Hirdetés
- gerner1
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Asszociációs játék. :)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szabad e használt OLED televíziót venni?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chappy
tag
Heló!
Visszanéztem a fórumot, elég megosztottak a vélemények az Arcticcal kapcsolatban. Nekem egy 8 és egy 9 cm-es van/volt a régi házamban, a 8cm-es másfél éves, és még nincs baja (a másik pedig még csak fél éves). Most új házba 12-14 cm-es ventik dukálnak. Ahogy néztem edigitalon, kb az arcticnak a legjobb a hőszállítása (74 CFM), valamint nem is hangosak. Mivel sok forrás azt írja, hogy kb mindegy hogy 12 vagy 14, inkább 12 felé hajlok..
Viszont az 1-2 év azért eléggé nem jó. Főleg, hogy egy darab CO hűtőjük van, ami ráadásul PWM-es (nekem mondjuk ez a feature nem kell, így jobb lenne CO PWM nélkül). Az ilyen hiperfaszának beállíított japán duplacsapágyas kb mennyi ideig bírja? Vagy annyira új hogy erről még nincs tapasztalat?
Egyébként van olyan elérhető árú venti, ami egyértelműen jobb ezeknél az arcticoknál? legalább 65 CFM-hez ragaszkodok.Viszont ilyen világítás stb nem kell, pwm se fontos.
Most zalman z9 házam van, 4 ventit adtak hozzá (ebből 3 világítós, egy meg nem). Ezeknek kb mekkora CFM-je lehet? Sajnos fogalmam sincs hogy kell mérni, szerintem nem is tudnám megcsinálni, az adatot meg nem közölték sehol. Megéri ezeket lecserélni?
Üdv.
-
Chappy
tag
Az arctic-ok 125 m3/h-t tudnak ugyanennyiért, van pwm, hőérzékelős és "buta" is. Akkor hogy is van ez? Ráadásul a gari is ennyi.
-
Chappy
tag
Ok ezt értem, de akkor miért ír rá ennyit? Mert azt látom, hogy itt többen írtátok, hogy volt, de nem jobb, viszont máshol nemigen találok rá semmit, hogy nagyon szar lenne. Gondolom a saját honlapjukon nem írnának rá 74 cfm-et ha nem lenne annyi. A pro az tényleg vicc az 54 cfm-mel.
-
Chappy
tag
Na arctic F12 japán sapágyas pwm megjött. Hát 74 cfm papíron .... ÉS NAGYON FÚJ (jó mondjuk zalman házhoz adott gyárikhoz viszonítva)! Szóval nemhinném, hogy átverés az arctic. Ja és 1 méterről már alig hallom pedig 0.5 Sone. Szóval erről ennyit, majd meglátjuk, meddig bírja.
-
Chappy
tag
A halkabbnál, a hangosabbik (erősebb, még nem pwm) zaját meghalottam és mondom ez nem játszik, itt 4-en aludnának/tanulnának mellette. Mindenestre jó áron szerzek be, mert egyébként a jobb kategória. Az arcticot nem is néztem lassú üzemben, biosban pwm maxra van állítva. Nekem azért hűtsön rendesen, cpu legalább 2 magja mindig fullon és vga is mindig fullon van (éljen a gari...)
-
Chappy
tag
Heló!
Hűtéses kérdésem lenne, az alábbi képek demonstrálják "mi van":
A célfüggvény az, hogy minél kisebb GPU hőmérséklet legyen. Ha az oldalsó lap le van véve, akkor "bizonyos" terhelés alatt 63 fokos a gpu. Ha fel van rakva, de nem megy az oldalsó venti, akkor 62, ha meg megy az oldalsó venti, akkor 65 (ez befele fúj). Szobahőmérséklet változatlan volt, akárcsak a terhelés is. Szerintetek hogyan lehetne ezt javítani? A ház oldalán lévő ventilátor mindenképpen így igénytelenül lesz felfogatva, és lejjebb nem lehet rakni (ennek oka az, hogy kicsit szar a rács és a levegő befele idegesítő zúgást generál, ám 5 mm távolsággal kiküszöbölhető - ezt egyébként 5 ventivel próbáltam meg és mindegyikkel csinálja). A vga egyébként msi hd 7870, lefele fúj két venti (meg hűtőcsöves), a tesztek során 41-42%kal ment végig, ez jó is így. A légáramlást szeretném javítani.
Amik felmerültek ötletek:
-a vinyók fölé befér egy darab 12-14 cm-es venti (a dvd alá), de szerintem ez a vga-t nem hűti jobban
-a vga alá befér egy 8 centis venti, és van is. próbltasm a vga és táp közé berakni, kb semmi hatása nincs
-alulra tegyek valamit, ami még erősebben szívja be a levegőt?
-oldalra egyáltalán legyen, vagy csak hagyjam üresen, vagy az egészet borítsam le hogy jobb legyen a légáram?
-fordítsam meg a tápot, mert javítaná a hűtést?Mivel elég sok fórumot stb. néztem, elég össze-vissza ság alakult ki, és nem tudom mi lenne aj ó. Főleg, hogy itt direkt gpu-ra kell hűtés, cpu nagyon jól meg van a gyári hűtővel már két éve, vinyók is 24-28 fokon vannak.
Köszi előre is a segítséget!
Üdv.
-
Chappy
tag
válasz Killer01 #12490 üzenetére
Heló!
Ja ok, azt hittem még lényegesen többet lehet kihozni. A fenti/hátsó ventit nem piszkálnám, szerintem azok nem nagyon hatnak rá (vagy igen?). A hanggal most nincs baj, nem hangos. Az oldalsó lapot letakarjam, vagy csak simán hagyjam, hogy szellőzőn? (rácsos a kicsike)
Egyébként gpu hőfokot akarok javítani, az a tapasztalat, hogy 65 foknál kezd el instabil lenni, ha húzom.
[ Szerkesztve ]
-
Chappy
tag
válasz Killer01 #12493 üzenetére
Heló!
Először is köszi szépen a válaszokat! Na végigzongoráztam elég sok opciót az oldalsó falal. Igazatok van, de az útokor számára beírom, hogy ilyen elhelyezéssel (lásd előzmények) a Zalman Z9 plus házzal az volt a tapasztalat, hogy
a) ha oldalon befele fúj, vga 2-5 fokkal melegebb, akár hova rakod
b) ha kifele fúj (mentsük a meleget a vga-tól alapon) akkor 1-2 fokkal melegebb
c) ha letakarod azo ldalát (mintha nem lenne lyukas, akkor 1-2 fokkal melegebbA szobahőmérsékletet is néztem persze, nem változott.
Egyébként AC F14 a zalman helyett az elejére nagyon bejött. Viszont még maradt kérdés: a "háznyomás"-ról elég sok helyen találok okosabbnál okosabb írásokat. Az a kérdés, hogy hogy alakuljon a befele/kifele irányuló ventis légáram.
a) befele nagyobb mint kifele
b) kifele nagyobb mint befele
c) hülyeség az egész és ennyire nem kell vele foglalkozni, ha nincs köztük nagy különbség akkor jó? (szkeptikus vagyok, de valahúgy úgy érzem, hogy olyan nincs hogy ha befele nagyon sok levegő megy kifele semmi, az úgy marad, azért valahogy csak ki kell jönnie, nálam erre elég esélyes az oldallap)Sajnos drágább ventiket nem engedhetek meg magamnak, ac-k nekem bejöttek. A hátsó ventihelyen kívül egyébként mindenhova mehet 14-es és 12-es is. Szerintetek megéri 14-esbe fektetni? (egyébként nagyon félek sokat belelölni, mert nem olcsó és ha nem jó cseszhetem, a 8 napos termékvisszavitelit meg már eljátszottam az elmúlt félévben iponban és edigitalban is :-( ).
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- COOLER MASTER MASTERFAN SF360 ARGB HŰTŐ
- Minőségi ARGB ventik és modding nagy választékban most szuper akciós áron!
- LianLi ST120-3B white ventillátor szett (3db.) ARGB vezérlővel FEHÉR
- Akciós ventik / Arctic / Corsair LL 140 / Asus TUF 120mm
- Csere-Beszámítás! Corsair Icue Link QX120 RGB Ventillátor szett Starter Kit.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest