Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
freaghill
őstag
válasz Speeedfire #141 üzenetére
Ha nyitsz akkor az elsőt oszd meg, ne köss egy teljesen újat.
De axioma majd elmondja a frankót[ Szerkesztve ]
-
Brave_86
aktív tag
válasz Speeedfire #143 üzenetére
Korábbi hozzászólásokban is erről volt szó.
-
Brave_86
aktív tag
válasz Speeedfire #146 üzenetére
Én kb 2-3 hete osztottam meg 2000Ft volt a díja.
Lakástakarék megosztása
Funda 3.old -
axioma
veterán
válasz Speeedfire #148 üzenetére
Neked nem kell a megosztas, az annak jo, akinek mar van futo szerzodese, esetleg majdnem lejaro, es abbol akar szaporitani (mert akkor egyszerre fognak lejarni ill. nem kell - vagy max. keveset - fizetni erte).
Elso kerdes: szeretned-e az LTP lakaskolcsonet is hasznalni (a lejart utanit?). Esetleg lehet-e, hogy elobb fel akarod venni, mint a lejarat? Vagy csak mint befektetes, a megtakaritast akarod igenybe venni?
Igen, jelenleg van dragabb ltp hitel, mint a piaci, de van amikor erdemes (a 8% thm gondolom inkabb egy athidalo lehetett, a 6+1%-os verzio tudtommal mar sehol nem kotheto, aminek a beteti oldalon 3% netto kamat volt a 30% alltam mellett (ugye a ketto nem osszeadando! a 30% egyszeri per befizetes evente 1x odaadva).
3 db lakastakarekot kothetsz ugy, hogy mind3-on te vagy a szerzodo, es ketton ket kulonbozo kozeli hozzatartozod a kedvezmenyezett. Csak ne vessz kozben ossze veluk... ugyanis a vegen (ha hagyod "lejarni": amig nem kerul kiutalasra, jogilag a tied, valtoztathatod, felbonthatod stb.), de a vegen ahhoz hogy te hasznald fel, ahhoz az kell, hogy ok azt mondjak, hogy ezt a te lakascelodra kerik. Ja es nem tudom hogy van most a lakaskolcson reszevel ebben az esetben, en nem szamolnek csak a sajat neven levonek a kolcsonreszevel, vagy ha fontos, kerdezd meg elore az ltp-ket (az se biztos, hogy egyforman csinaljak, ahogy a megosztast sem).
En azert szoktam a fundat mondani, mert ugyan van nyitasi dij mig a tobbi soxor akciozik, de az erstenel az akcionak az a feltetele hogy soha semmit nem valtoztatsz rajta, az otp meg a legszarabbal szokott akciozni (beteti 0.1%). Valamint fundanal megy az athidalo, erstenel meg aegonnal passz, otp egy idoben megszuntette, most nem tudom hogyan all vele... de ez nem kotelezo resze a szerzodesnek. Valamint a funda jobb megosztaskor (egy szerzodesben tartja a penzt), es altalaban gyorsabbnak lattam (bar nem mindig, es ugye nemigen tudsz odamenni asztalt verni mint otp-nel bar otp-ben fiokonkent egyvalaki van kikepezve es altalaban csak a nagyon alapokat tudjak, tisztelet a kivetelnek).
Nyitni meg ugy nyiss, hogy havi 5e-re, majd utana fizeted 20-szal. Ez is olyan hogy otp sokkal szigorubban irta le a lehetoseget, hogy mikor utalHATja vissza mint nem szerzodes szerinti befizetes; en a fundanal mar bo fel eve tulfizettem maxra az egesz evet elore, es meg mindig nem szivoztak rajta... -
axioma
veterán
válasz Speeedfire #150 üzenetére
A megosztast szerintem felreerted. Ha megosztod, akkor kell uj adoszam.
Most vagy azt csinalod, hogy nem kotsz ujat, hanem az oveket megosztja az, akinek a neven van, es azon te leszel a kedvezmenyezett meg a plusz egy embered - ennek az a nehezsege, hogy a mostani szerzodohoz kell kozeli hozzatartozok legyetek, vagy tobb modositas kell, plusz az baromi jo hogy 2 ev mulva is lejar(hat), de attol is fugg, hogy ott ahol kotve van, milyen feltetelek vannak erre. Es neked ugyse kell (ill. hat nem eleg) 2 ev mulva.
En forditva gondolkodnek! Megkotod a 2-t, es mikor az oveke lejar, akkor ezt a kettot megosztod a szuleid nevere (mar nem lesz alltam atfedes), es onnantol fizetsz 4-et. Az elejen befizetett forintok ugyis kevesebbet hoznak, mint a kesobbiek, az a mondjuk netto 9% amit irtal, az az atlag, de "farnehez". [Persze csak akkor jo neked igy, ha nem koltod el a +2x20e-et, be tudod tenni olyan helyre hol nem nyulsz hozza - altalaban ez nem gond, de van akinek igen.]A franc tudja, hogy hol lesznek a kamatok, es azt se felejtsd el, hogy az ltp lakaskolcson fix a teljes futamidore, ami viszont nem tul hosszu, es raadasul pont ezert ha mondjuk 2M-t igy veszel fel a 20 eves lakashitel miatt, akkor magasabb lesz a havi fizetendo (me'g ha rovidebb ideig is). En _most_ azt tippelem, hogy nem ez a nyero kombinacio, hanem az, hogy ha ez a novekedes belefer, akkor a hitel mellett is futtass (akar a mostaniakbol megosztott) ltp-ket es oda menjen a penz.
A befizetesre jar a 30%. Egyetlen veszely, hogy a penzmosas miatt belekerult, hogy nem lehet itt "irrealisan" parkoltatni meg ki tudja ki altal befizetni, ezert visszautasitHATja az ltp a tulfizetest. De velhetoen a sima maxos szerzodesig nem nagyon erdeke (es ha megis: akkor 2e ft es a most meguszott nyitasi dijert megis felemeled, na bumm, a kockazat nem sok). Ja persze azt fontos tudni, hogy ha a lakaskolcsonere is szamolsz, akkor meg muszaj lesz annak megfelelo SZO, azaz emeltetni (majd ha mar biztos kell, talan ezt a modositast az igenylessel egyutt is le tudjak zavarni). -
axioma
veterán
válasz Speeedfire #152 üzenetére
A 2x2e-en felul a most megsporolt nyitasit is fizetned kell.
Igazabol, ha ugyis meg lesz osztva, akkor mar most kotheted 10e-re, mert minden szerzodes minimalisan a futamidejenek megfelelo 5e-es kell legyen, megosztas utan is. Akkor eccerubb dolgod lesz 2 ev mulva (pl. elkerulheted az uzletkoto rabeszelokejet... A4-es lapon leirod, bekuldod, annyi. Mig ha emiatt akkor kell emelned, az mar vagy tobb lepes vagy uzletkoto).
Nem az anyagi helyzetrol szolt a kerdes, hanem hogy ki mennyire tudatosan nem kolti el azt, amit megtakaritani akar, de technikailag hozza tudna ferni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Steam topic
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gaming notebook topik
- BestBuy topik
- Megszületett a hivatalos Xiaomi HyperOS 2 globális terjesztési ütemterv
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Objektívek topikja