Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• joghurt
    addikt
    válasz Mp3Pintyo üzenetére #9

A szöveges prompt mindegyik esetben "coffee cup"-ot generált. Viszont a "steaming coffee cup" tényleg nem az amerikai félliteres papírkávé, hanem csésze. (Még az amerikai Java logójában is.) Szóval az a szöveges promptot előállító LLM dolga, hogy ő mit tart egy reggeli jellegzetes részének. És ha akartam, itt avatkozhattam volna be akár szalonnás rántotta, akár filteres tea vagy narancslé, akár lágytojás vagy háromszög szendvics irányába terelve a menüt. Vagy a forró italokat teljesen kitiltva - ami a valóságnak jobban megfelel, de erős reggeli-szimbólum.

A szöveges rész tesztje épp az LLM-ek asszociációs és ötletelési képességéről szólt. Ha tényleges eredményt szerettem volna, akkor már képgenerálás előtt finomíttatok a szövegeken, kidobom a teljesen fantáziátlan ötleteket, és gyártatok újabbakat.

A képgenerátoroknak a megadott szöveg alapján kellett (volna) dolgozniuk. Van, amikor már a stílus sem jött össze ("monochrome, SVG style"), de az ábrázolt tárgyak valószínűleg elég jól voltak címkézve a tanulási mintában ahhoz, hogy "coffee cup"-ra ne rántott húst kapjak.

Az emberekhez azért annyi megjegyzést, hogy bár a tanítási mintában nyilván sok az ázsiai (akár ferde szemű, akár indiai) nő, de ha én kérek képet egy lányról, az nagy valószínűséggel fehér lesz. Különösen a túltolt faji egyenlőség botrányok után már nem kiskínai fog a Balaton partján játszani.
    A tanítási mintaszám azért sem releváns, mert ezek a rendszerek tudnak általánosítani. A mintájukban valószínűleg erősen alulreprezentáltak az arab női arcok, mégis simán generálnak ilyen képeket. Nagyon leegyszerűsítve megvan a férfi és női arc, és a fehér és arab arc közötti jellegzetes különbség, így fehér nő és arab férfi képéből is el tudnak jutni egy arab nőhöz.

• UnA
    Korrektor
    válasz Mp3Pintyo üzenetére #7

Az nekem is tetszik.

Ezek ugye nagyrészt amerikai fejlesztések, ezért a reggelizésről csak a vacak kávé jut eszükbe 🙃

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés