- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- No Voice in the Galaxy
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- gerner1
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Aktív témák
-
Yaye
őstag
''Arról nem _kell_döntened hogy a szomszéd nénit kinyírd-e''
Már hogy ne kéne? Minden reggel mikor szembejön a folyosón, el kell döntenem, hogy kinyírom-e vgy életben hagyom. Legalábbis wn31rd ezt írta:
''Ha megölöd az állatot, akkor a halála mellett döntöttél, ha nem ölöd meg (...), akkor az életben maradása mellett döntöttél. Amíg lehetőséged van befolyásolni a sorsát, addig nem tudod nem magadhoz ragadni az életéről való döntést.''
Vagyis a szomszéd néni életéről való döntés akár akarom, akár nem, minden reggel az én kezemben volna. Mi ez ha nem döntéskényszer?
Valójában mindig két döntésről van szó, amiket eddig nem választott szét határozottan senki:
#1 megváltoztatom-e (legalábbis megpróbálom, szádékosan, valamilyen konkrét céllal) más sorsát?
#2 ha igen, akkor hogyan?
Ezek szigorúan csak ebben a sorrendben következő döntések, de valódi kényszer az esetek túlnyomó többségében csak az első döntés esetében van, a másodiknál a legritkább esetben kerül csak sor döntéskényszerre, mikor olyan helyzetbe kerülsz, hogy (már) nem lehet elkerülni a más sorsának megváltoztatását. (emlékszik valaki a Jófiú című film legvégére?) A macskás helyzet nem ilyen, mert nem vagy kényszerítve sem a mesterséges életbentartásra, sem a megölésére, akármit is mond az orvos. Megteheted hogy (ha szükséges, fájdalomcsillapítás mellett) hagyod hogy magától történjen meg ami meg fog, akármi lesz is az. Nem muszáj az élet-halál urának szerepében döntést hoznod.
Azt persze előbb tényleg el kell döntened hogy akarod-e a szerepet vagy sem. De nem ez a döntés okozza jelen esetben a gondot. A topiknyitó (én úgy vettem észre) nem akarja, de valamiért mégis úgy érzi hogy muszáj. Én csak azt ragozom itt már millió hsz óta hogy nem, nem muszáj.
Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Ukrajnai háború
- Politikai mémek
- Vicces képek
- LEGO klub
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- OLED TV topic
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest