Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-06-05 17:04:55

LOGOUT.hu

Ez a topik beleolvad a Tudományos Pandémia Klubba!
Köszönünk minden hozzászólást és érdeklődést !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1551) Ringman


Ringman
nagyúr

idősebb férfiak szívproblémái súlyos lefolyású eseteknél:

Scans Reveal Heart Damage in Over Half of COVID-19 Patients in Study

The research involved 813 confirmed and 298 presumed COVID-19 patients from 69 countries across six continents. The participants had an echocardiogram, a type of ultrasound scan for the heart, between April 3 and 20. Of the total 1,216 patients, 667 (55 percent) had abnormalities in their scan and one in seven participants had what researchers described as "severe abnormalities," according to the paper published in the journal European Heart Journal - Cardiovascular Imaging.

On average, the participants were aged 62, and 70 percent were male. Sixty percent of the scans were performed in a critical care setting, such as an ICU unit or emergency room, while the others were carried out in general medicine settings, cardiology, respiratory, or COVID-19 wards. Some 54 percent of the patients had severe COVID-19.

(#1552) koncsik válasza Ringman (#1551) üzenetére


koncsik
MODERÁTOR

The study was limited because the team only looked at the results of existing scans. - ezért minden csak feltételes következtetés. (Kezd egy véleményem kialakulni az (elsősorban amerikai) újságcikkekről, nem idevaló gondolatokkal.)

[ Szerkesztve ]

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#1553) Meggyi001

A színek:

"A járvány terjedésének megelőzése érdekében július 15-től szigorítjuk a határellenőrzést. A fertőzöttség mértéke szerint három kategóriába soroljuk az országokat:

🔴 és 🟡 kategória:
- a magyar állampolgárokat a határon nem tesztelik, hanem kérdőívet töltetnek ki velük, feltérképezik utazási előzményüket, valamint megmérik hőmérsékletüket
- kötelező a 14 napos házi karantén, amely alól mentesülhet valaki, ha a határra érkezés előtt öt nappal, 48 óra különbséggel két negatív, PCR-típusú teszttel rendelkezik

🟢 kategória:
- korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra"

https://gamergep.hu/

(#1554) Kékes525 válasza Rive (#1550) üzenetére


Kékes525
félisten

+ (#1549) OPiiPO

".A kutatók arra számítanak, hogy ugyan a természetes megfertőződéssel nem alakul ki immunitás, de az immunrendszer memóriája miatt egy esetleges újrafertőződéskor már enyhébb lefolyásra lehet számítani. ..."

Ez értelmezhetetlen, önellentmondásos, mert ha kialakul immunmemória, akkor van immunitás is. Már nagyon sokszor leírtam, hogy az antitestes védekezés csak az egyik része a szervezet védekezésének, immunreakcióinak. Ezt a hírre reagálva írom, nem nektek címezve.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#1555) #86564352 válasza Meggyi001 (#1553) üzenetére


#86564352
törölt tag

itt a teljes lista: [link] lehet nem a komoly topikba való, mert elég vicces dokumentum, azt írják aktuális fertőzés mértéke USA kevésbé súlyos, Új-Zéland súlyos :D

(#1556) syberia válasza Kékes525 (#1543) üzenetére


syberia
veterán

(#1558) koncsik


koncsik
MODERÁTOR

Június vége óta kevesebbet tesztelnek koronavírusra itthon

Ahhoz, hogy laboratóriumi PCR-tesztet végezzenek, ezen kívül még meg kell felelni az alábbi kritériumok valamelyikének:

A tünetek megjelenését megelőző 14 napban olyan országban vagy területen járt, ahonnan összefüggő eseteket vagy közösségi terjedést jelentettek.
A tünetek megjelenését megelőző 14 napban szoros kapcsolatban állt olyan személlyel, aki valószínűsíthetően vagy igazoltan koronavírusos. Azaz ha például a kontaktkutatás során képbe kerül valaki, akinél tünetek is jelentkeznek.
Ha járóbeteg-szakellátásra vagy fekvőbeteg-ellátásra szorul.
A beteg olyan egészségügyi dolgozó, aki közvetlen betegellátásban dolgozik.
Vagy olyan bentlakásos intézményben dolgozik, esetleg ott kapott ellátást, ahol kockázati csoportba tartozó személyeket gondoznak.

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#1559) syberia


syberia
veterán

Pont 3 hónappal ezelőtt vetettem fel az elméletet, hogy az ivermektin preventíven véd a koronavírusos okozta megbetegedéstől.

Ma már a téma legnagyobb szakértői is ugyanezt állítják.

EARLY TREATMENT SAVES LIVES IN AFRICA: Africa has been on treatment with ivermectin since 1995, in the onchocerciasis control program. African countries that take ivermectin, such as Ethiopia, have fewer cases and deaths when compared to South Africa, which does not use the drug. In this video I explain if Africa is really beating the coronavirus and COVID-19 and how it is dealing with the pandemic.

Ivermectin is a drug that has shown ANTIVIRAL activity against coronavirus in vitro. Originally used to treat lice and worms, it was inserted into a COVID-19 PROTOCOL for EARLY TREATMENT using ivermectin.

The journalist Alexandre Garcia invited doctors, among them, Nise Yamaguchi and Anthony Wong to talk about the treatment against COVID-19, which, according to them, has worked in patients as a method of prophylaxis (preventive). In addition, doctors like Dr. Lucy Kerr also advocate the use of ivermectin. Dr. Lucy Kerr says that ivermectin worked in Africa as a preventive method, as the population would have an immunological modulation effect against the coronavirus.

(Google fordítás)

https://howbad.info/

(#1560) #86564352 válasza #86564352 (#1557) üzenetére


#86564352
törölt tag

Emmi: Szó sincs arról, hogy minden negyedik beteg kórházban fertőződött volna meg

(ha lesz második hullám, addigra a kommunikáción javítani kellene)

(#1561) syberia válasza Kékes525 (#1543) üzenetére


syberia
veterán

Ugyan csak egy db eredmény, de talán említésre méltó. :)

https://howbad.info/

(#1563) #86564352


#86564352
törölt tag

Oxford coronavirus vaccine triggers immune response, trial shows

(ha korábbi cikkek alapján jól értem, az oxfordi fejlesztéskor egy korábbi vakcinát módosítottak, így kevesebb idő a tesztelése)

(#1564) koncsik válasza #86564352 (#1563) üzenetére


koncsik
MODERÁTOR

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca cég közös kutatásának eredménye, az AZD1222 nevű vakcina biztonságosnak bizonyult a korai emberi tesztek alapján, írja a Reuters.
Az AZD1222 nem okozott komoly mellékhatásokat (70%-ban lázat vagy fejfájást, paracetamollal kezelhető), és T-sejt és antitest-reakciókat váltott ki a hétfőn publikált adatok szerint.
A tesztet 1077 emberen végezték el, a vakcina antitesteket és fehérvérsejteket eredményezett, amik meg tudtak birkózni a koronavírussal.
A BBC szerint az eredmények biztatóak, de még túl korai kimondani, hogy a vakcina védettséget okoz-e, ehhez még nagyobb szabású tesztekre lesz szükség. Ennek ellenére az Egyesült Királyság már megrendelt 100 millió darabot a vakcinából.
A korábban ChAdOx1 nCoV-19 néven futó vakcina a csimpánzoknál megfázást okozó egyik vírus genetikailag fejlesztett változatát tartalmazza. A fejlesztés során módosították, hogy ne okozzon fertőzéseket az emberekben, és hogy tulajdonságaiban jobban hasonlítson a koronavírusra.
(index, reuters, bbc)

a bbc cikkből: "Az eddigi eredmények ígéretesek, de fő cél annak bionyítása volt, hogy a vakcina elég biztonságos az emberek számára. A tanulmány nem tudja megmutatni, hogy a vakcina megakadályozhatja-e a betegség kialakulását, vagy enyhíti-e a Covid-19 tüneteit."

A több tízezres "challenge" vizsgálatok a vírussal szándékosan megfertőzötteken most következnek. Mivel itt szándékosan megfertőzöttekről van szó, elég kemény etikai kérdések merülnek fel, hiszen bizonyított arany standard kezelés nincs arra az esetre, ha mégsem működik a vakcina...

[ Szerkesztve ]

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#1565) kw3v865 válasza koncsik (#1564) üzenetére


kw3v865
senior tag

Kapnak azért cserébe elég jó fizetést, és nyilván jó egészségi állapotban lévőket választanak ki, persze némi kockázat így is van. Miután önkéntes a dolog, az etikai kérdés nem igazán releváns. Nagy a verseny, abszolút érthető ez a lépés.

(#1566) koncsik válasza kw3v865 (#1565) üzenetére


koncsik
MODERÁTOR

Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan sikerül majd "egészséges" önkénteseket találni, akiken elvileg "nyom nélkül" suhan át a vírus (akkor minek a védőoltás?). Nem vakcinák esetén egyébként az utóbbi 2 katasztrófa (pl.) óta az I. fázisú önkéntes vizsgálatokat is nagyon megszigorították, nagyon óvatosnak kell lenni, különösen az immunmodulátorokkal.

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#1567) kw3v865 válasza koncsik (#1566) üzenetére


kw3v865
senior tag

Nem hivatalos úton valahogy megoldják, ha mégis bajuk lesz a tesztalanyoknak, akkor így jártak (persze ezt nem szokás nyilvánosságra hozni), max. kapnak egy csomó pénzt a hallgatásért cserébe. Ezek a cégek nem jótékonysági intézmények, a háttérben sok etikusnak nem mondható dolgot megcsinálnak. Brazíliában vagy még inkább Afrikában pedig rengeteg önkéntes találnak, az idő pedig pénz. Ha mégsem működik hatékonyan, a lehető leghamarabb ki kell derülnie, és gyorsan változtatni kell a vakcinán.

(#1568) syberia válasza syberia (#1559) üzenetére


syberia
veterán

Afrika sokkal jobban áll a világ többi részénél a koronavírusos esetszámokban, és a halálozási ráta tekintetében is. A Dél-afrikai Köztársaságban most romlik a helyzet, de ők pont kimaradtak a WHO ivermektin-programjából.

[ Szerkesztve ]

https://howbad.info/

(#1570) koncsik


koncsik
MODERÁTOR

A WHO szerint nem a határzár fogja megállítani a koronavírust

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#1571) szabi__memo válasza koncsik (#1570) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Főleg ha lazább lesz a kezelés

(#1572) kw3v865


kw3v865
senior tag

A Moderna oltása belépett az utolsó, 3. fázisba, 30.000 emberen kezdik tesztelni az Egyesült Államokban. Így már 4 oltás van ebben a tesztelési szakaszban.
https://www.nytimes.com/2020/07/27/world/coronavirus-covid-19.html#link-6509720d

(#1573) Kékes525


Kékes525
félisten

[Genetic mutations predispose individuals to severe COVID-19]

TLR7 receptor mutációja okozhat fogékonyságot a fertőzéssel szemben. Az immunrendszer működésében szerepet játszó gének nagy része az X-kromoszómában foglal helyet, ebből a nőknek kettő, a férfiaknak viszont csak egy van, ami azt jelenti, hogy ha a kromoszóma egyik része megsérül, vagy hibás, a másik nem tud helyette „beugrani”. A TLR-gének nagyon fontos szerepet játszanak a különböző patogének felismerésében, valamint az immunrendszer aktiválásában.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#1574) kw3v865


kw3v865
senior tag

A Pfizer is megkezdte a vakcinája 2-es és 3-as fázisú tesztelését. Így már 5 ígéretes oltás van az utolsó tesztelési szakaszban. https://www.businesswire.com/news/home/20200727005800/en/Pfizer-BioNTech-Choose-Lead-mRNA-Vaccine-Candidate

(#1575) Kékes525 válasza kw3v865 (#1574) üzenetére


Kékes525
félisten

Ezután jön a gyártás, szétosztás, az oltás megszervezése és a lebonyolítása. A tesztelés befejezése után még legalább fél év. Sajnos még sok idő van hátra. A világnak legalább 2 milliárd oltóanyagra van szüksége. Ha több oltás kell, akkor ennél sokkal több. Nem kis munka van még hátra.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#1576) zsocy válasza Kékes525 (#1575) üzenetére


zsocy
őstag

Igaz amit írsz, de az is igaz hogy jelenleg az ötödik ígéretes vakcina van már tömeges tesztelési fázisban, és jönnek még többen is. Ez a lényeg, legyünk kicsit pozitívak is néha :)
Azért is jó hogy sokan vannak, mert így többen gyártják majd, ezért gyorsabban el is terjed, nem egy cégre van hagyva az egész.

(#1578) koncsik


koncsik
MODERÁTOR

Szlávik János nagyinterjú

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#1579) Ringman


Ringman
nagyúr

Aboard the Diamond Princess, a Case Study in Aerosol Transmission
A computer model of the cruise-ship outbreak found that the virus spread most readily in microscopic droplets light enough to linger in the air.

hivatkozott preprint paper: [link]

(#1580) Ringman


Ringman
nagyúr

[link]
Egy német kutatásban száz, covidból már felépült beteg közül 76 szervezetében találtak olyan biomarkereket, amiket szívroham után szoktak kimutatni.
A nagy kérdés, hogy ez a szívkárosodás tartós, vagy átmeneti, ezt csak az idő döntheti el.
Mindenesetre rendkívül aggasztó, hogy erős, fiatal szervezeteket tesz annyira tönkre a betegség, hogy vannak, akik még hónapokkal a felépülésük után is levegőért kapkodnak némi lépcsőzés után.

(#1581) koncsik válasza Ringman (#1580) üzenetére


koncsik
MODERÁTOR

Valahol itt kellene keresgélni a reakciók milyenségének okát (mármint a tünetmentesség és a válságos állapot minek köszönhető).

[ Szerkesztve ]

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#1582) #86564352 válasza Ringman (#1580) üzenetére


#86564352
törölt tag

Sajnos összecseng a múltkor linkelt olasz felméréssel. A felgyógyulás utáni negatív teszt nem mindig végső öröm.

(#1583) Hieronymus válasza Ringman (#1580) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Ez teljesen érthető következtetés.
Amikor a tüdő nem képes megfelelő mennyiségű oxigénnel ellátni a szívet, az szívizomzat károsodásnak "természetes" következménye.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#1584) -FreaK-


-FreaK-
veterán

21 új fertőzöttet találtak Magyarországon
Sajnos már nincsenek a napi hírek alatt a grafikonok (a távozó szerkesztőség miatt?), de minden nap nézem, és napok óta, vagy már akár egy hete is növekszik az aktív esetek száma. Nem jó hírek..

Ugyan itt a részletes grafikonokat megnézve teljesen jól látható volt, hogy több országban már bőven a második hullám tart.
Meg is van, bár ugye egy hete már nem frissült legalább.

(#1585) Kékes525 válasza Hieronymus (#1583) üzenetére


Kékes525
félisten

Elsősorban nem azért, hanem azért mert vérrögök képződnek test szerte a legkülönbözőbb szervekben, így a szívben is és kisebb-nagyobb infarktust okozhatnak. Ezért is adnak véralvadásgátlókat a súlyos betegeknek.

"A nagy kérdés, hogy ez a szívkárosodás tartós, vagy átmeneti, ezt csak az idő döntheti el."

Ha szívinfarktus (szívroham) keletkezik az irreverzibilis folyamat (tartós károsodás!) a szívben, mert a szívizomsejtek nem osztódnak, nem tudnak regenerálódni. A súlyosságát az érintett terület helye és nagysága határozza meg.

A citokinvihar által keletkezett szisztémás gyulladás is károsíthatja a szívet. Ha ez a károsodás szívizomsejtek elhalását okozza, akkor ez is egy életre szóló teljesítmény romlást jelent a szívnek.

[A COVID-19 boncolási tanulmány véralvadást talál a „szinte minden szervben” - mondja a patológus ]

[A koronavírus így pusztítja a szerveinket]

Természetesen a tüdő légzőfelületének csökkenése miatt a szívbe jutott kevesebb oxigén mennyiség is hozzájárul az infarktus súlyosbításához.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#1586) kw3v865 válasza -FreaK- (#1584) üzenetére


kw3v865
senior tag

Igen, lassan nő az aktív fertőzöttek száma itthon is, de még így is a legjobbak között vagyunk júliusban Európában, ha 1 M főre vonatkoztatjuk az új esetszámokat. Ha megnézed a Worldometers-t: https://www.worldometers.info/coronavirus/
Láthatod a hónapban a legtöbb európai országban emelkedik az aktív esetek száma. Egyébként a kórházban ápoltak száma lényegesebb, ebben a tekintetben pedig stagnálás van, ugyanígy a lélegeztetőgépesek száma se növekszik igazán. Szerencsére a halottak száma is csak nagyon lassan emelkedik, 18-án volt legutóbb haláleset.

(#1587) koncsik


koncsik
MODERÁTOR

link

[ Szerkesztve ]

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#1588) koncsik


koncsik
MODERÁTOR

A SOTE megrendelt egy csomó Covid-tesztet, majd tanulmányt írt arról, hogy használhatatlan

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#1589) Kékes525 válasza koncsik (#1588) üzenetére


Kékes525
félisten

Három tényezőtől függ a tesztek alkalmazhatósága:

1. Specifikálás
2. Szenzitivitás
3. Prevalencia

Magyarországon a kicsi prevalencia miatt hiába specifikusak és szenzitívek, a false pozitív arányuk magas. Ezért is kell többször tesztelni.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#1590) zsocy válasza kw3v865 (#1586) üzenetére


zsocy
őstag

Valaki végre leírta ezt is, nem csak a borzalmakat. A kórházban ápoltak és azon belül a lélegeztetőgépes súlyos esetek száma a lényeg, és az stagnál. Lehet valaki azonosított eset, nőveli a statisztikát, de ha időben diagnosztizálták, és otthon kibekkeli karanténban (és nem kerül vele kórházba, tehát nem lesz rosszul!) akkor az tulajdonképpen győzelem, nem?

(#1591) kw3v865 válasza zsocy (#1590) üzenetére


kw3v865
senior tag

Így igaz. A legfontosabb, hogy elkerüljük az egészségügy túlterhelését, és ez a veszély egyelőre nem fenyeget minket. Ugyanakkor, az se jó, ha egyszerre sokan vannak otthon betegen, mert addig se tudnak dolgozni (kivéve egyes munkaköröket, ha javul az állapota tud home office-olni). Illetve azt se felejtsük el, hogy egyes esetekben még akkor is hosszú hetekig tarthat a teljes felépülés, ha nem kerül kórházi kezelésre az illető. Lehet ilyenekről hallani, hogy már régóta negatív, de az ereje még nem tért vissza. Szerencsére nem tipikus, de azért előfordul ilyen is.

(#1592) #86564352 válasza koncsik (#1587) üzenetére


#86564352
törölt tag

Jó üzlet lett ebből is. TB terhére nem lehet, teszt költsége (nincs megszabott ár) mellett fizess még a kérelemért is díjat. Gyakorlatban milyen lesz a külföldi igazolás elfogadása? Nem mindenhol divat már a pecsétes okirat.

Észvesztő labirintusba kerülhet, aki külföldről hazatérve kiszabadulna a karanténból

(#1593) Ringman válasza #86564352 (#1592) üzenetére


Ringman
nagyúr

az mfor összeszedte egy csomó magánszolgáltató koronavírus-tesztjének árait:
Ennyivel dobhatja meg a nyaralást a koronavírusteszt - táblázatban az árak

(#1594) Meggyi001

9 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4535 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 597 fő, 3389-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 549 fő. Az aktív fertőzöttek 36%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 44%-a budapesti. 71 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.

Forrás: [link]

https://gamergep.hu/

(#1595) radi8tor válasza Meggyi001 (#1594) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Aktívan fertőzők térképes eloszlása sokkal informatívabb lenne ennél a kummulatív statisztikánál.

⭐ Stella

(#1598) kw3v865 válasza Meggyi001 (#1596) üzenetére


kw3v865
senior tag

Itt: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/az-aktiv-fertozottek-megyei-eloszlasa
Igaz nem a legfrissebb, a július 29-i állapotot mutatja.

(#1599) syberia


syberia
veterán

Ivermectin Talk with Adam Gaertner

Nagyon jó videó a hatóanyag sejt-szintű működéséről. :R

https://howbad.info/

(#1600) Kékes525 válasza Meggyi001 (#1596) üzenetére


Kékes525
félisten

[2020-as COVID–19-koronavírus-járvány Magyarországon]

A napi növekedéseket legalább látni. Ez is informatív, mint az aktív fertőzések száma.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.