Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1801) #76500480


#76500480
törölt tag

Valaki szedett SSRI-t? Nagyon megizzasztanak a tünetek, bambulás, szédülés, hányinger, zavart álmok… most tartok a 7. napnál, igaz, kezdő 5mg helyett 10el kezdtem :B 1 hét elteltével már felesleges visszavenni. :U Csak a tünetek mikor múlnak el… :F szerencsére nem drogoztam soha de ezt a szert olyannak érzem…

[ Szerkesztve ]

(#1802) RefeeZ


RefeeZ
tag

Sziasztok!

Régi sérüléstől gyakran fájó térd/boka kivizsgálása kapcsán tudtok Budapesten orvost ajánlani? Tudom, hogy lehet szedni mindenféle porcerősítőket, meg ízületvédőket, de engem az érdekel, hogy milyen állapotban vannak, és mennyit ártok nekik egy-egy sporttal. :)

Előre is köszönöm!

(#1803) inf3rno válasza #76500480 (#1801) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ketamint szerezz, az sokkal hatékonyabb depresszióra. Elvileg lehet kapni már itthon is vényre. A másik lehetőség a meditáció a szomorúságodra koncentrálva, hátha megmutatja, hogy mi az oka.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1804) vszti válasza RefeeZ (#1802) üzenetére


vszti
újonc

Ortopediát vagy traumatológiát keresd fel

(#1805) vszti válasza #76500480 (#1801) üzenetére


vszti
újonc

Pszichiáter tud erre legjobban választ adni vagy esetlegesen lecserélni másik hatóanyagra

(#1806) janos666 válasza #76500480 (#1801) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Én Escitopolpramot szedek (1x10mg), ez a régi Citolopram S izomerje. Fele annyi kell belőle a hasonló mértékű mentális hatáshoz, mint a racemate verzióból, de sokkal kevesebb a testi hatása (az inkább az R izomernek tulajdontható, mint sok más szernél).
De pár hónap után leszokni erről is elég gáz (napokig éreztem az elvonási tüneteket ["mint ha lötyögött volna az agyam az agyvizemben, mikor lépcsőztem], mikor pár hónapig pihentettem).
Csodát nem csinál, de gy oda-vissza is próbálgatva van egy kis pozitív hatása, különösebb mellékhatások nélkül (kivéve a függőséget, de az managelhető, nem olyan durva leállni róla, mint pl. az alprazolam-ról).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#1807) fojtviki


fojtviki
senior tag

Sziasztok. Sajnos megint en a parommal kapcsolatos dologban irok. Bocsanat, ha kicsit hosszu lesz :)
Szoval mindent leirtam anno itt mikor a problemak kezdodtek, most nem akarok mindent leirni ujra.
Tehat tavaly Novemberben kezdodott az egesz mizeria. Akkoriban rosszul lett, borkiutesei voltak nagyon csunyan. Akkor derult ki, hogy cukorbeteg. Tehat az akkori verkepben az eGFR etek 90 volt, ami ugye normal ertek. Szedte egy hetig a metformint, de rosszul lett tole, ezert abbahagyta. Januar 20.-an kiment UK-ba. Ott beiratkozott haziorvoshoz, akkor rogton csinaltak labort is. Az az eGFR is 90 volt. Kapott froxigat a cukorra. Na innentol jott a kalvaria. Indult ott is egy magas lazzal azutan veres vizelettel folytatodott. Kapott valami gyenge antibiotikumot, latszolag elmult normal pisi es jo kozerzet. Eltartott kb 5 napig, azutan visszajott a hugyuti fertozes, de mar here gyulladassal. Teljesen zavaros, sotet veres vizelettel. Akkor mar korhazi kezeles kellett. No ott az eGFR beesett 69-re. Volt CT,ultrahang, es valami vizelet urulesi meres, elvileg minden rendben volt. Azt mondtak, hogy a hugyuti fertozes miatt romlott a vese funkcio. A froxiga helyett kapott glucophage gyogyszert. Metformin ez is, de a doki azt mondta, hogy sokkal toleransabb. Nem is volt ettol baja igazabol, szoval azota is szedi.
4 napja reggel iszonyu fejfajasa lett a paromnak. Ebben a nagy melegben, nyakig betakarozva, vacogva vegig aludta a napot, 39.5 volt a laza. Masnapra mar vereset pisilt. Hetfo orvos, onnan vervetel. eGFR megint 69-es. Gyulladas is van ujra, CRP: 25.9. Latszolag a cukor ugymond helyre jott, ugye kezdetben mikor kiderult, akkor 14 volt, most a HbA1c: 6.8 Viszont ez a vese alulmukodes nagyon aggaszt engem :( Egy vesebetegseg igy jon, hogy sitty-sutty? Furcsa, hogy ez a hugyuti fertozes a cukor gyogyszer szedese utan kezdodott. Holnap megy a dokihoz ujra az eredmennyel, de itt is sok okos ember van, jobb ha tobb helyrol informalodom. Elore is koszonom, ha valaki tud valami biztatot mondani :) :(

(#1808) fojtviki válasza fojtviki (#1807) üzenetére


fojtviki
senior tag

Meg annyi, hogy durvan egy honapja eszrevettem, hogy mindket labfeje es bokaja iszonyatosan fel van puffadva :( Most Ciprinol 500mg antibiotikumot kapott. Mar a 2. tabletta utan kitisztult a vizelet, es ami fura, a labpuffadas is elmult, tehat most normal allapotban van az is! :R

(#1809) citkar válasza fojtviki (#1807) üzenetére


citkar
addikt

Nem akarok butaságot mondani, nem tudom mi okozza, de én nephrológiai kivizsgálást javasolnék, ha volt akkor ismétlést, nem-e valamilyen nephrosis, vagy nephritis sy áll mögötte.

(#1810) vszti válasza fojtviki (#1807) üzenetére


vszti
újonc

A forxiga tud húgyúti fertőzést okozni, ugyanis úgy hat hogy cukrot pisiltet, ami a baktériumok táptalaja is (nem csak húgyúti de genitális fertőzéseket is okozhat). Szedés elkezdésekor a kezelőorvosnak hangsúlyoznia kell, hogy ez lehet a mellékhatása, amit egy módon lehet megelőzni, rendszeres és alapos mosalodással főleg ugye vizeléseket követően. A másik része a dolognak, hogy visszatér a fertőzés az amiatt is lehet hogy vagy fogékonyabb rá azóta vagy nem sikerült teljesen kiirtani múltkor.
egyebkent a forxiga nagyon jó készítmény, cukorbetegekkel és szívelégtelenekkel is csodákat tud tenni, ráadásul jelenleg is folyik egy study, ami ha lezárul valószínűleg használható lesz krónikusan veseelégtelen betegek kezelésében is

(#1811) DrDobos válasza citkar (#1809) üzenetére


DrDobos
őstag

Szerintem is hasonló vonalat kellene követni. Levenni egy új vérképet gyulladásos paraméterekkel es minimum vesefunkcióval. Ha a vese egfr 60 felett van, azert nagyon félni nem kell. Jó lenne egy általános vizelet es vizeletuledek vizsgalat is. Ha magasak a gyulladásos paraméterek, akkor erdemes lenne azt a vizeletet megtenyeszteni, illetve szedni antibiotikumot 10-14 napig. Mindebben kene az orvos segitsege szerintem. Kollegak kijavitanak ha valamit rosszul gondolok :B a forxiga tenyleg sokakban hasznos jol mukodo gyogyszerhatoanyag, de valoban cukorvizelest okoz (ez a hatasmechanizmus, ezzel onmagaban nincs gond) de emiatt jo taptalaj a korokozoknak sajnos.

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy A55 5G

(#1812) fojtviki válasza vszti (#1810) üzenetére


fojtviki
senior tag

Koszi mindkettotoknek.
Az a baj, hogy kinomban utanna olvastam, es hat tok olyan, mintha vesebeteg lenne:(
Ugye GFR 69, kreatinin 113. Vizelet Feherje: +++, Bakterium:++++, Sarjadzo gomba:++. Bar a vizelet fajsuly az jo: 1024.
Valahol talalni nefrologust magan rendelesben? 1et talaltam de neki nagyon rossz velemenyt hagytak. Ilyen vizsgalatokat ugy sem fognak megcsinalni az Angol EHIC kartyara. A vervetelt megcsinaltak ra. :R

(#1813) fojtviki válasza DrDobos (#1811) üzenetére


fojtviki
senior tag

Szia. Koszonom neked is.
Itt van a friss ver es vizelet eredmeny. Hetfon vettek le: [kép] [kép] :R

[ Szerkesztve ]

(#1814) vszti válasza fojtviki (#1812) üzenetére


vszti
újonc

Ezekkel az értékekkel nem vesebeteg,. Infekcioja van

(#1815) citkar válasza fojtviki (#1812) üzenetére


citkar
addikt

Hát ha ennyi baktérium és gomba is van a vizeletben, ami visszatérő eset, ha jól értem, akkor egyeztetni kéne a diabetologussal. Nem tudom a metforminon kívül mit szedett még, de ha az kevés, akkor sem a Forxiga az, amit utána első körben javasolnék.

[ Szerkesztve ]

(#1816) fojtviki válasza citkar (#1815) üzenetére


fojtviki
senior tag

Ujra csak koszonom mindkettotoknek. Kozben elment a korzeti dokihoz az eredmennyel. O kuldene nefrologushoz. Mondta, hogy oke infekcio stb. Viszont o a vizeletben levo sok feherje miatt aggodik, mondta, hogy jo lenne egy nefrologus velemenye :R

[ Szerkesztve ]

(#1817) fojtviki válasza citkar (#1815) üzenetére


fojtviki
senior tag

Jajj de hulye vagyok. Erdemben nem is reagaltam a posztodra. Tehat ugy volt, hogy amikor kiderult a cukorbetegseg, akkor metformint kapott. Valamiert rosszul volt tole, ezert nem szedte. Kiment UK-ba, ott a doki kiirta neki a forxigat, mondvan, hogy aki nem birja a metformint annak ezt szoktak adni. Azt mondta akkor, hogy 1 honap mulva kell labor, mert a forxiga vese alul mukodest tud okozni, tehat kell a vervizsgalat 1 honap gyogyszer utan. No erre nem kerult sor, mert durvan 3 het alatt korhazban kotott ki a fertozes miatt. Ott mar a GFR ertek 69 volt. El is vettek a forxigat meg a vernyomas csokkentot hirtelen, merthogy dehidtrataltnak tunik a vese. Jott ultrahang, ct, meg az, hogy hany szazalekban urul a vizelet. Minden rendben volt, ezert hazaengedtek par nap utan. Ezek utan pedig ujra metformint kapott, de allitolag ez toleransabb mint a normal. Ettol nem is lett rosszul igazabol, azota is ezt szedi:

(#1818) vszti válasza citkar (#1815) üzenetére


vszti
újonc

Sglt2 gátló modern terápia, ez vagy a glp1 analóg adható ha a legmodernebb terápiát szeretnénk adni, de az utóbbi 3-4x annyiba kerül

(#1819) citkar válasza vszti (#1818) üzenetére


citkar
addikt

Modern, de gyakori a húgyúti szövődmény és van választék. Akár kevésbé modern DPP4 gátló is felmerül, ha visszatérő húgyúti panaszai vannak. Ha más igazolodna a panaszai mögött visszakaphatna, de rosszul van a páciens és ez közrejátszhat.

[ Szerkesztve ]

(#1820) Cha-b


Cha-b
senior tag

Sziasztok!

Ennél megfelelőbb topikot nem találtam, ezért itt érdeklődnék a problémám felöl, hátha olvassa a topikot orvos, vagy bőrgyógyász.

Múlt héten horgászni voltam 1 hétig, és hazaérkezésem után a párom lett figyelmes barna foltokra a bőrömön. Azóta szerintem terjedt és talán sötétebb is lett. Elülső hasfalamon is van, az inkább pirosas, és sötétedik. Ahova tartozom ott szabadságon van a bőrgyógyász, a MÁV kórházban nem fogadtak, elküldtek a Semmelweis egyetemre, ott meg se nézték, mondták menjek vissza hétfőn.

Rakok be pár képet, hátha valakinek lesz rá valami ötlete.
[kép] [kép] [kép]

Előre is köszönöm a válaszokat

CSAKAKISPEST!!!!

(#1821) height


height
aktív tag

Sziasztok!

Köröm gombára milyen szer ajánlott ?

(#1822) inf3rno válasza height (#1821) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én is pont ezt akartam kérdezni. Canesten nekem semmit nem ért. Kitonailt meg úgy reklámozzák, hogy elég heti egyszer kenni, de sehol nem kapok gyógyszertárban. Nem is értem.

Buliban hasznos! =]

(#1823) citkar válasza height (#1821) üzenetére


citkar
addikt

Mindenképp javasolt jól szellőző lábbeliket hordani. Ha kisfokú érdemes ecsetelőket megpróbálni és reszelgetni, ha kifejezett akkor bőrgyógyászt érdemes felkeresni, hozzá kell-e nyúlni, vagy tablettát javasolt szedni (ez utóbbi mellé májfunkció kontroll, azaz vérvétel szükséges rendszeresen, legalább fél, de inkább 1 éves kezelés ez is).

(#1824) height válasza citkar (#1823) üzenetére


height
aktív tag

Rendben, köszi szépen, a segítséget. :R

(#1825) flash-


flash-
veterán

két hete hőemelkedéssel, közepes fejfájással kezdödött a dolog, kb 1 hétig tartott,más tünet nem volt, ja még a gyengeség,az kicsit tovább..(covid lehetett vajon?)

már jól vagyok,de valamiféle váladék(orrváladék szerűnek gondolom) termelődik de nem kifele az orromból(az nagyjából tiszta) hanem az orrom "túloldalán",kb .a garat felett(az orrommal egy vonalba csak hátul"),elég kellemetlen,kell sűrűn krákogni ill.hörögni hogy valahogy "leoldjam"

az ilyen váladékozást vagy mit hogy mivel lehet megszünetetni-enyhíteni?

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#1826) Predator2


Predator2
addikt

Helló

Étel intolerancia tesztre szeretnék elmenni, és kideríteni, hogy milyen ételekre vagyok allergiás stb... A háziorvosom azt mondta, hogy azt csak szakorvos teheti meg, hogy elküld/beutal, ő nem. Ilyenkor mit lehet csinálni?

THX

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#1827) DrDobos válasza Predator2 (#1826) üzenetére


DrDobos
őstag

Akkor allergologushoz vagy talan gasztroenterologiara adjon beutalot :) vagy elmesz maganba. Maganba arra figyelj hogy igE-t nezzenek, sokkal tobb ertelme van mint az igG-nek.

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy A55 5G

(#1828) DrDobos válasza DrDobos (#1827) üzenetére


DrDobos
őstag

Bocsi a duplaert. Mi a panaszod amugy? Van specifikus etel amire tapasztaltad hogy erzekeny vagy?

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy A55 5G

(#1829) janos666 válasza DrDobos (#1828) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Az mitől lehet, ha naponta többször is azt érzem a bal fülemben, mint ha valami lassan megfordulna odabent?
Kicsit "cseng" ez a fülem, és az állkapcsom is rendszeresen fáj ezen az oldalon. Genny/zsír/ilyesmi nem folyik ilyenkor kifelé a fülemből, vagy az orromba, és eléggé lokalizált a koponya széléhez közel. Az arcüregem érzésre rendben van.

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#1830) inf3rno válasza janos666 (#1829) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Jobb nem tudni. :DD

Buliban hasznos! =]

(#1831) DrDobos válasza janos666 (#1829) üzenetére


DrDobos
őstag

Sajnos ezt nem tudom így megmondani :(

Samsung Galaxy A55 5G

(#1832) janos666 válasza DrDobos (#1831) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Na, pont most így péntek estére jutottam el addig, hogy már "teljesen tele van" az egész baloldalam valami enyhe (nem szúró, nem hasogató, csak olyan tompa) gyulladással/gennyel/folyadékkal.

Nem tudom, hogy amiatt van-e most ez, hogy azt mondták, a gyermekkorom óta kvázi-állandó fülkürthurut ellen (ami valószínűleg amiatt alakult ki, hogy aspergeres [vagy hasonló] mentális "zavaraim" voltak gyermekként, ezért zavart minden külső zaj, én pedig véletlenül rájöttem, hogy "elcsendesedik a világ, ha megszívom a befogott orromat", és így ez tanult reflex-é vált, és állandóan szívogattam) jó gyógyír, ha megfújogatom a befogott orromat. Megnyugtattak, hogy nem lesz belőle baj, mert csak levegőt tudok belefújni, és nem fog tőle semmi "kidurranni/szakadni", így mostanában gyakran fújogattam (mert azóta romlott a hallásom, és "beszívva" már nem értem az angol mondatokat hallás után, csak a magyarokat), csak épp nagyon gyakran váladékos az orrom (télen a kinti hidegtől folyik, nyáron a friss szabadtéri levegőtől, szóval valamitől szinte mindig váladékozik), és szerintem most "belepumpáltam" némi váladékot, baktériumokkal vagy allergénekkel együtt, és ettől már totálkárosra dugult maga a fülkürt, illetve begyulladt a középfül.
Illetve úgy rémlik, hogy lefelé is van valami folyadék kivezetés a fülből, amit a rágóizom működtet. Gondolom az is totálkáros a bal oldalon, és ezért érzek "mozgó helyzetű" fájdalmat a bal állkapcsomban (mozog úgy, hogy ha befeszítem 1 perce zárt állapotba, akkor kinyitáskor fáj, ha kifeszítem széttárt fogsor állapotba 1 percre, akkor összezáráskor fáj, és ezt oda-vissza tudom játszani pár percenként). És gondolom így van most már egy jelentős mennyiségű folyadék/váladék/genny felgyűlve a baloldalon, amit úgy érzékelek, hogy a fejem kb. 1/3-ad része tompa gyulladás alatt áll (mint ha fel lenne fújva odabent valami lufi nagy viszkozitásún folyadékkal).

Ez így mennyi hangzik reálisnak? (Bocsánat a hosszú. és erősen laikus-teoritikus kérdését).
Illetve mi lehetne erre a megoldás? (Mert ezt a lefelé való áramlást nem nagyon tudom stimulálni semmivel, esetleg ha rászokom az állandó rágógumi rágásra, de helyette próbáltam már néha-néha pár percig "tornáztatni" az állkapcsom kopptól-koppig nyitogatni-zárogatni, és semmi hatását nem érzem).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#1833) DrDobos válasza janos666 (#1832) üzenetére


DrDobos
őstag

Nézz el a füllorrgégészetre akkor, ott tudnak okosat mondani, én így nemnagyon :(

Samsung Galaxy A55 5G

(#1834) inf3rno válasza DrDobos (#1833) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Az a baj, hogy ezzel a tünettel simán elküldik pszichiátriára, hogy megzakkant. :DDD A másik kedvenc tünetük, amikor úgy érzed, mintha mászna valami a bőrödön, az is egyenes út oda. :DD Amilyen gyógyszer koktélt kikevernek, attól meg tök mindegy, hogy mi bajod lesz, garantáltan utána már nem leszel beszámítható. ;] ;] ;] Ja izé ez csak magánvélemény, a valósággal való bármi egyezés a véletlen műve. ;]

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1835) janos666 válasza DrDobos (#1833) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Valamikor nemsokkal a SARS-V2 intézkedések előtt mentem be oda. Csináltak auditológiát, és kijött a "vezetéses hallásvesztés" mindkét fülre. Felírtak antibiotikumos orrkenőcsöt, antihisztamint, szteroidos és érszűkítő orrspray-t, illetve izotóniás orrmosást. Csak azután a vírus miatt ~2 évig nem tudtam visszamenni kontrollra (ha próbáltam, akkor elijesztetek, hogy ott mindenki SARS tesztre vár).
Mikor már újra visszamentem, akkor ellőről kezdték az egészet (kidobták a ~2 éves előzményeket, mert "mikor volt már az?"), és 1:1 ugyan ez történt. Kivéve, hogy most úgy csináltuk az audiológiát, hogy előtte megfújtam az orrom, és így az egyik fülem a referencia +-/-0 db egyenest produkálta, a másik (bal, ami most rosszalkodik) egy kevésbé vezetéses hallásvesztést, mint régen. De a gyógymód ugyan ez (antiXY, sprayXY, mosás...).
Most azért sem mentem még be újra, mert ~2 hete várom, hogy végezzen a szerelő az autómmal (vidéken lakom, és utálok buszozni), illetve csak mára lett "ez már nagy gáz" az állapot (eddig csak átmeneti volt, ma egész nap dugult a bal fülem).

Régen egy magánorvos azt mondta, hogy inkább szívjam csak be, ne pumpáljam kifelé, és ha kell, akkor beültetnek nekem egy műanyag implantátumot a fülcimpám mögé, amin át kiszellőzhet a belső fül. De ezt az EHO-s orvos is hülyeségnek tartaj, és én sem szeretném.
Talán valami olyasmi kéne, hogy egy műanyag, endoszkóp-szerű akármivel "végig vájjak" nekem ezeket a "csővezetékeket" az eltömődésektől, és egy darabig az EHO-sok által felírt anti*-ok mellett rendszeresen fújkálom befelé az orromat (mikor már egyik sincs eldugulva, és nem váladékot fújok beléjük), illetve rágom a rágógumit, mint aki mentolfüggő, aztán hátha...

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#1836) DrDobos válasza janos666 (#1835) üzenetére


DrDobos
őstag

Az a biztos ha visszamész a fülorrgégére. :K szerintem a muanyag implantatum amire gondoltak az egy tubus, amit a dobhartyaba tesznek es ezaltal szabadon atjarhato a kulso ful/kulvilag a kozepfullel. De ez csak egy eros tipp, es nalad nemhiszem hogy kell ilyen

Samsung Galaxy A55 5G

(#1837) mzso


mzso
veterán

Helló!

Ezek a vizsgálatok kb mit jelentenek? Nem igazán értettem amit a belgyógyász mondott. (Nem segített, hogy öt méterre ültetett le, meg hogy mindig félbeszakított...)
Gondolom mivel vért tesztelnek nem lehet intolerancia teszt. De akkor mit tud kimutatni ami hasmenést és sok gázt okoz?

A vizsgálati összefoglalóra ilyeneket írtak:
"Felvetődik glutén intolerancia lehetősége is, emiatt coeliákia szerológiára beutalót adunk.
Amennyiben az negatív gastroscopia és vékonybél biopszia jön szóba, esetleg colonoscopia.

Javasolt: Coeliakia Laborra beutalót adunk.
Lelettel kontroll."

(#1838) DrDobos válasza mzso (#1837) üzenetére


DrDobos
őstag

Coliakia szerologiat neznek a veredbol, ergo ki akarja deriteni az orvosod hogy ez a betegseg okozza e a panaszaidat.

Samsung Galaxy A55 5G

(#1839) mzso válasza DrDobos (#1838) üzenetére


mzso
veterán

És az mi amúgy?

Egyéb tesztekre (intoleranciákra szokták küldeni az embert?) Valahogy nem vágyom egyből a gyomor/végbél tükrözésre.

[ Szerkesztve ]

(#1840) icecave válasza mzso (#1839) üzenetére


icecave
nagyúr

Cöliákia = lisztérzékenység

(#1841) mzso válasza icecave (#1840) üzenetére


mzso
veterán

Hmmm. Nem vagyok túl optimista a pozitív eredményben, mert krumplis vagy babos dolgoknál is volt hasmenésem...

(#1842) D1N4


D1N4
tag

Sziasztok! Van valamilyen online orvos/szakorvos, aki megnézi, kiértékeli a vérvételes eredményt? A háziorvosom családon belüli személy és nincsenek jó tapasztalaim vele.

XSX, SteelSeries Arctis 3 2019

(#1843) DrDobos válasza D1N4 (#1842) üzenetére


DrDobos
őstag

Hogyha az neked rendben van, ha ide beteszed a leletet, együtt megoldjuk a dolgot szerintem :) . Azt ne felejtsd, hogy mi nem tudunk rólad az ég világon semmit, így biztosan jól kiértékelni csak egy a kórelőzményekbe, vizsgálati eltérésekbe és a vizsgálat készültének céljába beavatott orvos/ a háziorvosod tud adni.

Samsung Galaxy A55 5G

(#1844) kenwood3 válasza mzso (#1841) üzenetére


kenwood3
őstag

Igazabol nem jottem ra , hogy mi is a panasz ami miatt orvoshoz fordultal, de valszeg vmi emesztorendszeri problemad van. Menj vegig mindenen amig ki nem derul mi a bajod.... Sajnos en beletorodtem 1 olyan diagnozisba kb 10 eve, ami igy visszagondolva hihetetlen , hogy 1 orvos szajabol jott....most miatta ebben az evben lett meg a diagnozis ( Crohn)1 masik orvostol, persze maganfinanszirozasba, mert o akkoriban hulye volt ....ne vard meg, hogy te is igy jarj, hanem menj bele mindenbe ami kell a diagnozishoz

Ha mar itt vagyok!
Van itt orvos ?
Szteroidot szedek mert kb 2 honapja Crohnt diagnosztizaltak nalam , emiatt a legmagasabb mennyisegben szedek most ra szteroidot. Mi a helyzet a covid oltas es a szteroid kapcsolataval? Mert.sok helyen olvastam, hogy a szeroid miatt nem alakul ki a vedelem oltas utan ! Koszonom!

[ Szerkesztve ]

Mi az az ekezet dragasag??

(#1845) DrDobos válasza kenwood3 (#1844) üzenetére


DrDobos
őstag

Esetleg leirod a tortenetedet? Lehet, hogy tobbunknek tanulsagos :K

Mennyi szteroidot szedtel eddig? Illetve az lenne a fontosabb, hogy az utobbi 2/4 hétben mennyit kellett szedned, az alapjan talan tudok mondani ra valamit.

tisztanlatas miatt, meg en sem vagyok orvos..de jovore mar igen, bar lekopogom :B

Samsung Galaxy A55 5G

(#1846) kenwood3 válasza DrDobos (#1845) üzenetére


kenwood3
őstag

Napi 9mg budenofalk granulatumot szedek, melle pentasa nevezetu gyogyszert nehany napmmulva mar 2honapja szedem bar azt nem tudom, hogy a pentasa is fontos-e.
A tortenetem ? Egyszer leirtam a crohn topikba bemasolom, ill javitok rajta vmennyit , mert tele van helyesiras hibakkal :D Egyebkent milyen orvos szeretnel lenni? :)

35 eves vagyok! Kb 15 eve kerultem eloszor gasztrora, gyomoregessel es hanyassal. Ekkoriban jobb oldali hasi fajdalmakkal vizsgalatak, ekkor mivel nem talaltak a promblemam okat elkuldtek 1 hasi ct-re, ahol tobb megnagyobbodott hasi nyirokcsomot talaltak a beleknel" amit a mai napig nem tudtak megmondani, hogy mitol voltal ott, csak annyit mondtak, hogy valoszinuleg belgyulladas lehetett. Volt ra nehany honapra ujjabb hasi ct, amin meg tobb nyirokcsomot lattak. Elmentem vele haematologushoz is aki szinten azt mondta, hogy gyulladasos eredetuek, ne foglalkozzak vele. Ekkoriban kuldtek eloszor gyomortukrozesre is. A vizsgalatot 1 kozepkoru ferfi orvos vegezte, aki refluxot, nyelocso es nyombelfekelyt talalt nalam. Kaptam ra protonpumpagatlot (pantoprazol) amely segitsegevel szinte teljesen tunetmentes lettem 1 ideig. Majd kb 3 ev mulva ismet erosodni kezdtek a gyomorproblemaim , ismet gyomortukrozesre kerult sor, ahol valtottunk, pantoprazolrol rabeprazolra. Ezt a vizsgalatot mar 1 nő doktor vegezte, aki akkor megkerdezte, hogy milyen a szekletem?! En meg nem igazan ertettem a kerdest, emiatt o elmagyarazta mit ert az alatt, hogy normalis. Ekkor en mondtam neki, hogy ritka a kolbasz alaku, inkabb olyan se nem hig, se nem normalis, es idonket szokott lenni hasmenesem is es nagyon sokat szellentek. En modtam neki, hogy a gyomor gyogyszer mellekhatasai kozott ott van, hogy hasmenes, illetve szeleket okozhat, igy en azt ennek tudtam be.
Ekkor mondta, hogy kellene vegezni 1 vastagbeltukrozest, amibe en belementem . A vizsgalat erzestelenites, altatas, boditas nelkul tortent, majd bele doglottem a fajdalomba, de negativ eredmennyel zarult, majd a doktorno megkerdezte, hogy " miert kellett nekem e a vizsgalat"?! En meg mondtam magamban, azert mert te mondtad azt, hogy kell b+....Azzal zarult, hogy azt mondta, ilyen vagyok, "gyengék a belek". Teltek multak az evek, a szekletem maradt olyan amilyen , de nem foglalkoztam vele, mert nem valtozott szinte semmi, a vizsgalat ota. Aztan tavaly osszel ujra gyomorproblemaim lettek, ujra gyomortukrozes negativ eredmennyel, ismet valtottunk rabeprazolrol ezomeprazolra. Ismet ugyanaz a doktorno vizsgalt aki nehany evvel azelott megcsinalta az elso vastagbeltukrozesem is. Ismet megkerdezte, hogy milyen a szeklet, en meg mondtam neki, hogy nem valtozott az utolso vastagbeltukrozesem ota. Marciusban elkaptam a covidot, ekkor hasmenesem is volt vagy 2-3 napig illetve gorcsoltem szinte mindenhol. Mivel elotte par hettel a tesom is elkapta a covidot, o is azt mondta, hogy neki is ment a hasa covid alatt, igy nem tulajdonitottam neki jelentoseget. Aztan jott a husvet hetfo utani kedd, epitoiparbam melozom, komuveskent, es azzal az erzessel voltam aznap egesz nap meloba, hogy faj a se...em , vagy a vegbelem, vagy bent a belem, nem igazan tudtam lokalizalni a mai napig se, az erzes pontos helyet. Majd jott a gorcsoles es a hamenes vagy 2-3 hetig. Amikor mar nem birtam tovabb felkerestem a haziorvosom, aki belgyulladast valoszinusitett majd irt antibiotikumot. Beszedtem a beszedni valot, de nem igazan valtozott semmi. Talan nem gorcsoltem mar annyit, ill a hasam se ment mar, de naponta tobbszor mentem wcre az allando szekleturitesi ingerrel azzal a ketto kozotti allagu szeklettel. 1.kicsit jobb lett, majd ujra rosszabb, ekkor ismet felkerestem a haziorvosom, akitol kaptam surgos beutalot a helyi korhaz gasztrorndelesere. Rogton bekerultem a rendelobe, elmondtam a tumeteim es, hogy idegentest erzesem is van a vegbelemnel. Ekkor ahhoz a dokihoz kerultem aki az elso gyomortukrozesemet is csinalta anno, megvizsgalt, megnyomkodta a hasam illetve benyult a vegbelembe, es azt mondta, hogy o semmit se erez, menjek el szeklettenyesztesre ill urologushoz, es ha ezek negativak akkor menjek vissza hozza es ad idopontot majd megint hetekre ra es megtukroz. Ez volt apilis vegen, majd 10 kilot fogytam 2 honap alatt , urologushoz majus vegere kaptam idopontot, en viszont nem akartam addig varni, ill nem ertettem miert kell hasmenessel ill hasi fajdalmakka, fogyassall urologushoz mennem, igy jelentkeztem a megyei korhaz gasztroenterologiai osztalyanak, reszlegvezeto foorvosanak a maganrendelesere. Kozben elkuldettem magam laborba, elmentem magan uton hasi uh-ra, de ezek negativak lettek. Majd jott a tukrozes boditasban. Semmire se emlekszem belole hala eg foleg amiatt orulok, hogy nagyon emlekeztem az elso coloscopos vizsgalatom negativ elmenyere. Itt meg csak arra, hogy 1 masik helyisegben terek magamhoz. Majd 1 rovid ido utan mentem is a doktorhoz, hogy meghallgassam mit mond . Azt mondta, hogy semmilyen elvaltozas nincs a vastagbelembe, sot a vekonybelbe is be tudta tolni kb 20-30 cemtinyit az eszkozt es, ott se latott semmit. Ennek en nagyon megorultem, mert mar ugy mentem oda, hogy tuti belrakom van... Kerdezte mik a tuneteim , majd miutan elmondtam , elkuldott a synlabhoz is ahol cöliakiat, nutritiv panelt es szeklet calprotectin vizsgalatot kert, hogy vegeztessek el. Minden negativ lett csak a calprotectin lett pozitiv 250 koruli eredmennyel, 50 alatt a negativ, hogy ertheto legyen az ertek. Visszamentem contorllra a synlabos eredmenyekkel es azt mondta, hogy van ilyen kapszula endoszkopos vizsgalat amely kb 1000 euroba kerul maganuton, de nem kell kifizetnem , hanem keressem fel őt a korhaz szakrendelesen, hogy bekeruljek az allami finanszirozasba, es akkor a tb kifizeti. Igy is tettem, ott elottem le is szervezte a kapszulas vizsgalatot, majd mondta, hogy fognak hivni, hogy mikor kell mennem a vizsgalatra. Hivtak is 1 heten belul , aminek nagyon orultem, es remeltem, hogy kiderul mi a bajom. Aztan meg lett a vizsgalat eredmenye is, eeszt-n megneztem, de az orvosommal meg nem tudtam beszelni azota se, mert elment 2 het szabira, es legkozelebb jovohet csutortokon lesz, akkor tudok visszamenni hozza. Amit en ki tudtam venni az eredmenybol az sajnos a Crohn volt. Most itt jarok, valszeg mar tobb mint 10 eve ez a bajom , de mivel nem tortent rendes kivizsgalas csak most, igy most derult ki csak mi a gond... :(
Van esetleg mas is akinek csak a vekonybel erintett? A leganyobb problemam a vegbelem korul ilyen ego-csipo fajdalom ill, hogy neha 5-6x is mennem kell a wcre 1 nap , de nem megy a hasam. Szoval ez van
..mire szamitsak szerintetek? Koszonom a valaszokat!.

Azota annyi tortent, hogy visszajott az oorvosom , szedem a gyogyszereket mar, ill probalok kerulni nagyon sok etelt. Elmondtam neki, hogy 10+ eve en mar hasonlo tunetek miatt jartam mar gasztros vizsgalatokra, es megkerdeztem, hogy lehet-e , hogy akkor is mar a crohn csinalta-e, es azt mondta igen. A gyengek a belek diagnozishoz nem igazan akart kommentet fuzni, de minden velemenye a masik orvosrol az arcara volt irva.

Azota kopp-kopp, azert mar nehany fokkal jobban vagyok, de teljesen nem lettem tunetmentes sajna, de kb ujjaszulettem az elotte valo allapotomhoz.

[ Szerkesztve ]

Mi az az ekezet dragasag??

(#1847) DrDobos válasza kenwood3 (#1846) üzenetére


DrDobos
őstag

Hmm.. erdekes tortenet. Ket gondolat: a hasban levo nyirokcsomok megnagyobbodasa akar felso leguti fertozes utan is elofordulhatnak, okozhatnak is hasfajast akár. A masik, hogy nem gondolom, hogy olyan sokat vetettek az elozo orvosaid, amilyen vizsgalatokat tudtak, meg is csinaltak. A crohn legtobbszor a vekonybel veget erintik, es ezt a szakaszt vastagbeltukrozesen is meg lehet tekinteni. Biopsziakat szovettani vizsgalatra nem vettek?

Az oltasra visszaterve: nyilvan a kezeloorvosod tudna erre neked biztos valaszt adni. Ha mostansag mesz vissza az orvosodhoz es nem gondolod surgosnek a covidoltast, en kivarnek, mert lehet lassan atallit teged a szteroidrol mas gyogyszerre, akkor valamivel de jobb immunvalaszod lesz az oltasra. :) Pontos ajanlast nem talaltam a Budenofalk-ra (budesonid) es az oltasra, hogy mikor erdemes oltatni, csak a szisztemas (pl. szajon at szedett) szteroidra.

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy A55 5G

(#1848) DrDobos válasza DrDobos (#1847) üzenetére


DrDobos
őstag

Ja, es jobbulast kivanok!:)

Samsung Galaxy A55 5G

(#1849) inf3rno válasza kenwood3 (#1846) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A covid oltás provokálja az autoimmun betegségedet. Én keresnék egy immunológus szakorvost mielőtt bármilyen oltást beadatnék. Az biztosan jobban tudja, hogy mi a jellemző autoimmun betegeknél, és hogy lehet e adatni. Egyébként is célszerű ilyen szempontból is tájékozódni, nem csak gasztros oldalról, hátha tud valami hasznos tanácsot adni. Személy szerint nem sok hitem van az ilyen vizsgálatokban, mármint nekem nyomás érzés van jobb oldalt már 15 éve, voltam több epe ultrahangon, semmi az eredménye, pedig tudom, hogy valami az epeúttal nem stimmel. Nincs kedvem végigjárni a te utadat. Most elkezdtem kólát fogyasztani nagyobb mennyiségben, és fodmap diétát csinálni, ezek úgy tűnik helyrehozzák. Arra tippelek, hogy valami diszbiózis, gyulladás lehet a háttérben. Plusz van egy refluxom is, azon is szintén javít. Én nem vagyok híve ennek a minden áron élethosszig tartó savlekötőzésnek. Szerintem pont, hogy a túl kevés sav okozza a refluxosok nagyobb részénél a problémát, illetve a vékonybélben kialakuló baktérium elszaporodás, diszbiózis, azért most leirtom az összeset, és tolok rájuk egy resetet. Szoktak még széklet átültetést csinálni, ami elég undi, de állítólag még hatékonyabb, mint a fodmap és utána a probiotikumok. A Crohn esetében is működik úgy tudom. Szóval én arra tippelek, hogy a Crohnnál is diszbiózis áll fenn, és az provokálja folyamatosan a gyulladást. Úgy tűnik ezt valamennyire a tudományos kísérletek is igazolják, bár annyira soft science ez a téma, hogyha az ellenkezőjét írnám be, valszeg arra is dobna valamit a kereső. [link]

Buliban hasznos! =]

(#1850) kenwood3 válasza DrDobos (#1847) üzenetére


kenwood3
őstag

Nem volt biopszia, igazabol nem tudom miert, csak arra gondolok, hogy amiatt mert olyan helyen van a baj, amit valdzeg nem tudnak elerni semmilyen eszkozzel. Lasd csak kapszula vizsgalattal derult ki, hogy mi bajom van
(#1849) inf3rno : errol a szekletatultetesrol hol lehet erdemben erdeklodni?

[ Szerkesztve ]

Mi az az ekezet dragasag??

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.