- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Dany007: Kiakasztó frissítések
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Aktív témák
-
lajos0001
tag
Azt látom, hogy azok fognak jól járni az új árakkal, akik vállalják az 1 éves csomagot tv + telefon + 1000-es net együttes előfizetésével, és aktívan használták/használják a vonalas és/vagy a mobilszámok hívását a vezetékes digis számról (azaz havi minimum 3-4 óra telefonforgalmuk van), mert a tarifacsökkenésből adódó mínusz simán felül tudja múlni az 1 éves csomag havi átlagolt áremelését.
Jó, az egyéni, hogy kinek mi a sok (bár szerintem havi 4 óra telefonálás nem számít soknak). Ez természetesen ott pech, ahol a csomag megléte mellett a telefon ténylegesen be sem volt kötve, ill. be volt, csak nem használták. -
lajos0001
tag
válasz
Ajtonion #63964 üzenetére
A kérdés az, konkrétan mi, mennyi lenne a feladata a routernek, vagyis Te mit szeretnél vele elérni. Egyértelmú választ információid hiányában nem lehet adni. A vasuk nem teljesen azonos, a beállítási lehetőségeik sem 100% azonosak. A RT-AC66U B1 (a B1 miatt) kicsit újabb konstrukció, én a RT-AC68U-t kicsit nagyobb teljesítményűnek tudom (bár a "teljesítmény" itt nem egy jól definiált fogalom!). Nagyon elemi, egyszerű feladatokhoz szerintem mindkettő OK (bár a hozzáértők majd kijavítanak, ha nem így van ...).
A wifinél minden eset egyedi, mert millióegy tényezőtől függ, abszolút nem csak a routertől, nincs generális válasz.
-
lajos0001
tag
válasz
zsotyo #63947 üzenetére
Ellenőrizd, hogy be van-e kapcsolva a hardveres nat a routerekben (ha nincs, az okozhat simán ilyen lassulást). Ezen kívül némely 3rd party firmwarek sem támogatják a hw-es natot.
Mennyi ramod van? Ha kevés, az is baj.
Ezenkívül: ha a digi új szolgáltató Neked, akkor CSAK a saját routered esetében router gyári beállításokra reset célszerű, és kézzel nulláról beállítani újra mindent (ennek hiánya is lehet gond). A digis eszközt természetesn ne reseteld.
-
lajos0001
tag
válasz
mouzrr #56920 üzenetére
Nem ártana megnézni ténylegesen is a dobozokat, valóban tele vannak-e. DE: még ha tele is vannak, ezzel együtt én bemennék üfsz-re, megsürgetném a dolgot, és nem hagynám magam lerázni. Legyen nyoma írásban is a dolognak, minden részlettel együtt, amit tudsz. Nem igaz, hogy ezt nem tudják simán megoldani (kivéve: ha nem is akarják). Minthogy tapasztalat szerint ez hely-, idő-, stb.-függő legtöbbször, akár szerencséd is lehet. Ha szerződéstől 10 nap után jött a szerelő, az szerintem mindenképp pozitív (bár ilyen gyorsak lennének mindenhol).
-
lajos0001
tag
válasz
dchard #52107 üzenetére
1. Még egyszer leírom, lassan (kommentár nélkül): nem az volt a kérdés/probléma, hogy hol van leírva, hogy mit kell átnézni, sem az, hogy mi az átnézendő (mert ez világos). Az nem derült ki a korábbi hozzászólásokból, hogy az érintett kollégánál ténylegesen mit néztek át eddig, milyen lehetséges okok vannak már kiszűrve. Ennyi.
2. "Mondj néhány példát, mert ez az (a konkrétumok) amik a hozzászólásaidból rendre lemaradnak."
Simán lehet pl. 1 vagy több beiktatott toldás vagy bármilyen nem tökéletes kontaktus bárhol, ahol kábel csatlakozik más alkatrészhez, ez épp elég számú potenciális hibaforrás, aki szerelt kábelt, az nyilván tudja. Ezek mind csökkentik/csökkenthetik a user által mérhető sebességet. Más kérdés, hogy szöszölős munka mindezt végigcsekkelni.
Egyébként megjegyzem: a hozzászólásaimban konkrétumokat írok, amikor konkrétumokra van szükség. Ha valaki ezeket szelektíven olvassa (vagy egyáltalán nem olvassa), az nem az én problémám, és nem engem minősít.3. "Szerinted a DIGI nem egy profitorientált multi, hanem szeretetszolgálat? "
Ilyenre felesleges válaszolnom, ez a stílus nem engem minősít. Ennyi. -
lajos0001
tag
válasz
dchard #52093 üzenetére
1/ Információ hiányában egyelőre nem tudjuk, mit néztek át.
"Ha a kolléga úrnál már mindent átnéztek (saját router, hálózati kábel, PC sb.) és biztosan nem a lakás hálózatban van a gond, akkor ott lassulás van és kész, ha akarnának sem tudnának vele mit csinálni, hacsak nem a gerinc torlódik, mert azt lehet bővíteni relatíve fájdalommentesen. De ha a GPON port torlódik, akkor így járt."
Ez nem így van, mert a lakáson kívüli hálózati szakaszon is lehet nyugodtan egyéb x db hiba, amely bővítés nélkül is megoldható. Amíg ezt nem vizsgálták meg, felesleges és teljesen értelmetlen dolog kijelenteni, hogy "ha akarnának sem tudnának vele mit csinálni". Egyelőre nem tudjuk, ténylegesen mi volt, és mi nem.
2/ "És nem járok ide pampogni megállás nélkül, mert semmi értelme." Ez igen dicséretes.
Tudomásom és tapasztalatom szerint az emberek nem "pampognak" itt, hanem hozzászólnak dolgokhoz, leírják a tapasztalatukat, stb. A fórum többek közt erre (is) való. Az, hogy valaki (adott esetben Te) valamivel nem ért egyet, még nem jogosít fel senkit arra, hogy mások hozzászólását "pampogásnak" minősítse, még akkor sem, ha adott esetben a másik hozzászólónak nincs igaza.
3/ Ezenkívül: azért, hogy ha valamit nem értesz (vagy nem értesz vele egyet), nem érdemes azt (reális érvek helyett) bármiféle indokolás nélkül "maszlagnak" minősíteni, attól az még tény marad.
-
lajos0001
tag
válasz
wwenigma #52091 üzenetére
Minthogy x példa volt arra, hogy igen hamar, akár bekötéskor is már megvan a 900+-as sebesség, ebből nyilvánvaló, hogy a 72 óra nem egy szükségszerűen kötelező kritérium, felesleges ragaszkodni hozzá. Olyan ellenben volt már, hogy egyszerűen elfelejtették aktiválni. Olyan is volt pl, hogy más szolgáltatótól jövő user a régi routerbeállításokkal próbálta használni a teljesen más beállításokat igénylő digis csomagot, vagy csak nem indította újra a routert (ha nem profi a user, nem kötelező ezt tudnia, van ilyen).
-
lajos0001
tag
válasz
xeon forever #52088 üzenetére
x példa volt rá, hogy az 1000-es csomag már a bekötéskor is 900+. Nem a késöbbi aktiválás a jellemző gyakorlat.
-
lajos0001
tag
válasz
dchard #52077 üzenetére
Sehol nincs az márványba vésve, hogy ami jó, annak feltétlenül kötelező drágának is lennie, és ami meg olcsó, az garantáltan túró is. Ez csak a multik szövege, akik mindenkivel azt akarják megetetni, hogy csak az övék a jó, ezért lehet az drága. Nagyon unalmas... És talán nem kellene kategorikusan hülyének minősíteni mindazokat, akik ezt nem veszik be.
Ezen kívül a BMW és Suzuki árkülönbsége itt nem túl jó példa, mert nagyságrenddel nagyobb, mint két internetcsomagé, mégha az egyik bérelt vonal is. -
lajos0001
tag
válasz
Peltár #52068 üzenetére
Félreértesz. Nem védem a digit, tuti, hogy van hiba a rendszerben, HA egyébként a mérést végző konfig mindenben oké. A 150 felfele lehet oké, de a 375 lefele nem az, akkor sem, ha a garantált felett van. Az azonban lényeges, milyen a sebességprofil egy 24 óra alatt. És egyébként: szerény megítélésem szerint teljesen normális, hogy az emberek általában nem azért vesznek gigás csomagot, hogy csak a garantáltat kapják.
====
"az esetek 90%-ban a szolgáltatók legalább a beígért sebesség 2/3-át nyújtani tudják, nem csak a harmadát."
Hogy mit nyújtanak vagy mit nem : nem tudok erre vonatkozó szabályról, tudtommal az, hogy csak 1/3 a garantált, az önmagában nem számonkérhető, de ha csak ezt tudnák stabilan nyújtani, az igen szánalmas lenne. Mellesleg: az is jól lehetséges, hogy a 375/150 csak túlterhelt hálózat esetében, nem hosszú periódusokban van. Amíg nincs elegendő számú mért eredmény, ezt nem lehet tudni.
-
lajos0001
tag
válasz
Core2duo6600 #52070 üzenetére
nyilván sehogy. nem tudom, miért gondolod. ezért írtam azt, hogy a digi sokkal többet lát admin jelszóval.
-
lajos0001
tag
-
lajos0001
tag
válasz
Peltár #52062 üzenetére
1/ tény, hogy kevésnek tűnik, de nyugodtan előfordulhat. DE nem feltétlen azért, mert Érd, hanem egyéb okok miatt is: pl. túl sok torrenthuszár a szegmensen, alulméretezett hálózat, minimum követelmény alatti, agyonterhelt pc, túl sok toldás, tré kontakt/hegesztés, stb...
2/ igen: a user ezt látja (a digi admin jelszóval sokkal többet lát)
3/ nem lehet
=========
" leterheltségtől függően, általában azért 600 MBit körül meg" : ez leterheltség-, hely-, hálózat- + x egyébtől is függ, és, sajnos, van olyan, hogy nincs 600 (elég baj is annak, akit érint).
Ezen kívül: 1 mérés nem mérés: az igazi kérdés az, mennyire állandó a 375/150, mert nagyon nem mindegy, hogy 1 nap alatt 15 percig ilyen, vagy 7/24-ben.
Miheztartás végett: stabil 150 felfele sebességgel a tapasztaltak szerint sok más gigás csomagos digis nagyon boldog lenne. A 375 lefele trén hangzik (az is), de a zörgést sokszor elhajtják azzal, hogy a garantált felett van.
-
lajos0001
tag
válasz
xeon forever #51971 üzenetére
A digis eszközt nem kívánnám (pláne otthon) gigás routerként használni, tekintve, hogy a sajátom sokkal különbnek bizonyult, ezenkívül otthon 1 hálózatom van.
Aki meg otthoni környezetben 2 külön hálózatot tart fenn (bár nem hinném, hogy túl sokan vannak ilyenek, az átlagos (nem profi IT-s) user szerintem kevéssé valószínű, hogy ezt teszi), és így kívánja megoldani a szétválasztást, ám tegye, ha jónak látja, szíve joga... Ez azonban még semmit sem javít a digis eszköz képességein (a wifije sem túl acélos), továbbá túl komplikált. A VLAN 1 eszközzel sokkal szimpatikusabb megoldás, ahogy #51972-ben Geth kolléga írja.
#51972: +1: a lényeg valóban ez: "a kevésbé kontrollálható eszköz mögé tennéd az okosabbat. Kár erőltetni."
-
lajos0001
tag
"az ONT mögé rak valaki egy routert, de az ONT is megmarad routerként az szerintem nettó hülyeség."
+1
"A DIGI által adott ONT eszköz el tud látni egyszerű router funkciókat önmagában. Vannak korlátai, hardveres (pl. portok száma) és szoftveres (szegényes feature halmaz) is.
Biztos rengetegen vannak, akiknek ez elég. Nekik nem kell másik eszköz, használják egészséggel."Ez a lényeg. Akár az összefoglalóban is lehetne így helye.
-
lajos0001
tag
válasz
xeon forever #51948 üzenetére
Ha visszaolvasod figyelmesen a korábbi bejegyzéseket, látsz eleget.
-
lajos0001
tag
válasz
xeon forever #51945 üzenetére
Már sokszorosan bebizonyosodott, hogy a digis eszközök lebutított kezelőfelületéről többféle olyan beállítás hiányzik, amelyeket igényesebb userek egyébként igényelnek és használnak. A megoldás ilyenkor a saját eszköz használata bridge módos digis eszköz után kötve. A gigás portszám nem az egyetlen lényeges tényező.
Ezen kívül olyan tapasztalat is létezik, hogy a digis eszköz(ök) wifije nem minden esetben kelégítő a usernek, és ezért preferálja a saját eszköz wifijét.
-
lajos0001
tag
válasz
Brenor #51754 üzenetére
1/ tapasztalat szerint ez az idő erősen hely- és eszközfüggő és igen esetleges (eddigi infók alapján a Te kb. 2 hetedet én nem találom nagyon soknak, de ez egyéni megítélés is lehet...)
2/ hogy van-e wifije, ez nem egységes (többnyire van), de ebbe nem tudsz beleszólni. szerintem jobban jársz egy saját routerrel a digis eszköz mögé kötve, a digis eszközt bridge módba tetetve (több dolgot tudsz állítani rajta), de ez lehet megint egyéni megítélés kérdése is.
3/ sok helyről jövő infók szerint atomstabil (ehhez természetesen szükséges, hogy a Te eszközeid is OK legyenek).
Összefoglaló olvasása segít!
-
lajos0001
tag
válasz
expander #51666 üzenetére
Az 5-6 ms sok. 1-2 OK. Függ(het) attól is, merre megy a jel. tracert mondhat valamit erről, de sokat nem tudsz beleszólni. Esetleg ha más digis IP címet kapsz, ekkor (esetleg) kicsit más úton halad(hat) a jel, ennek lehet némi befolyása a pingre, ha problémás szegmens kiesik (vagy megjelenik).
-
lajos0001
tag
Érdemes lenne megkérdezni a környéket / digis szomszédokat. Már ez is sokat mondana arról, hogyan tovább.
+ kérdés a konfigod hw/sw milyensége/leterheltsége is. Minden egyes, amúgy felesleges részletnek tűnő dolog is hozzájárul a mért végeredményhez kisebb-nagyobb mértékben (persze, ezzel a legtöbben nem szeretnek foglalkozni, gyorsabb 1-2 dolog alapján "letudni" a dolgot.....).
+ Nálad is lehet házon belül is "kontakthiba" jellegű probléma, nem tökéletes érintkezés vhol, etc, és ez akár változhatott is időközben (volt ilyenre is példa már). Érdemes lenne végigcsekkelni a jel útját következetesen.
-
-
lajos0001
tag
gondolom, megpróbálja eladni (kicsibe, nagyba, ki tudja, akár lehet is rá vevő, nem feltétlenül belföldi), aztán vagy sikerül, vagy nem. nem 2 darabról van szó, ezért nem hinném, hogy egyből megy a kukába..... amúgy biztosra veszem, hogy amikor a fejlesztés felmerült, már akkor utánanéztek, hogyan hasznosítható a kikerülő cucc (ha egyáltalán hasznosítható használtan)....legalábbis nekem így lenne logikus....
-
lajos0001
tag
válasz
Stefi_dzsi #50064 üzenetére
ez még csak annyit jelent, hogy vszleg nem a kábel a hibás. minthogy a hálókártya driverét nem raktad újra, annak hibája még nincs kizárva így.
hibás chip, sérült driver is simán generálhatja az általad észlelt hibát. ez kilőhető pl. az alaplapi kártya biosban letiltásával és csere hálókártya felinstallálásával (vagy cseregéppel).
ezenkívül: ha router nélkül próbálkozol, először nyilván fel kell építeni a pppoe kapcsolatot a pc-vel, reboot, és utána mérvadó csak, mit látsz.
ha visszadugod a routert, ezt a kapcsolatot törölni kell, és a routerrel célszerű felépíttetni a pppoe kapcsolatot, majd teljes reboot után nézni, működik-e. 2 pppoe együtt nem fog működni. -
lajos0001
tag
válasz
Stefi_dzsi #50049 üzenetére
minthogy direkt pc-n ugyanazt látod, szerintem felmerül a hálókártya (fizikai vagy szoftveres) vagy a hálókártyából jövő saját madzag vagy valamelyik csatlakozó problémája is. kábelcsere után próba mit mond? kontaktusok biztosan tökéletesek? hálókártyát oprendszerben eltávolítani, újra felismertetni, legfrissebb gyári driverét kézzel feltenni (ziher az menjen fel), meleg restart+kártyabeállítás+restart után mi az ábra?
egy kölcsön pc-vel/laptoppal sem volna hülyeség kipróbálni router nélkül, mi van (netán a hálókártya döglődik?)
ha itt is ugyanazt látod, esélyes a digis hiba. -
lajos0001
tag
válasz
banano. #49842 üzenetére
yes this is the only possible solution of this problem. you cant fix it yourself alone (that is normal). you have to ask DIGI to give you a public IP address again (instead of your present NAT address), a simple phone call will do (as qqcqqc wrote previously). you arent the first (nor the last) who met this problem. they can fix it very quickly, dont worry.
-
lajos0001
tag
válasz
joey04 #49831 üzenetére
erősen az a véleményem, hogy ez a maximum, amit ez esetben jelenleg reálisan el lehetett érni a diginél, nagy valószínűséggel reális választ kaptál (persze, ez csak az én magánvéleményem). kár, hogy nem volt szerencséd. esetleg pár hónappal később érdemes lehet megismételni a dolgot. az email eredményében nem biznék túlzottan.
más kérdés, mit fog csinálni (vagy nem csinálni) a tré..... -
lajos0001
tag
válasz
CirrMee #49805 üzenetére
"megmagyarázni" nagyon sok mindent lehet (hogy hogyan, az megint más kérdés).....na persze, hogy ki milyen "magyarázatot" vesz be (vagy nem vesz be), az megint más lapra tartozik....
Kívánom, hogy legyen igazad most ebben is. Nem ártana végre megfelelő példastatuálás ezen a téren is.
-
lajos0001
tag
válasz
wwenigma #49800 üzenetére
mikor lesz 1000-es flip (100mbite/s max helyett) 300 garantálttal?
hol lapulnak az apró betűs dolgok hozzá (a hátulütőkkel)?
mikor vezetik be a rabláncot hozzá?
csak mellesleg: jelenleg azt látom, hogy a flip oldal se működik rendesen: a elérhető címet nem lehet lekérdeznipersze bőven lesz, aki beveszi, hogy ez extra minőségű szolgáltatás
...no comment
-
lajos0001
tag
válasz
joey04 #49759 üzenetére
szerintem ne nyugodj bele. hosszú tapasztalat szerint mindez erősen hely- és hálózatfüggő, és esetleges. legcélszerűbb mindent személyesen megpróbálni elintézni. én megpróbálnék egyezkedni velük minden módon, szerintem megérné. ne hagyd lerázni magad túl könnyen, akár szerencséd is lehet. email nem mindig adja a maximumot, és az üfsz nincs mindig a helyzet magaslatán.
"normál sebességű digi net meg Tv elérhető egyébként, ha ez számít." ez akár számíthat is, nem árt hangsúlyozni a tárgyaláskor.
-
lajos0001
tag
válasz
playmore #49620 üzenetére
madzagok, kontaktusok Nálad OK mindenhol? ha igen, akkor:
'Elvileg úgy néz ki mintha a WAN porti kapcsolat egyszerűen megszűnne.'
ha ez így stimmel (és egyéb hiba Nálad ténylegesen nem áll fenn - de ezt ki kell zárni), akkor akár lépcsőházi switch (fttb-nél) vagy ont probléma ftth-nál (vagy más aktív elem hibája útközben).
'Nem csak a számítógép, hanem videojáték konzol is leesik a netről.'
ez szerintem arra mutathat, hogy nem Nálad van a gáz.
-
lajos0001
tag
válasz
playmore #49614 üzenetére
érdemes lenne feltenni a legfrissebb hálókártyadrivert + router firmwaret (ha pontosan tudod, mit csinálsz), akár ott is lehet gond.
ha rouer nélkül nem tudsz működni, egy ideiglenes kölcsönrouter használata is mondana valamit.
véletlenszerűen szakadozó, döglődő, chiphibás router esete létezik, de ezt direktben igen nehéz bizonyítani a véletlenszerűség miatt. wireshark vagy hasonló forgalomfigyelő progi mondana valamit arról, mi történik valójában. kéne egypár log mindenképpen.
apropó: biztos, hogy nincs hívatlan vendég a gépen? akár valami kéretlen alkalmazás is kavarhat.
paranoia (de nem teljesen irreális): keylogger vagy backdoor trojan vagy vmi rootkit kitelefonál rendszeresen? átállítja a dns szerveredet? alapos ellenőrzés nem windowsos alapon (pl. pendrive-ról bootolva, linuxos antivírusokkal) is mondana valamit. -
lajos0001
tag
válasz
Roshan #49588 üzenetére
rosszul kötött madzag? szakadt/nem jól érintkező ér / csati?? / konnektor?? valamelyik gyanús,amelyik nincs ott, amikor router nélkül direkt mérsz. lehet h nem feltűnő. pl. a router madzagját cserélném. kis kosz valamelyik konnektorban? (már találkoztam ilyennel...).
mindegyik madzag deklaráltan cat 5e legalább?
-
lajos0001
tag
válasz
CirrMee #49541 üzenetére
'Nem értem az olyan embereket, akik itt epekednek a gigás netről, majd büszkén kijelentik, hogy a műszaki feltételeit nem áll szándékukban teljesíteni.'
nem is érthető.
Arról nem is beszélve, hogy ha az ellenoldali eszköz nem teljesíti a szükséges feltételeket, még a harmad sincs meg feltétlenül.
És azt azért lehet tudni, hogy nagyon sok wifis eszközt (főleg régebbieket) nem ilyen wifis sebességhez terveztek (itt most nem a reklámértékekre utalok, hanem a valósakra).
-
lajos0001
tag
válasz
fujifilm1 #49539 üzenetére
defektes optikai kábel, megütött ont után nincs miről beszélni. teljesen normális, hogy az egyengetett opt kábel után is maradhattak a hibák. tapasztalat: semmiképp ne te barkácsolj az optikai kábellel, mindenképpen jöjjön ki a digis szerelő, lehetőleg új kábellel, a csatit is célszerű újra kötni szerintem, biztosra kell menni. másik onttal sem érdemes próbálkoznod, mert nem tudhatod 100% fixre, milyen beállításai vannak. nézzen utána a szerelő a Te ontodnak, ha nem OK az ütés után (ami könnyen meglehet!), inkább cseréljék (chiphiba nem kizárt), akkor is, ha kiszámlázzák, még mindig Te jársz jobban hosszú távon (vélhetően nem egy vagyon a költség). a fritzbox lehet, hogy hibátlan (bár hibás példány minden márkánál előfordulhat), de ezt ránézésre nem lehet fixre megállapítani, célszerűbb ellenőrizni előbb. ha mindez megvolt, jöhet a hálózat, a madzagok, a switch, egyéb elemek csekkelése a korábban írtak szerint. én így járnék el.
Tanulság: először mindig saját háztájon kell körülnézni, mert az a leggyorsabb és legegyszerűbb, és sok felesleges spekulációt megelőzhet.
-
lajos0001
tag
válasz
fujifilm1 #49522 üzenetére
a sebességed (mindkét 100-as csomag esetében) a garantált felett van, ezért hivatalosan nem reklamálható. DE: igazából nem találom sem a felfele, sem a lefele irányú értéket túl izmosnak. esélyes, ha megtalálható legalább 1 vagy egypár kontakthiba vagy döglődő aktív elem, akkor ez is varázsütésre megjavul
-
lajos0001
tag
válasz
fujifilm1 #49522 üzenetére
vszleg egyes gépek úgy vannak beállítva, hogy ne feleljenek tracertre, az ellen sokat nem tudsz tenni szerintem.
digi sebességmérésnél: az én elvárásom szerint (amellyel lehet vitatkozni persze, de nincs értelme) a latencyd eszetlen sok így, és nem OK (2 ms felett már nem jó), a jitter 2 felett sem jó, a packet lossnak 0%-nak kellene lennie; mindebbe belejátszik erősen a hálózat állapota is minden egyes gépnél és kábelnél, amerre megy a jel. meg kellene találni legalább, hol a legnagyobb a bibi. ha már itt ennyi a latencyd, mennyi lesz távoli szervereknél?? az persze egyéni igény és használat kérdése, hogy kinek mennyire fontos ez. -
lajos0001
tag
válasz
fujifilm1 #49505 üzenetére
Abszolút indokolatlan ennyi váltás (normális esetben, külön reboot nélkül, heti 1-szer van). Modemhiba is lehet (meg még sok más is, kontakthiba, nem tökéletesen érintkező, v megtört optikai kábel valahol). Esetleg Nálad a routerrel lehet probléma? (Ezt ki kellene zárni.) Nézd meg a csatlakozásokat mindenhol, ahol tudod. Kipróbálni saját router nélkül, direkt csatlakoztatva is a pct. Routerednek új fw, hard reset, újra beállítani mindent, hálókártyának legfrissebb driver (ha mindez még nem lett volna), tracert (packet loss?), ha ezután sem OK, szerintem jöjjön ki szerelő, nézzen végig mindent.
-
lajos0001
tag
válasz
csucsreg #45622 üzenetére
Tény: eddig a romániai digis változások előbb-utóbb itt is megjelentek, mégha nem is pontosan ugyanazokkal a számokkal, de a tendencia mindegyik esetben ugyanaz volt.
Szerintem kb. néhány hónap, legrosszabb esetben (főleg az átlagban gyengébb minőségű hálózat miatt) 1 - 2 év, és itt is lesz hasonló változás. Csak jönne már.
(#45624) DonMaster: a táblázatod nem tűnik irreálisnak. Csak jöjjön be.
-
lajos0001
tag
A mért értékek egyik lehetséges reális magyarázata a 100-as port ONT-on is, vagy pedig 100-as switch, ugyanis sokszoros tapasztalat szerint tipikusan ilyen esetben mérhetők a feltüntetett értékek, sok példa volt már rá a fórumban. Nem a Te eseted lenne az első, hogy szerelő kihúz egy vagy több kábelt bármilyen oknál fogva is, és az nem ugyanoda kerül vissza, akár véletlenül is. Ezenkívül: switchcsere is történhetett. Ezenkívül: tévedni emberi dolog. Akár a központban is átállíthatták a Te hozzáférésedet 100/100-asra, jóllehet ennek nem nagy a valószínűsége.
-
lajos0001
tag
válasz
Aszi10 #41066 üzenetére
Ne gondold egyáltalán, hogy új behúzás 100%-os biztonságot is jelent garantáltan minden esetben, mert az a tapasztalat itt a fórumban elhangzottakból, hogy újonnan behúzott madzag sem volt OK x esetben. Előfordult nem megbízható érintkezés, hibás sorrendű érbekötés is pl. (Jó: az is igaz, hogy ha csak az érsorrend hibás, nem 500 körül mérnél. hanem vszleg 100 táján.
Tehát elsőnek végig kell menni minden egyes saját ellenőrzési lehetőségen, nem csak egyeseken, és ha bizonyítottan házon belül minden hibalehetőség kizárt, utána célszerű továbblépni. Világos, hogy ez "fárasztó, unalmas, nem elegáns, izzadságszagú, feleslegesnek tűnő, bla bla bla", de így mellesleg nem várt, egyéb házi hibalehetőségek/"szűk keresztmetszetek" is megszűnnek/megszűnhetnek, és adott esetben nem feltétlenül kizárt, hogy az 500-ból akár 900 is lehet utána, ezt előre meg nem lehet mondani, mert a leírt lépések hatása igen különböző és egyáltalán nem additív, a szinergenciájuk mértéke pedig nem jósolható megbízhatóan. Mellesleg: a hw-nak sem tesz rosszat az optimalizálás, hd-n defrag, stb.
Ezenkívül: a leírt eljárás nem csak a Te esetedre érvényes, hanem netán hasznos lehet mások számára is, akik a fórumot olvassák, és nem feltétlenül programozók vagy más IT-képzettségű szakemberek ill. nem rendelkeznek átlagon felüli kategóriájú hw-vel. Ezért is bátorkodtam javasolni az összefoglaló bővítését ezzel.
-
lajos0001
tag
válasz
Aszi10 #41060 üzenetére
Előbb próbáld ki az összes alábbit is:saját routerhez legújabb firmwaret feltenni, gyári default beállításokra resetelni, majd nulláról újra beállítani, hw natot is engedélyezni; hálókártyához legfrissebb drivert felrakni. Konfig megfelel a minimum követelményeknek? Legfrissebb driverek vannak fent? Nem fogja valami vissza a vasat? Vírus, fölöslegesen a memóriában levő programok, régi driverek, bármi egyéb? Router nem túl gyenge a gigás csomaghoz? Minden madzag tökéletes, a helyén van-e, helyesen van-e bekötve és legalább cat 5e? Madzagon mérj, ne wifin. Célszerű router nélkül is mérni, netán két eltérő konfiggal is. Mindezek tételes, aprólékos ellenőrzése és biztosítása után lehet érdekes csak, mit mérsz. Jó esély van rá, hogy ezek után javul a dolog. A mérési eredmény nyugodtan lehet még napszakfüggő is, a hálózat terheltsége függvényében is.
Kedves topikgazdák: javaslat: minthogy ez rendszeresen visszatérő probléma, talán nem lenne ostobaság betenni a fentieket tételesen is az összefoglalóba egy kérdésre válasznak, mint elsőként házilag automatikusan ellenőrzendő dolgokat, ha nincs meg a várt sebesség (a hibát először otthon kell/célszerű keresni/kizárni, ne a digi jöjjön ki feltétlenül rögtön 2500 ft-ért). Egyébként nyugodtan lehet, hogy kifelejtettem egyéb potenciálisan lehetséges sebességcsökkentő tényezőket, és a fenti lista kiegészíthető másokkal is. Jó, tisztában vagyok azzal, hogy pl. nincs mindenkinek saját eszköze ellenőrizni a kábelerek bekötésének helyességét, de attól a hibalehetőség még fennáll, és mint láthattuk, elő is fordul a gyakorlatban időnként (mellesleg kellemetlen, de kiküszöbölhető).
Csak mellesleg: a fenti hibalehetőségek nagy részében nem a digi a sáros...
-
lajos0001
tag
Eddig még központból simán mindig át tudták állítani a router üzemmódot bridge üzemmódra a user kérése esetén. Még soha senki nem írt itt olyan tapasztalatot, hogy ehhez ki kellett jönni szerelőnek, és nem is lenne logikus. Hogyhogy nem tud egy kompetens admin távolról üzemmódot váltani saját eszközön??? (Nem 1 gombot kell az eszközön megnyomni, mellesleg azt Te is meg tudnád tenni. Mellesleg: miféle router az, amelyet nem lehet távmenedzselni??? Nem hiszem, hogy a huawei ilyen lenne.) Szerintem áthintázás esete forog fenn esetedben. Én újra próbálkoznék, szükség esetén megfelelő határozottsággal (kicsit később).
-
lajos0001
tag
Üfszt felhívod, és bridge módba állíttatod a huaweit, ezt kérni kell (ha nem értik meg elsőre, többször is célszerű ezt megtenni kitartóan, az eddigi tapasztalat szerint a kitartás sikert hoz), majd használod a saját routert a huawei után kötve. Ha nagyon kérdezik, minek ez: kívülről is hozzá akarsz férni a saját dolgaidhoz (a a huawein keresztül ez nem megy, mert ott nem vagy admin). Összefoglalót is célszerű elolvasni.
-
lajos0001
tag
válasz
Lathronos #40661 üzenetére
És azt se felejtsük el, hogy nem a garantált minimumra kötöttünk szerződést, hanem egy 1000/200 névleges maxú csomagra, ahol teljes joggal elvárható, hogy ne a minimumot szolgáltassák, és folyamatosan e mögé bújva védekezzenek. Különös tekintettel arra, hogy bőven vannak olyan területek is, ahol felfelé is és lefelé is folyamatosan a maxot lehet mérni nagyjából bármikor. Sőt: 930-940 /216-218...
-
lajos0001
tag
Egyik sem elfogadható reálisan. 1000-es csomag 800/100 alatt túró szerintem, az elfogadható ping 1-2 ms. A garantált érték más kérdés, és az is igaz, hogy nem egyforma a hálózat mindenhol, de ezzel együtt szerintem legalább ennyinek kellene lennie az elfogadhatónak, különös tekintettel arra, hogy sok ftth területen 7/24-ben 900+/200+ mérhető az 1000-es csomaggal, természetesen megfelelő router, megfelelő hw+sw és megfelelő madzagolás mellett.
-
lajos0001
tag
Ha minőség, sebesség, ár és stabilitás is egyaránt fontos, én ezzel együtt vezetékre szavaznék, pláne, ha később gyorsabbat akarsz, és többfelé oszlik. A wifi hatékonysága fixre előre nem jósolható szinte soha, mert függ a vevőoldalaktól is minden esetben, és többek közt a ház anyagától, geometriájától is, a környéken használt csatornáktól, stb. Nem elég és nem lehet egy router alapján dönteni. Ha madzag mindenképpen mégis kizárva, akkor az 1. vagy a 3. verzión gondolkodnék. Powerline a későbbi gyors netnél nem garantált megoldás már, nem is túl olcsó szerintem.
-
lajos0001
tag
-
lajos0001
tag
válasz
TeeJay #39603 üzenetére
"épületen belül nem lehet gond mert éjszaka megvan a 216megabit feltöltésre"
Így van, ugyanezt mérem itt is következetesen (tehát kontakthiba jellegű problémáról nem lehet szó).
"azzal van a baj hogy vagy a GPON komplett lépcsőházakra van itt osztva nem pedig mindegyik lépcsőház kap egyet, vagy a másik amire tippelek hogy a komplett 18. kerületi fejállomás kevés visszirányt kap hiszen a DIGI-s szerelő a kerületen belül több helyen is tesztelte az előfizetésemmel a netet és másol sem volt napközben 100megabit sem"
Mindkettő lehetségesnek tünik, akár együtt is. Én logikusnak látom az érvelésedet.
"nem vágom miért nem bővítik hiszen fejállomást a legkönnyebb, ha 5gigabit kevés duplázzák 10-re a visszirányt és kész"
Miért nem? Nagyon egyszerű: foglalkozni kellene vele, pénzbe kerülne, munka van vele...és még nem jelzik elegen a hibát ahhoz, hogy ez kellemetlen legyen. (Elég szomorú, hogy így van...)
-
lajos0001
tag
Szia, ipv6-os teszt 10/10 nálam, és ugyanezt az általad észlelt problémát tapasztalom a twitch-csel, azzal a különbséggel, hogy csak 1x játszik le 3-4 másodperc zenét, utána már nem is indul el. Kiderült valami közben, miért van ez? Egyértelmű magyarázatot nem látok rá.
-
lajos0001
tag
Köszönöm, slug, nálam korrektül működik a leírásod szerint!
Pest, VI. ker., Asus RT-AC68U, firmware version 3.0.0.4.378_4585 (vagyis nem a legfrissebb), ipv6 tűzfal bekapcsolva, a VPN-es opciót nem is engedélyeztem, de így is 10/10.
Extra info xp usereknek: ahhoz, hogy xp alatt is működjön, kell installálni az ipv6 protokollt (mert defaultban nincs installálva; az xp telepítőlemeze NEM kell ehhez külön). Ennek módja: Helyi kapcsolat - Állapot - Tulajdonságok - Telepítés - Protokoll - Hozzáadás - Microsoft - ipv6 - OK... majd pc reboot, ezután meg fog jelenni az ipv6 protokoll a helyi kapcsolat tulajdonságainál. Az ipv6 protokollra klikkelve: a tulajdonságai itt ki vannak szürkítve, de xp-nél ez itt normális. Működni fog, mert a router osztja a hálókártyának a címet (a fenti routerbeállítások után).
Nem tudom, hogy windows 7-ben alapban fel van-e telepítve a ipv6 protokoll. Ha valami miatt nincs, valószínűleg hasonlóan kell feltenni (de ezt nem ismerem).
-
lajos0001
tag
válasz
eisento #38898 üzenetére
Egy szóba jövő lehetőség pl. az, hogy a telón működik a 6-os protokoll, a pc-n meg nem. Vszleg más oprendszer van a kettőn. Nem a routerrel van a probléma. Esetleg ipv6 protokoll leszedését+újrainstallját meg lehet próbálni a pcn. De ha ott az oprendszer xp, a dolog még problémásabb lesz, mert az xp sp3-ba sincs implementálva a dhcpv6 (itt egy kerülő megoldás lehet a Dippler nevű segédprogi használata).
-
lajos0001
tag
válasz
szabonagyur #38878 üzenetére
Mint eddig láthattuk, jópár digis is olvasta/olvassa ezt a fórumot, sőt hozzá is szólnak. Bizonyos, hogy a digi ebben a formában is tud a problémáról. Minthogy Nálad állításod szerint megy az ipv6, talán nem lenne célszerű "visszafognod" azokat, akiknek még nem megy, és keresik, hogy mi a megoldás. Ezenkívül (most nagyon finoman fogalmazok) engedtessék meg az a feltevésem is, hogy valószínűtlennek tartom, hogy minden egyes fórumolvasó már most tökéletesen tisztában van az egyébként helyes és szükséges ipv6-beállítások mikéntjével. Teljesen kézenfekvő, hogy szeretnének tájékozottabbak lenni e téren.
-
lajos0001
tag
válasz
szabonagyur #38874 üzenetére
+1: Mint az eddigi hozzászólások kellőképpen mutatták, ez sok ember problémája. A fórum többek közt ennek tárgyalására is való, a tapasztalatok megbeszélésére, a megoldás keresésére is. Több szem többet lát. Nyilván van/volt/lesz olyan, akit ez (vagy más téma) nem érdekel (ilyen vagy olyan ok miatt), de az nem azt jelenti, hogy akkor hallgatni kell erről a témáról.
-
lajos0001
tag
válasz
szabogabor10 #38820 üzenetére
'A release notes-ban nincs semmi az IPv6-ról.'
Ez önmagában még nem jelent semmit sem. Egyáltalán nem kötelező felsorolni minden egyes tényleges módosítást a release notes-ben. Emiatt csak a tényleges kipróbálás lehet valós bizonyíték, hogy javítja-e a digi ipv6-os szolgáltatásánál fellépő hibát vagy nem javítja.
-
lajos0001
tag
Asus RT-AC68U-hoz dec.11-i keltű új firmware jelent meg (többek említették, hogy ezt a routert használják):
https://www.asus.com/us/support/Download/11/2/0/103/svItyTHFccLwnprr/8
Milyen érdekes dátum...
Netán így reagált az Asus?
Esetleg van valakinek ezzel a fw-vel már tapasztalata? -
lajos0001
tag
válasz
nyilasmisi #37612 üzenetére
Nem világos számomra, hogy ez esetben az új beállítás érvényesüléséhez szükséges-e a zte újraindítása is vagy sem. (Nem a gyári értékekre való visszaállítás, hanem csak a zte újraindítása, pl. kikapcs-bekapccsal!)
-
lajos0001
tag
válasz
nyilasmisi #37610 üzenetére
Próbáld meg kikapcsolni a force reconnectet. Digi 1 hét után ad új ip-t normálisan.
-
lajos0001
tag
"Visszahajtogattam a kábelt a falba és beraktam a helyére az aljzatot, működő kábelt rádugtam, majd fogadott egy 200-as speedtest és a hely kapcsolat sebessége 1,0 gbps"
Ennek kell lennie. A hálókártya eszerint OK (ha ezt az asztali géppel mérted). Ha valahol akár 1 ér rossz helyre van kötve vagy nem érintkezik jól, már leeshet 200 helyett 100-ra vagy akármire. Kontakthiba valahol?? Száltörés/nem jó érintkezés valamelyik madzagban?? Az se kizárt még, h egyes más kábeleid nem jók.
Ámbár: ki lehet próbálni a hálókártya ideiglenes letiltását és cseréjét is. + biztos, hogy a legutolsó driver van rajta?? Driver reinstall?? Lehet ott is bizonytalankodás...
-
lajos0001
tag
A helyi kapcsolat sebességénél mindenképp gigát kell látni itt: XP-ben: Vezérlőpult - Hálózati kapcsolatok - Helyi kapcsolat - Általános - Sebesség : 1 gbps.
Ha ott 100 vagy 10 mbps-t látsz, valami nem jól van beállítva semmiképp, és világos, hogy úgy nem lesz 200. Az automatikusra nem lehet biztosan hagyatkozni.Ilyesmit kellene látnod, mint Gézengúz fenti válaszában: (#37554): a link ott.
Biztos, hogy a hálókártya egyáltalán tud gigát? Keress rá típus +szám alapján a neten a tulajdonságaira a gyártónál, ki kell buknia ziherre, tud-e gigát vagy nem.
Meg lehet próbálni letiltani az alaplapi hálókártyát biosban, kölcsönkérni/berakni egy pci-s, deklaráltan gigás hálókártyát, felrakni a legújabb driverét, gép restart, és utána megnézni, mit mutat.
-
lajos0001
tag
válasz
ittakary #37537 üzenetére
próbálj egy hdd defragot, utána keményen lecsökkennek a lehetőségek, hova kezd el írni, vszleg a szerencsétlen helyek jó része megszűnik ezzel. Ha dugig van a lemez, egy részét tedd át ideiglenesen máshova, pl külsőre, már az is kicsit csökkentheti a töredezettséget. A defrag rohadt lassú, ha a hdd nagy része tele van.
Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- EAFC 25
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mini-ITX
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Battlefield 6
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple MacBook
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- AKCIÓ! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W