Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• HSM

félisten

válasz daveoff #13587 üzenetére

Azt nem vitatom, hogy rosszul szellőző házban "bármilyen" hangos lehet egy ilyen 200W+-os nyitott hűtős kártya, miután befűtött maga köré, ugyanakkor egy számítógépház nagyon halkan is hatékonyan meghűthető (nem is olyan drágán), és akkor máris ég és föld a különbség a refi és egy nyitott custom hűtős között hangban, a refi ugyanis ugyanolyan hangos majdnem egy jól szellőző házban is.

Nálam a Giga 290 sem tudja befűteni a házat, mert rendesen kiszellőzteti a két 18cm-es, 700rpm-es ventim. Pedig nem egy nagy csoda ház, hangszigetelő habos, halk működésre kigyúrt darab, nem egy brutál HAF, vagy SilverStone RV03. :N

Akit esetleg érdekel, azért csináltam egy kis összehasonlító felvételt diktafonnal, hogy mindenki maga eldönthesse, melyik mennyire vészes, hangos. Az alanyok: 7970 referenciahűtős, ugyanaz, mint a 290-esé, csak nagyobb kivágással hátul a kitolt melegnek, és egy nyitot hűtős Gigabyte 290 WindForce3.

Ref 39% 2220rpm (ez a hivatalos 290X "csendes" fordulatszám) 00:09-00:18
    WF3 56% 2950rpm (Giga játék közbeni max fordulat, GPU/VRM 75-80 fok között) 00:32-00:44
    Ref 46% 2660rpm (290-es hivatalos üzemi fordulata) 00:57-01:07
    WF3 80% 4000rpm (furmark ~85 GPU, ~100 VRM, de még órajeldobálás nélkül!) 01:14-01:27
    Ref 100% ~5200rpm (vigyázz, nagyon hangos, elsőre halkítsd előtte le!!!) 01:36-01:47
    WF3 100% 4600rpm 01:56-02:07

A file innen tölthető le, 3MB:[link]

A teszt körülményeiről amit tudni érdemes, hogy az alapzaj azért nagy, mert a Ref 7970 egy viszonylag hangos hűtésű gépben van, szerencsére csak az 56%-os WF3-at nyomta el picit. ;]
    A Ref 7970 egy hagyományos gépházban volt, a 290-es WF3 pedig egy oldalain hangszigetelő habos gépházban, amit azzal kompenzáltam, hogy a Ref 7970-től kb. 1M-re volt a diktafon, míg a 290-től csak 50cm-re, mindkét gépház hátuljánál. (Ott nincs hangszigetelés a 290-es házán sem.)

Nyilván nem ideális, 100%-os körülmények, de a rendelkezésre álló eszközök ezt engedték, de szerintem a lényeg szépen átjön. :R

És akkor arról az apróságról nem is beszéltem, hogy a WF3 290 az órajeleket beton fixen tartja bármilyen körülmények között, míg a refi csendes módban tudtommal közelsem, hiába hagyja 80 helyett 94 fokig melegedni.

U.I.: Ha a Ref hangja fájt 100%-on, mert nem halkítottad le előtte a fülest/hangfalat így jártál, én szóltam. ;]

(#13593) viktor82: Inkább halk VGA-t veszek minthogy egy 500W-os hangszettet feltekerve tudjak csak elfogadható SNR-t kreálni. :C

• ffodi

veterán

válasz daveoff #13587 üzenetére

Sokan képzelik? Szerintem akinek volt/van ref. kártyája, és kicsit is odafigyel/érzékeny a gép hangjára, zajszintjére, legyen az üresjárat vagy terhelés, az jogosan mondja, hogy hangos. Szerintem is brutál hangos, már 35-40%-tól, üresjáratban pedig a 20-25%-on is relatíve "nagy" zajt csak a többi komponenshez képest (tegyük hozzá, hogy nálam.....)

Egyébként nekem a custom hűtős verziók is hangosnak számítanak sok esetben. :D

Az természetesen igaz, hogy a ref. kifújja a meleg nagy részét, az egyedi hűtősök pedig általában nem, és emiatt utóbbi esetben kicsit magasabb ventifordulat kellhet, ha gyenge a ház szellőzése.

Új hozzászólás Aktív témák