Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz #17416704 #91180 üzenetére

Közben beugrott valami.
    Mintha a 1-2 hete használatbasn lett volna az említett gép és az akku benne volt.
    Sejthetőleg fel is töltötte talán.
    Mi van, ha ez a 8.2V jelenlegi töltés azt jelenti, hogy a 3x2 cella közül az egyik páros lement zárlatba és gyakorlatilag 2x ~4.1V teljes feltöltést látok?
    Létezik ilyen, hogy egy cella meghibásodás esetén ezt láthassam?

Dr. Szilikát:
    Most olvasom amit írtál.
    Igen, én is arra gondolok, hogy jó lenne szétkapni a pakkot, hogy kiderüljön tényleg mi a helyzet.
    Egyelőre nincs ötletem, hogy miként tudom szétszedni. (Asus A32-K53)

• Dr. Szilikát

őstag

válasz #17416704 #91180 üzenetére

10,8 V névleges, azaz 12,6 V töltési végfeszültség, amit külső tápról (CC / CV modul, labortáp) is rá lehet akasztani, esetleg lehetne játszani kevesebbel is.

De a töltés inkább azért szokott leállni, mert amikor egyik soros tag belső ellenállása megnő, a töltőáram hatására azon rögtön 4,2 V fölé ugrik a feszültség, viszont 4,25 V-nál a BMS lekapcsolja az egész telepet.

Ez ellen kisebb töltőárammal, azaz finomabb emeléssel lehetne fellépni (a laptop saját szabályzója nem "finomkodik", max. árammal akarna tölteni), de a hibás cella attól úgysem javul meg.

A terhelést is kevésbé fogja bírni, így hamar 2,5 V alá bukik, ott meg azért dob le a BMS.

Ha azt mondod, hogy jelenleg is 2,5 V alatt van valamelyik tag, lehetne éppen külső táppal adni neki, hátha a BMS "szivárogtat" rá annyit, hogy lassan felhúzza. De ez sem jelent megoldást. Szét kellene szedni akkut, mérni, cellákat cserélni.

Új hozzászólás Aktív témák