- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Okos Otthon kezdőknek
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szten Márs
nagyúr
Nabasszus, most látom az utolsó mondatodat. Nem, a Fender akusztikusoknak nem, hogy jobb hangja nem lesz ebben az árkategóriában, de rosszabb lesz. A húrok rezgéseit a tetőnek át kell vennie, a gitár tetejének rezegnie kell, ez döntő fontosságú a hang szempontjából. A Fender ebben az árkategóriában csak rétegelt tetejű gitárokat gyárt, a Cort pedig tömör tetejű, ami sokkal kedvezőbb a rezgések átvétele szempontjából, szabadabban tud rezegni stb stb, és ahogy mondtam ez igencsak meghatározza a gitárok hangját.
Alapvető követelmény(nek kéne lennie) egy akusztikus gitárnál, hogy a fedlap legalább tömör fából legyen, de sajnos igen sok rétegelt tetejű gitár kapható mindenfelé - sőt, a nagyobb neveknél - pl. Ibanez, Fender - még olyan árkategóriában is sokszor rétegelt az akusztikus gitárok fedlapja, ahol már más, kevésbé neves, de egyébként teljesen korrekt gyártók tömör fából csinálják.
-
Szten Márs
nagyúr
Igen, szerintem is a koptatóra gondolhatsz - mondjuk nekem sem tetszenek, ráadásul döntően ujjal pengetek, így funkcionálisan is feleslegesek, de a legtöbb gitáron ott vannak. Amúgy western gitár minden akusztikus fémhúros, szóval ez a Cort is, akkor is, ha nincs rajta koptató.
Ja igen, írtam, hogy 10-es húrok feltevésével teheted könnyebben játszhatóvá a gitárt, de van egy másik mód is: felteszel egy kápót az első bundra, és úgy engeded le a húrokat, hogy ugyanúgy a standard E-a-d-g-h-e' hangokat adják az üresen, lefogás nélkül pengetett húrok. Ekkor rövidül a rezgésbe hozandó húrhossz, ez csökkenti a húrfeszültséget, könnyebben lenyomhatóak lesznek a húrok. Persze ez egy relative nyakatekert megoldás, meg minden pozíciójelző mást fog így jelenteni, mint alapból (mondjuk gondolatban mindössze egyet kell őket csúsztatni), szóval csak akkor ajánlatos, ha még mindig túl keménynek tartod a húrokat.
Amúgy, ahogy írták előttem, meg fogja szokni az ujjad a húrokat. Én 11-es húrokkal tanultam, olyan húrmagasság mellett, ami a Mount Everesttel vetekedett, fájt is piszkosul, de hozzászokott az ujjam, most 12-es húrokat használok (normákisabb gitáron) és abszolút kényelmes.
-
Eastman
addikt
Szerintem a koptatóra gondolsz...
A felsőn (klasszikus gitár) nincs, az alsón ("western" gitár) van koptató. Ez pusztán kényelmi szempont. Pengetővel nem karcolod meg a második összeállításban a gitár-testet, ennyi.
A "pick-up védő" ált. elektromos gitáron a hangszedők műanyag vagy fém "tokja", a testen a húrok alatt helyezkedik el.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Új belépőszintű Motorola árára derült fény
- Iqos cigaretta
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Tesla topik
- További aktív témák...
- Ohh! Dell Latitude 7430 "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 14" -60% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- DJI Air 2 Fly More Combo drón szett 3 akkuval, megkímélt állapotban
- Samsung Galaxy A12 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- DJI Air 2 / Air 2s drón akkumulátor
- Latitude 5520 27% 15.6" FHD IPS érintő i7-1185G7 16GB 256GB NVMe IR kam gar
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Apple iPhone 14 Plus 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest