Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• WN31RD

addikt

válasz kymco #233 üzenetére

''Amikor önzetlenségről beszélek, akkor arra gondolok, hogy a döntésünk pillanatában nem mérlegeljük a minket érő következményeket [...]''
    Ha nem mérlegelsz, akkor mi alapján döntesz? Véletlenszerűen? Amennyiben nem, akkor bizony mérlegelsz, még ha olyan rövid ideig is tart ez, hogy szinte észre sem veszed.
    Túl sok lehetőséged nincsen: tudatosan választasz (mérlegelsz), véletlenszerűen választasz (dobókocka...), vagy esetleg valami rádkényszeríti a választást, tehát effektíve nem választasz.

''Ha én odaadom az utolsó forintomat a koldusnak, a döntésemben az játszik szerepet, hogy az ő szükségét csökkentsem. Kifacsart logika azt gondolni, hogy ezzel a pénzzel akartam megvásárolni azt a belső nyugalmat, amit utána éreztem.''
    Nem feltétlenül az utána érzett nyugalmat akarod megvásárolni, hanem már a döntés után, de még a pénz átadása előtt meglevő nyugalmat is, stb.

''A belső nyugalom ajándék, amiért nem lehet megszolgálni.''
    :U Mégis kitől kapott ajándék? És ha nem megszolgálod, akkor milyen módon szerzed meg?

''A génjeim sem hiszem, hogy értékelnék ezt az önzetlen cselekedetet.''
    Egy gén túlélésében nem csak az segíthet, ha a hordozó egyed rövid távú érdekeit próbálja előremozdítani, hanem az is, ha a hordozó egyed csoportjának az érdekeit nézi. Két okból is így van ez. Egyrészt, ha a csoportnak jobban megy, akkor a csoport tagjai is nagyobb biztonságban vannak, és jobb eséllyel szaporodhatnak. Másrészt pedig a csoportban feltehetően vannak igen hasonló genetikai állományú egyedek (rokonok) is, amelyeknek a túlélése a csoport többi tagjának génállománya számára is hasznos. Ilyen módon tehát könnyedén kialakulhat a fajon (csoporton, stb.) belüli szolidaritás genetikailag kódolt viselkedésmintája.
    Azt ajánlom, nézz utána kicsit alaposabban, mielőtt olyan témábán nyilatkozol, amihez láthatóan nem értesz eléggé.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés