Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
Aktív témák
-
Vertic
aktív tag
válasz
Topiccsendőr #4210 üzenetére
ja. a ''köcsög'' direkt a felezővonalra húzódott, nyilván meg kell büntetni. pfff. aztán majd egy ilyen büntetés áldozata engem szorít le, mert én is köcsög motoros vagyok.
és még azt hiszi, hogy milyen jó fej, és a haverjainak dicsekszik, hogy milyen jól helyretette az autóst. áááá.
inkább azon kéne elgondolkodni, hogy alapvetően szabálytalan a sorok között menni, szóval csak megköszönni szabadna, ha valaki elenged, és nem felháborodni, ha valaki nem. én pl. eddig mindig türelmesen vártam ha valahol nem volt hely, és mindig megköszöntem, ha lehúzódtak. és elég sokan megtették (olyan is volt, hogy azért húzódott le, mert látta a tükörből, hogy az előzőnek megköszöntem)
-
Vertic
aktív tag
válasz
TitiRii #4159 üzenetére
ja, de azt is számold bele, hogy fiatalabb korban hajlamosabb az ember állatkodni. Én idén csináltam a motoros jogsit, és egy cbf500-on tanultam (58LE), előtte robogón ültem csak. És nem találtam úgy, hogy a cbf egy kezelhetetlen állat lenne, pedig ebben is van már nyomaték, pláne 1-2-ben proszkálásnál a 30-as övezetben ugye - de elég gyorsan megszokható
, és szerintem nem lenne gond, ha mondjuk egy sv-vel, vagy egy nem brutálisan kihegyezett (tehát nem 100LE+) 600-assal kezdenék - és jó sokáig elég is lenne, nem is biztos, hogy utána kéne nagyobb, pláne városba. Csak csukló és ész kérdése, szerintem - ha az ember képes magát (és a fordulatszámot
) féken tartani, akkor nincs gond. Tényleg vannak, akik erre nem képesek, és nekik nem való kezdésnek ilyen sem, de tulajdonképpen meg már egy robogóval (pláne egy 125, vagy 250-essel) is lehet olyan sebességgel menni, ami túl sok.
-
Vertic
aktív tag
hát, ha 7l-t nem is (bár egy kihegyezett cucc simán), de ne számíts 2-3l-es fogyasztásra
az én sr50-es robogóm is simán benyelt 4-5l-t. Az elején még csak 3,5 körül, aztán valamiért kúszott fel, a csúcs ha jól emlékszem 4,7 körül volt...
állítólag az injektoros 3 alatt is elmegy
-
Vertic
aktív tag
basszák már meg a rohadt k***********************
Bővebben: link -
Vertic
aktív tag
válasz
Integra #3979 üzenetére
er-6f szerintem jól néz ki, kívááncsian várom majd a tapasztalatokat róla, az er-6n teszt alapján az f változat nagy konkurencia lehet az sv650s-nek
Bővebben: link -
Vertic
aktív tag
válasz
[lAyCsI] #3941 üzenetére
elég érdekesen néz ki. szép, de én ennél is kicsit furának tartom ezt a rövid kipufogót. kíváncsi leszek mondjuk egy dugóban araszolásnál, vagy piros lámpánál mennyire megy az ember pofájába. utaséba különösen - bár ez nem arra van, hogy bárki felüljön hátra, max. büntiből, legalábbis ahogy kinéz, nem túl utasbarát
a rendszámtábla/index-tartó konzol úgy van odaakva, hogy szinte ordít azért, hogy vegyék le, használják csak pályán a motort -
Vertic
aktív tag
válasz
TitiRii #3917 üzenetére
izé, tudtommal a gs500 az soros kéthengeres, nem négy.
azt szokták rá mondani, hogy tanulómotornak ok. kicsit már régi technológia (pl. léghűtéses), de megbízható.
én május végén kezdtem az elméleti tanfolyamot, és pénteken vizsgáztam forgalomból. Mondjuk szabadságok miatt 3 hetet kihagytam, de amúgy minden elsőre ment. Ennél biztos lehet intenzívebben is csinálni, én hetente kétszer mentem gyakorlati órára.
szerk.: lassú vagyok
amúgy télen értelemszerűen nincs motoros oktatás, vizsgák is asszem novemberig vannak.
[Szerkesztve] -
Vertic
aktív tag
háááá, sikerült a forgalmi vizsgám
most már csak motort kéne szereznisajna nem mostanában lesz rá pénzem...
-
Vertic
aktív tag
válasz
TitiRii #3881 üzenetére
Bővebben: link
szerintem itt találsz embereket tapasztalattal -
Vertic
aktív tag
válasz
[lAyCsI] #3551 üzenetére
ja, hogy ugyanazt a tesztet megcsinálták a magyarok is, és azt az e haviba rakták bele? akkor az angolt olvastam (vagymivan?
), aminek vmi legfelsőbb bíróság, vagy mi volt a címe, és ilyen idióta angol majmok vágtak csúnya arcot, bírónak öltözve, parókával a képeken.
csak nem értettem a kérdést ezek szerint
vagy lehet, hogy most se jól?
szóval: a szöveget angolok írták, de én magyarul olvastam. na
[Szerkesztve] -
Vertic
aktív tag
válasz
Integra #3541 üzenetére
persze, elhiszem, más karakterisztika, más kezelhetőség stb. nade nehogy már ''gyenge'' legyen az egyik, míg a másik ''bivalyerős'', mikor a motorok súlyában sincs nagy különbség. szóval csak azt mondom, hogyha nem kizárólag pályázásra kell a gép, akkor szinte tökmindegy, hogy most az egyik 2-3 tizeddel jobban gyorsul százra, neadjisten a 100-200 dinamikája 1-2mp-el rosszabb. ez nem nagy különbség. különbség, de nem nagy
ezért mondom, hogy szerintem leginkább a szimpátia a döntő ezen a szinten már. legalábbis ha nem versenyzel. -
Vertic
aktív tag
válasz
[lAyCsI] #3528 üzenetére
olvastam azt az ezresek összehasonlító tesztjét az sbk-ban, kíváncsiságból megvettem egyszer ezt is. többet nem fogom ezt a hibát elkövetni
az a stílus, amit elkövetnek a lapban, hát nemtom... inkább nem mondok semmit, maradjunk annyiban, hogy nem jön be.
mindenesetre az alapján a teszt alapján ha nekem kéne döntenem, akkor az alapján döntenék, hogy melyik jön be jobban nekem, ugyanis nem látom, hogy egetverő különbségek lennének, még a cikk íróinak saját bevallása szerint sem. akkor meg inkább a kényelmesebb/szebb/stb szempontok szerint választ az ember.
Kicsit röhejes, amikor ilyen 150LE+ gépeknél le mernek ilyet írni, hogy kicsit harmatos a motor, meg ilyenek. hávazzeg, 150 vagy 155LE, azért nem hiszem, hogy ordas nagy különbség lenne, még százalékosan is elég kevés az eltérés. és akkor képesek leírni, hogy gyenge. lolMeg mondjuk 5kg eltérés van a két motor között (szintén 2,5% körüli különbség), és képesek odaírni az egyikre, hogy ''duci'', a másikra meg hogy ''pehelysúlyú''... na persze. gondolom 1-2 éve a mostani leducizott súly volt az isten, a pillekönnyű, stb.
5kg. hehe
-
Vertic
aktív tag
válasz
dabadab #3438 üzenetére
érdekes, én is a csigajogsihoz járok
lehet, hogy akkor a jó oktatót választottam?
ő tartotta a kreszt is, és a rutinpálya a máv 10-es kapunál van. mikor meglett a kresz, akkor megkérdezte, hogy gyorsan, vagy jól kell a jogsi. mondtam, hogy inkább jól, erre mondta, hogy akkor hozzá menjek, csak várni kell két hetet, mert addig be van táblázva
de nekem tök szimpatikus amit csinál. egyik csávót felültette maga mögé, és úgy mutatta/magyarázta meg neki a nyolcast, mikor már nagyon nem ment
-
Vertic
aktív tag
hm, nem értem a rutinoktatás logikáját. Ma ültem először az 500-as cbf-en. Most voltam negyedik alkalommal, tehát még van egy. Teljesen jól ment a 250-esekkel a dolog, ugye előbb mz, aztán cbf.
ezeknél az ötszázas nehezebb kb 50 kilóval, és teljesen máshogy kell vele menni, szal szinte olyan, mintha előlről kezdtem volna az egészet, azzal a különbséggel, hogy 250-essel sose kellett leraknom a lábamat az U fordulónál első alkalommal se, most meg az elején mindig, mert mint kiderült rossz helyre helyeztem a súlypontot, meg túl szűken akartam fordulni mindig. Semmi gond, elmagyarázta az oktató, és egyből ment is, a végére már egész jól ment a nyolcas is. De ha rögtön az ötszázasra ültem volna, akkor több idő lett volna ezzel kigyakorolni, és nem vesztegetem az időt a rossz mozdulatsor begyakorlásával. Illetve nem feltétlenül rossz, csak a nagyobb motoron már nem műxik. Mert amúgy nem gázabb vezetni a nagyot sem, menet közben még jobb is, mert stabilabb, és nem kell folyton csúsztatni a kuplungot, mert alapjáraton se rángat, az egyes pályán simán elmegy gáz nélkül teljesen felengedett kuplunggal, szemben a 250-esekkel, amiknek gázt kell adagolni, és csúsztatni a kuplungot.
szal nem értem, na. -
Vertic
aktív tag
válasz
Papa-Georgo #3433 üzenetére
hát akkor viszont nem sok értelme van. csak kétszer kell szopni a tanfolyammal, senkinek se jó
csak akkor van értelme, ha van is min menni addig. szerintem.
-
Vertic
aktív tag
válasz
Papa-Georgo #3431 üzenetére
hát, ezt már télleg nem tudom. de ahogy néztem most kb. egy árban van az Akorl + utána különbözeti és a nagy A, vagy nem lényegesen drágább. szal ha van lehetőség addig is motorozni, akkor szerintem érdemes két lépcsőben.
-
Vertic
aktív tag
válasz
Papa-Georgo #3428 üzenetére
ha van már A1 vagy A korl. akkor ha jól tudom különbözeti vizsgát kell tenni, ez néhány gyakorlati órát jelent (kevesebbet, mint amúgy kéne), plusz vizsgát. de ezt már nem tudom pontosan.
-
Vertic
aktív tag
válasz
Papa-Georgo #3428 üzenetére
A1: 125ccm, ill. 11kW (~14LE) korhatár: 16 év
A korl.: 25kW (~34LE), ill. max. 0,16kW/kg, korhatár: 18 év
A: bármit lehet vezetni, korhatár: 18 év és legalább 2 éve A korl. vagy A1 jogsi kell, hogy legyen, vagy ennek hiányában 21 év. -
Vertic
aktív tag
ja, amúgy minden más ugyanaz, mint kocsira. ugyanúgy kresz-tanfolyam, aztán rutin (rutin+műszaki vizsga), aztán forgalom.
-
Vertic
aktív tag
válasz
Papa-Georgo #3425 üzenetére
korlátlan A-hoz be kell tölteni a 21 éves kort.
Autós jogsi annyi előny, hogy a kreszt könnyebb feleleveníteni vizsgaszintre, néhány különbség van csak, ami a motorosokra más, mint autóra. Ezen kívül nem kell megint megcsinálni az eü vizsgát. Plusz, a leglényegesebb, hogy az autóvezetési rutin sokat segít a forgalomban, mert már csak a motor kezelése lesz újdonság, maga a forgalomban vezetés nem. Az oktatóm azt mondja, hogy sokkal jobban szereti, ha vkinek már van autós jogsija, és úgy megy motoros tanfolyamra. gondolom könnyebb a dolga ilyenkor
[Szerkesztve] -
Vertic
aktív tag
válasz
PumukliM #3423 üzenetére
vedd észre a smileykat
de az tény, hogy mz-t nem akarok venni, nem ez alapján, amit elmondtam, hanem mert nagyon munkás lenne szerintem, miután már elég öregek ezek a gépek. ha én valaha motort veszek, akkor azzal majd inkább menni akarok, nem pedig szerelő guruvá válni mellette... -
Vertic
aktív tag
válasz
gergo84 #3412 üzenetére
azért egy kresz vizsga nem egy ekkora cucc, elég könnyen át lehet menni szerintem, szal fel a fejjel! gyakorold be a kérdéseket, aztán kész. a 23 rontottat nézd meg megint, nézz utána miért rossz, és aztán már nem lesz gond ;)
én is most csináltam, most tartok a rutinnál, tegnap volt az első óraegyelőre egy elég ''érdekes'' állapotú 250-es etz-vel ügyködtem, de még ezt is élveztem, egész tűrhetően ment
gondolom a cbf500-akkal még jobban fogom élvezni
szerk.: mondjuk az már biztos, hogy mz-t nem akarok vennivazzeg, azt hittem, hogy a (néhai
) robogóm elég szétesős állapotban volt... hát, ehhez az etz-hez képest tip-top volt
a fékek szerintem brutálisan szarok, egyszerűen lehetetlen érezni a nyomáspontját, az ürest megtalálni művészet, csakúgy, mint 1-ből 2-be rakni, a tükörben a rázkódástól csak egy elmosódott massza látszik, 4000 fölött olyan hangja van, hogy attól félek szétesik, és egyenletesen se lehet vele menni, mert rángat közben. jó, húzni kell a kuplungot, dehát milyen má... alapjárat érdekes, mert vagy 3000-en megy, vagy túráztatni kell, mert különben lefullad... még fékezés közben is néha rá kell húzni
ja, és a sebességet nem lehet leolvasni a műszerről, mert egy 30km/h-s sávon belül oszcillál kb 5Hz-en (gyk. rezeg mint az állat
)
[Szerkesztve] -
Vertic
aktív tag
hát, elvileg a kábel csak attól tud hevülni, ha nagy áram folyik rajta keresztül.
ez nemtom mitől lehet még a zárlaton kívül. -
Vertic
aktív tag
előre is bocs...
a rohadt qrva anyjukat!tegnap ellopták a robogómat. szemét mocsok gecik. grrrr... ki volt láncolva, lépcsőházban volt, szal nem az utcán, és mégis ezt találták meg. huh, de mérges vagyok. ki faszomnak kell annyira egy lehasznált 8 éves aprilia, hogy képes szüttyögni az ellopásával??
-
Vertic
aktív tag
jah, egy dolog mégis van, amit tanácsolhatok: mindenképpen a zárt sisak az ajánlott.
-
Vertic
aktív tag
válasz
Sátán44 #3266 üzenetére
link nincs, vmi fm a márkája...
úgy történt a vásárlás, hogy semmit nem tudtam a bukókról, bementem a boltba, végignéztem a választékot, és egy szimpatikusat megvettem, ami a pénztárcámhoz mérten is ok volt, és a fejemre is jó volt
szal lehet, hogy nem én vagyok a tanácsadásban a legkompetensebb
-
Vertic
aktív tag
válasz
Sátán44 #3259 üzenetére
sajnos ilyen információk nem nagyon vannak
vagy csak én nem láttam még. lényeg az, hogy az összes európában forgalmazott bukónak teljesíteni kell egy szabványt, ami pl. az energiaelnyelést is szabályozza. tehát ha rajta van az E betű (meg néhány szám
) akkor védeni már véd. persze, a drágábbak ezt valszeg túlteljesítik, de erről már nem tudunk konkrétat.
-
Vertic
aktív tag
válasz
Sátán44 #3257 üzenetére
általában a drágább bukók jobb anyagból vannak, esetleg jobb a szellőzése, nincs benne akkora szélzaj kevésbé párásodik a plexi, mivelhogy jobban tesztelik, és persze a márkát is meg kell fizetni
Az olcsóbb (asszem polikarbonátból készült, de ez nem biztos) bukókat 4-5 évente le kell cserélni, mert elfárad az anyaga, és aztán nem véd rendesen.
a karbon-kevlár (asszem) bukók viszont annyira nem öregszenek. bár van aki szerint azt is érdemes lecserélni néhány év után.
szerk.: má megint lassú vagyok
[Szerkesztve] -
Vertic
aktív tag
nem tudom, hogy van-e egyéb költség ezzel kapcsolatban, de egyszer elolvastam egy emberke történetét arról, hogy hogyan zajlott a motor behozatala és itthoni forgalomba helyezése - hány helyre hányszor kellett rohangászni a különböző papírokért, hány ősz hajszála lesz az embernek a hivatalok miatt, stb. azóta viszonylag sok szabályozás változott, de ha csak fele annyi szopás van vele, mint amit ott leírt, már az is erősen elgondolkodtató, hogy érdemes-e ezzel szívni. ha vki intézi ezeket az ember helyett, akkor esetleg, de magamnak nem csinálnám az tuti.
[Szerkesztve] -
Vertic
aktív tag
jobbra fel
-
-
Vertic
aktív tag
azt mondom, hogy az ilyen embernek úgy is kell... csak az a gáz, hogy közben meg másokat is veszélyeztet. nem tudom felfogni, hogy egyesek miért képzelik magukról, hogy nekik nem kell tanfolyamra járni, rendesen megtanulni a motorozást, jó lesz a vett jogsi is. grr.
ebből már látszik is, hogy mennyire nulla a felelősségérzetük, és valószínűleg úgy is fognak vezetni. plusz nincs rutinjuk -> nem csoda, ha belehalnak, lebénulnak, stb.
-
-
Vertic
aktív tag
Hello!
na, én is írok már, ha már olvasgattam eddig
igazából kérdésem van: mondjatok nekem olyan boltokat (vmi cím stb se árt hozzá), ahol tudnék felszerelést venni, mert kezd hideg lenni és nincs semmi cuccom.
Meguntam a bkv-t, és vettem egy robogót miután elkezdtem dolgozni augusztusban, gondoltam megnézem milyen ez a motorozás cucc, aztán ha tetszik (tetszik), akkor később nagymotor. Úgy terveztem, hogy jövő áprilisban lejár a B-s jogsim, és akkor már megcsinálom a motorosat is, ne kelljen kétszer menni a hivatalba, csak az a gond, hogy az április az nagyon közeli, meg akkor még hideg van tanulni (ápr. elejére kellene kész lenni). azt se tudom, hogy tartanak-e ilyenkor tanfolyamokat már
mondjuk sajna a nagymotor vásárlás valószínű nem a közeljövőben lesz, mert először lakásra kell gyűjteni, ami egy nagyobb és hosszabbtávú projekt, meg a prioritása is nagyobb... ;)
semmilyen ismerősöm nem motorozik, szal azért itt kérek tanácsot, én se foglalkoztam eddig semennyit se a dologgal, szal nekem kb. minden új.eddig van egy zárt bukóm, amit már a motor előtt megvettem, mert ugye fő a biztonság. de semmi más nincsen, viszont a kesztyű hiányát már érzem. beüzemeltem egy síkesztyűt, de az nem annyira alkalmas a feladatra, mert nehezen tudom mozgatni az ujjaimat. az állam is fázik. lehet olyan maszkot vagy vmit kapni, ami védi az államat (tehát viszonylag vastag) meg a nyakamat a széltől? Milyen kabátot érdemes venni (ha érdemes egyáltalán) - mennyire minden időben használhatóak ezek? stb, ilyen kérdéseim vannak, majd a többit ha eszembe jut
Aktív témák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Villanyszerelés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Politika
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Android szakmai topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Jövőre ismét csak három Galaxy S csúcsmodell lesz?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest