Hirdetés

2024. április 17., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Kotomicuki


Kotomicuki
senior tag

Bezzeg pár éve-évtizede még "elképzelhetetlen" volt, hogy a japán kormány beavatkozzon és pénzügyi segítséget nyújtson a hazai chipgyártás megmentése érdekében... :U

A regisztrációdat véglegesen kitiltottuk a következő ok miatt: III.10.8 Üdvözlettel: PROHARDVER!

(#2) Attila0 válasza Kotomicuki (#1) üzenetére


Attila0
őstag

Gondolom azért, mert pár évtizede Kína/Taiwan még nem lihegett Japán nyakában.

[ Szerkesztve ]

(#3) kilua


kilua
senior tag

Én a TSMCt sem értem. Jelenleg az Tajvan életbiztosítása kínával szemben hogy ott van a világ modern chipgyartásának nagy része.

(#4) Ribi válasza kilua (#3) üzenetére


Ribi
nagyúr

TSMC egy cég, befektetőkkel. Nem egy ország biztonsága a fő szempont. Xi meg egyszer úgy ébred hogy hold my beer és annyi.

[ Szerkesztve ]

(#5) Kotomicuki válasza Attila0 (#2) üzenetére


Kotomicuki
senior tag

Vagy már akkor felelőtlenek ültek ott is a bársonyszékben, akik minimum nem értették az idők szavát, mármint az elektronikában van a jövő (egy jelentős szelete mindenképp) és azzal minden, az önfeladáson kívül bármit is akaró országnak rendelkeznie kell - sajáttal.

Nagyon sokba kerül (nekik is), hogy a lovak közé dobta az irányításuk a gyeplőt! Most aztán nem győznek kapkodni, amikor ennek a következményei elkezdenek már szőnyeg alá söpörhetetlenül "munkálkodni" - pl. a ritkaföldfémek kiváltása.

A regisztrációdat véglegesen kitiltottuk a következő ok miatt: III.10.8 Üdvözlettel: PROHARDVER!

(#6) Stauffenberg válasza Kotomicuki (#1) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Pár éve-évtizede még a neoliberális gazdaságpolitika tombolt a nyugati világban és az USA folyton megfújta a hisztéria kürtöket, ha egy szövetséges országban az ő felfogásukkal ellentétes szubvenció történt (mellesleg japánt többször is bottal verték a túl gyorsan növekvő gazdasága miatt).

Ma pedig már az USA-ban is teljesen természetes, hogy az állam pénzt önt a piacra, hogy saját érdekeit érvényesítse, éppen mondjuk pár hete jelentették be, hogy ott is milliárdok mennek a hazai chipgyártás fejlesztésére és ebből egyébként a Samsung is kap, hogy gyárat telepítsen az USA-ban, hiszen Dél-Korea is háborús fenyegetésben van.

Talán végre kikopik ez a vallásos áhítat, ami még mindig ott él fertőzésként az emberek fejében, hogy kizárólag a neolib gazdaság az igazi kapitalizmus és minden más csak államszocialista tervgazdálkodás.

(#7) Colomb válasza Stauffenberg (#6) üzenetére


Colomb
csendes tag

Ne haragudj de ez azért így elég meredek. Értem én, hogy jó kis szitokszó ez a liberalizmus, meg na lehet itt fröcsögni és ellenségeket gyártani mindenbe is (megint).
De gondolom azt azért te is belátod, hogy mindenkinek hasznosabb lenne ha a világ egy mindenki számára elfogadott és önmagára érvényes normarendszert követne.
Mert igen alapvetőleg nem kellene senkinek agyon szterodoznia semmit, és minden cég, állam, vagy egyén a legjobb tudása, rátermetsége, és érdemei szerint juthatna előre.

Ez "talán" müködik az Olimpián ahol nem lehet doppingolni (elméletben), mert ha lehetne akkor úgy mindenki 100%-hogy doppingolna mert különben az amúgy legjobb sportoló is totál esélytelen lenne.
De mivel talán egy univerzális íratlan emberi vágy, hogy nem azt akarják látni az emberek kinek robban fel elöbb a szive a futóversenyeken talán ezért nem lehet.

A világgazdaság nem az Olimpia itt nincs nemzetközi szövetség akitől tartani kellene, aki kizárhatja a "csaló" versenyzőket, így amikor ezt valaki felismerte elkezdte szétkokszolni a többi ország kárára a mindenféle gazdasági szektorait.
Ha a többiek nem csinálják ugyanezt (Japán,EU,USA,....) akkor végük.
Ez nem olyan amit akarnak, hanem olyan amit csinálni kell mert ki van kényszerítve, ami nagy különbség!

Ajánlom figyelmedbe a liberalizmus szó értelmezését is:
"A liberalizmus, a szabadságot jelentő liberty szó után alapvetően a személyes szabadságon és törvény előtti egyenlőségen alapul, vagyis a szabad gondolatok széles spektrumát jelentő eszmerendszer, melyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg mint legfontosabb politikai célt."

[ Szerkesztve ]

(#8) Stauffenberg válasza Colomb (#7) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Bocs, de a neoliberalizmus egy közgazdasági fogalom. A (társadalom) politikai értelemben vett liberalizmusban teljes mértékben hiszek, de ne keverjük a fogalmakat.

(#9) Kotomicuki válasza Stauffenberg (#6) üzenetére


Kotomicuki
senior tag

Azért a zusát sem kellett félteni, amikor az "felsegítette" pl. a motorkerékpár-, vagy éppen az autó-gyártását a padlóról, netán a bankszektorát is kitömte, nem kevés állami pénzzel. Ha meg uezért beszólogat másoknak, akkor az ugyancsak nagyfokú aljasság a részéről - bár, ez utóbbi lassan szerves része lesz a zusa leírásának.

Japán azért tűnik kicsit szerencsétlenebbnek, mert vele már az 1904-5-ös, orosz (proxi-)háború lezárása óta - de lehet, hogy már a Kína elleni inváziójukkor... - , többször is kibaszarintottak a nyugatiak hatalmak a folytonos "nemtetszés-nyilvánításukkal", ha éppen sikerült vmit elérniük, vagy épp csak "megkapaszkodni" szerettek volna a hatalmi sakktáblán, de árulták már el őket szövetségesükként is és ez a mindig "meg kell hunyászkodniuk" még a mai napig kísérti őket és nem tudnak tőle (meg)szabadulni...

[ Szerkesztve ]

A regisztrációdat véglegesen kitiltottuk a következő ok miatt: III.10.8 Üdvözlettel: PROHARDVER!

(#10) kilua válasza Ribi (#4) üzenetére


kilua
senior tag

Láttunk már olyant a világtörténelemben hogy egy ország egy cégre politikai nyomást gyakorol...

(#11) Sempronius89 válasza Colomb (#7) üzenetére


Sempronius89
tag

Jártál te iskolába és mikor bent voltál akkor szorgalmas is voltál, csak emellett túl sok órát kihagytál..

Keverni a liberalizmust és a neoliberalizmust... :))

(#13) Stauffenberg válasza Kotomicuki (#9) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Én nem lennék ennyire szigorú az USA-val, csak szemléltetésnek tökéletes, hogy mennyire már-már vallási szintre emelkedett a piaci fundamentalizmus áhítata, miközben ők sem mindig tartották be és a 2008 utáni világban már ott is elkezdett kikopni, ahol korábban azzal mosták az emberek agyát, hogy ez az egyetlen legitim és létező megközelítése a szabadpiaci kapitalizmusnak.

Aztán emberek meg azon nyüsszögnek, hogy az EU rákényszeríti az Apple-re, hogy lehessen AppStore-on kívüli forrásokból is appot telepíteni és ez mekkora blaszfémia és egyenesen kommunista ármány a szabad piac normális rendjével szemben.

Hát nem tudom... megkérdezném kommunista ármány-e, hogy Japán és Dél-Korea után most már az USA is állami szubvenciókkal nyúl bele a piacba és példánál maradva öntik a pénzt a tech szektor kiválasztott tagjaira, eközben az EU a tech ipari innovációban teljesen le van maradva, de amint tesz (a három felsorolt országhoz képest) teljesen gyenge első lépéseket, azonnal visítás megy, hogy felszámolódik a kapitalizmus és bántják a szent tehenet (Apple). :D

[ Szerkesztve ]

(#14) Raysen623 válasza kilua (#3) üzenetére


Raysen623
addikt

Éppen ezért kell terjeszkedniük, túlságosan egy helyre van fókuszálva a chipgyártás.

A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.