hogy még mindig túl sok a megoldásra váró probléma, és hiába megy a siker-orientált marketing gőzhenger, valójában a király meztelen, mert semmilyen szempontból nincs ez még készen....
-
Televan74
nagyúr
Az ár nem tetszik, a többit megszoknám idővel.

-
flexxx2
őstag
3D sorsára jut szerintem is. Majd 10-20 év múlva előveszik, ha már ott tart a technika ( vezetéknélküli, meg akku, meg felbontás, meg súlycsökkentés). Azért ezek nem kis fejlesztések, nem hiszem hogy 1-2 év alatt megoldható, vagyis el fog bukni, vagy csak egy szűk felhasználási rétegben marad meg.
-
Hiftu
senior tag
A tényleges szabad mozgás problémáját elég nehéz lesz megoldani. Amíg egy virtuális járművel jól működik a VR, egy séta/futás megoldása nem sikerült eddig túl jól.
-
törölt tag
Majd leesik, hogy nem képes frusztráció nélkül a technikához idomulni az ember. Fordítva megközelítve talán működhet.
Addig megmarad mint vásári mutatvány.
-
ProEvoFan
nagyúr
Manapság játékra drága dolog normális PCt építeni.Dráguló ddr3/4es memóriák, ssd, a videókártyáról nem is beszélve.Erre itt a VR, ami alá kell a kraft, plusz 250+ ezer forint a szemüveg.Luxus.
Aki olcsóbban akar VR élményt, az vesz egy PS4 slimet + tartozékok és még így is sokkal olcsóbb, mint a HTC Vive. -
Angel1981
veterán
"de az otthonokba ezen az áron, ilyen feltételek mellett, már nem biztos."
A "biztos" és a "nem" szavakat én személy szerint felcserélném - persze nem én írtam a cikket, tudom.
-
HDR123
tag
Teljesen egyetértek. Jópofa dolog, de nagyon kevés ahhoz hogy megváltsa a világot.
Megmerem kockáztatni azt a kijelentést hogy a 3D tévék sorsára fog jutni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox tulajok OFF topicja
- Heroes of Might & Magic: Olden Era
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- LG LCD és LED TV-k
- Tesla topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kategóriájának kuriózuma a Motorola Edge 70 Pro
- Linux kezdőknek
- Autós topik
- További aktív témák...
- ELADÓ FÓLIÁZOTT HP EliteBook 840 G9 i7-1265U 16GB 512GB 14" FHD+ 1 év teljeskörű garancia
- Samsung Galaxy A21s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG UltraGear 32GS85QX-B IPS Monitor! 2560x1440 / 180Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Green-2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4937
- Bomba ár! Getac RX10 - Intel Core m5 I 8GB I 256SSD I 10,1" WUXGA Touch I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

).