Hirdetés

2024. június 10., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-02-10 12:19:08

LOGOUT.hu

Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#17651) PROTRON válasza frpeter (#17650) üzenetére


PROTRON
addikt

De jó hogy felmerült, nekem riasztóban kell most cserélnem aksikat.
Még nem bontottam meg a szabotászvédelmen keresztül a riasztót, mert nem értem el a nyugdíjas szerelőt aki csinálta és így nem tudom hogy a régebbi paradox rendszer amit az előző tulaj telepíttetett, milyen szabotázsvédelemmel van ellátva, tehát hogy ha megnyomom a byp-et és beütöm az alap pin kódot az elég, vagy mélyebbre kell menni és mester kód is kell.:Y
Nem tudom hogy jelenleg 7-9-12 vagy mekkora aksi van benne, de arra gondoltam hogy ha én azt akarom hogy ár-érték arányban optimális ideig üvöltsön, akkor azért nem árt ha 12-eset rakok bele. Mert ha a betörő látja hogy elutaztam és a külső falon lévő mérőhelynél lekapcsolja a megszakítót...direkt nem villog alapjáraton a riasztó külső egységem, nehogy feltűnjön a dolog. :D

Viszont nem akarom hogy a boltban átverjenek, az ár-érték aránnyal, mert látom hogy a közelben lévő boltban pl bruttó 4.5k-tól indulnak a 7 Ah-ás "UPS power" márkanevű egységek.
Jól gondolom hogy érdemes legalább 12 Ah-s egységet venni, hogy ha hosszabb az áramszünet mondjuk egész napos, akkor tovább bírja?

Vannak nagyon kerülendő márkák mostanában?
Mi a tényleges megbízható belépő szintű márka?

Köszi

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#17652) frpeter válasza PROTRON (#17651) üzenetére


frpeter
Topikgazda

A 12Ah-s nem biztos hogy befér méretben, ezek a házak jellemzően keskenyek, a 7-es 9-es szokott beférni. A Datasafe 12HX35 pl egy longlife verzió, nekem az van minden riasztómban, mert ritkán kell cserélni és időben is többet bír mint egy riasztóba árult olcsóbb 7-es. Elég sok márka van a piacon, nehéz lenne mindet felsorolni, én csak azokról tudok nyilatkozni, amikhez már volt szerencsém.
U.i.: a riasztók akkucseréhez nem szoktak mesterjelszót kérni, legalábbis nekem eddig mindegyik rendszernél elég volt a saját jelszó (szerk.: bár lehet az egyben a mester is, azt nem tudom hogy a telepítő hogyan állította be anno).

[ Szerkesztve ]

UPSakku.hu - a legjobbak a legjobb áron

(#17653) Funthomi


Funthomi
aktív tag

Sziasztok!

UPS vásárlását tervezem, ezt a kettőt néztem ki:
-Eaton 5E 850i USB DIN (5E850iUSBDIN)
-Eaton 3S 550VA (3S550DIN)

Elsődleges cél a NAS táplálása, más eszköz nem igazán menne rá. Aki jobban jártas ebben az meg tudna erősítene abban, hogy leginkább a ráköthető eszközök számában van különbség?

Köszi!

Üdv!

YOLOska

(#17654) zsolt501 válasza Funthomi (#17653) üzenetére


zsolt501
nagyúr

És milyen NAS lenne rákötve, illetve mik lennének az elvárások, mert ezek kis fogyasztású NAS-hoz jó lehet de egy komolyabb NAS esetén már nem biztos, illetve az sem mindegy mennyi időt kell áthidalni.

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#17655) Funthomi válasza zsolt501 (#17654) üzenetére


Funthomi
aktív tag

Synology DS218+ 2 vinyóval. Nem kell, h sokat menjen róla, inkább az, ha elmegy az áram és pár percen belül nem jön vissza, akkor kikapcsoljon normálisan a NAS.

YOLOska

(#17656) zsolt501 válasza Funthomi (#17655) üzenetére


zsolt501
nagyúr

Annak tényleg nem nagy áram felvétele van, Eaton 5E 850i USB DIN-vel jobban jársz az elektronikája talán jobb.

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#17657) Funthomi válasza zsolt501 (#17656) üzenetére


Funthomi
aktív tag

Köszi!

YOLOska

(#17658) simico válasza frpeter (#17650) üzenetére


simico
aktív tag

Köszönöm, akkor Powersafe akku lesz.
Viszont újabb probléma adódott... Ha jól értem, akkor ezeken az SPS invertereken nincs semmi kommunikációs kimenet, azaz nem lehet rákötni a NAS-ra, hogy alacsony töltöttségnél kikapcsoljon :( Most egy kis APC Back UPS 500-asról megy, mit szólna ha az inverterbe dugnám? :)

(#17659) frpeter válasza simico (#17658) üzenetére


frpeter
Topikgazda

Sajnos kommunikáció ezeken nincsen, főképpen azért, mert akármekkora akku ráköthető, így a futásidőt csak nagy ráhagyással tudja megsaccolni.
Alapvetően nem szoktunk UPS-t UPS mögé kötni, de egy próbát lehet megér.

UPSakku.hu - a legjobbak a legjobb áron

(#17660) jovás válasza simico (#17658) üzenetére


jovás
aktív tag

Nekem így van megoldva, és tökéletesen működik. SPS SOHO 1600, arról megy 2 db SPS PRO 1500I, mindkettőn 1 gép van, plusz a sallangok (modem, router).

(#17661) PROTRON válasza jovás (#17660) üzenetére


PROTRON
addikt

Én arra tudok még gondolni ezen kialakítás esetén hogy elvileg nem ajánlják a topicmesterei hogy túlfeszvédelmes elosztót dugjunk szünetmentes elosztóba. Ennek egyik oka az lehet hogy abban már eleve van valamilyen védelem és az elosztónk ha aktivizálódik a védelem akkor keresztbe vághatja a szünetmentes ilyen védelmét.
Gondolom hasonló a helyzet ha a szünetmentesbe másik szünetmentest dugunk és a két védelem egymással játszhat.
Ez ugye eleve akkor kérdés, ha a szünetmentesre rádugott hosszabbítóba kerül valami olyan amire bekapcsol a túlfeszvédelem, mert ugye a hálózat irányából érkező tűlfeszt már a szünetmentes előtt kell védeni, mivel a szünetmentesek túlfeszvédelmének értékei gyengébbek mint a dedikált túlfeszvédelmes elosztóké.

Persze nem tudom az SPS inverterben milyen megoldást alkalmaznak.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#17662) jovás válasza PROTRON (#17661) üzenetére


jovás
aktív tag

Nem tudom, de nálam bevált. :)

(#17663) Burki


Burki
aktív tag

Sziasztok,

Egy HP ProLiant Microserver Gen8 elé keresek megfelelő szünetmentes tápot.
Sajnos mostanában elég gyakori a lépcsőházunkban a hosszabb-rövidebb áramkimaradás, és félek tőle, hogy addig játszom a tűzzel, míg lassan tényleg megéget. Van egy 2 terás céges meghajtó a NAS-ban, és igen nagy problémát jelentene az adatvesztés.
A NAS 0-24 működik, specifikációk alapján 200W-os tápegység van benne, és 4 db WD RED merevlemez üzemel benne. Ezen felül annyi elvárásom van vele szemben,hogy USB-n keresztül tudjon kommunikálni a NAS-val, és adott esetben küldjön egy jelet a leállításra, illetve ha ésszerű kereteken belül megoldható, akkor jó lenne, ha könnyen cserélhető lenne benne az akksi.
Az APC termékeivel szemezek, nem tudom van-e más megbízható márka a piacon, mert nem ismerem őket. Tudtok nekem ajánlani akár konkrét típust, amit érdemes megvenni?

Ez mennyire lehet jó választás?
APC Back-UPS 950 VA, 230 V, AVR, IEC aljzatok - APC Hungary

Előre is köszönöm!

Zsombor

[ Szerkesztve ]

Asrock Z87 Extreme6, i7 4770K+CM Hyper 103, 2*8 GB Corsair Vengeance,FSP Hexa+ 500W, MSI RX 480 GAMING 8GB, SSD HyperX 120GB FURY, WD Blue 1TB EZEX, Cooler Master N300

(#17664) Cs1csó válasza Burki (#17663) üzenetére


Cs1csó
félisten

Üdv, az APC jó de igazán csak a prémium szegmensben ajánlott tehát a SMART család tagjai, amik 150k+os kategória.
Helyette: Eaton 5E 850i USB DIN 22,6k tud USB-s kommunikációt. Hogy a te szervereddel az már más kérdés, de azt az APC sem garantálja.

(#17665) Burki válasza Cs1csó (#17664) üzenetére


Burki
aktív tag

Nagyon köszönöm a gyors választ!

Asrock Z87 Extreme6, i7 4770K+CM Hyper 103, 2*8 GB Corsair Vengeance,FSP Hexa+ 500W, MSI RX 480 GAMING 8GB, SSD HyperX 120GB FURY, WD Blue 1TB EZEX, Cooler Master N300

(#17666) sepsi0


sepsi0
őstag

Sziasztok!

Egy kérdésem lenne, a Green Cell márka csak egy hozzászólásban szerepel itt, ennyire nem ajánlott vagy nem ismeritek?
Pl.
Köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

(#17667) a347


a347
aktív tag

Sziasztok!
Lenne egy általános kérdésem. Van olyan eszköz, ami nem szereti, ha szünetmentesen keresztül kap áramot?
Teszem azt: aktív mélyláda, házimozi erősítő, TV stb.

(#17668) cinemazealot válasza a347 (#17667) üzenetére


cinemazealot
addikt

Elvileg minden szünetmentes tápegységnek úgy kéne működnie, hogy ne legyen észrevehető, hogy ő biztosítja az áramot a(z esetleg épp elhasaló) hálózat helyett. Ha ezt a feladatát nem tudja jól teljesíteni -- mert pl. nem megfelelő feszültségszintet vagy jelalakot (!) biztosít --, akkor arra lehet érzékeny a rákötött fogyasztó. Egyébként ilyen szabály, hogy "nem szereti a UPS-t" szerintem nincs. Inkább úgy fogalmaznék, hogy léteznek olyan fogyasztók, amik érzékenyek a UPS által biztosított feszültségszintre vagy jelalakra. Pl. motorok, elektronikus áramkörök szeretnek tiszta szinuszos jelalakot kapni. De azok az eszközök, amikben a tápegység rendelkezik megfelelő minőségű jelsimítással és zajszűréssel, azoknál a szimulált szinuszos UPS általi "szögletesebb" táplálás sem okozhat különösebb problémát.

#17666 sepsi0
Szerintem csak nem ismerjük. :)

(#17669) PROTRON válasza cinemazealot (#17668) üzenetére


PROTRON
addikt

Vagy ha a szimulalt szinusz zavarja, akkor a tisztan szinuszos tipusok kozul kell valasztani, amij drgabbak es nem mind1 a minoseg.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#17670) Cs1csó válasza sepsi0 (#17666) üzenetére


Cs1csó
félisten

Nem ismerjük. Alapvetően a beváltakat ajánljuk pl. Eaton, APC, CyberPower, PowerWalker vagy olcsóbb vonalon Kstar, SPS ezekből itthon is sokat adnak el és döntően pozitívak a visszajelzések.
Az APC és a CyberPower elsősorban tiszta szinuszos Line-interaktív termékei az ajánlottabbak főleg a CP termékei amik "relatíve" olcsók már 60k-ért van tiszta szinuszos jó szoftverrel.

Eaton-nak pedig az "5E" családja az olcsó szegmensben megbízható, megfelelő a szoftvere
is.

Ami NEM ajánlott az az "Njoy"

Ami nagyon fontos, hogy amit ráírnak az előfordul, hogy nem fedi a valóságot tehát érdemes bőven felülméretezni. Az eszközeid pontos fogyasztásának a megismerésére csak egy pontos módszer van: műszeres mérés, a legegyszerűbb egy konnektoros fogyasztásmérő már 4k-ért van megfelelő. Ami nagy előnye, hogy mutatja az adott idő alatti legnagyobb mért fogyasztást is (ami esetleg bekapcsoláskor vagy egyéb esetben kiugró érték) ahhoz érdemes mérni a UPS teljesítményét. Lehetőleg 30-40%-al érdemes felülméretezni, nem baj ha több, kevesebb ne legyen.

Pl. én egy 850VA-es UPS-re amire 480W tartási képesség van ráírva én 300W-nál többel nem terhelném.

(#17671) sepsi0 válasza Cs1csó (#17670) üzenetére


sepsi0
őstag

Szia!

Igazábol nekem két Mikrotik eszköz és egy Qnap NAS-hoz kellene UPS.
A tetön van egy Mikrotik router-modem (LTE), ehhez jo lenne a lanvédelem. Lent meg a Mikrotik router meg a NAS (TS-251).
Másra nem használnám, a cél, hogy ha elmegy az áram, legyen internet és a NAS-t se kelljen féltenem.
A Green Cell márka nekem régről ismerös, azt hiszem nem olyan rossz.
APC eszközöm még nem volt, egyedül a Belkint ismerem van itthon 6db túlfeszültség védös elosztóm.

(#17672) kcsa


kcsa
veterán

Sziasztok, kazános kérdés: kombicirkó, max 100w papíron, semmi extra.

Ami miatt nem tudok dönteni: egy időben relatíve gyakori volt a pártízperces áramszünet, aztán amikor visszakapcsolták rendszeresen előfordult a be-ki-be-ki-be (egy jó felnőttfilm forgatókönyve) szóval olyan ups-t szeretnék ami aránylag magas szinten védi a kazánt (új és drága volt :D), de lakáson belül elhelyezhető.

A korábban említett SPS MID1000L online UPS zajszintje elfogadható, emészthető? Vagy maradjak-maradhatok line-interactive UPS-nél? A kapható típusok között nincs akkora ár-eltérés (pl. Cyberpower vs. SPS), de a zajtól félek, és a hely is relatíve korlátozott, így az inverter+akku párost elvetettem.

Szerintetek? :)

(#17673) cinemazealot válasza kcsa (#17672) üzenetére


cinemazealot
addikt

Pár órás tapasztalatom alapján azt mondanám, hogy egy online (állandóan bekapcsolt és terhelt inverterrel működő) szünetmentes -- mint amilyen az SPS MID 1000I 1.0 is -- lakáson belül esetleg zavaró lehet. Akku töltéskor (első bekapcsoláskor, meg amikor alkalmanként teszteli magát vagy csak egy tartósabb áramszünet után) a ventilátora magasabb fordulaton pörög, de alacsony terhelésnél szinte hangtalan. Viszont áramszünet esetén sípol, szóval fogod tudni, mikor ment el az áram, még éjszaka is. Ennek fényében válaszd! :)

(#17674) PROTRON válasza cinemazealot (#17673) üzenetére


PROTRON
addikt

A sípolást nem lehet kikapcsolni?

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#17675) cinemazealot válasza PROTRON (#17674) üzenetére


cinemazealot
addikt

Ennyire nem néztem utána, elképzelhető. :D

(#17676) kcsa válasza PROTRON (#17674) üzenetére


kcsa
veterán

Kikapcsolható szokott lenni. De az ilyen kérdésekre megnyugtató választ adhatna pl. gyártói manual, de így hogy weboldaluk sincs...

(#17677) PROTRON válasza kcsa (#17676) üzenetére


PROTRON
addikt

Majd megvárjuk a topicgazdát. :)

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#17678) simico válasza jovás (#17660) üzenetére


simico
aktív tag

Köszi, ez bíztató :) Mindenképpen ki fogom próbálni.

PROTRON: tíz éve gond nélkül üzemel a házban az APC szünetmentesbe dugott APC túlfeszvédős elosztó. Nem én raktam így össze és mivel "okosan" falon keresztül vannak összekötve, nem akartam csak ezért kibontani a falból a kábeleket. Máshol is láttam már ilyet, mivel a rack szekrényt alapból túlfeszvédős elosztokkal szállították. Szerintem csak a régi, favágó négyszögjelet kiadó UPS-ekkel lehetett igaz az itt gyakran emlegetett érv, hogy a túlfeszvédős hosszabbító az UPS-ból jövő feszültséget hálózati zavarnak érzékelheti.

(#17679) jovás válasza simico (#17678) üzenetére


jovás
aktív tag

Ok. ;)

(#17680) s_henderson


s_henderson
csendes tag

Helló mindenkinek. Otthoni rendszerhez keresek szünetmentest. Az eszközök, amiket rákötnék, a következők:

Synology DS213j NAS
Synology DS216+II NAS
Linksys SE2800 switch
Linksys WRT1900AC router
DiGi-s ZTE F168 modem
+ esetleg a sz.gép (a tápja 700W)

Két szünetmentes között vacillálok:
CyberPower CP900EPFCLCD 900VA
CyberPower CP1300EPFCLCD 1300VA

Érdemes-e a nagyobbat venni vagy elegendő lehet a kisebb is?
Másik kérdésem, hogy ezek ethernet porton kommunikálnak az eszközökkel? Mivel több eszközöm is van, melyikkel kapcsoljam össze a hálózati porton, vagy dugjam rá a switch-re és azon keresztül mindennel kommunikálni fog?

Köszönöm a válaszaitokat. :R

(#17681) MrZed001 válasza simico (#17678) üzenetére


MrZed001
tag

Nem az a legfőbb gáz vele, hanem hogy felesleges.
Így ha jön egy áramlöket odacsap az UPS-ednek és kinyírja.
Ha előtte van akkor túlfeszvédő levezeti, UPS-ed is túléli.

(#17682) Cs1csó válasza s_henderson (#17680) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ha a PC-ben nincs dedikált VGA és amúgy is alacsony fogyasztású konfiguráció akkor elég lehet a kisebb amúgy kell a nagyobb.

Kommunikálni csak egy eszközzel fog tudni, az Ethernet port a UPS-en szintén védelmi port hiszen az Ethernet kábel is fémből van - réz - tehát azon is be tud jönni pl. villám.

Több eszköz vezérléséhez nem értek, a drágább APC Smart család tagjaihoz van hálózati kártya ami képes lehet erre. Vagy van a Network UPS Tool ami képes lehet erre

[ Szerkesztve ]

(#17683) belinho válasza MrZed001 (#17681) üzenetére


belinho
senior tag

Szinte minden UPS-ben van túlfeszültségvédelem, szóval ha jön az áramlöket, akkor nem fogja kinyírni,vagy bekapcsol az AVR, vagy átvált akkumulátoros üzemmódba.
Ezzel a dugjátok a túlfeszültségvédőt az UPS elé csak azt éritek el, hogy túlfeszültség esetén leold, és az UPS nem kap onnantól áramot és szépen lemerül, ergo feleslegesen van így üzemeltetve. Ha NAS van rákötve, akkor kezdődhet a több órás szinkronizálás.
Ezek a túlfeszültségvédők inkább a drágább műszaki cikkek védelmére jók, amiket nem akarsz, vagy nem tudsz szünetmentesre kötni, de mégis szeretnél valami biztonságot.

(#17684) kcsa válasza s_henderson (#17680) üzenetére


kcsa
veterán

"Másik kérdésem, hogy ezek ethernet porton kommunikálnak az eszközökkel? Mivel több eszközöm is van, melyikkel kapcsoljam össze a hálózati porton, vagy dugjam rá a switch-re és azon keresztül mindennel kommunikálni fog?"

Ilyen kategóriájú eszköz ethernet porton semmivel nem fog kommunikálni, csak USB/soros porton keresztül. Az ethernet aljzat itt csak védelmi funkciókat szolgál, pl. gépbe menő ethernet kábelt átvezetheted ups-en, így azon sem jön be a túlfesz. (de legalábbis kisebb eséllyel)

(#17685) s_henderson válasza Cs1csó (#17682) üzenetére


s_henderson
csendes tag

Szia. Nem mondanám h alacsony a gép fogyasztása, i9 proci és RX5600TX videókártya van benne. Szóval valószínűleg kell a nagyobb. Valahogy sejtettem... Szóval akkor a kommunikáció az USB ponton történik. Köszi.

(#17686) s_henderson válasza kcsa (#17684) üzenetére


s_henderson
csendes tag

Értem, köszönöm.

(#17687) MrZed001 válasza belinho (#17683) üzenetére


MrZed001
tag

Talán kezdjük ott, hogy ami bekapja az áramot, az bizony ki lesz csinálva. (PONT)
APC sem arra vállal élettartam garanciát hogy túlfeszvédője túléli, hanem hogy a MÖGÉ kötött dolgok túlélik (elég magas értékhatárig).
Én inkább a 10-20 ezres túlfeszvédőt áldozom be Zeusz oltárán, mint a 150 ezres szinuszos online UPS-t.
Arról nem is beszélve, hogy UPS-ben mennyi kárt tud okozni a villám.
Igen randa látvány ám egy felrobbant savas aksi ...

(#17688) belinho válasza MrZed001 (#17687) üzenetére


belinho
senior tag

Pont azért van benne a túlfeszültség védelem, ha jön a villám másodlagos hatása, akkor lecsapja a bejövő oldalt, és átkapcsol akkumulátorra és megy tovább minden, nem fog felrobbanni az akkumulátor és a szünetmentes sem.

(#17689) zsolt501 válasza belinho (#17688) üzenetére


zsolt501
nagyúr

Erre azért nem fogadnák nagy tétben, nálam volt már villámcsapás miatt szünetmentes kigyulladás, pedig csak az utcai trafóházba csapott a villám, azóta az utcában új trafóház lett, mert az is totálkáros lett.

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#17690) Cs1csó válasza zsolt501 (#17689) üzenetére


Cs1csó
félisten

+1
Ezért szoktam mindenkinek azt tanácsolni, ha OTTHON van és jön a VIHAR, akkor mindent kapcsoljon ki és húzzon ki a hálózatból akár a rézdrótos netet antennakábelt stb.
Ez két okból is jó:
1. nagy az esély, hogy elmegy az áram és vagy kihagyogat, és elmegy az internet is tehát kb. fölösleges bekapcsolva lenni bárminek is
2. ha már valami ki van kapcsolva akkor megtenni a következő lépést és kihúzni már nem nagy munka

+ jellemzően egy vihar nem tart sokáig, 1-2 óra ritkán több.

(#17691) PROTRON válasza belinho (#17688) üzenetére


PROTRON
addikt

Nem ismerem a szakmád, de a fentiek alapján nem ebben dolgozol.
Nem veszed számításba hogy minden védelemnek ára van. Így a komolyabb villám/túlfesz védelemnek is költsége lenne, de a szünetmentesek esetében ezt a költséget már nem fizetnéd meg.
Egy családi háznál az elosztókba építendő T1 aztán meg egy T2 levezetők együttesen 40, akár 50k hufba is belekerülnek...szerinted amikor egy 60k UPS marketingjében szerepel hogy túlfeszvédelem, akkor ugyanazt a szintet fogja képviselni?

Alapvetően nem mind1 hogy mekkora áramlöketre van méretezve az adott védelem és ha elolvasnád az adatlapot nagyon hamar kiderül hogy a ups-ed ilyen irányú védelmi paraméterei éppen csak elérik a 3-4kért hirdetett túlfeszvédős elosztók értékeit, de mondjuk egy 10-12k-sselosztóétől messze vannak.
Ha túl nagy löket érkezik, akkor a védelem nem tud lekapcsolni, hanem átmegy rajta ami akar aztán szétég.
Ugyanígy megszakítóknál is rá van írva hogy 4,5 kA, vagy 6 vagy 10-es...ha a 4,5kA-es kap 4-es löketet, megvédi a mögötte lévő eszközt, 10-20X ki is bírja ezt a löketet mire elszállna, de addig időben megszakít és nem enged át. Ha 5-öst kap, még talán akkor is, de ő maga megsül 2-3 löket után. Ha 10-est, akkor mire megsül már sütheted azt is ami mögötte volt.

Na ezért lesz az hogy ha nincs előtte védelem és a közeli(értsd.: 800m) vasúti töltésbe belecsap a villám, akkor bizony a ups-ed megdöglik...partneri címen, társasházban minden készüléket vitt magával egy ilyen eset.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#17692) MrZed001 válasza belinho (#17688) üzenetére


MrZed001
tag

Én úgy mondanám, hogy az UPS-be épített túlfeszvédelem éppen úgy a JÁTÉKSZER kategória, mint a UPS-ben lévő aksi meg inverter.
Sőt, pontosan ugyanolyan. Mind icipicit bír, icipici ideig.
- icipici túlfeszt elvisel, de egy picit nagyobbra katasztrofális vége van
- icipici aksi ami icipici ideig képes ellátni egy gépet. Lényegében a pár másodperctől 1-2 percig tartó áramszünet kivédésére van. És ha már az letelt, legalább hogy szépen álljon le a gép, szól neki.
- icipici inverter (méretre is, hasonlítsd össze egy azonos teljesítményű normális HF inverterrel, nagyobb mint a teljes UPS) ami jó ha a ráírt teljesítmény 70%-át le tudja adni az icipici aksi által lehetővé tett icipici ideig.
Ennyi egy UPS. Nem egy energiapajzs, hanem egy sebtapasz.

(#17693) belinho válasza zsolt501 (#17689) üzenetére


belinho
senior tag

Nyilván vannak szélsőséges körülmények amikor előfordulhat.

csicso82!

Ez a legbiztosabb védelem, ha otthon vagy, de a vihar sajnos ezt nem szokta figyelembe venni, hogy van-e otthon valaki.

PROTRON!

Ki beszélt itt költségekről?
Ki hasonlítgatta a 3 lépcsős kiépített túlfesz védelmet az UPS-ben levő túlfeszvédelemhez?
Azért ne forgassuk már ki amit írtam, meg személyeskedünk, hogy ki hol dolgozik.
Szélsőséges körülmények között persze hogy nem véd meg az UPS-sem, itt most nagy általánosságról volt szó, nem arról hogy közvetlen becsap a villám a lakásba.
Nem egyszer ment nálam az UPS vihar-villámlás esetén, többször avatkozott be az AVR, vagy áramkimaradás miatt kapcsolt akku üzemmódba.

MrZed001!
Ez így van, a lényeg az, hogy én inkább dugnám azt az elosztót egy más értékes műszaki cikk elé, mint az UPS elé, amiben benne van ez a funkció.

(#17694) adam3


adam3
aktív tag

Sziasztok,

ezek az UPS-hez adott szoftverek alkalmasak arra, hogy egy előre defiinált magas fogyasztású alkalmazást leállítsanak azonnal (akár foceolva) ha elmegy az áram? Ezzel nagyban tudnám csökkenteni a fogyasztást és nyerni időt, de nem ülök mindig a gép előtt amikor az dolgozik valamin és nem tudom kézzel lekapcsolni. Most különösen a Cyberpower Powerpanel érdekel engem.

Köszönettel,
Ádám

(#17695) MrZed001 válasza belinho (#17693) üzenetére


MrZed001
tag

Éppen ez a gond, hogy AZT HISZED az UPS-ben benne van.
Ami picike van, azt nyugodtan foghatod fel úgy ... hogy nincs benne (mert nem számít, mintha nem is lenne)
Amúgy a túlfeszvédőbe (ha még kapsz a régi jó APC modellekből) beledughatsz akár 8 eszközt is.
Elfér ott benne az UPS mellett a hifi meg a LED TV is.
Mindazonáltal ez a T3 védelem.
Ez mellett azért ajánlom villanyórába egy T1+T2 túlfesz levezető beszerelését.
Semmi extra. Párhuzamosan bele kell kötni főkapcsoló utáni F+N(+PE) ill. 3 fázisnál L1+L2+L3+N(+PE). Szó szerint pár kábel.

[ Szerkesztve ]

(#17696) Cs1csó válasza adam3 (#17694) üzenetére


Cs1csó
félisten

:K

(#17697) traurber


traurber
újonc

Helló :) Playstation 4 Slim elé szeretnék UPS-t rakni, valamint LED-es monitor is menne róla, néha noti (integrált VGA, semmi extra)+külső HDD is. Az egész pakkra kb. 250 W-ot számoltam felfelé kerekítéssel. Az apropó, hogy pár nyugis év után 1-2 hónap alatt két nagyobb áramkimaradás volt, de nem játszani akarok, csak lementeni mindent és rendben kikapcsolni.

A PS4-nek számít, hogy tiszta szinuszos-e a UPS?
Ezt néztem, de ez részlegesen szinuszos.
[Legrand KEOR-M 600VA]

Ebben az árkategóriában (max 25k) van olyan, ami biztosan megfelelő a PS4-nek?

Köszi, aki segíteni tud :)

[ Szerkesztve ]

(#17698) Cs1csó válasza MrZed001 (#17695) üzenetére


Cs1csó
félisten

Villám ellen melyik véd:? (ami a UPS-ekben van az gondolom nem ahhoz kevés)

(#17699) kcsa válasza traurber (#17697) üzenetére


kcsa
veterán

Hogy megfelel-e PS4-nek nem tudom, de van egy ilyenem.

Üvegbiztosítékos (szóval ha sikerül rádugni valami nagyobb fogyasztót elég macera, legyen otthon tartalék stb.). A belső kábelezése elég cérna. De gyanítom a többi sem jobb, csak ennek pont láttam a belsejét...

(#17700) Cs1csó válasza traurber (#17697) üzenetére


Cs1csó
félisten

Egy kvázi szinuszos UPS is megfelelő de amit kinéztél az kevés lesz, főleg ha épp játék közben kap el az áramszünet.
A PS4 Slim akár 150W-os is bekajálhat, egy monitor 30-50W, egy notebook is akár 100W-ot.

Akár 300W peak - csúcs - érték is várható. Legalább egy 850VA-es UPS kellene
pl. ez: Eaton 5E 850i USB DIN 23k

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.