Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
 - gban: Ingyen kellene, de tegnapra
 - Pajac: A csodálatos mandarin
 - eBay-es kütyük kis pénzért
 - Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
 - GoodSpeed: Pillangóhatás: F billentyű meghibásodása -új gamer számítógépasztal
 - sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
 - weiss: Lakodalom van a mi utcánkban...
 - Syl: Just Works! …. Vagy mégsem?
 - hcl: MS Office365 Linuxon

Új hozzászólás Aktív témák
- 

Zedz
addikt
válasz

Sk8erPeter

üzenetére
						Kis oldalaknál az a pár valami gondolom azért annyira nem számít. De egy nagynál, amiben már kis millió dolog be van rántva? Lehet zavarosan fogalmaztam eddig, de én úgy vagyok vele, hogy a kicsiket ezzel gyorsan össze lehet rakni, használni pár fícsőrt ami kell, és mivel amúgy is könnyű súlyú maga a weboldal, akkor mindegy az a pár js, css fájl még ott a háttérben.
De egy nagynál ez nem fontos? Hogy minimalizáljuk a felesleges és nem használt dolgokat? Ne érts félre, nem a BS ellen rántottam kardot, csak én így gondolom, ami lehet téves is.

- 

Zedz
addikt
válasz

martonx

üzenetére
						Lehet még tapasztalatlan vagyok, de azért írtam épp a minimalista, mai "trendi" oldalakat, mert igazából nem sok elemből áll, azt gyorsan összerakja az ember a BS grid rendszerével, mobilra optimalizált is lesz, ad pár JS-t és kész. Komplexebb oldalaknál pedig lehet nem annyira számottevő az a pár feleslegesen behúzott dolog, de engem mondjuk zavarna a tudat, hogy ott vannak és mindig letölti a felhasználó.

- 

Zedz
addikt
A Bootstrap csak egy eszköz. A mai trendnek megfelelő minimalista, "magazin" szerű oldalakat nem rossz vele összepakolni, nem rossza ha értesz hozzá. Azonban egy komplexebb, egyedi igényeket kielégítő weboldalhoz, mondjuk egy webshophoz szerintem már nem fogják a Bootstrapet előhúzni a kalapból, mivel nem sok mindent lehetne onnan hasznosítani.
 - 

Zedz
addikt
válasz

fordfairlane

üzenetére
						Minden nap tanul az ember, köszi még egyszer!
 Amúgy én inkább letöltöm a fontokat. Tudom, nem sok idő lehúzni a Google szerveréről sem, viszont találkoztam már olyannal, hogy folyamatosan töltött az oldal, lent pedig írta, hogy a Google fontsra vár. - 

Zedz
addikt
válasz

fordfairlane

üzenetére
						Óóó a subsetet nem állítottam át, köszönöm a segítséget!
 Azért nem a Googlet linkeltem, mert ha onnan le is szedem, az csak TTF-et tölt le. Fontmókusról pedig lejön minden ami kellhet. - 

Zedz
addikt
válasz

fordfairlane

üzenetére
						Erről lenne szó. Támogatja a magyar karaktereket, a Test Drive szerint is mennie kellene, de az oldalon valamiért csak sima Arial lesz az Ő betű.
 - 

Zedz
addikt
Szeretnék az egyik oldalamon egy nem "gyári" betűtípust használni. Először Google fonts-ról linkeltem be a kívánt font készletet, ez Chromeban tökéletesen is működött, de mikor megnéztem FF-ben és IE-ben, akkor láttam csak, hogy az Ő betűvel gondok vannak, nem renderelik le szépen. Sebaj mondom, Font Squirrelről leszedem, és majd @font-face-el szépen behúzom. A gond az, hogy így már Chrome-ban sem jó, pedig az FS-en található kipróbálási lehetőségnél az Ő betű tökéletesen megjelenik, mind a 3 böngészőben.
Találkoztatok már ilyennel? Ezt hogyan lehetne megoldani?
 - 

Zedz
addikt
válasz

honda 1993

üzenetére
						Ami JSFiddlen működik annak szerintem mennie kell nálad is... Szóval kérjük szépen azt a kódot, hátha találunk benne valamit.
 - 

Zedz
addikt
Őszintén szólva még nem használtam ezt a megoldást, de a cikk alján a browser support szerint ezt csak az újabb böngészők fogják szeretni.

A front-endes kérdésedre csak részben tudok válaszolni, én is csak egy lelkes kezdő vagyok ilyen téren. Szerintem próbáld meg minél mélyebben elsajátítani a JS tudásod. Lehet, hogy csökken a jQuery népszerűsége, azonban olyan álláshirdetést még nem láttam, ahol ne kérték volna. Tudnod kell reszponzív megjelenést csinálnod, illetve törekedned kell arra, hogy minden böngészőben megfelelően jelenjen meg az oldal. Ezek mellett persze nem árt ha konyítasz valamit a szerver oldalhoz is!

Persze maga a front-end ennél egy bonyolultabb és több rétűbb dolog, de nem akarok sok sületlenséget összehordani itt!

- 

Zedz
addikt
Itt egy link, én így csinálnám.
Ilyeneket nem nagyon szoktak <span> közé rakni, hanem inkább akkor használják ha valamit ki akarnak emelni a környezetéből és megformázni, mint példaul amit linkeltél oldalon az O betű esete. Ezért kicsit átvariáltam a HTML kódod, illetve a CSS-t is.
Azért nem volt egy vonalban, mert a listának alapból van marginja, ami letolja az egész listát. Ezért vettem le a CSS elején minden elemről a margint, paddinget.
Ha JSFiddlén megy, akkor szerintem éles környezetben is mennie kell. Nem lehet, hogy még a cachelt CSS-ből dolgozik a böngésződ? Ctrl+F5-tel tudod ezt üríteni.
 - 

Zedz
addikt
Mint láthatod, ha <div> közé zárom az O betűt, akkor az előtt és után lesz 1-1 "sortörés". Ez azért van, mert block szintű elem.
Ha <span>-t használsz, akkor a szöveg az eredeti formájában fog megjelenni, viszont ki tudod jelölni a kívánt részt. Ez az inline szintű elem.
De CSS segítségével rá tudod húzni az egyik elem tulajdonságát a másikra. Pl.: display: inline-block, vagy display: block;.
Hogy mi a probléma az oldalon lévő O betűvel azt nem tudom.

- 

Zedz
addikt
válasz

honda 1993

üzenetére
						Ha mondjuk csinálsz egy olyat, hogy a content középre igazítva mindig fix 1000px széles legyen, akkor nyilván ki fogja tölteni az egész teret egy 1024-es monitoron, és nyilván jó sok helyet ad egy 1920-ason. Ha azt akarod, hogy mindenhol kitöltése, akkor px helyett használj %-ot.

A lényeg szerintem hogy a középre igazított tartalom és úgy az egész oldal használható legyen. Ha ez kisebb felbontáson is megvalósul, akkor ne variáld át.
 - 

Zedz
addikt
válasz

Sk8erPeter

üzenetére
						Jajj, az utóbbira gondoltam, csak az előbbivel próbáltam rövidíteni.
 Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a főiskolán egy fél évig kellett volna ezzel is foglalkozni, csak a tanárt sem érdekelte, rosszul lett leadva, így nekünk sem tetszett annyira. Na majd most... 
 - 

Zedz
addikt
válasz

martonx

üzenetére
						Igazából PHP-t tanítottak a főiskolán 2 évig. Voltam kisebb-nagyobb projektekben ahol szintén ezt használtuk, és mai napig ezzel dolgozom. Az ASP és Java vonal azért érdekel, mert ha úgy adódik és ezzel kell dolgoznom, akkor tudjak valamit ne csak pislogjak ott. Meg alapból kíváncsi lettem..
 Ezért kérdeztem rá miért vagytok ennyire a PHP ellen, mert igazából én még nem sok hátrányát tapasztaltam, bár lehet azért mert nem voltam még akkora volumenű projekten.A linkeket köszönöm, az elsőt ismerem, a másodikat nem.

- 

Zedz
addikt
Lehet itthon egy gyakorló projekt keretein belül ki fogom próbálni az ASP-ot, felkeltettétek az érdeklődésem.
 Kezdésként szeretném itt megkérdezni, hogy ismertek jó tutorialokat hozzá? - 

Zedz
addikt
Csak kíváncsiságból kérdem, miért szurkoltok ennyire a PHP ellen?
 Volt már róla szó, hogy a pistike projektek nagy része abban készül el, illetve hogy az ASP és Java vonal erősebb a vállalati környezetben, de az okát ki tudná valaki fejteni? 
 - 

Zedz
addikt
DNReNTi, Jim, ti frontendesek vagytok?

- 

Zedz
addikt
válasz

DNReNTi

üzenetére
						"A JS-hez kapcsolódik a JQuery, nem árt megismerni (sőt), de szerintem egyre inkább leáldozóban van neki."
Leáldozóban van a jQuery, miért?

Ilyen CSS preprocessorokat már én is ki akarok próbálni egy jó ideje, csak még nem tudom melyiket érdemes alaposabban átnézni. Sokan a SASS mondják, de látom van még ez a LESS is. Összehasonlításokban is az előbbit ajánlják, neked van bármi tapasztalatod a LESS-szel?
 - 

Zedz
addikt
Nem használok DW-t, de így elsőre valami olyasmit tippelnék, hogy szimplán máshogy alapján építi fel a weboldalt. Ez tetten érhető a böngészők között is, tehát például megadsz XY értéket egy elemnek, az mondjuk Chromeban tökéletesen fog kinézni, Explorerben pedig már szét van csúszva az egész. Más motor, máshogy épít.

- 

Zedz
addikt
válasz

Sk8erPeter

üzenetére
						Nem az <a> tagre gondoltam, hanem a <nav>-ra. Írtad, hogy például menü szélesség megadásához kellett <ol>, <ul>, de mivel a <nav> is block szintű, ezért nem értem, hogy miért tartsam meg a listát. Mert ha a szokásos menü design-t szeretném elérni - tehát az egymás mellett lévő menüpontok -, akkor több dolgom van a lista gatyába rázásába, mintha csak simán adnék egy paddinget a <nav> <a> elemeire. Például itt.
 - 

Zedz
addikt
válasz

Sk8erPeter

üzenetére
						Köszönöm a terjedelmes választ, így már látom a logikát a lista mögött. De ha már felvetődött a téma akkor szeretném kicsit boncolgatni, csak hogy minden világos legyen. Írtad, hogy szükségünk van block szintű elemekre, például a teljes menü szélességének megadásakor. Ezért az ul, ol teljesen megfelel számunkra. De a nav is block szintű elem, annak is lehet szélességet adni, és pl nav#menu a -ként bármit rá lehet húzni magára az a elemre is. Vagy így az egészet rosszul gondolom?
 - 

Zedz
addikt
válasz

honda 1993

üzenetére
						Optimális esetben már alapból úgy építed fel az oldal HTML kódját, hogy ne okozzon gondot az esetleges mobil CSS hozzá adása. Amúgy nem olyan elvetemülten nehéz szerintem, csak pepecselős meló. Nézz utána a media queryknek.
 Ezzel a módszerrel több felbontásnak megfelelő CSS-t is tudsz készíteni. - 

Zedz
addikt
válasz

Sk8erPeter

üzenetére
						Kezdem azt hinni, hogy lassan összehaverkodtok!

- 

Zedz
addikt
válasz

martonx

üzenetére
						Ezt az m.xyz megoldást még nem csináltam, csak észrevettem pár oldalon (pl itt is) hogy így oldják meg. Ez tulajdonképpen annyi, hogy redirectelnek egy olyan oldalra, ahol csak a mobilra megírt css-t rántják be? Tehát beszélhetünk egy teljesen önálló oldalról, csak más css fájlal?
 - 

Zedz
addikt
válasz

honda 1993

üzenetére
						Akkor itt az ideje elkezdeni a javascriptet is.
 Bár gallery helyett valami egyszerűbbel kellene .... 
 - 

Zedz
addikt
válasz

honda 1993

üzenetére
						Ha keresel egy jQuerys galleryt, akkor nagy valószínűséggel le fogják írni, hogy hogyan használhatod az oldaladon. Próbáld meg legalább...

- 

Zedz
addikt
válasz

honda 1993

üzenetére
						Ezt javascripttel szokták megoldani. Számtalan jQuery-ben megírt image galleryt találni a neten, nézz szét.
 Ha nagyon vállalkozó kedvű vagy akkor akár fabrikálhatsz is magadnak egyet. - 

Zedz
addikt
Sziasztok ismét,
Ugye nemrég kérdeztem, hogyan lehet megoldani azt, hogy oldal nagyítás-kicsinyítés hatására ne változzon a kép.
Akkor meg adtam egy heightet, például 400 pixel. De mit kellene tennem akkor, ha ennek a képnek mindig a képernyő aljáig kell érnie? Például itt. Ha nagy monitoron nézem, ha laptopon, a kép mindig beteríti a területet.

- 

Zedz
addikt
válasz

kemkriszt98

üzenetére
						És ez nagyobb felbontásokon jól nézne ki?

- 

Zedz
addikt
válasz

kemkriszt98

üzenetére
						Ilyesmire gondoltál?
 - 

Zedz
addikt
Sziasztok,
Most arra lennék kíváncsi, hogyan lehetne azt megoldani, hogy amikor kicsinyítem az oldalt (chromeban pl ctrl + scroll lefelé) akkor a kép mérete ne változzon. Itt egy példa.
 - 

Zedz
addikt
válasz

fordfairlane

üzenetére
						Köszönöm!

- 

Zedz
addikt
Sziasztok,
Van egy formom, benne input texttel, passworddel és egy buttonnal. (Button, mert a form nem kerül majd elküldésre, csak teszt céljából készül a dolog). A kérdésem az lenne, hogy amikor megadok egy szélességet ezeknek a mezőknek, a Button mindig lemarad ebben. Van erre valamiféle trükk, vagy annak külön meg kell mondani, hogy "na te most akkor XY pixellel több leszel"?
 - 

Zedz
addikt
Sziasztok!
Azzal mit tudok kezdeni, ha minden böngészőben rendesen van megjelenítve a padding, de az IE-ben nem?
 - 

Zedz
addikt
2 div-em volt egymás mellett, és a bal oldalit feljebb kellett csúsztatnom a másikhoz képest. Viszont a jobb oldaliban lévő szöveg hoszza befolyásolta a bal oldali függőleges elhelyezkedését. Úgy lett megcsinálva, hogy ezt a 2 div-et beleraktam egy div-be, és annak adtam egy position:relative-ot. A fent említett két div pedig position:absolute.
 - 

Zedz
addikt
Hali!
Azt tudtam eddig is, hogy bizonyos dolgokat máshogy értelmeznek bizonyos böngészők. Mostani problémám, hogy egy pozicionálás chrome-ban tökéletes, de pl. FF-ben meg el van csúszva. Ezt hogyan tudom megoldani?

Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
 - Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
 - Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
 - Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
 - gban: Ingyen kellene, de tegnapra
 - Gumi és felni topik
 - OLED TV topic
 - Gaming notebook topik
 - Pajac: A csodálatos mandarin
 - iPad topik
 - További aktív témák...

- X1 Carbon 9th 14" 4K+ IPS i7-1185G7 32GB 512GB magyarított (lézerezett) vbill ujjlolv IR kam gar
 - OMEN ck2077ng 17.3" QHD IPS i7-13700HX RTX 4080 32GB 512GB NVMe gar
 - PlayStation 5 Digital Edition 825GB megkímélt állapotban eladó
 - Bomba áron dobozos új Hp Laptop! /AMD Ryzen 5-7520U/8 GB/256 SSD/FHD/Garancia/
 - Xbox Carbon Black controller

- Samsung Galaxy S21+ / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
 - Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
 - Dell XPS 13 9310 i7-1185G7 16GB 512GB 13" FHD+ 1 év garancia
 - Újszerű Acer Aspire A515 - 15.6"FHD IPS - i5-1335U - 16GB - 512GB SSD - Win11
 - Apple iPhone XR / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / 95% Akku

Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Azért nem a Googlet linkeltem, mert ha onnan le is szedem, az csak TTF-et tölt le. Fontmókusról pedig lejön minden ami kellhet.

Szóval nagyjából tényleg mindegy hogyan csinálja az ember.