- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sh4d0w: Én és a számítógép
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Egyre több bankkártya méretű, egy kártyás számítógép kapható a piacokon, tipikusan nem Intel platformon. A topic ezen számítógépek hardveréről, linuxos operációs rendszeréről, szól. A kis gépek zöme otthoni hardverfejlesztésre, barkácsolásra is alkalmas, így ehhez kapcsolódó elektronikai kérdések is témába vágnak.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Den
veterán
Úgy emlékszem ennyi, de majd előszedem a számlát, most pay palon csak a végösszeget tudtam megnézni, az valami 78 euró volt, úgy hogy vettem a w-t, akkut konnektor pakkot, dokkolót, még csatlakozókat meg asszem még vmit.
Hogy hogy tölt meg ilyesmi, azt nem tudom, mert csak kibontottam, megnéztem, lefényképeztem, aztán visszacsomagoltam, nem volt időm foglalkozni vele, és egy darabig még nem is lest, csak azért vettem meg most, mert féltem hogy elfogy mire aktuális lesz.
Ha ki akarod próbálni rendelés előtt szívesen kölcsönadom, kísérlettezz vele.
-
Den
veterán
Igen, pont ma láttam az A+ modellt, az is nagyon pofás, örülök hogy ebbe az irányba mennek, kisebb, olcsóbb takarékosabb. Ha az az eszköz amihez az odroidot vettem, összejön, és olyan jól sikerül, hogy érdemes belőle többet csinálni, akkor ez az a+ jó alap lesz.
Jaj szegény raspicam
Hónapok óta csücsül a szép nyomtatott házában, és szorgosan streameli a plafont, mert bár megvettem a 100 centis szalagkábelt, az állvány tartozékait, nincs időm összerakni. De a héten utolérjük magunkat, aztán ráfekszem a dologra.
-
Den
veterán
Lefényképeztem a raspit és az odroid-w-t egymás mellett. Sajnos elég vacak a fényképezőm, nem túl jok a képek. Sajnos nem adja vissza teljesen az arányokat. Az odroid így csatlakozók nélkül nagyon vékony, tényleg csak egy kártya, és pille könnyű, a szintén apró rpi egy monstrumnak tűnik mellette. Ha igaz a pletyka, hogy az rpi gyártójának a nyomására nem kapnak több procit a broadcomtól, akkor megértem hogy ennyire fostak, ez nagyon durván odavert volna a raspi eladásoknak. Amellett hogy nagyon pici, okosan a lap közepén van elhelyezve a mikro sd foglalat, van rajta rtc és akku töltő áramkör. Beágyazott alkalmazásokhoz egy tökéletes szerkezet.
-
Den
veterán
Épp írni akartam nekik, hogy akkor most WTF?, de most hozta meg a postás
Nagyon durván kicsi. Mostanában többször is ért meglepetés, mikor a csak képen látott cucc megérkezett, hogy mennyivel kisebb mint amit gondoltam, de ez eddig mindent visz.
Majd csinálok róla képet raspi mellett. -
Den
veterán
válasz
orbitalion #275 üzenetére
Én nem akarok beleszólni, hogy a topicgazda és a topic törzstagjai mit tartsanak offnak és mit nem, de szerintem a hsz-eid többsége ide (is) való. Lehet hogy a nagyon profiknak akik kézségszinten vágják a linuxot, androidot, stb... nem kértyapc-hez valónak tűnnek az ilyen kérdések, de pl hozzád hasonlóan én is a kártyapc kapcsán találkozom a linuxal, és végülis a számítógép a hardver és szoftver együttese, ezeknek a kis gépeknek szerves része a linux és android, ezek nélkül levélnehezéknek jók csak, úgyhogy én nem látok nagy problémát a kérdéseiddel, nekem is segítenek, ráadásul a topic nem pörög annyira, hogy ha valakit mégsem érdekel itt linuxos kérdés akkor ne tudná átpörgetni. Amióta a topicot figyelem, napi 1-10 hsz születik.
De ez csak az én véleményem. -
Den
veterán
Ezzel is szemezek, ötletem is van rá mire használnám, csak attól még nagyon messze vagyok hogy meg tudjam valósítani, és most időm sincs rá.
De amúgy az ordoid w-n csak hdmi és kamera csati van, még usb sincs rajta alapból, ezért rendeltem hozzá egy connector pack-ot, meg egy dokkolót, amin a négy usb, ethernet, uart, és audio kinenet van, de ha kész amit akarok, ezek nélkül fogom használni
-
Den
veterán
válasz
orbitalion #251 üzenetére
Én a w-t rendeltem, ami pont ugyanaz mint az rpi, csak kisebb, nincsenek a portok beforrasztva, és van rajta lítium akku töltő/illesztő áramkör, rtc, meg még pár apró eltérés, de ugyanaz a proci, meg a ram.
-
Den
veterán
válasz
orbitalion #218 üzenetére
Én távoli asztal elérést ezalapján a videó alapján lőttem be pi-n, elég egyszerű és jól működik [link]
-
Den
veterán
Egyébként rendeltem egy odroid w-t
. Bár mar idénre nem terveztem ilyesmire költeni, mert így is kupacban álnak az alkattédzek két hónapja az asztalomon, nincs idom semmire, de annyira megtetszett, hogy nem akartam lemaradni róla
-
Den
veterán
Ha elég profi lennék, akkor persze vaamilyen aurdinos, vagy más mikrokontroller alapú célhardvert építenék, de nem vagyok az.
Nagyon nagy feladat lenne nekem, hogy a bejövő adatok feldolgozására írjak valami programot, ami aztán logolja azokat, és valami vezeték nélküli kapcsolaton küldi úgy hogy egy mobil eszközön valami emberi formában megjelenítsem. Viszont a raspi gpio portjához van kismillió kész kód, amiket egyszeru használni, aztán az adatok feldolgozására csak összehozok valami programocskát, ami aztán egy valamilyen kész linuxos webszerveren keresztül "küldi" az adatokat amit egy böngésző ablakban meg tudok nezni.
De nézegettem azóta más megoldásokat is, pl a ti launchpad szimatikus, amihez van felhőalapú háttérszolgáltatás, és eleg egyszerűnek tűnik a használata.
Most először raspival kisérletezek, aztan meglátom, szerencsére elég olcsó cucc, így ha nem válik be, nem buktam semmit.
-
Den
veterán
A raspi nem vezérli a motorokat, hanem a pc-t helyettesíti, de sokkal több értelme van mint az sd modulnak, és még olcsóbb is. Az sd modul a kijelző meretéből adódóan nagyon primitív kezelőfelületet biztosít, nagyon kevés visszajelzéssel. Ráadasúl csak a nyomtató mellett álva tudod követni a folyamatot, és sd kártyával kell vacakolni. Ezzel szemben a raspi az octopi-al hálózaton elerhető bármiről amin van böngésző. Ugyanúgy készre generált gcode-ot kell rá feltölteni, mint amit sd kártyán a kártya modullal kell etetni. Csak sokkal kényelmesebb, nem sd kártyára mented a kodot, hogy aztán a kártyát átdugd a nyomiba, hanem egyből a raspira töltöm fel. Én úgy szoktam csinálni, hogy pc-n megszerkesztem a tárgyat valami 3d szerkesztőben, aztán a .stl-t megnyitom repetier host-tal, beállítgatom a nyomtatási paramétereket (rétegvastagság, flow rate, kitöltés, falvastagság, sebességek, stb...), aztán elindítom a kód generálást, és a szoftver megcsinálja azt a kódsort amit utána a nyomtató végrehajt. Ezt elmentem gcode-ként és hálózaton keresztül feltöltöm a raspi-ra, általában egyszerre többet is. Ha azonnal akarok nyomtatni, akkor mielőtt elkezdek a repetierrel ügyködni, az octopi-al bekapcsolom az asztalfűtést, mert az elég lassú.
Mikor elindítottam a nyomtatást, szintén neten keresztül tudom figyelni a folyamatot, nem kell órákig a nyomtató mellett ülni, dolgozok a notin, néha rákukkantok a böngésző ablakban hogy áll a munka, látom a raspicam képét, hogy nem vált-e fel a munkadarab, látom a hátralévő időt és egyébb infókat. De van hogy egy nyomtatást este tudok elindítani, mikor már nem dolgozok a notin, tablettről megnyitom az octopi-t, kiválasztom a feltöltött fileok közül amelyikre szükségem van és elindítom a nyomtatást. Utána ugyanúgy tudom figyelni a folyamatot, mint notiról, látom a hőmérsékleteket, a sebességeket, a video streamet, stb...
És az egész hihetetlenül stabil. Mondjuk "lagot" pc-n sem tapasztaltam, de volt olyan hogy ha feljött a képernyővédő, vagy valami program nagyon leterhelte a gépet, akkor egy pillanatra megakadt a nyomtató, de raspin semmi gond, rendíthetetlenül nyomtat órákon át, akár 40-50 ezer parancsból álló kódot is.
-
Den
veterán
válasz
lord.lakli #196 üzenetére
Nézd meg a blogomat, ott írogatok róla ahogy van időm.
-
Den
veterán
Az ultimaker 2 azért faszább
, csak nekem most túl drága lett volna, de nagyon jól megkonstruált nyomtatónak tűnik.
Ez a k8200 sem rossz, de van egy kicsit barkács filingje, és bár gyári állapotban is elég jól használható, pár upgradet csináltam rajta, és most lesz egy táp és heatbed csere is, gyárilag nagyon gyenge, 50 fok fölé nem lehet fűteni. Most kap egy 400wattos atx tápot a gyári 100 wattos tégla helyett, és egy mk3 alu heatbed-et, ezzel már tudni fogja a 100 fokot. Meg még pár mechanikai finomításra van szükség. De szeretek barkácsolni
-
Den
veterán
válasz
lord.lakli #193 üzenetére
Egy velleman k8200-at. Itthon vettem, összerakva (lehet kitben is kapni úgy 50k-val olcsób), így volt 250k. Alapvetőien alkatrészek készítéséhez használom, bár kevés időm volt foglalkozni vele, úgyhogy még csak tanulom a dolgot, de most vágok egy komolyabb projektbe, egy komplett egyedi szívócsövet fogok nyomtatni. Van egy octoprint nevü szoftver csomag, ami tulajdonképpen egy nyomtatószerver 3d nyomtatókhoz, és ennek van egy octopi nevű, raspberry pi-ra optimalizált verziója. Nagyon frankó, lehet a nyomtató minden funkcióját manuálisan vezérelni egy webes felületen (xyz tengelyeket, hotend/ heatbed fűtést, ventit, extrudert), streameli a raspicam képét, így lehet figyelni messziről a nyomtatást, ebből tud timelapse-t is menteni nyomtatás közben, van egy terminal ablak, ahol mutatja a nyomtatóra küldött utasításokat, és van egy gcode viewer ami az épp nyomtatott rétegen mutatja a fej (asztal) mozgását, színnel jelölve a mozgási sebességet, meg még pár paramétert kijelez. Itt egy screenshot, bár nem a teljes képernyőről, ez most a gcode viewer fül
-
Den
veterán
Szerintem látnak tovább, én is nézegetek mindenféle boardokat, van is ami tetszik, ötleteim is vannak, mire, hogy használnám, de mindig oda jutok, hogy ami pluszt nyújt az nem kompenzálja a raspi támogatottságát. Én azért kezdtem el foglalkozni vele, mert elektronikához nem nagyon értek, de voltak olyan problémáim amihez valamiféle elektronikus vezérlő, mérő eszköz kellett volna, de nem éreztem elég erőt magamban ahhoz hogy negyvenhez közeledve nulláról megtanuljam annyira, hogy eljussak saját tervezésű és építésű boardokig. A raspin meg ott van az egyszerűen használhatő gpio, hozzá kész szoftveres megoldások, milló bővítő kártya, a legkülönbözőbb feladatokra, a neten egy csomó projekt, rendesen dokumentálva, amikből egyszerűen, gyorsan összelegózhatom amit akarok, és mivel sokan használják, ha problémám van azzal már biztos találkozott más is, és valószinüleg megoldás is született rá.
És ezt sokaknak, akik nem olyan nagy szakértők elektronikában, programozásban,nem kompenzálja a plusz memória vagy processzor teljesítmény. Pláne, hogy a legtöbb barkácsprojekthez tényleg elég a raspi hardvere, amihez meg nem, arra eleve van jobb eszköz.Én a jövőben tervezek túllépni a pi-on, valami SoM felé, ami saját célhardverbe lenne ágyazva, de addig még baromi sokat kell tanulnom. Most veszek egy újat, mert a meglévőt befogtam a 3d nyomtatóhoz, és olyan jól működik hogy ott is marad, aztán elkezdek kisérletezgetni az egy éve megvett gert board-dal, amit eddig még csak kicsomagolni volt időm
Új hozzászólás Aktív témák
- Megválik a legfontosabb mérnökétől az Intel
- Merész dizájn és új teleobjektív az iPhone 17 Pro mobilokban
- Építő/felújító topik
- iPhone topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- További aktív témák...
- Eladó HP Pavilion Gaming PC RTX 3060, Ryzen 5, 16 GB RAM, 144 Hz monitorral
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 9400F / RTX 2060 / 16GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- HP EliteDesk 705 G4 MT / RYZEN 3 - 5 / USB-C / NVME SSD / normál vga nem SFF méret
- GAMER PC! Ryzen 3700X / RX 6600 XT / 16GB 3000MHz / B550 / 1TB NVMe / 650w! BeszámítOK!
- Bivaly Gamer - MSI Z890 CARBON WIFI + Intel Ultra 9 285K + Patriot Venom 2x16GB DDR5 7000MHz CL32
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion Go S 32GB/1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- PlayStation 5 FAT DIGITAL + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Apple iPad Air 4 64GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest