Hirdetés

2021. augusztus 3., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-05-02 18:03:14

LOGOUT.hu

Ajánlott kategóriák:

EREDETI Xiaomi mindegyik fajtája.
WAYTEQ
Yoobao
TP-Link
Anker
Sony, asus, samsung, blitzwolf, APC, varta, FSP, Lenovo

Ez nem azt jelenti, hogy más aksik nem jók, csak mi ezeket használjuk, és pozitív a visszhang.

A különbségek Xiaomi eredeti vs. hamisítvány:

A jelölések:
A gyárin a feliratok kivannak emelve fény felé tartva változik.
Az utánzaton egybe vannak, minden szögből ugyanazt látni.

Súly:
A gyári az 346g.
Az utánzat 284g.

Ledek:
A gyári picivel haloványabb.
Az utánzat picivel erősebben világít.
A ledek furataik az utánzatnak picival nagyobb.

Logó:Felíratok
A gyárinál MI.COM a fém borításon és feljebb van.
Az utánzatnál xiaomi.com a fém borításon és lejjebb van.

USB csatlakozó:
A gyári fehér színű.
Az utánzatnál fekete színű.
A microUSB-nél is fehér a gyári.

Mechanikus rögzítés:
Az utánzatnál belül pattintva van és egybe kell kitolni a belső egy irányban.
A gyári a videó alapján 4 csavarral vannak rögzítve mindkét oldalon. Ezt még nem szedtem szét.

Elektronika
A gyári a videó alapján teljesen lefedi az üres helyet.(videó van erről a Youtube oldalon)
Az utánzatnál viszont rövidebb a nyák lap.

USB fehér kábel:
A gyárin villám logó van rajta.
Az utánzaton meg MI Logó és egy vonal a másik felén.

Szilikon védő tok
A gyárihoz nem jár.
Az utánzathoz kaptam.

Viszont működésileg NINCS gond az utánzattal. Kábel+teló csatlakozásnál azonnal bekapcsol a töltő.

A dobozon levő hologram a gyárin lekaparható,az utánzaton meg NEM,de az is igaz én már bontottan kaptam meg,feltehetőleg a Spanyol ürge,ezeket észrevéve tovább adta nekem,ÚGY HIRDETVE,hogy EREDETI.

Energia letárolás/súly:

Ha összeszorzod a mAh-t a V-al, akkor megkapod, hogy mennyi energiát képes letárolni mWh-ban. A villanyszámla ennek a milliószorosában van megadva 1 kWh = 1000Wh = 1000000mWh. Ezeket természetesen át lehet váltani Joule-ra, ha valakinek sok ideje van. Azt hiszem a vésztápok általában 5V-al működnek, szemben a kocsi aksikkal amiknél 12V a feszültség emlékeim szerint. Szoktak ezzel is trükközni, hogy alacsonyabb feszültségre számolják ki a mAh-t, aztán kijönnek többtízezres/100e-es adatok. Érdemes a kütyü súlyát is nézni, abból nagyjából meg lehet ítélni egy energiasűrűség táblázat alapján, hogy mire lehet képes maximum. Olyan 0.3-1.0MJ/kg a reális wikipedia meg egyéb oldalak szerint lítiumos aksikra. 1MJ ~ 0,28kWh, szóval 84-280Wh lehet egy 1kg-os aksiban, ami 5V-al számolva 16800-56000mAh-nak felel meg. Egy 150g-os aksira 2520-8400mAh a reális ezek szerint. Amire ennél többet írnak ugyanilyen súllyal, az eleve gyanús. Szóval a súlyt is érdemes figyelni!

Abból kiindulva, hogy a 10.000-es MI 250g, a 16k-s kb. 360g, és ezek tudják, amit ráírtak! Az MI 10 és 20-as között kb 70% a súlybeli különbség!

Alap a 10k/250g
az 50k-s már 1,25Kg kellene, hogy legyen,
a 100-as 2,5Kg
a 200-as 5Kg!!!!! Kb egy laptop mérete! A „csoda” 500e-ről már nem is beszélve!

Kapacitásszámolás:

10.400mAh-s xiamomi-mnál 3.6V-ra adják meg az értéket, szóval kb 36Wh ~ 130kJ-t tud letárolni. Szerencsésebb lenne, ha nem mAh-t meg ilyen hülyeségeket használnánk, hanem maradnánk a Joule-nál, mert az az SI mértékegység, vagy legalább a Wh-nál, aminél ugyanúgy nyomonkövethető, hogy mennyi az annyi, és nem feszültség függő. Az 5Ah-t 5V-ra gondolhattad, ami 90kJ. Ehhez még hozzá kell csapni a vésztöltő leadási és a mobil aksi felvételi veszteségét. Azt írják wikipedian, hogy olyan 80-90% körül van a töltési, leadási hatásfok lítiumos aksiknál, szóval legyen 1/0.85^2. Ez alapján kb 125kJ-os vésztöltő kell neked. Súlyra max 150g-ot határoztál meg, így az energiasűrűség 0.83 MJ/kg. Angol wikipedia szerint 0.36–0.95 MJ/kg amit lítiumos aksik tudnak jelenleg, szóval belefér, de elég high end-nek kell lennie, ha még hozzácsapjuk a műanyagot is a súlyához. Összehasonlításként a xiaomi 10400-as 250g, 0.5 MJ/kg, 5 pénzbe kerül, és a maga árkategóriájában nem hiszem, hogy nagyon van, ami megverné. Ha ennél könnyebbet vagy nagyobb kapacitásút szeretnél, akkor az biztosan több pénzbe fog kerülni.
Azt, hogy mennyi energiát tud letárolni egy aksi J-ban vagy Wh-ban lehet megadni. 24 Wh-nál nagyjából arról van szó, hogy 1 óráig 24 W teljesítményt tud leadni, vagy 1 napig 1 W teljesítményt, és így tovább. Minél nagyobb teljesítményt tud, annál drágább az aksi. A teljesítmény két részből tevődik össze. Az egyenáramnál a feszültség és az áramerősség szorzata: 24W = 1A x 24V, vagy 24W = 24A x 1V.
Egy kis tablazat

Napelemes bank:

A legjobb napelemnek is kell legalább 16 óra szaharai napsütés, hogy visszatöltse az aksiját. Egyszerűen gyenge a napelemek hatásfoka, és nagyon kicsi a felületük. Lehet kapni ilyen táskákat, amiken viszonylag nagy felületet bevontak napelemmel, de nem olcsók. Szvsz jobban megéri akkor már venni plusz egy vésztöltőt, és indulás előtt feltölteni, esetleg ha kocsi van, akkor onnan valami adapterrel. Számok alapján nem éri meg, de sosem próbáltam ki ezeket.
Itt azt írják, hogy 4 kWh/m²/day a mi égövünkön amennyit meg tud termelni egy napelem ha rendesen irányba van állítva. Ezek a kis kütyük felületre kb 10x10 centisek, ami 1/100 m2-t jelent, így naponta ideális esetben 40Wh-t termelnek, ami elég egy Xiaomi 10400 feltöltésére, ha a veszteséggel nem számolunk. A valóság ennek talán fele, harmada, negyede, nehéz megmondani.
Örök igazság viszont, hogy az aksik nem nagyon szeretik a 60-70C fokot!

Egyéb

Kérdés:
Tölthetem telefonom 2A-al töltő bankkal, ha a telefonhoz kapott csak 1,5A-os!

Válasz
Igen, mert a telefon nem fog felvenni többet, mint amit az elektronikája enged! Tehát csak 1.5A-t fog felvenni! Én egy gyári 1-es helyett 1.5-ös hálózatit, és 2-es bankot használok! Semmi baj nem volt az 1-1,5 év alatt!

A töltés hasznosulása akár töltési idő számításához:

Akkor kicsit szakmaibban: A bankok kapacitását a li-ion cellák feszültségén adják meg. (Legalábbis a legtöbbjét, mert ez nagyobb szám.)
Na mármost a cellák középfeszültsége 3,6-3,7V (típustól függ) ami ekkora feszültségen 10ah-ás az 5V-on 10X(3,7/5)X0,9=6,6Ah-át ad le. DE EZT NE KEVERD AZZAL AMENNYIT A TELÓBA TUD TÖLTENI!!!
Mivel a telódban is li-ion/poli akku van, aminek szintén a fentebb említett középfeszültséggel rendelkezik, ezért ha 5V-on 2Ah-át, vesz fel a telefon (10Wh), akkor az akkuba kb. ennek 90%-a hasznosul töltés formájában, a veszteség miatt, tehát kb. 9Wh, ami 3,7V-on 2,43Ah-át jelent.

LEEGYSZERŰSÍTVE:

Így a legegyszerűbb számolni, ha telefont, tabletet, vagy akármilyen eszközt töltesz a bankról amiben 1, vagy több párhuzamosan kötött li-ion/poli cella van:
10 X 0,725=7,25ah. Ez nagyon leegyszerűsített, de kb lefedi a valóságot.
Felmerülhet a kérdés, hogy miért tölt kevesebbet a bank, mint amennyi a kapacitása, hogyha mindkét eszközben ugyan olyan kémiájú akkuk vannak!?
Nagyon egyszerű. A bank először átalakítja az akkuk feszültségét (ami a cellák töltöttségtől függően 3-4,2V között változik) konstans 5V-á.(Itt már van némi veszteség) Amit kábelen keresztül a töltendő eszközbe továbbít (itt is van veszteség), amit a töltendő eszköz 5v-ról átalakít 4,2V-á amennyivel tölti az akkut. (Értelemszerűen ennél az utolsó transzformálásnál is van némi veszteség.)
A fentebbi totál leegyszerűsített képletbe belevettem már a transzformációkból és továbbításból származó (hő)veszteségeket is. Ez csak támpont értékű, mert sok tényező befolyásolja a veszteségek nagyságát.
Szerk: ezt a fejtegetést az összefoglalóba szántam, de gondoltam tisztába rakom a dolgokat, mert volt néhány félreértés.

Ha ezek után is kérdésed van, akkor:

Mit szeretnél tölteni, azaz mekkora aksit, és hányszor? Erre tudunk konkrét választ adni!

Ha végig olvastad, akkor már jár a gratuláció! Ha esetleg van szakmai hozzáfűznivalód, szívesen veszem, és beteszem ide: Tibcsiworld

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.