Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4801) lajafix válasza joysefke (#4800) üzenetére


lajafix
addikt

szerintem kukac ezeket tudja.

azt is tudja @, hogy az állampapírok hozama épp növekszik. S épp azért nem vesznek hosszútávú papírt, csak a hülyék mert nincs ok bizalomra.

A jegybanki kamat teljesen jó mérőszám, különösen a különbsége a többi ország kamatához képest.

szóval szerinted a CDS irreleváns? uramjézus. kaparós sorsjegy egy piaci termék ára?

Rock'n Roll

(#4802) joysefke válasza lajafix (#4801) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

szerintem kukac ezeket tudja.
nem rí le róla

azt is tudja @, hogy az állampapírok hozama épp növekszik. S épp azért nem vesznek hosszútávú papírt, csak a hülyék mert nincs ok bizalomra.

Igen növekszik, egyszer növekszik, egyszer csökken, teljessen felesleges 2 napos vagy 2 hetes vagy 2 hónapos változásokat kiemelni (természetesen csak azokat amelyek az érvelőt támasztják alá) úgy hogy közben a nagy kép az mást mutat, mégpedig azt mutatja, hogy az állampapírhozamok lementek 6% környékére a 2009 eleji 10+%-ról. Ez pedig kizálólag azzal magyarázható, hogy 2009 elejével szemben 2011 végén egyértelműen látszik, hogy az aktuális lejáratokat miből fogja kifizetni az állam. Az állampapír-tulajdonosok tudják, hogy ki leszenk fizetve.
Az, hogy néha felmegy +0,5%-al a hozam az semmit nem jelent, ha a következő héten ugyanennyit visszaesik. Rövid távon az állampapír semmiben sem különbözik a részvénytől, ugyanúgy kiszámíthatatlanul ingadozik az árfolyama a piaci hírek hatására.

A jegybanki kamat teljesen jó mérőszám, különösen a különbsége a többi ország kamatához képest.

Jó mérőszám arra, hogy az aktuális döntéshozók mennyire akarják elengedni a helyi devizában történő hitelezést, illetve erősíteni vagy csökkenteni akarják a helyi devizát. Ennyit elehet vele mérni, nem többet.
Az, hogy alacsony a kamat, az nem jelenti azt, hogy minden rendben van az adott állam háza táján. Nézd meg mennyi a dollár/euró/font kamata és ezek után mond azt, hogy ezen valutákat használó országok gazdaságilag éppen a jó irányba haladnak...

szóval szerinted a CDS irreleváns? uramjézus. kaparós sorsjegy egy piaci termék ára?
Pontossan, annyit még hozzátennék, hogy nem az ára, hanem a hasznossága van kaparós sorsjegy szinten.

Elméletileg ezek a CDS-ek arra lennének hivatottak, hogy a birtokosukat védjék ilyen olyan az adós nemfizetéséből adódó követelések kiesése ellen, úgy, hogy a követelést magára vállalja a CDS kibocsátója. Ezzel "csupán" a következő a probléma:
-Boldog boldogtalan befektetési bank, kibocsátott CDS-t óriási értékben, melynek ha a töredéke után kellene fizetni, a bank fizetésképtelen lenne. (Ezen befektetési bankok stabilitását már az is mutatja, hogy 2008-ban az USA 700Mrd-s nemtőcsomagja nélkül eleve csődbe mentek volna)
-A CDSt kibocsájtó bank maga is részt vesz az adott piacon a biztosított papírokkal való kereskedésben, az árfolyamok ilyen olyan irányú mozgása anyagi előnyökhöz juttatja. Innen kezdve eleve megkérdőjelezem az általuk felállított csődkockázati számok hasznosságát.

Tudnék még indokot írni arra, hogy miért majomság ez a CDS dolog, de ennyi elég kell legyen, összefoglalva:
1, ha valami piaci csőd miatt nekik kéne helytállni, akkor arra képtelenek lennének
2, ők is részt vesznek a biztosított papirokkal való kereskedelemben.

J.

[ Szerkesztve ]

(#4803) mephi666


mephi666
nagyúr

király, hogy ők sem tudják már mit akarnak, meg mit beszélnek :U

inkább sz@rok az egészre: majd lesz valahogy... eddig sem volt úgy soha, hogy ne legyen sehogy

ui: egyébként ezek a szavak nem meglepőek ettől az embertől(?), másra nem is tudok tőle számítani

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#4804) hobizoli válasza erdoke (#4794) üzenetére


hobizoli
nagyúr

(#4805) djculture


djculture
félisten

Lassan naponta találnak ki valamit,kiváncsi leszek mikor találnak ki valamit a magánnyugdij pénztár maradék tagjainak is.

(#4806) lajafix válasza joysefke (#4802) üzenetére


lajafix
addikt

Természetesen lehet a vonalzót kritizálni, ha nem tetszik az általa mutatott érték, de szerintem inkább az érték okát érdemes keresgélni, nem a vonalzót kritizálni...

"az állampapírhozamok lementek 6% környékére a 2009 eleji 10+%-ról. "
:) A számok sajnos nem ezt mondják, azok a könyörtelen számok azt mondják, hogy lement a tavalyi választások eldőlésekor 5% alá a 3 havi kincstárjegy, de szépen visszamászott 6%ra a trend. S ez bizony nem napi ingadozás.

"Az állampapír-tulajdonosok tudják, hogy ki leszenk fizetve."
A bizalom, a hitelesség nem bináris mint a ki leszünk / nem leszünk kifizetve.

"Jó mérőszám arra, hogy az aktuális döntéshozók mennyire akarják elengedni a helyi devizában történő hitelezést, illetve erősíteni vagy csökkenteni akarják a helyi devizát. Ennyit elehet vele mérni, nem többet."
látom más iskolába jártunk. a jegybanki alapkamat igencsak jól mutatja a kockázatot. S nem érdekelnek az angolszász országok teljesen más berendezkedése, nem mérem/mérhetem magunkat hozzájuk, a környékbeli versenytársainknál nem véletlen hogy jóval kisebb a kamat.

A CDSsel épp magadat cáfolod:
1. azt mondod hogy rengeteg bank van benne, tehát sokszereplős a piaca.
2. ráadásul CDS nemcsak Magyarországra létezik
S szerinted nem releváns mert manipulálják és kereskednek vele? NEm ezért használják a CDS értékét, hanem azért mert a bizalom, hitelesség jól látszódik rajta!

ha megnézzük megtalálható rajta az elmúlt 5 évünk:

Rock'n Roll

(#4807) fokukac válasza joysefke (#4802) üzenetére


fokukac
nagyúr

Nem akarok hosszas vitába bonyolódni veled alapvető közgazdasági fogalmakról, de ahogy részben már Laja is kifejtette, kissé elbagatellizálod a dolgokat.
„Néha emelkedik, néha csökken” – jó, de azért a tendencia csak számít, nem gondolod? Amikor ez a kormány 2/3-ot kapott, a piacok olyan bizalmat előlegeztek meg neki, amit korábban senki másnak. Mindenki azt várta, hogy a kétharmaddal egy stabil és jó kormányzást fognak folytatni (Nem ismerték őket – illetve részben a 10 évvel ezelőtti tapasztalatokból indultak ki).

Amikor átvették a hatalmat, 4,7-4,8% körül is elmentek a kincstárjegyek, igen. A hosszú, 10 éves államkötvény hozama 6,3%-on érte el a mélypontját. Azóta a rövid hozamok felmentek 6%-ra, a hosszúak pedig 8,1% körül járnak.

http://profitline.hu/ny/irattar/kepek/21681_YtP2BRQ7.JPG

http://outside.mfor.hu/mfor/images-charts/chart_id_465_2011_05_17t11_46_21_02_00.png

Ez márpedig a bizalmat méri. Az, hogy a német államkötvény hozama 2% alatt van, a magyar meg 8% felett, az pontosan méri a kockázatot. Másfél éve ez 3%, illetve 6,5% volt, tehát azóta tovább nőtt a kockázati felárunk. Nyilván a hosszú távú finanszírozás a magyar kincstárnál elég marginális, de azért jelzésértékű.

Az pedig, hogy rövid távon 6% körül tudjuk finanszírozni az adósságunkat, az szintén nagyon jó, mármint ahhoz képest, hogy 2008-2009 fordulóján 12%-on sem ment ez. De az egy teljesen más helyzet volt, épp’ majdnem államcsőd után voltunk, azóta azért elég rendes költségvetési kiigazítás zajlott le.

És ahogy Laja is mondta, minden relatív, a 6% körüli finanszírozás még mindig rohadt drága, ahhoz képest, hogy a lengyel hozam 4-5%-on áll, a cseh meg 2-3%-on, azaz az országunknak még mindig óriási a kockázati felára, még a szomszédainkhoz képest is. Sőt, ezen régiós hozamokhoz való konvergenciáról sajnos szó sincs.

A 2009-es stabilizáció után fennállt annak a lehetősége, hogy követekzetesen szigorú, kiszámítható politikával ezt a kockázati marzsot csökkentse a kormány.
Sajnos nem így történt.

Ami pedig a forintot illeti:
https://www.napi.hu/fototar/201109/orig/image1316679870.jpg

Annak ellenére szállt így el, hogy masszívan többletes a fizetési mérlegünk, ami nagyon nem jó jel. Ez is mutatja, hogy az összevissza, piacellenes gazdpol. intézkedések mennyire jól erodálják az országgal szembeni bizalmat.

Továbbá van egy tanulságos tőzsdei ábrám is, ami mutatja, hogy mennyire értékelik a befektetők ezt a gazdpolt:

Ami pedig a kamatokat illeti. Ennek a jelentőségét is lebecsülöd. Nem csak árfolyamfenntartó funkciója van, másrészt pedig kiválóan méri ez is a kockázatot. Egyrészt, igenis van összefüggés a jegybanki alapkamat és az állampapírok hozama között. Másrészt, az alapkamat kihat az egész bankrendszer kamatszintjére, befolyásolja a pénzmennyiséget a gazdaságban, befolyásolja a megtakarításokat, a fogyasztást (így az inflációt), a hitelfelvételt, mindent. Nálunk tradícionálisan magas a kamat, a 90-es években az infláció miatt volt magas, 2001-2002 óta pedig azért, mert a szigorú monetáris politikával próbálta a jegybank egyensúlyozni a laza fiskális politikát (ez hosszú távon persze nagyon káros volt, többek között ezért alakult ki a devizahitelezés). De a helyzet még mindig ez.

[ Szerkesztve ]

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#4808) fokukac válasza joysefke (#4797) üzenetére


fokukac
nagyúr

1. Én speciel a németekre gondoltam elsősorban. Az amcsikat hagyjuk.
2. Pont azt állítom, h. Magyarország alig vette ki a részét, részben az elhibázott, növekedésellenes gazdpol. miatt.
3. Egy kormány már szerencsére nem tud pénzt nyomtatni.
4. A Kincstár konkrétan üres. Adót csökkentettek, az egyéb adóbevételek pedig elmaradnak. Az éves hiányt összehozták pár hónap alatt. Az mnyp-pénz állampapír részét bevonták, annyival kisebb az adósság, a részvényeket meg megtartja az állam, meg az értékük amúgy is 30-50%-ot esett június óta. És a BKV, MáV, stb. konszolidációkat, meg az IMF-hitel maradékából történt MOL-vásárlást még nem is említettem.

Ha valamiért van pénz, azok az év eleji nagy kötvényaukciók, ha emlékszel, dollárban és euróban. Azzal is jól jártunk, kvázi 10-20% árfolyamveszteségünk van - hacsak nem tartották meg az egészet. Bár valszeg igen, most beötlött, abból akarják visszafizetni az imf-hitelt.

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#4809) joysefke válasza lajafix (#4806) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

"az állampapírhozamok lementek 6% környékére a 2009 eleji 10+%-ról. "
A számok sajnos nem ezt mondják, azok a könyörtelen számok azt mondják, hogy lement a tavalyi választások eldőlésekor 5% alá a 3 havi kincstárjegy, de szépen visszamászott 6%ra a trend. S ez bizony nem napi ingadozás.

Az 5% alatti érték is szvsz egy tranziens volt. Az tény hogy 5% körüli értékről ment fel a hozam 6% körüli értékre. Ezzel nem vitatkozom, nem is tettem, de az elmozdulás csekélysége miatt nem lehet nagyobb következtetést levonni, annál is inkább, mert a választások környéke és valamivel utánna egy globális piaci megyugvás időszakába esett (a "W" középső csúcsa előtti "fellendülés") a problémás kis országok csődveszélye elmúlt, rövid-középtávú fizetőképességük hitelekkel biztosítva volt, nyugati országok öntötték a pénzt a bankjaikba majd az iparba, jutott keletre megrendelés bőven, sőtt némely bátrabb befektetői csoport ismét fejlődő országok kötvényeibe fektetett, ezzel árfolyamerősődét és hozamcsökkenést generáltak ezeken a piacokon. Ezek eggyütt nyomták le a hozamot sose látott mélységekbe, de csak időszakosan, aztán beütött a valóság és eggyértelművé vált, hogy ez egy sokkal mélyebb válság..

Annyit mondtam és mondok, hogy a választások óta a hozam elviselhető szinten lavíroz, kissebb nagyobb kilengésekkel, melyek nem olyan nagyok, hogy komolyabb következtetést lehessen levonni (főleg ilyen rövid időtávon) és ebben a világgazdasági helyzetben.

"Az állampapír-tulajdonosok tudják, hogy ki leszenk fizetve."
A bizalom, a hitelesség nem bináris mint a ki leszünk / nem leszünk kifizetve.

Számomra igen, biztos vagyok benne, hogy a kötvénytulajdonosok számára is, az ipar többi résztvevőjét gyaníthatóan zavarja a szabályozás gyakori változása, nem vitás. Azonban én nem látok itt olyan nagy gondot, a szabályozás általában a jó irányba változott, eltekintve a devizahiteles-mentőakciótól, ami jelenlegi formájában nonszensz.

"Jó mérőszám arra, hogy az aktuális döntéshozók mennyire akarják elengedni a helyi devizában történő hitelezést, illetve erősíteni vagy csökkenteni akarják a helyi devizát. Ennyit elehet vele mérni, nem többet."
látom más iskolába jártunk. a jegybanki alapkamat igencsak jól mutatja a kockázatot. S nem érdekelnek az angolszász országok teljesen más berendezkedése, nem mérem/mérhetem magunkat hozzájuk, a környékbeli versenytársainknál nem véletlen hogy jóval kisebb a kamat.

Az alapkamat egy egydimenziós szám, akkor változtatják, ha azt szeretnék, hogy valamely elsődleges hatása érvényesüljön. (hitelezés visszaszorítása, deviza erősítése)
Mivel a politika közvetett irányítása alatt van, ezért korlátoltan használható mérőszám. Ennyit mondtam, tartom magam hozzá. A környező kelet európai országokban jobban mennek a dolgok ennyi. De ez nem az elmúlt másfél év fejleménye, vagy tévedek?

A CDSsel épp magadat cáfolod:
1. azt mondod hogy rengeteg bank van benne, tehát sokszereplős a piaca.
2. ráadásul CDS nemcsak Magyarországra létezik
S szerinted nem releváns mert manipulálják és kereskednek vele? NEm ezért használják a CDS értékét, hanem azért mert a bizalom, hitelesség jól látszódik rajta!
ha megnézzük megtalálható rajta az elmúlt 5 évünk:

Semmilyen kijelentésemet nem cáfolja ez, annyit mondtam, hogy a CDS mint termék nevetséges, mivel annyi CDS-t adtak el, hogyha valamelyik komolyabb adós nem fizetne (görögök, francia bankok, ilyen olyan bankok) akkor maga a CDS kibocsátója sem tudna helyettük fizetni ezzel mindenki tisztában van. Milyen biztosítás az, ahol káreseménykor a biztosító sem tud fizetni? Miért bízzak meg egy ilyen biztosító helyzetelemzésében? Mennyire hiteles egy intézménynek egy termékról adott elemzése, ha maga is kupeckodik a piacon, tudod, minden cigány a saját lovát...?

J.

[ Szerkesztve ]

(#4810) joysefke válasza fokukac (#4807) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Köszi a hosszú okfejtést, sajnos nem tudok hasonló terjedelemben válaszolni rá, megpróbálom a legfontosabb gondolataimat összeszedni:

Készönöm, nagyon jók a grafikonok amelyeket linkeltél, és pontosan mutatják, hogy nagyjából egy sávban mozognak a hozamok: 3hó DKJ 5-6%, 10év MÁK 6,5-7,5 (az utóbbi más indőintervallumon van mérve) amikor eltakarodott fletó illetve a globális megnyugvás volt, akkor lementek a hozamok, azóta kicsit felmentek, nem akarom én itt védeni kormányunk gazdaságpolitikáját, mellyel az egykulcsos SZJA-t eltekintve nem értek eggyet, de ezek a kis és részben időszakos változások amelyek a hozamgörbén vannak szvsz nem bizonyító erejűek abban a tekintetben, hogy éppen jó vagy rossz irányba megyünk. Ettől még mehetünk rossz irányba is, de a hozamgérbén ez nem látszik meg. Felesleges 2 hetente/havonta felkiáltani, hogy: "Erdőke mennyi a Magyar CDS" vagy hogy "Megint felfele ment a hozam 0,25%-t.
Ha azt látom, 2014 ben, hogy, 2010 hozam 5% 2011 hozam 6% 2012 hozam 7% 2013 hozam 9% 2012 hozam 8,5% akkor azt fogom mondani, hogy az adatok bizonyító erejűek és valamit nagyon elkúrtak. De hogy éppen az évi x.ik kötvénykibocsátáson milyen hozamot és lefedettséget produkáltak az semmi.

És ahogy Laja is mondta, minden relatív, a 6% körüli finanszírozás még mindig rohadt drága, ahhoz képest, hogy a lengyel hozam 4-5%-on áll, a cseh meg 2-3%-on, azaz az országunknak még mindig óriási a kockázati felára, még a szomszédainkhoz képest is. Sőt, ezen régiós hozamokhoz való konvergenciáról sajnos szó sincs.

Nos az általad nevezett országoknak jobban megy, nem vitás, Viktor sokminden elkúrt már, de ezt még nem lehet rá kenni.

Ami pedig a kamatokat illeti. Ennek a jelentőségét is lebecsülöd.
Nem becsülöm le, pontosan átérzem a jelentőségét és tudom hogy az alapkamat változtatásának mélyreható következményei vannak. Azonban az alapkamat egy egydimenziós szám. Kéveztekzetni az alapkamat mértékéből arra tudsz, hogy mennyire akarják az alapkamat elsődleges hatásait érvényesíteni. És értsd meg, hogy az alapkamat mindenhol függ a politikától, Kína-Japán-USA-EU(?)-GB éppen ezért nem jó mérőszáma a gazdaságpolitika jóságának. Ha alacsony lenne az alapkamat (4-5%) akkor sem mondanám, hogy ez azt jelzi, hogy itt rendben vannak a dolgok.

A 2009-es stabilizáció után fennállt annak a lehetősége, hogy követekzetesen szigorú, kiszámítható politikával ezt a kockázati marzsot csökkentse a kormány.
Sajnos nem így történt.

Számomra a hangsúly a szigorun van, és valóban nem így történt.

J.

(#4811) joysefke válasza fokukac (#4808) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

2. Pont azt állítom, h. Magyarország alig vette ki a részét, részben az elhibázott, növekedésellenes gazdpol. miatt.

Az exportunk rekordokat döntött, tehát kihasználtuk, egyszerűen arról van szó, hogy a pénzszűke miatt kevesebb jutott osztogatásra/szociálispolitikára ezért ezek az "iparágak"
nem húzták fel a GDPt, mint korábban.

3. Egy kormány már szerencsére nem tud pénzt nyomtatni.Már hogy ne tudna? Akarat kérdése, de inkább ne éljük meg..

4. A Kincstár konkrétan üres.
ez nem igaz

Adót csökkentettek, az egyéb adóbevételek pedig elmaradnak. Az éves hiányt összehozták pár hónap alatt. Az mnyp-pénz állampapír részét bevonták, annyival kisebb az adósság, a részvényeket meg megtartja az állam, meg az értékük amúgy is 30-50%-ot esett június óta. És a BKV, MáV, stb. konszolidációkat, meg az IMF-hitel maradékából történt MOL-vásárlást még nem is említettem.
Az adócsökkentésen kívül csupa elhibázott lépés nem vitás, BKV, MÁV, önkormányzatok, elmaradt közszféra leépítés.. A hideg kiráz, ha rágondolok.

Ha valamiért van pénz, azok az év eleji nagy kötvényaukciók, ha emlékszel, dollárban és euróban. Azzal is jól jártunk, kvázi 10-20% árfolyamveszteségünk van - hacsak nem tartották meg az egészet. Bár valszeg igen, most beötlött, abból akarják visszafizetni az imf-hitelt. Pontosan, látod mégsem teljessen üres a kassza.

J.

[ Szerkesztve ]

(#4812) TheShow válasza joysefke (#4811) üzenetére

"Pontosan, látod mégsem teljessen üres a kassza."
Persze, az MNB devizatartalékai hegyekben állnak. Ahhoz végülis hozzá lehet nyúlni, csak kérdés, hogy milyen mértékben érdemes apasztani.

(#4813) djculture válasza joysefke (#4811) üzenetére


djculture
félisten

"elmaradt közszféra leépítés" Nincs hova leépíteni ezt Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára az atv-n elmagyarázta.Ha valakit most elküldenek akkor helyette új embert kell felvenni másként a szolgáltatások amúgy is béka s alatt lévő szinvonala nem fogja teljesíteni az előírásokat amit az eu is szigorúan felügyel.Legutóbbi Gyurcsány alatti is csak ál leépités volt,ugyanannyian dolgoznak most mint leépités előtt,mert helyettük felvették az embereket...

[ Szerkesztve ]

(#4814) joysefke válasza djculture (#4813) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Nincs hova leépíteni ezt Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára az atv-n elmagyarázta.

A hiteles forrás..
Elküldeni egy csomót és a maradékkal elvégeztetni a munkát. Ha Mo-n élsz, Te is tudod, hogy az átlagban alacsony közalkalmazotti keresethez atlagban alacsony leterheltség is tartozik. Persze vannak helyek ahol ez nem igaz, de a nagy átlag bizony ezt mutatja. Nyilván én a közszférából először azokat az embereket küldeném el, akiknek nincsen valós feladatuk.

J.

[ Szerkesztve ]

(#4815) erdoke válasza djculture (#4813) üzenetére


erdoke
titán

A hazai közszférában még mindig legalább kétszer annyian dolgoznak 1 M lakosra vetítve, mint Ausztriában. Lenne még ott bőven leépíteni való léhűtő. Persze a szakszervezetes nyomja a süket dumát, ezért fizetik...

A legjobb aláírás a héten

(#4816) lajafix válasza joysefke (#4809) üzenetére


lajafix
addikt

:(

"A bizalom, a hitelesség nem bináris mint a ki leszünk / nem leszünk kifizetve.
Számomra igen, biztos vagyok benne, hogy a kötvénytulajdonosok számára is"
nem vagy kötvénytulajdonos... Vetttél hosszútávon papírt 6%ra és most 8% a papír, tehát kevesebbet ér a papírod, mint amivel számoltál. X forinton behoztad a valutád, a gyengülés miatt X+y árfolyamon fogod tudni visszaváltani, nem jutsz a pénzedhez. A kötvénytulajdonosnak nagyon nem bináris, ua a kötvénytulajdonos nem hülye.

"Az alapkamat egy egydimenziós szám, akkor változtatják, ha azt szeretnék, hogy valamely elsődleges hatása érvényesüljön. (hitelezés visszaszorítása, deviza erősítése)"
lehet így is csinálni, csak ekkor nem kontinentális, inflációs célkövetésben dolgozó jegybankról beszélünk, hanem árfolyamcélról vagy az amcsik növekedés párti kamatpolitikájáról(ami a lufihoz vezetett). Remélem direkt ilyen célja a magyar jegybanknak nem lesz, bár a hülye Simor 2009 őszén már bevallotta hogy azért tartották fent a kamatot hogy a devhiteleseket védjék.
"Mivel a politika közvetett irányítása alatt van"
hol? honnan vetted? ha valami 2002-2010 között ebben az országban nem volt közvetlen pol irányítás alatt, az a jegybanki kamatpolitika. A mostani időszakról meg hamarosan elválik hogy mi szerint döntenek.

"valamelyik komolyabb adós nem fizetne (görögök, francia bankok, ilyen olyan bankok) akkor maga a CDS kibocsátója sem tudna helyettük fizetni ezzel mindenki tisztában van. "
Aha. Ezt hol hallottad? :Y :F

[ Szerkesztve ]

Rock'n Roll

(#4817) lajafix válasza fokukac (#4807) üzenetére


lajafix
addikt

megható ezeket olvasni. :C bár nem pontosan értem, hogy a végén a hosszútávú károsságot a laza fiskusra vagy a szigorú monpolra érted drága kukacom.

azt meg látom nem érted hogy mi bizony tartottuk/tartjuk a lépést a németekkel. Persze csak az export ág, ami kötődik hozzájuk. Az hogy a szerencsétlen devhitelesen körbeér a nadrágszíj, és egyébként mindenki átment fillérb@hó üzemmódba s nem fogyaszt az bizony azt jelenti hogy nincs növekedés, mert a gazdaság nem csak exportból áll. Matolcsy ezt érti, épp azért kellene fejbe verni, mert bár tudta, mégis erre vitte az országot.

Rock'n Roll

(#4818) lajafix válasza joysefke (#4810) üzenetére


lajafix
addikt

"Nos az általad nevezett országoknak jobban megy, nem vitás, Viktor sokminden elkúrt már, de ezt még nem lehet rá kenni."
épp azért ekkora még most is a kamat, mert nem voltak képesek meggyőző lépéseket tenni. Pedig volt 2/3, ott volt a bukott kormánypárt és mindent rájuk lehetett volna kenni, hogy miért kell értelmesen cselekedni. Hiába 1 két jó lépés, a szakadékot átugrani csak 1 ugrással lehet, nem 3 apróval.

[ Szerkesztve ]

Rock'n Roll

(#4819) djculture válasza erdoke (#4815) üzenetére


djculture
félisten

Persze csak azt felejted el a sógoroknál teljesen online intézhető minden ügy.Itt meg még jó részüket csak személyesen bekinlódva a hivatalba tudod elintézni hiába van aláirási regisztrációd akár.

[ Szerkesztve ]

(#4820) lajafix válasza djculture (#4819) üzenetére


lajafix
addikt

mellébeszélés. nálunk azért ekkora a létszám, mert a hivatal bal keze gondoskodik hogy legyen a jobb kéznek elég papír gyártása és fordítva. A hatékonyság tabu.

Rock'n Roll

(#4821) hobizoli válasza lajafix (#4820) üzenetére


hobizoli
nagyúr

Meg kb ugyanannyi naphosszat internetezgeto telefonalgato cigizgeto fönök van jopenze, mint aki "lent" dolgozik is.

több drón kell ;P

(#4822) hobizoli


hobizoli
nagyúr

http://hvg.hu/w/20110923_ov

több drón kell ;P

(#4823) erdoke válasza hobizoli (#4821) üzenetére


erdoke
titán

Beosztásról és munkakörről még véletlenül se volt szó, mielőtt véres osztályharcba bonyolódsz, kedves hobizoli. :N

A legjobb aláírás a héten

(#4824) hobizoli válasza erdoke (#4823) üzenetére


hobizoli
nagyúr

Igen, ha bemegyek veletelnul a helyi okmanyirodaba csak azt latom, hogy van ugyan 8 ablak, amiben 3-n ulnek osszesen, de lefogadom van felettuk legalabb 4 fonok, egyenkent meg szintenkent 30%-l tobb penzert. Azaz 3 emberke meloja igy kerul kb 10-be nekunk adofizetoknek. Az a tobbi meg csak azt csinalja, amit irtam az elobb.
Tobbszor is megfigyeltem pl McDonalds-ban, hogy ha sokan vannak, akkor akar az etteremvezeto is siman beall egy kasszahoz, amig le nem fogy a sor, es ott porog o is hozza a sultkrumplit a kassazshoz ha az kell, es kozben megis figyel mindenre. Alapveto differencia. De az versenyszfera, es nem allamilag szponzoracios allas, nem engedhetnek meg magunknak extra letszamot, mert vkinek derogal a munka, kavezgatas meg cigizgetes meg internetezgetes telefonalgatas helyett, mikozben akarhogy is csinaljak lent, csak egyre tobben allanak a sorokba.
Utobbinal meg mindig ott tartunk, hogy ha koltsegcsokkentes van, akkor inkabb egy takaritonot rugnak ki, mint egy osztaly- vagy foosztalyvezetot, amivel azonnal legalabb 4x annyit lehetne sporolni, meg akinek legtobbszor egyetlen onallo gondolata sincs, csak magyar-magyar forditast vegezve fwd-zi a fonoke mail-jat a beosztottjai fele, ezzel kommentalva óóggyátok meg. Erre tok eleg lenne a megfeleloen beallitott mailszerver is amugy, vagy ot siman kihagyva a hierachkus lancbol a fonoke egybol az o beosztottjainak cimzi a leveleit, es lam maris nincs ra szukseg, az info igy is eljutott a vegrehajtoihoz, de sokkal olcsobban. Nalunk pont 4 honapja tettek lapatra ezert az egyik naffonokot, osszes mailja csak ebbol allt: FYI: es FWD:
De korabban is volt ra precedens, hogy vki el tudott sumakolgatni egy jo darabig semmittevessel meg latszolagos kimutatasok meg tablazatok naphosszat tarto szerkesztgetesevel, meg a dohanyzoban jopofizasokkal meg pletyizessel, de ok azota mar mashol erositik a letszamot. :P :DDD

több drón kell ;P

(#4825) lajafix válasza hobizoli (#4824) üzenetére


lajafix
addikt

természetesen a fejétől büdös a hal HZ.

DE!

A farkától pucolják...

Rock'n Roll

(#4826) djculture válasza hobizoli (#4821) üzenetére


djculture
félisten

és szerinted azokból 1db ot is kifognak rugni?Tudod mi lenne itt ha nem csak ál leépités lenne?A főnökök és semmit tevők megmaradnának és a 4 ügyintézőböl meg kettőt elküldenének.Eddig 1-2 órát vártál a sorodra most majd 3-4 et fogsz.

(#4827) joysefke válasza lajafix (#4816) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

A kötvénytulajdonosnak nagyon nem bináris, ua a kötvénytulajdonos nem hülye.A kötvénytulajdonosnak két dolog fontos:
-rendben megkapja az esedékes felhalmozott kamatot illetve lejáratkor a tőkét (szvsz ez a legfontosabb, ez amit mi "ki lessz fizetve"-nek nevezünk)
-illetve, ha lejárat előtt kell értékesíteni a kötvényt, akkor se bukjon nagyot, ergó vétel után a hozamkörnyezet ne felfele változzon, illetve legyen a papírnak másodpiaca.

Aki kötvényt vesz úgy hogy nem tartja lejáratig az eleve spekulál, mégpedig, ha spekulál akkor fel kell készülnie az esetleges kedvezőtlen irányú árfolyamváltozásokra is. A kötvény nem látrszóló bankbetét, ezt minden kötvényes tudja és tudomásul veszi.

"Mivel a politika közvetett irányítása alatt van"
hol? honnan vetted? ha valami 2002-2010 között ebben az országban nem volt közvetlen pol irányítás alatt, az a jegybanki kamatpolitika. A mostani időszakról meg hamarosan elválik hogy mi szerint döntenek.

Az MNB monetáris tanácsa dönt az alapkamatról, ez egy szűk, kinevezésen alapuló csoport. Naívság azt hinni, hogy egy ilyen politikailag fontos kérdésekben döntő csoport nincs legalább valamennyire a politika nyomása alatt. De megfordítom, képzeld el, hogy valami tengerentúli befektető vagy, aki azt sem tudja, hogy Budapest vagy Bukarest és gyorsan fel akarod mérni egy ország helyzetét, fel akarod mérni, hogy mennyire kockázatos befektetési szempontból. Mit nézel először, kötvényhozamok, vagy alapkamat?
Persze, hogy a kötvényhozamokat aztán a többit. Hiszen honnan tudhatnád, hogy a nevesincs ország alapkamatról döntő testülete kinek a nótájára táncol...
Pont innen indult a vita, én azt mondtam, hogy az alapkamat csak igen korlátozott kifejezőerővel bír és a kötvényhozamok sokkal fontosabbak.

"valamelyik komolyabb adós nem fizetne (görögök, francia bankok, ilyen olyan bankok) akkor maga a CDS kibocsátója sem tudna helyettük fizetni ezzel mindenki tisztában van. "
Aha. Ezt hol hallottad?

Józan ész egyébként pedig sok helyen rebesgetik ezt már. Az AIG-t 2008 szeptemberében pont azért kellett(?) megmenteni mert CDS ügyletekből összehozott 100Mrd USD minuszt, az adat a wikipediáról van. Szájhagyomány útján pedig éppen az terjed, hogy az amcsik azért is kampányolnak a görög mentés mellett, mert egy esetleges görög csőd esetén francia nagybankok (akik teljes adósága eléri a francia GDP 200%-t) a görög államkötvénykitettségük miatt esetleg csődbemennének, mely az amerikai bankokat, melyek a francia bankok csődje elleni biztosításként CDS-t árultak "kellemetlenül" érintené.

[ Szerkesztve ]

(#4828) erdoke válasza erdoke (#4779) üzenetére


erdoke
titán

Jól értelmezem, hogy a legutóbb bedobott ál-egykulcsos, szuperbruttót sokáig kivezetős megoldás szerint pont ez fog velem történni? Tehát nem lesz további SZJA csökkentés, hogy a rosszul járókat kompenzálják?
Mikor küldik a tanácsadói díjam? :P :C

A legjobb aláírás a héten

(#4829) hobizoli válasza djculture (#4826) üzenetére


hobizoli
nagyúr

Hat ez az... es ezert is tartunk meg mindig itt. :U

több drón kell ;P

(#4830) hobizoli válasza erdoke (#4828) üzenetére


hobizoli
nagyúr

Nem csak veled, velem is. Ez az e heti terv a jovore nezve, de szerintem lesz meg, itt nem allnak meg Kosa elvtidek.

Ez az adocsokkentes Fidesz modra.

több drón kell ;P

(#4831) Thunderzolee

Ezt most olvastam fészbúkon: :D

Egy férfi bemegy egy bárba, ahol a kiszolgáló egy robot.
A robot megkérdezi tőle:
- Mit kér, Uram?
- Egy Martinit.
- És mennyi az IQ-ja, Uram?
- 138.
Ezután a robot elbeszélget vele a fizikáról, az orvostudományról és az űrhajózásról.
A férfit nem hagyja nyugodni a kíváncsiság, ezért később visszamegy a bárba.
Újra Martinit kér, és amikor a robot az IQ-ját kérdezi, azt válaszolja, hogy 98.
Ezután jól elbeszélgetnek a fociról és az időjárásról.
A férfit még mindig nem hagyja nyugodni valami, ezért harmadszor is visszamegy:
- Mit kér, Uram?
- Egy Martinit.
- És mennyi az IQ-ja, Uram?
- 15.
A robot közelebb hajol:
- 2014-ben is a Fidesz-re szavazunk, ugye...!?

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#4832) mephi666 válasza Thunderzolee (#4831) üzenetére


mephi666
nagyúr

baromi nagy :C "terjesztem én is az igét fb-n" :DDD

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#4833) lajafix válasza erdoke (#4828) üzenetére


lajafix
addikt

szerintem várd meg míg elfogadják a jövő évi ktvt. abban lesz a tanácsadói díjad is... :)

Rock'n Roll

(#4834) lajafix válasza joysefke (#4827) üzenetére


lajafix
addikt

"A kötvény nem látrszóló bankbetét, ezt minden kötvényes tudja és tudomásul veszi."
Naná, csakhogy ez be is van és lesz árazva. Ha jól emléxem a problémánk épp az, hogy rengeteg kamatot fizetünk épp emiatt. S eza bizalom/hitelesség ott van a trendben.

Ha megnézed a kamatdöntéseket, akkor látható hogy függetlenül attól, hogy melyik politikai oldal nevezte ki a tagot, a döntések erős konszenzusban születtek(kivéve Bánfi aki mindig csak csökkenteni akarta a kamatot) a mindnekori infla pálya figyelmbe vételével. Ennek semmi köze ahhoz, hogy mennyire politikai elkötelezettek(mennyit súgnask kifele), s a döntések oka nem az, hogy "elsődleges hatása érvényesüljön. (hitelezés visszaszorítása, deviza erősítése)"

A CDS árazás kapcsán pedig összekevered a CDS értékét azzal, hogy a CDSt kibocsátó egyes pénzintézetek mennyire fizetőképesek. Mintha azt mondanád, hogy mindegy hogy a paradicsom ára a piacon 265 FT, de zöldséges józsi permetezett paradicsomot, julskanéni pedig rohadtat árul. Mindez igaz de a piaci átlagárat(információtartalmat) nem módosítja! S a mi CDSünk igencsak informatív, nem véletlenül preparáltam ki.

Az AIG pedig külön történet: nem a CDSek miatt, hanem a CDSeket kezelő sajátságaik miatt buktak nagyot: nem kezelték a kockázatot, nem védték magukat. Sok pénzt akartak kockázat nélkül keresni...

Mégegyszer: a vonalzó által mutatott érték miatt, és a vonalzót rosszul kezelő miatt nem a vonalzó a hibás.

[ Szerkesztve ]

Rock'n Roll

(#4835) lajafix válasza lajafix (#4834) üzenetére


lajafix
addikt

A kötvényesek a héten unták a banánt.

"Az Államadósság Kezelő Központ által mára 40 milliárd forintos kerettel meghirdetett 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukcióra (D120822) mindössze 30,2 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett. Ez az ÁKK 2000 január óta rendelkezésre álló adatbázisa szerint a legalacsonyabb aukciós fedezettséget jelenti ezen futamidejű papírok történetében, a vételi ajánlat volumene pedig 2003 áprilisa óta a legalacsonyabb. Az igen gyenge vételi érdeklődés láttán 26,4 milliárd forintra csökkentette az adósságkezelő az elfogadott ajánlatok mennyiségét. "

Rock'n Roll

(#4836) hobizoli válasza lajafix (#4835) üzenetére


hobizoli
nagyúr

LOL

ekodre, a partkozpontban ezt hogyan fogadtak? Bezzeg a "libajnainal" siman tuljegyzes is volt ra.
Hova sullyed a vilag.... :P

[ Szerkesztve ]

több drón kell ;P

(#4837) lajafix válasza hobizoli (#4836) üzenetére


lajafix
addikt

vazzeg túljegyzés van rá általában... :W
a libásnak meg könnyű dolga volt: sosem volt 1 teljes éve.De ez természetesen nem mentség a oviéknak.

Rock'n Roll

(#4838) hobizoli válasza lajafix (#4837) üzenetére


hobizoli
nagyúr

Es szerinted most miert nincs? :P

A devizasok "megmentésére" kitalalt izet olvastad?
Kb a katolikus egyhaznak tobb extra lovet adtak a hetvegi kampanyolgatasaikert cserebe tavaj decemberben ugy, hogy elszamolniuk se kell vele :P , mint amit erre szantak most abbol a felkeszult tervcsomagjukbol.
De azert par szazezer embert jol beetettek ezzel is az x-ükért, hogy na majd ők yóóóól megmentik őket, csak dobd ide az x-det... :C

Eleg jol kitalatak ezt is, hogy lehetoleg sok emberke azert ne essen bele ebbe, kulonben nem marad mit ellopni... :C

De azzal a par tucat "megmentettel" majd honapokig fog kampanyolni a PártTV persze, mutogatni a hiveknek, hogy a kedves vezeto betartja a szavat.
Akik meg saaaajnos, de pont nem estek bele, meg majd nem kerulnek bele a hirekbe.

[ Szerkesztve ]

több drón kell ;P

(#4839) lajafix válasza hobizoli (#4838) üzenetére


lajafix
addikt

Azért nincs, hogy nyújtogathasd a nyelvedet!

Rock'n Roll

(#4840) joysefke


joysefke
veterán
LOGOUT blog

http://privatbankar.hu/cikk/auto_otthon_biztositas/baleset_hogy_a_sarcot_baleseti_adonak_hivjak_45663
újabb pénzbehajtás, ahelyett, hogy az állami alkalmazottak hadát illetve az ellátórednszerek élősködőit tizedelnék. :((

remélem az egykulcsos SzJA úgy-ahogy megmarad. számomra eddig ez volt kb az eggyetlen előremutató lépésük.

(#4841) amargo


amargo
addikt

Ki is volt/a jó gazdája a mnyp pénznek?

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#4842) #25954560


#25954560
törölt tag

melyik mnyp-ba erdemes atcsattogni (most)?
megszunik az enyem megiscsak...

(#4843) radi8tor válasza #25954560 (#4842) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Tartsd a párna alatt a pénzed szerintem. Az a legbiztosabb.

⭐ Stella

(#4844) Gregorius válasza joysefke (#4840) üzenetére


Gregorius
őstag

remélem az egykulcsos SzJA úgy-ahogy megmarad. számomra eddig ez volt kb az eggyetlen előremutató lépésük.
Arra az egyetlen előremutató lépésre gondolsz, amivel annyi pénzt tapsoltak el a költségvetéssel, hogy most (lévén nem hajlandóak visszakozni) nem győzik máshonnan döbbenetes pénzbehajtásokkal összekaparni?

(#4845) lajafix válasza Gregorius (#4844) üzenetére


lajafix
addikt

elvi hiba, mert a költségvetés nem a bevételi, hanem a kiadási oldalon van eltapsolva...

Rock'n Roll

(#4846) #25954560 válasza radi8tor (#4843) üzenetére


#25954560
törölt tag

igen-igen, de a ket opcio h valamelyikbe atmegyek vagy visszakerulok az allamiba. szeretnek maradni vmelyik mnyp-ben, szoval abbol kene a legkevesbe rossz :)

(#4847) amargo válasza amargo (#4841) üzenetére


amargo
addikt

Lehet én látom rosszul, de 3M ember megtakarítása vált köddé.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#4848) Integra válasza #25954560 (#4842) üzenetére


Integra
titán

én asszem axa-ban vagyok, az önkéntes mnyp-m meg ing.

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#4849) vallas


vallas
senior tag

Amúgy az alkotmánybírósági döntéssel mi van?

eléggé elkussoltak...

.............IHB-MBM............. Let's Go MAVS!

(#4850) amargo válasza vallas (#4849) üzenetére


amargo
addikt

Beépítettek pár párt katonát.
Így gondolom húzzák halasszák a dolgot, de ahogy "áll" az ország helyzete még arra az apróra is szükség lehet.

&rew: Én az ING-t javasolnám.

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.