Hirdetés
- sh4d0w: StarWars: Felismerés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Meggyi001: Kórházi ellátás: kuka vagy finom?
- sziku69: Szólánc.
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Negyedik rész
- GoodSpeed: Nem vénnek való vidék - Berettyóújfalu
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
Új hozzászólás Aktív témák
-
vallas
őstag
Gratulálok, élvezet volt olvasni, átélni még jobb lehetett, és a képek is kiválóak
-
Koszi a beszamolot, jomagamnak is volt szerencsem tobbszor is megfordulni a skandinav allamokban, noha ez mindig uzleti utat takart, igy ilyen turakra nem jutott ido. Mindennek ellenere biztatok mindenkit, hogy legalabb egyszer menjen el valamelyik nagymacska-felszigeti orszagba, tenyleg gyonyoruek.
-
Postas99
őstag
válasz
cherubion08
üzenetére
A tenyésztő feladata a fajtában a legjobb egyedeket kiválaszva a fajta jellegeket megtartva a hibás egyedeket kiszelektálva úgy tenyészteni, hogy a legkevesebb öröletes hibát vigye tovább a születendő alomban. Az hogy itthon félheréjű, hibás fogazatú, epilepsziás, satöbbi nem sorolom kutyákkal állnak neki tenéyszteni szörnyű és az hogy van egy halom f@sz a tenyésztők között, arról nem tehetek, az itthoni és a külföldi tenyésztők 60%-tól elvenném a kutyát is, sokmindent láttam már. Én pl írtam fajtaspecifikus tenyésztési szabályzatot is, de a fajtagondozó szervezet elvetette, mert akkor a szapik nem tudtak volna halomszámra kutyákat lehozni.
Az én kutyáim 13-14 évesek, ennyit a túlszaporításról. Szóval nem nekem kell beszólni, mert én a qrva sok ember lerúgnék a tajgetosztól mert pont úgy gondolkodik hogy a kutya az kutya szaporodjon és hiányzik mögüle a tudás, szelektálás, fajta ismeret mert mindenki csak a pénzt látja benne.'És képzeld falusi törzskönyvezett paraszt keverékekknek csak évi egy oltás és ennyi.' ugye tudod, hogy ha külföldre utazol főleg unión kívülre ahhoz ez kevés lesz. Sokan vannak akik azt az 1 oltást is sajnálják a kutyájuktól és még chip sincs a kutyában.
Ahol lakom csak itt a környéken 2 ember (boldog boldogtalan) rakja össze a tojásfejűeket és hozza le zsinórban az almokat véglethatatlan folyamban... ezzel van a baj inkább Láttam olyan mellét verő "tenyésztő picsát" akinek az állatorvos mondta a kiállításon, hogy addig nem engedi be őt és a kutyáját amíg nem lesz beoltva, és a picsa kezében ott fityegett a legújabb iphone. Ennyit erről. -
.mf
veterán
Jó kis út lehetett
Most épp nincs sok időm írni, csak egy taktikai követős kommentet dobok be
majd írok, még, amikor a következő napokban több időm lesz.Ha Norvégia és még több sarki fény a közeljövői tervek között szerepel, gyertek mihamarabb. A mostani szezon eddig az utóbbi évtized legjobbja (már az előző is szép volt, ld cikkem a NatGeon, de októberben és novemberben eddig hetente akár többször is voltak olyan jelenségek, amik tavaly havonta voltak párszor).
"Ráadásul szeptember–október között az aurora aktivitás is a legmagasabb."
Sokszor hallottam ezt a hipotézist a napéjegyenlőség (a Föld dőlésszöge) kapcsán, és cáfolatát is aurora-kutatóktól. Én sem tapasztaltam semmit, ami alátámasztaná, hogy összességében jobb lenne. Ellenben sokáig van világos, kevesebb a sötét óra. Másfelől viszont kevésbé hideg, látni a gyönyörű őszi színeket, kisebb a turista-tumultus, talán az árak is alacsonyabbak.Üdv: egy fotós / sarki fény túravezető Tromsoből
-
Igen az és mi is úgy véltük, hogy elég barátságos áron megtettük az utazást.
Kérdeztünk pár helyi arcot és ők is mondták, hogy van, hogy évekig egyet sem látnak. Ehhez képest akkor nekünk még szerencsénk is volt
Igen, Lr. Általában az adott témához kidolgozok egy stíllust, abból csinálok egy presetet és azt dobom rá az összes képre, illetve azt dolgozom tovább.
Én a hosszabb repülő vagy egyéb utak előtt megpróbálok sokat aludni, mert tudom, hogy azokon nem tudok aludni.
Amikor májusban mentünk Francia-Polinéziára, akkor Helsinkin keresztül mentünk és mire Los Angelesben megálttunk átszállni, na akkor voltam fent 27 órát... aztán még eljutni a hotelbe... bírtam aludni
-
Viktor S
csendes tag
Lightroomban dolgozol még a képekkel? Nagyon szépen egységes a színviláguk.
Autón, repülőn én sem tudok aludni, de a hálókocsiban ha nem is a legjobb éjszakám volt, messze nem a legrosszabb.
Mikor mentem a repülőjegy talán egy kicsit olcsóbb is lett volna, viszont megspóroltam egy éjszakányi szállásdíjat.
-
KROK640
nagyúr
Hammerfest tényleg nagyon szép, a 2200 euro pedig nem is olyan húzós 14 napra, utazással, szállással, túrákkal és autóbérléssel
-
Hű, mekkora nosztalgiatrip volt ez a cikk - ráadásul jól összerakva, csudaszép fotókkal - igazán köszönet érte!

A medvés fotókhoz külön elismerés. Jávorszavast végül nem sikerült "lőni"?
-
Kutya az kutya. Nem kell dedózni vele és úgy csinálni mintha a gyereked lenne. Világ életembe volt kutyám, egyik se szerette, sőt full stresszes lett pl a fürdetéstől. Illetve ha megfürdettem a kövi pillanatba már tuti a porba hempergett
És képzeld falusi törzskönyvezett paraszt keverékekknek csak évi egy oltás és ennyi.
Nem a túltenyésztett kutyák horror áron. Amit egy pici nátha elvisz,meg max 6-8 évig élnek. Igénytelenségnek túltenyésztett fajtiszta kutyák vételét tartom. Támogatjátok a tenyásztőket, h minden féle genetikailag beteg kutya szaporodjon,mert ugye csak a küllem a lényeg
Cuki képet láttál a neten és az kell.Szegény kutyák meg egész életükben szenvednek valamilyen betegségtől. -
Köszönöm szépen.
A kamera egy Nikon Z8 volt, objektívek meg Nikon 14-24 f2.8, 20mm f1.8, 24-70mm f2.8, 135mm f1.8 (Plena), 70-200 f2.8. Timelapsehez meg egy Nikon Z30-at használtam egy 27mm f1.7-es objektívvel.
Én sajnos nem tudok aludni járművön, legyen az vonat, repülő, autó vagy akármi más
Ebből a szempontból legutóbb pl. repültem Budapestre. Becsekkolás, repülés, kicsekkolás... kb. 4 óra volt. A vonat ennek a duplája és árban sincs olyan nagy különbség. RailJet volt legutóbb kb. 100 euró, a repjegy meg 120. -
Viktor S
csendes tag
Szép képek garmadája!
Milyen géppel, objektívvel, drónnal fotóztad? Utómunka?
Más: a Zürich - Budapest éjszakai járat tök praktikus, az ember megspórol egy teljes napot az utazással.
-
1.) Ez sajnos tény. Amikor még a szüléknél éltem, akkor mindig volt kutyánk, több is és alapból imádom őket. A különbség, amiért nincs most, az azért van, mert tudom, hogy most nem tudnám a munka és egyéb hobbik miatt azt adni a kutyának, amit szeretnék, ami jár neki. Én nem akarom bezárni a lakásba és max reggel meg este kimenni vele egy kicsit. Szerintem ez nem élet egy kutyának. Egy házban, kerttel és sokkal több szabad idővel simán bevállalnám.
Persze az etetés és az oltások ezeken felül is alap dolognak kellene lenni. Csak azért egy kutyát vásárolni, hogy legyen, de nem foglalkozni vele, szerintem azt büntetni kellene.2.) Ez nem így van. Az ismerősök sokat járnak el a kutyákkal, akár túrákra is a hegyekbe, meg alapból, ahova autóval mennek. De pl. egy hosszabb útra, ahol repülni kell, oda nem viszik magukkal. Itt Svájcban vannak "menhelyek", ahova be tudod adni a kutyát, amíg nyaralsz.
Ha úton vannak a kutyákkal, akkor általában nem mennek étterembe, vagy nyáron pl. kint ülnek le a kerti részben, ha van olyanja az adott étterembe, de be nem mennének a kutyával. Mivel nem szeretik ha egy étteremben kutya van, az övéket sem viszik be. Ez több ismerőssel így van, meg ezt tapasztalom alapból itt, de Németországban is ez volt jelen. -
Postas99
őstag
Nagyon sok kutyás ismerősünk van személyesen és kiállításokról is.
Viszont a kisebbség megítélése az igénytelen többség végett van így.
1, Aki kutyát tart még nem biztos, hogy a kutyáját úgy is tartja, kezeli mint amit megérdemelne (oltások, etetés, foglalkozás stb hiánya) sajnos ebből van a több még itthon is. Nincs felelős állattartás itthon sem, és nem is van rá igény, hogy ezt rendebe tegyék valaha is. Ezt látom a kiállításokon is, nem vagyok vak.
Az ismerőseid akiknek kutyájuk van gondolom sosem kirándulnak messzebre mint 5 km a lakhelyüktől a kutyájukkal és sosem ültetik be az autóba a kutyát sem. Tőlük el tudom fogadni hogy a kutya a házőrző szerepet kapja oszt ennyi, ez a mentalitás rájuk jellemző, hogy az étterembe nem való kutya. Valószínűleg nincs fürdetve hetente egy sem. Én sem szeretnék mosdatlan büdös szőrét hullató ugató kutyát az étteremben látni sehol sem. De mivel mi mások vagyunk és ebben rendkívük strict-ek vagyunk ezért nálunk hetente fürdenek a kutyák. Sehová nem megyünk úgy hogy a kutyáink akiket magunkkal viszünk nincsenek megfürdetve és kozmetikázva, pedig van héhány kutyánk.
Ehhez jön, hogy mi foglalkozunk is velük ezért nem ugatnak. Szóval az elvárt etikettnek bőven felette vannak.
Az esetek legnagyobb részében azok az emberek ami végett a kutyás társadalom igazán szenved: megitélés mások részéről mert ezt látják, és ez pont azért van, mert igénytelenek az állatukkal szemben nevelés, kozmetika terén, ehhez hozzájön egy jó adag nem ismerem a kutyámat sem, és az állatorvosnál derül ki, hogy ennek az embernek nem való kutya sem. Ezen hozzáállás végett, nem viheted be az állatot olyan helyre ahol lenne rá lehetőség, mert az ilyen emberek végett a vendéglátók már lemondtak arról, hogy ez változni fog.Az, hogy valakinek kutyája van csak egy állapot, az hogy foglalkozik vele (mentálisan, egészségügyileg, gondozza, a korának megfelelő táplálékot és étrendkiegészítőt biztosít számára, és kozmetikázva van) más mentalitást jelent. Azt már szóba sem merem hozni hogy az esetek 90%-ban a tulajok csak szapis kutyákkal rendelkeznek , se törzskönyv, se egészségügyi vizsgálatok, de DNS tesztek, se családfa ellenőrzés betegségekre semmi sincs. Csak occó legyen, és ez itt a legnagyobb baj.
-
Az igen, 5 év az bizony nem kevés. Viszont iszonyatosan szép hely, tehát megéri tervezni. Köszönöm még egyszer, szerintem még jelentkezni fogok Nálad
A Holiday Inn, ahhoz képest, hogy mekkora, nem tartozik az ajánlott hotelláncok közé. Ha csak ránézel a Google értékelésekre, ott is ez fog lejönni. Olcsó, cserébe rossz
Az olcsóbb szegmensben én pl. iBisben még nem csalódtam.
Olyan bár nekem is volt, hogy a hotel recepciója nem dolgozott, amikor oda értem, de előtte kaptam egy kódot, amivel be tudtam menni és minden infót mailben, ami kellhet. Egy sima nem azért durva.
Azt azért el tudom képzelni, hogy papíron volt elég hely a résztvevőknek, de ez nem jelenti azt, hogy minden hotel a rendezvényhez fog igazodni. Az éttermek pedig biztosan nem.
Az viszont tény, hogy akármilyen rendezvény van egy városban, akkor az árak magasabbak. Pl. Oktoberfest Münchenben, még a szomszéd városokban is durva árak vannak.
Most néztem csak kíváncsiságból a Holiday Innt a reptérnél, 63 euró.Ami az Ubert illeti, nekem itt is csak pozitív tapasztalatom van. Én idén több mint 40x repültem, de alapból sok országot és várost bejártam. Én Ubert szinte mindenhol használok. Egyszer hagytam egy Uberben a telefont, azt a hotelből jelentettem és egy óra múlva hozta is a futár, aki szintén bevándorló volt.
Az Uberesek nagy része bevándorló, iskola híján, vagy el nem fogadott diploma híján nincs ez egy opció nekik dolgozni. Én igazából becsülöm azokat, akik dolgoznak és tényleg soha nem volt még gondom.
Épp most néztem, 200 felett mentem eddig Uberrel.Egyébként ezt az egész kutyás dolgot én úgy vélem, hogy egy kissebségről van szó. Minimális az a turista, aki kutyát visz magával egy másik országba. Ehhez képest szerintem elég sok helyen nem probléma ez.
De vedd csak alapul a vegánokat. Ők is egy kisebbség. Hány vegán étterem van a környéken? Vagy hány vegán menüt kínálnak egy étteremben a húsos ételekkel szemben?
Egyébként a németek is nagy kutyás népség, még is étteremben nem sokan tűrik meg. Nekem nem egy olyan ismerősöm van, akinek több kutyája is van és teljesen ellene vannak, hogy valaki kutyát vigyen be egy étterembe. -
Postas99
őstag
Köszi, hogy megosztottad a tapasztalataidat.
A gyerek a Holiday Inn Helsinki - Vantaa Airport -ban szállt meg ez a világon a legnagyobb szálloda lánc, ahhoz képest egy hulladék szar volt. Még Tallinban tartózkodott a gyerek és a várt a kompra, írt a szállodának, hogy késni fog technikai okok végett. A szálloda válasza annyi volt részére, hogy zárva lesznek.
Mivel ez egy nonszensz válasz egy szállodától nekiláttam telefonálgatni 20 percembe telt mire az ügyintéző aki felvette a telefont mindennek utána tudott nézni, és biztosított afelől, hogy lesz a recepción valaki aki tudja őt fogadni.
A szálloda foglalás már márciusban megtörtént, kifejezettem említve a kutyát is.
A kutyás világ és európa kiállítások 7000-10000 közötti plusz ember forgalmat generálnak évente az adott városnak és a környezetének. A szervezési jogokat csak azok a városok kaphaják meg akik eleget tudnak tenni a követelményeknek. Nem véletlen, hogy minden esetben az adott ország fővárosában vagy nagyobb városban van megrendezve a kiállítás. Ebbe beletartoznak a felkészült szállodaláncok is, ahová kutyát is be lehet vinni. Nos ez a szálloda a szolgáltatásait nézve a béka segge alatt van. Nem hogy 80 de még 40 EUR árért is sok. Montenegróban is különbet kap az ember, pedig az egy balkáni ország.
Ha figyelmbe veszem hogy 2023-ban Svájcban volt a világkiálltás és ott egy komplett 2 szintes ház medencével Vougy-ban 1200 EUR-ba került 1 hétre akkor a Finn nagy szállodalánc egy kalap kakát nem ér. Volt olyan nap amikor a gyerek uber-el ment a kiállításra, az is megért egy misét mert az überes migráns ellopta a gyerek kemping székét (a széket még betette a kocsiba, csak kiszálláskor már nem vette ki a gyereknek, mivel több csomagot is vitt a gyerek magával + kutya ezért ez elkerülte a figyelmét hogy a szék nem került ki a kocsiból), és hiába jelezte az über platformon, hogy a széket nem kapta meg a migráncs simán letagadta hogy nincs nála. Hozzáteszem minden überes bevándorló Abdul néven fut az überben és nincs fehér sofőr közöttük. nem vagyok rasszista, de ezek után meg van a véleményem róluk. Tudom, hogy Stockholmban is ez a helyzet ott többször is jártam már.Van sok viszonytási alap, mert a gyerek több országban is járt már kutyakiállitásokon, és például Dánia a nagy kedvence lett. Ott tényleg kedvelik a kutyásokat, detto ugyanez érvényes Svédországra is, de mondhattam volna Olaszországot is.
-
proci985
MODERÁTOR

Nekünk 5 évig volt tervezés alatt. NOK éppen gyengült SEKhez képest, szóval az elég sokat segített.
Ha kell tipp egyébként kérdezz nyugodtan. 10 helyen szálltunk meg 11 este alatt. Pár hely (pl Flåm / Aurland; Balestrand, Eidfjord, Geiranger) necces, pici falucskák jobb esetben 2-3 hotellel, de Flåmnál konkrétan kivettünk két estére egy vadászházat. Pár területen 30km táv egy óra, szóval ha meg akartok állni egy estére átlag 180 eurobol szállásra hotellben, akkor néha nézegetni kell.
Google mapsnál pedig tényleg nézzetek időt is, pár területen (Aurland, Geiranger, Hardanger, Gamle Strynefjellsvegen, Sogne, Hoddevik) szó szerint lépésben lehet haladni a hágókon.
Cserébe ilyenek vannak:

-
Először is köszönöm a részletes leírást.
Tegnap este elkezdtünk tervezgetni ilyen irányban és épp arra jutottunk, amit említettél, hogy 2-3 hét erre az egész túrára necces lenne. Szóval valószínűleg Norvégiák két részre fogjuk osztani és azt is 2x 3 hét alatt. Így lenne idő mindenre. 2027 környékére esélyes az első rész, majd 2028-ra egyébként is tervezek fél évet kivenni mint fizetetlen szabadság, akkor beleférne a másik fele is... meg sok más
Köszönöm, hogy elolvasod
Mint írtam, én ugyan voltam Helsinkiben, de nem kutyával és maga a város nekem nagyon tetszett és az emberek is kedvesek voltak.
Azért azt ne felejts el, hogy Helsinki egy nagy város, mi pedig Lappföldön voltunk most, aminek nem sok köze van egy nagy városi élethez, épp az ellentéte.
Lappföldön vannak ugyan vársok, de inkább falvak és inkább falusias az egész. Több helyen láttunk étteremben kutyát. Ez a téma viszont nagyobb városokban kb. akárhol a világon hasonló. Itt Svájcban is rengeteg helyen nem engedik be a kutyákat az étterembe, de még amikor Németországban éltem, ott is az volt a jellemző, hogy nem engedték be a kutyákat.Ami a cloudberryt illeti, mint minden más étel, nem fog mindenkinek tetszeni. Nekünk bejött és simán enném akármikor. De mi a duriant is imádjuk, a "büdös gyümölcsöt". Ezzel viszont nincs egyáltalán baj, az ízlések különbőzőek.
Ami az árakat illeti, ne Helsinkihez mérd, mint Finnország legnagyobb városa, nyilvánvalóan drágább mint egy kisebb település vagy falu. Budapesten is drágábbak az éttermek összehasonlítva pl. egy Hódmezővásárhellyel. Ebben semmi meglepő nincs.
Finnországra egyébként még jellemző a szezonális árazás. Télen pl. a legdrágább minden.A tömegközlekedéshez nem tudok sokat hozzá fűzni, mi autót béreltünk.
Viszont amikor Helsinkiben voltunk egyáltalán nem találtuk rossznak, sőt (több helyen a világ egyik legjobb rendszerének említik, vagy is legalább a top 10-be benne van). A város meg azért annyira nem kicsi, közel 700 000-en lakják és 214 km2. Ekkora területen teljesen normális, hogy kell egy óra mire átérsz az egyik helyről a másikra.
Berlinben, de akár Münchenben is, a központban is simán tudsz legalább fél órát utazni az egyik végéből a másikba és még csak a központról beszélünk.80 euró/éj szerintem Helsinkben egészen jó ár. Nem csodálom, hogy abban az árban nem volt benne extra költség. Tudtommal felár a kutyára, gyerek ágyra és hasonló, soha nincs feltüntetve az alap árban. Általában az apró betűs részben van, akárhova megy is az ember.
Azt is meg kell jegyezni, hogy minimális azon vendégek száma, aki kutyát is visz magával, így ez nem meglepő.
De persze Helsinkiben sem, meg sehol máshol sem a világon nem minden hotel jó. Lehet csak épp rosszat fogott ki.A mi utazásunk gyakorlatilag nulla közeli negatív élménnyel múlt el. A késések a repülőn volt az egyetlen, de ott sem késtünk le semmit.
Nekem Párisz volt egyszer egy teljesen katasztrófa utazás, viszont akárhol máshol voltam Franciaországban, az jó volt, sőt.
Szerintem felesleges rossz véleménnyel lenni egy egész országról, holott csak egy városban voltatok (ha jól tudom). Általában a fővárosok amúgy sem adják vissza az adott ország igazi arcát. -
Postas99
őstag
Köszi a beszámolót, azért Te a másik oldalát mutattad meg annak amit a lányom tapasztalt meg kint Finnországban.
Nekem a lányom volt kint Helsinkiben idén Aug végén 1 hetet és eléggé lesúlyó véleménnyel volt az ottani dolgokról.
WorldDogShow 2025 -- kutyával volt kint.
A nagy beharangozott mindenhol is szívesen látunk kutyával (még étteremben is) egyátalán nem igaz, soha sehova nem engedték be kutyával. Megkóstolta és hozott is a cloudberryből. Tényleg ízlések és pofonok, de sem ő és sem mi akik szintén megkósoltuk a gyülömcsöt nem voltunk elájulva tőle, egy savanyú inkább "kiköpni való valami" az íze, volt számunka és számára is aki ott frissen vett a gyümölcsből a helyi piacon és már ott megkóstolta. A rénszarvas pörkölt tényleg fenomenális volt számára. De az összes étterem ára bőven 50 EUR felett van /fő és nix olyan hogy nem kérsz alkoholt az étteremben mert a fővárosban mindenki is alkoholista és az ételek is így vannak felsorolva kaja + alkohol (valami szar lőre bor) részére a napi költség 70-75 EUR között mozgott.
Mivel kutyával volt és közösségi közlekedéssel közlekedett, az egészet egy totális káosznak írta le, a megállók 3 különböző néven voltak említve. Helsinki közlekedése, az hogy egyik végéből eljuss a központjába több mint 1 óra kell hozzá, pedig nem lakják sokan a várost, viszont eléggé széttagolt.
A szálloda 80 EUR/nap volt részére , és hiába jelezte előre, hogy kutyával megy és kell-e plusz költséget fizetnie érte (a visszaigazolában nem írták) - ezt ugye előre jelezni kell mindenhol a világon, a recepción köcsög módon felszámoltak részére +6 EUR/nap a kutyáért költséget. Kapott egy ablaktalan lukat amiben a légkondi sem működött. Szóval amit tapasztaltál sajnos nem igaz a fővárosra.
Pozitív élményt számára a városi séta során fellelt cukrászdák jelentették.Mindenesetre örülök, hogy neked pozitív volt a véleményed az országról.
-
Köszönöm a részletes kedvcsináló beszámolót. Reggel kezdtem olvasni, közben munka... Este fejeztem be. Üdítő volt. A képek egész jók és külön plusz a fényképezőgép beállításokért.
-
proci985
MODERÁTOR
Attól függetlenül merre mész, az sokkal több, mint 4500.
Mi ~Göteborg -> Olso -> Lillehammer -> (Kristiansund & ld lejjebb a fekete utakat a képen & Bergen) -> Olso -> ~Göteborg távon 3400kmen zártunk 12 nap alatt. Úgy, hogy első nap már városnéztünk Lillehammerben és utolsó nap még Eidfjordból indultunk és valahol délután 1 körül hagytuk el Haugastolnál a hatalmas fjordokat, bár technikailag az út első órája után már ott voltunk Uddevalánál és Lysekillnél a svéd fjordoknál, aperitifként, szóval nem vesztettünk időt utazással. Ehhez is napi 5-6 óra vezetés kellett, a fjordokban teljesen más tempóban lehet haladni. Bergenben kb 20 órát voltunk, Oslon áthajtottunk. szóval eléggé fókuszált menet volt. chatGPT rapid prototypingre jó, de kb kihagyja az érdekességek kétharmadát, miközben kizárólag az instán/tiktokon pörgő aktivitásokra fókuszál (reality checkeltem vele anno nyáron). TripAdvisor használhatatlan, kb mindenki túrát (és vadvizi evezést) akar eladni olyan helyekre, ahova egyedül, ingyen és bérmentve feljutnál. [link] Scenic routes / Nasjonaleturistveger viszont szuper, a maradékot amit nem ír (pl Hoddevik, Borgund) hozzá lehet csapni.
(itt [link] tudsz belenagyítani a lentebbi képbe)
A legfontosabb: Az a négy fekete út ott keletebbre (középen) Hardangervigga, Aurland, Sogne és Valdresflye, szóval a nagyobb hegyeik ott vannak, plusz Hardangervigga a legnagyobb vízeséscsoport a Vøringfossen. Szóval fel lehet menni egyenesen Bergenből Ålesund felé, de reálisabb egy hetes kitérőt tenni keresztül kasul a hegyeken és fjordokon. Mi pl Rondanet már ki is hagytuk (északra Lillehammertől), mert akkora kitérő nem fért bele.

Néztem én is, hogy jó lenne Bergen & Hardanger után még lemenni Stavanger felé, de az gyakorlatilag ott még három nap (de inkább négy, ha Stavangerben körbe szeretnél nézni, ha Osloban is meg akarsz állni akkor öt vagy hat, szóval a déli rész magában egy túra).
Kristiansund (ld előbbi képen bold a tetején) -> Tromsö google maps szerint 1320km és majdnem 20 óra a legrövidebb úton, de szerintem Te nem arra akarnál menni. Mert az E6 kihagyja a partot, többek között Lofotent.
Valami hasonló út reálisabb: [link] ez 2300km és 42 óra, viszont nyáron valószínűleg ott a komp Andenes és Gryllefjord között ami időben biztos rövidít pár órát:

Szóval az út csak ezen része érzésre:
1. nap Kristiansund -> Storheil (szállás Storheil)
2. nap Helgelandskysten - Storheil -> Bodø (első nap talán Grønsvik környéke jó hotelnek, második nap Bodø)
3. nap Bodø -> Raftsundet -> (Lofoten dél; szállás ami van lehetőleg az úthoz közel)
4. nap Lofoten észak -> Andenes (szállás Andenes)
5. nap Andenes -> Tromsø
Térképet nézve, gyakorlatban nekem elnézve az itinert Lofotenre lehet kéne még egy nap kimenni Kvalvika és Bunes felé, de a többi nap is nagyon sűrű.Svédországba kerülni visszafelé még pár nap, Tromsö -> Kiruna -> Luleå az E10, onnan pedig az E4 Umeå -> Örnsundvik -> Stockholm stabil főút / autópálya. Pl Höga Kusten nagyon szép, Örnsundvik környéke szintén, Stockholm megint.
Szóval a terv az a gyakorlatban inkább négy-öt hét lenne inkább. Én felbontanám. Fejben a két hét is nagyon sok volt úgy is, hogy kb végig meditálva vezettem.
Ja igen, ha túrázni akartok: Számoljatok rá pár napot, nagyon szeszélyes az idő 800m felett. És monszunszerűen tud zuhogni. Hardangerből mi konkrétan nap közben szinte semmit nem láttunk annyira esett, és ilyen 180km utat 6 óra alatt tettünk meg kocsival.
-
válasz
Cyber_Bird
üzenetére
Az sem hangzik rosszul. További jó időtöltést. Finnországot pedig nagyon ajánlom
-
-
Cyber_Bird
senior tag
2 eve Norvegiaban voltunk 2 hetet, most eppen Dania + Svedorszagban toltunk el 1 honapot (1.5 het remote work a tobbi szabi), de nagyon meghoztad a kedvemet Finnorszaghoz is, szoval lehet jovore odamegyunk
Remek kalandnak tunik, es nagyon barati volt az ara is, joval tobbre szamitottam.
Nekunk most csak a szallasok onmagaban (hotelek + airbnb) 1.3M HUF-ba kerultek. Mi sajat autoval jottunk ki Budapest - Berlin -Koppenhaga - Gotborg - Stockholm utvonalon es innen megyunk majd vissza Stockholm - Malmo - Berlin - Budapest utvonalon, igy autoberlesre nem kellett kolteni, plusz boven tudtunk mindent is hozni ami kell az 1 honapra. -
Egy kis meglepetés: [link]
Ki tudtuk bányászni a polinéz írásodat. Most csak te látod, de pár nap múlva kitehetjük újként, mert anno úgyis egy napot se volt kint 
-
Wow, köszönöm szépen a leírást.
Svédország megint tervben van, de Norvégia is. Igazából szerintem Norvégia előbb lesz.
A terv kb. olyan lenne, hogy Oslóból lemenni Stavangerbe, majd onnét Bergen és amennyira csak lehet a nyugati oldalon felmenni Tromsoig. Onnét a svéd határ mellett vissza, vagy akár Svédországon keresztül. Kb. 4500 km, ahogy néztem... de arra azért kellene 3 hét. Talán 2027-ben, mert jövőre már vannak tervek és abból az egyik már fix
Több szabadság nem lenne rossz
-
proci985
MODERÁTOR
Köszi a leírást
. Gyönyörűek a képek is, biztos hatalmas élmény volt.Pár kommentár innen svédektől, kicsit délebbre:
Norvégia és a hegyek ha tetszettek, én felvenném Jotunheimen környékét, azaz a Bergen, Ålesund, Lillehammer háromszöget: Sognefjellett, Valdresflye, Gamle Strynefjellsvegen illetve közvetlenül mellette Geiranger / Trollstigen. Plusz picit nyugatabbra és délebbre ott van Gaularfjellett, Aurland (24kmes alagúttal) és Hardanger(vidda). Autó ajánlott. Mi anélkül, hogy dedikáltan mentünk volna túraútvonalra is napi 15k lépéseket mentünk. Mi most nyáron jártuk meg, eszméletlenül változatos volt a hegyekkel és a fjordokkal. Viszont két hét itt is elrepül, intenzív programmal is.
Svédeknél a Höga Kusten még hasonló szuper túrahely, amit lehet szintén élveznétek. Augusztusban viszont este 6-8 között szó szerint nem lehet kimozdulni a szúnyogoktól, ha nem vagy felkészülve.
Norvégoknál autóval (és valamennyire biciklivel ha valakinek nagyon jó a kondija) ott vannak a tradicionális utaik: [link] Ti valószínűleg Varanger környékén lehettetek. Egyébként ugyanarra kell figyelni, mint amit finneknél írnak: Adott esetben csak vendégház lesz, illetve pár hegyi hágón hasonlóan lassan lehet közlekedni, mint pl Lichtensteinben. Norvégiába nyáron érdemes menni, télen (és rossz időben) a hágókat lezárják. Rossz idő itt relatív, Molde esetén a sárga riasztás Budapesten kb ítéletidő lenne. Augusztusban 1100-1200méteren több helyen is láttunk havat az út mellett is.
Kajára akkor relatíve olcsón kijöttetek két-három fogással és sörrel, Norvégia ennél jellemzően lényegesen drágább, de Svédország is. Étteremben az árak erre nem nagyon szezonálisak, viszont a semmi közepén lehet minden jóval drágább lesz. Jó látni, hogy finneknél is mennek a burgerek
, bár én több halra számítottam volna.Cloudberryt én láttam Umeå környékén is.
Jávorszarvas (älg / elk) erre délre is van sok, de nagyon ügyesek bújócskában. Én háromszor láttam vadon 15 év alatt, amiből egyszer a közeli erdőben futás közben az egyik megjelent egy fa mögött tőlem 20 méterre. Jobb is, mert hatalmasak, kb egy frissen született borjú nagyobb, mint egy hím szarvas és majdnem akkora, mint egy rén.
Túristák: Kb norvég fjordoknál ugyanez van, pár túrista gócpont kivételével (Geiranger, Flåm, Vøringsfossen) ha 10 ember van valahol ott már tömeg van.
Finnország hasonló módon nekem is van tervben a hármashatárral, szóval még egyszer köszönöm az élménybeszámolót!
-
Köszönöm szépen. Hétvégén rossz volt az idő és kedvem volt írni, illetve időt fektetni az írásra.
Őszintén szólva, az árak engem is megleptek. Pár éve voltam Svédországban, de szezonba és akkor azt drágának találtam. Így szezonon kívül viszont eléggé tűrhetőek az árak.
Én nagyon tudom ajánlani Finnországot, a Lapp-rész (délen csak Helsinkibe voltam eddig, ami szintén szép) gyönyörű. Akármerre megy az ember talál valami túrát vagy más látnivalót.Igen, az volt. Ez a túra adta az ötletet, hogy a következő utazásainkat is inkább randomra tervezzük. Persze biztosan lesz egy terv nagy vonalakban, de így, hogy nagyjából terv nélkül vágtunk neki a napoknak, így izgalmas volt.
Persze ha valami szervezett túrát akarsz csinálni, akkor azért oda nem árt 1-2 nappal előtte szétnézni, de egy spontán túrára is akár van lehetőség.
A medvés túra egyébként az idény utolsó túrája volt, amit a vadásszal lehetett csinálni. Másnapra már nem volt szervezve, de egyre kisebb lett volna az esély a medvéket látni.
Amiket mi láttunk, azok már tényleg az utolsó medvék egyikei voltak, a többi már elment téli álmot aludni. -
thesound
addikt
Ez igazi kikapcsolódás lehetett

-
TheMarci
addikt
Üdítő mostanában ilyen jól összeszedett, tagolt, értelmesen megírt, érdekes beszámolót olvasni a képek külön plusz pontot érdemelnek.
Az olvasás közben végig az járt a fejemben, hogy ez rettentően drága út lehetett, nagyon meglepett, hogy egyáltalán nem, így egy kicsit több reményt fűzük hozzá hogy emberi időn belül eljutok én is Finnországba.
Új hozzászólás Aktív témák
- Dead Island 2 beszámoló
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- sh4d0w: StarWars: Felismerés
- Mesterséges intelligencia topik
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP Probook 440 G10 - i3-1315U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I W11 I Cam I Garancia!
- Lenovo ThinkPad P14s Gen 1 i7-10510U 32GB 1000GB Nvidia Quadro P520 14" FHD Gar.: 1 év
- Apple iPhone 13 Pro Alpine Green ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB-100%
- Kuriózum: Ozark Trail (amerikai) fejlámpa 600 lumen
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
majd írok, még, amikor a következő napokban több időm lesz.
Mi 2000-ben próbálkoztunk, látni is keveset láttunk (rénszarvas volt bőven), és abban a pillanatban, ahogy a fényképezőgép felé nyúltunk, már pucoltak is...
Cuki képet láttál a neten és az kell.Szegény kutyák meg egész életükben szenvednek valamilyen betegségtől.
Ebből a szempontból legutóbb pl. repültem Budapestre. Becsekkolás, repülés, kicsekkolás... kb. 4 óra volt. A vonat ennek a duplája és árban sincs olyan nagy különbség. RailJet volt legutóbb kb. 100 euró, a repjegy meg 120.