- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vigneau
félisten
-
dejv
tag
csak nekem kopik ilyen mocsok durva módon a borítás?

karácsony óta van meg a gép
-
Feenyx
aktív tag
válasz
Impressa
üzenetére
Néztem az eseménynaplót. Hát elég sok hiba van benne felsorolva. Itt egy kép az utolsó pár óráról: [link] 22:04:18-kor volt a Kritikus hiba, amikor a gépet ugye kinyomtam mert nem reagált semmire. Előtte viszont nincs semmi abban az időszakban amikor magára hagytam a gépet (kb. este 8-tól). Vagyis van, ami ki is van jelölve kékkel a képen 22:04:32-höz írja, és elég érdekes dolgot ír lent a részletekben. 21:28-kor rendszer leállítás? Itt se voltam a szobában. Ezt nem értem
vagabor: én is egy beakadt programra gyanakodtam, hogy amiatt terheli magát, de ezt már nem tudom megnézni, hogy melyik akadt be, mert ugye újra lett indítva a gép. De eddig is ugyanezeket a programokat használtam január óta mióta megvan, és sose fordult elő ilyen. Sőt mint írtam még kevesebb program is van rajta mert nem laktam még be. Levegőt biztos kap, amennyit csak lehet, mert hűtőpadon van ami szépen fújja is rá a levegőt (Thermaltake Massive 23 GT).
-
vagabor
aktív tag
A venti azért ment mert a gép meleg volt. Azért volt meleg mert valami megizzasztotta. Nézz utána feladatkezelőben lennie kell valami alkalmazásnak, vagy lehet hogy egyszerűen csak le volt fedve az alja, ha nem tud levegőt szívni akkor is melegedhet. Keresd az okokat, innen a távolból nem lehet megállapítani.
-
Feenyx
aktív tag
Érdekes dolgot művelt előbb a gépem. Itt hagytam a szobámban a hűtőpadon kb. este 8 óra körül, és amikor visszajöttem a szobámba 2 órával később azt veszem észre, hogy izomból megy a laptop saját ventije, a gép fel van melegedve elég jól, és sötét a képernyő akármit nyomok. Nem tehettem mást, kikapcsoltam, hosszan nyomva a bekapcsoló gombját. Adapter is be volt dugva. Nem volt semmit elindítva, utorrent ment max a háttérben, de az asztalon voltam mikor itt hagytam. Most lett másfél hete újrarakva a gép kb. de észrevettem, hogy ha pl. valami miatt kikapcsolom és utána visszakapcsolom egyből, iszonyat lassan áll fel a rendszer. Nem csinált ilyeneket régebben. Telepítve is ugyanazok a programok vannak mint előtte, csak kevesebb mert még nem laktam be teljesen. Mi lehetett ez?

-
Impressa
őstag
válasz
Wulfgar78
üzenetére
Köszi az infókat, jó tudni, hogy nem annyira gyenge láncszem a bios, mint ahogy ezt gondolná az ember.

Ha a whitelistet kiszedem a bios-ból, és ettől függetlenül gariztatni kell más okból kifolyólag, ezt észre fogják venni? azaz vissza kell állítani ezt a bios-ban, vagy nem? -
Zsa_Ti2
csendes tag
válasz
RamboJr
üzenetére
Szia,
Nekem is ez volt és szervizbe kellett küldenem. Alaplapcsere. Engem is szétvágott az ideg, de baj nem volt velük semmi, kb 1 hét alatt megcsinálták. (ha kiveszed az akksit, akkor hálózatról lehet bele életet lehelni talán a power gomb hosszan nyomásával, így tudod használni, míg el nem viszik) -
Wulfgar78
csendes tag
Bios visszaállítása: backup bios-t kiírni egy FAT- ra formázott pendrive-ra. Teljesen feltöltött akku mellett: hálózati kábel ki, fn és b billentyűk nyomva tartása mellett hálózati kábel be! Még mindíg tartsuk nyomva az fn,b kombinációt. Power on. Néhány perc után újraindul a számítógép. A folyamat közben a gép igen zajos lesz. Ventillátor felpörög. Emiatt nem kell megijedni! Ha nincs meg a backup file : Akku, Cmos óra elem ki! Hagyjuk úgy 10 percre magára. Óra elem be! Fn, b nyomvatartása mellett hálózati kábel be! (Az akkut direkt nem írtam! ) fn, b nyomva tartása mellett power on. Kis idő után újraindul. Kikapcs, mehet vissza az akku.
-
Wulfgar78
csendes tag
A bios frissítés tulajdonképpen nem frissítés! Ugyan az a bios kerül vissza! A bios fix csupán a gép adatait ( gyári szám, win termékkulcs ) integrálja be egy 2.06-os bios-ba, amiből el lett távolítva a whitelist. Ha a fix futtatása nélkül tesszük föl, jöhet a sötét képernyő. A bios chip-et nem lehet kinyírni, hacsak nem merítjük vízbe, nem forrasztjuk ki, nem panírozzuk be stb...) A gyártó által szállított bios bármikor visszaállítható! A bios fix működik win 8 alól is. Kipróbáltam az imént. A lényeg ,hogy egy könyvtárban legyen a bios backup-al és a friss bios-al is!
-
masholnap
senior tag
csak jelzem, hogy a szerviz eleve elvárja, hogy a legfrissebb bios-szal küldd szervizbe a gépet. már ha működik a gép
.... na erről ennyit -
nbware
senior tag
Sikerült visszaállítanom a régi romot

Találtam egy leírást, akinek esetleg nem sikerülne.
Bios reset -
Impressa
őstag
Elég meredek, amit írtál, akkor lehet meg sem próbálom, mert ez így elég necces. Egyébként lehet külön chipsetet is cserélni, vagy újraírni a biost, de lehet ezzel nem fognak foglalkozni, mivel márkaszerviz. Ha elég lusták ( a visszajelzések alapján igen ) akkor nem fogják észrevenni. Lehet rádugja a tesztert, kidobja neki, hogy bios hiba, azt jó napot, csere. Légy szíves referálj, hogy mire jutottál gép szervizelésével kapcsolatban.
Remélem mihamarabb túl leszel rajta.
-
nbware
senior tag
válasz
Impressa
üzenetére
Az egészben az a legdurvább, hogy mindent úgy csináltam, ahogy le is volt írva. Semmire nem írt hibát, aztán jött a ki-bekapcs és azóta csak a sötét képernyő fogad, semmi lenovo logo...

Remélem a szervíz nem veszi észre. Olvastam, hogy lehet alaplap csere lesz, ha nem tudják a biost helyre rakni... -
Impressa
őstag
Szia!
Nem biztos, lehet a bios topic-ban maxrad1580 fórumtárs a mágusa ezeknek. Egy próbát megér s dolog. Ha ő is azt mondja szerviz, akkor szerviz. Én addig nem is akartam nekiállni, míg nem szerzek másik wifikártyát a vasamba. De ez így jajjj....
Wulfgar78-at kérdezted már? hátha tud vmi okosat ő is. -
nbware
senior tag
Annyira jól sikerült a bios frissítés, hogy most már nem indul el a gépem

-
h.palee
csendes tag
hello,
találkozott már valaki olyannal, hogy a kék, usb 3.0-as usb-re kötött usb 3.0-ás wd my passport 1 [tb] esetén a csatlakozásnál a win7 azt mondja, hogy ha ezt az eszközt usb 3.0-ra kötném, akkor gyorsabb is lehetne?
gondoltam, hátha csak hülyeségböl irja ki, de nem, tényleg dögvész lassan tolja az adatokat. eszközkezelöben néztem, allítólag minden rendben van, meg hivatalos lenovo honlapról is újítottam drivert, azzal sem megy.
a gép fullos, 2012 júliusi darab.
-
Classius
aktív tag
válasz
tamacsinator
üzenetére
s -
tamacsinator
csendes tag
válasz
tamacsinator
üzenetére
Már rájöttem.
-
tamacsinator
csendes tag
Sziasztok!
Játék közben a cpu ilyen spike-okat csinál, mivel lehet ezt orvosolni? Ha a V-sync-et kikapcsolom, akkor sem javul. Illetve a configban a maxvariablefps 59.95-ön van. -
nbware
senior tag
válasz
oregnigger
üzenetére
Minden driver fent van rendesen?
-
oregnigger
csendes tag
Sziasztok.
Segítség. Újra lett telepítve a gép win7. hiába kötöm össze a tv vel (hdmi) se kép se hang. a gép sem érzékeli, hogy összekötöttem a tv vel (régebben ha a hdmit bedugtam, volt egy csippanás és megváltozott a kijelző) ötlet?
köszönöm
zsolt -
RamboJr
csendes tag
Sziasztok
Légyszi segítsetek tegnap este bekapcsoltam az (L.E.M) akkunullázást. Ma reggelre ugy lenullázta be se kapcsol még hálózatról se.Mit csináljak? Nehogymár emiatt szervízbe keljen küldeni. Szétvet az ideg!!! -
baro32
aktív tag
Szevasztok a melegedésre visszatérve éppen tudok adatokat írni.
Most az Assassins Creed Revelations-al játszom és az i7-es proci max 73'c a gtx660 szintén max 73'c és végül pedig a samsung ssd-m ami max 53'c-ra ment fel kb. 2óra játék után.
A kihasználtság pedig proci 40-50% videokari 99%-os -
argo001
csendes tag
Sziasztok!
Néztem a Skyrim alatt az Intel Turbo Boost Monitoring-ot, az az érdekes, hogy a menüre 3,1 GHz-et ír ki, viszont ahogy belépek a játékba, visszaesik 2,3 GHz-re. Ez vajon mitől lehet?
Megnéztem GTA4 illetve WoW alatt is, ugyanaz a helyzet. -
RobinHD
tag
válasz
Classius
üzenetére
tegnap jóban belenéztem a gép lelkébe, és azt tapasztaltam h a gtx660m kártyát használja a win7 egyes programjai, igaz nem dolgoztatták, de 800MHZ-en pörgették folyamatosan a GPU-t, mivel nem tudtam sehogy kilőni h az integráltat használják így újratelepítettem a gépet, azóta csendben van a venti is, nem pörög fel olyan gyakran, pedig ugyan olyan meleg van :S
remélem h ez most így marad
lemaradt: most alapjáraton 45-50 fokos a proci a gpu meg 39-40

-
havast
aktív tag
-
RobinHD
tag
nekem is ez a gondom
üresjáratban :50-55 fok ez még engem nem is zavarna, csak amikor netezek (akk is ennyi a hőmérséklete) megnyitok egy komolyabb tartalmú weboldalt és felpörög a venti annyira h az már zavaró, és persze indokolatlan
ma futattam egy stress test-et amiben a gpu és cpu is megizasztottam és 85fok fölé nem igazán ment, akkörül ingadozott vagy 20 percig míg lenem állítottam
a szobámban ahol használom 30 fok körül a hőmérséklet, lehet h ez a baja? nem bírja a meleget? télen a 20 fokos szobában szinte sose pörgött fel a venti netezés filmezés közben, most meg szinte folyamatosan kisebb megszakitásokkal zúg
pedig én újra is pasztáztam és ki lett portalanítva is, szóval nem értem miért melegszik ennyire :S -
törölt tag
Ja, az SSD egyébként tényleg sokat segít. Nekem mSATA SSD van benne plusz egy 500-as hagyományos vinyó. Amikor épp nem használom a hagyományosat (amin egyébként csak filmek meg zene van, minden játék és az oprendszer az SSD-re van telepítve), akkor leállítja azt, és ezzel jelentősen csökken nem csak a hagyományos vinyó átlagos hőmérséklete, hanem úgy általában az egész gép hőterhelése.
-
törölt tag
Higgyétek el, hogy amíg a magas hőmérséklet nem okoz fagyásokat, szaggatást vagy adatvesztést, addig nem kell ám ezzel ennyit foglalkozni meg feleslegesen parázni. Nekem a CPU alapjáraton 60 fok körül van, játék közben 90-92, ugyanekkor a vinyó pedig akárt 65-68 fokig is melegszik, de soha játék még nem fagyott le vagy szaggatott be emiatt, a vinyó pedig az összes teszt szerint kifogástalan állapotban van.
Bírni kell annak, erre van gyártva. Nyílván a laptopvinyók gyártói is tudják, hogy itt azért nincs olyan szellőzés, mint egy asztali gépben.
Na persze ha mindez hibajelenségeket okoz játék közben, az más kategória, akkor szervizbe kell vinni.
-
jjc
aktív tag
nna, nálam is elkezdett melegedni.
üresjáratban:
5 perc játék után:

gyakorlatilag játszhatatlan minden, mert letiltja a gpu-t és szaggat minden.
a webkamera mikrofonja a kezdetektől nem működik, a webkamera meg pár hónap után szűnt meg üzemelni. most meg ez a melegedés. annyira nem győzött meg a lenovo, h a következő laptopomat is tőlük vegyem.van vkinek tapasztalata a szervizzel kapcsolatban? én csak hdd nélkül vagyok hajlandó elküldeni nekik. lehet ebből gond? mi a menete szervizelésnek?
-
baro32
aktív tag
-
modflow
veterán
Úgymond üresjáratban 50-55 fok.
-
modflow
veterán
Hány fok az, ami gáz?
Az enyém még nagyon új állapotban van, keveset használom. Most lemezkarbantartó fut és 69 fok az AIDA szerint a CPU.
De nem tudom melyik értéket kell nézni, mert van ilyen is:
1. CPU / 1. mag: 61
1. CPU / 2. mag: 58
1. CPU / 3. mag: 69
1. CPU / 4. mag: 69 -
Impressa
őstag
válasz
Classius
üzenetére
A pasztázásra azért van szükség, mert idővel a gépben lévő paszta szárazzá, töredezetté válik/ válhat nagyban csökkentve ezáltal a hővezetés minőséget. Erről is megoszlanak a vélemények, mennyi időközönként szükséges. Elég sok lapost takarítottam/pasztáztam már, és azt kell mondjam jól bírják egytől egyig, mert a legidősebb 7éves volt a legfiatalabb pedig 2 ( ebbe nem számít bele a gyárilag rosszul pasztázott vas ). Amelyikben gap-pad is van, azt is érdemes cserélni, ha az állaga nem megfelelő. A lényege az, amit te is írsz, ne tudjon túlmelegedni a géped.

(#5834) rollaz köszi, erre voltam leginkább kíváncsi.

-
Classius
aktív tag
válasz
Impressa
üzenetére
nekem még portalanitva sem volt, tényleg nem lett hozzányulva... Ilyen téren nagyon nem vágom a témát, szétszerelés pasztázás portalanítás... Azt se tudom konkrétan mit takar a pasztázás csak annyit tudok hogy meg kell csinálni hogy ne melegedjen annyira. :S

Majd valahonnan kerítek egy szakembert aztán muszáj lesz valamit kezdeni vele, imádom a gépet.
-
-
Impressa
őstag
válasz
RobinHD
üzenetére
Szia!
Nálam is 30°C fok van a szobában, és nálam most 45-50°C között mozog. De, ha átmelegedett a gép teljesen, akkor már nekem is 50 - 55°C között mozog. Teljesen normális véleményem szerint. Persze engem is érdekel, hogy a többieknél milyen értékeken mozog a vas. A PCH dióda már 54-en ketyeg.rollaz köszönöm az infót, már csak alap terhelésre lennék kíváncsi ( net közben, játék nélkül ) amolyan PH-s írogatások közepette.

-
RobinHD
tag
Sziasztok, nektek ebben a melegben h bírja a gépetek? csak netezés közben hány fokos a CPU? nekem most is 53-56 fok között van s 30 fok lehet a szobában :/ pedig újra is volt pasztázva
-
rollaz
tag
Újra lett ma pasztázva a gép - köszönet a debreceni Laptopszalonos srácoknak.

Ráfért, 22-25°C-szal csökkentek a mért hőértékek. Poén, hogy a réz hűtőborda elszíneződött, tehát nem gyenge hő érhette az utóbbi 1 év folyamán.
-
nbware
senior tag
Újratelepítettem a lapost és nem tudom feltenni az nvidia drivert, mert nincs nvidia hardver eszköz

Előtte tökéletesen működött. Másnál is előfordult már?
először felmegy a chipset, majd a intel hd driver és utána nem megy fel a nvidia, és nem is látom eszközkezelőben sem
-
XenHai
senior tag
Nekem 1 hónap után tönkre ment és csavart sem adnak hozzá úgy kellet vadászni hozzá !
Nálam most egy CRUCIAL m4 128 gb msata van a gépben és meg vagyok vele elégedve és még 2 csavart is adtak hozzá! -
Vigneau
félisten
válasz
kalozhun100
üzenetére
-
Impressa
őstag
válasz
kalozhun100
üzenetére
Szia!
Msata SSD teszt itt a PH-n. ezekben nem fogsz csalódni.
De a Flash SSD topic összefoglalójában is ott vannak az ajánlott SSD típusok. -
kalozhun100
őstag
milyen msatas ssd-t vegyek, ami ajánlott és marha gyors?
-
Impressa
őstag
válasz
modflow
üzenetére
Már nekem is SSD-m van, 18 sec. és teljesen hadra fogható a vasam, 22 mp google nyitva. ( több program is betölt közben ) Óriási a kettő közötti különbség. A bootidőhöz a CPU-nak, és a RAM-nak nem sok köze van, az mind-mind a lemezműveletek sebességétől függ. 3610QM és 8 GB RAM
Jahh, és nem szűz wint raktam fel, hanem a régit klónoztam, lusta vagyok előröl kezdeni mindent. -
modflow
veterán
válasz
Impressa
üzenetére
Olyan furcsa, amiket írtok. Most lemértem stopperrel. Gombnyomástól mérve 20 mp-nél már lépett be a windows 8-ba, 29 mp-nél már gépeltem a google-be.
SSD-van benne, de nem hiszem, hogy ekkora különbség lenne egy HDD és egy SSD között, hogy 30 mp - 4 perc. Nem?
Milyen Y580-atok van? Mert sokféle CPU-val RAM-al lehet kapni.
-
Impressa
őstag
válasz
tamacsinator
üzenetére
Szia!
Nekem is tetű lassú volt a gépem. 3 percről levittem 2-re, és ezt 1.40-re pont vége. Én Ccleanerrel löttem ki az automatikusan induló programok egy részét. A Lenovo saját programjai nagyon visszafogják a rendszert, és a vírusirtók is. ASC program is nagyon jó régen azt használtam. Ennél gyorsabb bootolásra ne számíts. Erre a problémára volt anno a hivatott a Lenovo Rapid Boot nevezetű programja, ami nálam hazavágta a win 7-et, ment a kukába.
-
tamacsinator
csendes tag
Leszedtem a pandát, mintha egy kicsit gyorsabb lenne, amúgy windows 7-es. Amit nemrég kezdtem el használni és takarítani vele a gépet, az az Advanced SystemCare 6. Ha nektek is így indul el akkor beletörődök.

-
nemeth989
senior tag
válasz
üzenetére
Ez amúgy nagy érdekes, ahány ember annyiféle gép. Nálam csak hdd van win8-al, a bekapcsolása után nagyon maximum 1 perc múlva már netezek. Míg annak idején, mikor még win7 volt rajta jó 2-3 percet kellett várnom, hogy egyáltalán valamit eltudjak indítani. Egyáltalán nem érzem az ssd szükségességét. Az asztali rendszeremben van ssd, de oda éreztem is a szükségességét, mondjuk azon win7 van.
-
törölt tag
válasz
tamacsinator
üzenetére
Ha Windows 8-ad van, akkor - tapasztalatból mondom - az egyetlen megoldás az SSD. Nálam ugyanez volt a helyzet a HDD-vel, 3-4 perc volt, mire normálisan használni tudtam a gépet. Mindezt vadi új állapotában, tehát még nem lehetett teleszemetelve a windows.
Windows 7 esetében nem tudok nyilatkozni.
-
baro32
aktív tag
válasz
tamacsinator
üzenetére
Szia megpróbálnák segíteni.
Időnként szokás 1 rendszertakarítást végezni a gépen amit én személy szerint nem reklám céljából Ashampoo Win Optimizer-el végzek el ezt kb. 2hetente elvégzem és ha nem javulna a helyzet akkor természetesen futtatni kel egy Anti-Malware keresőt ami kiszűri a vírusokat meg ilyeneket.
De ha neked még HDD-van akkor meg lehet az rosszalkodik de a legvégső esetben 1 újratelepítés megoldj a problémádat feltételezem hogy a HDD ha az van benne jó.A Helyedben megpróbálnám 1-ső lépésben az a Pandás dolgot leszedni(eltávolítani) és 1 ingyenes AVAS-t vírusírtóval megpróbálni.
-
tamacsinator
csendes tag
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy nagyon lassan indul el a windows. Addig, amíg betölti, hogy lépjek be a profillal a windowsba, nincs baj, ezután lesz iszonyat lassú, tehát beütöm a jelszót, belépek és utána 3-4 perc biztos kell, hogy el tudjak indítani egy böngészőt. Addig szinte nem is reagál, ha rákattintok az ikonra.
Panda antivirus pro 2012 van rátelepítve, tápról megy és lenovo dinamikus grafikára van állítva az energia üzemmód.
Tud valaki megoldást? -
havast
aktív tag
válasz
Rainf0r3st
üzenetére
Nem.
-
Rainf0r3st
csendes tag
Lehet az Y580-ban upgradelni a vidkarit? Nagyon megszerettem a laptopot és lehet beruháznék egy 680m-re vagy valami másik erősebb karira.
-
TurboDuck
csendes tag
Nekem most lesz hó végén fél éves a gépem, eddig szerencsére tökéletesen működik (egyedül a vid. kari memória órajele van egy kicsit visszahúzva). Játék közben a max hő eddig a 75° volt, felé még nem ment.
A kérdésem az lenne, hogy a proci alapból 2.3 Ghz fut, és azt hol illetve hogyan tudom "turbózni" azaz felállítani a gyárilag maximumnak ítélt 3.3 Ghz-ra? Ha felhúzom, akkor az okozhat bármilyen problémát a működésben?
(a pontos config az aláírásomban)
Köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kategóriájának kuriózuma a Motorola Edge 70 Pro
- Linux kezdőknek
- Autós topik
- Pixel plus ultra: teszten a 6K-s LG UltraFine monitor
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Kerékpárosok, bringások ide!
- TCL LCD és LED TV-k
- Crimson Desert
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad 65W Type C töltő
- Ultra 9 285H, 2.8K 120Hz OLED ! ASUS ZENBOOK 14 UX3405CA 32GB/1TB NVMe erős akkuva +SZÁMLA +GARANCIA
- Keresek: Acer Nitro ANV15 51 laptopot (konkrét gyári számmal)
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga 3th gen - i7-8650u
- ASUS TUF F16 Intel Core 5 210H RTX 4050 140W GARANCIÁS 2028-IG ÚJ!
- ÚJ AKCIÓS HP EliteBook 6 G1a Ryzen 5 PRO 230 16GB DDR5 512GB FHD+ 16:10 már jobbik kijelző, gar 2028
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T410 - i5-1GEN I 4GB I 250GB I DVDRW I 14,1" WXGA I Cam I Garancia!
- Apple iPad Air 5th 64GB 100% (1év Garancia)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Mit csinálsz Te azzal a géppel? 

.... na erről ennyit
Ez azt is jelenti, hogy használható lesz benne a 5 GHz-es Wifi kártya, vagy ehhez nincs köze?