Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
leslieke
Jómunkásember
válasz Legszuro56 #29661 üzenetére
Nekem ugyanez van, 2x10 db 390-es Qcells panellel. Nem tapasztalok ilyet, pedig kb. reggel 10-ig még a nap is süti, mégis hibátlan termelési görbét rajzol.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
törölt tag
válasz Legszuro56 #29661 üzenetére
Fotó?
Eresz/plafon/egyéb alá rakva a szabad légáramlás nem mindig jön össze...
Kell neki hely körben a szellőzéshez.
De főleg FÖLÖTTE és alatta legalább 30 cm.
Úgy, hogy a levegő szabadon tudjon átáramlani-mozogni
alulról fölfelé a fal mentén a hútőbordán áthaladva és aztán a szabadba.
(szélcsendben kis füstöt engedsz alá 30 cm-rel
és aztán figyeled hogyan jut át+ki a szabadba a füst) -
törölt tag
válasz Legszuro56 #29665 üzenetére
Nincs semmi baj a huawei passzív hűtésével... mint megoldással.
Valami egyedi gond lehet.
(akár a hőmérője is lehet hibás, bár ezt kétlem kissé)KÉZZEL tapogatva (óvatosan) mennyire meleg a hűtőborda?
Nomeg az inverter doboza elől-oldalt?
----
Másfelől....
Az ÁRNYÉKBAN mért 35-40 fokos levegőben nem sok az 55-60-65 fok belül.
A leszabályozás a KÜLSŐ (hűtő)levegőre vonatkozik.
Nem az inverter belsejére.
Tudtommal.
-----
Egyébként a külső levegő -25...+60 fok között lehet!!!! az adatlapja szerint.
Ehhez képest nem nagyon aggódnék, ha belül 65 fokos a kánikulában.[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
válasz Legszuro56 #29669 üzenetére
Nekünk 8-M1 van normál áramú és 80°C-os belső hőmérsékletek vannak.
Attól, hogy a hatásfok csökken 45 felett, még remélhetőleg átgondolták Huaweiék a hőtanját!
Én is féltem..."de ennek gyárilag passzív hűtése van,aminek működnie kellene"
Mit akarsz elérni? Működik, ennyit tud, meg van tervezve.Üzemi hőmérséklet (KÜLSŐ!):
–25°C és
+60°C között
(ha a
hőmérséklet
45°C feletti,
ez már a
csökkentett
mód)[ Szerkesztve ]
-
snooze
veterán
-
bb71
őstag
válasz Legszuro56 #29671 üzenetére
Out of curiosity, I ran 6.6kW of panels into the Huawei inverter and even paralleled a string to see if I could make it smoke. I got it up to 55° internal. The hottest the case got to was 43.4°, which is just warm to touch. Keep in mind this was in an air-conditioned office rather than a 40-degree day.
I asked Huawei about the burn warning while in their factory in China. They said at 45 degrees ambient temperature, the front of the inverter will get up to 60 and the back will get up to 70. I got out my frypan and heated it to 70 degrees. At 70 degrees, you’d have to deliberately hold your hand there to get burnt. Fair to say that Huawei is being a bit over-cautious with their warning. But don’t be surprised on a hot day if the inverter is hot to touch. On the positive side, natural cooling means you don’t have the problem of fan noise. Noisy fans can be an issue for Fronius inverters when instaled, for example, in a home office.forrás: [link]
-
cdl
senior tag
válasz Legszuro56 #29671 üzenetére
Most ránéztem az enyémre( 3 kW-os, 1 fázisu, szóval kicsi)
Kint 28 c fok, fullon meny, épp 3.3-nál vág, így 40 c fok a belső hőmérséklete.
Ez azért megnyugtató. -
leslieke
Jómunkásember
válasz Legszuro56 #29664 üzenetére
Nem szoktam, de riasztást nem küld, ma többször megtapogattam, nem volt meleg.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
snooze
veterán
válasz Legszuro56 #29686 üzenetére
jo kis szerkentyü,nekem is van,csak utolag lett berakva..
GO Gunners!!!
-
snooze
veterán
válasz Legszuro56 #29689 üzenetére
igaz,csak sajnos majdnem többe van egy akkupack,mint az egész napelem rendszer..
GO Gunners!!!
-
bb71
őstag
válasz Legszuro56 #29688 üzenetére
Nem a belso homersekletre vonatkozik.
A beesesek felho miatt vannak nem? -
senki68
senior tag
válasz Legszuro56 #29694 üzenetére
Az a baj azokkal a tüskékkel, hogy így 10-15 perces adatokkal készített grafikonban akár még túlfesz miatti leállás is lehet.
-
törölt tag
válasz Legszuro56 #29693 üzenetére
... vagy sztring kialakítási-bekötési gondok.
Amitől megvadul az MPPT.Ez a gyanúsabb, ha erősen melegszik a jó hútési körülmények ellenére is.
Mert nem szokása túlmelegedni![ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz Legszuro56 #29713 üzenetére
AC oldali feszültségre gondoltam
-
senki68
senior tag
válasz Legszuro56 #29716 üzenetére
Akkor gondolom meg is mérted.
-
gorbep
senior tag
válasz Legszuro56 #29711 üzenetére
"Oldalról nézve ,rés van a borda és a test között"... erről dobj be egy képet... lehet hogy nincs kontakt, és akkor a hűtés gyakorlatilag nincs is... aztán hogy a hővédelem mibe és hol avatkozik be, az már bármit okozhat...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem