Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- potyautas: Kiküldetésben a szép Juhásznénál
- Szevam: ChatGPT: Bizonytalansági jelölés funkció bekapcsolása
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mi a baj a Nautilussal?
A Mint ugyanazt az Ubiquity install helpert használja, mint az Ubuntu.
Jeleneg az Ubi az Ubuntu Desktop Provisiont nevű csodát használja felületnek, ez alatt meg a Subiquity fut, aminek csak a neve hasonlít az Ubiquityre, de semmi köze hozzá.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Összességében mindegyik Linux, én személy szerint már (csak) azt nézem, hogy melyiket a legkényelmesebb használni.
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Melyik a jobb? Mindhárom* teljesen más irányt követ, nem lehet megmondani melyik a jobb!
Melyik a jobb, a csülköspacal vagy a dubarry- szelet?

*A Garuda is ide illik 3. rendhagyó archklónnak
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Cachy.
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok
Szerintetek melyik jobb EndeavourOS vagy CachyOS?
Koszonom
-
válasz
urandom0
üzenetére
Tényleg tetten érhető kis elfogultság Gnome irányába...
Két meglepő megállapítást látok hirtelen, mert a snap/deb használhatóság az hosszú lélegzetvételű lenne...
A Mint ugyanazt az Ubiquity install helpert használja, mint az Ubuntu.
az Ubuntu a legfelhasználóbarátabb.
Amúgy megvan még benne a fájlkezelőnek erős jóindulattal nevezhető Nautilus?Lehet rég próbáltam Ubuntu, ezért lepődtem meg. (Ubuntu Cinnamont nem számolom ide) Legutóbbi próbálkozásnál első boot után fejreállítva jelent meg notebookot a desktop és viszonylag kényelmetlen volt úgy használni.

-
Az utóbbi két hétben telepítettem Fedorát, OpenSuse Leap-et, Mintet és Ubuntut LTS-t is. Számomra a legkellemesebb felhasználói élményt az Ubuntu telepítője nyújtotta. Ennél volt a legkevesebb fejvakarás, bár a Mint telepítője sem bonyolultabb, csak más az elrendezés.
Szerintem használatot tekintve szintén az Ubuntu a legfelhasználóbarátabb. Mondjuk én elfogult vagyok a Gnome irányába, egy frissen áttérőnek lehet, hogy a Mint kezelhetőbb. De az Ubuntu úgy rendesen össze van rakva, professzionálisan néz ki, és úgy is működik.
Az alkalmazásbolt is egyértelműen az Ubuntuban a legjobb. Nagyon gyors, jól néz ki, jól működik, az egyetlen komoly hibája, hogy csak snap csomagokat tud kezelni (nem rég került vissza a .deb csomagok kezelése is, de ez az LTS-ben még nincs benne). Egyébként nem érzem problémásnak a snap csomagok használatát sem, jelenleg is snapes Firefoxról vagyok. Az más kérdés, hogy több helyet foglalnak, mint a .deb csomagok, és baromi lassan települnek (a 33 MB-os Celluloid kb. két percig szüttyögött az áruházban, mire felment).
Ahhoz képest, hogy régebben mennyire gagyinak tartottam az Ubuntut, szerintem most egész jó.
-
hoffman_
nagyúr
köszi mindkettőtöknek

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szotadi
üzenetére
EndeavourosKDE. Majdnem ugyanaz mint a ManjaroKDE, csak még tisztább, és működik.
A chomre telepítése egy parancs:
yay -S google-chrome
A pamac csak egy gui-s frontend, ami ugyanezt csinálja.*Nincs bináris google-chrome csomag arch vonalon, csak a google mentesített Chromium. A normál Chrome-ot mindig forrásból fogja feltenni, aztán frissíteni.
-
szotadi
tag
válasz
Horvi
üzenetére
Office, játékok ilyenekre gondoltam, korábban Kubuntuval szórakoztam de voltak problémák.
Illetve a "pamac build" parancs pontosan mit csinál (neten nem találtam nekem egyértelmű leírást)?
Csak azért érdekelne mert AUR engedélyezése nélkül is telepíthető a Google Chrome "pamac build google-chrome" parancs használatával. -
Horvi
őstag
válasz
szotadi
üzenetére
Régebben voltak ilyen problémák. A frissítési hibák többnyire a fejlesztők hanyagsága miatt történt(lejárt cert).
Az AUR meg community repo szóval előfordulhatnak problémák, de ha pl nem használsz AUR-t akkor ezek nem is érintenek.Hát a kettőt együtt említeni, hogy KDE és nincs tele felesleges progival
De ez csak egy kis gonoszkodás, mondom ezt úgy, hogy én is KDE-t használok csak nem Manjarot hanem Fedorát. -
szotadi
tag
Sziasztok!
Manjaro KDE verzió mennyire ajánlott?
Korábban voltak hírek frissítési hibákról és AUR problémákról.KDE felületet szeretnék használni (125% skálázás miatt). Valamint nagyon tetszik, hogy nincs tele (számomra) felesleges progival.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila
üzenetére
Hát ez rohadt jó volt! Már vártam, hogy mikor jön ki a videó, egy ideje már beszéltek róla, hogy megtörténik. Kemény, hogy mennyire laza arc, miközben nem a finomkodásról híres. A két Linus meg zseniális alakítást nyújtott együtt.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Szándékosan úgy van megírva, hogy ne menjen más disztró alatt, csak Ubuntu alatt. A telepítő scriptje is ilyen, az is rögtön az /etc/lsb-release-t nézegeti, és ha nem azt látja benne, hogy Ubuntu, akkor már dobja is ki, hogy "unsupported Linux distro". Azt még sikerült kicseleznem, de úgy látszik, magába a programba is be van építve ez a mechanizmus. Amúgy egy mezei VPN kliens Palo Alto-s szerverhez, céges szutyok.
-
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Le kell szednem a Mintet, nem megy alatta a program (GlobalProtect), ami miatt feltelepítettem. Ubuntu alapú telepítő van hozzá, Xubuntu alatt megy, feltételeztem, hogy Mint alatt is menni fog, de nem, tanúsítvány hibát ír. Azt hiszem ugyanebbe futottam bele, mint itt a kérdező.
Na, nem csak nálam nincs árnyéka a menünek
-
válasz
cigam
üzenetére
Igazad van, mondjuk én vagyok marha, hogy olyan userrel próbálok dűlőre jutni egy disztróval kapcsolatban, aki rühelli az adott disztrót. De úgy őszintén, miért rakod fel mégis, miért próbálkozol vele, ha utálod? Ez normális szerinted? Vagy inkább gyermeteg és primitív kielégítése a kekeckedési vágyaidnak?
Szerintem hagyd a fenébe ezt a használhatatlan Mint-et és ismerkedj a Debian normál telepítőjével.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem vicc volt, és ne terelj! Csűröd csavarod, de azt soha nem fogadom el, hogy azért nem lehet telepíteni úgy és oda ahová akarom, mert zavarba jön egy mezei USB-s Bezzeg ha másik rendszer szenvedne ettől már régen hahótáznál ...
Miköze a Multimédiának a SecureBoot engedélyezéshez?
Ez ám a kezdőbarát megfogalmazás. Nem (csak) a multimédia kódekeket engedélyezed itt, hanem olyan "third party" tárolót, aminek csak kis része a multimédiás kódekek. Be is jelentettem, de ~6 hónap elteltével is nyitott a hibajegy. (Ahogy a partícionálás problémáját sem ismerték el/orvosolták, az is hónapok óta nyitva van)De most látom csak hogy önkéntes mérvadó is lettél. A hozzászólásod Inkább primitív meg gyerekes.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nem lassú, hanem darabos. Mint amikor egy játék nem 120 FPS-sel, hanem 30-al. De szerintem ez az X hibája is, mert az X-en belül lassú az adatforgalom, ott nehéz smooth animációkat csinálni.
Ha Mint előtt, nyisd már le légy szíves az indító menüt, és csinálj róla egy screenshotot.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Nekem se tűnt fel lassúság, de nem tudjuk mit követően rakta fel a kolléga, lehet valami pálcikaWM volt neki fenn előtte és az meg pattogósabb nyilván.
Egyébként a Cinnamon elég nyugodt megjelenésű volt régebben, a 6-os verzió óta viszont már nem lassú. De mivel árnyékolás meg csigalassúság is szóba kerül, valami más gond lehet ott urandom0 kollégánál.
De lehet nekik van igazuk és mi vagyunk aszkéták, azért használjuk, én meg egyenesen marhabarom vagyok, hogy 12 éve ezzel kínzom magam.
Persze lehet nekünk nem nokedli hardveren van fenn a LMC, sokaknak szokása, hogy semmire nem használt vacakot elővesznek, hogy kipróbáljuk már ezt a valamit...ó hát ez jujdelassú! brühühüüü...Mondjuk valóban otromba gyermeteg ikonokat láthatunk előbbi képen, ahol Tibikomám annyira szereti a KDE verziót, hogy mégis bugyuta Gnome ikonokat rak a tálcájára...miféle öszvér marhaság ez?
Na jól van, most már mindenki jól megdícsérte a másik kedvenc ocsmányságát...és még nincs is vége a napnak.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Említve lett hogy a Cinnamon gyerekes : akkor a Win11 elnagyoltabb ikonjai milyenek ?, utoljára a Win7- ben volt normális kinézet...
Animáció : nálam teljesen jó, nem vettem észre hogy csiga lenne(nem állítottam rajta semmit), bár lehet nálam nem jön ki a HEDT csúcsgép miatt
Árnyékolás is ok, nem látok semmi problémát.
Ahogy említetted, ebből engem már kirobbantani sem lehet, nem tennék fel másik disztrót, főleg hogy ezt már nagyjából belaktam. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Bocs Tibikomám, de tőled vicces ezeket olvasni, mivel láttuk milyen kegyetlen giccses rikító piros keretbe ágyazott fekete alapú ablakokat használsz Ubuntu alatt!
Szerinted ez lenne a szép? Inkább primitív meg gyerekes vagy egyszerűen ronda!
(elnézést kérek mindenkitől a visual szennyezés miatt)jáááááááááájjjistenem....
-
válasz
DarthSun
üzenetére
A külső meghajtóval cigam kollégának volt egy megoldhatatlannak tűnő problémája, ill inkább nem akarta megoldani, mert így érdekesebb volt neki.
Amúgy megértem, ha valakinek nem jön be a LMC, mivel nekem meg a 10+ éves használata után más disztrók kényelmetlenek, bár néhány teljesen jó, mint a Debian meg a Manjaro KDE, exChakra...
-
válasz
cigam
üzenetére
Nem az imádat a lényeg, hanem az, hogy 10+ éve ugyanezt használom, nyilván mindig az újabb kiadásokat és nekem tökéletes.
Mikor vitted végig a Debian Calamares telepítőjét? Hol/mikor válik "expert"-é?
Ugye ez vicc volt, mert ennyire azért nem vagy Debian téren amatőr!
Mióta a Calamares a Debian default installhelpere?Drága kenyér... Az egy dolog, hogy a nokedlik kedvéért berakták a KalaMarist a Debian live install helperének, de normális Debian user nem live-ból telepíti a Debiant, már elnézést! Normál telepítésnél a klasszikus Debian installhelper dolgozik értelemszerűen.
Sokkal több hype-ot kap tőled itt, mint tőlem dorgálást a létező hibiért.
Az nem hype, ha ismerem és leírom a tulajdonságait, neked viszont ezek szerint kb annyi ismereted lehet Linux Mint Cinnamon terén is, mint a Debian installhelperéről, így nem hiteles, ha ócsárolod. Érted a különbséget, remélem.
No mindegy, azért egyszer próbáld ki a Debian expert installt, tényleg egész jó, mindent be lehet már ott konfigolni boot előtt egész jól.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Ezt a szösszenetet egy meg nem jelent blogból nektek hármótoknak idézem, ha már Linux Mint Cinnamon alapkinézet a téma...

Ha már pingvin akkor madarak is eszembe jutnak egyből, mint tudjuk sokféle madár van. Vannak különösen színes, rikító színűek is, nekik ezzel a szinorgiával figyelemfelkeltési céljuk van. Vannak madarak, akiknek nem kell rikító színekkel operálniuk, én őket kedvelem inkább. Sasmadár megvan?
Vagy akár a Griffmadár, ez még ritkább is valamivel. Na jó, legyen Turulmadár is, mégiscsak......Ezt elöljáróban csak azért írom le, mert sokszor olvasom Linuxot először kipróbálóktól, hogy nem tetszik neki ez vagy az a disztró, bezzeg ez meg húúúúdejólnézki!!! Woooow!
A Linux disztrók telepítéskor a terjesztők döntése alapján színesek vagy inkább visszafogott kinézetűek lehetnek. Egy példa a figyelem felkeltésére a Manjaro KDE és a többi DE, WM kiadása is.
Hoppa, ez nem is az install-kép, de mivel madarakról esett szó....

Ez az indító kép a Manjaro KDE-nél....
Ez pedig a Linux Mint Cinnamon kezdőképe.....és ilyen volt még a 17.x kiadáskor:
persze a feltűnő kinézet nem von le semmit az értékéből, de nem is ad hozzá. Csalogat, ennyi.
Amiről most írni fogok, az a Linux Mint Cinnamon. A neve sokkal beszédesebb, mint a legtöbb disztróé, a telepítéskori megjelenése viszont visszafogott, régebben a szürke-zöld kombinációt alkalmazták, most inkább a fekete színekkel dolgoznak. Semmi feltűnőség, sokaknak ez jöhet be éppen. Nekem mindenképpen, de a DW listát nézve az utóbbi pár évben észrevették mások is.
Eljutottunk a lényeghez: semmi jelentősége nincs a választott Linux disztró telepítéskori kinézetének! Ha majd alkalmazásba vesszük, roppant könnyedén saját ízlésünknek megfelelően szabhatjuk testre a kinézetét. A főbb DE-k, asztali kezelő felületek egytől egyig jól testre szabhatóak, a WM-ek is, de ezekről nem ejtünk szót most.Na jó, megkíméllek benneteket a továbbiaktól...Szóval a telepítés utáni kinézet tényleg számítana?

Amúgy én is egyből felrakok egy sötét témát, néha az ikonokat is más színűre cserélem, ha több LMC van fenn, tudjam, melyik az állandó és melyek a kísérleti változatok.
Amiket itt emlegetsz, azokat a Rendszerbeállításokban lehet állítgatni, animációk sebessége alapból csiga, de ha nem jön be, rakj fel Ubuntut.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Én nem akarom bántani szegény Cinnamont, tudom, hogy itt mindenki oda meg vissza van a Mintért, de az egész olyan izéé. Nem is tudom, valahogy nincs egyben az egész... az egyik témával túl sötét, a másikkal túl világos, a panel túl nagy, de ha kisebbre állítod, az ikonok zsúfoltak lesznek, hol van árnyék, hol nincs, az animációk olyanok, mint egy reumás csiga (már ahol van, az sincs mindenhol), és ahogy mondod, az alap ikonok olyan gyerekesek. Nekem fura az egész, úgy nincs egyben valahogy.
Még egy picit próbálom szokni, de lehet, hogy Ubuntu megy fel helyette.
-
válasz
urandom0
üzenetére
Ahány ház, annyi szokás.
Nekem szimpatikus lett, jól néz ki, jól használható, minden ott van ahol lennie kell. Nyilván a könnyű használhatóság is elfogulttá tett, a Debiantól beborultam az agyamba. Mint- en graf felületről setelhető minden, már ami nekem kell. Ha minden fennt lesz, utána jöhet a haladó, parancssoros tanulgatás. -
-
-
válasz
cigam
üzenetére
Legalábbis szerinted vacakul működő!
OK, hogy volt az a nyüglődésed valami külső meghajtó nem kijelölhetőségével, ami nyilván azonnal kezelhető lett volna, de neked ugye nem ez a célod. Mivel állandóan leírod, hogy utálod a Mint-et is meg a Cinnamont is, így nem érvényes a véleményed!
Párszáz alkalommal telepítettem már Ubiquityvel, nem nagyon volt gondom vele. Nyilván a Debian installhelpere jóval professzionálisabb, de annak tudnia kell az expert install módon telepítést is. De ugye az egyik kezdőbarát, a másik nem igazán!

-
válasz
urandom0
üzenetére
Fene tudja, szerintem mindent lehetne integrálni Linux Mint-be is, mivel mindhárom DE GTK alapú náluk, max talán kicsit macerás lehet megoldani.
Default X11 a Mint, de egyelőre jobb is, a következő nem Ubuntu repos upgrade-ek már javítják a Wayland kezelést. Amúgy most is át lehet kapcsolni, ha valakinek az jön be, viszont szerintem a font/karakterek kezelése még nem tökéletes így.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nade a Gnome-ban nincs semmilyen panel, sem függőleges, sem semmilyen

Nem az Ubuntu féle Gnome-ról van szó, hanem a valódi Gnome-ról, a Gnome Gnome-ról
Van a Gnome pár olyan dolga, amiket nem lenne ilyen egyszerű átvinni Cinnamonra, pl. a workspace kezelés, meg a mindent kereső kereső. Meg hát a Cinnamon még mindig X-et használ.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
...gőzöm nem volt hogy a modern Linux telepítő partícionálója hogy működik, milyen most
És akkor gondolj bele, hogy a Linux Mint Ubiquity installhelpere a legegyszerűbben kezelhető. Meg a Debiané is az, ha odafigyelsz, viszont jó pár installhelperrel találkoztam már más disztróknál, ahol elég fejvakarós volt a művelet.Amúgy ha több meghajtó van egy adott gépben, érdemes még figyelni nagyon, ha ezek NVMe SSD-k, mert ami egy adott rendszeren /dev/nvme0n azt a telepítő particionálója nvme1n-nek mutatja, a nullást meg 1-nek. Ezzel is megtréfáltam már magam, mivel mindkét meghajtón volt egy-egy EFI és 5-5 EXT4 partició! Simán másik meghajtóról töröltem az egyik disztrót és raktam fel az újat, sokat nem számított persze, mivel majd mind az nVidia VGA driverrel való kísérletezés miatt volt fenn.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Jaaa... Azt hittem váltasz...
-
válasz
urandom0
üzenetére
Egyébként, ha nem is plasma-t húzol a Cinnamonra, akkor szerintem egész könnyen Gnome-os kinézetre lehet alakítgatni, mivel alapja amúgyis a Gnome lenne. Nagyon régen üresjáratban átalakítottam egy Cinnamonos Mint-et Gnome elemekkel, gyakorlatilag a panelt kellett függőlegesre állítani meg a csempés menüt áthozni, ennél jobban nem akartam butítani, például a használhatatlan fájlkezelőt sem raktam fel a Nemo helyett. De közel sem tetszett annyira, mint a Cinnamonra húzott Plasma KDE nélkül.
Egyébként teljes Gnome-ot vagy KDE-t egyazegyben felrakni Cinnamon mellé igen nagy katyvazt okoz csak, így teljesen értelmetlen.
-
válasz
cigam
üzenetére
Nem állítottam hogy marad végleg a Mint.
Kapitány felvetette egy kisebb eszmecsere után hogy vajon hogyan viselkedhet a Mint Cinna ha rárántjuk a teljes KDE Plasmát.
Megoszlottak erről itt a vélemények.
Időm van, gépem van, most tesztelgetem. Egyelőre békésen űri a gyilkolászást. -
válasz
peterattila
üzenetére
A hegylakós poén nagyon adja, csak egy Linus maradhat! -
peterattila
aktív tag
Ha valakit érdekel: https://www.youtube.com/watch?v=mfv0V1SxbNA
Building the PERFECT Linux PC with Linus Torvalds. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nyuszi vagy McFly ...
Nem igaz, hogy az új mindig jobb. (Pl Te is Ubuntu 18-at használsz
)
De miértéppen AlaszkaMint? -
válasz
cigam
üzenetére
Dehogy frissítettem.
Másik pc-re teljesen szűz telepítés.
A tárolók, na igen.tibi@tibi-mint:~$ yt-dlp --version2024.04.09tibi@tibi-mint:~$
Mindeközben: yt-dlp 2025.11.12 Ez aztán a használható szoftver csak másfél évvel van lemaradva. Mi a francért van bennt....?
És még b@asztatják a snapet. Abban legalább használható percrekész.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Jól felhergeltél. Úgy is van egy haszontalan intel atomos rohambilim, ami már semmire sem jó. Faragtam belőle egy kezdetleges NAS kütyüt. A truenast egy 30 gigás ősöreg Corsair SSD-re tettem, amin sose ment a trim szerintem. Egyelőre 750 gigás az adat disk és még találtam a lom között egy másik 240 gigás HDD-t is bele. Ha belejövök veszek hozzá kettő egyforma 2-3 terás HDD-t két egyforma usb-s házzal és jó lesz. Egyelőre segítsetek már valahogy megosztani az egyetlen 750-es vinyómat. Az első képen látható 4 lehetőség közül kellene valamelyiket megcsinálni az NFS kivételével, mert windowsok is vannak itthon, de analfabéta vagyok hozzá.
-
Zó
aktív tag
válasz
RaZroX
üzenetére
Ha kell neki, akkor kell, de korántsem mindenkit érintenek ezek a népszerű játékok. A kernelszintű anticheat és egyéb mókák amúgy OS-től függetlenül sem hangazanak jól, már látszólag az MS fel akar lépni ellenük, de hiszem, ha látom (a CoD is az övék, ugye).
Mindenesetre engem senkinek a dual-bootja nem zavar, de ha nekem semmihez nincs szükségem rá, játékosként sem, akkor nem is fogok vele vesződni.
-
cigam
titán
válasz
HarryPotter
üzenetére
Előtte rákerestél? Na ugye! Plusz ha már topik...
Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzió) -
válasz
HarryPotter
üzenetére
Nézz rá a Nautilusra, ez nem dual panel, de több tabos, és ez hasonlít kinézetre a legjobban a Forkliftre.
A Caja nem hasonlít rá, de van benne dual panel mód, mint ahogy a Nemoban is.A Double Commander, Krusader és Gnome Commander inkább a Total Commander vonal. Két panelesek ugyan, de a Forkliftre nem hasonlítanak.
-
Warton
őstag
válasz
RaZroX
üzenetére
Nem tudom, de igazából egy gépen egy OS-t is épp elég macera menedzselni, nemhogy dualboot. Valszeg, ha ilyesmivel olthatatlanul játszanom kéne akkor a linux menne a kukába. De szerencsére hardverügyileg nem vagyok annyira toppon így vélhetően windowssal se nagyon mennének ezek az újabb játékok.
-
pilipi
aktív tag
válasz
cigam
üzenetére
Galamb helyett
és ez csak 2 másodperc volt
aszongya az éjáj:Kérdés:
olyan file kezelő keresek mint osx-en a forklift (dual pane). A rendszerem zorin 18
Válasz:
Forklift fő erősségei macOS-en
Modern, letisztult grafikus felület
Kétpaneles nézet, tabokkal
Beépített FTP/SFTP, WebDAV, felhő‑integráció
Archívumkezelés (ZIP, TAR, stb.)
Szinkronizálás, fájl‑összehasonlítás💡 Linuxon melyik hasonlít legjobban?
Double Commander
Ez a legközelebbi alternatíva: modern GUI, kétpaneles, tabok, pluginek.
Támogatja az archívumokat, hálózati protokollokat (FTP, SFTP).
Cross‑platform (Windows, Linux, macOS), így a filozófiája nagyon hasonlít a Forklifthez.
Krusader
Szintén erős, de inkább a klasszikus Total Commander vonalat követi.
Funkcióban gazdag, de kevésbé modern kinézetű, mint a Forklift.Nemo (F3 dual pane)
Könnyű és jól integrálódik a Zorinba, de funkcióban jóval egyszerűbb.
Nem kínál annyi hálózati és szinkronizációs lehetőséget.👉 Ha kifejezetten a Forklift stílusát és funkcionalitását keresed Zorin OS alatt, akkor Double Commander a legjobb választás.
-
cigam
titán
válasz
HarryPotter
üzenetére
Várod a sült galambot? Kb 0 energiát fektettél a keresésbe
-
RaZroX
addikt
válasz
Warton
üzenetére
És aki Anticheat-es játékokkal is akar játszani? Vagy van valamilyen kötöttsége olyan szoftverhez ami csak Windows-ra és/vagy Mac-re érhető el?
Én speciel tervezem megvenni a BF6-ot és Adobe szoftvereket is kell használnom, csak a dual boot jöhet szóba.A dual boot a legoptimálisabb megoldás szerintem is, azt meg mindenki maga eldönti, hogy van-e rá szüksége. Bár irigylem azokat akik teljesen el tudna köszönni a Windows-tól. Reménykedem, hogy a következő 5 év alatt nő annyit a Linux, hogy egyre kevesebb dolog miatt kelljen dual boot.
-
HarryPotter
őstag
olyan file kezelő keresek mint osx-en a forklift (dual pane). A rendszerem zorin 18 köszi előre is
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Mega Viber Opera nincs tárolóba, snapet egyelőre hanyagolom.
Smplayer repos verziója "csak" 3 főverzióval van elmaradva, repo 23 weboldal 26 verzió.
Ez nem a KDE sara, hanem a Mint-é. Amúgy meg az Ubuntu 18-asra hogyan tetted fel a 26-ost?
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Fennt a Mint 22.2. Alap cinnával ment fel, minden frissítés megvolt, reboot és jöhetett a kde-full install.
Teljesen hibátlannak tűnik egyelőre. Feltémáztam, beállítgattam az alapokat.Monitor néha vibrál, oka ismeretlen valamint a bejelentkező képernyő víziló méretű, a képernyőbill. eltakarja a jelszóbeíró részt.
Ez dettó ugyanígy volt pár évvel ezelőtt is Minten.
Szoftverileg a kedvenc pár szoftverem,
Mega Viber Opera nincs tárolóba, snapet egyelőre hanyagolom.
Smplayer repos verziója "csak" 3 főverzióval van elmaradva, repo 23 weboldal 26 verzió.KDE Dolphin csalódás, a régi sokkal jobban tetszett.
KDE, már nincs a híres alt-tabos alkalmazásváltó kocka... sajnálom nagyon.DEviszont!!!
Csak ennyi kellett,sudo apt-get install sambaés lőn csoda.
Mindenféle smb.conf turkálás nélkül fájlkezelőből pár kattintással meg lehet csinálni egy smb megosztást. Felhasználót hozzáadmi jelszót jogokat mindent.
Ez nagyon dícséretes. Sőt nekem hihetetlen de működik.Eddig ennyi, kellemes csalódás ez a Mint és eddig zokszó nélkül együttműködik a teljes KDE Plasmával.
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Az jó ha óvatos az ember.
Linux partícionálása sokkal átláthatóbb, mint Windows-é.
Mivel win-ben mit lát az ember, lemez0 lemez1-2 stb. Kí nem írná a telepítésnél, hogy ssd/hdd nevét vagy bármit. Persze külön parancsokban utána lehet nézni, de nagyon kényelmetlen.
Linuxban amikor telepítesz és partíciónálsz, akkor (többségében) látod hogy melyik tárhelyre akarod rakni, sőt még a tartalmát is megmutatja, hogy mi is van rajta.
Igazából így nem tévesztheted el. Persze ez csak a grafikus telepítő módban, (erről van csak tapasztalatom). -
NeoPampalini
senior tag
-
Zó
aktív tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nekem azonnal kézre állt a Cinnamon, úgy, hogy sok év Windows után a Windows - és főleg az utóbbi Windowsok meg nem
Így könnyű volt átszokni. Elboldogulok más DE-kkel is, de felületként a Cinnamon a letisztult számomra, viszont nem feltétlen a legreszponzívabb, ha nekiállnék ms-t mérni (bár ez már nyilván függ attól is, hogy mihez hasonlítom, az Arch-alapú disztrók nyilván korszerűbbek). -
Zó
aktív tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Konkrétan van olyan játék, mely Windowson már problémás, 11-en biztos, és az az ajánlott workaround, hogy Linuxon meg megy Protonnal
De van több retrójátékom is, mely Windowson szétfagy az Alt+Tabtól, Linuxon meg stabil. Szóval inkább kihagynám a dual-bootot, ahogy egy konzolemulátornak is lehet előnye a konzolhoz képest. És a DOSBoxot sem vetem meg, nem tartottam DOS-t Windows mellé dual-bootban, C64-et sem tartok stb. Persze nem azt mondom, hogy a Linux játékra valóbb, mint a Windows, de számomra játéktól függően előrelépés is tud hozni.Most abba bele sem megyek, ha multitaskolok, és olyan dolgokat csinálok, melyeket Linuxon szerencsésebb, akkor nem fogok kilépni Windowsban, ha közben játszanék egy 20 percet, ha egyszerűen teljes kényelmes és alkalmas a Linux rá, windowsozni meg nincs nagy kedvem.
-
-
válasz
cigam
üzenetére
Valóban, ütemet vesztettem, egy kimaradt
A graf felület menüjével nekem nem volt sok gondom, viszonylag gyorsan megtaláltam ami kellett. Inkább a programokon belüli kapcsolatok, logikai felépítések voltak újszerűek, főleg a Wine, mire rájöttem hogy milyen stratégia alapján dolgozik.
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
A végképp áttérés sztem inkább single Linux bootot jelent.
Nálam dual (vagyis inkább quad-boot : DOS, XP, Win11, Linux), ettől függetlenül kíváncsi vagyok a Wine képességeire. Hobbigépnek nevezem, mellyel nyomulok, bár élesben is bevethető maira, a kettő modern oprendszerrel. -
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Akkor én nem tudok logikusan gondolkodni, keresnem, tanulnom kellett, hogymi hol van. És ez csak a menüje volt
Igen, kb ez a difi, hogy felteszed a szűz rendszert, vagy valamennyire egy koncepció mentén össze van kalapálva.
A legnagyobb gond, hogy a Mint alapból még X11, a Gnome már Wayland, és nemrég volt hír, hogy KDE is Wayland-re vált. Adódik a kérdés, a Cinnamonn mikor lépi meg?DarthSun
Reboot után menüvel jelentkezett be, felvette a Win11- et is.
vagy
bebootolt, molyoltam valamit, reboot, utána már a menüvel jelentkezett be.
Azért ez nem ugyanaz
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Aki vegkep at akar terni Linuxra es jatszani is akar, az dual bootoljon, pont.
"Evvel a Wine programozóit és felhasználóit is egy kalap alatt, ostobának nevezed, azt gondoltam volna hogy egy régi motoros bölcsebb ennél."
Nem, ilyesmirol egy szot sem irtam, szerintem elvarhato a leirtak helyes ertelmezese felnott emberektol (mar azoktol, akik nem funkcionalis analfabetak). Nem fogom meg egyszer leirni, elmagyarazni. -
-
válasz
DarthSun
üzenetére
A túlzott óvatosság sosem árthat, főleg ha nem látod át pontosan a meghajtók megnevezése alapján melyik micsoda, bármi okból is legyen ez.
Anno rohadt magabiztosan telepítgettem, míg a második kedvenc disztróm fel nem cserélte a meghajtók betűjeleit! Jó poén volt részéről.

-
válasz
cigam
üzenetére
Mikor felment a Mint, utána lekapcs, majd visszadugtam a többi meghajtót. Power-on után, belőttem UEFI- ben a Mint SSD- t bootolandóra, bebootolt, molyoltam valamit, reboot, utána már a menüvel jelentkezett be. Linux<-->Win11 váltáshoz így nem kell az UEFI boot menühöz nyomogatnom a forróbillentyűt és/vagy UEFI- ben átállítgatnom a sorrendet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam
üzenetére
Én nem is azt mondanám, hogy 2000-es évek Windowsa... hanem inkább azt, hogy a dolgok ott vannak, ahol logikusan lenniük kellene. Ez ma már a Windowsban nem mondható el sajnos...
A KDE alatt meg arra gondolok, hogy ugye magából a disztróból dobták... szóval az Ubuntu csomagjaiból kapsz egy alap valamit, aminél lehetnek ilyen-olyan problémák... Lehet akkor már jobban jár az ember ha marad a Cinnamonnál, vagy olyan disztrót néz, ahol nem él külön életet a KDE.
tordaitibi: a részletek már kicsit ködösek, hogy mi miért van nálad, de lehet, hogy legalább egy 20.04-re fejlesztést megpróbálhatnál, aztán hátha menne tovább is a dolog.
Nyilván megtartva egy mentést a mostani helyzetről. -
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Mitől lenne másabb, mint bármelyik KDE? Az elképzelhető, sőt valószínű, hogy nincs úgy felpimpelve, mint a KDE-re kihegyezett disztrók.
Az hogy használható, egyéni ficam kérdése. Nekem pl. Teljesen megfelel az a Gnome, amit a Debian felrak. Annyi pimpelés van, hogy feltettem az APOD háttérkép csereberélőt. Pont nemrég tűnt csak fel, hogy nincs "lecsukó" gomb, mikor több ablakkal kellett zsonglőrködnöm. Eddig fel se tűnt a hiánya, de kaptam rá megoldást. Szóval a használható nagyon relatív, pontosan definiálni kellene ki mit ért alatta.Nekem már az furi, hogy a Mint lenne az alap egy Gnome/KDE környezetnek. Az egyetlen "előnye" a Cinnamonnnak, hogy a 2000-es évek Windows kinézetét idézi.
DarthSun
Ha minden meghajtót lehúztál, és az SSD-ről bootoltál, honnan tudta mi van a többi meghajtón? -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Natívhoz nem kell Wine, de aminek nincs natív átirata, ahhoz mindenképpen. És aki véglegesen át akar térni Pingvinre, lehet hogy szeretne gamelni Windowsossal (is). Meg sztem sem véletlenül fektettek nemkis energiát a Linux programozói a Wine- be.
A wine-ra es a temakra tett ostoba-populista megjegyzeseidre meg teljesen felesleges barmit reagalni, minositik magukat.
Evvel a Wine programozóit és felhasználóit is egy kalap alatt, ostobának nevezed, azt gondoltam volna hogy egy régi motoros bölcsebb ennél. -
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
-
Elég sok gnome-remote-desktop alternatíva van, de gondolom a Chrome sajátja is működik, anno TV-re próbáltam küldeni vele filmet. Nem használom egyébként meg a Chrome-ot sem ismerem, de tuti működik Linuxon is. De valaki megerősíti ezt, biztosan sokan használnak ilyesmiket.
Most találtam egy ilyen cikket, itt írják is, hogy működik több platformon is:
Chrome Remote, távoli elérés böngészőben
A bővítmény gondolom sima liba már neked. (jobb lett volna, ha először ezt nézem meg, nem fejből próbálok okoskodni itt...)
-
Nem feltétlenül kell külön EFI partició, de célszerű mégis, sok probléma elkerülhető így. Én anno nulla UEFI tudással itteni javaslatokra csináltam.
Annyit érdemes Linux Mint telepítése után csinálni, hogy terminalba futtatsz egy
sudo update-grubparancsot, ez betallózza a meghajtón lévő többi OS-t is a későbbi bootolásukhoz. -
old-dog
aktív tag
Már egy hónapja használom a Linux Mint-et. Már nem is hiányzik a Win. Megszoktam gyorsan, szerintem tökéletes. Már csak ezt a topikot olvasgatom sok hasznos tanácsot kakpok az itteni fórumozóktól. A WIn fél óráig molyolt egy nagyobb frisítéssel ,a Mint alatt kb 15-20 mp ugyan ez. Nagyon rendben van a rendszer.
-
huan
őstag
Linux mint telepítésekor létre kell hozni EFI-partíciót, ha dual boot-ot szeretnék Windows-mellett? Itt nem írja az EFI-partíciót.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Keresem a Barkács Balázs Játékokat
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- HP 15 ProBook 650 G8 FHD IPS i5-1145G7 vPro 32GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Keresek Zebra TC20 TC21 vagy valamilyen hasonló kaliberű 1D és 2D vonalkódok olvasására alkalmas pda
- Bontatlan iPhone 17 Pro (256 GB) (rendelhető)
- Apple iPhone 14 Pro Max 256GB,Átlagos,Adatkabelel, 12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Amúgy megvan még benne a fájlkezelőnek erős jóindulattal nevezhető Nautilus?

De ez csak egy kis gonoszkodás, mondom ezt úgy, hogy én is KDE-t használok csak nem Manjarot hanem Fedorát.
Persze lehet nekünk nem nokedli hardveren van fenn a LMC, sokaknak szokása, hogy semmire nem használt vacakot elővesznek, hogy kipróbáljuk már ezt a valamit...ó hát ez jujdelassú! brühühüüü...
Árnyékolás is ok, nem látok semmi problémát.

Mindeközben: