- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
Amik az alaplaphoz mellékelt optikai lemezen voltak, vagy a gyártó oldaláról letölthetők. Ott egyébként van egy ASRock 3TB+ Unlocker utility, lehet azt (is) kell telepíteni, mert másképpen nem kezeli rendesen a 2 TB+ merevlemezeket. Bár az hivatalosan a 32 bites rendszerekhez, illetve az UEFI nélküli alaplapokhoz készült, amelyeknél 2 TB-nál nagyobb rendszermeghajtót akarunk használni.
-
malibu
tag
válasz
King Unique #278 üzenetére
Nem volt még usb-n használva. Van külső dokkolóm, de ezt nem raktam bele. Most vettem meg, kicsomagoltam és beraktam. Mik a szükséges driverek? A rendszert frissítem rendszeresen. Ezzel kapcsolatban most nem raktam fel drivert. Alaplap sata driverét frissítettem, de az felismerte eddig is. Windowsban próbáltam frissíteni az illesztőprogramot, de a legújabb van telepítve elvileg.
Ezt a linuxosat lehet, hogy megpróbálom, de nem old meg semmit. Max látom, hogy a windows a hibás, ami így is valószínű. Egyébként toshiba p300 a típusa. Hátha hallott már valaki valami rosszat erről. -
King Unique
titán
Pont az a gond, hogy a fizikai lemezt csak 746 GB-osnak ismeri fel a Windows 7, mert normál esetben ilyennek kellene lennie a lemezkezelőben, mint az említve volt. A 32 bites XP-nél szokott ez gondot okozni, annál jelenik meg úgy. Ellenben a Windows 7-nél normál esetben nem kellene, sőt annak elvileg még a 32 bites verziója is tudja kezelni adatlemezként GPT alapon.
Az előzmények nem derültek ki, de ha korábban esetleg USB-n volt használva a HDD és elállítódott a MaxLBA, az okozhat még ilyen gondokat. De akkor mondjuk a BIOS-ban is helytelenül kellene megjelennie a HDD tárolókapacitásának. Amúgy a BIOS beállításait át lehetne nézni, hogy minden rendben van-e. Valamint esetleg ki lehetne próbálni pl. egy pendrive-ról bebootolt Live Linuxot, ami ha kezeli rendesen a 3 TB-os merevlemezt, akkor valószínűleg a Windows 7-nél nem stimmel valami. Viszont az megint derült ki, hogy a szükséges driverek telepítve / frissítve vannak-e.
-
malibu
tag
válasz
King Unique #276 üzenetére
GPT-ben 746,39, MBR-ben 746,52 Gb-nak ismeri fel a windows. Nincs rajta kötet. Teljesen üres most. Lehet ide-oda konvertálgatni simán. Lehet formázni és mindent enged, csak nem ismer fel többet. Csináltam kötetet, de az az egészet lefoglalja (746 GB) és ennyi. Nem marad felesleges hely.
Amúgy ahogy bekötöttem, 746 Gb-nak ismerte fel. Szóval nem csak ennyit engedett, vagy nem engedett kötetelni, formázni, hanem ezt írja teljes méretnek. Hard disk sentinel figyelmeztet, hogy 2794 GB a teljes méret és nézzem át. De nem tudom mit és hol kellene átnézni. Mihez keressek drivert? Alap windows hdd driver frissítést, vagy konkrétan ehhez a merevlemezhez kellene valahonnan driver, vagy mi kellene? Windowst frissítem rendszeresen. -
King Unique
titán
A 64 bites Windows 7 -nek (is) simán kezelnie kellene GPT alapon a 3 TB-os merevlemezt, pláne másodlagos (adattár) meghajtóként. Ha először MBR-re lett inicializálva, akkor a rajta lévő kötet törlése után a lemezkezelőben át lehet konvertálni GPT-re. Vagy parancssorban a DiskPart segítségével. Majd utána a nem lefoglalt területen létrehozni egy új kötetet. Ennek a módszernek normál esetben működnie kell.
Ha a BIOS-ban tényleg az eredeti tárolókapacitásával (3 TB) jelenik meg a HDD, akkor elvileg az tudja kezelni, elvileg. Ha Windows 7 alatt a GPT-re konvertálás előtt is 746 GB-os fizikai lemezként jelenítette meg a lemezkezelő, akkor lehet valami driveres probléma van, ha nem az alaplap az oka. Ugyanis ilyenkor normál esetben a lemez valós tárolókapacitásának eleve meg kellene jelennie a lemezkezelőben és egy MBR-re inicializálás után "csak" a 2 TB feletti lemezterület nem lesz használható (példa).
-
malibu
tag
Sziasztok!
Vettem egy 3tb-os merevlemezt. Win7 64 bit van a gépemen
Elsőre MBR lett, aztán konvertáltam GPT-re lemezkezelőben, de csak 746 Gb-nak ismeri fel.
Alaplapom nem a legújabb, de szerintem nem az a gond. 8 magos procit, ddr3-at támogat, szóval nem hinném, hogy a 3 tb gond lenne neki. Amúgy ezt hogy tudom megállapítani?A hard disk sentinel felismeri, mert ezt az üzenetet írja mellé.
Valami más programmal próbáljam formázni, vagy mi lehet a baj?
-
smgbas
csendes tag
válasz
King Unique #272 üzenetére
Köszönöm!
-
King Unique
titán
-
smgbas
csendes tag
Sziasztok!
Vettem egy új winchestert adattárolás céljából (program, film, etc.), érdeklődni szeretnék, hogy mit használjak, GPT-t vagy MBR-t? A mérete 2TB. Van egy másik HDD is a gépben, az 1TB és azon MBR van. Lehet az új is MBR? Az 1TB-osról szeretnék jó pár cuccot áttenni erre a nagyobbra.
Előre is köszi!
-
palesz53
senior tag
Talán jó helyre írom, bár elég összetett a történet. (Ha tegyem máshová, mondjátok pls!)
(Egy 4 éves Asus notebookról beszélek. Lementettem róla ami kellett.)
Az áprilisi win10 frissítés után folyton kékhalál volt. Gondoltam újrateszem. Nem ment végig a telepítő.
Próbáltam az ms telepítőjével készített dvd-ről és pendriveról is (de rufus-szal készítettel is, egy másik gépen).
(Elvileg tudja az alaplap az uefi-t, de ha engedélyezem, akkor a telepítés legelején megáll. Így maradt a legacy.)Ezután tiszta telepítésként próbálkoztam (törölve mindent), de így sem megy a telepítés.
Ekkor jött egy 8.1 (ami a 10 előtt volt a gépen).
Ez felment. Frissítette magát egy databig, majd a frissítések megálltak (és hiába indítom újra, nem megy).
Win10-re frissíteni újfent nem tudom, a telepítő azt írja, hogy nem ismert okból nem tudja megcsinálni.
Gondoltam újrateszem ezt a 8.1-et.
A vicc kedvéért nem megy... Tiszta telepítés sem.Ekkor jött a géphez adott eredeti dvd, ami végül felment (mint kiderült, ez is 8.1), ez előtt is teljes törlést csináltam.
A számomra legérthetetlenebb: a telepítés elején ugye feldobja a partíciókat. Ha nem hagyom "egyben" az egész lemezt egyetlen partícióként (hanem az os-nek leválasztok egy 350 gigát az 1 Tb-ből), akkor egyetlen telepítés sem sikerült. Mindegyik esetben megállt.
Ha egyetlen partíció van, akkor települ.Hol lehet a hiba? Lehet gond a hdd-vel? Vagy vhol ütközés lenne (bár mint mondtam többször is töröltem a partíciókat, formáztam őket)?
Elképzelhető lenne mégiscsak uefi-ra átlépni és gpt partícióra átállni? Segítene vmit?
Köszönöm előre is a reagálásokat, tippeket!
-
KonzolKartel
őstag
válasz
King Unique #57 üzenetére
Hali!
Xbox One-os topikból átirányítottak, hogy itt több segítséget kaphatok. Xbox One-on totál tönkrement a HDD-m. Vettem egy 1TB-s merevlemezt, amin az erre írt scriptet lefuttatva létrehoztam a kellő partíciókat, majd átmásoltam a szükséges fájlokat. Betettem a gépbe, de sajnos boot helyett fekete képernyőt kapok. Ha recovery módban indítom, és megpróbálom felrakni az Offline update toolal(OSU) recoveryből a rendszert, akkor 56%-nál megáll. Ahogy néztem 56%-nál kezdené telepíteni az új rendszert, addig csak másolja a megfelelő fájlokat. Xbox One témán felmerült, hogy lehet hiányzik az MBR, és azért nem tud bootolni. Szereztem egy működő Xbox One 500GB-s HDD-t kölcsönbe, ha esetleg az segítség...
-
King Unique
titán
válasz
Winchester95 #266 üzenetére
Erről valami konkrét screenshot, meg hogy milyen Windowst próbálsz telepíteni, milyen gépen, milyen boot mód szerint stb?
Normál esetben nyilván fel kellene ismernie a BIOS-nek és a Windows telepítőjének a HDD valós tárolókapacitását. Ha rajta van egy korábbi telepítés maradéka, vagy nem stimmel az MBR / GPT, akkor grafikus felületen és parancssorban a DiskPart használatával szokás törölni a szükséges partíciókat, vagy akár a teljes lemezt.
-
Winchester95
őstag
Sziasztok!
Telepíteném a windowsot(bármelyiket)
1db 1tb os új winchesterem van.
Lát a telepítő 1 500mb os windowsos larticiot amire nem tudok telepíteni. Az 1tb ot nem látja.
Ilyennel még nem találkoztam.
Szerintetek? -
King Unique
titán
válasz
kriszitan #264 üzenetére
Az, hogy a hardver állítólag nem kezeli rendesen az NVMe SSD-t, az már nem particionálási, illetve nem is MBR / GPT probléma... Van Asus és egyéb notebook topik, valamint Flash SSD topik is, ahol lehet fejtegetni a hardverrel és az SSD-vel kapcsolatos rejtélyeket...
A bootolási opciókat, a lemezkép kiírását pendrive-ra pedig nem összevissza kell állítgatni és próbálgatni, hanem a Legacy BIOS / UEFI boot- és telepítési módnak megfelelően! Ha állítólag sikerült feltelepíteni az SSD-re a rendszert, akkor a Windows 10 telepítője elvileg felismerte és megjelenítette közben a lemezlistában. Utána pedig normál esetben bootolnia is kellene róla. Illetve ilyenkor a boot menüben pl. UEFI-s telepítésnél a Windows Boot Manager opciót kell keresni, annak kell első helyen lenni, nem magának a háttértárnak.
-
kriszitan
csendes tag
válasz
King Unique #263 üzenetére
Na szóval, köszönöm a tippeket, habár ezt mindet megcsináltam és 2 napos fórumozás után se tudtam megoldani amit szeretnék.
A problémám az, hogy habár .m2 slotban van a PM961, annak ellenére az istenért se ismeri fel a BIOS/UEFI,
CSM OFF- SECURE BOOT ON -ban sem és legacy -csm -ben sem, legalábbs bootolni nem tudok róla.
A win 10 telepítő, USB 3.0 GPT ÉS MBR-hez küln is csináltam Rufussal, valamint dvd-re is kiírtam, ennek ellenére se tudok bootolni a PM961-ről.
Telepítésnél megcsináltam a diskpartot többször már, list disk/select/clean / format / primary partitcionálás, fel is rakja simán a windowst gond nélkül, mind MBR-ben mind GPT-ben is. de bootolásnál nem hozza fel opció ként, valamint a hozzáadható opciók között sincs, de a windows látja. (másik SSDről indítva)
Számítógép típusa ACPI x64-alapú PC (Mobile)
Operációs rendszer Microsoft Windows 10 Pro
Opr. javítócsomag -
Internet Explorer 11.125.16299.0
Edge 41.16299.15.0
DirectX DirectX 12.0
Számítógépnév DESKTOP-ASNCG5R
Felhasználó neve Krissz
Beléptető tartomány DESKTOP-ASNCG5R
Dátum / idő 2018-02-19 / 16:30Alaplap:
CPU típusa Mobile QuadCore Intel Core i7-4710HQ, 2700 MHz (27 x 100)
Alaplap neve Asus N751JK Series Notebook
Alaplapi lapkakészlet Intel Lynx Point HM86, Intel Haswell
Rendszermemória 8074 MB (DDR3 SDRAM)
BIOS típusa AMI (03/11/2015)Megjelenítés:
Videokártya Intel(R) HD Graphics 4600 (1 GB)
3D gyorsító Intel HD Graphics 4600Háttértár:
IDE vezérlő Realtek PCIE CardReader
IDE vezérlő Szabványos SATA AHCI-vezérlő
Háttértár vezérlő Microsoft tárolóhely-vezérlő
Háttértár vezérlő Samsung NVMe Controller
Lemezes meghajtó HGST HTS721010A9E630 (1 TB, 7200 RPM, SATA-III)
Lemezes meghajtó NVMe SAMSUNG MZVLW256 (238 GB)
Lemezes meghajtó Samsung SSD 840 EVO 120GB (120 GB, SATA-III)
Optikai meghajtó MATSHITA DVD-RAM UJ8E2 S
SMART merevlemezek állapota OK
DMI:
DMI BIOS gyártó American Megatrends Inc.
DMI BIOS verzió N751JK.205
DMI rendszer gyártó ASUSTeK COMPUTER INC.
DMI rendszer termék N751JK
DMI rendszer verzió 1.0
DMI rendszer sorozatszám EAN0BC05765144A
DMI rendszer UUID 97BE7107-AB8C46BB-81A054A0-50897C3B
DMI alaplap gyártó ASUSTeK COMPUTER INC.
DMI alaplap termék N751JK
DMI alaplap verzió 1.0
DMI alaplap sorozatszám BSN12345678901234567
DMI burkolat gyártó ASUSTeK COMPUTER INC.
DMI burkolat verzió 1.0
DMI burkolat sorozatszám EAN0BC05765144A
DMI burkolat címke No Asset Tag
DMI burkolat típus NotebookBIOS tulajdonságai:
Gyártó American Megatrends Inc.
Verzió N751JK.205
Kiadás dátuma 03/11/2015
Méret 6 MB
Rendszer BIOS verzió 4.6
Boot eszközök Floppy Disk, Hard Disk, CD-ROM
Képességek Flash BIOS, Shadow BIOS, Selectable Boot, EDD, BBS, Smart Battery
Támogatott szabványok DMI, ACPI, UEFI
Bővítési lehetőségek PCI, USB
Virtuális gép Nem
Alaplap tulajdonságai:
Gyártó ASUSTeK COMPUTER INC.
Termék N751JK
Verzió 1.0
Sorozatszám BSN12345678901234567
Címke ATN12345678901234567Kb ez lenne, ha valami info kell még akkor írjátok és szerkesztem.
Szóval elsődlegesen szeretném rendszer meghajtónak használni, ha az nem jön össze sehogy, akkor viszont a következő problémám, hogy relatíve lassú az ssd egy nvme meghajóhoz képest. Papíron legalább 4x ennyit kellene tudnia, valamint a samsung magician nem is látja támogatott eszközként.
A samsungos nvme driver van fent, de nem vagyok benne teljesen biztos, hogy az megfelelő neki. Elvileg van hozzá olyan ami biztosan jó, de sehol se találom a letölthető változatot.Kérlek segítsetek!
-
King Unique
titán
válasz
kriszitan #262 üzenetére
Üdv!
Ha rendszermeghajtónak lesz használva az SSD, akkor az MBR / GPT Windowsnál a Legacy BIOS (MBR) / UEFI (GPT) boot mód szerinti telepítés függvénye. Tehát, ha ezek nem stimmelnek, akkor már a telepítés sem fog menni, mert pl. UEFI-nél nyilván nem lehet a Windowst MBR lemezre telepíteni. Ha nincsen rajta semmilyen fontos adat, akkor egy ilyen ütközésnél törölni kell a "lemezt" a telepítő grafikus felületén, vagy parancssorban a DiskPart használatával.
"fel is raktam az ssd-re a win10-et, de újraindítás után a bootnál mintha nem látná az egészet, a telepítő meg azt írja hogy eltérő stílus-GPT van, amire nem telepíthetek."
Ez megint nem világos, mert ha az előbb részletezett dolog nem stimmel, akkor már a telepítés sem fog menni. Aztán az sem derült ki, hogy a telepítési adathordozó (pendrive) hogyan és milyen programmal lett elkészítve. Ahogyan az sem, hogy a(z UEFI) BIOS-ban milyen bootolási opciók lettek beállítva, a megfelelő boot eszköz lett-e kiválasztva stb. Illetve a laptop ezen jellemzői sem voltak említve, de a gyártó oldala alapján viszonylag újabb típus Windows 8.1-gyel előtelepítve. Az ilyenek pedig rendszerint már mind UEFI-sek szoktak lenni.
-
kriszitan
csendes tag
Sziasztok!
Vettem ma egy Samsung PM961 M2. NVMe SSD-t.
A tervem vele a következő: rendszert tartanék rajta, meg 1-2 gyakran használt játékot.
A kérdésem az lenne, hogyan tudnám ezt megtenni ? Az MBR és GPT nekem még új , SATA III-hoz voltam szokva, annál nem is foglalkoztam ezzel.
Windows 10-es bootolható usb 3.0ás driveot csináltam már, fel is raktam az ssd-re a win10-et, de újraindítás után a bootnál mintha nem látná az egészet, a telepítő meg azt írja hogy eltérő stílus-GPT van, amire nem telepíthetek.Ha valaki el tudná nekem magyarázni, hogy mit milyen sorrendben csináljak, és mit mi után, azt nagyon megköszönném.
Egy ASUS N751JK laptopon szeretném megoldani a történetet!
-
Bavarian35D
újonc
válasz
King Unique #260 üzenetére
Koszonom valaszod, sima HDDrol tudok bootolni csak az SSDrol nem..es mar 2db SSDvel ks probaltam..felteszem a kerdest akkor mashol is. Koszi megegyszer.
Ui.: vegig zongoraztam amit a HP oldalan irnak, semmire sem jutottam vele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Programozás topic
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Álmodtam egy nagyot! Persze! Hisz alszom! WD Red 3.5 8TB 5400/256MB (WD80EFAX) Ingyé FOX!
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 37.000.-
- WD Black SN850X 2TB - garancia 2028-ig
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! XFX Quicksilver Magnetic Air RX 9070 XT 16GB GDDR6 Videokártya!
- Xiaomi 13T Pro 12/512GB, Kártyafüggetlen, Kijelző enyhén beégve, Garanciával
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest