Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• WN31RD

addikt

válasz rog #252 üzenetére

''honnan tudnad eldonteni, hogy a te olvasatodban amit en irok a szabadsagrol az valoban az-e amit gondolok rola''
    Pontosan azért kell vagy az általánosan elfogadott értelemben használni a szavakat, vagy pedig előre közölni, hogy milyen értelemben fogjuk használni őket, hogy ha valaki leír valamit, akkor tudjuk, hogy miért ért alatta. Tehát hogy az én olvasatom a lehető legnagyobb mértékben egyezzen meg a te eredeti gondolataiddal.

Itt nem az a kérdés, hogy ki mit gondol a szabadságról ilyen vagy olyan értelemben, teszem azt társadalmi szinten, vagy bárhogyan máshogy. Csupán arról van szó, hogy amikor leírjuk ezt a szót: ''szabadság'', akkor lehetőleg ugyanazt értsük alatta. A hozzáfűzött jelzők, magyarázatok, stb. már természetesen bármilyenek lehetnek.

''ha mondjuk 100%ig biztosan tudnad mire gondolok amikor valamit irok, akkor is hogy tudnad eldonteni egy enyire relativ fogalom eseten, hogy en nem olyan ertelemben hasznalom ahogy kene''
    Egy fogalom relativitása nem azt jelenti, hogy a fogalmat jelölő szó jelentését nem tudjuk egyértelműen meghatározni (persze lehet, hogy a meghatározás nagyon nehéz, de ez egy más téma).

Vegyük például a ''jó'' fogalmát, mert ez talán könnyebben kezelhető példa, mint a szabadság (de a kérdéses szempontból hasonlóak).
    Hirtelen két dolog is eszembe jut, amely alapján relatívnak lehet mondani azt, hogy mi a .
    Először is, az egyszerűbb eset az, hogy különböző mértékben lehetnek jók a dolgok, tehát lehet azt mondani, hogy valami egy másik dologhoz képest , azaz jobb nála, vagy pedig kevésbé hozzá képest, azaz rosszabb. (Ilyen helyzetben sok félreértést okozhat, ha a beszélgetőpartner a jóság skála valamely más pontját fogadja el origónak, és makacsul ragaszkodik ehhez.)
    Másodszor, a relatív olyan értelemben is, hogy konkrétan különböző emberek különböző dolgokat tartanak jónak. A jóság tehát relatív az általunk elfogadott célokhoz és ideálokhoz képest.
    Mindez azonban nem befolyásolja a szó jelentését. Többféleképpen meg lehet határozni az, hogy mit jelent a jóság. Például mondhatjuk azt, hogy azt jelenti: követendő példa, kívánatos döntés, vagy akár hogy valamely isten akaratának megfelelő dolog, stb. Érdekes kérdés, hogy mely definíciókat célszerű használni, de ez a nem függ össze azzal, amit általában a kérdéses fogalom relativitásán értünk.

''na latod, most peldaul azt nem ertetted, hogy en mit mondtam..''
    Nekem inkább úgy tűnt, hogy te nem egészen érted, én mire gondolok, bár tévedhetek is.
    Remélem, a mostani magyarázatom már közelebb vitt minket egymás gondolatainak a megértéséhez, de ha úgy gondolod, hogy mégsem, kérlek, ne sajnáld a fáradságot, és magyarázd el nekem, mit nem értek. :)

Üdv

Bálint

Új hozzászólás Aktív témák