Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Puma K

nagyúr

válasz zaja8 #60656 üzenetére

Ha nincs közvetlen hűtőborda a memória modulokon vagy ventilátor ami közvetlenül mozgatja a levegőt a RAM-ról akkor ne kezdj bele a tuningba.

Ha ezt megoldod akkor saját felelősségre bele kezdhetsz a tuningba és méred az előtte-utána állapotot azaz mennyire módosult az írási-olvasás és késletetés értékek, de...

... mivel nem tudod monitorozni a hőmérsékletét a moduloknak, így nem tudod hány °C-on jár éppen terhelés közben. Így könnyen problémát okozhat a magas hőmérséklet. Alapesetben egy hűtőborda nélkül RAM (még a DDR3 idejéből) gyári beállítások mellett 40-50°C körül jár terhelés közben. Persze ez függ a számítógépháztól és a benne lévő házszellőztető ventilátoroktól, de ez egy átlagosnak mondható hőmérsékleti tartomány.

Az újabb DDR4-DDR5 RAM modulok rendelkeznek beépített hőszenzorral-hőszenzorokkal (azok közül sem mindegyik) aminek az értékét pl HWiNFO-val, AIDA-val stb programokkal tudod kiolvastatni.

Továbbá a legpepecselősebb meló a RAM tuning mert amellett, hogy feszültséget kell növelni, nézni kell mekkora órajelen stabil, milyen késletetések mellett, mérni kell mennyi gyorsulást hoz MB/s-ben (AIDA memória sebességteszt) és bizony ha biztosra akarsz menni stabilitás szempontjából akkor 14 óra 30 percig kell futtatni a Memtest86-ot.

Nekem is volt olyan tuningolt memóriám ami 8-9 nap használat után okozott kék halált... mert nem teszteltem le a beállításokat... vissza állítottam a memóriákat gyári értékekre és onnantól kezdve hagytam a memória tuningot.

Mint írtam pár hozzászólással korábban én inkább a gyárilag magasabb órajelen járó memóriát és ahhoz mérten jó késleltetésű memóriát választanám és választottam a 4790K mellé az említett G.Skill memóriák képében.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés